Widok

CHUSTOWE MAMY

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
WITAM,
ZAKUPILAM CHUSTĘ ELASTYCZNA, CZY SA TU JAKIES MAMY, KTORE POKAZALYBY MI JAK JĄ PRAWIDŁOWO ZAWIĄZAĆ?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nosiłam w wiązance, elastyka nie przerabiałam, ale możemy spróbować.
nie wiecie czy nie będzie niedługo jakiś warsztatów z wiązania ? chętnie bym się wybrała :)
może to troszkę pomoże: http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna

ja również chętnie poszłabym na spotkanie dla początkujących chustomam i tych które dopiero planują być chustomamami :)
image

image
25 września w Panu Dinku 15 - 17 będą warsztaty dla zaawansowanych. W programie:
· Nauka wiązania prostego plecaka z chusty tkanej
· Możliwość przetestowania oraz pomoc w obsłudze
nosideł (MT, hybrydy, ergonomiczne, onbuhimo,
podaegi)
· Prezentacja alternatywnych wiązań na plecach
Do dyspozycji uczestników będą chusty i nosidła warsztatowe
oraz lalka treningowa

Koszt uczestnictwa
50 zł – Rodzic z dzieckiem
70 zł – Para z dzieckiem

Dla początkujących warsztaty były dzisiaj :(
Pozwoliłam sobi wkleić maila od Marty

Zaawansowana w ogóle nie jestem ale ze względu na
Nie dokończyło mi się.
Zaawansowana w ogóle nie jestem ale ze względu na możliwość przymiarki nosideł raczej się wybiorę. Mam już bondolino ale MT bardzo mi się podobają i jak córa podrośnie to pewnie sobie sprawimy :)
ooo, ja tez bym byla cheta na warsztaty, mam chuste tkana, na razie tylko krzyzowo wiaze :/
image
image
trzeba popatrzeć na stronie klubu kangura, dziewczyny często organizują spotkanie, ja do dziś córkę noszę choć ma 2,5 roku, no i następny chuścioch w drodze ;-)
NA WATKU MAM LIPCOWYCH DZIEWCZYNY NAPISAŁY, ZE SA WARSZTATY 25 WRZESNIA W PANU DINKU.

A TY OLUSIA ZORGANIZOWAŁABYS JAKIES SPOTKANKO? :-)
image
Z przyjemnością ale lokalowo u mnie ciężko ;-)
Dziewczyny, lokal ja mogę udostępnić. Tak z cztery osoby mogłabym zaprosić tyle że musiałaby być też chętna osoba prowadząca szkolenie :) W tym tygodniu odpada ale w przyszłym od wtorku jak najbardziej. Nie wiem tylko czy lokalizacja by odpowiadała. Blisko Pana Dinka na Nieborowskiej.
JA SIE PISZE, JESTEM POCZATKUJACA
image
hehehhe ło mamo pomóc mogę, nie wiem tylko czy czuję się na instruktorkę :-) mogę ze sobą przywieźć kilka chust, nosideł MT, myślę że damy radę ;-)
No i ja mam bagaż w postaci mojej szalonej dwójki dzieci, 13 września mąż ma wolne więc wtedy będzie dla mnie najlepiej, bo bez dzieci.
A może znajda się jakieś chętne na takie spotkanie w Gdyni - chętnie podpatrzyłabym wiązanie tkanej chusty --> właśnie się z tkanej przerzuciłam na elastyka bo mi łatwiej jak na razie :)
13 września akurat moje dziecię po raz pierwszy idzie do żłobka. Będzie się aklimatyzować przez 2 godziny. Nie wiem jeszcze na którą godzinę ale chyba tak około 10. Boję się, że jak ją odbiorę to będzie w totalnie nieprzysiadalnym nastroju. Ale jednak chciałabym aby była obecna. Jak już będę znała dokładną godzinę to napiszę.
chyba, że pasuje Wam osowa, to u mnie mozemy sie spotkac w moim mieszkanku
image
Ja niezmotoryzowana więc Osowa dla mnie odpada :(
Tu są filmiki:

http://www.szkolachustonoszenia.pl/

Ja mam chustę elastyczną i wiąże ja "na kieszonkę".
imageimage
A ja tak trochę z innej beczki:
- A jak jest z bezpieczeństwem jazdy komunikacją miejską mając dziecko w chuście/nosidle? Siedzieć (oczywiście gdy ma się dziecko z przodu) - stać?
- No i jak sobie radzicie z zabraniem ze sobą takich niezbędnych rzeczy jak klucze, pieniądze, telefon, jakieś pieluchy na zmianę itp. Najpierw zakładacie torbę przez ramię a później dziecko czy jak?
tez jestem ciekawa jak z komunikacja bo zamierzam sie wybrac z malym :)A torebke najlepiej taka do noszenia na ramie albo w rece, w nia pakuje wszystko co potrzeba. Nie nosze wraz z chusta typowej torby na akcesoria niemowlece :)
image

HappyMum :))))
Ale tak w ręku to niewygodnie bo już praktykowałam a z ramienia spada. Jak tak bez noszenia dziecka torbę zawsze przez ramię na skos zakładam bo nie zsuwa się i ręce wolne. Ale jak to zrobić z dzieckiem? I z jaką torbą aby pasek nie uwierał w buzię bo akurat na takiej wysokości mniej więcej wypadnie. A może ktoś wymyślił coś specjalnego?
Komunikacją jeździsz normalnie, dziecko przywiązane z przodu i hajda w świat, siadasz też normalnie, przecież dziecku nóżki nie zwisają pionowo, tylko są ułożone w żabkę, tak, że kolanka są wyżej niż pupa i dziecko wygląda jak by siedziało/ a nie wisiado jak w typowych wisiadełkach/
z dzieckiem na plecach- wiadomo nie usiądziesz, przynajmniej nie na fotelu z oparciem, ale to też zależy jak kto lubi, z oparciem może być ciężko ;-) ja na zakupy nosiłam dziecko z przodu, plecak z tyłu, na spacer najpierw torba na ramię potem dziecko w chuście albo saszetka na biodro.
Super, już coś wiem.
W moim przypadku, przynajmniej na razie, plecak odpada bo moje nosidło ma bardzo grube pasy do wiązania. Właściwie to one są takie jak od plecaka. Jak się przerzucimy na MT to pewnie da radę.
używamy Bondolino - coby nie wyszło że jakieś wisiadło ;)
aaaa ostatnio jakiejś mamie doradziłam właśnie bondolino, bo już czaiła się na baby bjorn, mam nadzieję, że jest zadowolona :-) to jest jedno z niewielu nosidełek przeznaczone dla dzieci nie siedzących jeszcze.

a to moja Nina w girasolu.
image

Uploaded with ImageShack.us
Kurcze, tez bym chciala mojego malego nauczyc w chuscie chodzic, ale on jest jakis zbyt ruchliwy i sie czuje w tym chyba za bardzo uwieziony :(
A szkoda, bo od trzymania na rekach to juz i rece i kregoslup odpadaja.
a ja chociaż mam nati wiązaną, to jednak cały czas jeszcze używam zwykłej elastyka... Jakoś tak wygodniej mi pod tym względem, że nie muszę jej motać za każdym razem - a robimy ostatnio maratony po marketach budowlanych...

A z wiązanej zdecydowanie bardziej z małą wolimy kieszonkę niż 2x jakoś tak jej wygodniej (w kieszonce materiał nie haczy o buzię) a mnie od 2x po chwili bolą żebra ... W kieszonce wszystko si :)
Zdjęcie super.
No właśnie, dlatego bondek bo córa jeszcze nie siedzi a ja już jak najszybciej chciałam ją nosić. Wiem, w chuście też bym mogła ale mąż od razu zastrzegł, że w chuście to on nie :( A zakupy do tanich nie należą więc musiałam wybrać . Szukałam używanych ale nic nie znalazłam. A nasze nosidło zaaprobowała ortopeda córki. Walczymy o nóżki od urodzenia więc czułam że zapytać muszę.
To 13 września tak na 12:30 mogłybyśmy się umówić. O 12 odbieram dziecko ze żłobka. Jeśli Wam pasuje to dajcie znać napiszę na maila adres i mój telefon. No i może jeszcze ktoś będzie chętny...
Mi bardzo pasuje, zabiorę ze sobą co się da ;-)
Olusia czy to możliwe że widziałam cię wczoraj na Nowym Horyzoncie? :-)
aaaa mój mąż w chuście też nosić nie chciał, za to w MT bardzo chętnie, szczególnie teraz, kiedy mi brzuch zaczyna przeszkadzać.

image

widać na fotce, że już maławy się robi i trzeba będzie się z nim pożegnać :-(
olusia30, a nie masz przypadkiem takiego bondolino do sprzedania? :)
używane bondolino to rzadkość, mało jeszcze tego na rynku, więcej manduc ale dla takiego okruszka to już lepiej bondolino, niestety nie mam i nie zdarzyło mi się jeszcze go pomacać .
Ja mam chustę tkaną i córcię zaczęłam nosić jak skończyła 3 miesiące. Do niedawna tylko ja ją nosiłam, ale ostatnio nawet tatuś zaczął małą nosić :) wcześneij tego nie robił, bo mu było wstyd czy coś... heh tylko dlatego, że od niedawna Inga obejmie nogami jego brzuszek :)) Wcześniej była za mała a nosimy ją póki co w kieszonce.

Próbowałam na plecach ale jakoś tak niepewnie się czułam. Urlop spędziliśmy w górach i dzięki chuście mogliśmy dojść do miejsc do których z wózkiem, byśmy nie doszli :))
A to nasze nosidło ale testuje je kolega ze swoim synkiem.

image

ooo mimodius Ty masz bondolino!! przyniesiesz na spotkanie?
fajne kolory ma :-) i te małe słodkie nóżki zwisające!
pewnie, spotkanie u mnie więc będzie na miejscu. :)
aaaa heheheh no tak ;-)
Dziewczyny a możecie mi doradzić jakie nosidło jest dobre dla mojej córci (3,5 miesiąca) i na ile takie starcza?
Bo zastanawiam się nad zakupem.
no trudno. Na pewno warto wydać te 350zł i nie płakać z bólu jeśli chodzi o kręgosłup
poza tym zawsze potem sprzedaż, wiadomo, że może nie za tyle ale na pewno nie stracisz, ja przynajmniej tak zawsze mówię mężowi ;-)
mój mężu sam mówił, żeby kupić, tylko to ja mam żydowską naturę :P
petra jak na Nowych Horyzoncie pomiedzy 16 a 18 to moglas widziec mnie :)))Tez chodzimy w turkusowej chuscie:)
image

Fajnie, że tyle chustomam jest.
Ja zapraszam na spotkania Klubu Kangura w ogóle.
Można poznać fajnych ludzi, pomacać różne chusty i w ogóle pogadać.
Ja jeśli mogę to chętnie dołączę na jakieś spotkanie do was ze swoimi chustami i jakąś wiedzą
image
image
To zapraszamy, później na maile prześlę Wam mój adres. To mamy trzy chętne.
Tylko Olusię i Agatkę poproszę o maile bo w profilu nie macie.
olaf67@wp.pl :-)
Aniouka - możesz przyoszczędzić na kosztach przesyłki i zakupić Bondolino w Gdańsku. Wejdź na http://www.mamazen.pl Można się umówić na przymiarkę. Ja tak właśnie kupiłam.
Ale reklamę robię :)
Słonko - jeśli już chcesz nosić to do wyboru masz chustę bądź z nosideł bondolino. To nosidło jest niby od urodzenia ale nasza ortopeda uważa, że jednak dziecko powinno sztywno trzymać główkę. Inne nosidła jak dziecko samo siedzi.
Dziewczyny gdzie to spotkanie? bo się pogubiłąm... i co to jest Pan dinek?
Aga, proszę
http://www.pandinek.com.pl/
image
image
W wątku jest mowa o dwóch spotkaniach. Jedno "oficjalne" czyli w Panu Dinku a drugie u mnie. Jeśli jesteś chętna to zapraszam.
To ja się pisze na to nieoficjalne z moją Emisią jeśli mnie przygarniecie :) Czy dojadę tam 162 z moreny?
Lepsze 262, na maila napiszę adres
Agatko, polecam stronę http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-wiazana-elastyczna.html
Mam elastyczną wiązaną chustę od pani Kingi Cherek, byłam też na spotkaniu chustowym. Przewaga internetu: na spokojnie można obejrzeć materiały szkoleniowe, a na spotkaniu elastyczne chusty były prezentowane jako ostatnie i moje dziecko nie wytrzymało tyle czasu. Ja na razie przestałam być chustowa, bo mojemu dziecku znudziło się noszenie a spodobało chodzenie, ale kto wie, może kiedyś do tego wrócimy.
image
image
to ja też się pozwolę zaprosić na spotkanko nieoficjalne :)
poproszę o adres
bo Was tu podczytuję, mam pożyczoną hoppediz tkaną chustę, ale jakoś się nie mogę przekonać...
Demi, to na pewno Cię widziałam (właśnie w turkusowej chuście:-) po południu często jestem na NH na placu zabaw (całą rodzinką czyli zazwyczaj ja z młodym w chuście, starszak na rowerze ciągniętym przez psa-Petrę :-) i mój mąż który próbuje nad nimi zapanować :-)
poprosze o adres na maila anulek123@wp.pl
napewno sie stawie :-)
image
mimoidus to ja też z chęcią przyszłabym na spotkanko do Ciebie jeśli jest jeszcze miejsce :-) Podaj proszę adres na maila
Wysłałam maile, jeśli ktoś nie dostał to niech da znać bo mi poczta od wczoraj szaleje.
Kończymy rekrutację bo Was i tak już nie będę miała na czym posadzić :)
Dzięki za adres, przybędę na pewno!!
do mnie nie dotarł mail z adresem :-( czy mogłabyś wysłać jeszcze raz
Jeśli bedzie jeszcze miejsce, to moge sie dopisac?Mam tkana nati, ale jakos nie idzie mi wiazanie:(
do mnie nie dotarł mail ;-(
image
wysłałam ponownie ale chyba nie poszło, dam znać we wtorek bo właśnie wyjeżdżamy
Dziewczyny, może mi doradzicie, bo ja już zgłupiałam. Nie wiem co wybrać, chustę elastyczna, nosidło mei tai czy bondolino? Moja córa ma 7 miesięcy, wazy 7,5 kg, ja jestem niska a mąż wysoki. Na co powinnam zwraca uwagę przy zakupie? Co będzie wygodniejsze dla dziecka, i co szybciej się zakłada?

Na elastyka już za późno. Teraz najbardziej przyszłościowe to Bondolino, bo mei tai trzeba kupować nowe wraz z rosnącym dzieckiem
image
image
Dziewczyny ja niestety nie będę na spotkaniu, bo jadę na urlop.
Ale serdecznie zapraszam do siebie w piątek 24 września.
mieszkam koło Auchan. Miejsce się znajdzie trochę :)
Jak ktoś by był chętny to proszę pisać na e.fryczke@gmail.com
image
image
hehe petra, to chyba ja tez Ciebie widzialam :))))W brazowej chuscie, z mezem i synkiem :)))szliscie za nami, a ja zwrocilam uwage na druga chustowa mame :)))))
image

Dziś też się widziałyśmy,ale Wojtek był w wózku, więc oczywiście mu się nie podobało i spieszyliśmy się do domciu :-) następnym razem się odezwę ;-)
Dziewczyny, a może zrobimy sobie listę chustowych mam z adresami emailowymi?
Hej, dolaczam do chustowych mam choc swoja dopiero dzis zamowilam. Nie wiem czemu nie zdecydowalam sie wczesniej, ale jakos tak czas polecial. Mysle, ze nie jest za pozno na elastyka bo z tego co wiem to do przeznaczona dla dzieci do 2-3 roku zycia (jesli dam rade udzwignac:)) Choc Adas jakims wielkim klocuszkiem nie jest a mi juz rece odpadaja bo lubi byc na raczkach i lubi byc noszony.
image
image
Ja zdecydowałam się na bondolino. Mam nadzieje ze będę zadowolona :)

Mymble - też się zastanawiałam nad chustą tkaną/TM lub ergonomkiem :]

też jestem niska, a Mąż wysoki ;) do tego Mąż ma mniej w pasie ode mnie ;P

wybrałam nosidło i obydwoje jesteśmy super zadowoleni :)))) szybko i łatwo się zakłada :) rewelacja :)

ostatnio byliśmy na giełdzie w Pruszczu(kałuże straszne, błoto itd.) i ze współczuciem patrzyłam na Rodziców z wózkami... trzeba było uprawiać slalom gigant między kałużami ;)
rozmawiałam z Koleżanką przez tel. i Ona zapytała jak tam dajemy radę z wózkiem :P odpowiedziałam - ale my nie jesteśmy z wózkiem :) tylko z nosidłem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
petra, koniecznie sie odezwij:)my teraz codziennie chodzimy w chuscie:))latem tylko wieczorami bo dni byly za gorace:)
image

widzę, że jest tu kilka ekspertek więc moje pytanie jest takie:
jaka chustę kupić dla dziecka żeby można je było nosić od urodzenia?
jestem w 5 m-cu ciąży i chciałabym dziecko przyzwyczajać do chusty jak najszybciej.
koleżanka chce mi sprzedać chustę kieszonkę, a ja kompletnie się nie znam.
proszę o radę
Najlepiej od razu zakupić sobie tkaną.
I tu do wyboru sporo: bo może być sama bawełna, z domieszką bambusa lub wełny/kaszmiru(bardzo miękkie).
Najlepiej spotkać się z kimś kto ma kilka chust i sobie pomacać :)
image
image
Dziewczyny, do kogo nie dotarł mail z adresem?
Dedes - do Ciebie wysłałam dzisiaj.
Olusia - liczymy na Ciebie, będziesz jedyną instruktorką
do mnie dotarł tak więc do zobaczenia :-)
Hej:)
I ja sie dołączam do chustowych mam :) Poznałam w szpitalu pewną babeczke, która uzycyzła mi swojej chusty bym zobaczyła co i jak :) Spodobało się, mamy chuste Nati, wiąże synka i śmigamy po zakupki :)
Jest któraś z was z Siedlec??
Moje wiżanie naopewno nei jest profesjonalne ale przyznam ze z wiazania na wiązanie jest coraz lepiej:)
Zachęcam do próby, a nóż widelec się i Wam spodoba:)
mimoidus a kiedy organizujesz to spotkanko? bo ja z okolic i też chce małą nauczyć chusty, ale jak na razie lipa... może źle ją wiążę????można dołączyć???? :)

napiszesz mi w mailu? firpaula@gmail.com
Okruszek, wysłałam maila.
Dziewczyny, więcej już nie pomieszczę. Krzeseł i tak mam mniej niż już osób, które będą. A na spotkaniu będzie Agatka, Olusia, Agnieszka, bauaganiarka, andzia, dedes i okruszek. Jeśli któraś z Was nie dostała maila to niech się odezwie.
Czy ja jestem na liście pod Agnieszką? czy może mnie zabrakło?
... bo adres dostałam :)
ok, chusta tkana, ale jaka?
może jakieś konkrety bo kompletnie zielona jestem?
linki jakieś, typy?
zaznaczam że chusta za kilkaset zł to dla mnie za dużo
Jesteś, jesteś pod Agnieszka ;)
ja też jestem chustową mamą :)
Mam chustę elastyczną LennyLamb, nosiłam w niej córeczkę od urodzenia do wieku ok.9 m-cy, teraz noszę synka, a córeczka "przesiadła się" na mei-tai. Polecam obydwie rzeczy, rewelacja ;)

Jakby ktoś z okolic Wejherowa chciał wypróbować albo nauczyć się wiązania- chętnie pomogę :)
image

image
Hej
Ja tez śmigam w chuście, mam elastyczną i kółkową ale elastyczna jakoś bardziej do mnie przemawia. Choć Mały już jest klopsik i chyba czas się przesiąść do tkanej.
Fajnie, że jest nas tak dużo, chociaż u mnie na Zaspie nie widzę nikogo chustowego - dlatego na mnie patrzą jak na ufo :-)
A takie spotkanko fajna rzecz - jakby coś też się piszę na inny termin :-)
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url

CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
Demi:)
agag_agag – tkana, elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
AgusiaGda – elastyczna, nosidło
Mimii – tkana
Okruszek (?) –
Yecath – elastyczna, tkana
Mawina – elastyczna, tkana

(kolejność wg pojawiania się w wątku)
my też się nosimy ;) mała jest zadowolona z Mei-Taia.. a my uważamy to za jeden z najlepszych " dzieciowych" zakupów ;)
mimoidus, dzięki za maila, to ja będę-a to spotkanko z dziećmi jest czy bez?bo ja musiałabym z małą wpaść bo mężuś będzie o tej porze w pracy :/

tylko nie chciałabym zakłócać-jeśli inne Forumki będą bez dzieci :)

ps jesteśmy prawie sąsiadkami chyba :) w każdym bądź razie z tej samej ulicy :D
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
poprawię, bo ja nie mam tkanej, tylko Mei-Tai ;-)

CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Yecath – elastyczna, Mei Tai
image

image
Okruszek - Agnieszka będzie na pewno z córką. Kogoś w końcu trzeba wsadzić to chust i nosideł coby pobróbować. Moja akurat tego dnia to przypuszczam, że będzie w dość niefajnym nastroju bo pierwszy raz do żłobka idziemy.
no to troszkę nas się nazbierało :)
Dziewczyny ja przytargam ze sobą na pewno Katje z wełną, girasola może indio, chusto MT i MT, będzie co macać ;-) i ciacho jakieś przywlokę :-) i moją córę- starą szmaciarę ;-)
hej dziewczyny.Mam cudownego dwumiesięcznego synka,którego chciałabym nosić w chuście:)niestety mam strasznie trudną sytuację finansową:(
czy któraś z was miałaby może do sprzedania bardzo tanio chociaż jakiegoś elastyka???bardzo proszę -pomóżcie.
Mam dość ciągania wózka jak idę córę do szkoły odprowadzić czy do sklepu
image
image
Ja osobiście nie mam do sprzedaży - może za jakiś czas elastyka jak Wojtek bedzie mega ciężki --> ale poszukaj na allegro albo na chustoforum :)
Ponieważ w tkaną zainwestowalam aby była jakieś znanej firmy to na elastyka troche szkoda mi było kaski wiec kupiłam na allegro za niecałe 50 zl z wysyłką (a widziałam jeszcze tańsze) i jak na razie jest ok :)
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
ja też używam jeszcze cały czas elastyka od pentelki z allegro chyba za 38 zł czy jakoś tak i póki co dobrze się sprawdza, a mała ma 6,5 kg

A patrząc na listę to na następne spotkanie, jeśli pogoda nie dopisze,to trzeba by pewnie pomyśleć o jakiejś sali gimnastycznej :P
Mimoidus, dostałam mejla. ja będę z jednym dzieciem (2,5 miesiąca), z dwójką bym nie wyrobiła i zamiast uczyc się wiazac to latala wokól nich:)Do zobaczenia:)
Ooo własnie też elastyka mam od Pentelki :) Tylko bralam takiego szerszego niz ona ma w standarcie dla tego troche drozej mi to wyszło - polecam tego elastyka na poczatek jak nie wiemy czy nam/dziecku sie spodoba;

A co do wiekszego spotkania to jakby były tu chetne mamy z Gdyni to mogłabym cos zorganizowac - mam dwa ewentualne miejsca gdzie by sie dało :)
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
Demi:) tkana
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana

pozdrawiamy :)
image

ja tez bede z wlasnym modelem- a raczej moja modelka (2 miesiace) :-)
image
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło

to i ja sie dopisuje z naszym bondkiem
Czesc laseczki! Dostalismy dzis Nasza pierwsza chuste i od razu nam sie spodobala. Ja jestem zachwycona a i Mlodemu chyba tez przypadla do gustu bo siedzial cichutko w niej :)))
Wiazanie latwe nawet, za drugim razem juz bylo super. KOzystalam z filmikow instruktarzowych z http://www.chusta.pl czy szkola chustonoszenia.
image
image
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai

też się dopisujemy ;)
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki (?) –
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna

To i ja sie dopisze. Jeszcze w ciąży kupiłam chustę kółkową - wydawała mi się łatwiejsza w obsłudze. Ale okazała się do d...I niedawno kupiłam elastyczną - młoda ją uwielbia:) Od razu odlatuje jak w niej siedzi:)
imageimage
CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – elastyczna
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna

Muszę z przykrością powiedzieć że nie będzie mnie jednak na spotkaniu u mimoidus bo otrzymaliśmy w końcu termin rozpoczęcia rehabilitacji w OWI z Małą i jak na złość jest to poniedziałek na 13:15 :-( więc nie damy rady być tu i tu :-(
Mam nadzieję że będą jeszcze takie spotkanka i wtedy czegoś więcej się nauczymy i dowiemy.
mimoidus jesłi zwolni sie miejsce to mogłabym i ja sie z wami spotkać??
Co prawda jakos zawiązuje małego ale równeiz posłuchłabym mądrych porad i wskazówek :)
ooo Mimii to chyba zwolniło się miejsce for ju :)
No ciekawe czym mimoidus mnie zaprosi czy krzesło się znjadize:) No nic poczekam i sie okaze.... na siłe moge poczekac od nastepnego spotkanka:) poki co ponosze go tak jak umiem :)
Czy na spotkaniu bedzie jakas Mama z Bondkiem, bo jestem go bardzo ciekawa...?
Mimoidus, doczytałąm ze Ty masz!Super:)
Mimii, krzesła nie będzie ale i tak zapraszam :) Jakoś będziemy musiały sobie poradzić.
Podaj maila to wyślę adres.
mimoidus dzięki :) oto mój e-mail
bikins@interia.pl
Napisz kiedy to spotkanie:)
Mimii, wysłałam maila
Yecath - ja jestem z Wejherowa i chętnie bym się nauczyła wiązać plecaczek :) Pare razy próbowałam ale z pomocą męża, bo sama to jakoś bałam się, że mała mi wyleci ;)
Wiązanie na boku też jakoś kiepsko mi wychodziło, może przez to, że mam meega długą chustę tkaną a ja raczej jestem niska. Za to mąż jest wysoki więc kupując, zdecydowaliśmy się na najw. rozmiar, żebyśmy oboje mogli nosić córę.
Cały czas noszę małą w kieszonce - ale Inga, to duża dziewczyna i już zaczyna robić nam się niewygodnie.
Mimoidus, albo inna z chustowych mam wybierających się na spotkanie:mogę jeszcze raz prosić mejla z adresem. zchrzanił mi si outlook i pozżerał mejle.
jadoma@wp.pl
Dzięki
wysłałam ponownie
ja bardzo przepraszam, ale mimo najszczerszych chęci nie uda mi się przybyć tym razem...
Zatrzymuje mnie w domu remont, który planowo powinien się skończyć tydzień temu... Niestety nie mogę zostawić ekipy w domu samej, bo jak im się palcem nie pokaże, to wszystko robią odwrotnie...
Bardzo żałuję...
Oj, szkoda. Myślałam, że tym razem to już na pewno pogadamy nie tak jak poprzednim razem w przelocie.
jak opanuję poremontowy bałagan to mogę zaprosić do mnie ale max 6 osób, bo więcej to chyba mój salon nie pomieści...
kurde, właśnie miałam tel że pani od rehabilitacji Marty rozchorowała się więc odwołują nam te zajęcia :-(
mimoidus czy mogę jednak przyjechać wtedy do Ciebie? Bardzo chciałabym się dowiedzieć czegoś wiecej o chustach i nosidłach.
Mam nadzieję że zajrzysz jeszcze na ten temat przed spotkaniem
Andzia zadzwon moze do mimoidus,bo aga sie wycofala wiec jest szansa:)
Ania będzie, dzwoniła.
a ja jednak nie przyjadę...
no ale mam nadzieję, że załapię się na jakieś kolejne spotkanie :)
Olu, bardzo dziękuję, że chciało Ci się wpaść i powyjaśniać to i owo.
Nie ma za co, mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam :-)
Olu, ja tez dziękuje i Monice za gościnę:)
I ja dołączam sie do podziękowań dla instruktorki i dla gospodyni :)
a ja przepraszam za nieobecność :/
dziewczyny to która z Was pokusi sie o relację?
Czy warto było sie spotkać? Dlaczego?
Czy będziecie miały ochotę spotkać się jeszcze raz w podobnym gronie? Dlaczego ?
A może dodacie jeszcze jakieś refleksje od siebie? :P a to mnie wzięło na spytki ;)
ja po raz pierwszy miałam okazję podotykać chustoMT. No i zobaczyć jak wrzucać dziecko na plecy nosząc w MT. A Oli Nina jest rewelacyjna i świetnie w tym pomaga mamie! Wydaje mi się, że jak na takie grono, które u mnie było to jeszcze jedna instruktorka by się przydała bo Ola była rozrywana i mam wrażenie, że nawet nie miała czasu napić się i przekąsić co nie co.
ja także dziękuję za spotkanko, zarówno gospodyni, instruktorce jak i przybyłym dziewczynom :-)

bardzo miło spędziłam czas a Ola miała do nas anielską cierpliwość, co chwilę któraś się o coś pytała ;-)
tak jak mimoidus napisała ja także pierwszy raz na zywo zobaczyłam bondolino i MT, widziałam jak to się wiąże, oraz otrzymałam parę "wskazówek" jak zakupić poprawne MT

CHUSTOWE MAMY

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
Dzięki dziewczyny, trzeba by więcej czasu, żeby wszystko pokazać, dobrze po dociągać ;-) Jak będę miała dziś chwilkę to powklejam linki do dziewczyn szyjących MT a w między czasie polecam forum chusty.info
to jest kopalnia wiedzy!

http://forum.chusty.info/forum/
ale mnie ściska w dołku że nie mogłam być :/
było bardzo fajnie :-)
wiec dziewczyny załujcie, ze nie byscie!
bardzo dziekuje za goscine i instruktaz :-)
no i nie moge sie doczekac fotek...
image
Rozesłałam zdjęcia ale tak pod konkretną osobę. Jeśli chcecie zdjęcie z chusto Mt czy bondolino a nie macie dajcie znać.
Dedes - niestety za późno wyjęłam aparat i nie masz zdjęcia z bondolino
a ja właśnie z urlopu wróciłam, patrzę, a tu taki fajny wątek :)
(nawiasem mówiąc chusta na wyjeździe to rzecz niezastąpiona, byłam w fantastycznych miejscach, w które wózek by nie dojechał)
noszę swoje dziecię w chuście tkanej w kieszonce, zbieram się, żeby poćwiczyć inne wiązania, a w dalszej perspektywie mam MT,
tak więc dopisuję się do listy, a może na jakieś spotkanko się też załapię ...

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Witamy :)
Mmoidus dzieki za fotki :)
Dołączam :)

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna

Kocham moją chustę, choć jeszcze nie odważyłam się wychodzić z Małą w chuście na zewnątrz ( w co się ubiera maluszka w chuście? Normalnie jak do wózka, czy lżej?).
Swoją drogą można by zrobić jakieś mamowe spotkanie sąsiedzkie, bo ja też z Nieborowskiej :)))
A, to witam sąsiadkę. Można by na spacer się wybrać ale moje dziecko właśnie się rozchorowało :(
Oj... Biedactwo. A dzisiaj pogoda średnio spacerowa / u nas też katar i kolki od rana/. Kurujcie się i po weekendzie wyruszamy na podbój Nieborowskiej hehehe.

Wracając do wątku - ile czasu maksymalnie w ciągu dnia można nosić maleństwo w chuście? Moja córcia potrafi przespać wisząc ;) ciurkiem kilka godzin, tylko czy to oby na pewno zdrowe jest?
witam chustowe mamy:) ja jestem samoukiem (mało wyrafinowanym, tylko podstawowe wiązania) ale mogę powiedzieć, że przeszłam prawie wszystkie etapy - kółkowa, elastyczna, tkana.. a aktualnie jestem jakże szczęśliwą posiadaczką nosidła beco:) tydzień temu wróciliśmy z wyprawy do Włoch - samochodem, wózek za nic by się już nie zmieścił do bagażnika, a nosidło perfekcyjnie spełniło swoje zadanie:)
i w ogóle to fajny wątek:) kiedy ja zaczynałam nie natrafiłam na żadne warsztaty, więc zazdroszczę Wam dziewczyny i spotkania i instruktażu:)
go-siak witamy. A ile to twoje dziecię ma m-cy/ lat? Pytam bobyliscie z dzidzia na wyciece ja tez bym chciala jechac ale chyba moj synus jest za maciupki.
Jagodzianka za chwilę kończy 9 m-cy i powiem szczerze, że gdybym wiedziała, że tak dobrze wszystko zniesie wybrałabym się już dużo wcześniej na dłuższą wycieczkę:) wiadomo, nie w tropiki i z rozsądkiem, ale teraz na nas to już była ostatnia chwila na taką długą jazdę samochodem - Mała już raczkuje od ponad m-ca, sama staje, więc siedzenie w foteliku nie należy do jej ulubionych zajęć. oczywiście, często się zatrzymywaliśmy, wtedy śmigała po kocyku i prowadzaliśmy ją za rączki ale wiadomo, że jeśli chce się gdzieś dojechać to trzeba jechać:) więc jechaliśmy prawie trzy dni:) ale taki był plan, na spokojnie i żeby Mała była zadowolona. następne wakacje samolotem na pewno (albo w Polsce) bo sam dojazd najbardziej kłopotliwy, reszta bezproblemowo - jak się chce być niezależnym to można na lotnisku wynająć samochód. teraz jednak z tymi wszystkimi rzeczami i akcesoriami dziecięcymi jakoś sobie tego nie wyobrażałam:) liczę, że za rok będzie tego mniej potrzeba. choć może niesłusznie;)
a dokąd chcecie jechać? i tak bardziej zorganizowanie czy na własną rękę? pobytowo czy zwiedzając?
polecam raczej na własną rękę oraz chłonięcie atmosfery miejsca;) my zdecydowanie odpuściliśmy sobie zwiedzanie, będzie na to czas później, plan dnia dostosowany do Jagody (drzemki, jedzonko, wiadomo). ale da się zrobić. myślę tylko, że dla takiego Malucha jak Twój to na pewno żeby nie powinno być znacznej różnicy temperatur, a jeśli już zmiana to stopniowa. no i żadnych egzotycznych miejsc póki co. tak mi się przynajmniej wydaje. my w takim czasie też wyjeżdżaliśmy ale to w obrębie Polski i max. 5 h jazdy dziennie (z przerwą).
ale się rozpisałam:) mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
czesc jak ubieracie maluchy pod chusty np zisaj ok 13 stopni pochmurno
Ja nakładam małemu bodziaka na długi rękaw + rajstopki i na to welurowego pajacyka (stópki w elastyku przykrywam chustą a w tkanej nakładam niby buciki dodatkowo) :)
Aaaa, jak bardzo wieje to ja nakladam większego polara, który da się zapiąć z malym w chuście --> no i według mnie na taką pogodę lepiej sprawdza się tkana niż elastyk (jest grubsza i chyba mniej przewiewna);
Hej:)
Dziękuję za odpowiedz go-siak. Chcielibysmy jechac ale mały jest za mały, wiem ze nie do kraju egzotycznego. Chciałabym jechac się wygrzxac no i samolotem. Zwiedzanie z tak małym szkrabem w gre nie wchodzi, raczej wycieczka spędzajac czas na "leżaka".

Ja małego w chuscie nosze o 1 warstwe mniej niz do wózeczka, ale w inny wątku kolezanka polecila osłonkę:
http://allegro.pl/hoppediz-polarowa-oslonka-do-chusty-i-nosidla-i1221520407.html
Fajna ta osłonka ale cena powala :/ polar męża spełni podobną rolę :)
Jak by któraś kiedyś chciała to ja będę, choć niechętnie sprzedawała mojego MT, on jest na dziecko po roku do mniej więcej dwóch lat.

Tu na stronie Kasi:
http://dolinablekitnychkwiatow.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2

ten ze słonecznikiem-dla Ninki
Muszę sie pochwalić - wczoraj przeprosiłm sie z moja tkana chusta (bo w elastyku 7kg zaczelo mi opadac) i udalo mi sie za pierwszym razem zawiazac podwojnego X :) jak do tej pory tylko w kieszonce nosilam Wojtka :)
Mam jeszcze do Was pytanko:
mój mały jak go noszę brzuszek do brzuszka to zaczyna wyginac sie do tyłu aby wiecej widzieć no i w chuście mamy to samo - jak nie śpi to za chiny ludowe nie ma plecków ułożonych w taki ładny łuk jak na zdjeciach z instrukcji - jak spi to i owszem ... staram sie mu "przytrzymywac" glowke reką aby "lezala" na mnie a nie tak odchylona ... Jak to jest u Was ?? Czy taka pozycja jaknie śpi to moze mu zaszkodzić ??
Sorha mój ma to samo ;/ Jak nei śpi to strasznie łepek odchyla bo chce wiecej widzieć ;> I tez mu go podtrzymuję. Podbijam pytanie.
Podbijam bo moja tez chce zwiedzać świat:)))
imageimage
czy któraś z Forumek była w Leclercu w piątek ok 11:30? z dzidziulem w zielonej chuście? bo tak się zastanawiałam, czy to któraś z "Naszych" ;P
moja jak miała trzy miesiące to raczej siedziała spokojnie, motałam ją po same uszy i ciasno, tak żeby nic się jej nie wyginało, przeważnie szybko zasypiała, teraz ma osiem i tak spokojnie już nie siedzi, ramiona i ręce zostawiam jej często na wierzchu, ale w przypadku dziecka, które pewnie samo siedzi to chyba nie ma już takiego znaczenia, nawet jak się trochę powygina

ja często biegam w zielonej, ale w piątek w Leclercu nie byłam

czy któraś z was była na warsztatach w Dinku?, ja chciałam być, ale ostatecznie jakoś nie dotarłam ... żałuję, bo czas by się podszkolić, a sama jakoś się za to zabrać nie mogę
hej dziewczyny :) wlasnie postanowilam kupic chuste lennylamb ale nie wiem czym sie roznia tkane od elastycznych...jaką najlepiej wybrac? pomocy :) :) kompletnie nie wiem jaki rozmiar i o co w tych rozmiarach chodzi...
image
aa powiem tylko, ze moj maly ma 2,5 miesiaca i wazy ponad 6kg
image
karolla ktoras z forumek tu pisala,ze zamienila eklastyk na tkaną bo jej dzidzia juz ma 7kg i jej opada wiec lepiej moze kup tkaną. Nie jestem ekspertem, drogą dedukcji ci podpowiadam :)

Ja w Leclerku nie bylam akurat a tez mam zieloną ;)
Hej, postanowiłam się przesiąść na Bondki z tkanej. jednak szybkość zakładania , to przy bliźniakach sprawa kluczowa:) czekam na zamówione Bondki i w związku z kosztami:(postanowiłam pozbyć się tkanej.
Mam Nati Fale dunaju, takie jak tutaj:
http://www.nokaut.pl/nosidelka/chusta-nati-fale-dunaju.html
Chciałabym za nią 130zł, stan bardzo dobry. Odbiór Gdańsk-Jasień albo wysyłka.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na mejla.
OOO, super. Pokazałaś mężowi zdjęcia ze spotkania?
hej chustomamusie!
miałam przedwczoraj okazję ponosić Marfisię w tkanej, ale tym razem LennyLamb i pierwszy raz mi się na koniec plątania nie popłakała :]

marzy mi się zakup takiej, a znajomy powiedział mi, że jak zbiorę co najmniej 5 osób, to może załatwi coś taniej (jeszcze tylko nie wiem, o ile) - byłaby któraś chętna? jak się dowiem więcej, to Wam napiszę :)

a i moja Martyś też się wygina do tyłu, coby więcej świata widzieć :)
No to widzę ze nie tylko Wojtuś chce zwiedzać świat :) Może jak będą jakieś warsztaty w Gdyni to się wybiorę i podpytam - no właśnie ktoś coś słyszał kiedy coś w Gdyni klub kangura organizuje - ostatnio nic nie yło na ich stronie (??)

Ktoś tu pytał o elastyka dla 6kg dzidzi - mi przy siedmiu kilo już opada i osobiście polecam zainwestować w tkaną - może troche więcej motania ale starczy na baaardzo długo - no i jak tylko dziecko trzyma samo główkę to można wiązać podwójnego X-a ktory jest bardzo podobny do wiazania elastyka (łatwy i szybki) :)
W sobotę było spotkanie Klubu Kangura w Gdynia, dostałam zaproszenie na maila, my niebyliśmy, wolimy Gdańsk :-)

Mój dzieciol w elastycznej już też wyrasta (9 kg) czas się rozejrzeć za tkaną, mam też kółkową ale nie bardzo mi ona leży.

bauaganiarka a co dokładniej byłoby z lennylab? Można wybrać?
no więc spytałam znajomego, czy to mogą być różne rzeczy LL no i jaka byłaby zniżka - powiedział, że zależy, jaka ilość i mam dać znać, co chcemy, a on będzie negocjował :)
Mimoidus -tak, pokazałam zdjęcia ze spotkania:)Mąż jest pozytywnie nastawiony do bondka, marzy mu sie smiganie po lasach z bliźniakami:)
Ja to jak razem gdzieś idziemy to nie mam szans ponosić małej :) Dźwigam plecak z pieluchami, jedzeniem itp :(
Sorha - sdzczególnie do ciebie:
Dostałam takiego maila :-)
Witam,
Zapraszamy serdecznie na spotkanie Klubu Kangura w Gdyni w całkiem nowym miejscu - http://www.galeriamalucha.com/
Spotkanie odbędzie się w piątek 1 października w godzinach 11-13.
Informujemy również, że spotkanie zaplanowane na sobotę 2 października w Panie Dinku nie odbędzie się.

Jak ubieracie maluchy do chusty w taka pogode? rajstopki, spodnie, a co na stópki - skarpetki?
Jeżeli któraś z Was chce się dopisać do listy mailingowej , aby dostawać info o spotkaniach Klubu Kangura to proszę pisać do mnie na adres:
ewa.fryczke@klubkangura.org

I zapraszam na spotkania :)
image
image
Mawia - dzięki wielkie :)
Ale jak pech to pech - akurat jutro jedziemy do moich rodziców na mazury :/
A co do odchylania maluszka do tyłu to wczoraj zauważyłam że jak zawiązałam kieszonkę z małym to się nie wyginał - ale wiązałam wg innej instrukcji: ja mam chustę nati i do tej pory wg tego co oni dają wiazałam a teraz sprobowalam ze strony z chustami i troche inaczej tam pokazywali ... jedyna rada to wiązać, wiązać i jeszcze raz wiązać to się to wszystko opanuje :)

Dedes: ja kupiłam małemu takie pseudo buciki na rzepy i nakładam je na grube rajstopki (jak mamy spodenki) - a jak mamy pajacyka na rajstopkach to odpuszczam sobie butki;
Sorha - a gdzie takie buciki na rzepy można dostać i jak to wygląda?
Ja kupiłam w pepco za 7 zł - kurcze nie mam jak zrobić fotki ale wygladają jak kapciuszek z takiego materiału jak są robione tenisówki, mają niby podeszwę (nie taką twardą jak w normalnych bucikach) i są zapinane na rzep - bardzo wygodnie się nakłada i zdejmuje (nie trzeba wciskać stópki).
Kuowałam je specjalniedo wózka/chusty bo miałam wrażenie że w samych skarpetkach na rajstopki to mu i tak przewiewa stópki a w takich "bucikach"nie :)
Coś podobnego można w Rossmanie znaleść od czasu do czasu;
Dzięki za info, będę polować
Ja mam takie buciki ale moj Borys je sciaga-trze piętą o piętę :> i uwazajcie na spacerach bo często te buciki spadają.
Ja zakładałam takie kapcio skarpetki ze skórzaną podeszwą, sprawdzały się super!

coś takiego

image
co myślicie o takiej chuście np?
http://allegro.pl/chusta-wiazana-flanelka-skosnie-tkana-4-6m-grat-i1258044179.html
jest sporo chust w granicach 60-70zł na Allegro ale doczytałam że najlepsza będzie tkana Nati, splot skośnokrzyżowy i nie wiem czy warto kupować taka noname?
cena za nati to ok 150zł-trochę drogo, a nie wiem czy za połowę ceny kupię coś sensownego?
poradźcie proszę.
to jest zwykła flanela, identyczna, jak ta, z której szyją polskie pieluszki formowane ... lalkę to w to można zawiązać ... każdy robi co uważa za stosowne, ale ja swojego dziecka bym w to nie władowała, wydaje mi się, że taka flanela jest mało nośna, a po jakimś czasie czy kilku praniach to już pewnie do niczego sie nie nadaje
a'propos ceny jeszcze to zawsze powtarzam, że pięć metrów naprawdę dobrego materiału (a tylko taki utrzyma właściwie dziecko) nie będzie kosztowało kilkadziesiąt złotych, bo za 10 zł za metr to w sklepie z materiałami można chyba jakieś płótno z przeceny dostać
niestety kompletnie się nie znam dlatego pytam :-(
kto pyta nie błądzi ;)
ja mam Nati tkaną i naprawdę jestem z niej zadowolona :) a kupiłam na allegro za 120 zł (już z wysyłką) --> nowa, dziewczyna sprzedawała bo dostała ją jaką drugą;
Zawsze mozna poszukać użuwanych ale markowych - takie chusty mogą słuzyć dobrych pare lat i zachowują swoje wlasciwosci :)
Troche inaczej ma sie z elastykami - w nich zdecydowanie krocej nosi sie dziecko (u nas do 7 kg = 3 miesiace) wiec mozna zdecydowac sie na tanszego dostawce: ja polecam Pentelke z allegro --> naprawde dobry elastyk w przyzwoitej cenie;
Dziewczyny juz jakis czas temu zapowiedziałam, że jak się odremontuję, to zaproszę :)
A więc remont skończony - może nie do końca tak jak bym chciała, ale cóż... Przynajmniej jest świeżo i czysto...

Zatem pytanie: czy ktoś ma ochotę spotkać się w chustowym gronie na morenie w tym lub przyszłym tygodniu?
Jaki dzień najbardziej by Wam odpowiadał?
czy może zaszczyciłaby nas jakaś instruktorka?

A tu znalezione gdzieś na forum chustowym zdjęcie z dedykacją dla mamymarty o ile tu zagląda
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs578.snc3/31530_416839629281_529679281_5284672_4251521_n.jpg
Waw, super tak dwójkę na raz. My niestety odpadamy ze spotkania bo Lena od trzech tygodni z choroby nie może wyjść. A ostatnim razem to ja ją zaraziłam i obie na antybiotyku jesteśmy :(
A reszta chustowych mam?
może misie w końcu uda :)
Zapraszamy na spotkania Trójmiejskiego Klubu Kangura :

16 października 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00

Szkoła Podstawowa nr 40
ul. Rozewska 33; Gdynia Chylonia

28 października 2010 (czwartek); godz. 10.00 – 11.30

Klub „Projektornia” GAK
ul. Dworska 29A; Gdańsk Brzeźno
http://www.gak.gda.pl

6 listopada 2010 (sobota); godz. 15.30 – 17.30

Centrum „Pan Dinek”
ul. Wawelska 10A/1; Gdańsk Orunia
http://www.pandinek.com.pl

12 listopada 2010 (piątek); godz. 11.00 – 13.00

Galeria Malucha
ul. Traugutta 2; Gdynia Wzgórze św. Maksymiliana
http://www.galeriamalucha.com

20 listopada 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00

Szkoła Podstawowa nr 40

25 listopada 2010 (czwartek); godz. 10.00 – 11.30

Klub „Projektornia” GAK
image
image
Ewcia a wybierasz się na któreś?
Jeśli Lena będzie zdrowa to ja się wybiorę do Pana Dinka. Agnieszka - Ty masz chyba też najbliżej na Wawelską. Z Moreny 262 przystanek Rogalińska i spacerkiem w dół Nieborowskiej do Wawelskiej.
Skoro nie ma chętnych na kawę u mnie to może się wybiorę :)
Dzięki Agag :)

Ciekawa jestem jak to jest tak dwójeczkę naraz :)

A widze że w sobotę w Gdyni jest to mam bliżej z Rumi, może sie wybiorę :p

A dokładnie w tej podstawówce to gdzie się udac wiecie może?
Ktos będzie z Was jutro w Gdyni?
hop:) Ponawiam pytanie :)
Przepraszam, że dopiero dzisiaj tutaj zaglądam.
Agnieszka ja jestem na prawie wszystkich jak na razie spotkaniach KK.(oprócz spotkań na Brzeźnie, bo jestem w pracy)
MamoMArty, spotkania odbywają się w szkole podstawowej nr 40.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie do mnie na maila ewa.fryczke@klubkangura.org

Mam nadzieję, że do zobaczenia
image
image
dziewczyny proszę o poradę :)
Przymierzam się do kupna chusty- moja córcia ma 2,5 m-ca i waży ponad 6 kg- wiem, że lepiej byłoby kupic od razu chustę tkaną, ale z kolei dla początkujących elastyczne ponoć łatwiej zawiązać no i są zdecydowanie tańsze. A biorąc pod uwagę fakt, że nie wiem czy moja córcia polubi chustowanie- Co robić?? Czy kupić narazie elastyczną czy od razu tkaną?? Jeśli tkaną to jaką?? W sensie rozmiar, materiał, firma- bo troszkę jest tego na rynku :( poradźcie coś, bo ja całkiem zielona jestem...
image image
Modern_Lady najlepiej chyba będzie, jak sobie przymierzysz chustę, zobaczysz, w której Ci (i Wiktorii) się podoba - przyjdź na spotkanie Klubu Kangura albo spróbuj od kogoś chustę pożyczyć prywatnie :)

28 października 2010 (czwartek); godz. 10.00 – 11.30

Klub „Projektornia” GAK

6 listopada 2010 (sobota); godz. 15.30 – 17.30

Centrum „Pan Dinek”
http://www.pandinek.com.pl

12 listopada 2010 (piątek); godz. 11.00 – 13.00

Galeria Malucha
ul. Traugutta 2; Gdynia Wzgórze św. Maksymiliana
http://www.galeriamalucha.com

20 listopada 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00

Szkoła Podstawowa nr 40

25 listopada 2010 (czwartek); godz. 10.00 – 11.30

Klub „Projektornia” GAK

wkleiłam od Effci :)
z wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/CHUSTOWE-MAMY-t179626,1,16.html
Dziewczyny mm wielka prosbe o pomoc:)
jestesmy z mezem zdecydowani na zakup nosidla ergonomicznego-pieniazki odlozone, ale nie wiemy ktore wybrac???

Manduca, Baby Bjorn actuve lub comfort, bondolino, cybex czy ono??? zalezy nam na wlasciwej pozycji nozek i zeby nosudlo nie bylo same w sobie ciezkie, ale wygodne i aby na troche posluzylo:)

Obecnie nasza coreczka w sobote konczy miesiac. Wazy 3,9kg, przy urodzeniu 57cm, ubranka nosi na62-ma dlugie nozki:)

Malutka uwielbia byc na rekach i przytulac sie do klatki piersiowej, tuli sie bardzooo.... dlatego chcemy nosidło.

Z gory dziekujemy za pomoc;)
[url:]http://lilypie.com/">
Z tego co sie orientowalam baby bjorn ma bardzo dobre opinie. W skandynawii wiekszosc matek wlasnie ich uzywa. Ja tez sie zastanawiam nad baby bjorn, wersja aktiv. Moj synek uwielbia byc na rekach i ogladac swiat. Kupilam chuste elastyczna, ale wogole mu nie podpasowala. Musze przyznac ze mi tez nie zabardzo. Wiaze ja szybko ale denerwuje mnie ta ilosc materialu. Synek walczy z chusta caly czas, bardzo nie lubi byc tak otulony. Poza tym w chuscie jest bardzo we mnie wtulony i nie jest mu latwo patrzec na swiat (ma juz 2 miesiace i wielka ciekawosc)
Mam nadzieje ze w baby bjorn bedzie mial wiecej luzu, nozki tez ladnie na zabke ulozone, no i na pewno lepsze "widoki"
ta wersja active wyglada niemal identycznie jak nosidlo firmy bondolino:) chociaz baby bjorn ma moze lepsza opinie
Doszukała się, że bondolino to nie typowe nosidełko ergonomiczne ale hybrydowe, czyli wiązane a nie na klamry. Jeszcze bardziej podobne do chusty. I które lepsze ergonomiczne czy hybrydowe?
A z ergonomicznych jest jeszcze firma Tuli:)
kwiatek2010 a wiesz ze nosidla - pomimo opisu producentow - sa tak naprawde od momentu jak dziecko stabilnie siedzi --> wczesniej tylko chusta; oczywiscie jest wiele osob, ktore beda twierdzily ze nosidlo mozna wczesniej ale warto sobie poczytac :
http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=23037
Dzięki za ten link:) czyli jednak bondolino lub ono są najbardziej podobne do chusty i można nosić dziecko jak trzyma samodzielnie główkę. Ale i tak bezpieczniej gdy już siedzi.
Ja planowałam kupić Małemu nosidło bo o wiele łatwiej się motaalezrezygnowałam na jakiś czas --> wchuście polecam wiązanie koala (podwójny X): ono jest od momentu jakdzieckotrzyma główkę i mota je się bez dziecka na sobie i małego można wkładać/wyjmować bez konieczności rozwiązywania/wiązania :)
A przy np. kieszonce aby mały lepiej widział wiąże chustę na wysokości ramienia sznuereczkiem aby nie zasłaniała małemu widoku -a dopiero jak zaśnie to osłaniam główkę;

A tak zmieniając temat to czy któraś z Was wybiera się 20.11 na spotkanie KK w gdyni ??? Jak wogóle wyglądają takie spotkania ? Zakładam że możnaliczyć na pomoc w wiązaniu ? :)
Sorha,
spotkanie wyglądają różnie zależy od miejsca. W Gdyni jest w szkolnej świetlicy, gdzie trochę zabawek jest.
Na spotkaniu jakaś mama pewnie pokarze jak wiązać, ale to nie są warsztaty tylko pomoc.
Zapraszamy :)
Ja nie wiem dzisiaj czy się pojawię na spotkaniu
image
image
Dzieki effcia - no na warsztaty to nawet nie liczyłam ale chetnie bym sie podpytala o kilka rzeczy - no i fajnie jakby doswiadzczona chusto-mama zerknela na te moje motki czy wszystko ok bo czasami sama mam watpliwosci :)
Byłam na spotkaniu Klubu Kangura 12 listopada w Gdyni w Galerii Malucha. Pierwszy raz byłam na czymś takim a na maleństwo dopiero czekam. Poobserwowałam Mamusie z ich pociechami jak wiążą chusty pod okiem doświadczonej chustowiązarki Marty i doradzają w wyborze. Żadne z moich pytań nie pozostało bez odpowiedzi i już wiem, że chusta pojawi się na liście zakupów przed pojawieniem się mojego dziecka na świecie. ;) Bardzo przyjazna atmosfera i sporo się dowiedziałam. Dziękuję bardzo!
--------------------
Pozdrawiam,
Kasia
A czy nie chciałabyś kupić chusty używanej, bo mam do sprzedania elastyczną antybakteryjną zakupioną na chusta.pl. Użyta jedynie pare razy i to w sumie max po 30 min każdorazowo, bo moj dzieciaczek nie chciał;/ W razie pytań proszę o kontakt.:)
Zapraszam jutro na spotkanie Klubu Kangura
4 grudnia 2010 (sobota); godz. 15.30 – 17.30
Centrum „Pan Dinek”

image
image
oj,dopiero przeczytalam wiadomosc i juuz na spotkanie nie zdaze :(kiedy nastepne moze ktos bedzie wiedzial i dalby mi znac?
ja tez dopiero przeczytalam i przegapilam :P
image
Dziewczyny wyślijcie do mnie maila na ewa.fryczke@klubkangura.org to będę Wam maila słać przed spotkaniem.
image
image
Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Kwiatek2010 - elastyczna, bondolino

Dzięki Marcie i Ewie z Klubu Kangura oraz Ani od której mam używana elastyczna LennyLamb i Oli z MamaZen (kupiliśmy nosidło Bondolino piękny kolor Marine:) dołączam i ja:)

Dziś po raz pierwszy nosiłam moje kangurzątko w elastyku:) Hm... a pomyśleć, że na spotkanie Klubu Kangura pojechałam z nastaweniem chusty - bee, nosidła super:) Manduca i ONO odpadły a były faworytami (za krótki panel, córeczka ma 2,5 miesiąca i jest długa - ubranka na 68cm, waga 5,300) a zdecydowaliśmy się na Bondka, głównie ze względu na męża, bo w chustach nie chce (póki co:):)
effcia zaraz wyśle maila, bo z chęcią bym sie przeszła na spotkanie
dopisuję się do listy jako zadowolona posiadaczka chusty tkanej LL :)

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Modern_lady- tkana
image image
Ciesze się bardzo, że możemy Wam pomóc :)
Na spotkanie również serdecznie zapraszamy, bo nie zawsze mówimy tylko o chustach i noszeniu.
Najbliższe spotkanie już w sobotę.

18 grudnia 2010 (sobota); godz. 11.00 – 13.00
Szkoła Podstawowa nr 40

Pozdrawiam
ewa
image
image
wczoraj nasza chusta tkana znalazła nowe zastosowanie - hamak dla Wojtusia (super sprawa aby uspokoić dziecko przy ząbkowaniu) :)
witajcie, mam 3 miesiecznego synka ktorego chcialabym nosic w chuscie,czy nie wiecie nic o warsztatachw gdansku w najblizszym czasie??bardzo chcialabym sie dowiedziec o chustach jak najwiecej i zeby ktos pokazal mi jak wiązac,pozdraiwam
podbijam :-)

Dziewczyny mam nowego chuciocha :-)
Małego pierwszy raz zachustowałam jak miał 4 dni i pokochał chustę od razu, choć by nie wiem co się działo w chuście zasypia mi w dwie minuty także spacerujemy sobie w szmacie po starym mieście niemal codziennie, po minach ludzi podejrzewam, że wyglądam jak ufo :-)
tym bardzie że spod polaru widać tylko czapkę małego.
Ale fajosko!
My to już coraz mniej się chustujemy, bo czasu mamy coraz mniej... jednak praca to taki złodziej, że aż żal...
A, że u nas chwilowy zastój jeżeli chodzi o chustowe spacery i używaliśmy tylko raz na 2 tygodnie na zakupy to pożyczyłam moje obie znajomym na jakiś czas i obie się "zaraziły" :) Tak że jest nas więcej, choć może nie na forum.
Wczoraj moja nati została mi oddana, więc w weekend chociaż na króciutko się zamotamy - z tęsknoty ;)
A ja powoli myślę o kółkowej, bo wydaje mi się, że będzie mi z nią najłatwiej na spacerki chodzić z małą jak ta zacznie stawiać pierwsze kroki i będzie 3 minuty na nogach a 3 na rączkach... Tak mi się przynajmniej wydaje, ale może by się jakieś bardziej doświadczone chustonoszki wypowiedziały...
U nas też zastoj w chustowaniu ... no co raz ciezej mi nosic malego z przodu wiec czekam na cieple dni aby go na plecy wrzucic :)
Zastanawiam sie tez nad nosidlem na cieple dni: mierzylam bondolino i tuli ale jakos mi niepodpasowaly (chociaz bondek fajny ale za waski pod pupa jak dla nas). Przymierzam sie do MT - a moze ktoras z chustomam chce sprzedac MT ???
To i ja się dopisuję do listy jako świeżynka - chustowa mama :)

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Modern_lady- tkana
Agusia:) - tkana
image
image

image
A tu efekt mojego pierwszego wiązania :)
image
image
image

image
Witaj Agusia :-)))
pochwal się w czym się szmacicie!!
Jejku, jak to pięknie wygląda :)))
Przyznam się, że nie nosiłam jeszcze mojej małej w chuście. Powiedz mi Agusia, gdzie ją kupiłaś i gdzie nauczyłaś się ją wiązać? Też bym tak chciała :)))
Czy są jakieś przeciwskazania do noszenia dziecka w chuście? Moja mała jest wcześniakiem, ma już skończone 2 miesiące, ale waży dopiero 3,5kg.
imageimage
dla wczesniakow najlepsze sa elastyczne chusty - no i latwiej wiazac na poczatku :) chustowanie jest wrecz zalecane dla takich maluszkow aby "nadrobily" ten czas w ktorym jeszcze powinny byc w brzuszku. Do tej pozycji co Agusia wiaze (kieszonka lub kangurek) nie ma przeciwskazań :)
Olusia nosimy się w chuście Girasol :)
image
image

image
Jeśli któraś z przyszłych chustowych mam chciałaby kupić chustę elastyczną, to chętnie sprzedam Lenny Lamb kolor RUBIN, stan bardzo dobry, rozmiar L, oryginalne opakowanie i płyta CD z nauką wiązania. Nowa kosztuje ok.130zł, ja sprzedam za 70zł. Mała mieści się już do Bondolino także chusty już nie potrzebujemy.
Mami chustę pożyczyłam od naszej forumki na przetestowanie :) Ja zaczęłam nosić młodą jak miała 1,5 miesiąca, gdybym miała chustę wcześniej pewnie nosiłabym od urodzenia :) Jeśli chodzi o samo wiązanie to nasza Ewwa mi pokazała, polecam :) Są jeszcze fajne filmiki instruktażowe na Youtube pod hasłem "kieszonka"
image
image

image
Chodziło oczywiście o naszą EFFCIĘ :)
image
image

image
A jak dobrać odpowiedni rozmiar chusty? Skąd mam wiedzieć czy M czy L?
imageimage
Zależy ile masz wzrostu. Poza tym jeśli kupujesz chustę np. M wówczas mniej materiału Ci zostaje po zachustowaniu. Nie każdy to lubi. Ja mam 164 cm wzrostu i wolałam chustę L, bo wiedziałam, że mam wtedy trochę więcej materiału np. do okrycia główki małej.
dzięki kwiatek!

Czy któraś z mam mogłaby się wypowiedzieć na temat chust Pentelka? Znalazłam na allegro i cenowo są znacznie atrakcyjniejsze od tych LennyLamb.
imageimage
Polecam elastyczną od Pentelki - super się nosi :) Jesli chodzi o elastyki to tutaj nie ma roznicy czy jest to LL, nati itp czy jakis "no-name" z allegro; co innego tkane - tutaj splot tkaniny musi byc odpowiedni i warto zainwestowac w znana marke (lub kupic uzywana) bo te dostepne na allegro niestety sa szyte ze zlego materialu :/
A co do Pentelki to super material i sposob wykonania (mamy taka fioletowa).
mami.80 Pentelka robi chusty ze zwykłej bawełny,nie są one odpowiednia tkane(skośnorzyżowo lub diagonalnie) i przez to nie da rady dobrze ich dociągnąć ani nie pracują odpowiednio w czasie noszenia.
Lepiej kupić używaną Nati lub LL niż nową od Pentelki
image
image
Ja mam tkana Pentelki i moim zdaniem jest ok, chociaz ja sie za bardzo nie znam, bo chusty uzywamy raczej od czasu do czasu tylko. Kupilam taka, zeby zobaczyc, czy nam sie to wogole spodoba i jakos tak zostalismy juz z ta :) Mamy tez jakas drozsza po kims, (ale nie wiem jaka dokadnie, bo nie ma metki), ale itak ta pentelkowa bardziej mi sie podoba, moze ze wzgledu na kolor ;) Widze, ze materialmest jakos inaczej tkany, ale roznicy podczas noszenia nie czuje.
Mi sie wydaje, ze to, czy chusta jest lepsza czy gorsza jest zauwazalne moze dla jakichs bardziej zaawansowanych uzytkownikow.
A moze nawet nie ma wcale takiej duzej roznicy, tylko jest to kwestia marketingu ;)
Nie dla bardziej zaawansowanych, tylko jakbyś trochę ponosiła w prawdziwej tkanej poczułabyś różnicę.
Zawsze można przyjść na spotkanie Klubu Kangura i pożyczyć od nas na kilka dni by potestować, a potem ew sobie kupić swoją
image
image
Effcia - ja pisałam o elstycznej a nie tkanej. Tkanej bym nie kupiła, a elasty nie rozni sie niczym od np. LL

Anek - chodzi o to ze w chuscie tkanej powinien byc splot skosno-krzyzny, ktory zapewnia odpowiednie sprezynowanie chusty, odpowiednio dopasowuje sie do ciala dziecka i zapewnia bezpieczne noszenie. A niestety wiekszos chust no-name tego nie zapewnia. Pamietaj ze chodzi o komfort dziecka i jego zdrowie. Chusty o innym splocie szybciej tez sie niszcza i traca jakiekolwiek wlasciwosci noszenia.
Nie no, ja wiem, czemu niby te "firmowe' sa lepsze i juz tez czytalam o wlasciwosciach tych splotow itp, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby to robilo az taka roznice. To jednak tylko kawal materialu, moze byc lepszej lub gorszej jakosci, ale cudow nie ma, zeby tu duzo wiecej mozna bylo osiagnac. No ale rozumiem, ze jakos to trzeba sprzedac ;)
Ja raczej juz nie bede inwestowac w inna, bo moj maly ma prawie 10 kg i chociazby nie wiem jak super chusta byla, to itak bedzie go ciezko dzwigac i wole na codzien wozek ;)
.... a im cięższe dziecko tym bardziej czuć różnicę między chustą z bawełny pościelowej a tkaną skośno krzyżowo, dobrze dociągnięta chusta ujmuje dziecku kilogramów, nie wrzyna się w ramiona nie osiada o czym w zwykłej bawełnie można po marzyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wojtek waży 10 kg i nie mam problemow z noszeniem go w chuscie tkanej (mam nati) --> uwazam ze to byly bardzo dobrze wydane pieniazki: zanim kupilam nati tez chcialam przyoszczedzic ale po przeczytaniu opini a tych no-name stwierdzilam ze nie warto : zwlaszcza ze wzgledu na komfort dziecka.
Nie no, pewnie jakbym miala zamiar bardzo duzo chusty uzywac, to bym kupila jakas lepsza, ale na tyle, na ile my uzywamy, to taka wystarczy ;) Jednak tam gdzie sie da i kiedy sie da, to zdecydowanie wole wozek.
Mysle, ze taka tania jest dobra na poczatek, zeby zobaczyc o co kaman, a jak ktos sie wkreci, to mozna sobie pozniej kupowac "bajery" ;)
Ok, miej swoje zdanie ale jak dla mnie to nawet na poczatek szkoda wyrzucac kase w bloto na taka szmatkę. To juz lepiej kupic uzywana ale dobra chuste albo pozyczyc - zawsze pomocny jest klub kangura gdzie mozna obejrzec chusty i sie poradzic.
sprzedam nasze Nubigo (nosidło ergonomiczne) http://forum.trojmiasto.pl/Nosidlo-ergonomiczne-NUBIGO-t222655,1,161.html
Dziewczyny, czy Wasze dzieci od poczatku polubily chusty? ja dzis kupilam Nati i mala strasznie plakala jak byla w tej chuscie. nie wiem czy zrobilam cos nie tak (pewnie i owszem :)), ale moze dziecko sie musi przyzwyczaic. myslalam jednak, ze dzieci od poczatku czuja sie dobrze w chustach.
image
Dziecko się musi przyzwyczaić do chusty.
Poza tym niewłaściwe dociągnięcie chusty(dziecko ma za luźno) może powodować niezadowolenie dziecka
image
image
Chcę kupić Mei Tai, atrakcyjną ceną ma właśnie Pentelka, czy możecie prosić o pomoc Kogoś bardziej doświadczonego. Zastanawia mnie różnica między zastosowanie klamry do zapinania w standardowym wiązaniu?
My wlasnie testujemy MT hybrydowe (czyli z klamra) i jestesmy bardzo zadowoleni (o jedno wiazanie mniej a to ulatwia zycie).
Nie wiem jakie dokładnie ma Pentelka (od niej mamy elastyka) ale na co warto zwrocic uwage:
- na szerokosc panelu (u nas duzo nosidel np. bondolino bylo za waskich pod pupa)
- czy nosidlo ma wypelnienie pasow naramiennych (super sprawa jak dziecko jest wieksze) i na ich szerokosc (min. 7-8 cm)
- wysokosc panelu, czy ma zagłowek, czy jest kapturek odpinany?

No i zawsze warto przymierzyc dziecko do jakiegos nosidla aby ustalic prawidlowe rozmiary (na spotkaniach Klubu Kangura powinna byc mozliwosc, jak jestes z Gdyni to ja sluze pomoca, chyba niektore mamy z klubu mam maja tez nosidla - warto podpytac).
Hej! Kiedy najbliższe spotkanie chustowych mam w Klubie Kangura?
imageimage
i jeszcze jedno pytanie - Do jakiej wagi dziecka sprawdzają się chusty elastyczne?
imageimage
Najbliższe spotkanie odbędzie się w sobotę na Oruni w Panu Dinku.

Co do elastycznych to 7-8 kg to max waga do noszenia
image
image
Super, czy trzeba się zapisywać? i na którą godzinę?

Moja mała waży około 5300g, czy zatem od razu możemy przejść na chustę tkaną?
imageimage
Napisz do mnie maila na ewa.fryczke@klubkangura.org to dostaniesz info o spotkaniu.
Spotkania są bezpłatne i nie trzeba zgłaszać chęci udziału. Ja bym już w tkanej nosiła :)
image
image
Super, już wysłałam!
imageimage
Hej dziewczyny
My jesteśmy w takim momencie, że mała bardzo chętnie spaceruje, najczęściej za palec i często wychodzimy na spacery bez wózka już. Ale wiadomo, daleko to się tak nie zajdzie...
Chusty mi się juz nie chce motać, szczerze mówiąc, bo za dużo zachodu w takiej pogodzie. Zresztą jakoś tak nie nauczyłam się jeszcze samodzielnie motać plecaczka, a chętnie w tej właśnie pozycji bym ją ponosiła.
Co byście doradziły?
Myślałam o MT, ale nie bardzo wiem jak i gdzie wybrać. Powinnam pewnie coś wymierzyć, ale nie bardzo wiem jak. Podpowiedzcie proszę.
Agag gdzies tu w watku jedna z dziewczyn podawala linki do dziewczyn szyjacych MT - ja jakis czas temu szukalam MT dla synka i zakupiłam super hybryde u Tulimy.
Co do pomiarów to wazna jest szerokość pod pupą i długość panelu na pleckach --> na chustoforum jest gdzies watek jak dokladnie zmierzyc.
Ja akurat nie mierzylam bo dostalam moje MT do testowania i okazal sie idealny, ale podejrzewam ze jak napiszesz do ktorejs z dziewczyn szyjacych to napisza Ci co i jak dokladnie pomierzyc.
Warto tez przymierzyc jakies MT od znajomych abys zobaczyla czy Ci sie podoba (albo w klubie kangura). Jak jestes z Gdyni to sluze pomoca w przymiarce :)
Witajcie. Ja mam chustę nati tkaną, teraz zamówiłam sobie MT i czekam na niego z wielką niecierpliwoscią (zakupu dokonałam na pathi.pl)
Ostatnio próbujemy noszenia sie na plecach, ale jakoś ciężko mi dociągnąc chustę na ramionach.
a tak w ogóle, to wielce ubolewam nad tym,że nie miałam tych cudeniek przy pierwszym dziecku (jakież ułatwienie , gdy mieszka się na 4. piętrze :))...
Czy szykuje się jakieś kolejne spotkanie mam kangura?
Różne rzeczy dla dziecka i nie tylko zupełnie za darmo - http://gratyzchaty.pl/?ref=6074

agag_agag ja mieszkam na suchaninie niedaleko ciebie jesli masz ochote przymierzyc MT to zapraszam ;) ja u ciebie ogladalam wozio
Ostatnie spotkanie w tym sezonie będzie w sobotę w Gdyni.
Napiszę jutro gdzie i jak.
Po tym spotkaniu pozostałe w wakacje będą plenerowa
image
image
o a takie plenerowe spotkania to gdzie bywają?
może by był mniej uciążliwy dojazd dla mnie :)
ja tez bym chętnie przybyła ze swoją stonką:)
komu?komu?mam do sprzedania chusty elastyczną od pentelki,w paseczki,wymiary bez rozciągania:długość 5,2m szerokość 45cm,cena 40 zł jeśli jesteście zainteresowani proszę o kontakt,mały nie dużo w niej chodził,sporadycznie.
komu?komu?mam do sprzedania chustę lnianą firmy vombati,w kolorze brąz z brązowym kwiatuszkiem,wymiary :długość 4,6m szerokość 67cm,cena 85 zł jeśli jesteście zainteresowani proszę o kontakt
w tej mały był raz zamotany,zaciekawski i za ruchliwy się zrobił i nici z chusty:(
chusta elastyczna sprzedana:)została lniana
komu,komu?
lnianą chustę firmy vombati
Dziewczyny będę miała MT do sprzedania dla dziecka od 6m do ponad roku, za stówkę, byłby ktoś chętny?
Mam na sprzedaz :
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=274934#fs
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image

kupie elastyka

kupie chuste elastyczna tuli, lennylamb lub polekont
zeby byla w atrakcyjnej cenie, bo za 6 ms i tak chce kupic mt tuli lub ll
kolor jakis chlopiecy lub unisex
a popatrz na chusty Pentelka na allegro - koszt do 50 zł a sa rewelacyjne (sama nosilam prawie pol roku i kilka forumek tez je przetestowalo, chusta nawet przy 9 kg szkrabie sie nie zdefasonowala). Jeśli chodzi o elastyki to nie ma duzej roznicy miedzy no name a firmowymi - przy tkanych juz tak nie jest.
czyli noszac 5 kg dziecko w chuscie elastycznej no name w porownaniu do firmowej nie odczuje duzej roznicy w opadnieciu malucha?:)
brzmi wiarygodnie:)

mam kolkowa, ale w zwiazku z tym ze bede miala duzo roboty przy 20 miesiecznym dziecku, mysle ze lepiej nowego babla opatulic w elastycza
pewnie tkana lepsza, ale tak jak mowilam jak juz dzidzi usiadzie to chce mt
ze starsza tez chcialam nosidlo, ale poniewaz zaszlam w ciaze to zrezygnowalam z dzwigania

wiazanie dla miesieczniaka

drogie mamy
jakie wiazanie dla miesieczniaka w elastycznej
czy taki dzidzius moze juz miec nozki na zabke, czy tylko podkurczone.
powiem szczerze, ze wole zabkowe:)))
wpadlabym na spotkanie mamowe, ale niestety nie mam zbytnio mozliwosc
w co ubralybyscie dzidziusia do chusty na spacer na taka pogode?
dziekuje za odpowiedz
mamagigi
co do wiązania i prawidłowej postawy dzieciaczka w elastyku, to tu
http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-wiazana-elastyczna/40-chusta-wiazana-elastyczna-z-bliska/74-elastyczna-podstawowa-pionowa.html

ja układam mojej malutkiej nóżki w żabkę - ze względu na bioderka

a co do ubioru, to ze względu na to, ze iż chuściaczek siedzi na spacerach u mnie pod kurtką (kurtka ma panel dla dzieciaczka w chuście, kupiłam u Pentelki), to wkładam jej zwykle body z krótkim rękawkiem, na to grubszy, welurowy pajac, skarpetki na nóżki, dwie czapeczki - materiałową cieńszą, na to polarową

pozdr
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
dzieki Sylwia:)
Traktuj chustę jako warstwę ubranka - jak ją dodatkowo chowasz pod kurtką (ja nakładałam większą kurtkę i zapinałam na chuście) to praktycznie masz dzieciaczka ubranego :) wystaczy cos bawełnianego pod spód plus jakiś kaftanik jak jest bardzo zimno - pamiętaj że dodatkowo grzejesz malucha swoim ciałem więc może być mu za ciepło jak "przesadzi" się z tymi warstwami. My na taką pogodę nakładaliśmy bodziaka na długi rękaw i bawełniane śpioszki - na to chusta (przy elastyku masz trzy warstwy bawełny) i moja kurtka przeciwwiatrowa zapieta na chuście (plus czapeczka- jedna bo i tak główkę masz przykrytą chustą). dodatkowo na nóżki skarpeteczki ale u takiego malucha stópki też chowają się pod chustą.
No i Ty też nie nakładaj za grubych ubrań bo maluszek będzie grzał :)
Hej dziewczyny, mam do sprzedania chustę tkaną Storchenwiege. 4,7 m o ile dobrze pamiętam. Więcej info na maila.
image

image

Jeśli chciałybyście nauczyć się podstawowych wiązań to zachęcam do bezpłatnego spotkania z certyfikowanym doradcą noszenia. Można przyjść z brzuszkiem lub z maluszkiem. Można wziąż własną chustę czy nosidło lub skorzystać z naszych :)

Adres: Gdynia Karwiny, ul. Staffa 10 (sala 31)
Termin: 13.02.2013 (środa)
Godzina: 18:00
Wstęp: wolny (po zapisaniu się)
Zapisy mailowo: super.mama@onet.eu
Zapraszam :)
hej dziewczyny
moze któras ma do sprzedaia chuste tkana za rozsadna cene:)
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

do góry