Widok

wybory

Hydepark Chełm Śródmieście Temat dostępny też na forum:
Nio to mamy kolejną kampanię wyborczą...
Nie wiem jak Wy do tego podchodzicie, ale mnie dobijaja przepychanki partyjne i wewnątrz partii. W sumie odrabiam lekcje i jak zawsze analizuję wszystkich kandydatów z okręgu. Niestety większośc to dalej te same "gęby" i ludzie bez doświadczenia i odpowiedniego wykształcenia. Straszne!
I zaczynają się hasełka z kosmosu wzięte i obietnice, których na logikę biorąc dana osoba nie jest w stanie spełnić.
Nie kieruję się tym kto jest z jakiej partii, bo kazda ma pełno wad. Szukam ludzi wartościowych, z doświadczeniem w jakichś dziedzinach i nie patrzę co piszą o nich brukowce.
A Wy?
Chciałabym wierzyć, że mamy dość inteligentne społeczeństwo, znaleźć tu sporą grupę ludzi, którzy podobnie jak ja, chcą polepszyć to państwo, wybierając mądrze. Ludzi, którym nie wisi to, kto będzie nas reprezentować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jak Cię czytam i to Twoje powtarzanie słowa "debil"...chyba bliskie jest Tobie to określenie, a nawet rzekłbym utożsamiasz się z nim.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moim zdaniem problem leży trochę w naszej mentalności a trochę młodej demokracji. Teoretycznie wszystko jest - w miarę logiczne prawo, system biurokratyczny który tez w miarę działa.
Tylko w nas nie ma jakieś takiej świadomości, jakiegoś wewnętrznego przekonania że można iść "tam" albo "tu", że można się zorganizować na szczeblu lokalnym, sąsiedzkim niekoniecznie politycznym.
U nas tylko szabelką jak wielka sprawa. Potem konsternacja że część na tym zyskała a druga część czuje się wykorzystana bo przecież byli na barykadach.
Marzy mi się społeczeństwo obywatelskie gdzie w szkole uczono by dzieciaki jak w tym państwie się poruszać - jak korzystać z urzędów i praw. Ale to Polska przecież - tu trzeba kombinować i ogarniać bo sąsiad nie daj boże coś wykombinuje za nas..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Kassandra - napisałeś, tu cytat: "U nas tylko szabelką jak wielka sprawa" - i to zasadzie wyjaśnia naszą narodową mentalność. Od czasów wojny z Turkami właśnie w taki sposób, czasem w pijanym widzie, naród za szable łapał i bił, a to Turka, a to Ruska, a to Szweda i kogo tam jeszcze diabli nadali. Coś w tej sarmackiej zrywności było romantycznego i szczerze patriotycznego. Teraz...ducha w narodzie brak. Nastolatkowie już z butelkami z benzyna na czołgi nie rzuciliby się, wierszy na miarę Baczyńskiego nie piszą. Barykady może i są ale z papieru.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapewniam pana panie Halewiczu gdyby była taka potrzeba ci najwieksi chuligani pierwsi by byli na barykadach tak to już jest.ducha brak bo jest pokój
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale wy macie problemy - jest jak jest, te "debile" i "te same mordy" jak okreslacie politykow maja ta przewage nad wami, ze dzialaja. Niektorzy nie maja wiedzy, kompetencji, wdzieku a mimo to nadrabiaja uporem i jasno wyznaczonym celem. Nawet jak tym celem jest korytko lokalne llub koryto centralne.

skrzyknijcie sie na trojmiasto.pl i zacznijcie rewolucje

najpierw grupa ideowo spojna

potem referenda o odwolanie prezydentow miast...

potem właśni kandydaci...

dalej rady miasta, dzielnic...

wkoncu moze ruch ogolnokrajowy...

moze za 20 lat osiagniecie to co obecne czolowe partie bo tak jakos sie zklada, ze obecna pierwsza liga politykow w 80 procentach w polityce jest od 20-30 lat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do Ktoś i Kasandra:

"społeczeństwo obywatelskie" to pusty frazes odmieniany przez wszytskie przypadki i różnie rozumiany; osobiście nie przepadam za tym słowem, ale masz rację, że w Polsce istnieje deficyt w samoorganizacji obywateli

i masz również rację, że zeby wskoczyć o szczebel wyżej w drabince cywiizacyjnej potrzeba edukacji m.in. ekonomicznej i prawniczej ale rzady robotniczo-chlopskie jakos nie maja zrozumienia dla tego postulatu
ja bym głosował na tolka
Tolka Banana
Gdyby glupota umiała fruwać......
trzeba by cie było przywiązać
Hal rozumiem twój sceptycyzm ale tu akurat zgodzę się z Anty -mamy barykady w genach, choć sam nie wiem czy to dobrze.

Sas - faktycznie wyświechtane to pojęcie ale myślę ze sam fakt że zaczynamy o tym rozmawiać jest już małym pozytywem.

Tylko nasuwa mi się nieco patetyczne pytanie - czy my w ogóle wiemy czego właściwie chcemy od państwa. Jakie ono ma być? Liberalne nie ingerujące, czy raczej interweniujące, opiekuńcze. Społeczeństwo jest totalnie skołowane i jedyne co rozumie to barykady albo ich wolterowskie obśmiewanie. To jest straszny bajzel widoczny choćby w działalności komisji "przyjazne państwo" gdzie nie zrobiono praktycznie nic. To mnie właśnie wkurza - są wielkie hasła, dzikie awantury, wszyscy się nadymamy i nic tego nie wynika bo drobiazgowa ciężka praca, konkretne pytania są zupełnie nie medialne. Nieopłacalne.

oj się rozmarudziłem górnolotnie;)
święta racja
ciężka praca jest nieopłacalna
jak czytam o szabelkach i barykadach,mentalnościach i debilach to ...

Może starczy tych oklepanych tekstów?

Anty i Hal czemu nie zrobicie sobie własnego tematu do swych uszczypliwości?

Dla zainteresowanych tematem wyborów i chcących coś zmienić:

przejrzyjmy kandydatów,nieważna partia,ale ich dorobek,wykształcenie,relacje ze spoleczeństwem...
okreg 25 i 26

może zrobmy listę kandydatów godnych poparcia ,osób - które nie były na stołkach a są w miare godne by się na nich sprawdzić i tych co na stołku siedzieli i nie dali ciała?
izabell chciałem ale on nie chce boi sie że straci statys najmądrzejszego,nawet tak sie obraził że dał mi bana on lubi być najlepszy jak ktoś się z nim nie zgadza to sie obraża nawet na skargę z płaczem poleciał na mnie do admina tupał krzyczał admin go pogłaskał teraz obmysla co zrobić.
a co chcesz zrobic w sprawie wyborów?jaka liste kandydatów chcesz zrobic?przeciez jest juz zrobiona nie masz na nią wplywu
z list które są przestudiować każdego i zrobić własną listę ludzi na których mozna zaryzykowac głos, wrzucic do jednego wora,nie ptrzec na partie ale na to czym sie zajmują, co dokonali,jakie maja wykształcenie itd
izabell.nie można zrobić własnej listy,i o to wlasnie im chodzi robią sobie sami listy dla siebie.ty masz tylko postawić x gdzie?to juz nie ma zadnego znaczenia(pozdrowienia dla halewicza miło ze cie dzis tu nie ma,ale widzę że łypiesz okiem co sie tu dzieje)
Izabel ma fajny pomysł - pogadajmy o tych co nie dali ciała, kto ile sensownych wniosków wrzucił w naszym regionie. Niech przemówi forum. Ja na dzień dobry powiem tak: przede wszystkim ruszmy tyłek i idźmy na te wybory. Vox Populi, Vox Dei, czyż nie?
Dzieki Ktoś i Kasandra

Anty... toć staram sie wyraznie pisac, wiec czemu Ty mnie nie kminisz??

Małgorzata Chmiel,Marek Kaczmarzyk,Tomasz Lipiński,Kordian Borejko

z list psl i po mysle nad tymi osobami...czekam na listę pis i studiuje sld,pjn,szukam kandydatów np i ruchu palikota...

choć z drugiej str. i tak pis i po najwieksze partie wiec ludzie beda na nie glosowac i jesli ma cos z tego byc to chyba trza kandydatow z tych partii brac pod uwagę...
http://www.youtube.com/watch?v=4EyGOBL7GgY
Partie się zmieniają,

programy, billbordy,

tylko pozostają

te same wciąż mordy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2