~partyzant
217.97.194.*
(8 lat temu) 5 stycznia 2018 o 10:39
Do Trójmiasto.pl i autorów tego cyklu
Proponuje stworzenie lustrzanego cyklu, który pokaże źle zorganizowaną przestrzeń miejską którą można by przeznaczyć może właśnie na parkowanie samochodów. Daje pierwszy przykład:
Dolna część ulicy Partyzantów we Wrzeszczu. Na odcinku od wjazdu na teren Poczty Polskiej (tylna brama), do Zarządu Dróg i Zieleni (ok, 200-300m) postawiono na chodnikach:
- ławki
- stojaki na rowery
- kwietniki
Wydaje się że pomysł ok, nawet estetyczne, z dobrych materiałów, z zebranych informacji to część projektu miasto bardziej przyjazne mieszkańcom czy jakoś tak. Widać jednak że był budżet, ale pomysłu i wywiadu z mieszkańcami zabrakło.
Ławki w 60% postawione w takich miejscach że nie ma to sensu, chyba że ktoś chce wdychać spaliny i być ochlapywanym przez samochody, na odcinkach gdzie jest raczej nikt się nie ma po co zatrzymać, a gdzie w pobliżu są parki do tego przeznaczone.
Stojaki na rowery, kolejne kuriozum, ustawione w minii parku i na przeciwko kamienic, kto niby tam ma ten rower zostawić?? Mieszkańcy wprowadzają rowery do kamienic, na podwórko...a w okolicy nie ma takiej liczby biur sklepów, żeby dla przyjezdnych były przydatne.
Kwietniki, to chyba tylko jako zapory nie tylko przeciw samochodom, ale i czołgom.. w kwietnikach niezadbana zieleń, ale także ich ustawienie w abstrakcyjnych miejscach, wygląda to tak jakby była określona liczba do postawienia i trzeba by je gdzieś upchnąć.
Do tego teraz rondo przed strażą pożarna, czy ktoś zastanawiał się nad celem zwężenia wyjazdu z ronda w kierunku Wyklętych?, można było zostawić to na prosto, przynajmniej ciężarówki nie będą na przeciwny pas wyjeżdżać.
Mam wrażenie, że robi się żeby robić, wydać kasę i odhaczyć zadanie.
Tak, piszę to jako zmotoryzowany, bo jako właśnie zmotoryzowany mieszkaniec tamtej okolicy zostałem pozbawiony miejsc do parkowania, a dodam że od 2016 obowiązuje tam strefa płatnego parkowania i mam wykupiony abonament. Wprowadzono opłaty za parkowanie, zabrano miejsca do parkowania stawiając w kuriozalnych miejscach wspomniane meble miejskie. W zamian miasto nie zbudowało wielopoziomowego parkingu czy wyznaczyło tego typu miejsca.
Piszę także jako pieszy i aktywny rowerzysta, nie chcę żeby tak wydawano pieniądze z budżetu miasta.
pozdrawiam
17
2