Widok

Jaki kolor domku?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czeka nas malowanie domku na działce ;) odkąd pamiętam jest jasnozielony ;] w odcieniu bardziej groszkowym lub pistacjowym :P znudził mi się przez 30 lat ;)

Szukam natchnienia :)))) na jaki kolor byście pomalowały ten mały domek? (żeby łatwo pokrył tą zieleń) jedyne zdjęcie jakie znalazłam na kompie ;) wiosna kilka lat temu :] (kwitnąca czereśnia jest teraz dużo większa)

ganek w tym roku będzie "obudowany" - tzn. najprawdopodobniej użyjemy rulonów falistych http://www.robelit.pl/produkt/rulony-faliste-z-poliestru1.html chodzi o to, aby w czasie deszczu spokojnie można było siedzieć na ganku, żeby deszcz nie zacinał :]

na trawniku mamy też taką altankę (coś w tym stylu) http://allegro.pl/altana-altany-altanka-altanki-pawilon-wiata-meble-i3062687624.html - ciemny brąz(drewno pomalowane) z zielenią(daszek) (ale daleko od domku)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja na kremowo bym pomalowała. A wszystkie drabineczki,balustradę na brązowo. Zazdroszczę działeczki ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko nie wiem czy balustrady zostaną ;) czy kremowy pokryje zieleń? bo tak nie bardzo mi się chce ścierać wszystko ;P

oj jest czego zazdrościć ;) szczególnie w środku lata ;) albo na przełomie maja i czerwca gdy kwitną rododendrony ;) (duże, różne kolory)

ale i dużo pracy trzeba włożyć, żeby działka wyglądała dobrze ;)

pod dachem widać gałązki - to winogron, który okalał domek (domek wyglądał jakby miał taki zielony wianek) ;) ale mocno go wycięłam, bo mnie już drażnił :] (a z owocami i tak nie było co robić, nikt nie chciał brać)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
My bedziemy malowac w odcieniach kremowych/beżowych,takie mi sie podobaja najbardziej:)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
ciemno zielony lub kawa z mlekiem :)
Jak kupiszcdobra farbe to pokryje;) my jestesmy wvtej syt , ze domek wybudowalismy 2 lata temu i bedzie oierwszy raz malowane, wiec mozemy wybrac jaki chcemy:P
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
no to macie łatwiej ;P możesz polecić jakąś farbę? bo ja nawet nie pamiętam czym ostatnio malowałam (to było 5 czy 6 lat temu)

a jakim kolorem zabudowałybyście ganek(do jakiego koloru ścian) - płyty trapezowe pcv lub rulony faliste http://allegro.pl/plyty-trapez-pcv-zadaszenia-przezroczyste-dachy-i3048711272.html
http://allegro.pl/plyty-faliste-plyta-falista-pcv-pcw-1-x-30-m-i3014449777.html

nie wiem jeszcze czy będą tylko te płyty pcv, czy na dół damy płyty OSB (poziomo) - żeby dolna połowa była bardziej zakryta (wtedy można je też pomalować)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi się widzi taki bordowy-wiśniowy-czereśniowy- może ciemno brązowy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja bym nie zmieniała koloru ,tylko odświeżyła zielonym ale jasnym bo ciemny to teraz na co drugim działkowym domu ,listwy ,drabinki na biało,tak mi jakoś pasuje ten kolor do tego domku jest bardzo przyjemny, aż miło popatrzeć .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
może jeszcze jakieś pomysły? :) boję się, że jak pomaluję na ciemno, to będzie wyglądał jak taki orzeszek ;P w morzu zieleni :]

a z drugiej strony przez całe moje życie (32 lata) patrzę na niego i widzę jasną zieleń ;P ile można?
pomarańczowy? nasza obiecana pomoc aktualna! ;)
taki w stronę rudego/kasztana. Pokryje zieleń.
pamiętam, pamiętam :D

teraz tylko czekamy na cieeeepłe weekendy ;) (i wolne mojego Męża lub urlop w kwietniu)

Panowie do dzieła ;) Dzieci do zabawy ;) a my sobie poplotkujemy ;) zrobimy jakiegoś grilla coby nam Chłopy i Dzieci nie popadały z głodu ;P hehehe :]
kawa z mlekiem balustrade i fragmenty okloic ewentualnego ogna(domyslam sie ze jest) drzwi na ciemny braz
okno jest :) ale właściwie na stałe jest założona okiennica :) (tam, gdzie widać białą ramkę na ścianie z gankiem)
te biała ramke malnełabym na ten brąz i wszystkie ewentualne elementy wystające tez,jak baza bedzie jasna czyli ściany to domek niebedzie wygladał ponuro ale estetycznie
może fiolet albo brąz?
mi by się podobał słoneczny żółty :) uwielbiam zółty
Agusia co nic nie mówiłaś, że masz winogrona - przejadłabym każdą ilość ;)
a może namaluj na tym tle wielkie słoneczniki lub jakiegos bajkowego bohatera,pamietam ze jak byłam mała to kolezanki rodzice malowali na domku smerfy wszyscy zazdroscili tej kolezance tych smerfów
a czy takie kolory jak żółty, beżowy i podobne nie przyciągają much, robaków itp?
zolty przyciaga robale na 1000% :)
Salambo - mamy różowe(właśnie te mega przecięte, koło domku) i zielone :] i zawsze był problem z różowymi - za dużo ich, część do zjedzenia, część rozdana na wina/soki, a i tak zostawało ;)

może jeszcze jakieś pomysły? :)))
i przy okazji - może wiecie gdzie można kupić jakąś farbę olejną w "mega super ekstra" okazyjnej cenie? ;) może być nawet biała ;)
może jakieś nowe pomysły? żyjemy nadzieją, że wreszcie śnieg stopnieje ;) hehehe :] i będzie można przystąpić do działania - Mąż od dziś ma 2 tygodnie urlopu w tym celu ;)

trzeba wreszcie kupić farby :]
jak z zielonej farby(teoretycznie dość ciemnej ale nie tyle ile bym chciała) zrobić cieeeemną zieloną??? Macie pomysł lub jeszcze lepiej - doświadczenia? ;)
kupić pigment i dodać, wymieszać :)
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
ale jaki? jest jakiś mega ciemny zielony?

już mam doświadczenie z pigmentem żółtym, łososiowym i karminową czerwienią ;)
pewnie są, musiałabyś przejechać się / zadzwonić do sklepu i popytać :)
na stronie liroja znalazłam takie

http://www.leroymerlin.pl/farby/farby-scienne-i-sufitowe/pigmenty,a760,el50,strona-3.html

zawsze też możesz zmieszać ze sobą niebieski i żółty, i tak uzyskać pożądany odcień :)
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
rano patrzyłam na stronie LM ;) tam kupowałam poprzednie pigmenty :] (z farb w kolorze kość słoniowa i lazur + żółtego barwnika robiłam podobną zieleń jak była na domku, z farby białej i lazuru + barwnika łososiowego i karminowej czerwieni zrobiłam kolor przeze mnie nazywany "owoce leśne ze śmietaną" ;) a przez Męża - Jogobella)

została mi ta nieszczęsna podłoga :/ wczoraj malowałam słupki płotku i doszłam do wniosku, że to nie taka zieleń jak bym chciała :/
A jakbyś dodała granatowego 25% do ciemnozielonego 75%?
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
dzięki Jola. Chyba tak zrobię (jeśli znajdę farbę granatową ;))
i jak - wyszło? ;)
byłam w 2 duuużych sklepach i nie było małej puszki ciemno-niebieskiej lub granatowej farby olejnej :/

kupiłam wczoraj 1 pigment - dałam cały na 3/4 puszki farby. Odcień lekko się zmienił - jest bardziej szmaragdowy :P
dziś kupiłam drugi pigment (innej firmy) ale jeszcze nie dodałam :P czekam aż Mąż wymieni 1 deskę w podłodze ;)
ja bym na brąz pomalowała, żeby się chowało w roślinności, a nie świeciło kolorem :]

Rulon falisty urody nie doda :p
Nałożyłabym mandaty na te wszystkie koszmarne balkony oplecione plastikiem ;-))

Nie lepiej drewnem zabudować balustrady? Ewentualnie folia w środku...
spóźniłaś się :] domek już zabudowany i pomalowany ;)

nie znoszę brązu ;P

jeszcze tylko została ta nieszczęsna podłoga :] i Mąż musi zrobić nowe kratki na pnącza (dzisiaj byliśmy w tartaku po listewki) :)

Mama T. z Córą mają swój wkład w malowanie domku ;)
kawał dobrej roboty! :-)))

A jaki kolor farby na dach by pasował do kremowego? brąz?

---------------
https://chemia-budowlana.com.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Fajne gry (planszowe, zręcznościowe) dla 5-7-latków (88 odpowiedzi)

Dziewczyny - może napiszecie jakie gry sprawdzają się w przypadku Waszych dzieci? Po które często...

do góry