Widok

rower w nocy ?

Poruszanie rowerem w nocy bez świateł jest naruszeniem prawa?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Według mnie jazda bez świateł jest nie tylko niebezpieczna, ale też głupia, ale poszukaj w necie kodeksu karnego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tak ,od 8listopada 2012 roku weszło prawo ,iż jazda rowerem bez oświetlenia spowoduje nałożenie mandatu karnego.

http://rowery.trojmiasto.pl/Nowe-przepisy-dla-rowerzystow-tuz-tuz-n54892.html

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Rowerzysto-pamietaj-o-oswietleniu-n62577.html

ZGADZAM SIĘ Z PYTEK
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
weszło? od 08 listopada 2012?
do 08 można mykać bez jak ktoś się chce wylegiwac w szpitalu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uprasza się o nie pisanie bezedur.

Rower "od zawsze" miał mieć zainstalowane oświetlenie, do tego NIEZALEŻNIE OD PORY DNIA (nie mylić z obowiązkiem UŻYWANIA - od zmierzchu do świtu i w warunkach ograniczonej widoczności - deszcz/śnieg/mgła itp).

Nowe przepisy zmieniają nieco typ oświetlenia (m.in. dopuszczenie migającego) oraz zezwalają na zdemontowanie oświetlenia wtedy, gdy nie ma obowiązku używania go - nijak nie zmieniają jednak zasad dotyczących używania.

PS. jazda bez oświetlenia nie jest przestępstwem, ale wykroczeniem - więc w kodeksie karnym sankcji za to się na pewno nie znajdzie. O ile się nie zmienił ostatnio taryfikator, to za brak świateł można beknąć w kwocie:

100 zł - za jazdę rowerem bez świateł
200 zł - za jazdę bez świateł w warunkach ograniczonej widoczności
(!) 100 zł za uwywanie podczas jazdy "szperacza" - czyli np. czołówki!

(plus dodatkowo można dostać 200-500zł bonusa za "spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym", o ile tak się będzie uważało panu /pani/ wuadzy)

pozdr
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Głupota z tym dopuszczeniem migającego światła... trudniej ocenić kierowcy odległość od migającego punktu. Odblaski, odblaski, odblaski - to najlepsze i najbezpieczniejsze co może być.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
tak, zwłaszcza odblaski pomogą kierowcy jadącemu prostopadle do toru jazdy rowerzysty - zobaczy go akurat wtedy, kiedy rowerzysta znajdzie się w polu świecenia świateł samochodowych. Czyli na ułamek sekundy przed wylądowaniem rowerzysty na masce...

A jakoś tak się przez przypadek składa, że większość wypadków z udziałem rowerzystów - to właśnie zderzenia boczne.

Nader błyskotliwym pomysłem byłoby zalecanie zainstalowania do roweru i rowerzysty oświetlenia, które by te odblaski oświetlało.

I oczywiście odblaski łatwo pozwolą odróżnić rowerzystę od setek innych odblaskowych elementów znajdujących się wzdłuż dróg, choćby na jezdni czy słupkach hektometrowych.

Głównym i niemal wyłącznym problemem kierowców nie jest błędna ocena odległości od rowerzystów, ale nie dostrzeganie ich w ogóle. A w tym migające światło akurat bardzo dobrze pomaga. Zwłaszcza w porównaniu do odblasków, które mają ten zasadniczy problem, że same z siebie nie świecą ani trochę.

pozdr
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to za to idzie się do wiezienia ?! jaki to artykuł?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem, dostalem kiedys mandat i to chyba było z art. 88.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki, a co znaczy prowadzenie pojazdu w sensie jak ide obok niego to tez będzie mandat?
hmmm... w sumie to nie wiem....jak się idzie obok to tez się chyba prowadzi nie?
no w sumie, ale jak prowadzisz np. na chodniku to po co ci swiatlo?
zeby widziec w nim dziury heh:) ale jak to interpretować to nie wiem... jest taki prawnik który ma swoją kancelarie niedaleko sądu w Gdyni na ul. wójta radtkego on może ci pomóc i nazywa się Andrezj Wójcik tam jest taki duży szyld
Czy taki obowiązek dotyczy tylko jezdni czy także jazdy po ścieżce rowerowej, chodniku ?
Oczywiście. Po zmroku należy mieć oświetlenie pozycyjne tu,tu i tu. W dodatku poczytaj sobie kodeks, kiedy masz prawo zjechać z ulicy na chodnik.
to lepiej nieść, lub ciągnąć niż prowadzić
Jak i rano i wieczorem,> Kompletne bezmózgi co tak robią. Jest tylko nadzieja w tym że może wyginą szybką. I nie będą narażać siebie i innych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Głupota z tym dopuszczeniem migającego światła... trudniej ocenić kierowcy odległość od migającego punktu."

To może czas udać się do okulisty?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
panowie, moze ktos moze polecic jakies swiatlo (ledowe) przy ktorym mozna jezdzic swobodnie w nocy po lesie..podobno sa latarki z co daja rade - szeroki strumien swiatla..no i cena :-)
Solarforce, modyfikacja grega, poszukaj na google.
Za komplet (latarka, uchwyt, aku 18650, ładowarka) dałem ok. 300 zł.
Używałem jak dotąd parę razy i jestem bardzo zadowolony. Nie twierdzę, że jest jasno jak w dzień, ale myślę, że do jazdy z prędkością 20-25 km/h światła jest wystarczająco.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lepiej samemu zrobić sobie latarkę. Te od grega są dobre, jednak mają okrągły strumień. Trzeba jeszcze zakupić odpowiedni reflektor/soczewkę kształtującą strumień światła na bardziej rowerowy. Sam używam standardowej latarki (18650, sst-50, OP), która świeci podobnie do (18650, xm-l, SMO) i czuję że strumień ma nieodpowiedni kształt dla roweru. Świeci zbyt wysoko i zbyt wąsko (strumień okrągły), jednak i tak znacznie lepiej od gotowych, sklepowych, lampek rowerowych.

Latarki od cafela/grega są świetne, znacznie poprawione w stosunku do latarek produkowanych przez znanych producentów jak solarforce, 4sevens, iTp, ultrafire.
Latarka L2 od grega -160zł, ładowarka 35, uchwyt Led Led Lenser w Baltrade jest za 34zł. Na forum swiatelka.pl @woytazo sprzedaje sprawdzone ogniwa niezłej jakości za 4zł lub za 2.50zł z pojemnością 90%. Ustalasz jakie chcesz tryby oraz kolor diody + ewentualne zabezpieczenie termiczne za 25zł.

Około 750lm na diodzie neutralnej.

up - Kuba poczytaj o gregowych reflektorach OP na xm-l a nie SMO, które dodatkowo jeszcze odpowiednio wytacza. Strumień na rower idealny.

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry