Widok

rower do 1700 zł

Cześć,

Poszukuje roweru do 1700 zł , głównie do jazdy po lasach, ale też na dłuższe trasy. Nie mam szerokiej wiedzy w tym temacie ale może ktoś mógłby mi doradzić albo podrzucić link. Nie wiem czy inwestować w średnią hydraulikę czy tarcze ale mechaniczne hamulce Prosiłbym o parę rad. Z góry dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zadaj sobie pytanie: po co Ci tarcze? A jeśli już odpowiesz sobie, że tak to raczej zapomnij o mechanicznych - v-brake'i Shimano lub Avid będą Ci lepiej hamować niż mechaniczne tarcze. Tarcze to rozwiązanie cięższe i droższe w eksploatacji. Na dłuższych trasach tarcze w ogóle Ci nie będą potzrebne, chyba że planujesz wyjazd w góry i dłuuuuuugie zjazdy. Wg mnie najlepszy stosunek jakości do ceny mają rowery Unibike. W tym przedziale cenowym to Fusion, jeśli chodzi o MTB lub Crossfire jeśli mówimy o crossach. Zajdź do jakiegoś sklepu, gdzie będziesz mógł się przejechać i potestować. Sam zobaczysz co Ci najlepiej leży
Spotkałem się z opiniami ludzi że w gorszą pogodę przy zjazdach i w lesie tarcze bardzo się przydają, ale z hydraulika jest cięzko cos znalezć do 2000 zł. Są rowery Merida - ma ktos jakies dośwaidczenia w tym temacie ?
Aaaa i jeszcze jeżeli o chodzi o vbrake znalazłem taka aukcje - mógłby ktoś ocenić http://allegro.pl/lazaro-evolution-v3-mocne-mtb-bezkonkurencyjny-i2295891471.html
za tą cenę to naprawdę okazja. Nie wiem jak oni to zrobili, ale naprawdę sprzęt jest jak w rowerze za 1500
Dzieki za opinie i radę
Jesli rower ma byc na dluzsze dystanse to smialo mozna brac tarcze, jak sie zuzyje, trzeba wymienic tarcze, a nie obrecz, co jest klopotliwe i kosztowne. A mechaniczne tarcze sa lzejsze czesto od sredniej klasy hydrauliki.
wymiana tarczy i klocków to koszt od 30 zł za tarczę i conajmniej drugie tyle za klocki. Wymiana obręczy to w rowerze za 1700 ok. 50 zł + przeplot (30-50 zł, zależnie od serwisu). Aktualnie mam u siebie v-brake i obręcze, które mają przejechane ponad 20.000 km i jeszcze jest widoczny rowek wskazujący zużycie obręczy. Wszystko zależy od warunków w jakich się jeździ i od utrzymywania roweru w czystości. Mechaniczne tarcze wcale nie będą dużo lżejsze od hydraulików, a ich działanie pozostawia często wiele do życzenia.
z tymi tarczami to jest tak że moda wymusiła ich powszechne stosowanie w rowerach powszechnego użytku. Zdecydowana większość bikerów potencjału owego wynalazku i tak nigdy nie wykorzysta... no ale tarcze looks good! ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesteś w błędzie. mając tarcze mogę spokojnie jeździć na zwichrowanych obręczach. a wichrują się niestety.
nie wymagaja tez upierdliwej regulacji i wymiany klockow.
ja osobiscie zastanawialem sie nad Meridka 300-d i krosem a3/a4 i wybrałem Meridke:), troche musisz doplacic ale juz osprzet jest na takie eskapady jak ty chcesz polecam Meride

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry