Widok
zmieniać korbę czy tylko zębatki
Cześć!
Mam pytanko. Jestem posiadaczem korby FSA Alphadrive 44-32-22 zęby mocowane na 4 śruby. Napęd niestety jest już zużyty (tzn. kaseta łąńcuch i z pewnością najmniejsza i średnia tarcza, blat trochę lepiej wygląda). Konieczna jest wymiana tarcz lub korby. W MK Bike widziałem, że jedna tarcza do tej korby kosztuje przeszło 100 zł (sic!), a przecież nowa korba z tarczami pewnie 300 zł nie jest warta!! Pytanie, czy wchodzić w jakieś zamienniki tych tarcz (jeśli można) i jakiej firmy wtedy kupić?? Cały zestaw aluminiowych tarcz Deore kosztuje podobno koło 100 zł? Z drugiej strony widziałem korbę Deore Hollowtech za 220 zł, a także starego LX'a (jeszcze nie Hollowtech) również za 220 zł. Jak myślicie - co robić??
Mam pytanko. Jestem posiadaczem korby FSA Alphadrive 44-32-22 zęby mocowane na 4 śruby. Napęd niestety jest już zużyty (tzn. kaseta łąńcuch i z pewnością najmniejsza i średnia tarcza, blat trochę lepiej wygląda). Konieczna jest wymiana tarcz lub korby. W MK Bike widziałem, że jedna tarcza do tej korby kosztuje przeszło 100 zł (sic!), a przecież nowa korba z tarczami pewnie 300 zł nie jest warta!! Pytanie, czy wchodzić w jakieś zamienniki tych tarcz (jeśli można) i jakiej firmy wtedy kupić?? Cały zestaw aluminiowych tarcz Deore kosztuje podobno koło 100 zł? Z drugiej strony widziałem korbę Deore Hollowtech za 220 zł, a także starego LX'a (jeszcze nie Hollowtech) również za 220 zł. Jak myślicie - co robić??
zainwestuj w korbę na wielowpust isis, ten stary lx jest na kwadrat a octanik jest do d......, poza tym trzeba walczyć z monopolem shimano, co do zębatek to są standarty mocowania( roztaw śrub) i nie ma problemu aby innej firmy wstawiać tarcze jeżeli oczywiście to jest ten sam standart, a co do tego lx to chyba jednak bym sie na niego zdecydował i do tego dobry suport najlepiej na maszynowych (tylko już nie shimano)Jarek.mtb napisał(a):
> Cześć!
> Mam pytanko. Jestem posiadaczem korby FSA Alphadrive 44-32-22
> zęby mocowane na 4 śruby. Napęd niestety jest już zużyty (tzn.
> kaseta łąńcuch i z pewnością najmniejsza i średnia tarcza, blat
> trochę lepiej wygląda). Konieczna jest wymiana tarcz lub korby.
> W MK Bike widziałem, że jedna tarcza do tej korby kosztuje
> przeszło 100 zł (sic!), a przecież nowa korba z tarczami pewnie
> 300 zł nie jest warta!! Pytanie, czy wchodzić w jakieś
> zamienniki tych tarcz (jeśli można) i jakiej firmy wtedy
> kupić?? Cały zestaw aluminiowych tarcz Deore kosztuje podobno
> koło 100 zł? Z drugiej strony widziałem korbę Deore Hollowtech
> za 220 zł, a także starego LX'a (jeszcze nie Hollowtech)
> również za 220 zł. Jak myślicie - co robić??
> Cześć!
> Mam pytanko. Jestem posiadaczem korby FSA Alphadrive 44-32-22
> zęby mocowane na 4 śruby. Napęd niestety jest już zużyty (tzn.
> kaseta łąńcuch i z pewnością najmniejsza i średnia tarcza, blat
> trochę lepiej wygląda). Konieczna jest wymiana tarcz lub korby.
> W MK Bike widziałem, że jedna tarcza do tej korby kosztuje
> przeszło 100 zł (sic!), a przecież nowa korba z tarczami pewnie
> 300 zł nie jest warta!! Pytanie, czy wchodzić w jakieś
> zamienniki tych tarcz (jeśli można) i jakiej firmy wtedy
> kupić?? Cały zestaw aluminiowych tarcz Deore kosztuje podobno
> koło 100 zł? Z drugiej strony widziałem korbę Deore Hollowtech
> za 220 zł, a także starego LX'a (jeszcze nie Hollowtech)
> również za 220 zł. Jak myślicie - co robić??
lubię_rowrować napisał(a):
> co do tego lx to
> chyba jednak bym sie na niego zdecydował i do tego dobry suport
> najlepiej na maszynowych (tylko już nie shimano)
No to jaki support mam zapodać?? Radzisz w końcu korbę LX'a (rozumiem, że starego) - ona jest na kwadrat!! Jakiej firmy support (najlepiej również z modelem-pls). Mogę dostać DEORE na kwadrat za 28 zł, a słyszałem, że KINEX jest słabiutki.
Rozejżałem się za zębatkami i znalazłem sklep, gdzie mogę kupić tarcze DEORE (mała - dwadzieściaparę, średnia - czterdzieśc****rę, duża - jeszcze moja stara pociągnie). Wymiana tarcz razem wyniosłaby mnie ok. 70 zł więc mocno się zastanawiam nad tym czy nie zostawić dotychczasowej korby (FSA Alphadrive) - krucho z kasą! Właśnie - tarcze DEORE są stalowe - dwa razy cięższe, ale podobno wytrzymalsze. Jakie są Wasza doświadczenia z żywotnością tarczy - stalowych/aluminiowych, jak to wpływa na zużycie kasety i łańcucha??
Dzięki za dotychczasowe info i proszę o więcej, bo sprzęt musi być gotowy na maraton w Gdyni - w czwartek najpóźniej robię zakupy i do serwisu.
> co do tego lx to
> chyba jednak bym sie na niego zdecydował i do tego dobry suport
> najlepiej na maszynowych (tylko już nie shimano)
No to jaki support mam zapodać?? Radzisz w końcu korbę LX'a (rozumiem, że starego) - ona jest na kwadrat!! Jakiej firmy support (najlepiej również z modelem-pls). Mogę dostać DEORE na kwadrat za 28 zł, a słyszałem, że KINEX jest słabiutki.
Rozejżałem się za zębatkami i znalazłem sklep, gdzie mogę kupić tarcze DEORE (mała - dwadzieściaparę, średnia - czterdzieśc****rę, duża - jeszcze moja stara pociągnie). Wymiana tarcz razem wyniosłaby mnie ok. 70 zł więc mocno się zastanawiam nad tym czy nie zostawić dotychczasowej korby (FSA Alphadrive) - krucho z kasą! Właśnie - tarcze DEORE są stalowe - dwa razy cięższe, ale podobno wytrzymalsze. Jakie są Wasza doświadczenia z żywotnością tarczy - stalowych/aluminiowych, jak to wpływa na zużycie kasety i łańcucha??
Dzięki za dotychczasowe info i proszę o więcej, bo sprzęt musi być gotowy na maraton w Gdyni - w czwartek najpóźniej robię zakupy i do serwisu.
W końcu nie dowieźli tarcz Deore i miałem do wyboru - albo kupować LX'a - dwie zębatki przeszło 100 zł, albo całą korbę LX'a za 220 zł i wybrałem to drugie. Jak na razie jestem zadowolony! Kasetę tradycyjnie wziąłem s**** 5.0 - wagowo nawet XT wymięka! a łańcuch PC 48. Także na Gdynię jestem już prawie gotowy!
Dzięki za porady!
Dzięki za porady!