Widok

zakaz jazdy rowerem

Dobrzewino Temat dostępny też na forum:
Zakaz jazdy rowerem na drodze z Karczemek do Bojana przez Dobrzewino powoduje,że jeżdżę dłuższą drogą,przez Kielno.Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć,kto i dlaczego wymyślił ten zakaz? I drugie pytanie:którędy ma jechać rowerzysta drogą z Chwaszczyna do Dobrzewina,gdy ścieżka rowerowa jest nieodśnieżona i absolutnie nie da się nią jechać?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla ścisłości. Rozmawiamy o tych znakach?
http://www.youtube.com/watch?v=WaN7ZzAUzBc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Już wiem!To jest droga wojewódzka 218:-) Czyli mam pytać w Urzędzie Wojewódzkim? Marcowy,jak sądzisz?
OK!Zapytam w urzędzie.Tylko którym? Teren należy do gminy Szemud powiat Wejherowo(tak mi się zdaje-sama jestem mieszkanką Gdyni) a droga jest powiatowa czy krajowa? Kto zatem odpowiada za ustawione znaki drogowe?
Jazda szosowka po tej sciezce kosztowala mnie złamanie lokcia. Problemem sa krawężniki na wyjazdach z bocznych ulic dochodzących do glownej drogi. Raz sciezka się obniza a niekedy sa krawężniki. Taniej zaplacic mandat niż leczyc się ze złamania reki przez 2 miesiące oraz placic za naprawę szosówki po kraksie z wysokim krawężnikiem.

Obserwujac zwyczaje w krajach gdzie kultura wspólnego użytkowania drogi przez samochody i rowery jest na innym etapie niż u nas można zaobserwować ze nikt nie robi problemu z powodu roweru szosowego na ulicy jeśli nie zachowuje się jakby miał droge na wylacznosc.

Sadze ze zamiast pisać na forum można napisac do urzędu z pytaniem czym jest podyktowany zakaz z Dobrzewina do Bojana

pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rowerzyści i ich przeciwnicy

Rowerzyści to nie są święte krowy,tylko pełnoprawni użytkownicy dróg,chcący bezpiecznie jeżdzić i wracać szczęśliwie do domu po każdej pięknej przejażdżce.Dobrze by było,gdyby niemerytorycznie wypowiadający się nasi wrogowie skupili się na swoim życiu.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie powtarzaj się
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Zawsze się zastanawiam, po co idioci, którzy mają jakiś uraz do rowerów, zaglądają na fora rowerowe i wypisują takie bzdury?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciągle mnie to zastanawia - po co idioci co maja jakiś uraz do rowerów zaglądają na fora rowerowe?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

rowerzysta - ŚWIĘTA KROWA

No widze że idzie wiosna to rowerowa ciemnota się budzie. Tak na początek delikatnie można sobie poszukać usprawiedliwiania do nieprzestrzegania przepisów i znaków drogowych. Bo jak jade na rowerze to wszystko mi wolno. PRECZ Z ROWERAMI!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 33
Saneczkami nie da się jechać, bo nie mają kółek. :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W 2013 jechałem przez Chwaszczyno i Bojano kilkanaście razy i nie złapali mnie. Mam już stówkę odżałowaną na 2014. Słyszałem o kolarzu, który wręczył swoją szosówkę policjantowi i ppwiedział: "przejedź się pan po tej ścieżce".
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
No nie!Ja nie zarobiłabym na te mandaty:-)
Kojarzysz prawie dobrze;otóż zakaz jazdy rowerem jest na dwóch odcinkach.Pierwszy to ten z Chwaszczyna do Karczemek,Jest tam ścieżka rowerowa(taka z odcinkami w zatoczkach dla autobusu) i na tym odcinku nie ma problemu,gdy na ścieżce nie ma odrzuconego z jezdni śniegu i gdy nie spotkamy na "swojej drodze" autobusu. Drugi odcinek trasy,o jakiej pisałam,jest z Karczemek przez Dobrzewino do Bojana.Na tym odcinku jest TYLKO JEZDNIA i zakaz jazdy rowerem. Pytam jeszcze raz: którędy na tym drugim odcinku mają jechać rowerzyści?Czy są na forum jacyś mieszkańcy okolicy,którzy jeżdżą rowerami? Ludzie:którędy Wy jeżdzicie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
odp,do xx :Saneczkami nie da się jechać,bo zaśnieżona ścieżka rowerowa jest w zasadzie w poziomie :-)
Ewentualny mandat 100 zł traktować jako opłatę ryczałtową za przejazd. Ścieżka w Chwaszczynie ma nieco sensu przy jeździe w kierunku Gdańska. W drugą stronę tylko sprowadza się niebezpieczeństwo przy przechodzeniu na lewą a pptem z lewej. Przejścia dla pieszych (przez które należy prowadzić rower) są z dala od początku/ końca ścieżki. Jak mnie złapią to zapłacę i dalej będę tam jeździł po ulicy mimo zakazu. Zamiast zrobić 2 ścieżki, albo pasy dla rowerów... No tak, pijanych kierowców trzeba oddzielać od pijanych rowerzystów bo się pozabijają.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem czy dobrze kojarzę bo tylko raz w poprzednim roku tam jechałem na Wielki Przejazd Rowerowy. Ale gdzieś tam po drodze właśnie zwróciłem uwagę na zakaz jazdy rowerem po ulicy w mieście gdzie obowiązuje 50km/h i po lewej stronie drogę rowerową która co jakiś czas przechodzi w przystanek autobusowy (czyli na czołówkę z autobusem się jedzie). Wtedy kontynuowałem jazdę ulicą bo jest to oczywiście bezpieczniejsze niż czołówki z autobusami i dostaniem się na drogę rowerową po lewej stronie. Jakoś poza miastem gdzie obowiązuje 90 km/h nie ma problemu z jazdą ulicą.
Również podróżując w kierunku Starogardu Gdańskiego była podobna sytuacja, więc taki trend rośnie w małych miejscowościach i wsiach gdzie osoby planujące takie rozwiązania mają mało do czynienia z komunikacją rowerową i najprawdopodobniej myślą, że to dla dobra mieszkańców danej wsi. Jak dalej taki trend się będzie utrzymywał to podróż rowerem 100-200 km będzie męką w każdej wsi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kup sobie saneczki:)
Tak serio to ludzie są bez wyobraźni, budują drogi i robią pod górkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry