Widok
wyspisko śmieci w Baninie
Szanowni Państwo
Od 10 lat mieszkam w Baninie i czegos podobnego nigdy tu nie było. Chodzi konkretnie o styk ulic Księżycowqej i Przemysłowe. Ustawiono tam 3 kontenery do segregacji śmieci. Ludzie podrzucaja tam wszystko co mozliwe, stre krzesła, pierzyny, odpadki komunalne, gruz itp. Ja nie wiem czy ja mieszkam w cywilizowanym kraju czy wśród ludzi z " czworaków".
Teraz jest coraz cieplej worki z odpadkami zywnosciowymi rozrywja bespańskie psy, brakuje jeszcze robactwa i szczurów. Zapytałam kiedys chłopczyka , który wyrzucał takie odpadki, dlaczego własnie tu, odpowiedział : bo mama mi kazała. No rece opadją normalnie. Wysypisko smieci mamy na własne życzenie.
Od 10 lat mieszkam w Baninie i czegos podobnego nigdy tu nie było. Chodzi konkretnie o styk ulic Księżycowqej i Przemysłowe. Ustawiono tam 3 kontenery do segregacji śmieci. Ludzie podrzucaja tam wszystko co mozliwe, stre krzesła, pierzyny, odpadki komunalne, gruz itp. Ja nie wiem czy ja mieszkam w cywilizowanym kraju czy wśród ludzi z " czworaków".
Teraz jest coraz cieplej worki z odpadkami zywnosciowymi rozrywja bespańskie psy, brakuje jeszcze robactwa i szczurów. Zapytałam kiedys chłopczyka , który wyrzucał takie odpadki, dlaczego własnie tu, odpowiedział : bo mama mi kazała. No rece opadją normalnie. Wysypisko smieci mamy na własne życzenie.
Powiem wam, że mnie również zalewa jak widzę to dzikie wysypisko śmieci... Myślę, że należałoby przenieść te pojemniki w miejsce bardziej wyeksponowane (np. w okolicę pętli lub przy domu sołtysa), może wówczas brudasy, którzy podrzucają zwykłe śmieci nie mieli by odwagi tego robić a tak to pod osłoną nocy a czasami i na żywca w ciągu dnia wyrzucają wszystko czego nie upchną w swoich pojemnikach (jeśli takowe w ogóle mają).
Zastanawiam się do kogo należałoby zwrócić sie z wnioskiem o interwencję: do sołtysa? do firmy obsługującej pojemniki? do gminnego zakładu komunalnego?
Niedługo może to przyjąć całkiem duże rozmiary, bo ludzie już sie przyzwyczaili i zaczynaja zwozić coraz więcej i coraz większe śmieci...
Dlatego osobiście jestem za całkowitą likwidacją takich lokalnych punktów segregacji śmieci...
Zastanawiam się do kogo należałoby zwrócić sie z wnioskiem o interwencję: do sołtysa? do firmy obsługującej pojemniki? do gminnego zakładu komunalnego?
Niedługo może to przyjąć całkiem duże rozmiary, bo ludzie już sie przyzwyczaili i zaczynaja zwozić coraz więcej i coraz większe śmieci...
Dlatego osobiście jestem za całkowitą likwidacją takich lokalnych punktów segregacji śmieci...
Kiedys jadąc do peracy zobaczyłam faceta, ktory z terenowego samochodu wyładowywał worki z gruzem i metalowe listwy, sadze ,że pozostałosci po remoncie. Zatrzymuje sie i patrze a facio do mnie-NO CO?
jA NA TO ,ŻE TU SA POJEMNIKI DO SEGREGACJI SMIECI CZYLI PLASTIK SZKŁO. A gosciu mi mówi: i co z tego ja tu metal zostawim to sobie wezmą o gruzie zapomniał i wez takiemu tłumacz to jeszcze z gęba wyskakuje. Dobrze fotke zrobic komus kto stare fotele wywala, gruz śmieci kominalne.
Jak sie robi tzw. wystawki do takie rzeczy sie składuje obik domu i ktos to zabiera.Pod pojemnikami wszystko brudasy wyrzucają bo to niec nie kosztuje albo worki ze smieciami w pole wyrzucja czy do lasu. Dobry spsób to pała i lac pod kolana może sie nauczy jednen z drugim. Przepraszam ale krew mnie zalewa jak sobie pomysle o tym syfie, zobaczycie jak bedzie goraco dojdzie do tego smród, szczury i robactwo.
jA NA TO ,ŻE TU SA POJEMNIKI DO SEGREGACJI SMIECI CZYLI PLASTIK SZKŁO. A gosciu mi mówi: i co z tego ja tu metal zostawim to sobie wezmą o gruzie zapomniał i wez takiemu tłumacz to jeszcze z gęba wyskakuje. Dobrze fotke zrobic komus kto stare fotele wywala, gruz śmieci kominalne.
Jak sie robi tzw. wystawki do takie rzeczy sie składuje obik domu i ktos to zabiera.Pod pojemnikami wszystko brudasy wyrzucają bo to niec nie kosztuje albo worki ze smieciami w pole wyrzucja czy do lasu. Dobry spsób to pała i lac pod kolana może sie nauczy jednen z drugim. Przepraszam ale krew mnie zalewa jak sobie pomysle o tym syfie, zobaczycie jak bedzie goraco dojdzie do tego smród, szczury i robactwo.
Niech każdy sobie zapamięta, że "środowisko naturalne tylko pożyczyliśmy od przyszłych pokoleń i jak każdą pożyczoną rzecz należy zwrócić w stanie nienaruszonym". Niestety, nasze społeczeństwo nie dorosło cywilizacyjnie aby tę oczywistą oczywistość przyjąć.
Ludzie, 30 zł miesięcznie to znów nie taki majątek za wywóz śmieci.
To są 3 paczki fajek, butelka wódki, jedno doładowanie komórki, itp.
Zeby zlikwidować to wysypisko trzeba zabrać pojemniki do segregacji. Innego wyjścia nie widzę. Ja z nich nie korzystam, bo mam u siebie na podwórku 2 śmietniki do suchych i brudów i w zupełności mi to wystarczy dla 5 osobowej rodziny.
Ludzie, 30 zł miesięcznie to znów nie taki majątek za wywóz śmieci.
To są 3 paczki fajek, butelka wódki, jedno doładowanie komórki, itp.
Zeby zlikwidować to wysypisko trzeba zabrać pojemniki do segregacji. Innego wyjścia nie widzę. Ja z nich nie korzystam, bo mam u siebie na podwórku 2 śmietniki do suchych i brudów i w zupełności mi to wystarczy dla 5 osobowej rodziny.
też mi się to wysypisko nie podoba, ale pomyślałam sobie, że niestety, gdyby go nie było, to wszystko, co się na nim znajduje: stare monitory, ołamane rowerki dziecięce, gruz i inne wyladowałyby w pobliskim lesie!...przejdźcie się i zobaczcie jak wygląda ten lasek szczególnie na tyłach posesji w okolicy szkoły...ZGROZA! i napewno to "miastowe z Gdańska" nie przywiozły i złośliwie komuś pod płot od strony lasu nie podrzuciły...
a z tego misjsca, przyznaję, że wybranego dość niefortunnie, przynajmniej od czasu do czasu ekipa firmy ABC to wywozi...
a z tego misjsca, przyznaję, że wybranego dość niefortunnie, przynajmniej od czasu do czasu ekipa firmy ABC to wywozi...
wielokrotnie "przyłapywałem" śmieciarzy podrzucających śmieci. Za każdym razem zwracałem uwagę i mam niektóre nr rejestracyjne samochodów. Niektórzy "śmieciarze" byli nawet agresywni. Jak zgłosiłem na policję to nie chcieli przyjąć zgłoszenia bo usłyszałem, że to nie ma sensu.
Myślę że chyba należy po prostu zlikwidować te kontenery.
Nie życzę sobie oglądać śmietniska kilka razy dziennie.
Myślę że chyba należy po prostu zlikwidować te kontenery.
Nie życzę sobie oglądać śmietniska kilka razy dziennie.
faktyczni te smieci to problem na duza skale nawet przy lasach,moze warto zrobic jakies zdjecia moze w koncu to ich troche wystraszy choc policja powinna sie tym zajac jesli jest zgloszenie a jesli nie to moze jakies podpisy do burmistrza, zebysmy mogli zamiast po smietnisku chodzis po lesie albo po naszych osiedlach nie patrzac na brudy i smrody.
Nasze społeczeństwo, wciąż mało wie o segregacji. To skandal, aby do pojemników do segregacji wrzucać swoje śmieci. Na klonowej też stoją pojemniki i z nich korzystam. Segreguję odpady, bo warto to robić. Najbardziej zyskuje środowisko, bo mniej odpadów trafia na składowisko. No i też są osoby, które nie wiedzą co czego służą. Podrzucają np. styropian, stare lampy.
A większość odpadów można zagospodarować, tylko zanim się wyrzuci trzeba pomyśleć...
A większość odpadów można zagospodarować, tylko zanim się wyrzuci trzeba pomyśleć...