Widok

zadatek czy zaliczka i ile?

no właśnie jak to jest - kupując mieszkanie spotkaliście się z żądaniem zaliczki czy zadatku bezzwrotnego? kłopotów z kredytem nie powinienem mieć, ale wolę dmuchac na zimno.

i ile zazwyczaj chce sprzedający? i takie pytanie ktore teraz mi się nasuwa - czy sprzedający mieszkania w chwili obecnej zdają sobie sprawę, że na uzyskanie kredytu w banku czeka się ok 1,5-2 miesięcy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam skontaktować się z https://sklep.grupamagnum.eu

W tym artykule jest prosto wyjaśnione: http://www.kruczekprawny.pl/zaliczka-czy-zadatek-poznaj-najwazniejsza-roznice/
Jak chcesz pouczać w zakresie pisowni, to zacznij sam używać wieljich liter i znaków przestankowych.
Sam jesteś śmieszny.... naciagacz. Ja uważam że tyle zadatku jest ok nie wyjdziesz człowieku na zero. Nie obchodzi cię zdolność kredytowania ale kasę za darmo to chcesz . Ja rozumiem zadatek ale nie przesadzajcie z kwotą ....

Mi sie udalo i dobrze dogadalem sie ze sprzedajacym. Mieszkanie 320 tys a przy podpisywaniu umowy wplacilem tylko 5000zl. Milo z jego strony bo nie mialem tyle gotowki by wplacic 10-20%. Zalezy od ludzi - ale fakt, to sprzedajacy ma ostatnie slowo.
To wlasnie sprzedający mysli trzeba bylo umowe na 3 miesiące podpisac

Ktoś wytłumaczy czym się to w zasadzie różni?
ja jako sprzedająca wzięłam 2% zadatku od ceny mieszkania, bowiem musiałam to już wpłacić do dewelopera :) ryzyko zawsze jest z obu stron, ale przecież sprzedający też nie może być stratny (przecież wycofał ofertę więc stracił potencjalnych nowych klientów)...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo jestes cep i tyle
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
Też przeszedłem podobną sytuację. Po podpisaniu umowy sprzedający zadzwonił i powiedział, że chce za mieszkanie nie 310 tys. tylko 320 tys.
Dla mnie zdobycie tej dychy to kosmos a sprzedający jeszcze obstawał, że nie zwróci zaliczki. Oczywiście, że zwrócił. Mieszkania nie kupiłem, jestem nadal lokatorem i szukam, może trafię na uczciwego sprzedawcę. Oglądałem kilkanaście mieszkań, przyglądam się sprzedającym, jestem podejrzliwy.
Sama niedawno kupowałam mieszkanie wyłącznie na kredyt. Nie miałam na zadatek. Różnie w życiu bywa. Trudno mi się zgodzić z poglądem, że jak w 100% na kredyt to klient mało wiarygodny. To bezpodstawny wniosek.
Całe szczęście sprzedający nie był taką hieną jak niektórzy piszący w tym wątku. Ja kupiłam o sprzedał i oboje jesteśmy zadowoleni. :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie każdy oszczędza... nie każdy odkłada...
sam mam zdolność na 900k i nie mam w tej chwili odłożonej kasy na zadatek, pośrednika, podatek czy notariusza...
daj spokój
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
"sorry, ale ktos kto kupuje nieruchomosc za 200 tys i nie ma 10 tys na zadatek bo wszystko na kredyt - to dla mnie jest niewiarygodny, jego zdolnosc kredytowa mnie nie obchodzi - ale powatpiewam wtedy, ze ja w ogole ma"

dokladnie z takiego założenie wychodziłam, obecnie sprzedaję mieszkanie z cena 220tys, kupujacy chcial 3,5tys zadatku i 3,5tys zaliczki, co dla mnie bylo jakims żartem - straciłabym czas (zapis w umowie - 2 mies) w razie nie dostałby kredytu a na pocieszenie mialabym tylko 3,5 dlatego ostatecznie stanelo na tym ze dostalam 7tys zadatku i 13tys zaliczki - zawsze wieksza wiarygodnosc ze mu zalezy i ze jego zdolnosc kredytowa nie wynika tylko z kalkulatorow w necie :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
WITAM
Znalazłem korespondencję na necie i bardzo mnie zainteresowała.
Jeżeli jest to możliwe to proszę o wzór takiego zaświadczenia nie wymagającego zaliczki lub zadatku
jan.goppold@go2.pl
sorry, ale ktos kto kupuje nieruchomosc za 200 tys i nie ma 10 tys na zadatek bo wszystko na kredyt - to dla mnie jest niewiarygodny, jego zdolnosc kredytowa mnie nie obchodzi - ale powatpiewam wtedy, ze ja w ogole ma
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19
trzeba myslec - podpisz umowe przedwstepna na 3 albo 4 mies a nie na 1,5 - jak sie boisz. Zawsze wczesniej mozesz sfinalizowac..
W razie niewykonania umowy przez stronę wpłacającą zadatek jest bezzwrotny. W razie niewykonania umowy przez stronę otrzymującą zadatek strona wpłacająca może domagać się zwrotu w podwójnej wysokości.

Jak strony się dogadają i umowa zostanie rozwiązana - wtedy jest zwrotny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czyli nie umówiliście się a zadatek tylko na zaliczkę. Zadatek jest bezzwrotny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeśli chodzi o kredyt na mieszkanie proponuje zaznajomic sie z artykułem:
http://www.locumnet.pl/artykuly_rynku_nieruchomosci/umowa_przedwstepna_moze_nas_drogo080423.asp
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No chyba że mieszkanie kupujesz z własnych środków które posiadasz. Wtedy zupełnie nie jest potrzebna umowa przedwstepna, poprostu od razu umawiasz sie do natariusza na sfinalizoawanie unowy.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dobry i tani projekt domu (24 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

do góry