Widok

umowa zlecenie a odprowadzanie składek zus

Mam ofertę pracy na umowe zlecenie, gdzie mogłabym pracować ile godzin bym chciała, nawet godzine, dwie dziennie (taka praca bardziej dorywcza).

Ale potencjalna pracodawczyni powiedziała że jeśli chce mieć odprowadzane składki zus, żebym mogła mieć ubezpieczenie zdrowotne, to bym musiała w miesiącu przepracować ok 80 godzin.
Czyli np od poniedziałku do piątku po 4 godz dziennie.

Czy rzeczywiście tak jest?
Bo chyba trzeba troche przepracować żeby pracodawca mógł odprowadzić z wypłaty kase na składki zus.
Ale czy rzeczywiście trzeba ok 80 godzin w miesiącu przepracować żeby mieć płacone te składki?

Czy jak np przepracuje tylko 15 godzin w miesiącu, to pracodawca by nie mógł odprowadzić tych składek, jeśli chodzi o umowe zlecenie?

Orientuje się ktoś z tym?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przy umowie zlecenie odprowadza sie skladki a ilosc godzin nie ma tu nic do rzeczy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Umowa zlecenie podlega składkom ZUS, jeśli zostaje zawarta z własnym pracownikiem lub z osobą, która nie ma żadnego innego tytułu rodzącego obowiązek ubezpieczenia. Jeżeli pracodawca zawiera umowę z własnym pracownikiem, ma obowiązek sumowania przychodów pracownika i obliczania składek od łącznej kwoty przychodów pracownika (zleceniobiorcy). Praktycznie tego typu umowa nie prowadzi do żadnych oszczędności i może być zastąpiona wypłatą premii np. uznaniowej.

Jeżeli natomiast umowę zawarto z osobą, która nie jest ubezpieczona z innego tytułu, to objęcie wynagrodzenie z tytułu tej umowy składką na ubezpieczenie emerytalno-rentowe jest obowiązkowe, natomiast w przypadku ubezpieczenia chorobowego - dobrowolne. Ubezpieczeniu wypadkowemu podlega dana osoba obowiązkowo, jeżeli świadczenie wykonywane jest w siedzibie lub w miejscu prowadzenia działalności przez Zleceniodawcę.

Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe bez względu ma miejsce wykonywania pracy.
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
I też jest obowiązkowe bez względu na ilość przepracowanych godzin w miesiącu?

Czy będzie to 10 czy 100 godzin przepracowanych?
Tak!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście, że jest obowiązkowe. Chyba, że się uczysz. Spójrz: http://skladkizus.waw.pl/skladki-zus-od-umowy-zlecenia/

Inne tematy z forum Praca

prawnik/ radca prawny odnośnie ZUS - szukam (20 odpowiedzi)

nie wiem czy dobry temat; czy ktoś może polecić prawnika,radca prawnego lub kancelarię...

Praca K2 Dystrybucje (33 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co to jest warto tam iść na rozmowę ?

Stres w pracy (36 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

do góry