Widok
zakaz jazdy rowerem
Zakaz jazdy rowerem na drodze z Karczemek do Bojana przez Dobrzewino powoduje,że jeżdżę dłuższą drogą,przez Kielno.Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć,kto i dlaczego wymyślił ten zakaz? I drugie pytanie:którędy ma jechać rowerzysta drogą z Chwaszczyna do Dobrzewina,gdy ścieżka rowerowa jest nieodśnieżona i absolutnie nie da się nią jechać?
Nie wiem czy dobrze kojarzę bo tylko raz w poprzednim roku tam jechałem na Wielki Przejazd Rowerowy. Ale gdzieś tam po drodze właśnie zwróciłem uwagę na zakaz jazdy rowerem po ulicy w mieście gdzie obowiązuje 50km/h i po lewej stronie drogę rowerową która co jakiś czas przechodzi w przystanek autobusowy (czyli na czołówkę z autobusem się jedzie). Wtedy kontynuowałem jazdę ulicą bo jest to oczywiście bezpieczniejsze niż czołówki z autobusami i dostaniem się na drogę rowerową po lewej stronie. Jakoś poza miastem gdzie obowiązuje 90 km/h nie ma problemu z jazdą ulicą.
Również podróżując w kierunku Starogardu Gdańskiego była podobna sytuacja, więc taki trend rośnie w małych miejscowościach i wsiach gdzie osoby planujące takie rozwiązania mają mało do czynienia z komunikacją rowerową i najprawdopodobniej myślą, że to dla dobra mieszkańców danej wsi. Jak dalej taki trend się będzie utrzymywał to podróż rowerem 100-200 km będzie męką w każdej wsi.
Również podróżując w kierunku Starogardu Gdańskiego była podobna sytuacja, więc taki trend rośnie w małych miejscowościach i wsiach gdzie osoby planujące takie rozwiązania mają mało do czynienia z komunikacją rowerową i najprawdopodobniej myślą, że to dla dobra mieszkańców danej wsi. Jak dalej taki trend się będzie utrzymywał to podróż rowerem 100-200 km będzie męką w każdej wsi.
Ewentualny mandat 100 zł traktować jako opłatę ryczałtową za przejazd. Ścieżka w Chwaszczynie ma nieco sensu przy jeździe w kierunku Gdańska. W drugą stronę tylko sprowadza się niebezpieczeństwo przy przechodzeniu na lewą a pptem z lewej. Przejścia dla pieszych (przez które należy prowadzić rower) są z dala od początku/ końca ścieżki. Jak mnie złapią to zapłacę i dalej będę tam jeździł po ulicy mimo zakazu. Zamiast zrobić 2 ścieżki, albo pasy dla rowerów... No tak, pijanych kierowców trzeba oddzielać od pijanych rowerzystów bo się pozabijają.
Kojarzysz prawie dobrze;otóż zakaz jazdy rowerem jest na dwóch odcinkach.Pierwszy to ten z Chwaszczyna do Karczemek,Jest tam ścieżka rowerowa(taka z odcinkami w zatoczkach dla autobusu) i na tym odcinku nie ma problemu,gdy na ścieżce nie ma odrzuconego z jezdni śniegu i gdy nie spotkamy na "swojej drodze" autobusu. Drugi odcinek trasy,o jakiej pisałam,jest z Karczemek przez Dobrzewino do Bojana.Na tym odcinku jest TYLKO JEZDNIA i zakaz jazdy rowerem. Pytam jeszcze raz: którędy na tym drugim odcinku mają jechać rowerzyści?Czy są na forum jacyś mieszkańcy okolicy,którzy jeżdżą rowerami? Ludzie:którędy Wy jeżdzicie?
Jazda szosowka po tej sciezce kosztowala mnie złamanie lokcia. Problemem sa krawężniki na wyjazdach z bocznych ulic dochodzących do glownej drogi. Raz sciezka się obniza a niekedy sa krawężniki. Taniej zaplacic mandat niż leczyc się ze złamania reki przez 2 miesiące oraz placic za naprawę szosówki po kraksie z wysokim krawężnikiem.
Obserwujac zwyczaje w krajach gdzie kultura wspólnego użytkowania drogi przez samochody i rowery jest na innym etapie niż u nas można zaobserwować ze nikt nie robi problemu z powodu roweru szosowego na ulicy jeśli nie zachowuje się jakby miał droge na wylacznosc.
Sadze ze zamiast pisać na forum można napisac do urzędu z pytaniem czym jest podyktowany zakaz z Dobrzewina do Bojana
pozdrawiam
Obserwujac zwyczaje w krajach gdzie kultura wspólnego użytkowania drogi przez samochody i rowery jest na innym etapie niż u nas można zaobserwować ze nikt nie robi problemu z powodu roweru szosowego na ulicy jeśli nie zachowuje się jakby miał droge na wylacznosc.
Sadze ze zamiast pisać na forum można napisac do urzędu z pytaniem czym jest podyktowany zakaz z Dobrzewina do Bojana
pozdrawiam
Dla ścisłości. Rozmawiamy o tych znakach?
http://www.youtube.com/watch?v=WaN7ZzAUzBc
http://www.youtube.com/watch?v=WaN7ZzAUzBc
Święta krowa czy zwykły matoł?
Dumny jesteś z siebie i swojego stosunku do prawa. Chyba tak, bo nagrywasz to i wrzucasz do internetu. Właśnie za takie głupie i bezczelne zachowania rowerzyści mają swoją opinię.
Nie rozumiesz, że to jest zachowanie z tej samej beczki co przekraczanie dozwolonej prędkości, wyprzedzanie na skrzyżowaniach, jazda po pijanemu, wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych? To są wykroczenia przeciwko zasadom kodeksu drogowego. Czyniąc tak wyrażasz swoją pogardę dla praw innych uczestników ruchu drogowego. Stwarzasz zagrożenie na drodze.
Radzę przemyśleć swój stosunek do prawa. Tobie się wydaje, że jeżeli jeździsz na rowerze to możesz łamać przepisy. Innemu co sobie wypił wydawało się że jest super kierowcą i chciał to komuś udowodnić. Mówisz - to nie to samo. Dla mnie to samo. W obu przypadkach brak jest poszanowania prawa.
Nie rozumiesz, że to jest zachowanie z tej samej beczki co przekraczanie dozwolonej prędkości, wyprzedzanie na skrzyżowaniach, jazda po pijanemu, wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych? To są wykroczenia przeciwko zasadom kodeksu drogowego. Czyniąc tak wyrażasz swoją pogardę dla praw innych uczestników ruchu drogowego. Stwarzasz zagrożenie na drodze.
Radzę przemyśleć swój stosunek do prawa. Tobie się wydaje, że jeżeli jeździsz na rowerze to możesz łamać przepisy. Innemu co sobie wypił wydawało się że jest super kierowcą i chciał to komuś udowodnić. Mówisz - to nie to samo. Dla mnie to samo. W obu przypadkach brak jest poszanowania prawa.