Widok
może to troszkę pomoże: http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna
ja również chętnie poszłabym na spotkanie dla początkujących chustomam i tych które dopiero planują być chustomamami :)
ja również chętnie poszłabym na spotkanie dla początkujących chustomam i tych które dopiero planują być chustomamami :)
25 września w Panu Dinku 15 - 17 będą warsztaty dla zaawansowanych. W programie:
· Nauka wiązania prostego plecaka z chusty tkanej
· Możliwość przetestowania oraz pomoc w obsłudze
nosideł (MT, hybrydy, ergonomiczne, onbuhimo,
podaegi)
· Prezentacja alternatywnych wiązań na plecach
Do dyspozycji uczestników będą chusty i nosidła warsztatowe
oraz lalka treningowa
Koszt uczestnictwa
50 zł – Rodzic z dzieckiem
70 zł – Para z dzieckiem
Dla początkujących warsztaty były dzisiaj :(
Pozwoliłam sobi wkleić maila od Marty
Zaawansowana w ogóle nie jestem ale ze względu na
· Nauka wiązania prostego plecaka z chusty tkanej
· Możliwość przetestowania oraz pomoc w obsłudze
nosideł (MT, hybrydy, ergonomiczne, onbuhimo,
podaegi)
· Prezentacja alternatywnych wiązań na plecach
Do dyspozycji uczestników będą chusty i nosidła warsztatowe
oraz lalka treningowa
Koszt uczestnictwa
50 zł – Rodzic z dzieckiem
70 zł – Para z dzieckiem
Dla początkujących warsztaty były dzisiaj :(
Pozwoliłam sobi wkleić maila od Marty
Zaawansowana w ogóle nie jestem ale ze względu na
13 września akurat moje dziecię po raz pierwszy idzie do żłobka. Będzie się aklimatyzować przez 2 godziny. Nie wiem jeszcze na którą godzinę ale chyba tak około 10. Boję się, że jak ją odbiorę to będzie w totalnie nieprzysiadalnym nastroju. Ale jednak chciałabym aby była obecna. Jak już będę znała dokładną godzinę to napiszę.
Tu są filmiki:
http://www.szkolachustonoszenia.pl/
Ja mam chustę elastyczną i wiąże ja "na kieszonkę".
http://www.szkolachustonoszenia.pl/
Ja mam chustę elastyczną i wiąże ja "na kieszonkę".
A ja tak trochę z innej beczki:
- A jak jest z bezpieczeństwem jazdy komunikacją miejską mając dziecko w chuście/nosidle? Siedzieć (oczywiście gdy ma się dziecko z przodu) - stać?
- No i jak sobie radzicie z zabraniem ze sobą takich niezbędnych rzeczy jak klucze, pieniądze, telefon, jakieś pieluchy na zmianę itp. Najpierw zakładacie torbę przez ramię a później dziecko czy jak?
- A jak jest z bezpieczeństwem jazdy komunikacją miejską mając dziecko w chuście/nosidle? Siedzieć (oczywiście gdy ma się dziecko z przodu) - stać?
- No i jak sobie radzicie z zabraniem ze sobą takich niezbędnych rzeczy jak klucze, pieniądze, telefon, jakieś pieluchy na zmianę itp. Najpierw zakładacie torbę przez ramię a później dziecko czy jak?
Ale tak w ręku to niewygodnie bo już praktykowałam a z ramienia spada. Jak tak bez noszenia dziecka torbę zawsze przez ramię na skos zakładam bo nie zsuwa się i ręce wolne. Ale jak to zrobić z dzieckiem? I z jaką torbą aby pasek nie uwierał w buzię bo akurat na takiej wysokości mniej więcej wypadnie. A może ktoś wymyślił coś specjalnego?
Komunikacją jeździsz normalnie, dziecko przywiązane z przodu i hajda w świat, siadasz też normalnie, przecież dziecku nóżki nie zwisają pionowo, tylko są ułożone w żabkę, tak, że kolanka są wyżej niż pupa i dziecko wygląda jak by siedziało/ a nie wisiado jak w typowych wisiadełkach/
z dzieckiem na plecach- wiadomo nie usiądziesz, przynajmniej nie na fotelu z oparciem, ale to też zależy jak kto lubi, z oparciem może być ciężko ;-) ja na zakupy nosiłam dziecko z przodu, plecak z tyłu, na spacer najpierw torba na ramię potem dziecko w chuście albo saszetka na biodro.
z dzieckiem na plecach- wiadomo nie usiądziesz, przynajmniej nie na fotelu z oparciem, ale to też zależy jak kto lubi, z oparciem może być ciężko ;-) ja na zakupy nosiłam dziecko z przodu, plecak z tyłu, na spacer najpierw torba na ramię potem dziecko w chuście albo saszetka na biodro.
aaaa ostatnio jakiejś mamie doradziłam właśnie bondolino, bo już czaiła się na baby bjorn, mam nadzieję, że jest zadowolona :-) to jest jedno z niewielu nosidełek przeznaczone dla dzieci nie siedzących jeszcze.
a to moja Nina w girasolu.

Uploaded with ImageShack.us
a to moja Nina w girasolu.

a ja chociaż mam nati wiązaną, to jednak cały czas jeszcze używam zwykłej elastyka... Jakoś tak wygodniej mi pod tym względem, że nie muszę jej motać za każdym razem - a robimy ostatnio maratony po marketach budowlanych...
A z wiązanej zdecydowanie bardziej z małą wolimy kieszonkę niż 2x jakoś tak jej wygodniej (w kieszonce materiał nie haczy o buzię) a mnie od 2x po chwili bolą żebra ... W kieszonce wszystko si :)
A z wiązanej zdecydowanie bardziej z małą wolimy kieszonkę niż 2x jakoś tak jej wygodniej (w kieszonce materiał nie haczy o buzię) a mnie od 2x po chwili bolą żebra ... W kieszonce wszystko si :)
Zdjęcie super.
No właśnie, dlatego bondek bo córa jeszcze nie siedzi a ja już jak najszybciej chciałam ją nosić. Wiem, w chuście też bym mogła ale mąż od razu zastrzegł, że w chuście to on nie :( A zakupy do tanich nie należą więc musiałam wybrać . Szukałam używanych ale nic nie znalazłam. A nasze nosidło zaaprobowała ortopeda córki. Walczymy o nóżki od urodzenia więc czułam że zapytać muszę.
No właśnie, dlatego bondek bo córa jeszcze nie siedzi a ja już jak najszybciej chciałam ją nosić. Wiem, w chuście też bym mogła ale mąż od razu zastrzegł, że w chuście to on nie :( A zakupy do tanich nie należą więc musiałam wybrać . Szukałam używanych ale nic nie znalazłam. A nasze nosidło zaaprobowała ortopeda córki. Walczymy o nóżki od urodzenia więc czułam że zapytać muszę.
aaaa mój mąż w chuście też nosić nie chciał, za to w MT bardzo chętnie, szczególnie teraz, kiedy mi brzuch zaczyna przeszkadzać.

widać na fotce, że już maławy się robi i trzeba będzie się z nim pożegnać :-(

widać na fotce, że już maławy się robi i trzeba będzie się z nim pożegnać :-(
Ja mam chustę tkaną i córcię zaczęłam nosić jak skończyła 3 miesiące. Do niedawna tylko ja ją nosiłam, ale ostatnio nawet tatuś zaczął małą nosić :) wcześneij tego nie robił, bo mu było wstyd czy coś... heh tylko dlatego, że od niedawna Inga obejmie nogami jego brzuszek :)) Wcześniej była za mała a nosimy ją póki co w kieszonce.
Próbowałam na plecach ale jakoś tak niepewnie się czułam. Urlop spędziliśmy w górach i dzięki chuście mogliśmy dojść do miejsc do których z wózkiem, byśmy nie doszli :))
Próbowałam na plecach ale jakoś tak niepewnie się czułam. Urlop spędziliśmy w górach i dzięki chuście mogliśmy dojść do miejsc do których z wózkiem, byśmy nie doszli :))
Aniouka - możesz przyoszczędzić na kosztach przesyłki i zakupić Bondolino w Gdańsku. Wejdź na http://www.mamazen.pl Można się umówić na przymiarkę. Ja tak właśnie kupiłam.
Ale reklamę robię :)
Ale reklamę robię :)
Agatko, polecam stronę http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-wiazana-elastyczna.html
Mam elastyczną wiązaną chustę od pani Kingi Cherek, byłam też na spotkaniu chustowym. Przewaga internetu: na spokojnie można obejrzeć materiały szkoleniowe, a na spotkaniu elastyczne chusty były prezentowane jako ostatnie i moje dziecko nie wytrzymało tyle czasu. Ja na razie przestałam być chustowa, bo mojemu dziecku znudziło się noszenie a spodobało chodzenie, ale kto wie, może kiedyś do tego wrócimy.
Mam elastyczną wiązaną chustę od pani Kingi Cherek, byłam też na spotkaniu chustowym. Przewaga internetu: na spokojnie można obejrzeć materiały szkoleniowe, a na spotkaniu elastyczne chusty były prezentowane jako ostatnie i moje dziecko nie wytrzymało tyle czasu. Ja na razie przestałam być chustowa, bo mojemu dziecku znudziło się noszenie a spodobało chodzenie, ale kto wie, może kiedyś do tego wrócimy.
to ja też się pozwolę zaprosić na spotkanko nieoficjalne :)
poproszę o adres
bo Was tu podczytuję, mam pożyczoną hoppediz tkaną chustę, ale jakoś się nie mogę przekonać...
poproszę o adres
bo Was tu podczytuję, mam pożyczoną hoppediz tkaną chustę, ale jakoś się nie mogę przekonać...
Hej, dolaczam do chustowych mam choc swoja dopiero dzis zamowilam. Nie wiem czemu nie zdecydowalam sie wczesniej, ale jakos tak czas polecial. Mysle, ze nie jest za pozno na elastyka bo z tego co wiem to do przeznaczona dla dzieci do 2-3 roku zycia (jesli dam rade udzwignac:)) Choc Adas jakims wielkim klocuszkiem nie jest a mi juz rece odpadaja bo lubi byc na raczkach i lubi byc noszony.
Mymble - też się zastanawiałam nad chustą tkaną/TM lub ergonomkiem :]
też jestem niska, a Mąż wysoki ;) do tego Mąż ma mniej w pasie ode mnie ;P
wybrałam nosidło i obydwoje jesteśmy super zadowoleni :)))) szybko i łatwo się zakłada :) rewelacja :)
ostatnio byliśmy na giełdzie w Pruszczu(kałuże straszne, błoto itd.) i ze współczuciem patrzyłam na Rodziców z wózkami... trzeba było uprawiać slalom gigant między kałużami ;)
rozmawiałam z Koleżanką przez tel. i Ona zapytała jak tam dajemy radę z wózkiem :P odpowiedziałam - ale my nie jesteśmy z wózkiem :) tylko z nosidłem :)
też jestem niska, a Mąż wysoki ;) do tego Mąż ma mniej w pasie ode mnie ;P
wybrałam nosidło i obydwoje jesteśmy super zadowoleni :)))) szybko i łatwo się zakłada :) rewelacja :)
ostatnio byliśmy na giełdzie w Pruszczu(kałuże straszne, błoto itd.) i ze współczuciem patrzyłam na Rodziców z wózkami... trzeba było uprawiać slalom gigant między kałużami ;)
rozmawiałam z Koleżanką przez tel. i Ona zapytała jak tam dajemy radę z wózkiem :P odpowiedziałam - ale my nie jesteśmy z wózkiem :) tylko z nosidłem :)
widzę, że jest tu kilka ekspertek więc moje pytanie jest takie:
jaka chustę kupić dla dziecka żeby można je było nosić od urodzenia?
jestem w 5 m-cu ciąży i chciałabym dziecko przyzwyczajać do chusty jak najszybciej.
koleżanka chce mi sprzedać chustę kieszonkę, a ja kompletnie się nie znam.
proszę o radę
jaka chustę kupić dla dziecka żeby można je było nosić od urodzenia?
jestem w 5 m-cu ciąży i chciałabym dziecko przyzwyczajać do chusty jak najszybciej.
koleżanka chce mi sprzedać chustę kieszonkę, a ja kompletnie się nie znam.
proszę o radę
Hej:)
I ja sie dołączam do chustowych mam :) Poznałam w szpitalu pewną babeczke, która uzycyzła mi swojej chusty bym zobaczyła co i jak :) Spodobało się, mamy chuste Nati, wiąże synka i śmigamy po zakupki :)
Jest któraś z was z Siedlec??
Moje wiżanie naopewno nei jest profesjonalne ale przyznam ze z wiazania na wiązanie jest coraz lepiej:)
Zachęcam do próby, a nóż widelec się i Wam spodoba:)
I ja sie dołączam do chustowych mam :) Poznałam w szpitalu pewną babeczke, która uzycyzła mi swojej chusty bym zobaczyła co i jak :) Spodobało się, mamy chuste Nati, wiąże synka i śmigamy po zakupki :)
Jest któraś z was z Siedlec??
Moje wiżanie naopewno nei jest profesjonalne ale przyznam ze z wiazania na wiązanie jest coraz lepiej:)
Zachęcam do próby, a nóż widelec się i Wam spodoba:)
ja też jestem chustową mamą :)
Mam chustę elastyczną LennyLamb, nosiłam w niej córeczkę od urodzenia do wieku ok.9 m-cy, teraz noszę synka, a córeczka "przesiadła się" na mei-tai. Polecam obydwie rzeczy, rewelacja ;)
Jakby ktoś z okolic Wejherowa chciał wypróbować albo nauczyć się wiązania- chętnie pomogę :)
Mam chustę elastyczną LennyLamb, nosiłam w niej córeczkę od urodzenia do wieku ok.9 m-cy, teraz noszę synka, a córeczka "przesiadła się" na mei-tai. Polecam obydwie rzeczy, rewelacja ;)
Jakby ktoś z okolic Wejherowa chciał wypróbować albo nauczyć się wiązania- chętnie pomogę :)
Hej
Ja tez śmigam w chuście, mam elastyczną i kółkową ale elastyczna jakoś bardziej do mnie przemawia. Choć Mały już jest klopsik i chyba czas się przesiąść do tkanej.
Fajnie, że jest nas tak dużo, chociaż u mnie na Zaspie nie widzę nikogo chustowego - dlatego na mnie patrzą jak na ufo :-)
A takie spotkanko fajna rzecz - jakby coś też się piszę na inny termin :-)
Ja tez śmigam w chuście, mam elastyczną i kółkową ale elastyczna jakoś bardziej do mnie przemawia. Choć Mały już jest klopsik i chyba czas się przesiąść do tkanej.
Fajnie, że jest nas tak dużo, chociaż u mnie na Zaspie nie widzę nikogo chustowego - dlatego na mnie patrzą jak na ufo :-)
A takie spotkanko fajna rzecz - jakby coś też się piszę na inny termin :-)
[url=http://www.maluchy.pl]
[/url

CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
Demi:)
agag_agag – tkana, elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
AgusiaGda – elastyczna, nosidło
Mimii – tkana
Okruszek (?) –
Yecath – elastyczna, tkana
Mawina – elastyczna, tkana
(kolejność wg pojawiania się w wątku)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek (?) –
(kolejność wg pojawiania się w wątku)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
poprawię, bo ja nie mam tkanej, tylko Mei-Tai ;-)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Yecath – elastyczna, Mei Tai
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
hej dziewczyny.Mam cudownego dwumiesięcznego synka,którego chciałabym nosić w chuście:)niestety mam strasznie trudną sytuację finansową:(
czy któraś z was miałaby może do sprzedania bardzo tanio chociaż jakiegoś elastyka???bardzo proszę -pomóżcie.
Mam dość ciągania wózka jak idę córę do szkoły odprowadzić czy do sklepu
czy któraś z was miałaby może do sprzedania bardzo tanio chociaż jakiegoś elastyka???bardzo proszę -pomóżcie.
Mam dość ciągania wózka jak idę córę do szkoły odprowadzić czy do sklepu
Ja osobiście nie mam do sprzedaży - może za jakiś czas elastyka jak Wojtek bedzie mega ciężki --> ale poszukaj na allegro albo na chustoforum :)
Ponieważ w tkaną zainwestowalam aby była jakieś znanej firmy to na elastyka troche szkoda mi było kaski wiec kupiłam na allegro za niecałe 50 zl z wysyłką (a widziałam jeszcze tańsze) i jak na razie jest ok :)
Ponieważ w tkaną zainwestowalam aby była jakieś znanej firmy to na elastyka troche szkoda mi było kaski wiec kupiłam na allegro za niecałe 50 zl z wysyłką (a widziałam jeszcze tańsze) i jak na razie jest ok :)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Ooo własnie też elastyka mam od Pentelki :) Tylko bralam takiego szerszego niz ona ma w standarcie dla tego troche drozej mi to wyszło - polecam tego elastyka na poczatek jak nie wiemy czy nam/dziecku sie spodoba;
A co do wiekszego spotkania to jakby były tu chetne mamy z Gdyni to mogłabym cos zorganizowac - mam dwa ewentualne miejsca gdzie by sie dało :)
A co do wiekszego spotkania to jakby były tu chetne mamy z Gdyni to mogłabym cos zorganizowac - mam dwa ewentualne miejsca gdzie by sie dało :)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
Demi:) tkana
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
pozdrawiamy :)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
pozdrawiamy :)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
to i ja sie dopisuje z naszym bondkiem
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
to i ja sie dopisuje z naszym bondkiem
Czesc laseczki! Dostalismy dzis Nasza pierwsza chuste i od razu nam sie spodobala. Ja jestem zachwycona a i Mlodemu chyba tez przypadla do gustu bo siedzial cichutko w niej :)))
Wiazanie latwe nawet, za drugim razem juz bylo super. KOzystalam z filmikow instruktarzowych z http://www.chusta.pl czy szkola chustonoszenia.
Wiazanie latwe nawet, za drugim razem juz bylo super. KOzystalam z filmikow instruktarzowych z http://www.chusta.pl czy szkola chustonoszenia.
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
też się dopisujemy ;)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
też się dopisujemy ;)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
To i ja sie dopisze. Jeszcze w ciąży kupiłam chustę kółkową - wydawała mi się łatwiejsza w obsłudze. Ale okazała się do d...I niedawno kupiłam elastyczną - młoda ją uwielbia:) Od razu odlatuje jak w niej siedzi:)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
To i ja sie dopisze. Jeszcze w ciąży kupiłam chustę kółkową - wydawała mi się łatwiejsza w obsłudze. Ale okazała się do d...I niedawno kupiłam elastyczną - młoda ją uwielbia:) Od razu odlatuje jak w niej siedzi:)
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – elastyczna
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
Muszę z przykrością powiedzieć że nie będzie mnie jednak na spotkaniu u mimoidus bo otrzymaliśmy w końcu termin rozpoczęcia rehabilitacji w OWI z Małą i jak na złość jest to poniedziałek na 13:15 :-( więc nie damy rady być tu i tu :-(
Mam nadzieję że będą jeszcze takie spotkanka i wtedy czegoś więcej się nauczymy i dowiemy.
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – elastyczna
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
Muszę z przykrością powiedzieć że nie będzie mnie jednak na spotkaniu u mimoidus bo otrzymaliśmy w końcu termin rozpoczęcia rehabilitacji w OWI z Małą i jak na złość jest to poniedziałek na 13:15 :-( więc nie damy rady być tu i tu :-(
Mam nadzieję że będą jeszcze takie spotkanka i wtedy czegoś więcej się nauczymy i dowiemy.
Yecath - ja jestem z Wejherowa i chętnie bym się nauczyła wiązać plecaczek :) Pare razy próbowałam ale z pomocą męża, bo sama to jakoś bałam się, że mała mi wyleci ;)
Wiązanie na boku też jakoś kiepsko mi wychodziło, może przez to, że mam meega długą chustę tkaną a ja raczej jestem niska. Za to mąż jest wysoki więc kupując, zdecydowaliśmy się na najw. rozmiar, żebyśmy oboje mogli nosić córę.
Cały czas noszę małą w kieszonce - ale Inga, to duża dziewczyna i już zaczyna robić nam się niewygodnie.
Wiązanie na boku też jakoś kiepsko mi wychodziło, może przez to, że mam meega długą chustę tkaną a ja raczej jestem niska. Za to mąż jest wysoki więc kupując, zdecydowaliśmy się na najw. rozmiar, żebyśmy oboje mogli nosić córę.
Cały czas noszę małą w kieszonce - ale Inga, to duża dziewczyna i już zaczyna robić nam się niewygodnie.
a ja jednak nie przyjadę...
no ale mam nadzieję, że załapię się na jakieś kolejne spotkanie :)
no ale mam nadzieję, że załapię się na jakieś kolejne spotkanie :)
ja po raz pierwszy miałam okazję podotykać chustoMT. No i zobaczyć jak wrzucać dziecko na plecy nosząc w MT. A Oli Nina jest rewelacyjna i świetnie w tym pomaga mamie! Wydaje mi się, że jak na takie grono, które u mnie było to jeszcze jedna instruktorka by się przydała bo Ola była rozrywana i mam wrażenie, że nawet nie miała czasu napić się i przekąsić co nie co.
ja także dziękuję za spotkanko, zarówno gospodyni, instruktorce jak i przybyłym dziewczynom :-)
bardzo miło spędziłam czas a Ola miała do nas anielską cierpliwość, co chwilę któraś się o coś pytała ;-)
tak jak mimoidus napisała ja także pierwszy raz na zywo zobaczyłam bondolino i MT, widziałam jak to się wiąże, oraz otrzymałam parę "wskazówek" jak zakupić poprawne MT
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
bardzo miło spędziłam czas a Ola miała do nas anielską cierpliwość, co chwilę któraś się o coś pytała ;-)
tak jak mimoidus napisała ja także pierwszy raz na zywo zobaczyłam bondolino i MT, widziałam jak to się wiąże, oraz otrzymałam parę "wskazówek" jak zakupić poprawne MT
CHUSTOWE MAMY
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
Dzięki dziewczyny, trzeba by więcej czasu, żeby wszystko pokazać, dobrze po dociągać ;-) Jak będę miała dziś chwilkę to powklejam linki do dziewczyn szyjących MT a w między czasie polecam forum chusty.info
to jest kopalnia wiedzy!
http://forum.chusty.info/forum/
to jest kopalnia wiedzy!
http://forum.chusty.info/forum/
a ja właśnie z urlopu wróciłam, patrzę, a tu taki fajny wątek :)
(nawiasem mówiąc chusta na wyjeździe to rzecz niezastąpiona, byłam w fantastycznych miejscach, w które wózek by nie dojechał)
noszę swoje dziecię w chuście tkanej w kieszonce, zbieram się, żeby poćwiczyć inne wiązania, a w dalszej perspektywie mam MT,
tak więc dopisuję się do listy, a może na jakieś spotkanko się też załapię ...
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
(nawiasem mówiąc chusta na wyjeździe to rzecz niezastąpiona, byłam w fantastycznych miejscach, w które wózek by nie dojechał)
noszę swoje dziecię w chuście tkanej w kieszonce, zbieram się, żeby poćwiczyć inne wiązania, a w dalszej perspektywie mam MT,
tak więc dopisuję się do listy, a może na jakieś spotkanko się też załapię ...
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Dołączam :)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Kocham moją chustę, choć jeszcze nie odważyłam się wychodzić z Małą w chuście na zewnątrz ( w co się ubiera maluszka w chuście? Normalnie jak do wózka, czy lżej?).
Swoją drogą można by zrobić jakieś mamowe spotkanie sąsiedzkie, bo ja też z Nieborowskiej :)))
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Kocham moją chustę, choć jeszcze nie odważyłam się wychodzić z Małą w chuście na zewnątrz ( w co się ubiera maluszka w chuście? Normalnie jak do wózka, czy lżej?).
Swoją drogą można by zrobić jakieś mamowe spotkanie sąsiedzkie, bo ja też z Nieborowskiej :)))
Oj... Biedactwo. A dzisiaj pogoda średnio spacerowa / u nas też katar i kolki od rana/. Kurujcie się i po weekendzie wyruszamy na podbój Nieborowskiej hehehe.
Wracając do wątku - ile czasu maksymalnie w ciągu dnia można nosić maleństwo w chuście? Moja córcia potrafi przespać wisząc ;) ciurkiem kilka godzin, tylko czy to oby na pewno zdrowe jest?
Wracając do wątku - ile czasu maksymalnie w ciągu dnia można nosić maleństwo w chuście? Moja córcia potrafi przespać wisząc ;) ciurkiem kilka godzin, tylko czy to oby na pewno zdrowe jest?
witam chustowe mamy:) ja jestem samoukiem (mało wyrafinowanym, tylko podstawowe wiązania) ale mogę powiedzieć, że przeszłam prawie wszystkie etapy - kółkowa, elastyczna, tkana.. a aktualnie jestem jakże szczęśliwą posiadaczką nosidła beco:) tydzień temu wróciliśmy z wyprawy do Włoch - samochodem, wózek za nic by się już nie zmieścił do bagażnika, a nosidło perfekcyjnie spełniło swoje zadanie:)
i w ogóle to fajny wątek:) kiedy ja zaczynałam nie natrafiłam na żadne warsztaty, więc zazdroszczę Wam dziewczyny i spotkania i instruktażu:)
i w ogóle to fajny wątek:) kiedy ja zaczynałam nie natrafiłam na żadne warsztaty, więc zazdroszczę Wam dziewczyny i spotkania i instruktażu:)
Jagodzianka za chwilę kończy 9 m-cy i powiem szczerze, że gdybym wiedziała, że tak dobrze wszystko zniesie wybrałabym się już dużo wcześniej na dłuższą wycieczkę:) wiadomo, nie w tropiki i z rozsądkiem, ale teraz na nas to już była ostatnia chwila na taką długą jazdę samochodem - Mała już raczkuje od ponad m-ca, sama staje, więc siedzenie w foteliku nie należy do jej ulubionych zajęć. oczywiście, często się zatrzymywaliśmy, wtedy śmigała po kocyku i prowadzaliśmy ją za rączki ale wiadomo, że jeśli chce się gdzieś dojechać to trzeba jechać:) więc jechaliśmy prawie trzy dni:) ale taki był plan, na spokojnie i żeby Mała była zadowolona. następne wakacje samolotem na pewno (albo w Polsce) bo sam dojazd najbardziej kłopotliwy, reszta bezproblemowo - jak się chce być niezależnym to można na lotnisku wynająć samochód. teraz jednak z tymi wszystkimi rzeczami i akcesoriami dziecięcymi jakoś sobie tego nie wyobrażałam:) liczę, że za rok będzie tego mniej potrzeba. choć może niesłusznie;)
a dokąd chcecie jechać? i tak bardziej zorganizowanie czy na własną rękę? pobytowo czy zwiedzając?
polecam raczej na własną rękę oraz chłonięcie atmosfery miejsca;) my zdecydowanie odpuściliśmy sobie zwiedzanie, będzie na to czas później, plan dnia dostosowany do Jagody (drzemki, jedzonko, wiadomo). ale da się zrobić. myślę tylko, że dla takiego Malucha jak Twój to na pewno żeby nie powinno być znacznej różnicy temperatur, a jeśli już zmiana to stopniowa. no i żadnych egzotycznych miejsc póki co. tak mi się przynajmniej wydaje. my w takim czasie też wyjeżdżaliśmy ale to w obrębie Polski i max. 5 h jazdy dziennie (z przerwą).
ale się rozpisałam:) mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
a dokąd chcecie jechać? i tak bardziej zorganizowanie czy na własną rękę? pobytowo czy zwiedzając?
polecam raczej na własną rękę oraz chłonięcie atmosfery miejsca;) my zdecydowanie odpuściliśmy sobie zwiedzanie, będzie na to czas później, plan dnia dostosowany do Jagody (drzemki, jedzonko, wiadomo). ale da się zrobić. myślę tylko, że dla takiego Malucha jak Twój to na pewno żeby nie powinno być znacznej różnicy temperatur, a jeśli już zmiana to stopniowa. no i żadnych egzotycznych miejsc póki co. tak mi się przynajmniej wydaje. my w takim czasie też wyjeżdżaliśmy ale to w obrębie Polski i max. 5 h jazdy dziennie (z przerwą).
ale się rozpisałam:) mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
Hej:)
Dziękuję za odpowiedz go-siak. Chcielibysmy jechac ale mały jest za mały, wiem ze nie do kraju egzotycznego. Chciałabym jechac się wygrzxac no i samolotem. Zwiedzanie z tak małym szkrabem w gre nie wchodzi, raczej wycieczka spędzajac czas na "leżaka".
Ja małego w chuscie nosze o 1 warstwe mniej niz do wózeczka, ale w inny wątku kolezanka polecila osłonkę:
http://allegro.pl/hoppediz-polarowa-oslonka-do-chusty-i-nosidla-i1221520407.html
Dziękuję za odpowiedz go-siak. Chcielibysmy jechac ale mały jest za mały, wiem ze nie do kraju egzotycznego. Chciałabym jechac się wygrzxac no i samolotem. Zwiedzanie z tak małym szkrabem w gre nie wchodzi, raczej wycieczka spędzajac czas na "leżaka".
Ja małego w chuscie nosze o 1 warstwe mniej niz do wózeczka, ale w inny wątku kolezanka polecila osłonkę:
http://allegro.pl/hoppediz-polarowa-oslonka-do-chusty-i-nosidla-i1221520407.html
Wklejam linki do dziewczyn szyjących MT:
http://woolloomooloo.pl/content/blogcategory/4/14/
http://nubik.pl/mojemt.php?kategoria=1
http://pathi.pl/glowna/galeria
http://galeriaagrafka.blogspot.com/search/label/chusto Mei Taj
http://www.7kolorowteczy.pl/
http://www.miounico.pl/
http://www.tullimy.pl/
http://meitaipatti.blox.pl/html
http://doux-doux-doux-doux.blogspot.com/
http://dolinablekitnychkwiatow.blox.pl/html
http://daumxi.blogspot.com/
http://paniolos.blogspot.com/
http://woolloomooloo.pl/content/blogcategory/4/14/
http://nubik.pl/mojemt.php?kategoria=1
http://pathi.pl/glowna/galeria
http://galeriaagrafka.blogspot.com/search/label/chusto Mei Taj
http://www.7kolorowteczy.pl/
http://www.miounico.pl/
http://www.tullimy.pl/
http://meitaipatti.blox.pl/html
http://doux-doux-doux-doux.blogspot.com/
http://dolinablekitnychkwiatow.blox.pl/html
http://daumxi.blogspot.com/
http://paniolos.blogspot.com/
Jak by któraś kiedyś chciała to ja będę, choć niechętnie sprzedawała mojego MT, on jest na dziecko po roku do mniej więcej dwóch lat.
Tu na stronie Kasi:
http://dolinablekitnychkwiatow.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
ten ze słonecznikiem-dla Ninki
Tu na stronie Kasi:
http://dolinablekitnychkwiatow.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
ten ze słonecznikiem-dla Ninki
Muszę sie pochwalić - wczoraj przeprosiłm sie z moja tkana chusta (bo w elastyku 7kg zaczelo mi opadac) i udalo mi sie za pierwszym razem zawiazac podwojnego X :) jak do tej pory tylko w kieszonce nosilam Wojtka :)
Mam jeszcze do Was pytanko:
mój mały jak go noszę brzuszek do brzuszka to zaczyna wyginac sie do tyłu aby wiecej widzieć no i w chuście mamy to samo - jak nie śpi to za chiny ludowe nie ma plecków ułożonych w taki ładny łuk jak na zdjeciach z instrukcji - jak spi to i owszem ... staram sie mu "przytrzymywac" glowke reką aby "lezala" na mnie a nie tak odchylona ... Jak to jest u Was ?? Czy taka pozycja jaknie śpi to moze mu zaszkodzić ??
Mam jeszcze do Was pytanko:
mój mały jak go noszę brzuszek do brzuszka to zaczyna wyginac sie do tyłu aby wiecej widzieć no i w chuście mamy to samo - jak nie śpi to za chiny ludowe nie ma plecków ułożonych w taki ładny łuk jak na zdjeciach z instrukcji - jak spi to i owszem ... staram sie mu "przytrzymywac" glowke reką aby "lezala" na mnie a nie tak odchylona ... Jak to jest u Was ?? Czy taka pozycja jaknie śpi to moze mu zaszkodzić ??
moja jak miała trzy miesiące to raczej siedziała spokojnie, motałam ją po same uszy i ciasno, tak żeby nic się jej nie wyginało, przeważnie szybko zasypiała, teraz ma osiem i tak spokojnie już nie siedzi, ramiona i ręce zostawiam jej często na wierzchu, ale w przypadku dziecka, które pewnie samo siedzi to chyba nie ma już takiego znaczenia, nawet jak się trochę powygina
ja często biegam w zielonej, ale w piątek w Leclercu nie byłam
czy któraś z was była na warsztatach w Dinku?, ja chciałam być, ale ostatecznie jakoś nie dotarłam ... żałuję, bo czas by się podszkolić, a sama jakoś się za to zabrać nie mogę
ja często biegam w zielonej, ale w piątek w Leclercu nie byłam
czy któraś z was była na warsztatach w Dinku?, ja chciałam być, ale ostatecznie jakoś nie dotarłam ... żałuję, bo czas by się podszkolić, a sama jakoś się za to zabrać nie mogę
Hej, postanowiłam się przesiąść na Bondki z tkanej. jednak szybkość zakładania , to przy bliźniakach sprawa kluczowa:) czekam na zamówione Bondki i w związku z kosztami:(postanowiłam pozbyć się tkanej.
Mam Nati Fale dunaju, takie jak tutaj:
http://www.nokaut.pl/nosidelka/chusta-nati-fale-dunaju.html
Chciałabym za nią 130zł, stan bardzo dobry. Odbiór Gdańsk-Jasień albo wysyłka.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na mejla.
Mam Nati Fale dunaju, takie jak tutaj:
http://www.nokaut.pl/nosidelka/chusta-nati-fale-dunaju.html
Chciałabym za nią 130zł, stan bardzo dobry. Odbiór Gdańsk-Jasień albo wysyłka.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na mejla.
hej chustomamusie!
miałam przedwczoraj okazję ponosić Marfisię w tkanej, ale tym razem LennyLamb i pierwszy raz mi się na koniec plątania nie popłakała :]
marzy mi się zakup takiej, a znajomy powiedział mi, że jak zbiorę co najmniej 5 osób, to może załatwi coś taniej (jeszcze tylko nie wiem, o ile) - byłaby któraś chętna? jak się dowiem więcej, to Wam napiszę :)
a i moja Martyś też się wygina do tyłu, coby więcej świata widzieć :)
miałam przedwczoraj okazję ponosić Marfisię w tkanej, ale tym razem LennyLamb i pierwszy raz mi się na koniec plątania nie popłakała :]
marzy mi się zakup takiej, a znajomy powiedział mi, że jak zbiorę co najmniej 5 osób, to może załatwi coś taniej (jeszcze tylko nie wiem, o ile) - byłaby któraś chętna? jak się dowiem więcej, to Wam napiszę :)
a i moja Martyś też się wygina do tyłu, coby więcej świata widzieć :)
No to widzę ze nie tylko Wojtuś chce zwiedzać świat :) Może jak będą jakieś warsztaty w Gdyni to się wybiorę i podpytam - no właśnie ktoś coś słyszał kiedy coś w Gdyni klub kangura organizuje - ostatnio nic nie yło na ich stronie (??)
Ktoś tu pytał o elastyka dla 6kg dzidzi - mi przy siedmiu kilo już opada i osobiście polecam zainwestować w tkaną - może troche więcej motania ale starczy na baaardzo długo - no i jak tylko dziecko trzyma samo główkę to można wiązać podwójnego X-a ktory jest bardzo podobny do wiazania elastyka (łatwy i szybki) :)
Ktoś tu pytał o elastyka dla 6kg dzidzi - mi przy siedmiu kilo już opada i osobiście polecam zainwestować w tkaną - może troche więcej motania ale starczy na baaardzo długo - no i jak tylko dziecko trzyma samo główkę to można wiązać podwójnego X-a ktory jest bardzo podobny do wiazania elastyka (łatwy i szybki) :)
no więc spytałam znajomego, czy to mogą być różne rzeczy LL no i jaka byłaby zniżka - powiedział, że zależy, jaka ilość i mam dać znać, co chcemy, a on będzie negocjował :)
Sorha - sdzczególnie do ciebie:
Dostałam takiego maila :-)
Witam,
Zapraszamy serdecznie na spotkanie Klubu Kangura w Gdyni w całkiem nowym miejscu - http://www.galeriamalucha.com/
Spotkanie odbędzie się w piątek 1 października w godzinach 11-13.
Informujemy również, że spotkanie zaplanowane na sobotę 2 października w Panie Dinku nie odbędzie się.
Dostałam takiego maila :-)
Witam,
Zapraszamy serdecznie na spotkanie Klubu Kangura w Gdyni w całkiem nowym miejscu - http://www.galeriamalucha.com/
Spotkanie odbędzie się w piątek 1 października w godzinach 11-13.
Informujemy również, że spotkanie zaplanowane na sobotę 2 października w Panie Dinku nie odbędzie się.
[url=http://www.maluchy.pl]
[/url

Mawia - dzięki wielkie :)
Ale jak pech to pech - akurat jutro jedziemy do moich rodziców na mazury :/
A co do odchylania maluszka do tyłu to wczoraj zauważyłam że jak zawiązałam kieszonkę z małym to się nie wyginał - ale wiązałam wg innej instrukcji: ja mam chustę nati i do tej pory wg tego co oni dają wiazałam a teraz sprobowalam ze strony z chustami i troche inaczej tam pokazywali ... jedyna rada to wiązać, wiązać i jeszcze raz wiązać to się to wszystko opanuje :)
Dedes: ja kupiłam małemu takie pseudo buciki na rzepy i nakładam je na grube rajstopki (jak mamy spodenki) - a jak mamy pajacyka na rajstopkach to odpuszczam sobie butki;
Ale jak pech to pech - akurat jutro jedziemy do moich rodziców na mazury :/
A co do odchylania maluszka do tyłu to wczoraj zauważyłam że jak zawiązałam kieszonkę z małym to się nie wyginał - ale wiązałam wg innej instrukcji: ja mam chustę nati i do tej pory wg tego co oni dają wiazałam a teraz sprobowalam ze strony z chustami i troche inaczej tam pokazywali ... jedyna rada to wiązać, wiązać i jeszcze raz wiązać to się to wszystko opanuje :)
Dedes: ja kupiłam małemu takie pseudo buciki na rzepy i nakładam je na grube rajstopki (jak mamy spodenki) - a jak mamy pajacyka na rajstopkach to odpuszczam sobie butki;
Ja kupiłam w pepco za 7 zł - kurcze nie mam jak zrobić fotki ale wygladają jak kapciuszek z takiego materiału jak są robione tenisówki, mają niby podeszwę (nie taką twardą jak w normalnych bucikach) i są zapinane na rzep - bardzo wygodnie się nakłada i zdejmuje (nie trzeba wciskać stópki).
Kuowałam je specjalniedo wózka/chusty bo miałam wrażenie że w samych skarpetkach na rajstopki to mu i tak przewiewa stópki a w takich "bucikach"nie :)
Coś podobnego można w Rossmanie znaleść od czasu do czasu;
Kuowałam je specjalniedo wózka/chusty bo miałam wrażenie że w samych skarpetkach na rajstopki to mu i tak przewiewa stópki a w takich "bucikach"nie :)
Coś podobnego można w Rossmanie znaleść od czasu do czasu;
co myślicie o takiej chuście np?
http://allegro.pl/chusta-wiazana-flanelka-skosnie-tkana-4-6m-grat-i1258044179.html
jest sporo chust w granicach 60-70zł na Allegro ale doczytałam że najlepsza będzie tkana Nati, splot skośnokrzyżowy i nie wiem czy warto kupować taka noname?
cena za nati to ok 150zł-trochę drogo, a nie wiem czy za połowę ceny kupię coś sensownego?
poradźcie proszę.
http://allegro.pl/chusta-wiazana-flanelka-skosnie-tkana-4-6m-grat-i1258044179.html
jest sporo chust w granicach 60-70zł na Allegro ale doczytałam że najlepsza będzie tkana Nati, splot skośnokrzyżowy i nie wiem czy warto kupować taka noname?
cena za nati to ok 150zł-trochę drogo, a nie wiem czy za połowę ceny kupię coś sensownego?
poradźcie proszę.
to jest zwykła flanela, identyczna, jak ta, z której szyją polskie pieluszki formowane ... lalkę to w to można zawiązać ... każdy robi co uważa za stosowne, ale ja swojego dziecka bym w to nie władowała, wydaje mi się, że taka flanela jest mało nośna, a po jakimś czasie czy kilku praniach to już pewnie do niczego sie nie nadaje
ja mam Nati tkaną i naprawdę jestem z niej zadowolona :) a kupiłam na allegro za 120 zł (już z wysyłką) --> nowa, dziewczyna sprzedawała bo dostała ją jaką drugą;
Zawsze mozna poszukać użuwanych ale markowych - takie chusty mogą słuzyć dobrych pare lat i zachowują swoje wlasciwosci :)
Troche inaczej ma sie z elastykami - w nich zdecydowanie krocej nosi sie dziecko (u nas do 7 kg = 3 miesiace) wiec mozna zdecydowac sie na tanszego dostawce: ja polecam Pentelke z allegro --> naprawde dobry elastyk w przyzwoitej cenie;
Zawsze mozna poszukać użuwanych ale markowych - takie chusty mogą słuzyć dobrych pare lat i zachowują swoje wlasciwosci :)
Troche inaczej ma sie z elastykami - w nich zdecydowanie krocej nosi sie dziecko (u nas do 7 kg = 3 miesiace) wiec mozna zdecydowac sie na tanszego dostawce: ja polecam Pentelke z allegro --> naprawde dobry elastyk w przyzwoitej cenie;
Dziewczyny juz jakis czas temu zapowiedziałam, że jak się odremontuję, to zaproszę :)
A więc remont skończony - może nie do końca tak jak bym chciała, ale cóż... Przynajmniej jest świeżo i czysto...
Zatem pytanie: czy ktoś ma ochotę spotkać się w chustowym gronie na morenie w tym lub przyszłym tygodniu?
Jaki dzień najbardziej by Wam odpowiadał?
czy może zaszczyciłaby nas jakaś instruktorka?
A tu znalezione gdzieś na forum chustowym zdjęcie z dedykacją dla mamymarty o ile tu zagląda
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs578.snc3/31530_416839629281_529679281_5284672_4251521_n.jpg
A więc remont skończony - może nie do końca tak jak bym chciała, ale cóż... Przynajmniej jest świeżo i czysto...
Zatem pytanie: czy ktoś ma ochotę spotkać się w chustowym gronie na morenie w tym lub przyszłym tygodniu?
Jaki dzień najbardziej by Wam odpowiadał?
czy może zaszczyciłaby nas jakaś instruktorka?
A tu znalezione gdzieś na forum chustowym zdjęcie z dedykacją dla mamymarty o ile tu zagląda
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs578.snc3/31530_416839629281_529679281_5284672_4251521_n.jpg
może misie w końcu uda :)
Zapraszamy na spotkania Trójmiejskiego Klubu Kangura :
16 października 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00
Szkoła Podstawowa nr 40
ul. Rozewska 33; Gdynia Chylonia
28 października 2010 (czwartek); godz. 10.00 – 11.30
Klub „Projektornia” GAK
ul. Dworska 29A; Gdańsk Brzeźno
http://www.gak.gda.pl
6 listopada 2010 (sobota); godz. 15.30 – 17.30
Centrum „Pan Dinek”
ul. Wawelska 10A/1; Gdańsk Orunia
http://www.pandinek.com.pl
12 listopada 2010 (piątek); godz. 11.00 – 13.00
Galeria Malucha
ul. Traugutta 2; Gdynia Wzgórze św. Maksymiliana
http://www.galeriamalucha.com
20 listopada 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00
Szkoła Podstawowa nr 40
25 listopada 2010 (czwartek); godz. 10.00 – 11.30
Klub „Projektornia” GAK
16 października 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00
Szkoła Podstawowa nr 40
Klub „Projektornia” GAK
Centrum „Pan Dinek”
Galeria Malucha
Szkoła Podstawowa nr 40
Klub „Projektornia” GAK
Dzięki Agag :)
Ciekawa jestem jak to jest tak dwójeczkę naraz :)
A widze że w sobotę w Gdyni jest to mam bliżej z Rumi, może sie wybiorę :p
A dokładnie w tej podstawówce to gdzie się udac wiecie może?
Ktos będzie z Was jutro w Gdyni?
Ciekawa jestem jak to jest tak dwójeczkę naraz :)
A widze że w sobotę w Gdyni jest to mam bliżej z Rumi, może sie wybiorę :p
A dokładnie w tej podstawówce to gdzie się udac wiecie może?
Ktos będzie z Was jutro w Gdyni?
hop:) Ponawiam pytanie :)
Przepraszam, że dopiero dzisiaj tutaj zaglądam.
Agnieszka ja jestem na prawie wszystkich jak na razie spotkaniach KK.(oprócz spotkań na Brzeźnie, bo jestem w pracy)
MamoMArty, spotkania odbywają się w szkole podstawowej nr 40.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie do mnie na maila ewa.fryczke@klubkangura.org
Mam nadzieję, że do zobaczenia
Agnieszka ja jestem na prawie wszystkich jak na razie spotkaniach KK.(oprócz spotkań na Brzeźnie, bo jestem w pracy)
MamoMArty, spotkania odbywają się w szkole podstawowej nr 40.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie do mnie na maila ewa.fryczke@klubkangura.org
Mam nadzieję, że do zobaczenia
dziewczyny proszę o poradę :)
Przymierzam się do kupna chusty- moja córcia ma 2,5 m-ca i waży ponad 6 kg- wiem, że lepiej byłoby kupic od razu chustę tkaną, ale z kolei dla początkujących elastyczne ponoć łatwiej zawiązać no i są zdecydowanie tańsze. A biorąc pod uwagę fakt, że nie wiem czy moja córcia polubi chustowanie- Co robić?? Czy kupić narazie elastyczną czy od razu tkaną?? Jeśli tkaną to jaką?? W sensie rozmiar, materiał, firma- bo troszkę jest tego na rynku :( poradźcie coś, bo ja całkiem zielona jestem...
Przymierzam się do kupna chusty- moja córcia ma 2,5 m-ca i waży ponad 6 kg- wiem, że lepiej byłoby kupic od razu chustę tkaną, ale z kolei dla początkujących elastyczne ponoć łatwiej zawiązać no i są zdecydowanie tańsze. A biorąc pod uwagę fakt, że nie wiem czy moja córcia polubi chustowanie- Co robić?? Czy kupić narazie elastyczną czy od razu tkaną?? Jeśli tkaną to jaką?? W sensie rozmiar, materiał, firma- bo troszkę jest tego na rynku :( poradźcie coś, bo ja całkiem zielona jestem...
Modern_Lady najlepiej chyba będzie, jak sobie przymierzysz chustę, zobaczysz, w której Ci (i Wiktorii) się podoba - przyjdź na spotkanie Klubu Kangura albo spróbuj od kogoś chustę pożyczyć prywatnie :)
Klub „Projektornia” GAK
Centrum „Pan Dinek”
Galeria Malucha
Szkoła Podstawowa nr 40
Klub „Projektornia” GAK
wkleiłam od Effci :)
z wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/CHUSTOWE-MAMY-t179626,1,16.html
Klub „Projektornia” GAK
Centrum „Pan Dinek”
Galeria Malucha
Szkoła Podstawowa nr 40
Klub „Projektornia” GAK
wkleiłam od Effci :)
z wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/CHUSTOWE-MAMY-t179626,1,16.html
Dziewczyny mm wielka prosbe o pomoc:)
jestesmy z mezem zdecydowani na zakup nosidla ergonomicznego-pieniazki odlozone, ale nie wiemy ktore wybrac???
Manduca, Baby Bjorn actuve lub comfort, bondolino, cybex czy ono??? zalezy nam na wlasciwej pozycji nozek i zeby nosudlo nie bylo same w sobie ciezkie, ale wygodne i aby na troche posluzylo:)
Obecnie nasza coreczka w sobote konczy miesiac. Wazy 3,9kg, przy urodzeniu 57cm, ubranka nosi na62-ma dlugie nozki:)
Malutka uwielbia byc na rekach i przytulac sie do klatki piersiowej, tuli sie bardzooo.... dlatego chcemy nosidło.
Z gory dziekujemy za pomoc;)
jestesmy z mezem zdecydowani na zakup nosidla ergonomicznego-pieniazki odlozone, ale nie wiemy ktore wybrac???
Manduca, Baby Bjorn actuve lub comfort, bondolino, cybex czy ono??? zalezy nam na wlasciwej pozycji nozek i zeby nosudlo nie bylo same w sobie ciezkie, ale wygodne i aby na troche posluzylo:)
Obecnie nasza coreczka w sobote konczy miesiac. Wazy 3,9kg, przy urodzeniu 57cm, ubranka nosi na62-ma dlugie nozki:)
Malutka uwielbia byc na rekach i przytulac sie do klatki piersiowej, tuli sie bardzooo.... dlatego chcemy nosidło.
Z gory dziekujemy za pomoc;)
[url:]http://lilypie.com/">
Z tego co sie orientowalam baby bjorn ma bardzo dobre opinie. W skandynawii wiekszosc matek wlasnie ich uzywa. Ja tez sie zastanawiam nad baby bjorn, wersja aktiv. Moj synek uwielbia byc na rekach i ogladac swiat. Kupilam chuste elastyczna, ale wogole mu nie podpasowala. Musze przyznac ze mi tez nie zabardzo. Wiaze ja szybko ale denerwuje mnie ta ilosc materialu. Synek walczy z chusta caly czas, bardzo nie lubi byc tak otulony. Poza tym w chuscie jest bardzo we mnie wtulony i nie jest mu latwo patrzec na swiat (ma juz 2 miesiace i wielka ciekawosc)
Mam nadzieje ze w baby bjorn bedzie mial wiecej luzu, nozki tez ladnie na zabke ulozone, no i na pewno lepsze "widoki"
Mam nadzieje ze w baby bjorn bedzie mial wiecej luzu, nozki tez ladnie na zabke ulozone, no i na pewno lepsze "widoki"
kwiatek2010 a wiesz ze nosidla - pomimo opisu producentow - sa tak naprawde od momentu jak dziecko stabilnie siedzi --> wczesniej tylko chusta; oczywiscie jest wiele osob, ktore beda twierdzily ze nosidlo mozna wczesniej ale warto sobie poczytac :
http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=23037
http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=23037
Ja planowałam kupić Małemu nosidło bo o wiele łatwiej się motaalezrezygnowałam na jakiś czas --> wchuście polecam wiązanie koala (podwójny X): ono jest od momentu jakdzieckotrzyma główkę i mota je się bez dziecka na sobie i małego można wkładać/wyjmować bez konieczności rozwiązywania/wiązania :)
A przy np. kieszonce aby mały lepiej widział wiąże chustę na wysokości ramienia sznuereczkiem aby nie zasłaniała małemu widoku -a dopiero jak zaśnie to osłaniam główkę;
A tak zmieniając temat to czy któraś z Was wybiera się 20.11 na spotkanie KK w gdyni ??? Jak wogóle wyglądają takie spotkania ? Zakładam że możnaliczyć na pomoc w wiązaniu ? :)
A przy np. kieszonce aby mały lepiej widział wiąże chustę na wysokości ramienia sznuereczkiem aby nie zasłaniała małemu widoku -a dopiero jak zaśnie to osłaniam główkę;
A tak zmieniając temat to czy któraś z Was wybiera się 20.11 na spotkanie KK w gdyni ??? Jak wogóle wyglądają takie spotkania ? Zakładam że możnaliczyć na pomoc w wiązaniu ? :)
Byłam na spotkaniu Klubu Kangura 12 listopada w Gdyni w Galerii Malucha. Pierwszy raz byłam na czymś takim a na maleństwo dopiero czekam. Poobserwowałam Mamusie z ich pociechami jak wiążą chusty pod okiem doświadczonej chustowiązarki Marty i doradzają w wyborze. Żadne z moich pytań nie pozostało bez odpowiedzi i już wiem, że chusta pojawi się na liście zakupów przed pojawieniem się mojego dziecka na świecie. ;) Bardzo przyjazna atmosfera i sporo się dowiedziałam. Dziękuję bardzo!
--------------------
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Kwiatek2010 - elastyczna, bondolino
Dzięki Marcie i Ewie z Klubu Kangura oraz Ani od której mam używana elastyczna LennyLamb i Oli z MamaZen (kupiliśmy nosidło Bondolino piękny kolor Marine:) dołączam i ja:)
Dziś po raz pierwszy nosiłam moje kangurzątko w elastyku:) Hm... a pomyśleć, że na spotkanie Klubu Kangura pojechałam z nastaweniem chusty - bee, nosidła super:) Manduca i ONO odpadły a były faworytami (za krótki panel, córeczka ma 2,5 miesiąca i jest długa - ubranka na 68cm, waga 5,300) a zdecydowaliśmy się na Bondka, głównie ze względu na męża, bo w chustach nie chce (póki co:):)
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Dzięki Marcie i Ewie z Klubu Kangura oraz Ani od której mam używana elastyczna LennyLamb i Oli z MamaZen (kupiliśmy nosidło Bondolino piękny kolor Marine:) dołączam i ja:)
Dziś po raz pierwszy nosiłam moje kangurzątko w elastyku:) Hm... a pomyśleć, że na spotkanie Klubu Kangura pojechałam z nastaweniem chusty - bee, nosidła super:) Manduca i ONO odpadły a były faworytami (za krótki panel, córeczka ma 2,5 miesiąca i jest długa - ubranka na 68cm, waga 5,300) a zdecydowaliśmy się na Bondka, głównie ze względu na męża, bo w chustach nie chce (póki co:):)
effcia zaraz wyśle maila, bo z chęcią bym sie przeszła na spotkanie
dopisuję się do listy jako zadowolona posiadaczka chusty tkanej LL :)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Modern_lady- tkana
dopisuję się do listy jako zadowolona posiadaczka chusty tkanej LL :)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Modern_lady- tkana
podbijam :-)
Dziewczyny mam nowego chuciocha :-)
Małego pierwszy raz zachustowałam jak miał 4 dni i pokochał chustę od razu, choć by nie wiem co się działo w chuście zasypia mi w dwie minuty także spacerujemy sobie w szmacie po starym mieście niemal codziennie, po minach ludzi podejrzewam, że wyglądam jak ufo :-)
tym bardzie że spod polaru widać tylko czapkę małego.
Dziewczyny mam nowego chuciocha :-)
Małego pierwszy raz zachustowałam jak miał 4 dni i pokochał chustę od razu, choć by nie wiem co się działo w chuście zasypia mi w dwie minuty także spacerujemy sobie w szmacie po starym mieście niemal codziennie, po minach ludzi podejrzewam, że wyglądam jak ufo :-)
tym bardzie że spod polaru widać tylko czapkę małego.
Ale fajosko!
My to już coraz mniej się chustujemy, bo czasu mamy coraz mniej... jednak praca to taki złodziej, że aż żal...
A, że u nas chwilowy zastój jeżeli chodzi o chustowe spacery i używaliśmy tylko raz na 2 tygodnie na zakupy to pożyczyłam moje obie znajomym na jakiś czas i obie się "zaraziły" :) Tak że jest nas więcej, choć może nie na forum.
Wczoraj moja nati została mi oddana, więc w weekend chociaż na króciutko się zamotamy - z tęsknoty ;)
A ja powoli myślę o kółkowej, bo wydaje mi się, że będzie mi z nią najłatwiej na spacerki chodzić z małą jak ta zacznie stawiać pierwsze kroki i będzie 3 minuty na nogach a 3 na rączkach... Tak mi się przynajmniej wydaje, ale może by się jakieś bardziej doświadczone chustonoszki wypowiedziały...
My to już coraz mniej się chustujemy, bo czasu mamy coraz mniej... jednak praca to taki złodziej, że aż żal...
A, że u nas chwilowy zastój jeżeli chodzi o chustowe spacery i używaliśmy tylko raz na 2 tygodnie na zakupy to pożyczyłam moje obie znajomym na jakiś czas i obie się "zaraziły" :) Tak że jest nas więcej, choć może nie na forum.
Wczoraj moja nati została mi oddana, więc w weekend chociaż na króciutko się zamotamy - z tęsknoty ;)
A ja powoli myślę o kółkowej, bo wydaje mi się, że będzie mi z nią najłatwiej na spacerki chodzić z małą jak ta zacznie stawiać pierwsze kroki i będzie 3 minuty na nogach a 3 na rączkach... Tak mi się przynajmniej wydaje, ale może by się jakieś bardziej doświadczone chustonoszki wypowiedziały...
U nas też zastoj w chustowaniu ... no co raz ciezej mi nosic malego z przodu wiec czekam na cieple dni aby go na plecy wrzucic :)
Zastanawiam sie tez nad nosidlem na cieple dni: mierzylam bondolino i tuli ale jakos mi niepodpasowaly (chociaz bondek fajny ale za waski pod pupa jak dla nas). Przymierzam sie do MT - a moze ktoras z chustomam chce sprzedac MT ???
Zastanawiam sie tez nad nosidlem na cieple dni: mierzylam bondolino i tuli ale jakos mi niepodpasowaly (chociaz bondek fajny ale za waski pod pupa jak dla nas). Przymierzam sie do MT - a moze ktoras z chustomam chce sprzedac MT ???
To i ja się dopisuję do listy jako świeżynka - chustowa mama :)
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Modern_lady- tkana
Agusia:) - tkana
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Modern_lady- tkana
Agusia:) - tkana
Jejku, jak to pięknie wygląda :)))
Przyznam się, że nie nosiłam jeszcze mojej małej w chuście. Powiedz mi Agusia, gdzie ją kupiłaś i gdzie nauczyłaś się ją wiązać? Też bym tak chciała :)))
Czy są jakieś przeciwskazania do noszenia dziecka w chuście? Moja mała jest wcześniakiem, ma już skończone 2 miesiące, ale waży dopiero 3,5kg.
Przyznam się, że nie nosiłam jeszcze mojej małej w chuście. Powiedz mi Agusia, gdzie ją kupiłaś i gdzie nauczyłaś się ją wiązać? Też bym tak chciała :)))
Czy są jakieś przeciwskazania do noszenia dziecka w chuście? Moja mała jest wcześniakiem, ma już skończone 2 miesiące, ale waży dopiero 3,5kg.
Jeśli któraś z przyszłych chustowych mam chciałaby kupić chustę elastyczną, to chętnie sprzedam Lenny Lamb kolor RUBIN, stan bardzo dobry, rozmiar L, oryginalne opakowanie i płyta CD z nauką wiązania. Nowa kosztuje ok.130zł, ja sprzedam za 70zł. Mała mieści się już do Bondolino także chusty już nie potrzebujemy.
Mami chustę pożyczyłam od naszej forumki na przetestowanie :) Ja zaczęłam nosić młodą jak miała 1,5 miesiąca, gdybym miała chustę wcześniej pewnie nosiłabym od urodzenia :) Jeśli chodzi o samo wiązanie to nasza Ewwa mi pokazała, polecam :) Są jeszcze fajne filmiki instruktażowe na Youtube pod hasłem "kieszonka"
Polecam elastyczną od Pentelki - super się nosi :) Jesli chodzi o elastyki to tutaj nie ma roznicy czy jest to LL, nati itp czy jakis "no-name" z allegro; co innego tkane - tutaj splot tkaniny musi byc odpowiedni i warto zainwestowac w znana marke (lub kupic uzywana) bo te dostepne na allegro niestety sa szyte ze zlego materialu :/
A co do Pentelki to super material i sposob wykonania (mamy taka fioletowa).
A co do Pentelki to super material i sposob wykonania (mamy taka fioletowa).
Ja mam tkana Pentelki i moim zdaniem jest ok, chociaz ja sie za bardzo nie znam, bo chusty uzywamy raczej od czasu do czasu tylko. Kupilam taka, zeby zobaczyc, czy nam sie to wogole spodoba i jakos tak zostalismy juz z ta :) Mamy tez jakas drozsza po kims, (ale nie wiem jaka dokadnie, bo nie ma metki), ale itak ta pentelkowa bardziej mi sie podoba, moze ze wzgledu na kolor ;) Widze, ze materialmest jakos inaczej tkany, ale roznicy podczas noszenia nie czuje.
Mi sie wydaje, ze to, czy chusta jest lepsza czy gorsza jest zauwazalne moze dla jakichs bardziej zaawansowanych uzytkownikow.
A moze nawet nie ma wcale takiej duzej roznicy, tylko jest to kwestia marketingu ;)
Mi sie wydaje, ze to, czy chusta jest lepsza czy gorsza jest zauwazalne moze dla jakichs bardziej zaawansowanych uzytkownikow.
A moze nawet nie ma wcale takiej duzej roznicy, tylko jest to kwestia marketingu ;)
Effcia - ja pisałam o elstycznej a nie tkanej. Tkanej bym nie kupiła, a elasty nie rozni sie niczym od np. LL
Anek - chodzi o to ze w chuscie tkanej powinien byc splot skosno-krzyzny, ktory zapewnia odpowiednie sprezynowanie chusty, odpowiednio dopasowuje sie do ciala dziecka i zapewnia bezpieczne noszenie. A niestety wiekszos chust no-name tego nie zapewnia. Pamietaj ze chodzi o komfort dziecka i jego zdrowie. Chusty o innym splocie szybciej tez sie niszcza i traca jakiekolwiek wlasciwosci noszenia.
Anek - chodzi o to ze w chuscie tkanej powinien byc splot skosno-krzyzny, ktory zapewnia odpowiednie sprezynowanie chusty, odpowiednio dopasowuje sie do ciala dziecka i zapewnia bezpieczne noszenie. A niestety wiekszos chust no-name tego nie zapewnia. Pamietaj ze chodzi o komfort dziecka i jego zdrowie. Chusty o innym splocie szybciej tez sie niszcza i traca jakiekolwiek wlasciwosci noszenia.
Nie no, ja wiem, czemu niby te "firmowe' sa lepsze i juz tez czytalam o wlasciwosciach tych splotow itp, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby to robilo az taka roznice. To jednak tylko kawal materialu, moze byc lepszej lub gorszej jakosci, ale cudow nie ma, zeby tu duzo wiecej mozna bylo osiagnac. No ale rozumiem, ze jakos to trzeba sprzedac ;)
Ja raczej juz nie bede inwestowac w inna, bo moj maly ma prawie 10 kg i chociazby nie wiem jak super chusta byla, to itak bedzie go ciezko dzwigac i wole na codzien wozek ;)
Ja raczej juz nie bede inwestowac w inna, bo moj maly ma prawie 10 kg i chociazby nie wiem jak super chusta byla, to itak bedzie go ciezko dzwigac i wole na codzien wozek ;)
Nie no, pewnie jakbym miala zamiar bardzo duzo chusty uzywac, to bym kupila jakas lepsza, ale na tyle, na ile my uzywamy, to taka wystarczy ;) Jednak tam gdzie sie da i kiedy sie da, to zdecydowanie wole wozek.
Mysle, ze taka tania jest dobra na poczatek, zeby zobaczyc o co kaman, a jak ktos sie wkreci, to mozna sobie pozniej kupowac "bajery" ;)
Mysle, ze taka tania jest dobra na poczatek, zeby zobaczyc o co kaman, a jak ktos sie wkreci, to mozna sobie pozniej kupowac "bajery" ;)
sprzedam nasze Nubigo (nosidło ergonomiczne) http://forum.trojmiasto.pl/Nosidlo-ergonomiczne-NUBIGO-t222655,1,161.html
My wlasnie testujemy MT hybrydowe (czyli z klamra) i jestesmy bardzo zadowoleni (o jedno wiazanie mniej a to ulatwia zycie).
Nie wiem jakie dokładnie ma Pentelka (od niej mamy elastyka) ale na co warto zwrocic uwage:
- na szerokosc panelu (u nas duzo nosidel np. bondolino bylo za waskich pod pupa)
- czy nosidlo ma wypelnienie pasow naramiennych (super sprawa jak dziecko jest wieksze) i na ich szerokosc (min. 7-8 cm)
- wysokosc panelu, czy ma zagłowek, czy jest kapturek odpinany?
No i zawsze warto przymierzyc dziecko do jakiegos nosidla aby ustalic prawidlowe rozmiary (na spotkaniach Klubu Kangura powinna byc mozliwosc, jak jestes z Gdyni to ja sluze pomoca, chyba niektore mamy z klubu mam maja tez nosidla - warto podpytac).
Nie wiem jakie dokładnie ma Pentelka (od niej mamy elastyka) ale na co warto zwrocic uwage:
- na szerokosc panelu (u nas duzo nosidel np. bondolino bylo za waskich pod pupa)
- czy nosidlo ma wypelnienie pasow naramiennych (super sprawa jak dziecko jest wieksze) i na ich szerokosc (min. 7-8 cm)
- wysokosc panelu, czy ma zagłowek, czy jest kapturek odpinany?
No i zawsze warto przymierzyc dziecko do jakiegos nosidla aby ustalic prawidlowe rozmiary (na spotkaniach Klubu Kangura powinna byc mozliwosc, jak jestes z Gdyni to ja sluze pomoca, chyba niektore mamy z klubu mam maja tez nosidla - warto podpytac).
Hej dziewczyny
My jesteśmy w takim momencie, że mała bardzo chętnie spaceruje, najczęściej za palec i często wychodzimy na spacery bez wózka już. Ale wiadomo, daleko to się tak nie zajdzie...
Chusty mi się juz nie chce motać, szczerze mówiąc, bo za dużo zachodu w takiej pogodzie. Zresztą jakoś tak nie nauczyłam się jeszcze samodzielnie motać plecaczka, a chętnie w tej właśnie pozycji bym ją ponosiła.
Co byście doradziły?
Myślałam o MT, ale nie bardzo wiem jak i gdzie wybrać. Powinnam pewnie coś wymierzyć, ale nie bardzo wiem jak. Podpowiedzcie proszę.
My jesteśmy w takim momencie, że mała bardzo chętnie spaceruje, najczęściej za palec i często wychodzimy na spacery bez wózka już. Ale wiadomo, daleko to się tak nie zajdzie...
Chusty mi się juz nie chce motać, szczerze mówiąc, bo za dużo zachodu w takiej pogodzie. Zresztą jakoś tak nie nauczyłam się jeszcze samodzielnie motać plecaczka, a chętnie w tej właśnie pozycji bym ją ponosiła.
Co byście doradziły?
Myślałam o MT, ale nie bardzo wiem jak i gdzie wybrać. Powinnam pewnie coś wymierzyć, ale nie bardzo wiem jak. Podpowiedzcie proszę.
Agag gdzies tu w watku jedna z dziewczyn podawala linki do dziewczyn szyjacych MT - ja jakis czas temu szukalam MT dla synka i zakupiłam super hybryde u Tulimy.
Co do pomiarów to wazna jest szerokość pod pupą i długość panelu na pleckach --> na chustoforum jest gdzies watek jak dokladnie zmierzyc.
Ja akurat nie mierzylam bo dostalam moje MT do testowania i okazal sie idealny, ale podejrzewam ze jak napiszesz do ktorejs z dziewczyn szyjacych to napisza Ci co i jak dokladnie pomierzyc.
Warto tez przymierzyc jakies MT od znajomych abys zobaczyla czy Ci sie podoba (albo w klubie kangura). Jak jestes z Gdyni to sluze pomoca w przymiarce :)
Co do pomiarów to wazna jest szerokość pod pupą i długość panelu na pleckach --> na chustoforum jest gdzies watek jak dokladnie zmierzyc.
Ja akurat nie mierzylam bo dostalam moje MT do testowania i okazal sie idealny, ale podejrzewam ze jak napiszesz do ktorejs z dziewczyn szyjacych to napisza Ci co i jak dokladnie pomierzyc.
Warto tez przymierzyc jakies MT od znajomych abys zobaczyla czy Ci sie podoba (albo w klubie kangura). Jak jestes z Gdyni to sluze pomoca w przymiarce :)
Witajcie. Ja mam chustę nati tkaną, teraz zamówiłam sobie MT i czekam na niego z wielką niecierpliwoscią (zakupu dokonałam na pathi.pl)
Ostatnio próbujemy noszenia sie na plecach, ale jakoś ciężko mi dociągnąc chustę na ramionach.
a tak w ogóle, to wielce ubolewam nad tym,że nie miałam tych cudeniek przy pierwszym dziecku (jakież ułatwienie , gdy mieszka się na 4. piętrze :))...
Ostatnio próbujemy noszenia sie na plecach, ale jakoś ciężko mi dociągnąc chustę na ramionach.
a tak w ogóle, to wielce ubolewam nad tym,że nie miałam tych cudeniek przy pierwszym dziecku (jakież ułatwienie , gdy mieszka się na 4. piętrze :))...
Czy szykuje się jakieś kolejne spotkanie mam kangura?
o a takie plenerowe spotkania to gdzie bywają?
może by był mniej uciążliwy dojazd dla mnie :)
może by był mniej uciążliwy dojazd dla mnie :)
Mam na sprzedaz :
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=274934#fs
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=274934#fs
a popatrz na chusty Pentelka na allegro - koszt do 50 zł a sa rewelacyjne (sama nosilam prawie pol roku i kilka forumek tez je przetestowalo, chusta nawet przy 9 kg szkrabie sie nie zdefasonowala). Jeśli chodzi o elastyki to nie ma duzej roznicy miedzy no name a firmowymi - przy tkanych juz tak nie jest.
czyli noszac 5 kg dziecko w chuscie elastycznej no name w porownaniu do firmowej nie odczuje duzej roznicy w opadnieciu malucha?:)
brzmi wiarygodnie:)
mam kolkowa, ale w zwiazku z tym ze bede miala duzo roboty przy 20 miesiecznym dziecku, mysle ze lepiej nowego babla opatulic w elastycza
pewnie tkana lepsza, ale tak jak mowilam jak juz dzidzi usiadzie to chce mt
ze starsza tez chcialam nosidlo, ale poniewaz zaszlam w ciaze to zrezygnowalam z dzwigania
brzmi wiarygodnie:)
mam kolkowa, ale w zwiazku z tym ze bede miala duzo roboty przy 20 miesiecznym dziecku, mysle ze lepiej nowego babla opatulic w elastycza
pewnie tkana lepsza, ale tak jak mowilam jak juz dzidzi usiadzie to chce mt
ze starsza tez chcialam nosidlo, ale poniewaz zaszlam w ciaze to zrezygnowalam z dzwigania
wiazanie dla miesieczniaka
drogie mamy
jakie wiazanie dla miesieczniaka w elastycznej
czy taki dzidzius moze juz miec nozki na zabke, czy tylko podkurczone.
powiem szczerze, ze wole zabkowe:)))
wpadlabym na spotkanie mamowe, ale niestety nie mam zbytnio mozliwosc
w co ubralybyscie dzidziusia do chusty na spacer na taka pogode?
dziekuje za odpowiedz
jakie wiazanie dla miesieczniaka w elastycznej
czy taki dzidzius moze juz miec nozki na zabke, czy tylko podkurczone.
powiem szczerze, ze wole zabkowe:)))
wpadlabym na spotkanie mamowe, ale niestety nie mam zbytnio mozliwosc
w co ubralybyscie dzidziusia do chusty na spacer na taka pogode?
dziekuje za odpowiedz
mamagigi
co do wiązania i prawidłowej postawy dzieciaczka w elastyku, to tu
http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-wiazana-elastyczna/40-chusta-wiazana-elastyczna-z-bliska/74-elastyczna-podstawowa-pionowa.html
ja układam mojej malutkiej nóżki w żabkę - ze względu na bioderka
a co do ubioru, to ze względu na to, ze iż chuściaczek siedzi na spacerach u mnie pod kurtką (kurtka ma panel dla dzieciaczka w chuście, kupiłam u Pentelki), to wkładam jej zwykle body z krótkim rękawkiem, na to grubszy, welurowy pajac, skarpetki na nóżki, dwie czapeczki - materiałową cieńszą, na to polarową
pozdr
co do wiązania i prawidłowej postawy dzieciaczka w elastyku, to tu
http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-wiazana-elastyczna/40-chusta-wiazana-elastyczna-z-bliska/74-elastyczna-podstawowa-pionowa.html
ja układam mojej malutkiej nóżki w żabkę - ze względu na bioderka
a co do ubioru, to ze względu na to, ze iż chuściaczek siedzi na spacerach u mnie pod kurtką (kurtka ma panel dla dzieciaczka w chuście, kupiłam u Pentelki), to wkładam jej zwykle body z krótkim rękawkiem, na to grubszy, welurowy pajac, skarpetki na nóżki, dwie czapeczki - materiałową cieńszą, na to polarową
pozdr
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
Traktuj chustę jako warstwę ubranka - jak ją dodatkowo chowasz pod kurtką (ja nakładałam większą kurtkę i zapinałam na chuście) to praktycznie masz dzieciaczka ubranego :) wystaczy cos bawełnianego pod spód plus jakiś kaftanik jak jest bardzo zimno - pamiętaj że dodatkowo grzejesz malucha swoim ciałem więc może być mu za ciepło jak "przesadzi" się z tymi warstwami. My na taką pogodę nakładaliśmy bodziaka na długi rękaw i bawełniane śpioszki - na to chusta (przy elastyku masz trzy warstwy bawełny) i moja kurtka przeciwwiatrowa zapieta na chuście (plus czapeczka- jedna bo i tak główkę masz przykrytą chustą). dodatkowo na nóżki skarpeteczki ale u takiego malucha stópki też chowają się pod chustą.
No i Ty też nie nakładaj za grubych ubrań bo maluszek będzie grzał :)
No i Ty też nie nakładaj za grubych ubrań bo maluszek będzie grzał :)
Jeśli chciałybyście nauczyć się podstawowych wiązań to zachęcam do bezpłatnego spotkania z certyfikowanym doradcą noszenia. Można przyjść z brzuszkiem lub z maluszkiem. Można wziąż własną chustę czy nosidło lub skorzystać z naszych :)
Adres: Gdynia Karwiny, ul. Staffa 10 (sala 31)
Termin: 13.02.2013 (środa)
Godzina: 18:00
Wstęp: wolny (po zapisaniu się)
Zapisy mailowo: super.mama@onet.eu
Zapraszam :)
Adres: Gdynia Karwiny, ul. Staffa 10 (sala 31)
Termin: 13.02.2013 (środa)
Godzina: 18:00
Wstęp: wolny (po zapisaniu się)
Zapisy mailowo: super.mama@onet.eu
Zapraszam :)