Widok
widze mistrzu, ze sie na przelaje przerzucasz:)
ile pieniedzy chcesz na przelajowke przeznaczyc, do czego ma sluzyc-treningi, zabawa, starty w zawodach?
przedzial cenowy jest pewnie baaaardzo szeroki, jak wszystkiego, szczegolnie w kolarskim swiatku:)
a sluchajcie: sa wogole u nas w okolicy jakies zawody przelajowe? nie slyszalem o zadnych
Raczej do treningu w sumie przełaj to bieg/jazda na rowerze po leśnych ścieżkach, ostatnio raz biegałem ale infekcja gardła złapała.
Chce się zorientować ile może najtańszy rower przełajowy kosztować tak może od 1000-2700zł?
Do szosowego opony zimowe o rozmiarze 700x30 nie wejdą bo pewnie za wąsko między widełkami szczególnie z przodu.
Chce się zorientować ile może najtańszy rower przełajowy kosztować tak może od 1000-2700zł?
Do szosowego opony zimowe o rozmiarze 700x30 nie wejdą bo pewnie za wąsko między widełkami szczególnie z przodu.
niektore, szczegolnie stare szosowki maja podobno wystarczajacy przeswit miedzy widelkami, zarowno z przodu jak i z tylu. kup jakas oldschoolowa szosowke na allegro lub w komisie i zaloz tanie opony, pamietaj ze tam nie beda 2,5" tylko jakies 1,8". debica chyba jakies takie gumy robi. i przede wszystkim sprobuj czy ci cos takiego odpowiada, nie ma sensu kupowac w ciemno 'bo ci sie wydaje, ze to jest fajne'. pojezdzij na rupieciu za 100zl i jak ci sie spodoba to kupisz sobie cos lepszego, wtedy tez bedziesz wiedzial co ci przeszkadza, jakie siodelko, jaka geometria, w SPD czy nie (na sniegu jak ci bloki zamarzna to nawet crancki nie beda dzialaly prawidlowo), co z hamulcami itd.
takie jest moje skromne zdanie, moge sie mylic. a ty zreszta pewnie i tak zrobisz co uwazasz ;]
takie jest moje skromne zdanie, moge sie mylic. a ty zreszta pewnie i tak zrobisz co uwazasz ;]
dbig napisał(a):
> Do szosowego opony zimowe o rozmiarze 700x30 nie wejdą bo
> pewnie za wąsko między widełkami szczególnie z przodu.
ja do swojej szosówki z powodzeniem zakladałem opony dębica gronostaj 622x32 i powiem iż weszły bez problemu a i jeszcze grubsze dało by rade tam spokojnie wepchnąć (nie pamiętam dokładnie bo to w zeszłym stuleciu było).
Choć faktem jest iż, rama to z lekka turystyką zalatuje (ma np. mocowania na bagażnik)
> Do szosowego opony zimowe o rozmiarze 700x30 nie wejdą bo
> pewnie za wąsko między widełkami szczególnie z przodu.
ja do swojej szosówki z powodzeniem zakladałem opony dębica gronostaj 622x32 i powiem iż weszły bez problemu a i jeszcze grubsze dało by rade tam spokojnie wepchnąć (nie pamiętam dokładnie bo to w zeszłym stuleciu było).
Choć faktem jest iż, rama to z lekka turystyką zalatuje (ma np. mocowania na bagażnik)
Przełajówka
Porządną przełajówę dostaniesz już za 2000 zł., to taką na której można się ścigać... Można złożyć np. z ramy Accenta turystycznej, albo crossowej Meridy na 28' . Do tego jakieś korby (ja mam 36/46z.) mogą być szosowe jak dla juniora mł. 38-48. Oponki 30-32mm, 35 jeszcze ujdą , ale większych balonów nie ma sensu wkładać, chyba że do turystyki, lbo zimowe z kolcami - (35-42 mm)
Reszta nie ma już większego znaczenia, co dobrego i taniego dostaniesz to wrzucisz, sprzęt i tak jest ostro katowany po błocku i śniegu :-).
Jak dobrze poszukasz to napewno zjedziesz z ceną dużo poniżej 2 tys. chociaż jak wiadomo można tą cenę jeszcze znacznie podwyższyć, bo niektórzy mają za tyle same koła...czy ramę...
Reszta nie ma już większego znaczenia, co dobrego i taniego dostaniesz to wrzucisz, sprzęt i tak jest ostro katowany po błocku i śniegu :-).
Jak dobrze poszukasz to napewno zjedziesz z ceną dużo poniżej 2 tys. chociaż jak wiadomo można tą cenę jeszcze znacznie podwyższyć, bo niektórzy mają za tyle same koła...czy ramę...