Widok
VeloLab miało swoją siedzibę w Poznaniu i tam był badany chyba Alex Dorożała. Od niedawna firma Łukasza Szczęsnego mieści się w siedzibie Rehasport Clinic w Ergo Arenie. Wiem, że prowadzący jest fachowcem i pasjonatem. Na dniach z MTBnews przyjrzymy się temu badaniu i wówczas się na ten temat wypowiemy. Na maratonie w Gniewinie kilka osób, w tym ponoć Andrzej Kaiser zapisywało się na to. Osobiście myślę, że to okazja dla środowiska z Trójmiasta, bo najbliższe takie badania (z tej półki) są w Krakowie.
Byłem dzisiaj obserwatorem takiego badania (4 godziny) i wygląda to ciekawie: wywiad, badanie ciała, następnie filmowania na rowerze, analiza, poprawki w sprzęcie, kolejne filmowani i kolejna analiza i tak do skutku. Widać, że prowadzący wie o co chodzi. Przede wszystkim jest fachowcem od fizykoterapii, więc warto wybrać się z rowerem w momencie, gdy podczas jazdy występują jakieś dolegliwości bólowe i podejrzewamy, że w ustawieniu jest coś nie tak. Pod tym kątem obserwowałem to badanie i moim zdaniem ma to sens.
W sprawach kosztów najlepiej kontaktować się z firmą, bo chyba są one uzależnione od zakresu badań. Zrobiłem krótki filmik z badań, aby pokazać jak to mniej więcej wygląda.
http://www.youtube.com/watch?v=Q6yiQM8QxYQ&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=Q6yiQM8QxYQ&feature=youtu.be
W 3miescie tego typu badania/ustawienia od jakiegoś już czasu robią w MKBike na Morenie. Osobiście robiłem u nich to pod MTB i Szosę i jestem bardzo zadowolony. Byłem sceptykiem ale już nie jestem - zdecydowanie warto! Trzeba się jednak liczyć z ewentualnymi dodatkowymi kosztami, które mogą się pojawić - typu wymiana siodełka czy np mostka. Niestety nie zawsze da się wszystko ustawić na tym co jest :-/ Jednak nad tego typu badaniami/ustawieniami moim zdaniem nie ma się co zastanawiać tym bardziej jak spędza się na rowerze dużo czasu.
co do kosztu to ja robiłem to zima a zimą z tego co wiem jest taniej. Dodatkowo robiłem ustawienia do 2 rowerów (szosa, MTB) no i wymieniałem przy tej okazji trochę części tak, że sama badania wyszły za około 300zł. Z tego co wiem normalnie badania w sezonie kosztują w okolicach 590 zł ale zimą jest taniej. 70%? 50%? trzeba by zapytać u źródła.