Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Lista przyszłych mam:

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
melduje sie :)
image
ja tez sie melduje :)
image

image
Ja też się melduje, super, że jest nowy wątek :)
image
:)
Skąd jesteście dziewczyny?
Ja od 3 lat mieszkam w Rumi, wcześniej Gdańszczanka :)
Całkiem dobrze mi się tu mieszka, korki niewielkie, las obok, wszystkie sklepy w pobliżu. Chyba bym już nie chciała wrócić do Gdańska.
Gdynianka, a za rok Rumianka :)) Od dziecka mieszkam w Gdyni, więc będę musiała się przestawić ;)
image
ja też zgłaszam obecność :)
ja z Gdyni, aktualnie pomieszkuję w Redzie, a będę mieszkac w Wejherowie :P
Również melduje się w nowym wątku :-) Ja od ponad roku mieszkam w Osowej.
image[/url]
image[/url]

a ja inny kierunek niz wy bo w koscierzynie mieszkam
image

image
ale dzis sie dziwnie czuje ... brzuch mnie jakos tak dziwnie pobolewa niby na okres nie wiem co mi jest ;( tez tak macie?? moze sie przeziebilam bo bylam w poniedzialek z chrzesniakiem mojego meza w cyrku i bylo zimno tam ;/
image

image
Brzuch ma prawo pobolewać, bo macica rozciąga się. Też mnie czasem coś poboli albo zakuje. Chyba, że to jakiś ostry ból, to warto sprawdzić.

Assegai, mieszkałam z mężem półtora roku na Osowej, fajnie wspominam tamtą dzielnicę, tylko korki okropne na Spacerowej :/
kasiulkaa ja tez mam takie bóle, teraz już tylko od czasu do czasu, ale prędzej cześciej, wydawało mi się, że zaraz dostnę okres, teraz chyba bardziej mnie kuje niż boli, ale to różnie, Ty jesteś teraz w takim terminie, kiedy miałabyś chyba okres, może dlatego bardziej boli, nie denerwuj się :) jak nas nie boli to też źle, a jak się niepokoisz i masz taką możliwośc to zadzwoń do lekarza
image
mrówka dokładnie o tym samym pisałam wczoraj hehehe jak boli - źle, nie boli też źle. jak boli to się martwimy że boli, jak nie boli to się zastanawiamy dlaczego :) i tak na okrągło - bynajmniej ja tak mam :)
mnie bardzo, bardzo często bolał brzuch. Każdego dnia, kilkanaście razy - czasem dość ostro. teraz z każdym dniem coraz mniej....
kasiulkaa jak widzisz nie ejsteś z tym sama i nie tylko Ty sie przejmujesz bólami brzucha, ale wygląda na to że to zupełnie normalne :) jutro Wam powiem czy napewno :)
a plecy tez was bola?? tak w dole niby na wysokosci nerek, a moze to korzonki :/ fakt jak nie boli to zle a jka boli to tez zle ehhh ;/
image

image
ja co prawda nie mam juz żadnych bóli, ale mam inną manię. Jestem na etapie odstawiania luteiny i sukcesywnie zmniejszam dawkę i biegam co chwila do WC celem sprawdzenia czy aby plamień nie mam. Także "każdy ma jakiegoś bzika" :D
image[/url]
image[/url]

Witam, witam, Gdańsk -Suchanino:) jakby była jakaś mamusia z okolicy...:)
image

image
u mnie to z luteina dziwnie bylo bo jak wiecie bralam ja bo mialam plamienie i jak bylam ost u lekarza potwierdzic ciaze (sprawdzic czy bije serduszko) no jak sie okazalo ze maluszek jest to zaytalam sie mojego gina co z luteina a on "moze pani odstawic " co prawda dlugo jej nie bralam bo tylko tydz ale i tak sie zdziwilam bo tak nagle mialam ja odstawic. no ale jak dokrotek tak mowi to musi byc dobrze :)
image

image
Ja też tak mam, że jak tylko poczuje wilgoć to lecę do wc sprawdzić czy nie plamię... na szczęście do tej pory mi sie to nie zdarzyło :) Co do bóli brzucha to w 5,6,7 tc miałam ciągle, raz jajniki raz podbrzusze... teraz jest różnie, ogólnie spokój ale np wczoraj cały dzień mnie pokuwało w brzuchu, myślę że jelita też się lokują.
Kasiulka, z odstawianiem luteiny trzeba bardo uważać, bo jak nagle odstawisz a masz problemy z progesteronem to można nawet poronić. Całe szczęście że u Ciebie wszystko ok.
image[/url]
image[/url]

hej dziewczyny :) prosze napiszcie mi czy mogę byc w ciąży...mianowicie mam częstomocz i straszną zgagę. kochalam sie w dni płodne, doszło do wytrysku wewnątrz ale to było tydzień temu, czy to nie za wcześnie na takie objawy? jak wy miałyście?
no wlasnie tez sie zdziwilam ze mialam odrazu odstawic luteine ... ale minal juz tydz czasu i jak narazie jest dobrze,nic sie nie dzieje (byle nie zapeszyc) jutro ide na badanie na te ktore skierowal mnie moj gin :)
sluchajcie a jak ja mam bad. krwi, glukoze itp to mam byc na czczo??
image

image
tak glukoze i krew na czczo, mocz oczywiście też :P
własnie mi jeszcze bardze czesto dokuczaja bóle pleców...i to koszmarne ! Wystarczy ze chwile posprzatam, odkurze i juz....myslałam ze to dotyczy tylko ciężarnych juz z dużym brzuszkiem, a tu prosze.
Brzuch czasami mnie jeszcze pobolewa ale tak jak któras z Was napisała, to bardziej odczuwałam tak od 5 do 7 tc ;)
image
lekarz na 10.30.... masakrycznie się denerwuję.... zwłaszcza że zawsze myśłałam że w badaniu moczu białko musi wyjść dodatnie a u mnie jest ujemne.... az boję się sprawdzac na necie jak być powinno.... :(
eeeeee ja chyba miałam ujemne. Zresztą wszystko tam co wypisane było było ujemne i gin powiedziała że jest ok. Nie stresujta się dziewuszki toć to w paranoje mozna popaść z nerwów :-)))
image[/url]
image[/url]

"Białko- Normalnie nie ma białka w moczu. Gorączka, forsowny wysiłek, ciąża i niektóre choroby (szczególnie choroby nerek) mogą spowodować pojawienie się białka w nerkach."

Tu masz ze strony netowej takze widzisz- luz blues :D
image[/url]
image[/url]

nooo dzięki :) uspokoiłam się :) mądre koleżanki w pracy mówiły o białku w moczu a ja im uwierzyłam hehehe
suwaczek mi się sypnął .... wczoraj było 7 tygodni i 3 dni - dziś jest 8 tygodni i 4 dni :) musze go zmiienić hehehe
Lalinek nie denerwuj się zobaczysz, wyjdziesz od lekarza dużo spokojniejsza jak zobaczysz swoją dzidzię :) Co do wyników to ja tez za dobrych nie miałam ale lekarz mnie uspokoił, że niektóre trzeba powtórzyć na coś innego zapisał tabletki :) Mnie plecy nie bolą, ale brzuch cały czas doskwiera.

Lalinek, daj znać jak wrócisz od lekarza
image
jeeeny a ja dzisiaj zaczynam 10 tydzien, jak ten czas szybko leci ! :|
image
Oj a mi tak wolno ten czas leci, chciałabym już 10 tydzień. Dziewczyny a Wy już się chwalicie tą informacją czy jeszcze czekacie?
image
Ja nie wytrzymałam, powiedziałam rodzicom i bliskim 3 dni po tym jak się dowiedziałam że jestem w ciąży, planowałam, że najpierw pójdę do gina a potem im powiem, ale na wizytę musiałam poczekać 2 tygodnie więc bym nie wytrzymała. A jak już rodzice i rodzeństwo się dowiedziało to pocztą pantoflową w mig rozeszła się dobra nowina :)
ja sie zaczełam chwalić po pierwszym USG :)
image
Ja jeszcze w rodzinie nikomu nie powiedziałam, zastanawiam się czy nie poczekać do końca 3 miesiąca
image
U mnie sporo ludzi wie już. Jutro idziemy na imprezę do kolegi to pewnie większość znajomych się dowie :)
Teraz jakoś wcześniej mówiliśmy, przy pierwszej ciąży dłużej nie chciałam mówić nikomu poza najbliższą rodziną.
W ogóle teraz mam tak spokojne i luźne podejście do tematu, że aż jestem ciekawa jak to jest np. przy czwartym dziecku :D

I zazdroszczę Wam dziewczyny kompletowania wyprawki od początku, ja prawie wszystko mam, a to takie przyjemne zakupy :)
A wiecie co ja już jestem w 12 tc i od tego tygodnia tak naprawdę zaczęłam się tym wszystkim cieszyć, wcześniej też niby byłam happy, ale zawsze coś dolegało a teraz to po prostu humor mam od rana do wieczora :) I Wam też życzę takiego nastroju!
image
dzidzia ma 15 mm :D serducho wali jak szalone :D
8 tydzień :)

nie mogłam wrócić od lekarza do pracy autem - tak płakałam że co chwile musiałam się zatrzymywac bo już nic nie widziałam :)

ulga....
http://profile.imageshack.us/user/my5hka/

pomóżcie mi roszyfrować co to za badania.....
Lalinek gratulacje, super wieści :)) ciężko rozszyfrować badania, ja obstawiam na toxoplazmoze i cytomegalie :)
image
bo zdjęcie się nie wkleiło :) co za grrrrrrr heheheeh

toksoplaznoza IgG i IgM to jest chyba...

Cytomegalia - ooooo tego mi brakowało :) z ta cytomegalia ma jakies oznaczenia ZgG i ZgM czy coś takiego ?????

i jeszcze coś w rodzaju LRLD (W) nie wiem co to...

Cytomegali ma IGM i IGG tak jak toxo

tak patrze na moją liste badań, może: VDRL
image
ja też powiedziałam już wszystkim bliskim znajomym i rodzinie. W pracy też już wiedzą. Nie wierze w zabobony że trzeba czekać do 3 msca itp. Jak coś będzie nie tak to i tak się wyda z jakiego powodu jest nie tak, i tak wyjdzie na jaw. A co do cieszenia się z ciąży, to nie wiem jak wy, ale ja nie czuje że jestem w ciąży.... może jak urośnie brzuszek, jak poczuje ruchy a tak strasznie ciężko mi uwierzyć że to już :D
u mnie wiedzą najbliższe koleżanki, szwgierka (wiedziały że się staramy i wiedzą o 2 kreskach) i na razie tyle. Rodzicą i teścią póki co nie mówie - poczekam na potwierdzenie od ginekologa (już w pon), chyba że synek się wygada, że mamusia ma dzidzie w brzuszku:) To druga ciąża i zanim zaszłam bałam się , że będzie mniej emocjonująca niz pierwsza, że będzie taka "normalna" ... Ale jest super - żadnych obaw jak to będzie z obsługą maleństwa czy porodem - przecież raz już dałam radę. po prostu czysta radość bez żadnych obaw - no poza oczywiście tym, żeby z Malulkiem było wszystko OK:) Pozdrawiam.
image

image
ja obaw też nie mam odnośnie "obsługi" maleństwa chociaż to moja pierwsza ciąża, po prostu jakoś nie czuje się inaczej ani fizycznie ani psychicznie, czuje się tak samo jak przed ciążą... pewnie poczuje się mamą jak zaczne kupować rzeczy dla maleństwa, przygotowywać pokoik itp.
upupup ale spadłyśmy.........
image
witam dziewczyny czy moge dolaczyc do waszego watku:-)wczoraj sie dowiedzialam ze jestem w ciazy tzn.zrobilam dwa testy ktore wyszly pozytywnie i z moich obliczen wychodzi ze moge byc w 3/4tygodniu:-)musze sie teraz umowic do lekarza....
image

witamy Aga :D
może poczekaj jeszcze chwile z lekarzem, tak do 5/6 -tego tygodnia, to wtedy jest większa szansa że bedzie "coś" widać :D

mi został jeszcze tydzień leniuchowania i wracam do pracy...mam nadzieje ze dam rade z tym cholernym zmęczeniem :]
image
hej :)
jak weekend ??? ja już od 7 w pracy... nie mam problemów ze wstawianiem, nie wiem co to poranne mdłości wiec póki co moge tu przychodzić :)
pozdrowienia z mroźnej Gdyni :)
hejka :-)
U nas weekend ok. Musieliśmy jechać na działeczkę i przygotować na zimę wszystko, także nabiegałam się na mrozie lekkim., mam nadzieje że zaraza mnie nie dopadnie ;-) A za tydz. mam wizyte u gina- już nie moge się doczekać. Już pewnie będzie widać dzidzie bo to 12 tydz. będzie :) Achhhh jak to leci szybko
image[/url]
image[/url]

Cześć :)
U nas też weekend fajowy. W sobotę byliśmy u kolegi na urodzinach i pierwszy raz od wakacji chyba się zrelaksowaliśmy.
Kładłam się spać po 2.00, nawet nie jakoś bardzo śpiąca a zazwyczaj po 22.00 już ostatnio odpadam :)

Ja mam genetyczne 12 listopada.
my w weekend byliśmy u mojego chrzesniaka na urodzinkach, a że dwójka dzieciaków chora to chyba i ja cos złapałam :( a myslalam że jakos mi sie upiecze ;)
image
Cześć dziewczyny, trochę spadłyśmy. Ja póki co czuję się bez zmian, czuję sie tak bardzo normalnie :). i nie mogę się doczekać wizyty u lekarza a to jeszcze ponad tydzień
image
:) wizyty sa fajne :) nowe zdjęcia do kolekcji, bicie serduszka.. oby tak miło było zawsze :)
dostałam skierowanie na badania prenatalne od lekarza. co jest w standardzie takich badań ?? usg ?? bo zadnych dodatkowych wytycznych nie dostałam od lekarza
Dziewczyny a czy macie jakoś więcej hmm śluzu niż zwykle, nie wiem jak ma to określić hmm nie chodzi o wodnisty tylko taki bardzo lepki, taki (przepraszam za określenie :>) "glutowaty"?
image
mrówka tak...i to podobno normalne ;)
image
no bo właśnie nie wiedziałam czy się martwić w szczególności, ze to niby malutkie, ale zawsze coś wyleciało i nie jest to wodniste-trochę sie ostatnio przestraszyłam już kilka razy, ale chyba ważne, ze nie z krwią.... Marciocha jeśli tak mówisz to pewnie tak jest a za tydzień u gina sie jeszcze spytam:)
image
Mrówka, zdecydowanie tak i to przez całą ciążę miałam poprzednio, teraz tez mam.
dziewczyny dziękuję, troche mnie uspokoiłyście.
image
ja nic nie mam... zresztą wogóle prawie nic mi nie jest i jak czasem czytam o tym co piszecie to się zastanawiam czy ja oby na pewno jestem w ciąży :) ale serduszko słyszałam.. fasolke widziałąm więc jestem :)
Lalinek, ja zabardzo też nie mam jakiś objawów, typu duże zmęczenie czy nie wiadomo jakie mdłości.
A jak u Was z tyciem? Coś już przybyło?
image
no własnie...na przez pierwsze 2 tygodnie przybrałam 2 kilo...potem nie miałam apetytu i teraz jak sie ważyłam...to szok...waże o 400g mniej jak przed ciąża :P pewnie zaraz to wróci ;) ale po spodniach i np. bieliźnie juz czuje ze cos sie powieksza...o piersiach nie wspominam, są już przynajmniej o rozmiar wieksze :]
image
hehe, Lalinek, to się ciesz ;)
Ja w sumie teraz też już nie narzekam, trochę mdli, jak nie zjem na czas, senność większa niż zwykle a reszta oki.

Kilogramowo nic nie przybyło ale zaczynam czuć lekką wypukłość brzucha, chociaż dżinsy się dopinają jeszcze normalnie :) Podobno w drugiej ciąży szybciej brzuch wyłazi.
ja nie przytyłam prawie wcale. ale w spodnie się nie mieszczę ze względu na brzuch który mi wyrzuciło tydzień temu :) chodze w długich swetrach i leginsach, ciepłych zimowych rajstopach albo w 2 spódniczkach na zmianę :) spodnie się nie dopinają :) ale kg to 0,5 tylko przybyło. piersi nie wspomnę wogóle... ja przed ciążą miałam 80 E - teraz to już pewnie F. Masakra...
Cześć.
A ja czuję się tragicznie. Zmęczenie trochę przeszło już nie zasypiam na stojąco, ale nadal gdybym mogło to bym spała. W dzień mam chęć się położyć i pospać za to wieczorem jak się kładę to czuję, że jestem zmęczona, ale zasnąć nie mogę. Jak już się uda to i tak budzę się średno co godzinę. Siadam na łózku, patrze która godzina, czasami wezmę łyka wody i znowu męczenie się żeby zasnąć. I tak w kółko!
Męczą mnie też straszne wymioty. Obojętnie czy to rano czy wieczorem, czy jadłam coś czy nie. Mojemu organizmowi to nie przeszkadza, że nie mam czym wymiotować. Wszystko w środku boli, śliny już nawet nie mam a odruch wymiotny jest i koniec. Straszne to! Wymioty nasiliły mi się w 9 tygodniu. Teraz jestem w połowie 11 i jak na razie jest coraz gorzej.
Spodnie dopiąć jeszcze spokojnie mogę. Wcześniej mogłam cały brzuch wciągnąć a teraz jak próbuję to całego się nie udaje. Coś tam zostaje odstającego.
Aaa... mam jeszcze straszne zaparcia. Już próbowałam prawie wszystkiego. Dłuższa wizyta w toalecie kończy się strasznym bólem. Zostały jeszcze czopki do wypróbowania.
Ale się rozpisałam :)
Pozdrawiam i życzę następnych takich spokojnych tygodni.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
D@nte a pytałaś swojego lekarza, czy może coś Ci przepisać na wymioty? Podobno są jakieś środki, moja lekarka pytała nawet ostatnio, czy wymiotuję, bo jeśli tak i to intensywnie to by mi coś przepisała. Więc może jakoś można temu zaradzić?
Lalinek czyli jeszcze wszystko przed nami :) cieszmy się póki jest ok :)
image
A ja właśnie wróciłam z wizyty :) Miałam robione badania przezierności - nosek, kark.... Wszystko w porządku :)) tak się cieszę, bo niestety ja i mąż nie należymy do najzdrowszych, ale z dzieckiem wszystko dobrze, ładne serduszko, kręgosłup, główka, kończyny, nawet nerki. A jak się zakrywała dzidzia ciągle rączkami, żeby noska nie pokazać hihi. No ze mną trochę gorzej bo lekarz wykrył arytmię a tego ciągle muzę kontrolować płytki bo cierpię na małopłytkowość, ale na razie alarmu nie ma. Trzeba się cieszyć :)
image
Gratulacje Janka :)
Do lekarza ide w przyszłym tygodnu. Dopóki wyniki badań są ok to nie chcę sie faszerować zbędnymi tabletkami.
Zastanawia mnie tylko czy jak np wziełam kwas foliowy i za pół godniny poszłam wymiotować to czy zdążyło się rozpuścić i trochę wchłonąć do organizmu czy nie i czy nie brać jeszcze raz.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
d@nte - współczucia....
ja mam zespół niespokojnych nóg wieczorami i w nocy i to jedyne co mnie męczy ale szału i obłędu mozna dostać. zasypiam nie wiadomo ile, kręce się wkurzona a jak już zasne to tak jak Ty - co chwile się budzę, siadam, chodzę, piję, leżę, chwile śpie i od początku. Potrafię się budzić 10 razy... ale rano nie ejstem o dziwno zmęczona za bardzo :) ale noce sa trudne...

Janka2 super !!! ciesze się ze dzidzius zdrowy :) miałas to tzn USG genetyczne ????? bo ja też mam iść na prenatalne i coś mi się wydaje że to właśnie to :)
Tak to właśnie to :) generalnie to na tym usg mierzył mi wszystko co można było zmierzyć a kark po kilka razy.
image
Tak patrzę co ja napisałam i normalnie dodałam sobie tydzień. Nie jestem w połowie 11 tygodnia tylko w połowie 10.
Ehh....a byłoby już o tydzień krócej :) Jak na razie to nie podoba mi się stan błogosławiony :)
[img]image[/img]
[img]image[/img]
mi się wyświetla 8 tydzień ale jakbym nie liczyła i nie sprawdzała internetowych kalendarzach ciązy to jestem w 9... od 22 sierpnia to moim zdaniem 9 tydzień - lekarza też :) no ale różnie liczą i nie wiem juz sama...

4.11. mam usg prenatalne. dziewczyny czy z takiego usg tez dostaje się jakies zdjęcia maluszka ????? :)
podłączam sie pod pytanie i w ogóle czy takie usg jakos rózni sie od zwykłego ?
Lalinek ja tez mam 4.11 ;)
image
Marciocha a gdzie masz ????? :D

a i czy na tym USG może być mój facet ??? :) bo pewnie by chciał - jak na każdym :)
Podłączam się pod pytanie, a to USG robi się u swojego lekarza?
image
Janka2 bardzo się cięszę, że wszystko jest wporządku :) zawsze to już mniej stresu :)
image
ja ide do mojej lekarki na NFZ..i szczerze troche sie tego obawiam :/ szczególnie sprzetu...chociaz wiem że dużo w moim ośrodku się zmieniło na lepsze...moze lepiej sie nie stresowac na zapas ;)
image
nie no ja idę do placówki w Gdyni na 10go lutego. Podobno maja najlepszy sprzęt w trójmiście a cenowo prawie tak samo wszedzie...
a z NFZ za darmo idziecie ???????

i ponawiam pytanie do dziewczyn które już były na USG prenatalnym - czy dostaje się zdjęcia dzidziusia ???? czy mozna przyjść z facetem ????? i czym to się różni od "normalnego usg ???
Większość lekarzy pozwala, żeby ojciec dzieciaczka był na tym USG :)
Nawet starsze dzieci, jeśli takie są...
Ale to jest takie USG na brzuszku czy wewnątrz?:>
image
Z tego co pamiętam, to to jest pierwsze na brzuchu robione :)
ja ide na to usg 25. W poniedziałek. Stresuje się mega. Ja miałam ostatnie dopochwowe i mój mąż był ze mną.
USG prenatalne robione na brzuszku, w sumie nie różni się niczym od zwykłego USG tylko można już pomierzyć różne części ciała a przede wszystkim nosek i kark, lepiej już można ocenić serduszko, kręgosłup itp. Ja byłam sama, ale myślę, że chyba jak na każdą wizytę może z Tobą przyjść mąż.
image
A na brzuszku po raz pierwszy miałam usg w 11 tc, ale wówczas słaba jest jeszcze przezierność.
image
ja będę w 11 tyg i 3 dniu i martwię się czy nie będą mylne te wyniki, czy to nie za wcześnie... A dziewczyny czy któraś z Was będzie robić test PAPPA? Mi ostatnio mówiła ginka ale nie wiem czy się zdecyduje... chyba nie, jak będzie na usg wszystko ok.
U mnie w 11 tc gin w sumie zrobił to badanie przezierności, ale stwierdził, że lepiej abym przyszła 2 tygodnie później to obraz będzie jaśniejszy i dokładniej zrobi się to badanie. I dzisiaj powiedział, że skoro wszystko u mnie jest w granicach normy to nie muszę robić dodatkowych badań genetycznych, mój wiek ani badanie usg tego nie wymagają, ale oczywiście jak bym chciała to można zrobić, tylko że wynik jedynie w skali 7-8% byłby bardziej dokładny, więc nie ma sensu.
image
no i co tak cicho dziewczynki? mi się wkradł błąd- na tym usg będę w 11 tyg 5 dniu więc może będzie ok. Póki co mam stresa :(
image[/url]
image[/url]

witajcie, u mnie wszystko dobrze czuje sie w miare ok, nieraz mam niewielkie mdlosci ale jest ok :) no i jak narazie to 1kg przytylam ;) odebralam dzis wyniki i nie sa zadawalajace glownie chodz o mmocz bo mam jakies bakterie a do lekarza dopiero na nast czwartek ;/
image

image
Jutro dziewczyny mam pierwsza wizyte u lekarza,w Anglii jest troszke inaczej niz w Polsce tutaj najpierw musialam umowic sie do ogolnego,on da mi skierowanie do poloznej ktora bedzie prowadzila cala ciaze.pierwsze usg jest dopiero w 11tc wiec pewnie wczesniej pojde prywatnie zeby sie upewnic ze wszystko jest ok.
image

o no faktycznie inaczej :) u nas nie ma takich ograniczeń.. ale to juz niedługo qwięc wytrzymasz :)

ja od 3 dni rano mam omdlenia.. kręci mi się w głowie, słabnę, niedobrze mi i straszliwie boli mnie głowa... w książce pisze że tak może być.. ale jakoś tak dziwnie i źle mi o poranku..
Kasiulkaa ja też miałam bakterie w moczu teraz czekam na kolejne wyniki bo robiłam posiew miałam też leukocyty i inne wyniki też bez rewelacji, póki co biorę tabletki i ma być dobrze a wyniki moczu chyba dopiero na wizycie w przyszłym tygodniu pokaze jak odbiorę ten posiew. nie martw się skonsultuj to tylko z lekarzem i może powtórz sam mocz bo mi najpierw wyszły bakterie liczne a potem nieliczne :)

Lalinek u mnie poranki też są najgorsze, ale na szczęście nie wymiotuję.
Dziewczyny a powiedzcie jak to jest, że ciąza ma 40 tygodni - 9 miesięcy czyli skończone 2 miesiące to jest 8tc czy 9tc?
image
mrówka ja miałam ostatni okres 22 sierpnia. wg internetowych kalendarzy, obliczeń i lekarza to 9 tydzień i 4 dzień :) termin 30 maj
tylko suwaczek jakiś lipny hehehehe :)
Podział ciąży na tygodnie i miesiące przedstawia się następująco:
1 miesiąc ciąży trwa od 0 do 4 tygodnia ciąży,
2 miesiąc ciąży trwa od 5 do 9 tygodnia ciąży,
3 miesiąc ciąży trwa od 10 do 13 tygodnia ciąży,
4 miesiąc ciąży trwa od 14 do 18 tygodnia ciąży,
5 miesiąc ciąży trwa od 19 do 22 tygodnia ciąży,
6 miesiąc ciąży trwa od 23 do 26 tygodnia ciąży,
7 miesiąc ciąży trwa od 27 do 31 tygodnia ciąży,
8 miesiąc ciąży trwa od 32 do 36 tygodnia ciąży,
9 miesiąc ciąży trwa od 37 do 40 tygodnia ciąży.
lalinek ja miałam @ 25 sierpnia i mi się zgadza wszystko z suwaczkiem chociaż wiadomo, ze suwaczek pokazuje skończone tygodnie wiec jesteśmy obydwie w 9 tc ja mam skończone 8 tc i 1 dzień, nie wiem dlaczego Tobie się nie zgadza kurcze zbyt skomplikowane to dla mnie :-)
image
jesli chodzi o bakterie to ja mam nieliczne i jakies nablonki plaskie tez nieliczne i fosforany bezpostaciowe tak samo nieliczne leukocyty mam 1-3 ...
a co bierzesz za tabletki??
image

image
Ja tabletki biorę na prolaktynę bo mam za mało, ale nie powiem Ci jak sie nazywają bo nie mam ich przy sobie, leukocyty chyba miałam też tak jak Ty
image
mrówka ale lekarz jak pójdziesz to mówi Ci że 8 czy 9 ???? mi powiedział w zeszłym tygodniu że 8 a na suwaczku był 7 więc jakby nie liczyć to teraz 9 :) poza tym zapisując się na prenatalne 4 listopada też mi wyszło że powyżej 11 tygodnia.
ja akurat jak byłam to był wg mnie 6 tydzień a mi napisał na usg 5 tydzień i 6 dni czyli jakby nie patrzeć 6 tydzień :) następna wizyta za tydzień w środe więc będzie wg mnie równo 9 tygodnich skończonych zobacze co powie. Może na suwaczku miałaś np 7 i kilka dni- czyli tydzień 8 wiec powiedział Ci dobrze :))

Wg mnie 11 tydzień kończysz 7 listopada, ale może ja to źle liczę :)

Teraz masz na suwaczku 8 skończonych i kilka dni czyli tak jak mówisz 9 tydzień :)

Oj chyba nie dojdziemy do ładu z tymi tygodniami :)
image
hej dziewczyny, tez rok temu bylam czerwcowa mamuska w ciazy, a teraz moja dzidzka lezy na macie i wkurza sie ze nie moze sie podniesc:) 3majcie sie i dbajcie o brzuszki :*
image
image
jak dobrze Was tu mieć :) można rozwiąć tyle wątpliwości :) czasem się uspokoić, usmiechnąc :)
hej Babeczki :)
a ja wczoraj kupiłam sobie pierwsze ciuchy ciążowe w tej ciąży od forumki, z poprzedniej ciąży mam niewiele, bo szkoda mi było kasy na te parę miesięcy a teraz trochę poszaleję, wyprawkę prawie całą mam więc mogę wydać coś na siebie :)
ja na razie niestety nie mogę sobie pozwolić na nic... przygotowania do maleńkiego ślubu pochłonęły cała gotówkę :( bede musiała troche poczekać... ale cały czas nie może być źle więc nie narzekam :)

ciesze się maga że robisz coś dla siebie :)
Lalinek, a kiedy brałaś ślub?

Ech, potem tych "dla siebie" jest baaardzo mało, bo zazwyczaj lądujesz w sklepie z ubrankami dziecięcymi ;)
biorę - 10.11.10 :) ale tylko USC - czekam na potwierdzenie przez sąd II inst. unieważnienia pierwszego małżeństwa. Wtedy będzie i kościelny :)
Majówki, czerwcówki :)

Na wymioty polecam Wam Lokomotiv popity Cola lub Pepsi :p
To powodzenia, oby się udało jak najszybciej :)
MamaMarty o takiej mieszance ni słyszałam :D
dobrze ze wymioty mnie ominęły ;)
a dzisiaj mnie brzuch pobolewa i to aż z promieniowaniem do pachwin :/
image
Sprawdzony sposób lekarzy położników :p
Ja podobnie jak Lalinek, próbuję odłożyć jakieś pieniązki na ślub u nas to będzie koscielny, ale bez wesela, ale to i tak duży wydatek :/
Zresztą póki co wchodze w swoje ciuszki :) ale pewnie prędzej czy później będę musiała się rozejrzeć za czymś większym :-)
image
ja kościelny to pewnie z chrzcinami :) o ile wszystko się potwierdzi a na 90% powinno :) juz i tak 3 lata to trwa... ale na dobrej drodze :)
ja raz wchodze w spodnie - raz nie... czasem mam większy brzuch czasem mniejszy hehe różnie to bywa :)
ja wieczorami się nie dopinam i jak długo siędzę w pracy to mi się wydaje, ze tłuszcz wyłazi ze spodni na brzuszku ( a raczej jestem szczupła-xs max s) :P
image
Ja jeszcze we wszystko wchodzę, ale myślę, że to kwestia tygodnia, dwóch i mogę zacząć nie dopinać guzika w dżinsach :)
No właśnie Mrówka, ja też xs ale brzuch mi wywala po jedzeniu...zaczyna się kurczyć miejsce na żołądek i jelita, dzidziol rośnie :)
to Wy maleńkie jesteście :)
ja noszę 38-40 spodnie, ale biust mam rozmiaru E więc z 44 :P
Szczupła nie jestem, ale otyła też nie :) taka tam sobie :) w sumie fajnie byłoby Was zobaczyć :)
Zazdroszczę biustu ;p ja mam teraz po powiększeniu C, mogłoby już tak zostać :) Ale niestety po ciąży i karmieniu wraca do poprzedniego rozmiaru :/
ja w końcu widzę, ze jakiś biust mam :-))
image
nie ma czego zazdrościć... tylko kłopot. Zwłaszcza przy kupnie stanika, sukienki albo stroju kąpielowego... na prawde chętnie bym się pozbyła troche tego !!! a teraz jak boli mmm i przeszkadza.. i jakie się pajęczyny robią... a jakie będa rozstepy uhuhu... więc nie ma czego zazdrościć :)

możemy się kiedyś wymienic kontaktami na n-k albo fb :) będziemy śledzic nasze ciążowe wyglądy :) a może się i kiedys spotkamy z brzuchami :) byłoby fajnie :)
nie mam konta na n-k ani na F i nigdy nie miałam :))
ja miałam przed C i teraz też mam C i generalnie ku mojej rozpaczy nic mi nie urosło ;(
ja musze sobie kupic koniecznie nowy stanik! Normalnie nosze 80C to teraz juz z D będzie :|

co do ciuszków to ja juz mam kilka "ciążowych"...od koleżanki, która miała dużą nadwagę w spadku dostałam i będą w san raz na ciążę :)
image
to tylko mi cycyki nie urosły??? :-( ooo załamka hahaha
a ja mam takie pytanie tez dostaliscie skierowanie na badanie HBsAg, HCV, HIV o toksoplazmoze sie nie pytam bo wiadomo ze tak :)
image

image
z tych to ja odstałam tylko na HBsAg ;)
image
orientuje sie moze ktoras z Was czy AgHBs a HBsAg to to samo?? bo bylam u mojego lekarza rodzinnego i on wypisal(przepisal) AgHBs a moj lekarz ginekolog napisal HBsAg.. ehh nie spojrzalam u lekarza rodzinnego w ksiazeczke i sie nie zapytalam i teraz mam dylemat bo po co mam dwa razy placic za to samo badanie ;/
image

image
wiesz co na pewno panie z laboratorium ci powiedzą. Ja miałam wszystkie wymienione badania + mase innych
ale aghbs i hbsag tez mialas takie badania?? czy tylko jedno z tych??
image

image
O rety, weszłam na ten wątek myśląć, że to mój, a tu proszę już następne majowo-czerwcowe mamy są na forum. Jak ten czas leci. Życzę Wam dużo zdrówka i szczęśliwego rozwiązania.
image

image
No i jestem po pierwszej wizycie u lekarza.wyliczyl ze jestem w 5tc i porod przewidziany jest na 21.06.2011r.;-)
image

aga to moje gratulacje :)
image

image
Aga gratuluje :)
image
Dzieki dziewczyny:-)
image

Gratulacje :)
Mi tez nie rosną piersi ale ja jestem za to losowi baaaaaaaaardzo wdzięczna :)
ile kosztuje badanie na cytogamelię ?
Lalinek ja chyba płaciłam coś ok 30 zł.

Dziewczyny martwi mnie taka rzecz, to, że bolą piersi to normalne, ale mnie cały czas boli ale tylko jedna :/ ( ta większa hehe) i nie wiem czy to normalne czy też tak macie czy bolą Was dwie?
image
mnie kłuje bardziej w jednej, ale nie jestem w stanie Ci powiedzieć jak często bo to różnie bywa. generalnie piersi bolą mnie coraz mniej - tak jak mniej boli brzuch..
pojawiły się za to zawroty i męczące bóle głowy.
ja miałam hbs bez tego ag ale nie mam pojęcia na co to i po co. Ja wczoraj znowu miałam migrene- drętwienie rąk i zaburzenia widzenia a potem masakryczny bół głowy... pół nocy się męczyłam. już drugi raz, tyle że teraz na spokojniej podeszłam bo wiedziałam że nie zjade i ze nie wylew czy inne pioruństwo. Mam nadzieje że po magicznym 12 tyg czyli jeszcze 5 dzieni i bedzie spokój... A dziś impreza w pracy i nie wiem jak usiecdze bo łeb mi pęka...
mnie bóle głowy męczą dopiero od kilku dni, ale nie mam takich "odjazdów" jak Ty. chociaż rano zdarza mi sie wracać po ścianie do łózka bo czuje że zaraz padnę na podłogę.
~Assegai może powinnas to skonsultować z jakimś specjalistą ?? bo strasznie ciężko to się u Ciebie objawia. Oby tylko nic Ci się nie stało..
Mnie bóle głowy dopadaja najczęściej wieczorem. Ogólnie to glowa przed ciążą bolała mnie bardzo często i bardzo mocno. Nikt nie wiedział dlaczego, lekarze mówili że "taka moja uroda" i pomóc nikt nie potrafił. Teraz bóle są czasami ale o wiele mniejsze i takie to zniosę nawet codziennie w porównaniu do tych bóli sprzed ciąży.
Od środy nie wymiotowałam :) jak narazie jest lepiej. Weszłam na wage dzisiaj i doznałam szoku - schudłam 4 kilo. Ale przy mojej wadze to nawet lepiej. Za to po spodniach i po majtkach czuję, że brzuch zrobił się troszkę większy.
Piersi zawsze miałam duże i mam nadzieję, że większe nie będą. Jak na razie mieszczę się w staniki które do taj pory miałam - 80 G! Teraz mi ciężko kupić odpowiedni za rozsądną cenę, a jak będą więkrze to będzę miała problem i żal mi będzie wydać 100-150 zł na stanik na kilka miesięcy. Ehhh........
[img]image[/img]
[img]image[/img]
d@nte... no ja 80 E a i czasem F więc wiem o czym mówisz... nie wyobrażam sobie że jeszcze urośnie :) chyba będe go sobie "zarzucać" na plecy hehehe
rozpusta :)
pojechałam po obiad z baru mlecznego :) koleżanki z pracy dały pomysł a ja nie mogłam się oprzeć :) kotlety jajeczne mmmm mniam :) fasolka się ucieszyła :)
mniam bar mleczny :) a ja wczoraj zaszalałam i zamówiłam sobie dużą pizze :> i zjadłam prawie całą sama (został jeden kawałek) hehe więc nie wiem czy fasolka się ucieszyła, chyba niee
image
mrówka - fasolka zawsze się cieszy jak mama jest szczęśliwa :) a przynajmniej tak chyba czasem to sobie tłumaczę :) choć generalnie mam niechęc do jedzenia.
mój suwaczek dziś pokazuje 9 tydzień - wczoraj 8 :) pewnie jutro będzie znowu 8 :) hhehehe każdego dnia inaczej
oj, może urosnąć jak mleko się pojawi...z reguły wtedy rośnie, zwłaszcza dopóki laktacja się nie unormuje, a to chwilę trwa...pamiętam jeszcze jak się budziłam rano cała mokra od cieknącego mleka bo Młoda sobie spokojnie nockę przesypiała...a piersi jak kamienie :/

współczuję Wam tych bólów głowy :( ja w ciąży jeszcze nie miałam
poza ciążą czasem migrena albo zatoki, ale po silnej tabletce zawsze przechodziło, teraz z kolei większości tabletek nie można brać i to chyba najgorsze :(
ja chyba dzisiaj zrobię kotlety serowe, chodzą za mną od wczoraj :)
generalnie mam spory apetyt, chociaż na wybrane rzeczy, niestety jak się objem to potem często brzuch wielki i jakoś tak niefajnie się czuję :/
ja na szczęście nie mam apetytu i oby jak najdłużej :)

koleżanka (za tydzień rodzi) przytyła 29 kg... ale mówi że przytyłaby chyba z 50 gdyby nie to że ze od 6 miesiąca chodziła na aerobik 3 razy w tygodniu i 3 razy na basen - tylko w niedziele miała wolne :) do 6 m-ca się pilnowała a potem to juz mówi ze wpadła w trans jedzenia..
ja nie wiem, czy mi apetyt nie rośnie przez witaminy, zaczęłam brać Prenatal już z dwa tygodnie temu bo mi włosy wypadają - przy Maryśce też wypadały chyba z pół ciąży, potem już do końca prawie żaden włos mi z głowy nie spadł, dopiero chwilę po porodzie znowu
a teraz powtórka z rozrywki
ja biorę Feminatal - metafolin 800 to podobno z największą dawką kwafu foliowego do 12 tygodnia.
W jednej tabletce jest:
Kwas foliowy 0,4 mg
Metafolina 0,4 mg
Witamina B1 1,2 mg
Witamina B2 1,6 mg
Witamina B6 1,9 mg
Witamina B12 3,5 mcg
Biotyna 60 mcg
Witamina PP (niacyna) 15 mg
Kwas pantotenowy 6 mg
Witamina C 110 mg
Witamina E 13 mg
Jod 150 mcg

ale czy to cały potrzebny zestaw witamin - nie wiem
Na pewno jest ok.
Generalnie moja lekarka jest zdania, że jeśli wyniki są w porządku to w ogóle nie brać żadnych witamin. Poprzednio witaminy zaczęłam brać dopiero w 6, czy 7 miesiącu. Wcześniej tylko kwas foliowy.
każdy lekarz zapewne ma na ten temat swoje zdanie.. czasem nie wiadomo kogo słuchać :)
alez mam zapał do pracy ostatnio... zaglądam tu co 10 minut :)
ja też a to zjadłam śniadanie potem drugie teraz obiad
Ja biorę tylko kwas foliowy i te tabletki na prolaktyne mam zapisana nospę, ale jeszcze nie kupiałam bo chyba miałam ja brac tylko na bóle brzucha a są już coraz żadsze
image
jak sprawdzić czy mam w normie prolaktyn.ę??
oj tak, co lekarz to opinia
raczej się słucham, chociaż pewne rzeczy podpowiada intuicja :)

też dojrzewam do jakiegoś jedzonka, od śniadania już trochę minęło czasu :)
ja miałam to na liście badań,m która dostałam na pierwszej wizycie
image
no ja miaąłm tylko morfologię z rozmazem, badanie moczu, żółtaczkę no i teraz mam zleconą Tokso, cytomegalię i VDRL to wszystko.
chyba zapisze się do ogólengo żeby zlecił mi więcej badań...
Ja miałam tylko morfologię, mocz, cukier i toxo. To wszystko.
jak jesteś w ciąży to z pewnością wszystko z nią ok. Podwyższona prl powoduje problemy.
Lalinek ja też biorę te witaminy, tylko że ogóle na calą ciąże. Brałam te co ty ale jak mi się skończyły to stwierdzilam ze w sumie jeszcze tydzień i będzie II trymestr więc wzięłam ogólne.

a co do moich jazd to nigdy wcześniej nie miałam czegoś takiego. Teraz mi się 2 razy zdarzyło w ciągu 2 tyg. Zobacze jak w tym 2 trymestrze będzie, jak bez zmian to pójde do neurologa. Chociaz nie wiem, przecież w łeb mi nie zajrzy...
Assegai - potrafią w 8 tygodniu usłyszeć bicie Twojego 1 cm dziecka to Ci w głowe nie zajrzą ??? :) mylisz się :)
Przy dobrym sprzęcie wiele jest możliwe :)

Jak patrzę na pogodę za oknem to jeszcze bardziej się cieszę, że nasze dzieciaczki przyjdą na świat praktycznie latem :)

Muszę jechać z Młodą na zakupy ale mi się nie chce wyjść z domu, wcześniej ubierać brrrr....pojadę po obiedzie :)
maga79 własnie to jest najbardziej pocieszające :D będziemy miały najlepsze miesiące na spacerki :)

babcia nagotowała gar bigosu i taaaak mnie korci, ale ostatnio po kapuście myslałam że zwariuje takie miałam wzdęcia a co za tym idzie...no wiecie ;)

ja na razie tez nie biore witamin zadnych bo lekarka powiedziala ze poczekamy na wyniki badan....z tego co widze to mam wszystko w normie...no ale lekarzem nie jestem :)
image
jak miło wrócic do pracy po weekendzie.... :( od samego rana narzekania koleżanek, które ze względu na swój staż pracy w jednej firmie nie nawidza nawet najmniejszych zmian.. zawsze są na "nie" i wdają się w dyskusje i narzekania - bez przerwy to samo grrr
a ja potrzebuję spokojnej atmosfery a nie krzyków... głowa już mnie rozbolała ledwie tu weszłam :) rozpoczął się piękny dzień :P
jak tam samopoczucie ?????
ja dzisiaj wróciłam po miesiecznej przerwie do pracy i jakos specjalnie szczesliwa z tego powodu nie jestem ;)
image
Cześć dziewczyny ja dziś rano ledwo wstrałam, na dworzu ciemno i miałam taką ochotę zostać w łóżku :(. W tym tygodniu idę do lekarza strasznie sie cieszę, ale zarazem też się boję co usłysze. Dobrze, ze najbliższy weekend będzie trochę dłuższy :-))
image
Marciocha no ja tez bym nie była :P

mrówka nie ma się czego bać :) będzie dobrze - zobaczysz :)

męczą Was jakieś "nowe" dolegliwości ??
Ja czuje sie coraz bardziej normalnie myślałam, ze mdłości będą coraz gorsze a teraz rano już nie zwracam na nie uwagi a w ciągu dnia też jest w miarę ok. Na prawdę czuję się dobrze wczoraj bawiłam sie z psem i na chwilę ją podniosłam (waży ok 20 kg) i dopiero za chwilę mi się przypomniało, ze chyba nie powinnam, czasem po prostu zapominam, ze jestem w ciąży :-) A jak u Was?
image
ja na dziś dzień mam trochę omdlewające poranki, trochę większy apetyt, czasem nieprzespane noce, senne popołudnia i męczące bóle głowy. Reszta w porządku :)
Witam! A ja się sama sobą zaskoczyłam, weszłam już w 14 tydzień i mdłości powróciły i do tego zgaga! Myślałam, że już pożegnałam się z mdłościami bo przez 3 tygodnie miałam spokój a tu klops :(
image
Janka ojjj to nie dobrze.... może to tylko chwilowe.
Ja się tylko modlę żeby slub przeżyć bez mdłości i wymiotów, bo jeszcze mnie nie dopadły :) a potem to juz niech się dzieje co chce - przeżyję :)
Lalinek a kiedy slub? My jeszcze w trakcie ustalania terminu ale może zachaczyć o styczeń- to będzie już 5 mesiąc i nie wiem czy w sukienke się zmieszczę (której jeszcze nawet nie mam :P )
image
Mi nie doskwiera prawie nic...mdlosci brak, tylko jestem jakas taka...rozkojarzona i pokraczna :P Często robi mi sie słabo i w ogole jest mi ciągle ciepło, aż cięzko oddech złapac :| Ale to takie do zniesienia ;)
image
witajcie :) powiem Wam ze ja tez sie dobrze czuje, tylko nieraz cos mi doskwiera, w sobote mialam taki megasny bol glowy ze nie wiedzialam co mam ze soba zrobic ;/ jedno szczescie przeszedl...
w czwartek ide do ginekologa mam nadzieje ze z moim maluszkiem wszystko wporzadku :)
image

image
Marciocha ja tez się czuje pokracznie :) robię schabowe i zastanawiam się czy najpierw taplać kotleta w mące czy w jajku.. jakbym pierwszy raz to robiła... wogóle wiele rzeczy mi nie wychodzi :) za dużo by opowiadać.

Ślub 10.11.10 :) ale malutki, cywilny póki co.

kasiulkaa bóle głowy sa straszne i męczące... a z maluchem będzie ok :) wszystkie się zawsze boimy :)
Cześć.
Ja od środy do wczoraj nie wymiotowałam i myślałam że to juz się skończyło. Tak fajnie było :). Wczoraj wieczorem jednak znowu się zaczełono i dzisiaj rano też. mam nadzieję że to teraz będzie tak jeden dwa razy na kilka dni i później już coraz żadziej. Naprawdę gdyby nie wymioty to było by fajnie. Ale w środę do lekarza i może coś przepisze.
Marciocha dobrze kojarzę że Ty masz coś wspólnego z bielizną :) ? Czytałam was bardzo często na weselniku i to chyba byłaś właśnie Ty. Jeżeli tak to miałabym interesik :)
[img]image[/img]
[img]image[/img]
hejka

ja też mam jakieś dziwne fazy nieraz, zastanawiam się po kilka razy nad czymś, różne rzeczy lecą mi z rąk, np. w sobotę rozbiłam ulubiony kubeczek mojego dziecka :/

poza tym wszystko ok
brzuch jakby zaczął trochę rosnąć, weekend znowu wyjazdowo-imprezowy, dziś powrót do rzeczywistości...

któraś z Was pisała wcześniej o profilach na nk i fb, ja mam tu i tu ale praktycznie nie mam zdjęć, na fb jedno profilowe, na nk jak zmienił się regulamin to pousuwałam większość, kilka zostawiłam tylko
ale oczywiście mogę przesłać linka do profili

na ewentualne spotkania też jestem chętna, ja pracuję głównie w domu, więc mogę się dostosować, tyle, że moją Maryśkę w dzień muszę zabierać ze sobą, bo nie mam jej z kim zostawić, chyba, że spotkanie w Gdańsku, to mamie podrzucę :)
maga79 :)
spotkanie się jakies zorganizuje jak będzie więcej chętnych :) na razie jakoś pomysł nie zyskał zbyt wielkiego entuzjazmu :) ja tam jestem za
hej dziewczynki ;-) Witam po weekendzie ;-) JA dziś od rana stresss bo ide na 18 do ginekologa na wizytę. Na to "pierwsze" usg sprawdzające czy wszystko ok z dzidziusiem.
d@nte tak to ja :D
jaki interesik ?:>
image
Hehe....super.
Wiem że macie w sprzedaży biustonosze Gorsenia (bardzo rzadko gdzies w sklepach stacjonarnych można je dostać). Kupiłam kiedyś jeden i który leży idealnie ale jak ostatnio szukam w internecie to nie ma mojego rozmiaru. Kiedyś pytałam tam u Ciebie (nie mam pojęcia czy to byłas Ty) i dowiedziałam sie że czasami bywają takie rozmiary. Dokładnie chodzi mi o taki http://www.jagna.pl/gorsenia-475-biustonosz-p-1915.html rozmiat 80G lub 80H czarny i biały. Macie może takie, w jakiej cenie a jeżeli nie to czy możecie zamówić ?
[img]image[/img]
[img]image[/img]
ejjj.......ja mam termin na 13 maja Ty na 15 maja a suwaczki pokazują taki sam tydzień i dzień..... :/
[img]image[/img]
[img]image[/img]
bo termin według miesiączki mam termin na 13 maja, a według usg na 15-tego ;) a w tych suwaczkach sie wpisuje według miesiaczki ;)

co do staników to niestety juz nie mamy Gorsenii...jakis czas temu nasza firma sie wycofała ze współpracy...teraz mamy Alles...oni tez maja wieksze rozmiary ;)
image
Ehhh......szkoda. Tamte jakoś mi nie pasują. Już nie leżą tak jak powinny. Ciągle szukam tego idealnego ale ciężko jest z takim rozmiarem.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
hej dziewuszki :) Odetchnęłam wczoraj. Byliśmy u lekarza, kość nosowa jest, cudo ;-) Przezierność 1,2 takze też ok, także wszystko jest ok. WIdzieliśmy małe rączki, stópki z paluszkami, nosek śliczny ;-) A jak fikało śmiesznie przy badaniu nooo coś niesamowitego ;-) A jak zobaczyłam tą małą stópkę z paluszkami jak mi macha przed monitorem to poczułam w jednej chwili tak wielką miłość do tej małej istotki, ciężko to opisać... :-) Cudownie.... :-)
image[/url]
image[/url]

Gratulacje Assegai :) Teraz następne ważne to połówkowe :)
Assegai super wiadomości :D
Jak ja Ci zazdroszczeeeee, nie moge sie doczekać tego usg :(
image
Dziewczyny mam pytanko, ostatni okres zaczął mi się 22 września i do tej pory nic, miałam tylko w dniu spodziewanej miesiączki czyli 22 października malutkie plamienie i to wszystko. test robiłam jakiś tydzień przed spodziewaną miesiączką październikowa i wyszło brak ciąży.

Ciągle jest mi nie dobrze, mam kłucia brzucha takie chwilowe, ciągle chce mi się siusiu, ale objawy jak same wiecie są czasami wymysłem naszego umysłu więc ich nie biore pod uwage. I przed miesiączką też są przecież takie.

Niewiem już sama czy robić już test czy jeszcze poczekać, boje się troche że znowu będzie negatywny.

Robiąc testy internetowe wychodzi że to jest 4 tydzień i 6 dzień czy to nie za wcześnie na wizyte u lekarza?
beta hcg
internetowe testy? a cóż to takiego?
chodziło mi o testy wieku dziecka :-) źle się wyraziłam, przepraszam

KALKULATOR WIEK DZIECKA-TERMIN PORODU
http://dziecko.haczewski.pl/
aa kalkulator ;-) Tak jak pisałam najbardziej miarodajny jest test z krwi beta hcg. Wykrywa już kilkudniową ciążę. Do lekarza za wcześnie. Nic nie zobaczy. Najwcześniej wizyta w 6 tyg.
Ja zrobiłam test dzień po spodziewanej miesiączce i od razu wyszły dwi grube krechy :) Propopnuję zrobic jeszcze jeden test, a jak chcesz wiedzieć tak na 100% to badania krwi.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
oki dziękuje za rade :-) tak też myślałam, że na lekarza za wcześnie
dziewczyny głupie pytanie, przytyłyście już coś?
Ja jestem już 2 kilo na plusie i szczerze jestem przerażona że jak to takim tempem pójdzie to bede wyglądać jak słonica.... :-(
a jutro zaczynam 13 tydz i strach pomyśleć co dalej... chyba na jakiś basen sie zapisze
no ja jak narazie to przytylam kg :)
image

image
5,5 kg na minusie!
image
Mam ok. pół do kilograma (po obiedzie :p) na plusie :)
dziewczyny no i zaczelo sie...wczoraj rano bylo mi niedobrze i prawie stracilam przytomnosc,bylo mi strasznie slabo...a dzie rowniez jest mi niedobrze i bierze mnie na wymioty.jak tak ma wygladac ciaza to ja dziekuje bo po dwuch dniach wymiekam hihi...
image

oj aga nie zazdroszcze :( mnie na szczescie wymioty ominęły ;)
dzisiaj mnie plecy bolą strasznie, pewnie ten wczorajszy dzien w pracy sie odzywa, wyszłam z wprawy ;)

mój mąz mi dzisiaj zrobił banany w czekoladzie!! :D tylko marze o lodach do nich a nie chce wredny isc do sklepu :((
image
aaa co do wagi...u mnie 3 na minusie ;)
image
Ja mam ponad 4 mniej.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
ja mam kg do przodu ale przytyłam tylko w brzuchu :)

dają jakieś zdjęcia z USG prenatalnego ???????
Hej dziewczyny,
Zrobiłam jednak ten test z apteki i są dwie kreseczki :-)
Pójde teraz na to badanie Beta HcG. A kiedy do lekarza się udać na pierwszą wizyte, ostatnią @ miałam 22 września.
image

image
kasiorek555 gratulacje :-) ja u lekarza byłam jak miałam 5 tydzień i 6 dni i było widać już serduszko ale tak jak wyżej dziewczyny pisały właśnie w 6 tygodniu to chyba najszybciej :) Dbraj o siebie.

Dziewczyny ja mam niedokładną wagę i ona mi codziennie pokazuje co innego, więc jedyne co mogę powiedzieć to, ze wieczorami nie dopinam się w spodnie - mam większy brzuszek- a rano spodnie ze mnie spadają :P no i piersi minimalnie większe (jupi:))))
image
kasiorek555 gratulacje !!! :)

mrówka u mnie brak entuzjazmu na wypadające piersi z 80E... :P wolałabym żeby juz nic się nie zwiększało :)
Lalinek to podziel się a nie wszystko wzięłaś dla siebie :-)))
image
baaaaaaaaaaaaardzo chętnie oddam połowę :)
Cześć
Maga79 - widzę że teraz tu się udzielasz :) Jeżeli to co zobaczyłam dziś rano się potwierdzi u lekarza, to będziemy się spotykać w tym wątku (ale na razie ciiii). Muszę się umówić do lekarza, wtedy napiszę więcej.
image
image
ja też w sumie waże co rusz inaczej a mam elektroczniczną. Wiadomo ze najbardziej miarodajna jest waga poranna, po przebudzeniu. Wierząc w to hmm przed ciążą ważyłam 53,4 teraz 54,4 więc jakby nie patrzeć, pocieszając się to tylko 1 kg. A dziś zaczynam 13 tydz :-) moze nie jest tak źle :-) Tyle że masakryczne sa te wagi u lekarza. Włazi się na nie w całym ubiorze i już kilo do przodu ;-)
A jeżeli chodzi o brzuś to ja generalnie wchodzę bez problemu we wszystko, ale ja już widze jak rośnie. Mój mąż też widzi że jest większy ciutek ;-) Nooo ale nasze 5cm cudo musi w końcu już gdzies fikać ;-) A tak na poważnie to jedyne co mnie ciśnie to rajstopy ;-) Mam ochotę wszystkim poprzecinać te gumeczki :-)
Assegai ja już od 2 tyg chodze w ciążowych bo mi wygodniej :) i to nic że póki co sięgają mi prawie do piersi :) przynajmniej ciepło hehehe teraz musze sobie sprawić jakieś podnie bo w żadne nie wchodzę... tak szybko rośnie mi brzuch heh... podobno to normalne przy blixniakach :P ale u mnie lekarz wykrył jedno... :) chociaż kto wie co się jeszcze okaże :)
Lalinek jeszcze wszystko się może zdażyć :). Ja już się stresuję wizytą u lekarza :(( nasłuchałam sie różnych opowieści i teraz mam stresa.
image
ja się trochę denerwuję przed tym prenatalnym... Ty chyba tez 4 listopada idziesz prawda ??? wierze że będzie wszystkoe okej ale sama wiesz jak to jest... my zawsze będziemy mieć różne myśli.
nie denerwuj się kochana, wszystko będzie dobrze ;-)
Ja to się namiętnie zaczytuje w internetowych bzdurach i potem tez chodzę zestresowana ;-) A to najgorsze jest.

Pokarze wam moje słoneczko: (oczywiście jak mi się uda zdjęcie załączyć ;p) Na pierwszym moje ukochane nózie i rąsie
image

a na drugim śliczności calusieńkie ;-)
image
eeee śliczności :D piekny maluszek :)
i nie wygląda już na fasolkę :)

ja przestałam zaczytywac sie na sieci bo tez miałam później nerwowe mysli. mam nadzieję że za kilka dni i ja wstawię fotkę mojego dziecka :)
a to prenatalne to w którym tygodniu się robi? ja mam teraz wizytę a potem pod koniec listopada czyli za 5 tygodni dopiero?
image
12-14 tydzień, jakoś tak. Wtedy najlepiej widać.
11-13 mi powiedzieli. zreszta taki mają sprzęt że w tym czasie kazali.
jeeeny co za bąbel !! :D
jeszcze tydzien i zobacze swojego! :))

kasiorek555 witamy w gronie przyszłych mamusiek :)
image
Wow, Paulina, suuuuper!!!!! Następna z nas podwójna :)
Do naszego spotkania już pewnie będziesz wiedzieć :)
Mnie dżinsy też już lekko cisną, zwłaszcza po obiedzie. Niedługo wskoczę w ciążówki, bo wygodniejsze.
Assegai, fajne fotki :)

Dziewczyny, nie stresujcie się tym co w necie wyczytacie. Ja też czytałam dużo w pierwszej ciąży ale trzeba łapać dystans do tego, bo nieraz straszne bzdury kobiety wypisują a potem człowiek sobie wkręca nie wiadomo co :)
W następnym wątku musimy zaktualizować listę, bo nam mamuś przybywa :)
maga79 ja nawet w necie nie szukałam tylko zmajomi mówili. Na prawdę nie rozumiem po co ktoś mi zaczynał mówić że jego koleżanka to to i tamto oczywiscie same bardzo smutne historie związane z ciążami :-(. Teraz juz z nimi nie rozmawiam bo po co mi wysłuchiwać wiadomo, że zawsze może coś sie zdarzyć no, ale to tak jakbyśmy tu sobie pisały, ze wczoraj kogoś samochód potrącił lub inna smutna rzecz się wydarzyła wrrr :(. Każdy wie, ze życie nie zawsze jest kolorowe, ale trzeba myśleć pozytywnie, samo dobre nastawienie sprawia, ze życie wydaje się bardziej kolorowe i radosne :)). No i myślenie o dobrych rzeczach, których jest bardzo dużo w naszym życiu, cio nie? :)
image
mrówka - racja :) ja tez przestałąm słuchać zwłaszcza koleżanek w pracy.. takie głupoty gadają że az żal... tylko niepotrzebnie stresują.
Mam ciocię położną - rozmawiałam z nią ostatnio i owszem mówiła też o przykrych rzeczach ale nie po to żeby sobie pogadać tylko po to żeby mi uświadomić że wszystko się może zdarzyć ale trzeba byc dobrej mysli. Nikt nie wie co go czeka - nie wiemy też co będzie jutro ani nawet za 5 minut, więc po co żyć w stresie. Lepiej dbać o to żeby się nie denerwować i tym samym dać się spokojnie rozwijać maluszkowi :)
Witam dziewczynki i dzięki za miłe powitanie.
Ja to się cieszyć będę jak już pójde do lekarza i on mi to potwierdzi, no ale mówicie że narazie za wcześnie, ja dopiero dzisiaj zobaczyłam tą drugą kreseczke i to chyba jest jedna z najpiękniejszych chwil w życiu oby lekarz to potwierdził. Pójde za tydzień pewnie bo dłużej nie wytrzymam, wiem że pewnie nic nie zobacze ale będę spokojniejsza.
image

image
ja obiecałam sobie jedno....już nie słucham "dobrych" rad!
Moja siostra też mi duzo naopowiadała...ale podkreslała cały czas "Ty sie na nic nie nastawiaj, różne rzeczy sie mogą wydarzyć"
Na chwile obecna co mnie najbardziej wkurza to to, że każdy mi mówi " o będziesz miała dziewczynke, zobaczysz!" wszyscy maja rentgen w oczach do cholery :]

kasiorek555 poczekaj do 5-6 tygodnia...wydaje mi sie że lepiej "coś" zobaczyc na pierwszej wizycie, bo pozniej bedziesz sie do nastepnej przejmować czy "coś" juz bedzie widac ;)
image
hehe, Marciocha poczekaj tak do siódmego miesiąca to wszystkie napotkane kobiety będą Ci opowiadać o swoich porodach :D
ooo taaak rentgen w oczach jest typowym zjawiskiem :) ja podobno wyglądam na chłopca :P sama niew iem dlaczego jak mówię o fasolce to zawsze w męskim rodzaju... może to tak po prostu jest :) ale mój prawie mąż mówi że dziewczynka :) a ja sama nie wiem - generalnie mam to gdzieś - ważne żeby było zdrowe !! płeć jest mi obojętna :)
Cześć mamusie:) Jestem mamą prawie 14-miesięcznej Lilianki, a obecnie oczekujemy następnego szkraba, który urodzi się w czerwcu, termin porodu mam na 16 czerwca. Możecie mnie dopisać do listy? Będę starać się tu zaglądać, zawsze razem razniej:)
image
Dalia08 - gratulacje i witamy :)
16 czerwiec - piękna data :P moje imieniny :P
Dziękuję, ja się bardzo cieszę, że urodzę teraz na początku lata, córeczkę urodziłam we wrzesniu i załapałam się tylko na kilka dni letniej pogody, a takie spacerki są dużo przyjemniejsze i nie ma problemu z ubieraniem dzidzi, moja tego nie znosila:)
image
a ja czuje ze będzie chłopak i niby wyglądam na chłopaka. No zobaczymy. A ostatnio też zauważyłam że jak mówie o dzidzi to zawsze w męskim rodzaju :-) A oczywiście marzy mi sie córka :)
mam czekac do 5, 6 tygodnia od ostatniej @ tak? Bo od 22 września (wtedy zaczeła mi się @) piąty tydzień zaczął się dzisiaj.
image

image
Kasiorek, teraz jeszcze możesz nie zobaczyć maluszka. Ok. 6-7 tygodnia już dobrze widać i pęcherzyk i zarodek w środku.
Jak pójdziesz za szybko to możesz się niepotrzebnie zestresować, że coś nie tak.

Dalia, też się cieszę z tego powodu, bo moja córeczka styczniowa, więc od początku ubierana w kombinezon, czapkę itd.
a kiedy można zacząć ćwiczyć na takich specjalnych zajecich dla ciężarnych? od którego miesiąca?

Wiem że teraz nie, ale tak pytam z ciekawości.
image

image
kasiorek555...to moim zdaniem mozesz juz tak za tydzien isc do lekarza...ja byłam w 5 tygodniu i 6 dniu ;) i tak liczac od ostatniej @ ;)

a co do zajęc to ja myslalam zeby od stycznia zaczac...juz chyba wtedy zrobie sobie wolne, to bedzie wiecej czasu ;)
image
cześć dziewczynki :)
ale mam wzdęty brzuszek... :( boli jak nie wiem..
Lalinek to się połóż jak Cię brzuszek boli i odpocznij ( chociaż jak jestes w pracy to pewnie to nie jest łatwe)

Pochwale się :) Dzidzia ma 2 cm i widziałam już jej główke rączki i nóżki :) Fajna jest :)) wydaje mi się, ze dziewczynka hehe

P.S. Dziewczyny USG genetyczne i test Pappa robicie?
image
a ja chyba kawsko wypije, spać mi sie chce niemiłosiernie. do końca tyg zastepuje koleeżanke i przychodze na 7 do pracy.
Wczoraj zrobiłam ten test PAPP-A. Nie wiem czy warto czy nie, ale dla świętego spokoju, przynajmniej będę mieć większa pewność ze jest wszystko ok. W sumie nie co rok jest się w ciąży... Wyniki mam za 5-7 dni, ale jestem spokojna.
U mnie z tymi wzdęciami jest lepiej. Dalej mam flaki wszystkie wydete, ale ruszyło się coś w końcu ;-) To chyba zasługa odstawienia luteiny, bo wiadomo im więcej progesteronu, tym większe problemy.
A w ogóle wczoraj kupiłam sobie pięęęęęękną kieckę, ciążówka jak nic, z miejscem na brzuszek ;-) W New Yorkerze. Tak sie przymierzam w strone Sylwestra... Teraz fajna moda jest, wszystko takie długie, tunikowate, ciążowe ;-)
genetyczne masz chyba w standardzie, jeżeli chodzi ci o to co robione jest między 11 a 14 tyg, co sprawdzają kość nosową i przezierność.
mrówka super :) cieszę sie że widziałaś dzidzię :) na mnie największe wrażenie i tak wywarło bicie serca. na to czekałąm najbardziej i to była najbardziej wzruszająca chwila..

ja robię USG genetyczne.
mrówka - w pracy nie mam jak się położyc :P choćbym bardzo chciała...
mnie za serce ujęły te nóżki z paluszkami, jak mi zamachało na monitorze to aż mi serce zamarło ;-)
ja właśnie mam robić genetyczne i test pappa u innego lekarza w połowie listopada a koszt to 450 zł :/ usg genetyczne zrobie bo uważam że trzeba :) ale z testem to wyjdą duże pieniążki, nie mam zamiaru oszczędzać na dziecku, ale sama nie wiem ten test i tak nie wykluczy tych chorób, prawda? musze o nim poczytać i wtedy zdecyduje
image
wiesz co ja się spotkałam z różnymi opiniami. Jedni mowią ze daje tylko 7 % więcej pewności niż USG (te gdzie patrzy się na kość nosową i przezierność, bo nie wiem czy o to Wam chodzi mówiąc o genetycznym?), moja ginekolog mówi że usg to ok 60% pewności a test PAPPA 90%, więc warto zrobić. Z tym ze test PAPP-A wykrywa Zespół Downa i jakieś jeszcze 2 choroby, nie wykrywa wad CUN. Ja się zastanawiałam nad tym takim potrójnym bo ten niby wykrywa wady CUN, ale ostatecznie chyba dam sobie spokój.
Rozglądam się powoli za jakimś fitnesem dla ciężarnych bo musze się zacząć ruszać.... myślałam o tym: http://www.gymnasion.pl/content/view/31/105/
no i basen w weekendy... czuje potrzebe ruchu... wczoraj przeszłam się z parkingu podziemnego w Medisonie w gdańsku na 3 piętro do Invicty i dziś mam masakryczne zakwasy... a nadmienie że wlazłam na górę raaz... hahaha no źle ze mną, co tu dużo mówić...
no ja też na pewno coś zaczę robić ze sobą bo masakra... baaaardzo szybko się męczę...
Hej.
Wymioty jakby mi powoli przechodziły. W końcu mogę się normalnie napić i coś zjeść :) Byłam u lekarza i przepisał mi jakś lek, ale na razie go nie kupiłam bo wczoraj wymiotowałam tylko rano a dzisiaj udało się jak na razie bez wymiotów.
Widziałam dzieciątko :) i serduszko słyszałam. Jakie to piękne. Za półtora tygodnia ide na USG genetyczne. Lekarz powiedział że niby można teraz ale lepiej i dokładniej będzie około 13 tygodnia. Żadnych innych testów robić nie będę. Po pierwsze nie widzę potrzeby, przecież jak będzie coś nie tak to też będę kochać dzieciątko, to będzie przecież moje kochane dzieciątko. Po drugie wole te pieniążki przeznaczyć na coś dla tej małej kruszynki. No a po trzecie to żedne badanie nie daje 100% pewności że coś jest ok bądź nie. Dopiero jak zobaczymy, dotkniemy, potrzymamy to będziemy wszystko wiedziały.
[img]image[/img]
[img]image[/img]
hej hej :)
ja mam fitness codziennie z moją córą w domu i na spacerze :)
ale też się teraz szybciej męczę niż normalnie, chociaż chyba jest lepiej niż dwa-trzy tygodnie temu

piszecie już o Sylwku, ja bym bardzo chciała w góry jechać, ale chyba się nie wyrobimy w tym roku :( latem byliśmy w Bieszczadach w fajnej chałupie, chętnie bym się tam wybrała na Nowy Rok...ale zobaczymy
witajcie :) ide dzis na kontrole i sie boje jakby cos sie mialo strasznego wydarzyc..
a tak poza tym to sie dobrze czuje a nawet powiedzialabym bardzo dobrze az dziwne ;/ :)
image

image
eee nie ma co się bać - wiem co mówię :) też się zawsze niepotrzebnie trzęsę, ale teraz to łatwo mi mówić hehehe
ja staram sie odganiać takie myśli od siebie jak najdalej ;)

dzisiaj sie strasznie dziwnie czuje...od rana mi słabo, i ledwo oddycham...a do tego w pracy musze siedzieć jeszcze 6 godzin :/
image
oj marciocha ty biedulko...
ja dzis wzielam tabletke na mdlosci i jest mi troszke lepiej...:-)zrobilam sie strasznie czula na zapachy...
image

no wrocilam od lekarza i jest wszystko dobrze, niepotrzebnie sie denerwowalam ale to tak juz jest... maluszek 24mm nawet zdjecia nie dostalam bo sprzet byl zastepczy ;( a na nim sie nie robi zdjec ;(
na mocz dostalam jakies globulki...
image

image
Dziewczyny od wczoraj bardzo boli mnie brzuch, wzięłam dziś nospe ale jakieś super poprawy nie ma :( martwie się ;(
image
jeżeli się martwisz to moze idz do lekarza. Dla świętego spokoju ;-) Może to niekoniecznie macica? Może jelita lub coś ;-)
Ja nie biorę od poniedziałku luteiny i spijam kawsko z mlekiem rano i czuje się jak młody bóg ;-) Wzdęty brzuszek sie zmniejszył, czekam może zmniejszy się waga heh... Wczoraj odkopałam swój przedpotopowy strój i czepek i dumnie pokrocze na basen w ten weekend. Mam plana co by się troche wziąć za siebie...
A może masz możliwość zadzwonić do swojego lekarza? Zawsze może uspokoić i coś doradzić.

A ja nie mogę nadal kawy pić :( buu, a tak dobrze stawiała na nogi rano....
ale za to wciągamy sobie właśnie z Młodą czekoladę truskawkową :)

dzisiaj fajna pogoda, ciepło jak już dawno nie było, jutro ma być podobno jeszcze lepiej...
hej dziewuszki ;-) Co taka cisza?

Jak brzuszek? Boli nadal?

Ja sie zachwyciłam dziś bo moja terapia kawowa jest cudowna ;-) Brzuch już nie wzdęty i kilo w dół :-) haaaaaaa takze mój bilans wagowy +1 :)
image[/url]
image[/url]

Dziewczyny dzis jestem umowiona prywatnie na pierwsze USG,ale sie ciesze juz sie doczekac nie moge:-)
image

ja umieram w pracy :/ niemiłosiernie bolą mnie plecy :(
image
Hej, no jest trochę lepiej, dużo odpoczywam staram się leżec troche w ciągu dnia. Jeśli chodzi o lekarza to byłam u niego kilka dni temu i było wszystko w porządku.
image
Witam wszystkie mamusie:) Jestem w 5 tc a termin mam na 28 czerwca. Super byloby sie do Was przylaczyc aby dzielic sie wrazeniami w tym wyjatkowym okresie. Co jedna glowa to nie kilka:)
Pozdrawiam wszystkie mamusie :)
image

image
Witamy nową koleżanke :-)
image

image
Cześć nowe Mamuśki :)
W następnym wątku powiększymy naszą listę :)
Czesc Dziewczyny:) Kasiorek widze,ze z Twojego suwaczka wynika,ze masz termin 1 dzien po mnie :)
image

image
HOHO :) widzę nowe "twarze" :) witam :)
mam nadzieje że będziecie przechodziły ciążę tak gładko jak ja (odpukać :) ) życzę Wam tego :)
dziewczyny, w którym tygodniu lekarz oficjalnie potwierdził Wam ciążę? Miałam 2 tyg temu zaskakującą wizytę u ginekologa :) Z pierwszym dzieckiem poleciałam do ginekologa zaraz po zrobieniu testu i na podstawie badania Pani doktor powiedziała, że rozpulchnienie itp wskazuje na 100% ciąże, kilka dni później zrobione usg i dzidziuś jak malowany:) Z tym, że pierwszą ciąże prowadziłam prywatnie. Tym razem postanowiłam wykorzystać swoje składki zdrowotne i prowadzić ciąże w ramach NFZ. Po wizycie w przychodni 2 tyg temu lekarz stwierdził, że od zapłodnienia minęło z 2 tyg, od ostatniej miesiączki z 4 więc w sumie to nie ma za bardzo sensu przeprowadzać badania ani usg bo i tak może nic nie być widać i mam się zjawić za 2-3 tyg (8.11) HMMM... wyszłam troche zdziwiona..przy pierwszej ciązy poleciałabym prywatnie a tak..grzecznie czekam:))
image

image
5-6 tydzień najwcześniej na USG mozna wykryć ciążę, ale oczywiście możesz zrobić z krwi BHcg - to najlepszy test :)
Nie potrezbuje potwierdzenia ciąży:) organizm sam mówi za siebie:) Teraz zaczął sie już 8tc,a za kilka dni w końcu zobaczę Bąbla:)
Po prostu zdziwił mnie nieco pragmatyzm lekarza:)
Pozdrawiam
image

image
ja pierwszy raz byłam w 5 TC. Lekarz nie widział jeszcze praktycznie nic prócz czarnej plamki, ale uprzedził mnie że tak moze być bo sprzęt do najnowszych nie należy.
czy to prawda że jeśli na USG genetycznie zabierze sie płytę DVD to nagrają filmik ???? doszły mnie dzis takie słuchy...
Ja byłam w 5 tg i 2 dni i w prywatnej klinice nie zrobili mi usg bo za wcześnie niby. Dzisiaj byłam na BtHcG i w czwartek znowu BtHcG tak mi powiedziała i dopiero za tydzień lub dwa na USG.
Ale po tych badaniach pójde do innej lekarki.
image

image
gosiks1 no zauwazyłam że mamy podobnu termin, ja mam jeden dzień po tobie. :-)
image

image
ja dostałam płytkę od Doeringa - płytka była jego, my tylko dodatkowo płaciliśmy
image

image
słuchajcie a czy te genetyczne o którym piszecie to coś innego niż usg na którym sprawdza się przezierność i kość nosową? bo złgupiałam już
To jest dokładnie to samo.
wszyscy wokół chorzy... czy można brac rutinoscorbin w ciąży ???? musze jakos sie uodpornić bo nie wiem jak długo wytrzymam nie chorująć... katar już mam :(
Lalinek mi sie wydaje, ze nie można, ale zawsze możesz spytać w aptece lub lekarza.
A ja dziś się tak źle czuję, ze nie wiem czy się nie rozchoruje, boli mnie głowa jest mi raz ciepło raz zimno i słabo ;-( a ja niestety nie mam w pracy l4 :( więc będzie kiepsko jak się rozchoruje, ale dzidzia najważniejsza może wybiore się do lekarza, wiem, ze są jakieś leki ktore kobieta w ciąży może brać.... tak mi smutno :(
katar też mam
image
ja to jestem nastawiona anty do tablet w ciąży... 2 razy już czułam że coś mnie bierze ale pomagała herbata z cytryną i miodem, mleko z czosnkiem, syrop z cebuli, ciepłe skarpety i kołderka. Jakoś przeszło i obyło sie bez gorączki...
A ja się szybciutko witam. U nas termin na 28.06. Pozdrawiam wszystkie oczekujące
Kiki0 witamy :D

dziewczyny ja pije codziennie actimel i cos w tym jest...bo owszem chorowałam ale 3 dni a nie tydzien ;) Wiec to nie tyle uodparnia co skraca znacznie czas choroby ;)
Co do tabletek jak tez jestem przeciwna, ale zapytaj sie w aptece... ;)
image
Mi ginekolog powiedzial ze moge brac na bol brzucha no-spe,na inne bole paracetamol a na przeziebienie rutinoscorbin...nic z tego nie biore ale wiem ze mozna:-)lykam tylko tabletki na mdlosci...a jak mialam kaszel to zrobilam syropek z cebuli;-)
image

Cześć Kiki0 :)
Rutinoscorbin można brać, podobnie wapno i homeopatyczne (np. Oscillococcinum).
Ale ja też jestem raczej za tym, żeby nie brać nic, jak się da. Tak na wszelki wypadek.

Aga, podziwiam za syropek z cebuli, ja bym chyba nie dała rady wypić :)
ja tez nic nie biorę :) pytam z ciekawości - lecze sie domowymi metodami :)
http://dzieci.pl/paid,12812678,title,Chlopiec-czy-dziewczynka-przelom-w-badaniach,wciazy_artykul.html

to ja wole poczekac jeszcze kilka tygodni... :)
Hej dziewczynki, ale się rozpisałyście, niedługo trzeba będzie otworzyć nowy już 3 wątek. Tak mi sie dziś przypomniało jak zaczynałam Was czytać i byłam w 6 tc a tu juz 10 tc :). Stwierdziłam, ze jednak zrobie samo usg bez tego testu pappa troche o tym poczytałam i jakoś do mnie to nie przemawia
image
Dziewczyny, nie przesadzajcie, rutinoscorbin to witamina c z rutyną. A owoce jecie? To to samo, tylko syntetyczne. A witaminy dla kobiet w ciąży? Też jesteście tak kategorycznie na nie? A wapno to niektórzy twierdzą, że ciężarne i karmiące powinny brać dodatkowo, bo dziecko dużo "zabiera".
W piątek mam wizytę u lekarza i wtedy potwierdzę swoją obecność w tym wątku.
image
image
ja wiem że jak trzeba to trzeba. mój lekarz gin powiedział że ebzwzględnie przy gorączce trzeba ja jak najszybciej zbić bo to nie sa dobre "warunki" dla rozwoju dziecka. Kazał wziąć 2 Apapy a jak nie minie to jeszcze 2 parę godzin później. Byłam chora w 7 tc i miałam gorączke - dzwoniłam do lekarza ogólnego - kazał zrobić to samo. Więc wzięłam apap. Po jednej dawce przeszło na tyle że druga była niepotrzebna..
A ja tak jak marciocha pije codziennie actimelki :-) i pomaga chora już długo nie byłam.
A wczoraj odebrałam bete i mam 1950 :-)
image

image
kasiorek, gratulacje :)
Macie jakiś sposób na katar? mam taki wodnisty, ze wszystko mi spływa do gardła :/ kurcze moze macie jakieś sprawdzone domowe metody?
image
mrówka może jakieś inchalacje ?

A ja jutro ide na USG!!! Jeny nie moge sie doczekać :D I przy okazji zrobie reszte badań...i chyba dodatkowo jeszcze raz dam mocz, bo boje sie czy cukru w nim nie mam...przy mojej diecie McDonaldowej to cholera wie :P
image
Paulina1010 nam raczej chodziło o tabletki jak jest sie chorym a nie o witaminki :]
image
witajcie :)
a jak to jest z witaminami u was, bierzecie jakies?? bo ja jak narazie to biore tylko kwas foliowy i sie zastanawiam czy nie brac jakis witamin dodatkowo. a do lekarza ide dopiero za 2tyg
image

image
Marciocha ja tez jutro idę na USG genetyczne :) boję się trochę czy będzie wszystko okej, ale to normalna i zdrowa reakcja podobno więc jest okej :)
ja nie biore zadnych witamin bo lekarka powiedziała, żę najpierw zobaczy wyniki badań...a wizyte mam dopiero 17-tego listopada :/ :/

Lalinek ja własnie jakoś nie odczuwam specjalnego stresa zwiazanego z tym usg...może dlatego ze przez ostatnie dni miałam tyle nerwów, że nie miałam kiedy o tym myśleć....ale jutro na pewno mnie dopadnie ;)
image
Tak widzę, ze mówicie o tym samym usg a każda robi w innym terminie ja prenatalne mam dopiero za 2 tyg.

Tak myslałam, ze może3 jakieś inhalacje, popytam w aptece moze coś mi doradza, jeśli macie jakieś sprawdzone to piszcie :)
Ja się zawsze stresuje przed wizytą, więc przed usg też będę, ale tak jak Lalinek pisała to normalne.

Co do witamin to ja na początku brałam tylko kwas foliowy i tydzień temu na wizycie lekarz powiedział, ze mam kupić jakieś witaminki które mają jod i żelazo więc poszłam i kupiłam w opakowaniu jest 60 i całkiem nie drogie :)
image
a ile płaciłyście w inviccie za usg na 11-14 tc? w pierwszej ciązy robiłam u deoringa i płaciłam od 180 do 250 zł z płytką. ciekawa jestem jak teraz wyglądają ceny i już się troszeczkę boję:) a cennik na stronie invicty cos mi nie chodzi.
image

image
ja nie wiem. robię w Gdyni w Starmedzie. Polecono mi to miejsce ze względu na nowoczesny sprzęt.
powiedziano mi ze mam przygotowac między 200 a 250 zł w zalezności od badania.
a za usg gnentyczne sie dodatkowo placi?? pomomo tego ze chodze prywatnie??
image

image
tak bo nie na każdym sprzęcie zrobisz takie badanie. w sumie to w trojmieście nie ma zbyt wielu takich miejsc z tego co wiem. Poza tym jest dośc długie.
oo kurcze w zeszlym tyg moj gin mmowil mi tylko ze nast razem bedzie usg geentyczne ale o dodatkowej oplacie nic mi nie mowil
wrr...
image

image
to ja juz sie boje jak to wygląda na NFZ :/
image
mi gin powiedział, ze mam się zarejstrować do jednego z dwóch lekarzy (podał mi dwa nazwiska) poszłam się spytać i powiedzieli, ze 450 genetyczne (wg nich to jest usg + test pappa) a samo usg (wtedy nie nazywa się genetyczne tylko prenatalne) 250 zł :/
image
NFZ nie refunduje ani genetycznych ani prenatalnych !!! chyba że masz powyżej 35 roku życia, jest to Twoje pierwsze dziecko a wcześniej poroniłaś. Za to badanie trzeba płacić w każdym pozostałym przypadku..
od czego to zalezy usg genetyczne?? np moja bratowa nie miala tego badania
image

image
nie jest obowiązkowe. Pozwala wykryć wady i choroby płodu. niektóre z nich można leczyć już w brzuszku, niektóre niestety nie.
dziewczyny może zrobimy nowy wątek bo ten już się troche długo otwiera :-)
image

image
Proszę bardzo :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=191717&c=1&k=16

Uzupełnijcie swoje terminy dziewczyny, bo nie wszystkie znalazłam.
a powiedzcie mi czy to usg genetyczne to jest to :
badanie czy dziecku dobrze rozwija sie serduszko
jak rosna kosci
jak przeplywa krew przez serduszko
itp ??
czy to zupelnie co innego ??
image

image
a prowdzicie ciąże prywatnie czy w ramach nfz? ja chyba pójde normalnie na usg u prowadzącego ciąże z nfz, a jak zauważy coś niepokojącego to zrobie coś więcej. a na 3D pójde aby obejrzeć maluszka i wziąść zdjęcia do albumu:)
image

image
Dziewczyny, nowy wątek zrobiłam:

http://forum.trojmiasto.pl/MAJOWE-I-CZERWCOWE-MAMY-2011-3-t191717,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

do góry