Widok

MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 60 (21)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

linka do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=179647&c=1&k=16#fs
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasiu dotarła do mnie paczuszka,
bardzo dziękuję, ciuszki śliczne i takie mięciutkie
uwielbiam welurek, który akurat jak znalazł będzie dla zimowego malca :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

mała c. jak zachorowało oczko ? przewiane ?
u nas Emi ma brzydki kaszel, ale lekarz zdiagnozował tylko lekkie przeziębienie, trochę się denerwuję bo Emi nigdy nie chorowała
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

to ja się witam z rana w nowym wątku;)
właśnie mała c, co z oczkiem Liwki?
image image
witam się w wątku nowym:) Moja mała wędruje na całego i ciężko teraz mi się pracuje, muszę poczekać aż uśnie. Za dużo w domu jest rzeczy których nie powinna ruszać, a ją najwyraźniej bawi jak jej zakazuję i leci tam przede wszystkim

i jak tam oczko lepiej?
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
hej

Wczoraj nie mogłam patrzec na Liwke ze strachu,takie czerwone oko...horror.dzisiaj ciutke lepiej.Mamy floxal 5 razy dziennie do obydwu i tu jest problem bo jak wiadomo Liwka z tych co nie umieja leżec 3 sekundy nawet wiec sie meczymy.A to to oczko co miala ropke z która walczymy od urodzenia,w nocy ostatnio płakała i zaszło jej troche ropką,zapewne mocno zatarła i gotowe.

A jutro znowu do lekarza na wazenie i ogolna kontrole.Zakłady przyjete w rodzinie.Stawiam na 9.300 i 76 cm
image
Widze ze nasze maluchu cos ostatnio kiepsko sie maja,moja Miska do tej pory wcale nie chorowala a wczoraj wieczorem dostala kataru,spac jej bylo ciezko, i dzis od rana tez katar i temp wg naszego term elektr.36,9.Cos jej probuje frida sciagac ale sie wyrywa,nie wiem w sumie co mam dalej robic,bo wciaga ten katar i boje sie ze gdzies nizej zacznie jej splywac:/narazie ja obserwuje,zobaczymy czy temop nie bedzie rosla i najwyzej jutro pojdziemy do lekarza.

Mala c a jak Liwii oczko?od czego moglo jej sie to zrobic?
image
image
własnie sie dowiedziałam ze raczej nie powinna Liwka wychodzic jak wieje wiec kurde..............:(
image
Biedna Liwka :(((( z tym oczkiem
Zdrówka zycze waszym dzieciom. Mój odpukać jak na razie zdrowy, ale on juz 3 razy był w swoim zyciu na antybiotyku :(((( teraz taka pogoda, idzie jesień, zaczna sie przeziębienia :(
image
image
Dziewczyny mam pytanie,gdzie najlepiej mierzyc temp?mam elektroniczny termometr i jakos srednio wierze w te jego pomiary:/

I jeszcze jedno,jak bylam w ciazu to robilam sobie goraca wode z olejkiem eukaliptusowym i wdychalam jak mialam katar,zeby lepiej sie oddychalo.Czy Misce moge czyms posmarowac pod noskiem,zeby to mialo podobny efekt?
image
image
możesz użyć maści majerankowej i oil olbas - u nas świetnie działało na katarek,

ja mierzę elektronicznym na czole, ma troszkę zaniżone wartości różnica jest o jakieś 0,2 stopnia
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja do tej pory mierzyłam w pupie i odejmowałam 0,5 st
image
image
Ojjka mi 11ta pasuje jak najbardziej :) To na jaki dzień się umawiamy??Daj mi znać smskiem jeśli możesz

Dziewczyny czytałyście wątek o Vigantolu?? Jestem w szoku,podawałam małemu tydzień, 7 kupiłam a 8 września wycofano i mam akurat jeden z wycofanych...

Lidia niezła historia z tym kotkiem :)))) Dobrze że jeszcze nie jest tak zimno na dworzu

Mała C kurcze,nie wesoło z tym oczkiem,oby szybko Liwce przeszło

Mój odstukać odpukać zdrowy,ale dzisiaj koncertował od rana, idą cztery zęby na górze i się męczy biedactwo moje
image
image
a Majeczka raczkuje trochę nie poradnie ale idzie :) oczywiscie jak chce sie gdzies szybko dostać to bach na brzuch i czołga się ;) dziewczyny ktore chodza do OWI ostatni pani proponowala mi oklejenie brzuszka małej plastrem ktory wzmacnia miesnie brzucha , wy zdecydowalyscie sie na to czy nie bo ja nie mam pojecia czy sie zgodzic
Hej Doradzcie mi !!

dzisija rano bylismy u pediatry.MAła ma skierwanie na krew i mocz( podejrzenie anemii bo łamia jej sie paznokcie u nózek te najwieksze i ma czesto podpuchniete oczka),problem w tym ze pobieraja tylko miedzy 7-8 rano a ona spi o tej porze,musze ja wybudzac o 6 i czekac az zrobi siku i łapac?kurde jak mam to zrobic jak ona sekundy nie ulezy.nie moze to byc mocz z wieczora?tez naczczo musi byc?nie dopytałam jak zawsze.

pozatym Liwa wazy 9250 i mierzy 76.5 cm
image
nie wiem mała ciężarówko, a może jakoś w przerwie w nocy? budzi ci sie czy przesypia?bo ponoć powinno sie min 6 godz nie jeść.

moja mała znów przeziębiona ale lekko może szybko przejdzie. Od krystiana złapała tradycyjnie
budzi sie na jedzenie ale wiadomo czy musze ja najpierw umyc wiec niewiem czy to wogole wykonalne:/
image
A i napiszcie jakie podajecie witaminy??
image
Kamila, koleżanka ze styczniowych mam ma obklejony brzuszek plastrami u swojej córeczki.
Są duże postępy dzięki nim, więc może warto ?
Ale z drugiej strony, jak mała zaczyna raczkować, to jest sens ?

M.Ciężarówko, może przyklej woreczek ten specjalny, jeśli to nie ma być badanie na posiew

Sara, nic na razie niestety nie wiem odnośnie naszej rozmowy :(
Kupiłam Amelce te spodnie co ma Paulinka z tesco :) na allegro je znalazłam i wygrałam licytację za 1 zł ;) hihi

Salambo, cieszę się, że pajacyki się podobają :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
czesc,

MalaC, przykro mi z oczkiem Liwii, a z pobraniem moczu nie pomoge niestety...

ja zadnych suplementow dziecku nie podaje, i jest chyba ok...

ja w ten weekend na wesele ide, raczej lece na kaszuby i zostawiam mala z mama na 4 dni w londynie, troszke stracha mam, ale to nastepny krok w rozwoju...

Kamilo, zobaczysz, ze niedlugo zacznie tak raczkowac, ze dogonic sie nie da...
image

image
M.C. z tym łapaniem moczu to jest problem. Ja tez musiałam oddac Nikosia mocz do badania. Panie w laboratorium (tu przy mswia na kartuskiej) mi powiedziały, że nie muszę z samego rana tylko tak jak mi się uda. Umyć oczywiście trzeba. Pediatra mi poradziła żeby zostawić maluszka bez pieluszki, gołe nóżki( chodzi o wychłodzenie) ,czekać i łapać :-))
image
A mocz niestety łapałam na raty!! Ubaw był jak nie wiem hahhahaha
image
a może jak małą obudzisz i posadzisz na nocnik to się wysiusia? Kasjan rano bez problemu na nocnik sika, bo budzi się z suchą pieluszką. i jak nam chce mu się rano siusiu. jedna pielucha dziennie zaoszczędzona;)

a mały nauczył się wstawać przy ławie i pufkach;) bardzoej wstaje i opiera się brzuszkiem, bo sam nie ustoi;) musze mu zdjęcia zrobić;)
image image
Jejku Lidia, podziwiam, ze Kasjan po nocy ma suchą pieluszkę. Moja to ma taką bombę, że czasem w nocy musze ją przewinąć :)

M.Ciężarówko mi się udało złapac mocz nad wanną z której lała się woda ;) Mąż stał z pojemniczkiem nad Amelką, a ja ją trzymałam :)

Hejka po weekendzie :)

Mój syna dzisiaj 10 miechów kończy, szoook ;-)

M.C. chyba te woreczki to najlepszy sposób, ja jak Jaś byl maleńki (około 1.5mca miał) to właśnie w takim woreczku dałam mocz. Tylko że u chłopców to chyba z tym woreczkiem troszkę łatwiej się go nalepia.
A zapalenie spojówek, to na pewno na wiatr nie możesz wychodzić z Liwią, ja miałam często zapalenie spojówek i właśnie po wietrze najbardziej mi się dawało we znaki. Od kilkunastu lat odpukać - spokój.

Mój po nocy też ma straszną bombę i też czasami go przewijamy w nocy. A on mi zaczął się budzić na jedzenie w nocy i cwaniak nawet jak nie na jedzenie, to chce się do nas przytulić :)

Byliśmy na grzybach w poniedziałek, szok, na 2 osoby 5 wiader wyszło :)
image
image
Liwka nie siada na nocnik ,nawet go nie mamy.rano budzi sie z taka bombą ze mozna rzucajac o ssciane zrobic dziure!!!

z woreczkami nie radziła mi ped kombinowac.czesto wychodza zle wyniki i sie rozlewa i wogole.a to nie ma byc posiew tylko ogolne.zrobimy narazie krew w piatek i zobaczymy jak sie uda zrobic mocz to ok jak nie to nie..Mazulek musi mój isc bo ja sie panicznie boje krwi,nawet po porodzie mi nie przeszedł strach.dzisiaj zakupie witaminki i bedziemy brac.
image
dla Jasia Sto lat:)
image
Sto lat dla Jasia.
Trzymam kciuki za Liwie, żeby nie miała anemii, a swoją drogą muszę też Amelce zrobić, bo od 2 mż ma anemię, i chyba czas skontrolować, jak tam się mają wyniki. Moja właśnie też ma czasami podkrążone oczka :(

Kamila z tego co wiem to ewwa uzywała takich plastrów więc może jej podpytaj,chociaż ostatnio mało tu zagląda

a właśnie ciekawe co u Natalii i Maksia, dawno nie zaglądali ;)

Mała c ja też słyszałam że lepiej jest łapać mocz do pojemnika ,ale to jest trudne niestety. Ja brałam małego do łazienki,puszczałam ciepłą wodę do zlewu i moczyłam mu nogi a moja mama albo mąż łapali mocz do kubeczka :))))

Sto lat dla Jasia :)))

A ja powoli będę odstawiać mojego szkraba od piersi, znowu za dużo przybrał na wadze,a myślałam że sie zatrzymał,ech...
Muszę najpierw skończyć z nocnymi karmieniami,mam nawet jakby co wyjechać :(
A na dodatek chyba jakiś katarek złapał i oczko mu łzawi
image
image
Ale naskrobałyście :)
aaa to już wogóle kolejny wątek :-)

Salambo - a ode mnie pudełeczka dotarły?

Mała c. - nie ma jak to "mamina" intuicja co do tematu oczka, a jak dzis z Liwią?

Lidia - co do historii z kotkiem to my raz pojechalismy całą rodzinką na obiad do teściowej i najedliśmy się do syta siedzimy rozmawiamy i nagle sąsiad do dzrzwi dzwonil ze nasz piesek po klatce biega :-) wredna pancia zatrzasnęła jej drzwi przed nosem i na obiad nie wpuściła :-)

Kamila - gratulacje dla Majeczki!!! moja jeszcze nie raczkuje wiec dalej cierpliwie czekamy, co do plastrów to my raz mieliśmy propozycję ale mała zaczęła się w końcu obracać i już później nic nie wspominała

Kasia -no właśnie miałam się pytać :-) ok to w razie jakby sie cos wyjasnilo to ja reflektuję a jutro chyba sama tam podskocze
co do licytacji to gratuluje "farciara" z ciebie co do okazji na allegro widzę :-))) a spodenki super ubolewam że mała wyrośnie za niedługo, też będę zmuszona poszukać na allegro bo na razie nie maja takich fajnych w sklepie

Bogosiaa - najlepsze życzenia dla Jasia!!!!

co do witamin to też na razie żadnych nie podaję

Paula - a ten klub to jakis plac zabaw dla dzieci czy co to ma być? ja często tamtędy przejeżdzam i chyba spore to będzie...
mała c, jak z Liwką? siuśki zebrane? mały chyba załapał z tym porannym nocnikiem. dziś jak wstał to jakieś pół godziny się bawił w łóżeczku a jak go wzięłam, to pielucha sucha. posadziłam na nocniku i siku poszło szybko;)

kornelka rano powiedziała, że do szkoły potrzebuje rodzinne zdjęcia. i zaczęłam szukać po albumach i co??? ostatnie wywołane z 2005 roku, jak roczek skończyła. i niestety takie weźmie na zajęcia, bo cała reszta na płytach jest;(

a moje auto zatrajkowało, wczoraj miałam jechać na basen i go nie odpaliłam. im więcej elektryki tym większy syf;) mąż jutro rano wyjeżdża na targi i wraca w poniedziałek rano a ja jestem uziemiona z maluchami na osiedlu.

dziewczyny, ogarniacie sprzątanie mieszkania? ja już nie. ciągle pada, więc pranie stoi raz na balkonie, raz w kuchni, na podłodze wszędzie zabawki, klocki, piłki , leżaczek, huśtawka, samochodzić, jeszcze mata leży, a na niej pluszaki, sterty prania do prasowania, już nawet nie mam kiedy tego poskładać... nawet się jeszcze nie rozpakowałam po weselu w toruniu... szok;) zaczekam jak wróci moja mama i dam jej maluchy na jeden dzień i odgruzuję mieszkanko... ;)
image image
Wszystkiego Naj dla Jaska,
ja wczoraj bylam na przyjeciu urodzinowy Lilly - 1 rok, Blanki kumpeli ze spacerkow hihih

LidioM, ja nie ogarniam, choc zabawki sprzatam jak bylam z mala 3x dziennie zbieramy, moja na nocniku na pewno nie byla dluzej niz 10 sek, bo ucieka i gryzie go itp...ja mam pomoc do domu, ale ja mam 3 pietra chalupy i do tego jeszcze teraz pracuje, ale jak jest mama to bierze mloda na spacer, a ja ogarniam co sie da...a zapomnialam ci napisac , ze moja najblizsza rodzina i nawet moja mama pochodza z Torunia, piekne miasto...

a ja w pracy i nie mam za duzo roboty, do tego zarazilam Blanke katarkiem i dzis w nocy 2x wstawalam i do tego jutro wylot, mam nadzieje, ze Blanka nie zameczy babci...
image

image
oj ze sprzątaniem to u mnie ciężko i nie chodzi o to ,ze mała przeszkadza, bo moim głównym priorytetem jest praca i raczej muszę sobie radzić z ewcią, żeby dać rade popracować, a jeślii chodzi o sprzątanie to jest masakra, nie wspominając już o pokoiku,który chcemy a nie mamy kiedy zrobić dla starszego. Chyba gruntowne porządki zrobię w listopadzie dopiero na ewci roczek. No cóż gości nie przewiduję;) a w razie czego się gdzieś graty poupycha na szybkiego;)
niestety nie radzę sobie z porządkami ale nie znaczy to,ze lubię bałagan, bo nie cierpnię! Się nie rozdwoję poprostu.
image
Czesc dziewczyny,

gratulacje dla Jasia :-)

No i powolutku idzie jesien.

U mnie ze sprzataniem to roznie. Z prasowaniem to juz odpuscilam - jak rozwieszam pranie to je porzadnie strzepuje i tyle. Oczywiscie w razie naglej potrzeby, to zelazko idzie w ruch. Mieszkanka tez nie mamy duzego, wiec nie jest tak zle. Myje podloge, bo mala non stop praktycznie na podlodze.

Mam pytanko: czy ktoras z Was moze podawala Dicortineff do noska na katar? Skuteczny?
image
image
Malgos, ja podaje novosin i m.majerankowa
image

image
Lidio bałagan u mnie to norma :) teraz to w ogóle mamy jazdę na maxa bo remontujemy pokój dla dzieciaków (co wolno idzie bo mężu pracuje po 12h, a wszystko sam robi) a kupiliśmy już amerykankę do tamtego pokoju, ale że nie można jej tam wstawić to stoi u nas na środku, do tego mata, leżaczek, krzesełko do karmienia, zabawki i wszystko inne bo mieszkamy na razie wszyscy w jednym pokoju - mały sajgon :)

Saro pudełeczka przyszły wczoraj, bardzo Ci dziękuję, niestety poczta się nie popisała i jedno nie nadaje się do niczego - takie pogniecione, nie wiem co oni z nimi robili, siedzieli na nich ?? :/

ja zdecydowałam że roczek będę robić jak mąż będzie w domu, bo sama nie dam rady, z małym dzieckiem i w ciąży - no bez przesady :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Dziękujemy za życzenia :)

Lidka, czyli nie wpadniecie dzisiaj?

Ja nie ogarniam mieszkania już dawno. Pranie na tarasie, ale ostatnio w pokoju, a że mam ogromne, to zajmuje mi pół pokoju ;) Zabawki wszędzie, nie mam czasu. Muszę w domu pracować, jednocześnie pilnować Jaśka i nie ogarniam :/ Jedyne co, to codziennie myję podłogę. Nie mam nawet kiedy pokupować tych zabezpieczeń na szafki i szuflady i bywa, że małe szufladki wyciągam i kładę gdzieś, bo nie mam siły 500 razy jaśka od nich odstawiać :)

A my wczoraj postanowiliśmy zacząć Jaśka uczyć samodzielnego zasypiania. I masakra :( półtorej godziny. Ciągle wstawał. Wreszcie zasnął, ale wtedy jak mu dałam butlę w tym łóżeczku. Nie wyciągaliśmy go, anie nie braliśmy na ręce, tylko jak płakał, to przychodziliśmy do pokoju :/ echhh, nie wiem jak to robić.
image
image
hej

u nas tez bałagan ale ......sprzatany non stop,ja nic nie robie tylko sprzatam !! i dalej brudno!!mąż mi w wekend cos tam pomaga.prasuje czasem,odkurzam codziennie i myje codziennie podlogi.

Na ten badania w nastepnym tyg idziemy pewnie w pon.bo to mąż musi isc z mała na krew,ja nie wejde.
image
a i kupiłam cebion multi ,3-5 kropelek na dobe i teraz niwiem czy wit d tez dawac...podawałam raz na 4 dni tak jak ped mi kazała
image
Gosia jak czytam o tym jakie zmagania przechodzą kobitki, żeby ich maluchy same zasypiały to dziękuję najwyższemu że nie dałam się złamać w wieku niemowlęcym, za to aż boję się pomyśleć co będzie przy odstawianiu smoka, nie wiem nawet kiedy zacząć :( próbowałam troszkę ale Emi w zamian bardzo mocno ssie paluszek, aż ma czerwony
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Bogoosia, ja mam to samo z Blanka, jak skonczyla 5 miesiecy, teraz musze z nia pobyc w pokoju do tego przytrzymywac itp,bo inaczej staje na rowne nogi, a w dzien na drzemki to butle z woda podaje i zasypia w lozeczku, z kazdym dniem bedzie latwiej, choc mi nadal zdarzaja sie kryzysy...
image

image
U nas noc nieprzespana. Mąż chory. Mała ma katar. Jestem mega zmęczona, a to dopiero początek sezonu chorobowego. Macie jakiś pomysł na hartowanie dzieciaczków?
Witam
U nas odpukać , przeziebienia, kataru i innych cholerstw nie ma. Az sie boje głośno cieszyć, by nie za peszyć. Każdego dnia o 10:30 jesteśmy na spacerze, na którym Filip zasypia i śpi z 2-3 godz zostawiony na ogrodzie. Nawet jak pada, np tak jak wczoraj wyszlismy. Moze dlatego Mały nie choruje?

Gosia wszystkiego naj dla Jasieńka :)

Z zasypianiem wieczorem nie mamy problemu. Po kolacji kładziemy się z nim w naszym łóżku i po 10 min śpi. Nie głaszczemy, nie nucimy. On się wierci,ale zasypia. W swoim lózeczku ryczy koszmarnie :(
Jak zasypia przekładamy do łozeczka i spi. Ale przebudza nam się w nocy po 2 - 3 razy. Dajemy smoka i spi dalej. O ok. 5 budzi sie na mleko po czym spi do 7-8 rano.
W ciągu dnia zasypia w wózku na spacerze. Boję się jak bedzie zasypiał w domu :(((((((((((((((((((((( Pewnie będzie ryk :(

Co do sprzątania....no cóz ppodłogę myję co 2 dzien, jak Filip spi, ale reszta.... upsssss brak mi czasu
image
image
Mala C dzieki za linka:)

Moj maly niestety tez przeziebiony ale juz o niebo lepiej bo moze spokojnie oddychac chociaz cos tam jeszcze jemu charczy;/ Pediatra zapisala mu Wit C, syrop Drosetux, Zyrtec, Hascosept do psikania na gardlo, Nosivin kropelki do nosa, disnemar woda morska do psikania do noska (tego Konradek nie lubi strasznie i placz niezimski jest) Maz sie smieje ze pol apteki wykupilam no ale jak trzeba to trzeba... dobrze ze antybiotyku nie musial brac;

U nas generalnie maly galimatias na podlodze w pokoju:) wszystkie zabawki porozrzucane:) a ze narazie male mieszkanko mamy to jakos szybko je ogarniam w razie jakby cos:) tzn jakby ktos mial przyjsc:) bo tak to nie ma sensu zbierac tych zabawek jak za chwile maly i tak wszystko powyciaga:)

Mialam dzisiaj isc na rozmowe o prace ale auto odmowilo mi posluszenstwa i nie moglam go odpalic;/ he jak na zlosc;/ no ale nic ide jutro:) zobaczymy... chociaz teraz to z ta praca nie tak latwo jest:( bylam ostatnio na rozmowie to mnie Pan poinformowal ze na to stanowisko bylo 330 chetnych (szok!!!!) wybrali 25 osob z ktorymi chcieli sie spotkac i z tych 25 wybiora 1 (niestety to nie bylam ja:):):) )
Meg1, oj ciezko, moja sis wraca do UK, bo nie mogla pracy znalezc itp...ale ja zycze powodzenia i 3mam kciuki
image

image
nbo to pech prawdziwy z tym samochodem

co do chorób to dzieciaki lekko przeziębione ale nie wydaje mi się żeby to się jakoś poważniej rozkrecić miało. Krystian chodzi do małolicznego przedszkola, więc mam nadzieję,że niczego nie złapie. Dzieciaki mi raczej często nie chorują a jak już coś ich trafia to ja na bank łapię od nich, od męża nic a od dzieciaków od razu.
image
salambo - to ja zaraz koncze kolejne opakowanie mleczka i nadam je jakos w opcji "ostrożnie"
co do smoka to logopeda na ost wizycie mowila zeby odstawic juz bo po roku moze byc ciężko...no ale moja juz sie tak przyzwyczaiła ze w nocy nie usnie bez a i w trakcie dnia jak gdzies smoka wypatrzy to musi zaraz go miec w buzce

co do sprzątania to ja mam wiecznie balagan ale tez wkolko sprzątam, przeklinam juz polerowane kafelki na podlodze...cokolwiek skapnie to zaraz musze przetrzec, no i kurz i wkolko czyszczenie paneli ...ale to jak mala spi, nie potrafie sie polozyc dopoki nie bedzie posprzatne...co do prania i prasowania to mam na bieżąco :-)

kurcze bylismy w jednym z prywatnycn punktów opieki i nie podobalo mi sie, kurcze teraz nie wiem co lepsze...tam jedna sala i dzieciaki tak samopas latały...pewnie tak wyglada we wszystkich ale chyba jednak srednio mi taki typ opieki odpowiada,moze jednak niania...
a jakie plany wy macie z dzieciaczkami? niby bym mogła zostać w domu ale chyba(ehh juz sama nie wiem) chce wracac do pracy :-)))
Saro, moj plan jest taki ze niania a dokladnie tzw.childminder od stycznia, u niej w domku, ale wiekszosc maja ogrodek, dodatkowe pomieszczzenie na drzemki plus czasami asystentke... moze byc do 6 dzieciaczkow, w tym tylko 2 ok.roczne, ja jakos za zlobkiem dla takiego rocznego nie jestem, z drugiej strony jak nic nie znajde to wezme ta opcje oczywiscie...
image

image
wlasnie poukladalam jej ciuszki w szafie,wlazła i wszystko rozpizdziła..........masakraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
image
Cześć dziewczyny. Zdrówka dla przeziębionych dzieciaczków i ich rodziców. U nas przeziębienie nadal trwa, ale jest o niebo lepiej :)

Sara, niestety w każdym punkcie przedszkolnym-żłobkowym to podobnie wygląda. Wiem jak ciężko jest oddać dziecko do takiego punktu, gdzie nie będzie jedynym, żeby je przytulać, bawić się itd.

Ja na razie siedzę w domu, co dalej będzie nie wiem, mam nadzieję, że wszystko pójdzie jak należy i na razie posiedzę z Ami, choć nie ukrywam, że czasami tęsknię za pracą i ludźmi ;)

Lidia, Ami ma nadal katarek, więc odezwę się do Ciebie w przyszłym tygodniu, jak już całkiem będzie zdrowa :)

kasiu, mój mały też jeszcze katarek ma, więc spokojnie;)
image image
Saro nie trzeba, na razie sobie poradzę z tą jedną puszką :) z ta pocztą nie wiadomo jak będzie, może znów poniszczą szkoda pieniędzy na przesyłkę marnować
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Sara, to taki wielki plac zabaw, looknij na ich stronke
http://loopysworld.pl/mod/content/path/566/
ciekawe kiedy w koncu bedzie otwarcie.

A ja dzis na badanie krwi mialam isc, i sie zapomnialam i zjadlam sniadanie, a przeciez trzeba na czczo :)

Moja mala sie tez przeziebila, katarek ja meczy, wczoraj w nocy pobudka co 1 godz. Dzis juz lepiej. Frida to dla niej masakra. Daje witaminke c i wygrzewam, jak na razie jest lepiej.

Dziewczyny jakich uzywacie plynow do kapieli dla maluchow, zeby byla piana?

Naj Naj dla solenizantow, moja tez dwa dni temu 10 miechow osiagnela, a niedlugo bedziemy sobie pewnie skladac zyczenia na roczki :)
paula, ale ceny tam są z kosmosu;) jako mama 6 latki mam już przerobione różne place zabaw. zaczynałam w Auchan , bo tam było dużo zabawek dla maluchów a teraz urodziny w Manhattanie. ale ceny o połowę niższe;)
image image
A mi dzis pęka głowa :(
Nie wiem czy to przez pogodę czy jaka cholera :( nie moge nawet mrugać. Gdyby nie ciąża łyknęłabym proszka i byłoby po bólu a tak :((((((((((((((((
image
image
Paula ja używam nivea dla dzieci i pieni sie że hoho
dziewczyny zdobiłam zdjęcia ciuszków moich maluchów

http://picasaweb.google.pl/home

może komuś coś w oko wpadnie;)
jestem wykończona... zajęło mi to kilka dobrych godzin;)
image image
poprawiłam linki i założyłam osobne wątki;)
image image
podaję jeszcze raz linka do galerii dla dziewczynki
http://picasaweb.google.pl/107104916185623752776/Dziewczynka74116#

i dla chłopca
http://picasaweb.google.pl/107104916185623752776/ChOpiec6280#

poszłam spać przed 2, a maluchy wstały o 7. padam na cycki;););)
image image
Lidka, wiem, że drogo, eh.. ale i tak się pewnie pójdzie żeby dzieci miały radoche :)

Moniall, ten duży Nivea? Bo ja mam płyn do kąpieli z oliwką Nivea i nic a nic się nie pieni :/

Lidka, ja też niewyspana, Zosia co 2godziny pobudka, przez katar chyba, a rano jeszcze do pracy trzeba było wstać :/
a my dziś byliśmy cały dzień na świeżym;)
o 11 pojechałam z maluchami do sopotu przy hestii, póxniej spacerkiem na monciak do mcdonalda i z powrotem. zawiozłam małą do jej koleżanki na gdańską starówkę i poszłam z kumpelą na suszi. jadłam pierwszy raz;) momentami rosło mi w buzi, ale też były dobre rzeczy;) tylko mały chciał za wszelką cenę zgarnąć wszystko co było na desce;) wszystkiego można się nauczyć jeść, byleby na mnie nie patrzyło...hihiih
image image
U mnie dziś tsunami :(
Głowa nadal pęka, pogoda za oknem... szkoda gadać, bo słońce i deszcz jednoczesnie a miałam pod opieka 2,5 letnia siostrzenice, która zupełnie mnie wykończyła :(
Ten łobuziak nie wola na nocnik, zsikała chyba z 10 par majtek, mimo, ze jak zdarta płyta pytałam czy chce siku co 2 min., biła moje dziecko, więc ten bał sie i wrzeszczał jak ja widział i trzymał się kurczowo mojej szyi. Jezuuuuuuuuuu myślalam, że ten dzień sie nie skonczy :(

Oby mój syn był bardziej posłuszny, modle się o to ....
image
image
Paula taki duży w niebieskim opakowaniu płyn do kapieli i delikatny szampon w jednym. Naprawdę bardzo się pieni!!! :-))
image
Lidia mój mąż pracuje w sushi barze i jak pierwszy raz mi przyniósł to chciałam go z domu wyrzucić a teraz jestem wściekła jak mi nie przyniesie!!! hahahaha Uwielbiam zajadać się tym :-)
image
Paula - stronka chyba bardziej spodobała się mojemu mężowi, mówił że już się nie może doczekac az Paulinka podrośnie do tego placu :-)
co do płynów to ja mam nivea 2w1 i sie super pieni i drugi płyn to J&J z oliwką i ten już mniej, tylko że ja nie wlewam płynów do wody... pienią mi się na ręku i wtedy małą pucujemy :-)

my też byliśmy dzis na spacerku ale z rana potem na piknik rodzinny z pracy a potem mąż zabrał swoje panny na targi motoryzacyjne :-)
jutro chyba leniuchujemy

Aga- no to niezłe przygody miałaś, co do wychowania - moja kurcze juz teraz różki pokazuje a za chwilę się niewinnie śmieje, już się boję co to będzie później, czy damy radę ją wychowac na grzeczną dziewczynke?! w szoku jestem jak potrafi pokazac swoje zdenerwowanie jak sie jej cos zabierze i nie odda, trzeba jej w zamian dac cos innego.. no i jak jestesmy w knajpce to mimo ze małą jadła "dopiero co" to jak widzi ze kelner niesie talerz, czy zobaczy sztucce(sorki nie mam "ci" na tym kompie - cos nie działa..) to chce smakowac wszystko, czy u was tez tak jest?
O tak u nas tak samo, jakby talerz był do zjedzenia to też by zjadł. Dzisiaj nie chciał mojego obiadku ale jak poszliśmy do babci i dała mu gulasz z ziemniaczkami to wszamał. Nie wiem pewnie jakieś jałowe jedzenie robię a tu nie ma sie co szczypać, chyba? :-)
image
Spoznione zyczenia dla Jasia:)

Miska nadal ma katarek,wiec niestety w nocy kiepsko spi:/w dzis to juz w ogole,obudzila sie przed 23 i nie spala...do 2!!!myslalam ze padne

U nas Miska na szczescie sama"odrzucila" smoka jak miala 6 m-cy,wiec problem z oduczaniem ssania odpadl,za to Mala nie spi w swoim lozeczku:/

Nasza Miska zapisana jest do zlobka panstwowego i mozliwe,ze dostanie sie na koniec roku ale ja nie chce jej jednak oddac i poczekam do wrezsnia 2011 i wtedy dopiero oddam ja do zlobka.A ja albo niedlugo wroce na pol etatu albo na wychowawczy pojde.

Salambo,mozesz mi podac link do tego snajpera,z ktorego Ty korzystasz?wypatrzylam sliczna sukienke na allegro i musze ja miec dla Malej:)
image
image
Sara i jak bylo na pikniku?my tez chcielismy sie wybrac ale u nas prawie caly czas padalo,wiec zrezygnowalismy i pojechalismy do tesciow na obiad

Nasza nie trzesie sie do jedzenia(chociaz z nami zawsze wsuwa nasz obiad) bo ona w ogole malo je :/ (niejadek z niej ale podobno ja i maz w jej wieku tez nie jedlismy)

A rozki tez juz pokazuje,najpiej jak zrobi ta swoja "diabelska"minke i jednoczesnie cos broi,udaje ze placze,denerwuje sie jak czegos jej nie dasz ale poza tym jest tez slodziutka,bo nauczyla sie"ubierac"ubrania(wie ze gdzies na glowe sie je zaklada) i np.ostatnio zalozyla sobie meza majtki(przynajmniej jedna nogawka weszla jej na glowe):):):)
Poza tym bardzo sie boje czy ja dobrze wychowam,maluchy tak szybko rosna,jeszcze chwila i bedzie mi ubrania podbierala:)
image
image
Moja też mały żarłoczek, jak my jemy, to musi coś dostać z każdego talerza hehe

Rośnie nam drugi ząbek u góry :D śmiesznie bo jest duża przerwa pomiędzy, jak u Karolaka hehe

I fotka Zosi :)

image

Uploaded with ImageShack.us
Filip też ma swoje zagrywki, ale siostrzenica powaliła mnie wczoraj calkowicie. Wszystko robiła odwrotnie. Chodząca jadowita zmijka. Tylko patrzyła, by zdzielić Filipa.
Mały tez chce wymuszać i stawiac na swoim, ale ja krótko, wyrycz się to pogadamy. Boje sie jak każda mama, czy dobrze wychowam, czy będzie grzeczny itd. Ale po 2 dniach z tą Gburią Furia boje się, ze zdecydowałam się na 2 dziecko. A co jeśli moje takie będą???? czeka mnie leczenie nerwicy ;/ a dzieci bedą dostawac lanie :(

o rety.... dzis sie czuję jakby czołg po mnie przejechał :) bierze mnie chyba jakaś grypa, bo od piatku trzaska mi glowa, boli podbrzusze i mam dreszcze :(((((( oby Filipka to ominęło.
image
image
Paulina jaka pannica z Zosi już :))) Ślicznotka
my używamy Nivea 2w1, duża butelka, świetnie się pieni

hmm do jedzenia to krystian się trzęsie, jak my jemy to on też musi :)

słuchajcie odstawiam małego od piersi, póki co etapami,tzn najpierw od nocnych karmień, potem będę eliminować te dzienne(mam tak dużo pokarmu że inaczej się nie da)
powiedzcie mi co robić jak się pojawiają guzki??masować, ciepłe okłady??? bo już mam w jednej piersi i mnie boli, do tego piersi takie nabrzmiałe że szok

a pochwale się że mój synek nauczył się pić z kubka niekapka, siorpał dziś samodzielnie :)))
image
image
Zabulka - co do pikniku to bardziej dla takich dzieciaczków pow 4-5 lat, był namiocik dla maluszków z piłkami i matami chyba takze można było w nim poraczkowac, bylismy od 12 do 14 pogoda była taka nawet nawet, no i mnóstwo punktów "lekarskich" oczywiscie kolejki do pediatry i szpitala pluszowego misia (czy jakos tak) były spore

Aga - no co ty twoje dzieciaczki będę grzeczne jak aniołki :-)))

Paula - o jak Zosia stoi :-) w jak jej się włoski układają? bo nie wiem czy dobrze widze ale moze ma podobnie jak moja? rosna w góre i na boki niektore? bo moja ma tak smiesznie ze od srodka głowy jej rosna do góry i ma jakby jezyka a te juz blizej czoła to juz normalnie sie układaja
My juz wrocilismy z Hiszpanii. Bylo super.
Ale duzo przez ten tydzien napisalyscie. Jeszcze nie mialam czasu przeczytac. Za chwilke zaczne nadrabiac makulature ;), ale najpierw wstawie fotke moich marzen :D.
image
image
Ja z Bablem i delfinkami ;D

image

image
image
Biedronko wspaniała fotka, wykazd musiał być cudny :)
image
image
Basia, ja też jestem w trakcie odstawiania od piersi, choć ja to bardzo przeciągnęłam w czasie i teraz mam już mało pokarmu. Czytałam, że jeśli pojawią się grudki lub piesi są nabrzmiałe, to odciągnąć ale tylko trochę, do poczucia ulgi, nie więcej. Poza tym można robić zimne okłady bo to zwęża kanaliki, przez które mleko przepływa.
Mi trochę szkoda odstawiać, ale z drugiej strony już 10 miesięcy ciągniemy, i kiedyś trzeba skończyć :)

Sara, u Zosi dokładnie tak samo. Kiedyś włosi sterczały i z boku i na górze, teraz są trochę dłuższe i po bokach i właśnie te bliżej czółka zaczynają się układać, śmiesznie to wygląda :) mam fotkę gdzie dokładnie widać :)
Biedronka, śliczna fotka, i te kolorki, lato mi się przypomniało.. mm :)
Czy te delfiny są żywe?? Super :)

I jeszcze wklejam fotkę sterczących włosków Zosi (dziś mnie ugryzła w szyje, wampirek :)

image

Paula tak sa zywe. Nawet mialam okazje podotykac je w glebszej wodzie, zrobic kilka sztuczek z nimi i karmilam je tez. Wspaniale przezycie ;).
image
image
ojej ale delfiny:) super!!!
Biedronka - o kurcze, ale fajnie :-))) pływaliście tez z nimi czy tylko tal do fotki?
wogóle opowiadaj co i jak tam :-)))) jak ja lubie takie klimaty, a u nas juz paskudna ta pogoda....

Paula - no własnie, u nas podobnie mam nadzieje ze jakos niedługo te z góry tez sie zaczna układac :-) bo taki jezyk to bardziej chłopięcy hihihi
a Zosia jak pięknie się śmieje, maluszki mogły by takie byc przez 24H na dobe, zero płaczu i wkurzania sie nie?
biedronko czy ta fotka jest z marinelandu|?
witajcie w poniedziałek
Pogoda podła, ale nie ma co narzekać... najważniejsze, że przestało juz padać.
Ja chora. Nie mam kataru, czy kaszlu, ale głowa nadal boli strasznie i ciągle mi zimno. Najbardziej jednak martwi mnie ból podbrzusza, który trwa od soboty. Jutro moja pani dr przyjmuje, więc pędzę sprawdzić czy wszystko z Fasolką OK. W internecie wyczytalam, ze może to być spowodowane rozciąganiem się macicy- OBY, bo innym powód to np odklejanie się łożyska :(((((

Filipek jak na razie zdrowy, żywy, ale w nocy często budzi się z płaczem nawet mając smoczka w buzi- może znów ząbki?

Śliczne wasze Maluszki :)))) Kurcze takie już duże :))))

Może uda mi się wstawić fotke Filipa

[URL=http://img413.imageshack.us/
image
image
aaaaaaaacha chciałabym :)))
Może teraz

image
image

image
image
nie wiem cos źlę robię :(
image
image
[URL=http://img413.imageshack.us/
image
image
przepraszam za tyle prób, juz nie będę :(
image
image
Aga, nie martw się, to na pewno macica się powiększa. U mnie pamiętam bolało często i wszystko było ok.

Wklejasz cały link, kod forum? I zaznaczasz, że dla pół wiadomości 640x480 bodajże?
Spróbuj jeszcze raz, chętnie pooglądam Filipka :)
Witam

Biedronko super :-) Marzy się ciepełko, tak szybko zimno się zrobiło.

Nikosia zapiszę na zapasy :-D Ostatnio złamał wieszak w Reserved, wyrwał kontakt jak odkurzałam. Jakby bylo mało to tak ,,musnął'' lampę stojącą, że poleciała na laptopa i zbił klosz od tej lampy przy okazji. Mały Pudzian mi rośnie!!!!
image
Sara pisalam wczesniej. Karmilismy je i bylismy z nimi zanurzeni do pasa, bawilismy sie i robilismy rozne sztuczki z nimi ;).
Bylo super. Hotel przystosowany dla dzieci. Mozna bylo zostawic je pod opieka dwoch opiekunow (angielskich) na kilka godzin. Obok hotelu park wodny.
Tylko co nas zszokowalo. Mieszkalismy na parterze i mielismy mrowki w apartamencie. Sprzataczki nie odkurzaly i nie myly podlogi, a na tym nam najbardziej zalezalo, zeby malutki sobie poraczkowal.
Bylo bardzo goraco, ale ani ja ani maz nie pomyslelismy i pierwszego dnia mielismy wlaczana klime w pokoju i obydwaj z Oscarem zachorowali po dwoch dniach. No, ale nie bylo az tak zle z nimi ;).

Aleksandra to bylo w Selwo Marina.
image
image
czesc,

Biedronko, wow super fotka, choc ja jednak jestem aby delfinki plywaly w dziczy, choc uznaje slusznosc tych miejsc...pamietam, jak bylismy w portugalii, to wychodzimy z hotelu, a tam w oceanie delfinki, a hard core mialam w N.Zelandii, bo plywalismy na o.spokojnym, ale pozniej dobily rekiny i szybciutko na lodeczke, raczej z bablami niewskazane hihi...a z pokojem, ja zglosilabym skarge itp, a mieliscie wyjscie na taras, badz podworko, to mozliwe, ze tez dlatego byly mrowki...

dzidzie super itp, ja bylam na weselu na Kaszubach u kolezanki ze studiow, super bylo, ale najwazniejsze, ze Blanka z babcia byl w londynie i zniosla to super, nic nie stalo sie jej i w ogole bardzo dobrze zachowala sie itp, a juro do pracy....
image

image
ello u nas kosmos w nocy sie dzieje sie ;) ;)

polnoc-pobudka i jedzenie,głodna jak wilk

4 rano pobudka i do 6 rano jazddaaaaaaaaaaaaa

zebów nie widac:)
image
Mala c. ja tez ostatnio mialam taki hardcore z Miska,obudziala sie przed 23 nie spala do 2!!myslalam,ze wykituje

Zosia ma superanckie te wloski:):)

Biedronko zazdroszcze podrozy,ja musze poczekac na takie sloneczne wakacje do przyszlego roku.Jak ja nie znosze zimy!!!:/
image
image
a właśnie miałam was podpytać. mały od kiedy nauczył się wstawać i stać przy meblach- spać też chce na stojąco!!! masakra jakać. tak pięknie zasypiał-kładłam go i wychodziłam, a teraz wchodzę z 15 razy i go kładę, bo albo siedzi albo stoi i płacze- ze zmęczenia....
image image
Lidia, to mi już nie tęskno do wstawania małej ;)

Wakacji w Hiszpanii zazdroszczę Ci Biedronko, my też dopiero w przyszłe wakacje wybieramy się do Włoch :( nie wiem jak zimę przetrwam :)

Zosia włosy ma czadowe :) Super wygląda :) Jakbyś z nią u fryzjera była :)

Moja na stojaco nie chce spac na szczescie ale odkad nauczyla sie raczkowac to ma taki odruch ze jak sie przewroci na brzuch na na nim nie polezy tylko od razu na czworaki i siada,czasami sie przebudzi pod wieczor,ide do pokoju a ta siedzi na wpol spiaca:):)

3 lata temu na wakacjach poznalismy malzenstwo z 2 dzieci i ich synek zasypial tak wlasnie jakby siedzial na kolankach,raczki do przodu,dupcia w gorze,smiesznie to wygladalo:)

Lidia badz dzielna,moze mu przejdzie:)
image
image
o razy Kasjan-jak to chce spac na stojąco?Liwia ostatnio co to jazde miala o 4 rano to na siedzaco zasneła i potem padła sama na posciel ,dopiero mozna ja było przeniesc..

jutro idziemy sie badac,ja równiez,cos chyba ze mna nie tak....tak mi słabo ,spiąca jestem,wlosy mi lecą w głowy na garscie......no i musimy chyba wstac o 6 ,Liwce łaapac siuski,nie sadze ze nam se to uda:/
image
a o to liwka wsród gołębi

moze ktoras z was tez tedy spaceruje?czasem zastanawiam sie widzac iine dzieciaczki:)

image

image
Super stoi :) i nie bala sie gołębi? :)

My po wizycie u pediatry, Zosia waży 9230kg i mierzy 76,5 cm :)
Kupiłam Jej szlafroczek w tygryska, ale bomba wygląda hehe
Paula to Twoja i moja waza i mieza tyle samo:)
image
Ale Liwka super stoi:)

Mala c. my tamtedy spacerujemy,chociaz staramy sie blizej domu,bo mamy super plac zabaw, i Misce podoba sie na hustawce:)
image
image
Paula - to ty pytałaś o pienienie płynów? bo ja wczoraj wypróbowałąm J&J z oliwka wlałąm do wanny, potem woda i super sie pieni lepiej niz nivea 2w1
a ten szlafroczek gdzie kupiłas?

Mała c. - o kurka jak Liwia fajnie stoi i chodzi juz? tak sama? czy za rączke? no ale fajnie to wygląda,u nas daleko droga ale w końcu tez sie doczekam hihihi

wiecie co ja to wyrodna matka jestem :-( mała mi ostatnio jak szła spac ok 20 budziła sie o 21 albo 23 i marudziła, dałam jej pic czy smoka to nie pomagało... no i mysle ze taki etap pewnie i koniec z grzecznym spaniem a tutaj dzis patrze przy kapieli a małej ida 3 żabki na raz :-( tym razem nawet pękniętych dziąsełek nie widziałam a juz białe widac spod dziąsełka....

czyli mamy 4 u góry i 2 na dole, a słyszałam że lepiej zeby tak nie rosły szybko...
krystianowi szły tak wszystkie zęby na raz. Niestety dla dziecka to męczące. ewci wychodzą po dwa.

Ewcia w ogóle się puszcza i stoi sama ale jeszcze chodzi tylko za rączkę
Sara - to faktycznie biedna Paulinka, ale może to i lepiej, bo za jednym razem, to mniej (w sensie czasowo) będzie cierpiała.

U mnie Jasiek już potrafi zrobić kilkanaście kroków, z dnia na dzień coraz więcej. Potrafi się obrócić i zakręcić nawet, ale co chwilę i tak jest siup na tyłek :)
A wczoraj mnie zadziwił, bo mamy maskotkę, taki spory goryl, nazywa się Arek. No i Arek sta ł na regale, a Jasiek koło mnie przy kanapie, jakieś półtora metra od ragału. No i ja mówię "Jasiek, gdzie jest Arek, przynieś Arka" a Jaś zaczał się rozgladać, wylukał Arka na regale, szybko na czworaki, podszedł do regału, wstał i sięgnał po Arka :) ale to było super :)))
Za inspiracją Warbuziaczka, bo miałyśmy ostatnio przyjemność się widzieć i Milenka jest cudna, grzeczna i duzo bardzo potrafi - zaczęłam Jasia uczyć bardziej intensywnie dzielenia się. No i już potrafi dać mi flipsa :) i piłkę :)))

Aha, Aniu!! Flipsy te długie wczoraj widziałam w tesco, nawet miałam Ci esa pisać, ale mam zamieniony tel. i na karcie pamięci nie miałam Twojego numeru :/

Kadjanek Lidki też cudny o Kornelce nie wspomnę. Kasjanek jest super pogodnym chłopcem :) Właśnie Lidka, daj znać jak z uchem Kornelki dzisiaj u lekarza.

U mnie ostatnio dużo się dzieje, czytam Was często, ale czasu brakuje na pisanie :) Gratulacje dla wszystkich dzieciaczków, jak ten czas leci, juz niedługo roczek!!!
image
image
dziś dzień pełen wrażeń;) zakrętka z uszka wyciągnięta. byłyśmy dziś u chirurga dziecięcego. wydłubał jej pincetą /pęsetą/pensetą (nie wiem jak się pisze;) mała płakała, ale dała radę... ale powiedział, że u 6cio latki to jeszcze rozumie kolczyki, bo to już świadomie, ale u młodszych też wrastają i to już wina .... matki! teraz trzeba uszko wyleczyć i jeszcze raz przekłuć i nigdy więcej kolczyków z wkrętkami i motylkami..

widziałam jak Jasiek chodzi! ale czad! a mój okazał się płaczkiem (on nawet płacze po cichu;) i za nogi się chował przed indiańskimi okrzykami Jaśka;)

biegałam wieczorem za rękawiczkami dla małego , bo mu strasznie rączki na spacerze marzną. w H&M nigdzie już nie było, w 5-10-15 za 15 zł i takie sobie, a na sali w Auchan super mięciutkie w najróżniejszych kolorkach po 4,99. i są super! wogóle super ciuszki dla kornelki tam kupiłam w kolorze śliwki;)

mała c, złapałaś siuśki małej do badania? Kasjan nawet w ciągu dnia robi siku na nocnik, ale od razu jak zrobi, to wstaje. i wiem, że już nasiusiał. coraz więcej rzeczy rozumie, fajne to;) ale dalej nie rozumie, że na stojąco nie zaśnie;););)
image image
hej dziewczyny, jestem i żyję, straaasznie długo mnie tu nie było i widzę ile się działo... chyba z miesiąc nie pisałam, a i dwa wątki musiałam nadrobić, na szczescie udało mi się to teraz, Mały śpi od 18 (jakoś tak dziś zasnął wczesniej, bez kąpieli i nawet go nie miałam jak w piżamke przebrać), więc czytam od 19 do teraz :) hehhe

przede wszystkim gratuluję wszystkim takich postępów! maluszki nasze rosną jak na drożdżach i fizycznie i motorycznie i psycho-społecznie, super!!!

ja akurat dziś byłam na kontroli u ped i niestety Maksio już ma to do siebie że mało rośnie akurat, przez 2 mies. przytył tylko pół kilograma i waży 7800g, a mierzy 70cm - także taki z niego okruszek mały...

ale za to dużo gada, zaczyna chodzić za rączki, sam wstaje przy meblach, przy mojej nodze, w łóżeczku (wczoraj ostatecznie obniżyłam materac na sam dół, bo w nocy też czasem wstaje)...

je praktycznie wszystko, na szczęście nie wybrzydza, tylko czasem obiad trwa u niego 40min bo lubi się bawić w trakcie jedzenia, ale ostatnio stwierdziłam że już pora aby samodzielnie uczył się jeść i pozwalam mu na "bałagan" obiadowy, wtedy wkłada rączki do miski z jedzeniem i sobie pakuje do buźki (oczywiście jak już go nakarmię łyżeczką i zostanie tyle co na dnie..)
też zapominam często o żółtku, a o rybach to nie wspomnę, je chyba raz na miesiąc.. zresztą my też niestety bardzo mało ryb jemy, ubolewam nad tym, ale jakoś łatwiej mi mięso zrobić, na rybach słabo się znam w kuchni..

co do budzenia to też budzi się raz, czasem 2 razy w nocy, próbuję go oduczyć od piersi w nocy (bo nadal karmię), ale to nie wychodzi, bo butlę w nocy odrzuca (z wodą, sokiem lub herbatką), chyba że dam mu mleko, a tego też nie chcę robić, bo to wciąż będzie przyczyna do budzenia się...
tak więc kończy się na tym, że bo 15min usypiania bez piersi w końcu ulegam i wyciągam cycka, wtedy possie kilka minut i śpi...

co do ząbków, to dopuiero dziś pediatra wypatrzył u góry lewą jedynkę, już się przebiła (widać i czuć pod palcem, czego jeszcze ze 3 dni temu nie było) i prawa jedynka też już lada dzień się przebije, także mamy teraz 3 ząbki i powinny być zaraz 4 :)

my mieliśmy ostatnie 2 tyg bardzo aktywne, bo mój Art miał urlop, byliśmy tydzień na wsi, a potem tydzień wizytowy, codziennie spotykaliśmy się z kimś innym, cieszę się, bo nadrobiłam kilka zaległych spotkań z dawnymi znajomymi ;))

odnośnie basenu to byłam tylko raz z Maksem, w Posejdonie było całkiem ok, tylko że najlepiej iść z drugą osobą dorosła, bo tam nie ma przewijaka, więc coś trzeba zrobić na czas ubierania się i kąpieli pod prysznicem, ja byłam wtedy z koleżanką, więc ona wzięła Maksia na ten czas na ręce... nie wiem jak sobie radzą inne mamy i na innych basenach, ale mi samej byłoby ciężko dlatego narazie nie chodzę na basen, ale chciałabym :)

ale się rozpisałam, sorki, ale miałam naprawdę wiele zaległości, postaram się teraz już być na bieżąco!

pozdrawiam wszystkie Maluszki i Mamuśki!!
image
Lidka, a ja kupiłam tydszień temu ten zestawik zimowy z HM co oglądałam jak się spotkałyśmy wtedy w Alfie, bo też jakoś tak zimno nagle się zrobiło..

mój Mały też na nocnik robi siuśki, czasem kupkę, ale ja narazie go raz dziennie sadzam, przeważnie rano..

dziś ped dał skierowanie na kolejne badanie krwi+żelazo+hormon tarczycy... będzie miał już czwarty raz pobieraną krew! ja pierdzielę! na szczescie to nie jest bolesne dla dziecka, tylko niekomfortowe bo baby trzymają skrępowane rączki...
aha! i nie musi być dziecko na czczo, tak mi powiedziały pielęgniarki (bo któraś dziewczyna tu pytała wczesniej)

zapraszam na nasz blog zdjęciowy, bo już mi się nie chce tu teraz przerabiać zdjęcia do wstawienia:
http://birk8.mblog.pl/
image
Cześć dziewczyny :) Coś mi czasu brak na zaglądanie tutaj :(

Liwia cudnie stoi, patrząc na nią to moja jest dalekoooo za Liwką :) ale też robi postępy :)
Dziś sama usiadła, próbuje wstawać za pomocą podciągania się za wszystko co się da ;)

Lidia, całe szczęście, że już po wszystkim, że zapięcie wyjęte.
Ja swoje chciałam przekłuć uszy na wiosnę, ale chyba jednak poczeka z tym jeszcze, po tym co Ty przeszłaś z Kornelką.
A co do Kasjanka, cudny chłopczyk, wciąż uśmiechnięty :)

hej

pobrali małej krew z raczki,płaaaaaaaaakałaaaaaaa niesamowicie,ja czekałam na korytarzu a mąz był z nia bo ja bym nie dała rady psychicznie

miętka jestem ;)

siusków sie nie udało bo małej sie rano nie chciało i juz.
sama sobie tz robiłam badania,mam od tygodnia temp 36.0 albo i ponizej...
image
Mala ciezarowko ja tez nienawidze krwi i zastrzykow. Oscar jak byl malutki, to tez musial miec pobierana krew :(. Tylko, ze Ty mialas lepiej, bo maz z mala poszedl. Ja musialam chodzic sama, bo maz nie mogl zwolnic sie z pracy :(. Ale najwazniejsze, ze juz po wszystkim i czekamy na dobre wyniki od malutkiej jak i od Ciebie :).

Moj malutki ma od kilku dni takie czerwone krostki na szyjce i na pleckach w gornej czesci. Dzisiaj zauwazylam, ze ma jeszcze wiecej niz wczoraj. To wyglada na jakies uczulenie, ale ja mu nic nie dawalam. Kilka dni temu dalam mu troszke zoltego sera. Myslicie, ze to moze byc przez to? Tylko dlaczego dzisiaj ma tego wiecej?
image
image
czesc,

Biedronko, ja nie pomoge, moze potowy sa itp.obserwuj , smarujesz to czyms itp...???

ja raz przezylam pobieranie krwi Blanki, ale miala wenflon i lekarka nie potrafila niestety wbic sie, tez darla sie, a ja z nia plakalam, bylysmy w szpitalu wtedy w 5 dobie , i musialam zostawic ja na oddziale na 1 noc, ale ze to byl oddzial dla wczesniakow, lepsza opieka itp, to nie moglam z nia byc niestety...a rano jak wrocilam z sciagnietym mlekiem itp, to miala podlaczona sonde przez nosek, bo pokarmu nie mogla przjmowac niestety...ale dobrze, ze po wszystkim, pozniej w domku, to polozne sprawdzala krew z pietki i bylo ok.

Liwka pieknie stoi, moja tez podobnie i juz powoli puszcza sie i z 5 sekund postoi i bum, do chodzenia mam nadzieje, ze daleko, bo ja nie chce aby wczesnie chodzila, jedank jest to obciazenia dla malutkich bioderek

a my za dwa tygodnie tez na urlop wybieramy sie na Fuerte...teraz kompletuje ciuszki itp, i znalazlam na ebayu taki recznik z Hello Kitty i niedrogo, to dla Kasi, bo wiem ze jestes chyba fanka HK ;-)))
image

image
Smaruje kremem JJ tym organik (jak zawsze, to nie jakas nowosc).

Co do postepow mojego brzdaca... Na czterech nie chodzi, tylko biega. Od kilku dni chodzi trzymajac sie jezdzika pchacza. A zabali jeszcze nie ma :(.
Zastanawiamy sie jak urzadzic mu roczek. Zalozylam osobny watek, ale nie bardzo dziewczyny mi tam pomagaja :(. Wiec szukam w necie jakiejs inspiracji.
image
image
Biedronko, widzialam i odpowiedzialam...

moja tez juz chodzi przy tym tak od 3 tygodni, i musze jakies zabezpieczenia wstawic, bo mi zaglada do szafek oraz dotyka piekarnika, a ze mam aneks to jest bardzo szybko, a nie chce jej do kojca wsadzac, bo ona nie przyzwyczajona...
image

image
Mój dziś z szuflady takiej dużej wyjął miskę i zbił :/ odwróciłam się na chwilę, a był przy dużych szufladach, one są napakowane i dość ciężko się otwierają, ale dał rade :/ echhh

Liwka super stoi! :-)
image
image
dziewczyny jak sie robi pulpeciki dla niemowlaków? z mielonego i ryża ..
image
Witam :)
Ale Wy szybko lecicie z wątkami :)
U nas po staremu.
Marcelinka ma nadal tylko dwa ząbki, nie raczkuje tylko przesuwa się na tyłku do przodu a o staniu to w ogóle nie ma mowy.
Byłam z nią u neurologa i pani doktor powiedziała, że rozwija się jak najbardziej prawidłowo, tylko, że może nie ma ochoty jeszcze na przemieszczanie się.
Aha siadać to już powoli siada :)

Za to mój starszak poszedł do szkoły do zerówki. jak go odprowadzam to płacze ale pani mówi, że jak znikam mu z pola widzenia to przestaje.

Basiu pasowałoby Ci się ze mną spotkać po niedzieli??
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
ojjka, puściłaś już Domonika do zerówki? moja Kornelka też poszła ale normalnym tokiem. między nimi byłoby 1,5 roku różnicy. u kornelki te maluszki nie mogą się odnaleźć. a są przecież dzieci jeszcze starsze od kornelki np z początku roku... ale mała idzie z wielką chęcia a jeszcze weselsza wraca;) serce by mi pękło gdyby płakała;( ale najważniejsze, że mały się uspokaja jak jest w klasie. przyzwyczai się. pierwszaki też płaczą... w naszej szkole jest 7 klas "0" i 9 klas "1". nieźle co?
image image
Sara, szlafroczek kupilam w C&A, wrzuce fotke jak przegram na kompa bo mala wyglada w nim jak Joda :)

Biedronko, ja tez sie zastanawiam jak by tu urzadzic urodzinki, wejde sobie w Twoj watek, i poczytam.

Znacie dziewczyny jakies fajne miejsce gdzie mamy z dziecmi moga pojsc, dzieci sie pobawic a mamy wypic kawe? Jest Baby Cafe, i maja duzy ruch. Myslalam, zeby otworzyc samemu cos takiego, myslicie, ze byloby wziecie? :)
Chwilę mnie nie było, bo mały miał zapalenie oskrzeli, na szczęście już jest oki.
Z nowych rzeczy to zaczął stawać,oczywiście na chwilke tylko i ląduje zaraz na pupie :))

Ale Zosia ma super fryzurkę :)
Biedronko śliczne zdjęcie, delfiny niesamowite :)
Liwka pięknie stoi, tak pewnie :)
Lidka czytałam wątek o uszku Kornelki, szok, że tak wrosła jej ta nakrętka, dobrze że udało się to wyjąć.
Ojjka ja się chętnie spotkam, oprócz poniedziałku,bo mam sporo do załatwienia

Natalia jeżeli chodzi o odzwyczajanie od nocnego karmienia to u mnie mąż wstaje bo mały przy mnie to się nie chce uspokoić nawet,a co dopiero butle wziąć, walczymy z krystiankiem już tydzień i nadal się budzi, potrafi nie spać np od 2 do 4 rano!Mam nadzieje że nam się to uda :)
Paulina myślę że taki klub byłby fajny :)

Czy któraś z Was zamawiała tort od forumki Martyszp??? (Nie wiem czy dobrze napisałam jej login)Jeżeli tak to czy byłyście zadowolone??
image
image
Ja myślę, że taka knajpa byłaby ok, nawet bardzo ok :) Bo wciąż takich miejsc brak :(

Basiab, ja zamawiałam i byłam bardzooooooo niezadowolona :( Niestety zawiodłam się, może Marcie coś nie wyszło, nie wiem, ale "tort" w środku pływał. Przekroiłam go, a tam była masa jak budyń :(

Nie chcę wyrabiać Marcie negatywnej opinii, bo być może miałam pecha i natrafiłam na tort który akurat nie wyszedł, ale zawiodłam się na reakcji Marty, która odpisała mi "no trudno" :(

Paula - myślę, że byłoby wzięcie ale tak jak dziewczyny w watku o baby cafe pisały - sa tam małe "niedogodnosci" jak naprawde chciałąbys coś takiego otworzyc to warto to super zaprojektowac, mi np w baby cafe brakowalo miejsca na podlodze zeby mala mogla sie pobawic, oczywiscie to miejsce musiałoby byc "czyste" czyli nie wiem np. dywaniki czy puzle i dookoła stoliki dla mam? tylko tez nie wiem na ile to bezpieczne jak juz dziecko sie wspina itd czy sie nie uderzy sama nie wiem jak to rozwiazac, bo jak juz dziecko starcze to stolik krzeselko, kredki itd a nasze?
aha w gdyni cos nowego otworzyli i słuchajac reklamy w radiu z checia bym sie tam wybrala - moze ktos kojarzy?

Basiab - co do tortu to ja brałam od kolezanki martszp i był super (chyba Kasia tez w koncu u niej zamówiłas?) moze masz nowego emaila bo jak mam ale ponoc jest juz niekatualny? no własnie tort na roczek bedzie trzeba niedlugo wybierac

co do roczku to sama nie wiem jak to zorganizowac zeby dzieciaki mialy przyjemnosc ...a nie dorosli
Ja od Marty dla brata na 25 urodziny zamawiałam
a od koleżanki Marty na Amelki chrzciny i był super :)
za to na jutro dla mojej Ady na urodziny mamy taki :)
image

wykonawca. Moja mama :) Nawet nie wiedziałam, że taka zdolna z niej babka ;)

kurcze Kasia - na noc takimi smakołykami kusisz!!! :-)
No to dla Ady też życzonka przesyłamy :-)
Biedronko, ja też dawałam już kilka razy Małemu żółty ser i nic nie miał, tyle że mój nigdy jeszcze nie miał żadnego uczulenia (oprócz krostek na pupie od tych mokrych chusteczek), także nie wiem jak u Oscarka
a odnośnie krostek to wczoraj ped mi powiedział że można Bepanthenem smarować (bo mój ma takie małe czerwone wokół ust od śliny)

Iza, fajnie masz że na urlopik jedziecie na Fuerte, ale już w pracy dadzą Ci wolne? zauważyłam że bardzo dużo jeździsz, nie? w Polsce często też jestes.. dobrze że dziecko i praca nie ogranicza Ci chęci podróżowania, bardzo fajnie

mojemu już wyszedł kolejny ząbek i widzę kolejne dwa jak się przebijają górne - śmiesznie bo jeszcze tydzień temu mówiłam że ponad 2 miesiące żaden ząbek mu nie wyszedł (miał dolne jedynki), a teraz idą cztery górne na raz!!! na szczescie nawet nie zauważyłam żeby moje dziecko cierpiało, szczerze powiedziawszy, gdyby pediatra mi nie powiedział że widzi zęby u góry to bym nawet nie wiedziała :))

Maksiu sam wstaje i dość długo stoi przy meblach i przy szczebelkach, także podejrzewam że też niedługo będzie chodził, za rączki już chodzi bardzo chętnie, a dodam tylko że nie raczkuje do dziś (pojedyncze kroki tylko zrobi), tylko pełza na brzuchu (bo to szybciej mu wychodzi) - jeden etap postanowił sobie ominąć :)

reszte poczytam i odpisze pózniej, bo póki Mały śpi (zasnął 20 min temu) to śniadanie sobie zrobię :) (mój A pojechał na saune)

Mała C. ja mam przepis na pulpeciki, dziś chcę zrobić z indyczego mięska, ale napiszę Ci troszkę pózniej :))
image
Bylam wczoraj u lekarza i okazalo sie, ze te krostki sa niegrozne. Chociaz dziwne to dla mnie bylo, ze lekarz nawet nie kazal mi rozebrac malego. Spojrzal na nie i powiedzial, ze to wirus i pytal czy ostatnio maly mial katarek lub kaszelek. No i powiedzialam mu, ze mial katar i on mowil, ze to od tego. Niczym nie mam smarowac...to samo zejdzie. Chociaz ja sie dalej martwie, bo jest tego troszke, nawet na plecach. No, ale nie jestem lekarzem.
image
image
nagła zmiana planów, jedziemy na wieś, na ostatni weekend lata *(choć już jest jesień) ;))
także, napiszę po weekendzie
do miłego!!
image
Sara, no właśnie myślałam, żeby zrobić na wzór tego:
http://mamamia.com.pl/galeria.php
tam dzieciaczki takie jak nasze maja miejsce i nie wyjdą bo są ogrodzone.
W Gdyni mówisz otworzyli?

Dziewczyny, jeździcie już z maluchami w większych fotelikach? Ja na razie nie, i tak się zastanawiam czy kupować fotelik tyłem do kierunku jazdy. Czy ktoś ma?

Macie jakieś pomysły na prezencik zabawkę na roczek dla naszych pociech? Coś extra :)
Sara, zawsze możesz wpaść na smakołyka. Zapraszam :)
Mojej też zęby idą, niestety nie jest ławo, choć mamy kuleczki przywiezione z Niemiec na ząbkowanie i jakoś dajemy radę :)

Moja ma dwie jedynki dolne, dwójkę dolną i teraz ida górne, już jedynka się przebija

Co do fotelika my też jeździmy jeszcze tym małym, ale już mamy postanowione który kupujemy z większych
BeSafe ale przodem do kierunku jazdy bo my na dwa auta jeździmy, ate tyłem sie długo montuje.

nie mam za bardzo czasu, Emi ma paskudny katar więc na szybkiego
Gosiu przesyłka doszła - dzięki :) mam nadzieję że forsa też wpłynęła na konto ;)

Kasiu co to kuleczki na ząbkowanie ? u nas żadnego zębola nie ma, i muszę się pochwalić że pomimo chwilowego odpuszczenia rehabilitacji mała zaczęła sama siadać i podnosić się do stawania, o raczkowaniu ani myśli ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, to są kuleczki sprowadzone z Niemiec. Podajesz pod język, są słodkie wiec dziecko je ssie
Homeopatyczne, wiec nieszkodliwe. Ja jestem z nich zadowolona, na necie można poczytać, również dobre opinie

Paula - chyba takie miejsce by sie sprawdziło tzn to z ogrodzeniem dla maluszków, no a to miejsce w Gdyni to kurcze nie pamietam jak sie nazywa, ale maja tez jakas opieke na godz jak chce sie wyskoczyc do fryzjera itp akurat u mnie 2 babcie, 2 ciocie, wiec nie ma problemu z opieka ale wiem ze niektorzy sa sami w Trojmiescie wiec pewnie dla nich taka opcja jest ok
a myślałaś już o miejscu? tzn dzielnica itd?

No własnie a moja ma katarek i sie biedulka meczy, a jak widzi fride to ryk nieziemski jakos udaje mi sie ten katarek wydobyc ale zamiast kilku minut trwa to kilkanascie... aha i zauwazylam kolejny zabek na dole, kurcze to juz bedzie 7 szt... czy to nie za szybko? nie chce zeby pozniej miala słabiutkie, no i dodatkowo ma rozpulchnione kolejne miejsce na dziaselku na dole wiec chyba zaraz peknie kolejne miejsce ...

Salambo - no to prosze moze Emi woli sama w domu cw. niz z pania :-)
u nas mała tez tylko pełza ale w łóżeczku zaczeła sie podnosic i kleka na kolanka

Kasia - apropo fotelika, pamietam ze ty juz w temacie byłas na naszym spacerku, u nas tez 2 auta w ruchu, dodatkowo moze byc tak ze ja mala bede zawozic a maz odbierac, te tylem sa naprawde uciązliwe w codziennym przepinaniu? a jaki z tych przodem do kierunku jazdy jest najlepszy? a ktore u ciebie wchodziły w grę wogole?
Paula - a co do prezenciku to ja jeszcze nie myslalam o tym chyba za impreze itd to sie zabiore na poczatku listopada :-) ale juz telefonicznie gosci uprzedziłam o terminie i godz imprezki :-)
Sara, ja brałam po uwagę
Maxi cosi tobi 9-18
Kiddy Infinity Pro 9-18
BeSafe tyłem do kierunku jazdy
BeSafe przodem do kierunku jazdy

Więc Kiddy odpadł po przymiarce Amelki do niego, te zabezpieczenie zamiast pasów jednak mnie nie przekonalo, dziecko jakieś wydało mi się ściśnięte

Tak więc zostały BeSafe izi comfort x3 przodem 825zł
BeSafe Tyłem 1300zł
i Tobi około 800zł

Tobi i Besafe fajne, ale w BeSafe Amelka lepiej siedzi, lepsze rozwiązanie rozkładania fotelika do spania. Zrobisz to bez problemu za kierownicą.

Jeden i drugi fotelik szybko się montuje, ogólnie mnie przekonał ten BeSafe

Nie bierzemy tyłem do jazdy, po montowanie jego zajmuje masę czasu, choć jest rewelacyjny, ale na dwa auta sama Pani w Mama i Ja powiedziała, że nie ma sensu.

Sara ja będę kupowac około listopada, kilka koleżanek również. Może będziesz chętna, bo chemy zniżki załatwiać ;)

AAAA i ja materiał biorę welur, pomimo cięższego czyszczenia, dziecko mniej sie poci.

Tu masz link do tego jak wygląda fotelik. To jest ten tyłem do jazdy z możliwością montowania również przodem
http://allegro.pl/besafe-izi-combi-isofix-x3-przodem-tylem-gratisy-i1243975902.html

tu przodem tylko
http://allegro.pl/besafe-izi-comfort-x3-szybki-montaz-pasami-bezp-i1228201239.html

Zwróć uwagę żeby były pasy 5 punktowe, bo na allegro widziałam za 500zł ale z pasami 3 punktowymi
My bierzemy kolor 23 ;)

a tu filmik jak się montuje BeSafe
http://www.youtube.com/watch?v=CL0afzIeeWQ
I tyłem
http://www.youtube.com/watch?v=EarqFOC4vSo

Fotelik jest produkcji Norweskiej, a jak wiadomo w krajach skandynawskich mają pierdolca na punkcie bezpieczeństwa.
Opinie o foteliku sa bardzo dobre, testy na poziomie maxi cosi tobi, wiec my w 100% go bierzemy :)

Kasia, ja na pewno będę kupować fotelik i przyłączę się do grupy po zniżkę :)

U nas też na dwa auta, więc może ten tyłem do kierunku jazdy byłby uciążliwy. Ja brałam pod uwagę Tobi i Roemer King Plus, oba mają 4kę w testach, jakoś bardziej mi się Roemer podoba, ale muszę małą przymierzyć.
Koleżanka ma tego co Ty Kasia piszesz, BeSafe, kupowała w MamaiJa, mówiła, że można wynegocjować zniżki. Zapytam jej, bo dziś idziemy z wizytą, czy jest zadowolona.
Kasia, dopiero zwróciłam uwagę, że faktycznie niektóre mają pasy 3 punktowe.
Sorry, że tyle postów, ale widzę, że pasy są 5-cio punktowe, ale montowanie fotelika do siedzenia auta 3-punktowe.

Kasia, orientujesz się ile może ważyć ten fotelik? Nigdzie nie mogę znaleźć. Czyli sprzedawca powiedział, że jeśli przenosić na dwa auta, to ten Izi będzie odpowiedni?
Paula tak. Właśnie nam też powiedział, że albo Tobi, albo BeSafe ale tylko przodem, bo tyłem za uciążliwe ,montowanie jest.
Nie mam też pojęcia ile waży ten fotelik, nie zapytałam się, ale dowiem się :)

Ty natomiast podpytaj koleżanki o ten BeSafe, bo fajnie znać opinię kogoś kto go użytkuje. Moja kumpela również go ma, ale dość krótko. Na razie chwali sobie go bardzo.
Mój ex mąż natomiast mówi, ze mam brać go w ciemno ( mieszka w Norwegii ) i tam te foteliki są jak najbardziej polecane

tamtara raaaaaaammmmmmmm :)

9 miesiecy

:):):):):)
image
No to wielkie gratulacje dla Liwii ;).
image
image
Kasia - kurcze dzieki za info, tak myślałam że temat fotelików masz w "jednym paluszku"a ja musze sie w koncu za to wziąśc - co do zakupów zbiorowych to dam znac jeszcze na jaki my sie zdecydujemy itd
co do koloru to zanim odczytałam wasz wybór tez mi ten wpadł w oko :-) śmiałam się że w końcu Paulinka będzie miała coś różowego jak na dziewczynkę przystało, ale jeszcze zastanowie sie nad bardziej neutralnym kolorem

Mała c. - no to życzonka dla Liwii
dzieki

my chcemy kupic jaks uzywany fotelik za miesiac,niewiem jeszcze jaki,wogole sie nie znam.

Kasia31 ten tort rewelacja!!!!!!!!!!! jaki smak??
image
M.Ciężarówko, wszystkiego naj dla Liwii !!
Ja bym na Waszym miejscu zdecydowała się na maxi cosi tobi, używane w przyzwoitej cenie są, a bezpieczne i super noty w testach

Saram ja też zastanawiałam się nad neutralnym, ale ten mi wpadł w oko :)

A my juz mamy fotelik dla Miski i wczoraj w nim jechala:)kupilismy Maxi Cosi Tobi,bylismy obejrzec go w Mama i ja,juz prawie go tam kupilismy ale jakos tak bylismy na ostatnie min i nie moglam sie zdecydowac co do koloru i nie kupilismy go.Pan chcial nam najpierw opuscic z 870 na 825zl ale moj maz zapytal go czy nam sprzeda za 800,oczywiscie zgodzil sie.Jednak pojechalismy do domu i na allegro znalazlam ten sam fotelik ale zamiast jakiejs tam zabawki do niego(gratis) udalo mi sie namowic sprzedawce,zeby mi sprzedal zamiast niej,pokrowiec frotte na fotelik(ta sama cena co ta zabawka),wiec wydaje mi sie ze zrobilam lepszy interes:)ale tak poza tym obsluga w Mama i ja super

Sto lat dla Liwii!!!

A co do tortu od martszp to ja od niej nie bralam,tylko od jej kolezanki Kasi i byl przepiekny i naprawde baaardzo dobry(zamawialam na chrzciny)
image
image
Dziewczyny,
Przepraszam z góry, być może było wcześniej takie pytania, ale od miesiąca pracuje i nie mam czasu czytać na bieżąco.
Czy są już chodzące samodzielnie dzieci? kiedy zaczęły chodzić?
Co dajecie jeść z rzeczy "dorosłych"?
Jak urządzacie roczek? Chodzi o wystrój(baloniki i ...coś jeszcze?)
I do jedzenia, same słodkości czy obiad?
Czy któraś z Waszych pociech ma krzesełko- uczydełko Fisher Price?jak się sprawdza?
Chce synkowi kupić na roczek.
Pozdrawiam Wszystkie mamy i dzieci.
dzięki za odpowiedzi,zastanawiam się nad tortem na roczek i nie mogę się zdecydować a roczek tuż tuż, do tego chyba będziemy musieli wcześniej zrobić bo mężowi tak się kontrakty układają że raczej go nie będzie :(

a ma ktoś namiary na koleżankę Marty?

Kasia torcik przepiękny :) i smakowicie wygląda :)

Mała C wszystkiego najlepszego dla Liwii :)

Eve ja się zastanawiam jak to wszystko zorganizować żeby mały nie czuł się przytłoczony nadmiarem wrażeń, gości itd. U mnie na pewno będzie obiad, rodzinka nie odpuści ;))) będą chcieli zjeść coś pysznego
image
image
A ja dziewczyny założyłam wątek z prośbą o przepisy właśie na taką imprezkę roczkową ;)
wkleję link do tego wątku bo nie będę pisać dwa razy tego samego :)

http://forum.trojmiasto.pl/Przepisy-na-przyjecie-Pomocy-t184067,1,130.html

może wy byście mi coś poradziły???

Lidka co do mojego Dominika to on poszedł do zerówki ale takiej dla pięciolatków :)Bo u niego w szkole jest zerówka dla pięciolatków i druga dla sześciolatków :)
Nie dostał się znowu do żadnego przedszkola więc stwierdziliśmy z moim M, że nic mu się nie stanie jak pójdzie do zerówki przedszkolnej w jego szkole :)
Co do jego płaczu to wychowawczyni powiedziała, że jak znikam mu z pola widzenia to przestaje płakać a później płacze po obiedzie :( Ale od obiadu do jego zabrania ze szkoły nie mija pół godziny ;)

Dziewczyny a może wy macie jakiś pomysł na dekorację mieszkania na urodziny małej i młodego??
W koncu nadrobilam czytanie:):):) czesto mnie tu nie ma a ciekawa jestem co tam u maluchow slychac wiec staram sie nadrabiac zaleglosci:)

Moj aniolek juz sam zaczyna chodzic zrobi 5-6 kroczkow i potem na czworaki i zasuwa dalej do przodu:) strasznie smiesznie to wyglada bo chodzi troche jak robot ale jaka frajde z tego ma ze uda mu sie przejsc kawalek "bez trzymanki":)moglby sie jeszcze troche powstrzymac bo mysle ze to zaszybko no ale jak sie czuje to niech probuje sobie:) ciagle zaglada mi do szafek w kuchni i wyciaga co sie da:) ostatnio wyciagnal pojemnik ze sztuccami i wszystkie wysypal:) biedulek przestraszyl sie troche bo narobilo to halasu ma kafelkach:)
chcialby duzo mowic ale mu to nie idzie wiec sie denerwuje ze nie moze nic powiedziec i troche krzyczy przy tym:) potrafi pokazac jaki jest silny i jaki duzy i jak robi zly lew:) czasami tez jak robi waz:) jak jest pora karmienia to jak zawolam to przychodzi do swojego krzeselka do karmienia zebym go tam posadzila:) a jak jest zdziwiony to mowi jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa takie czadowe:) i daje buziaki scianie i robi wielkie kleksy na niej:) a jak pytam kto to zrobil to idzie i poprawia:)

niesamowite to jest jak te nasze maluchy sie szybko rozwijaja:)

rowniez zastanawiam sie co by tu dla smyka na roczek kupic:) cosik fajnego takiego zeby byl zadowolony:)

a na roczek torta to tez moja mama bedzie robila:) taki pyszny czekoladowy:)

ehhhhhhhh ale sie rozpisalam:)
Mala C. wszystkiego naj dla Liwki! Fajnie, ze nasze coreczki tyle samo waza i mierza :)

Megi, gratulacje dla maluszka za pierwsze samodzielne kroczki :)
Moja sie wczoraj zapomniala i stala chwile bez trzymanki, ale chodzenie jeszcze tylko przy meblach.

Eve, z jedzenia dla doroslych ja daje chlebek lub bulke z maslem, makaron, czasem po malutkim kawalku szyneczki, i bede dawala jogurty, kasze manna. Pediatra mowila, ze mozna juz powoli wprowadzac.
U nas z dorosłego jedzonka je chlebek, czasem szyneczkę, czasem naszego ziemniaczka od nas z talerza :) I ogólnie jak jemy to daję jej do spróbowania naszego jedzonka. Myślę, że po roczku będę wprowadzać już więcej naszego, bo czas się przyzwyczajać :)

A u nas ząb za zębem idzie, ale najgorszy płacz za nami, ciekawe co będzie jak kolejne postanowią zacząć wychodzić :/

to pięknie..juz dzieciaki beda uciekac wam niedługo:):)rano sie obudzisz a tu malutkie stopki przytuptają....kurcze nie moge sie doczekac:)Liwia to chyba jednak jeszcze poczeka troche:)

pogoda super co.......

my z dorosłego jedzenia jemy sporo,dzisiaj zupa warzywna( kalafior brokuły ziemniaki marchew) ze smietana,jemy tez pulpeciki,kanapki z szynka,ziemniaki z szynka i warzywami i tp
image
witam po tyg. milczeniu, ale ... spotkała nas tragedia :(
urodziłam martwe dzieciątko w 16 tc. :( w środe pochowaliśmy synka :(((((((
image
image
te moje bóle podbrzusza to były bóle porodowe :((((((((
image
image
mój Boże :(
Aga szczerze współczuję, ściskam i wspieram mentalnie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziękuję
to najgorsze co może kobietę spotkac :((((((((((((
Salambo dbaj o Was !!!
image
image
O matko AGA :( Tak strasznie Ci współczuję :( Bardzo, ale to bardzo mi przykro.

mi również jest b. xle i uważam, że to niesprawiedliwe i Bóg sie pomylil....
jest tyle kobiet, które nie chcą być w ciąży, nie dbaja o siebie....
a my tak sie cieszylismy, miałam juz brzuszek, plany, marzenia....
a teraz mam akt urodzenia, parę zdjęc z USG i grobek :(
image
image
aga, właśnie przeczytałam.... spłakałam się i nie potrafię zrozumieć. strasznie mi przykro...
image image
Aga, a co było przyczyną ? synuś był chory ?
kurcze ciężko się z tym pogodzić mnie, nie umiem sobie wyobrazić jak Ty musisz cierpieć
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Jeny Aga,bardzo Ci wspolczuje.Przeciez to nie byl poczatek ciazy,juz sie oswoilas z mysla,ze bedziecie mieli druga kruszynke a tu taka tragedia:(
image
image
nie wiadomo co było przyczyną :(
nie chciałam robić szczegołowych badań Maluszkowi, bo po co ?
1 wrzesnia miałam USG i wszystko było OK
wszystko mogło byc przyczyną....
tlumaczę sobie, że może maluszek był chory i Bóg chciał mnie i Jego uchronić...
Ale to takie trudne
image
image
Jejku Aga bardzo Ci wspolczuje. Boze ja nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobila. Trzymaj sie dzielnie.
image
image
Aga, strasznie mi przykro :( bardzo, bardzo :(
Teraz na pewno jest ciężko, ale musisz wierzyć, że bedziecie jeszcze mieli dla Filipka braciszka albo siostrzyczkę, na pewno, widocznie tak musiało być, to strasznie niesprawiedliwe :( Trzymaj się dzielnie
image
image
dzięki....
mamy Filipka i to jest najważniejsze....
image
image
Aga...Boże...strasznie mi przykro :(
Nie wiem co więcej powiedzieć...
Ale pamiętaj, że Twój aniołek patrzy na Ciebie tam z góry i zawsze będzie nad Tobą czuwał...
Ojjka ciągle to sobie mówię...
nie wiem ile łez ile czasu musi upłynąć, by mi bylo lżej
bym zrozumiała dlaczego....
image
image
Aga, mam łzy w oczach, to co Cie spotkalo... nie wyobrazam sobie siebie w takiej sytuacji :( trzymaj sie mocno, wspieramy Cie wszystkie. Tak jak napisalas, widocznie Pan Bog tak zadecydowal, tak mialo byc.
Aga przykro mi bardzo i strasznie smutno:(:(:( napewno jest ci bardzo ciezko:( przytulam i sciskam Cie tak wirtualnie... wspolczuje ci...
przykro nam ......nie wyobrazam sobie co czujesz
image
jaki tam pan bóg ....!!( to mi sie cisnie na język)
image
ojej aga strasznie współczuję, trzymaj się.....!
Aga111, bardzo wspolczuje , wiem co przezywacie, bo nas w lispcu spotkala ta historia...mnie nie bezosrednio, ale moja kuzynka poronila w 20 tygodniu, byl to Krzys, tez nie pislalam, bylo to dla mnie zbyt osobiste...oj wspolczuje....dla mnie ten caly rok jakis nie szczesliwy jest///

jutro napisze cos wiecej, jestem w szou ibardzo mi przykro....
image

image
Aga przykro mi !!!!!!!!!!! A może to było za szybko z drugą dzidzią. Zresztą nieważne. Trzymaj się !!!! Masz synka i dla niego warto żyć
image
miałam tylko na chwilkę zajrzec na watek bo o tej porze to juz nie mam siły pisac
Aga :-( nie będę się powatarzac... ale zdrówka dla was i siły na najbliższe dni życzę

Kasia - u nas tez teraz 4 zeby na raz ida

co do roczku to ja na razie nie wgłębiam się w temat ale pewnie pod koniec października zacznę, to wtedy jak coś wymyślę to się podzielę z wami :-)

jesli chodzi o jedzonko to do jakiegos tyg moze 2 staram sie gotowac dla nas cos co moze zjesc mała (oczywiscie np odlewam jej zupke przed doprawieniem itd) ale np nalesniki juz jada z nami, tylko farsz to nei dzem a jabluszko albo deserek ze słoiczka, je tez kanapeczki z szyneczka, serem, dałam jej tez ogorka kiszonego troszke, kukurydze z puszki - dużo rzeczy juz próbowała i raczej wszystko lubi i jeszcze jak je to smiesznie amamam mowi :-)

oki to dzis sobie pofolgowalam mam nadzieje ze mala do 9 pospi :-) zebym i ja się zdążyła wyspac hihihi
Aguś trzymajcie się ciepło. Wasz Aniołek patrzy na Was z góry i jest Waszym Aniołem Stróżem.
image
image
Aga współczuję i przytulam wirtualnie!
Przykro czytać takie wieści! Dużo zdrowia i siły Wam życzę i myślę o Was ciepło!
dziękujemy...
w takie deszczowe dni jak dzis jest smutniej... płaczliwiej :(
image
image
Aguś bardzo współczuję :( , 3maj się cieplutko
powiem ci że czas leczy rany, wiem bo sama to przeżyłam....
image
image
Krystianek dzisiaj skończył 11 miesięcy,szok, jak ten czas leci, już tylko miesiąc do roczku :)))

Wszystkiego najlepszego dla Amelki i Marcelinki :)
image
image
A Marcelinka 10 miesięcy dzisiaj kończy :)
Wszystkiego naj dla Krystianka :)
Wszystkiego Naj dla Marcelinki i Krystianka :)
A ja dzisiaj u Jasia odkryłam dwie górne dwójki - juz całkiem pokaźne ;) przeoczyliśmy jak wychodziły ;P Teraz ma już 6 zabali.

Warbuziaczku, jutro odpiszę na maila :)
image
image
Bogosiaa - z tymi ząbkami to jak u nas - z tym że ja 4 niezauważyłam, wychodzą na raz ale moja córeczka to dzielna jest :-))

Basiab - dla Krystianka wszystkiego najlepszego!!!

Ojjka - dla Marcelinki również :-)

Kasia - napisalam maila, a dla Amelki sto buziaków od nas :-)
A i dla Amelki oczywiście 1000 buziaków :)
Dla Ami również :)

Ale piękna pogoda.. dach nam przecieka, fantastycznie :/
image
image
Wszystkiego najlepszego dla jubilatów z okazji małych urodzinek.
Jejku to zaraz pierwsze urodzinki takie prawdziwe już będą :)
Czas leci strasznie.

Gosiu, kurczę jak dach Ci cieknie ? Jeny udusić developera :/
U nas już wylazła dwójka dolna i jedynka górna, reszta w produkcji, ale podobnie jak Paulinka Sary, Ami dzielnie znosi ząbkowanie

Kasia, my jesteśmy na 2 ostatnim piętrze, no i są zacieki na skosach, a w kuchni nad lodówką i całą zabudową zacząła pękać farba, tynk i zaczęło kapać, w tej chwili jest kawałek goły aż do płyt stropowych :/ echhhh wkurzona jestem.
Wczoraj mąż miał to zgłosić, ale wrócił po pracy i za 20 minut pojechał z powrotem bo mieli awarię :/ A ta wspólnota co tutaj jest (gestor nami zarządza) to podobno nic od dewelopera wyegzekwować nie może i chce się z nim sądzić. My też chcieliśmy się z nimi dogadać ostatnio, ale to jakaś masakra :/ To mieszkanie to był chyba największy błąd :/ napaliliśmy się na 40 metrów tarasu i teraz mamy same kłopoty, a mogliśmy kupić większe i od normalnego dewelopera :/
image
image
bogosia u nas tez bloki sa zle zbudowane,jest sporo zrobione na orpier...l,na przyklad grzejniki sa zle zalozone i niektorym wciaz kapie ,sciany sa z papieru,wszystko slychac,okna co chwile nawalaja,a wszystkie sciany i sufity pękaja ,bo sa szybko budowane,suszone i ludzie sie za szybko wprowdzaja,wszystko chodzi i oto efekt ..do tego kradną !!!!

dla solenizantów sto lat sto laaaaaaaaatttttttttttt

u nas z roczkiem beda jaja bo to swieta a ja nie zamierzam wyprawiac swiat w domu dla calej rodziny
image
Wszystkiego najlepszego jubilatom:)
Będziecie robić jakieś wielkie imprezy na roczek?

Ja to chyba symbolicznie, ale tort być musi
image
ja tez chcialabym tort tylko jakis i wsio a juz sie glosy odzywaja ze to swieta i trzeba zarcia narobic!! wiec zapewne przełozymy roczek i bedzie spokoj
image
dla maluszków wszystkiego najlepszego!

bogosiu, nam kiedyś też przeciekało na II poziomie przy kominie. robili kilka razy i w końcu odpuściłam i sprzedałam mieszkanie;). wiesz, że w twojej aptece już nie bebilon pepti za 6,80, tylko jest za 8,90? jakie było moje zdziwienie! dałam kartę, wbiłam pin i mnie olśniło! dopiero spytałam dlaczego dak dużo wyszło, a pani na to, że wakacyjna promocja na mleczko się skończyła. ale było za późno na wycofanie transakcji, bo już przeszla.... wwrrrr....

a my byliśmy w sobotę na weselu a w niedzielę odebrałam maluchy od mamy i kasjan chory... ma zaropiałe oczka i gorączkuje. dostaje kropelki do oczu i nurofen. mam nadzieję, że nic więcej się nie wykluje...

kurcze potrzebuję kogoś do kasjana na dwa razy w tygodniu na jakieś 6-7 godzin... Kasiu, masz tego bąbla u siebie? tak ciągle myślę o Tobie;)

co do roczku, to ja zawsze robię dwa spotkanka- dla znajomych, bo się wszyscy razem trzymamy - my narciarze;) i dla rodziny...

strasznie boli mnie kolano. mam wyjechała i nie ma kto naprawić. byłam u ortopedy to powiedział, że mam rezonans zrobić. kurcze, kiedyś nie było rezonansu i jakoś leczyli. byłoby wszystko fajnie, tylko, że to przynajmniej 600zł za kolano i 450 za kręgosłup! a na NFZ na koniec stycznia rejestrują.
image image
kasiu, wysłałam Ci mms-a z czapeczką, którą wczoraj widziałam w h&M. do niej są rękawiczki i płaszczyk. są od małych rozmiarów. brązowe w kolorowe haftowane kwiaty. piękne;)
image image
Wszystkiego najlepszego dla jubilatów z okazji małych urodzinek :)))))))))))))))))
image
image
Wszystkiego naj naj naj dla Krystianka,Marcelinki i dla Amelki:*

Ja juz od jjakiegos czasu daje Misce nasze jedzonka,bo ona raczej niejadkiem jest,wiec ciesze sie ze chociaz cos chce jesc,najbardziej jej kurczaczek smakuje.Oczywiscie oskubuje panierkie itd ale nie gotuje jej oddzielnie,bo jej to w ogole nie smakuje(ew.buraczkowa jest specjalnie dla niej szykowana).Szynke tez uwielbia,buleczka z maselkiem,ktore laduje pozniej na podlodze:)

A ja sadzam Miske od zeszlego tyg na nocniczek,i powiem Wam,ze moze ze 3 razy zdarzylo sie,ze nic nie zrobila.Dzielna siada,daje jej zabawki,robi siku i koniec:)

Najlepsze jest to,ze nauczyla sie robic mu jak krowka.Ma taka farme ze zwierzatkami i moze muuuuu to nie jest ale mmmmmmmmmm na pewno:)i w ogole takiego smiesznego dziobka robi jak cos"mowi" :)

Aha i wracam do pracy na pol etatu.Na szczescie maz pracuje na zmiany i jakims cudem moja firma poszla mi na reke i jak ona bedzie mial na rano to ja na popoludnie itd.Generalnie to ja nie chce tam wracac,ale zawsze jakas kasa wpadnie a Miski nie oddamy do zlobka:)
image
image
zapomniałam wspomnieć, że mały był ważony. 1145;) mój mały chłopczyk;)
image image
ja mam dzisiaj sądny dzień, Emi ryczy od rana non stop powody są dla mnie mroczną tajemnicą,
Lidia Kasjan to mały kolosik :) Emi wczoraj ważyła 9200
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Dziewczyny,zastanawiam sie nad kupnem spiworka dla Malej,bo rozkopuje kolderke,a pod kocykiem to za chlodno, i w sumie nie wiem czy sa jakies rozmiary tych spiworkow?musi byc duzo wiekszy niz dzidzia?

Bogosiaa jak Ci idzie usypianie Jasia w lozeczku?
ja stwierdzilam,ze nie bede Miski na stresy narazac i jak zasnie przy mleczku na naszym lozku to ja przenosze:)ale to jeszcze i tak mam srednio dograne,bo Miska budzi sie ok 2 i nie wiem jak ja uspic w tym lozeczku i zabieram ja do siebie:/ale dzis chyba sprobuje wziac ja do nas,nakarmic,niech zasnie i wtedy znowu hopsa do lozeczka:)oj wiem ze wstretna ze mnie mama;)
image
image
żabulka sama na siebie kręcisz bicz, później będzie Ci dużo ciężej nauczyć córcię zasypiać samą,
ja kupuję spiworki dużo większe bo Emi tak szybko rośnie, że musiałabym co chwila kupować nowy
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo ale ja raz probowalam ja tak wlozyc do lozeczka,co 3min wkladalam wykladalam a ona caly czas plakala,wrecz zanosila sie od placzu.Tak mi jej bylo szkoda,ze zaczela spac z nami.Mam nadzieje,ze kiedys zmadrzeje i nauczy sie zasypiac sama:)na razie mama bedzie sie meczyc z przekladaniem:)
image
image
zgadzam sie z Salambo, zabulko, ja w ciagu 3 dni nauczylam dziecko spac w dzien w lozeczku, a prawie 8 miechow spala w wozku albo na bujaczku, ale przed powrotem do pracy zaparlam sie i juz, i tez plakala, ja ukradkiem z nia, po 3 dniach zero problemow, tylko wlasnie nic na sile
z nocami nie mam problemow, bo mloda nigdy nie lubila z nami spac....natomiast u mnie jest problem, ze jest strasznie ruchliwa i teraz musze byc przy niej 10 minut, zanim zasnie, ale juz uczy sie, ze kladziemy sie itp...

wszystkiego naj dla solenizantow...

ja podczytuje itp, ale brak czasu wieczorem, a w pracy mam wielki sajgon i duzo afer i ciezko mi to wszystko ogarnac...

lidio, moja tez kolo 12kg wazy, tak czuje i babcia jeszce tuczy....
image

image
Zabulka, u nas jest tak, że usypiamy Jaśka w nosidle tym samochodowym (jeszcze się mieści ;P) No i jak zaśnie to wkładamy go do łóżeczka. A w nocy, to się budzi i wtedy go bierzemy do siebie, daję butle i zazwyczaj jak kończy jeść, to już na śpiocha, no i wtedy jak zaśnie to przenosimy. Też próbowaliśmy kilka razy w łóżeczku, ale kończyło się na tym, że albo płakał, albo fikał i ani mu się śniło na spanie. Do tego później w dzień nie chciał nawet chwili w łóżeczku posiedzieć, a wcześniej się bawił czasami tam kilkanaście minut.

Śpiworki też zawsze większe miałam. Nawet kupiłam taki chyba na 90cm jeszcze w czerwcu, ale on już od dłuższego czasu śpi tylko po kocykiem, bo u nas bardzo ciepło.

Obcięliśmy w zeszłym, tygodniu jakoś włoski Jaśkowi, tzn grzywę :) śmiesznie wygląda, wstawię zaraz foto :)

A z jedzenia, to on dostaje nasze obiady, szczególnie to go nie oszczedzam, dzisiaj np makaronu trochę dostał naszego. Wczoraj mu zrobiłam pulpety takie dla niego, to rozgniatał je po panelach!!! ;-) Bułeczki, piętki od chleba też froterują podłogę (część zjada), owoców dużo w rączkę dostaje, wędlinkę itp
image
image
Mój łobuziak z obciętą grzywą ;-)
image
image
image
zapomniałam zapytać - jak długą stópkę maja Wasze dzieciaczki? Bo mi się wydaje, że Jaś ma dużą - ma 12,5cm
Kupiłam mu pierwsze butki, ecco i adidasy nike na jesień obie pary, bo on już drepta, potrafi okrążyć pokój ze 2 razy i nie paść na glebę :) normalnie jeszcze parę dni temu kilka kroków robił, a teraz to już popiernicza.
image
image
Kurcze ale Jas ma cudne te wlosy,zeby moja Miska mogla sie pochwalic taka czupryna hehh,
image
image
HAHA ale cheeky jest Jasio, jak maz moj okresla to....

Zabulko moja tez wlosow nie ma , ale rozsna troszeczke, oki ide usypiac dziecko...
image

image
Iza,moja Miska jakies ma,glownie to na gorze i troszke przy karku ale po bokach jakos nie chca jej rosnac:/aha spinka powiedzmy,ze ma sie na czym trzymac:)
image
image
Gosiu, nie mogę się powstrzymać.
Oddaj mi Jasia, bo jest cudny :) a włoski to mu nie jedna dziewczynka może pozazdrościć

Śpiworek również mam sporo większy
Lidia, odpiszę Ci mailem :)

Wszystkiego naj naj naj dla malych solenizantow:)

Konradek tez ma stopke dl ok 12,5 albo nawet 13cm tak dokladnie nie moge mu zmierzyc bo nawet na spiocha kopie jak czuje ze go dotykam:):):)
Kupilam mu zimowe butki Bartka dzisiaj przyszly (bo zamawialam przez internet) ale nikogo nie bylo wiec musze jutro sie karnac na poczte:)

U mnie tez strasznie przeciekal dach;/ wrrrr byli dekarze naprawili i co????? jest gorzej niz przed naprawa;/ bedzie reklamacja ale co z tego jak mi w pokoju cieknie sufit;/ ehhh juz nie mam nerwow na takie bzdety;

Ide jutro na rozmowe o prace wiec kobitki trzymajcie kciuki:) (he juz nawet nie przejmuje sie tymi rozmowami i ide na luzie:)bo wybieraja przebieraja i nie wiadomo kogo szukaja:) bo nieraz to to same ogloszenie o prace widze ze systematycznie wystawiaja np przez 4 miesiace)

a Jasio to wloski ma BOMBA!:)
Bogosia - cieknącego dachu nie zazdroszcze, ale jakbyscie szukali ekipy mamy znajomego (młody konkretny chłopak) ktory sie akurat dachami zajmuje juz od dobrych kilku lat), ale 40 m tarasu? super :-) my mamy 38 m mieszkania :-) na razie nie narzekam bo mieszkanko gratis od babci ale marzy mi sie dom, mamy jeden na oku ale boje sie tej odleglosci do centrum...

Betrisa - co do imprezy na roczek to tylko nasi rodzice i rodzenstwo wiec ok 13 osob bedzie

Zabulka - moja wlasnie jak wczesniej pięknie jadła tak teraz musze kombinowac... obiadki ta srednio pożuje, pożuje i juz nie chce, deserki lepiej wcina ale kiedys obiadkami sie zajdala a teraz prawie wogole nie jest glodna... mysle ze moze przez te zeby ale teraz dopiero wiem jak to jest jak dziecko wypluwa lub busi nie chce otworzyc
no i fajnie ze firma poszla tobie na reke, ja w styczniu wracam do siebie ale normalnie na etat takze żłobek (albo niania) pewnie małej nie ominie.. tylko ja sama nie wiem czy wracac czy nie... pewnie w połowie grudnia bede juz musiala na 100% podjąc decyzje
troche mnie ciagnie do pracy... ale do Paulinki też...

Salambo - moze jednak ząbki idą?a jak wieczór?mała spokojna?

O jenyyyyyy!!!! Bogosia z Jaska to z dnia na dzien coraz większy słodziak sie robi!!! Sliczny...
A stopka Paulinki ma ok 10,5-11 cm

Megi - to ja trzymam kciuki za rozmowe, jak my wystawialismy ogłoszenie to od 18 do 21 wpłynęło ponad 30 cv... i zaraz zablokowalam wyświetlanie bo juz nie wiedzielismy do kogo dzwonic i umawiac na rozmowe...

aha troszke sie dzis rozpisalam ale mam jeszcze jedno pytanie - czy odżywiacie się zdrowo? bo ja nie mam apetytu na owoce, warzyw tez za duzo nie jadam (jedynie surówki do obiadu) uwielbiam za to makarony, nalesniki, chlebek (na szczescie razowy z ziarnami) z serem o i pomidory!!! i tak sobie mysle ze poki mala nie widzi co my jemy to ok bo sama dostaje warzywa i owoce ale pozniej chyba sama bede musiala zmienic swoje nawyki żywieniowe zeby mala miala dobry przyklad, no wlasnie a co wy o tym myslicie?
hehe Sara ja tez wczoraj myslalam o tym,ze za malo warzyw i owocow jem;)oczywiscie pomijajac surowki do obiadu,pomidora na kanapke i szczypiorek w jajecznicy:)
ale np.ostatnio zrobilam placki ziemniaczano/cukiniowo/marchewkowe z sosem z kurek i powiem Ci,ze tak warzywa moge jesc:)
Ale faktycznie jak mala podrosnie to bedzie trzeba zaczac troche inaczej gotowac.Mamy parowar i powiem wam,ze nawet ziemniaki inaczej z niego smakuja.

Kurcze ja tez musze Misce zmierzyc stopke ale na razie chyba butkow nie bede jej kupywala,zreszta zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac,ma sie zginac w 1/3,pol cm wieksze niz nozka,masakra jakas:)
image
image
Co do roczku to my tez chcemy tylko rodzicow i rodzenstwo,i w sumie chrzestnego z rodzina ale to juz jest za duuuzo na nasz 16m pokoj,problem jest zeby zjesc ciasto a co dopiero jakis obiad czy kolacje im podac:/
I w sumie nie wiem,bo moze najpierw rodzice i rodz,a pozniej wlasnie chrzestny z zona i synkiem i jeszcze jedni znajomi z maluszkiem,zeby nie bylo ze tylko sami dorosli beda na urodzinkach.No ale jest jeszcze troche czasu do namyslu:)

Sara,najbardziej to jestem ciekawa jak Michal dasobie rade z Miska szczegolnie wieczorem,jak bedzie musial ja sam wykapac,nakarmic i uspic:D a on srednio cierpliwy jest:)
image
image
ja mlodej nie mierze stopki, ale nosi rozmia uk4, a europejski 20.5, moja ma juz 2 pary, teraz dokupie na jesien, a na zime kupilam kozaki za 40zl ze starje kolekcji w Mama i Ja. najlepsze buciki sa dla mnie mothercare , a i kupilam kapcie w Mama i Ja, ale drogo bo za 80zl, i sa jeszcze za duze, bo wieksze, ale mloda juz drepcze, choc na spacerach to gryzie je i sciaga....tak jak czapke...

a wiecie co moja w spiworku juz nie spi, bo budzila sie, bo za malo przestrzeni hihi, do tego , na 2-3 lata ciezko znalezc, a taki by mnie interesowal, teraz odkrylam pizamki, ktore sa boskie, koszula z dlugim rekawe i spodenki ze stopkami antyposlizgowymi i myk zalozone, bo bodziaka juz nie zapne, bo wierci sie, do tego pieluszki uzywamy pants, takie easy up i nie przeciekaja rozmiar4, w PL sa fajne osobno dla dziewuszki i osobno dla chlopca...

ja odzywiam sie ok, bo moja mama mnie karmi, ale nie mam czasu na cwiczenia jestem tak padnieta po pracy, szczegolnie teraz, teraz tez jestem i za 2h koniec, bo wolne wzielam, bo mam ceremonie na zaprzysiezenie obywatelstwa itp, i Blane biore ze soba hihi
a dzis w nocy sajgon 3x pobudka, to o 5 rano moja mama zeszla, aby uspic ja spowrotem, a ja poszlam dalej spac bo o 6.30 pobudka, a mloda nadal spala, przynajmniej cyrkow w nocy nie robi, tylko chce bliskosci...moze tez zeby znow, moja ma 8 juz...

Megii, powodzenia na interview...
image

image
ja jestem dziś padnięta na maxa, Emi budziła się w nocy z wrzaskiem równo co 20 min. jeszcze nigdy nie miałam takiej jazdy, raczej wątpię żeby to były zęby bo dziąsła ma gładkie i różowe, ale z drugiej strony jak nie zęby to co ?? gorączki nie miała
w każdym razie ja jestem wykończona na amen, dobrze że mąż był chwilę w domu to się zdrzemnęłam bo inaczej nie dałabym rady

Emi ma jeszcze taką malutka nóżkę że bucików Jej nie kupuję, mam na zimę jedne z h&m ale są mega wielkie jak na jej stópki
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

A Konradek to chyba ma wielka stopke jak na swoj wiek:)
Kupilam buciki zimowe roz 21 i sa teraz tak w sam raz:) (to chyba beda na jesien bo na zime to juz moga byc za male:)

A z rozmowy dzisiejszej nici... CV mieli wielka kupe i znowu nie ja;/
hmmmmm chyba czas pomyslec o drugiej dzidzi moze potem bedzie latwiej znalezc prace????;> sama juz nie wiem...
Bogosia jak tam dach??udało się naprawić??? Jasio cudny, na fotkach wygląda na kruszynkę w porównaniu do mojego klopsa ;)))

Ja mojemu podaje słoiczki albo sama coś gotuję. Krystian zjada np jajecznice na parze, kanapeczke z twarożkiem (masła niestety nie toleruje),szyneczkę, ziemniaczki, marchewkę, buraczki,cukinie. Ja muszę powoli wprowadzać nowości bo mój należy do tych wrażliwych i albo są problemy z brzuszkiem albo dziwne kupki. Nie toleruje kaszek mleczno-ryżowych ani z Nan ani z Bobovity i mam problem,bo miałam mu podawać na noc żeby ostatni posiłek był syty.

Na chrzcinach będzie tylko najbliższa rodzina. Planujemy zrobić obiad, potem kawa i ciacho.

Ja idę w przyszłym tygodniu na rozmowę w sprawie pracy, z jednej strony się cieszę a z drugiej smutno mi :( jak pomyślę o powrocie do pracy.

U nas też ciężka noc, gorączka prawie 40st i wysypka. U góry idą mu 4 zęby naraz i to prawdopodobnie od tego :(
image
image
Zabulka - no to moze podeslij przepis na te placki, ja tez musze sie jakos za gotowanie zabrac. Co do Michala to pewnie da rade, nie bedzie miał wyboru :-)) no i moze nauczy sie cierpliwosci ale swoja droga to ja w pracy nie zauwazylam zeby jej nie mial :-) nieźle się maskuje hihihi

Basiab - o to moja własnie twarozku nie akceptuje a reszta ok
za jakis czas znowu zrobie podejscie z twarozkiem
hej, kilka dni mnie nie było, dopiero doczytałam Aga o Twym dzidziusiu, bardzo mi smutno się zrobiło, taka maluśka kruszynka (kruszynek!!), bardzo bardzo mi przykro, ale nie poddawajcie się! znam dziewczynę która straciła 3 ciąże i dalej wierzyła... i doczekała sie po kilku latach dziecka :)))

u nas też 4 zęby naraz szły (u góry) i już 3 się wykluły (w ciągu 5 dni) i jeszcze jeden sie przebija, teraz mamy 5 ;))) na szczęście Maks dzielnie to znosi, czasem tylko nie chce jeść obiadku, bo chyba go swędzą dziąsła, ale poza tym nie ma żadnych dolegliwości - a przepraszam! ma katar, juz od 1,5 tyg cieknie mu taka woda z noska, ped powiedział że to w wyniku ząbkowania..

ja wczoraj ugotowałam Maksiowi zupke rybną, bo tak jak ostatnio pisałyśmy, że mało rybek nasze dzieci jedzą... ugotowałam zupkę jarzynową z cukinią, brukselkami, marchewką, zielonym groszkiem, ziemniaczkiem, białą pietruszką i z koperkiem (zawsze do zupy dodaję oliwę z oliwek i jakieś zioła, np. bazylię, majeranek lub rozmaryn) , a na koniec gotowania dodałam małe kawałeczki mintaja (ale sola lub dorsz chyba będą lepsze)...
słuchajcie, wyszła taka dobra zupka, że wczoraj od razu sama połowę zjadłam Małemu :))
a ja już od dłuższego czasu nie miksuje mu jedzenia, tylko ewentualnie rozdrabniam widelcem, a teraz to tak robię, że podczas karmienia kładę Maksiowi kawałeczki jedzenia (np. kwadracik ziemniaka, czy marchewki, kilka zielonych groszków, kawałek rybki czy mięska) na jego osobnej miseczce, daję mu jego widelczyk i on sobie sam je (tzn. widelczykiem tylko sie bawi, a je paluszkami) ale ma frajdę!! a ja zmywanie podłogi i stoliczka po obiedzie :))) ale co tam.. :)

rozpisałam się?? sorki, ale rzadziej tu zaglądam ostatnio więc muszę jakoś nadrabiać :)))
image
aha! i na nocnik czasem już 2 razy dziennie siadamy i też zawsze coś jest, ostatnio 2 w 1 udaję się nawet być :))

i zapomniałam Małej Ciężarówce (chyba?) napisać ostatnio jak robię te kuleczki mięsne Małemu:
mięso mielone z indyka (około 250g) mieszam z 2 łyżkami wody przegotowanej, dodaję dużą łyżkę kaszki warzywnej z Nestle (np. marchwiowo-groszkowa lub brokułowa), dodaję żółtko jajka (można robić bez) i mieszam, oczywiście troszkę doprawiam majerankiem lub rozmarynem (na lepsze trawienie), potem formuję małe kuleczki (około 2cm średnicy) obtaczając je w kaszy mannej (jeśli dziecko nie może glutenu, to w kleiku ryżowym bezglutenowym) i wrzucam do wrzątku, te kulki gotują się około 15-20min
są pyszne, też podjadałam Maksiowi :)) polecam zrobić, wyszło ich z takiej ilości mięsa około 25, a na jeden obiadek daję mu 3 kulki, tak więc pozostałe pomroziłam w takich dwudniowych (6-kulkowych) porcjach :))

Maksio przez ostatnie 3 dni nie chce nam zasypiać po kąpieli, rozbrykany jest, i harcuje jeszcze ze 2 godzinki i dopiero koło 22 udaje sie go uspać, ale i tak budzi siew nocy koło 4 i bywa tak że z godzinkę tez się bawi w swoim łóżeczku lub w naszym... co ja mam z tym bąblem, a i tak budzi sie po 6 :))) no śpi normalnie mniej niż ja, a w ciągu dnia ma przeważnie dwie godzinne drzemki (chociaz dzis miał 3 godz!!! od 10-13 spał, wcześniej mu sie to nie zdarzało)

Saro, ja tez jem jakos mało owoców i warzyw, chociaz staram się gotować zupy warzywne... za to zaczęłam od kilku dni przyjmować taki bogaty w witaminy, minerały i kwasy suplement diety, także pocieszam sie tym że w zamian za kilogram owoców zjem te kapsułki o tej samej równowartości witamin, a wyjdzie mnie to nawet taniej i szybciej :))

a teraz spadam spać, pa
image
Natalia swietne te kuleczki miesne. Tez sprobuje :).

Moj malutki tez jest chory. Ma katar i zaczyna chyba kaszlec. A zarazil sie od kolegi, ktorego widzi codziennie. Dzisiaj pilnuje Antosia i wlasnie obydwaj usneli. Ale sie ucieszylam :D. Udalo mi sie hehe.

A zabkow jeszcze nie ma. Kurcze juz sie zaczynam martwic.
Chodzi juz coraz lepiej. Sam jeszcze nie potrafi, ale jak trzymam go za jedna raczke, to juz przejdzie kawalek.
image
image
wklejam pzrepis na placuszki,naprawde bardzo dobre.Nawet mojemu miesozernemu mezowi smakowaly:D

Kurka na placyku, czyli placki warzywno-ziemniaczane z sosem śmietanowo-grzybowym, to danie, do przygotowania którego potrzebujemy:
400 g obranych ziemniaków
1 mała marchewka
1 mała cukinia
1/2 cebuli
sól
pieprz
mąka pszenna
olej
1 cebula
100 kurek mrożonych
100 g mrożonych borowików
1/2 l śmietany 36%
sól
pieprz
Obieramy ziemniaki i ucieramy na tarce. Następnie ucieramy marchew, cukinię i cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę. Smażymy jak placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju.
Sos przygotowujemy z posiekanej w kostkę cebuli, przesmażonej na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojone również w kostkę grzyby. Całość dusimy przez kilka minut. Po chwili wlewamy śmietanę i dodajemy natkę pietruszki.

Na udekorowany kiełkami talerz wykładamy jeden placek, na niego sos i następnie kolejny placek itd.

Natalia bede musiala wyprobowac ten Twoj przepis na pulpeciki,bo Miska oprocz kurczaczka musi jesc tez cos innego;)
image
image
Mniam, ale mi smaka narobiłyście :)
Musze upichcić jutro coś z Waszych przepisów :)

Powracając do tematu naszego odżywiania się, to ja jej makabrycznie :( Mało owoców, mało warzyw :/

U nas w końcu zakończyło się przygotowanie do zimy, tzn jeszcze zostało mi kupno śpiworka do wózka, ale to już pod koniec miesiąca kupię.
a oto Amelka w nowej czapce i butach :)
image

a to moja Miska kilka dni temu na hustawce

[URL=http://img842.imageshack.us/
image
image
[URL=http://img842.imageshack.us
image
image
http://img443.imageshack.us/img44
image
image
Ami sliczniutko w tej czapce wyglada:)

Kasia,ktory link mam wkleic na forum?bo cos mi wyjsc nie chce:/
image
image
Zabulka, masz napisane "link do forum"
http://img801.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img801/2232/dsc0119ww.jpg&via=mupload\
i to w całości wklej tutaj
a wielkość ustaw 640x480

Przepraszam "Kod forum"

image

image
image
dzieki Kasia:)
image
image
Zabulko, ten przepis co podałaś na placki ziemniaczane to chyba nie dla dziecka co? grzyby dawać niemowlęciu to sobie nie wyobrażam, podobno do 10 roku życia powinno się wystrzegać podawania dziecku grzybów...
a co do kurczaka, to ja z kolei wogóle nie gotuję Małemu, bo tyle się mówi że te kurczaki takie pompowane hormonami...

Kasiu, Amelka cudnie w tej czapie wyglada, a buciki też fajowe :)) ja tez się rozglądałam za jakimiś bucikami na zimę dla Maksia, ale w końcu kupiłam takie trampkowate w Smyku, nie są ogrzewane, więc pewnie tylko jesienią będzie nosił..
a Twoja mała modnisia juz się maluje błyszczykiem??? czy spiewa do mikrofonu, hahahah

Zabulko, Twoja mała tez super :))) a taki z niej wampirek? dobrze widzę, że ma dwójki a jedynek u góry nie??

a ja dziś poszłam po wyniki badań krwi Maksia i w końcu po 3,5 mies przyjmowania żelaza i kwasu foliowego ma wyniki w normie i mogę odstawić :))
ale katarek prawie 2 tyg mu sie utrzymuje więc dostaliśmy cały spis lekó do wykupienia (bo wczesniej ped mówił że to od ząbkowania, więc nie trzeba niczym leczyć, ale juz za długo to trwa, a może przenieść sie na ucho środkowe..)
image
Ten przepis oczywiscie nie dla dzieci tylko dla doroslych:)

A Miska faktycznie nie ma gornych jedynek tylko te "wampirze"dwojki,heh teraz jeszcze bardziej jej urosly i juz w ogole smiechowo wyglada jak sie smieje:D

Natalia,Majka tez jakis czas temu miala katar przez prawie 2tyg ale obylo sie i bez lekarza i bez jakis powazniejszych lekarstw,ciagle jej frida gilki wyciagalam(chociaz s****znie sie wyrywala),czasami cebion ale zadko bo spryciula wiedziala,ze to lekarstwo i codziennie masc majerankowa(raz dziennie)i na wieczor kropilam jej chusteczke oil olbas i kladlam przy lozku.

Dobrze,ze Maksiowi wyniki sie poprawily:)

Dziewczyny,jakie Wy macie "na teraz" kurteczki dla dzieciaczkow?bo ja mam ta,ktora Miska ma na zdj(w sumie jest na podszewce ale takiej cienkiej i pod spod zakladam jej jeszcze bluze)i juz tylko kurtke i kombinezon na zime.I wlasnie tak sie zastanawiam czy mam jej jeszcze cos dokupic,zeby mi sie nie przeziebila przypadkiem:/
image
image
ja mam taka sztruksowa z podszewka ,pod spód zakladam bodziaka z długim i ciepła kamilezke albo z krótkim i bluzeczke z długim rekawem.czapa,rajstopki,spodenki,buty.i kurtke bede kupowala jakas cieplejsza jeszcze.
image
Natalio dzieki za przepis !!!!!! juz robiłam małej ale teraz zrobie tak jak ty a ja robiłam prosto bo mieszałam mieso z odrobina bułki tartej i jakas przyprawa i gotowalam do tego ziemniaczka ,brokuły i mi samej slinka leciała
image
Zabulka - dzieki za przepis :-)a jaki szczery uśmiech małej, o i masz tą czapę której szukam...a obok mnie nie ma żadnych placów no chyba ze po drugiej stronie Żabianki bede sie tam musiała wybrac bo mała się ostatni raz chustala latem...
co do kurteczki to ja mam to biale fuuterko hello kitty :-)

image

no i kangurke z hm na polarku i mysle ze spokojnie na razie nam to wystarczy

Kasia - co do przygotowania Amelki to zimy to ja za bardzo nie wierze że już zakończone hihihi, u nas niestety brak kombinezonu i bucików ale czekam jeszcze bo nie wiem jakie rozm kupic... spiworek tez musze kupic ale nie wiem jaki.... chyba po tym wyjezdzie sie wezme - nie dosc ze ubranka na zime, to przygotowanie roczku i kreacji dla małej no i juz o prezentach na swieta i ubrankach tez trzeba pomyslec :-)
aha no wlasnie a co kupilas juz Ami do ubrania na roczek/świeta? może mnie zainspirujesz? :-)

a wogole co za super fotka, co tam buty i czapa :-)najważniejsze to niewinne spojrzenie Amelki!!!!

Natalia- ja tez skorzystam z tego przepisu na pulpeciki, no i ciesze sei ze wyniki Maksia juz ok
Ksiu gdzie kupiłaś małej taką odiazdową czapę i buciki???
Zabulka, Miśka cudna i ma piękny uśmiech.
Czy Wasze dzieci też tak non-stop śmieją, mojej ostatnio to w ogóle uśmiech z buźki nie schodzi, aż miło patrzeć :)

Sara, na roczek co ja mogę mieć :P
Sukienkę i bolerko z hello kitty
o takie :)
http://allegro.pl/sukienka-sweter-h-m-hello-kitty-jak-nowe-bcm-i1250493589.html
Tylko ja kupiłam na 80cm

Ojjka, w H&M są te czapki i buty
Czapki po 22,99
i buty po 20zł

Czapek jest cała masa, za bucikami trzeba sie troszę nachodzić bo ciężej z rozmiarówką
Ja swojej kupiłam 16-17 i są z 2cm za duże, więc na zimę będą ok
Jakaś ta rozmiarówka w H&M dziwna, bo moja nosi 18 buciki, a w H&M za duże są 16-17 :/

Dziś będę w GB to spojrzę czy mają, ale czapki na 100% sa w Alfa :)

jak to gdzie w H&M ;)
widziałam je na żywo - słodkie,
a tak na marginesie Kasia chyba jesteś uzależniona od haemu ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, zaczynam się sama bać, ze tak ;)
Dobrze, że teraz jestem bardziej uziemiona w domu i nie mogę za często odwiedzać H&M ;)

ja sobie chwalę że mieszkam na wiesce, w sumie do haemu mam niedaleko ale z maluchem i w ciąży to zawsze jakaś wyprawa więc za często nie jeżdżę ;) i dobrze bo bym majątek straciła
nie podoba mi się to że tam mają nieadekwatne ceny, jak jakaś nowość to wszystko kosztuje 39.90 albo 49.90 bez różnicy czy to bluzka, sweterek, spodnie czy kurtka :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

witamy się i my :)
dzieci cudne, Kasiu jakie piekne wdzianko dla Amelki
jak jestem na etapie poszukiwania kozaczków.
Dla chłopców sa takie psieeeee

a to mój Filipek na spacerku
image

image
image
za pomocą tego autka przeszedł prawie 300m a oto jego mina po spacerku
[URL=http://img121.imageshack.us/
image
image

image
image
Aga wowww ale fajnie
image
może teraz sie uda

[URL=http://img820.imageshack.us/
image
image
coś mi nie chce wejśc 2 fotka :((((
usmiech był od ucha do ucha :D
image
image
image
image
Ale Filip super przy tym autko stoi,kurcze chyba musze mojej Misce cos takiego sprawic:)

Ojjka ja dzis bylam w GB i czapki byly ale butkow niestety nie,sama chcialam albo takie rozowe emu albo wlasnie te biale,no ale moze jeszcze Alfe odwiedze a jak nie to allegro mi zostanie:/
image
image
ale czad Filip :) Ja też chcę już taką stojącą Amelkę :) a nie czołgającą sie i zbierającą kurz z podłogi :)

Salambo, ja mam to samo wrażenie, że z cenami przeginają
Sa nie które rzeczy dość tanio np czapki po 14zł
ale jakieś sukienki i wszystko inne z nowej kolekcji ma straszną cenę, jedynie czapki zawsze mają tanie :)
No, ale mnie przekonuje gatunek, bardzo lubię ich ciuszki bo ile bym nie prała, zawsze jak nowe wygląda

Zabulka, wczoraj w Alfa było kilka par bucików, ale 16/17
Jutro jeszcze zerknę bo chyba dojadę do Alfa, dziś miałam podjechać, ale wypadły mi inne sprawy

Aga - jak super mały drepta :-)) zazdroszczę, u nas mała się podciąga i stoi ale chwilkę sama jednak większośc czasu spedza jak opisała Kasia - zbierając kurz po podłodze :-))))
ps. a napisz mi gdzie jest dokładnie ten sklep Bobas? bo tez mamy chrapkę na takie sanki z oparciem i rączką
Filipek super :))) też już chcę kupić jakiś chodzik-pchacz Maksiowi bo ciągle wstaje i z kimś za rączki chętnie spaceruje, a w domu czasem staje przy swoim foteliku do karmienia i go pcha :))

dziś byliśmy w Akpolu i w Mama i ja i oglądaliśmy foteliki, w sumie Pani z Akpolu poleciła nam takie: maxi-cosi priori (mój brat miał taki dla swej starszej córki, więc wypróbowaliśmy raz - jest ok, ale główka lata na boki, szczególnie jak dziecko zaśnie, bo tam nie ma takiego ciasnego zagłówka), maxi-cosi tobi, ale cena już znacznie wyższa, aczkolwiek mi się spodobał najbardziej, romer king plus - według mnie trochę ciasne zagłówki, ale pani nas zapewniała że to dziecku nie przeszkadza, nawet takiemu starszemu (no nie jestem tego taka pewna, bo zagłówek naprawdę ciasny, a nie można go zdjąć) i romer eclipse, jakoś mnie nie zachwycił, ale jest z tych wszystkich najtańszy
w Mama i ja oglądałam jeszcze BeSafe Izi comfort (chyba), też fajne te foteliki ;)) i tam jest taka promocja że przy zakupie (825zł) gra interaktywna Tiny Love do fotelika za 1,29 (o wartości 129) więc też ciekawie

powiem szczerze, juz sama nie wiem co wybrać, bo w sumie wiele te foteliki od siebie sie nie różnią pod względem mocowania i bezpieczeństwa, a ceną jednak tak... na pewno nie kupię już używanego fotelika (jak przy tym pierwszym zrobiliśmy) bo to jednak na kilka lat ma starczyć...
image
a to mój mały okruszek, ciągle stoi w łózeczku, nawet w nocy jak się przebudzi to wstaje z zamknietymi oczami, jesli ja nie zareaguje szybciej i nie podejdę do niego :)))
image

i jeszcze jedno, takie z wczorajszego prania :))
image
image
Kasiu a jaka dlugosc stopki ma Amelka,bo moja taki pri razy oko(nie dala sobie zmierzyc)ma 11cm, i nie wiem jaki rozmair tych butkow bedzie dla niej dobry:/moglabys mi w razie czego spr te rozowe i bezowe emu rozm.16/17 i 18/19?baaardzo bylabym wdzieczna:)
image
image
Sara sklep Bobas jest w Nowym Dworze Gdańskim

dziękujemy za miłe słowa :) co do dreptania Filipka
Musze się Wam pochwalic, że wczoraj mój synuś poszedł sam !!!!!!! najpierw zrobił 3 kroki i kucnął, potem 4-5 , ale najwięcej zrobił 15 kroków.
mąż nagrał nawet :) ale jestem z niego dumna :)))))))))))))))))))))))))
image
image
siedze w pracy i nudze sie, wiec Aga gratulacje i Filus jest supcia, usmiechniety od ucha do ucha,

przepisy kulinarne sa super, wyprobuje

ja fotelik mam Maxi Cosi Axiss, drogi placilam w promocji 150£, ale jaka wygoda mloda do niego klasc, bo przekreca sie, a ja mam bolacy kregoslup itp...mojej tez leciala glowka na poczatku, pozniej troszeczke inaczej ulozylam fotelik i jest bez zarzutu, ja mam Citroen Xsara Picasso, i jakos musiala rozlozyc siedzenie z tyl itp, ale jak jezdzilam Mercedesem, badz BMW to nie bylo tego problemu...( czasami maz dostawal w zastepstwie za swojego vana itp)

a tak w sobote lecimy na Fuerte i tam 27 stopni u, zobaczymy jak mloda to zniesie...ale ja nie moge doczekac sie i dobrze, ze bede miala wolne, bo w pracy taki sajgon, ze musze sie porzadnie zabrac za szukanie pracy, bo moje starania o druga ciaze niestety nie sa zbytnio pozytywne...
image

image
dzieciaczki suuper :) mój jeszcze nie staje, próbuje ale ciężko mu

Kasiu butki śliczniutkie, ja musze coś mojemu poszukać, dawno nie byłam w h&m, muszę się tam w końcu wybrać, wstyd bo GB mam prawie pod nosem :)))

Iza współczuję stresu w pracy, niewesoło, 3mam kciuki żebyś szybko coś lepszego znalazła i za owocne staranka też :)

słuchajcie mój mały ma jednak jakąś wirusową wysypkę, na całym ciele, stopach od spodu, dłoniach od wewnątrz, na dłoniach wygląda to najgorzej, musieliśmy wczoraj na majewskich podjechać. Z tego co pamiętam to któreś z maluszków miało już coś podobnego??co z tym robić?? bo nam lekarz przepisał syropek Elofen, wit C i wapno (wapno od czwartku już bierze i nic się nie poprawia)

aaa i Krystiankowi przebiły się 3 zęby u góry, więc razem ma 7 :)))
image
image
basiu moja majka miala to i tez bylam na majewskich dostala multicebion i wapno i po 3-4 dniach zeszlo, na oko lekarki to byl jakis wirus różyczko podobny ...
Wow Aga super!!!!!!!!!!! Ale nasze dzieciaczki robia postępy :-)
image
Aga, gratulacje dla Filipka. Super, teraz to już z górki :) Nie obejrzysz się, jak będzie śmigał. Moja dziś robiła mostki, ale przodem, dosłownie na palcach się wspinała. Siadać coraz częściej też siada sama, ale woli wycierać kurze na podłodze ;)

Natalia, Maksiu to już duży przystojny facet :) Kurczę, fajne te nasze dzieciaczki :)

Zabulka, byłam w Alfa, były dwie pary 16-17 tych białych i beżowych chyba 2 pary, ale jedne wielkie drugie małe, bo sama chciałam się skusi,ć na nie, choć sa droższe.
Moja Amelka ma jakoś też około 11cm. ale jutro napiszę bo teraz śpi w śpiworku i nie mam jak zmierzyć ;)

Tylko powiem Ci, że te białe coś jej spadają, bo się odpinają na rzepach :/ Musze wszyć jej takie na górze do zahaczania
Zastanawiam się tylko co mam teraz Ami an nogi kupić.
Właśnie wyrasta ze swoich bucików, z resztą w nich już za zimno, i sama nie wiem co na te syrki mam jej zakładać :)

Dzieki Kasiu za info.
Ja albo w tyg albo w weekend przejade sie do Matarni i zobacze czy cos tam maja.

My na teraz mamy takie srebrne butki z h&m ale przez to,ze maja taka gruba gume z przodu to nie wiem czy jeszcze dlugo moze je ponosic,aczkolwiek wydaje mi sie,ze juz powoli robia sie za male.Dzis ma dostac jeszcze jakies adidaski od dziadkow,wiec dopoki nie kupie tych emu albo kozaczkow to bedzie w nich chodzila
image
image
Hej, długo mnie tu nie było. Praca, dom itp. Do tego wszyscy wokoło kichają i zarażają. Ograniczam karmienie cycusiem. Teraz tylko rano i wieczorem. Chyba ja to bardziej przeżywam niż młoda.

Bogosia, ale z Jasia fajny chłopak. Szkoda, że nie udało nam się spotkać. Zapoznałabym go z Amelią :) Musimy chyba się ustawić w kolejce potencjalnych koleżanek :)

Widzę, że macie już skompletowane wyprawki zimowe :) My mamy kombinezon po kuzynie. Muszę dokupić czapkę i buty. Od zeszłego tygodnia Amelia śmiga(na czworaka) w swoich pierwszych bucikach. Kupiliśmy w Bartku bo tak nam rehabilitantka poradziła. Na zimę kupię chyba takie http://aurelka.pl/?strona=but1022&kolor=5 też za namową rehabilitantki. Mała ma 11,5cm stópkę, ale rozmiarowo to różnie: 19-20
image image
Aga, właśnie doczytałam. Szczere wyrazy współczucia. Bardzo mi przykro.
image image
Aga to super!!!!
Moja nadal depcze z podpórką albo za rączkę, już teraz jedną, no i stoi bez trzymanki
Gratulacje dla bobasow ktore robia coraz to nowe postepy:)

Konradek juz sam smiga:) potrafi przejsc bez trzymanki jakies 2-3 merty:) Kuzynka jego (ma 6 lat) mowi ze chodzi jak pingwin tylko troche wolniej:) he he Najlepiej to chodzenie mu wychodzi jak nikt nie patrzy (chyba sie stresuje jak widzi ze go obserwujemy:) )

babcia z dziadkiem juz powoli sanki kupuja dla malucha... mam nadzieje ze spadnie kiedys snieg bo juz nie moge sie doczekac reakcji malucha na taka przejazdzke:)
My też wpadliśmy się pochwalić, ze Ami zrobiła dziś "4 kroki" na czworaka :) Więcej już nie chce, ale zmierzamy ku raczkowaniu :)
Buciki mamy tez bartka. O takie
image
Teraz szukam czegos fajnego, na teraz, ale nie mam pomysłu co będzie dobre na taką porę roku, żeby Amelce nóżka nie marzła

Bedę się teraz powtarzać, ale nasze maluchy co dzień robią nam jakieś nowe niespodzianki, rozwijają się w mgnieniu oka :)
SUPER :)

Aga gratulacje dla Filipka, jaki z niego przystojniak :)))

Natalia z Maksia też przystojniak :))) Wiesz że mój także jeździ w miskach,hahahha, tylko że on się ledwo mieści :)

Kamila dziękuje za odpowiedź, co to za różne paskudztwa teraz w powietrzu są. Pediatra mi powiedziała że jak idą górne zęby to dziecku spada odporność i coś w tym jest, mój nie chorował tyle przez te 11 miesięcy co teraz...

Kasia, Gani kozaczki słodkie :)))
Jak mój zacznie stawać to muszę mu kupić buciki ortopedyczne ze względu na to że miał szpotawe nóżki
kasiu, coś dla twojej Amelki;) widzialaś tę kamizelkę? jest cudna!

http://allegro.pl/kamizelka-h-m-9-12-m-cy-roz-80-jak-nowa-i1260571583.html
image image
jeszcze jedną znalazam;)
http://allegro.pl/kamizelka-h-m-9-12-m-cy-roz-80-jak-nowa-i1260571583.html

za chwilę wkleję nasze zdjęcia z wczorajszego spaceru;)
image image
dałabym sobie coś uciąć że Kasia taką kamizelkę już miała ;)
butki świetne, ale ja nie liczę na to że Emily będzie chodziła zimą a jeżeli już to po domu, więc nie będę inwestować kasy w Bartki, ale kupiłam za to te emu z haemu,
muszę się też zabrać za selekcję ciuszków ale tak strasznie mi się nie chce
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

my mamy też takie pancerne buty na zimę, jakoś nie jestem przekonana ale dostaliśmy od teściowej. Myślę,że ewcia będzie spokojnie chodzić tylko nie wiem czy te buty są odpowiednie

A dzisiaj kończymy 11 miesięcy, już tylko miesiąc i roczek będzie!!!!
betrisa gratuluje....sto lat:):):):):) faktycznie wy juz roczek niedlugo,kiedy to zlecialo??? jakas masakra!!

u mnie wogle lipa w butami bo kasy nie:( ale pewnie kupimy jakies bartki jak tylko cos bedzie w kieszeni.liwia pewnie bedzie chodzic,WCZORAJ DAŁA DWA KROKI SAMA I BUMMMMMMMMMMMMM.stópkę ma 12 cm równo.
image
hmmmmm

ale jaki rozmiar kurcze? teraz ma 20,wiec na zime......?22???jak sadzicie?
image
mała c, ja też się zastanawiam, mały ma stópkę 12 cm, nosi półbuty r.21, ale już są na styk, bo do tego ma wysokie podbicie. myślę, że r.22 bedzie dobry na zimę. kupiłam mu w h&m takie miekkie z misia do wózka, ale chyba je oddam, bo w tym nie będzie mógł stać na podłodze. ciepłe ale niezbyt przemyślane dla dzieci chodzących. co prawda on jeszcze nie chodzi, ale lubi stać na nóżkach i całą zimę w wózku jeździł na pewno nie bedzie.... a w marcu też jeszcze zimno potrafi być;)

wasze chodzące maluchy mnie oczarowały! są super!
Kasiu a twoja mała to jak cukierek w tej czapie i butkach)
w szoku jestem, że tak szybko ten rok zleciał. za chwilę roczek będzie;)

a pogoda piękna i idealna na spacery. cały weekend spędziłam gdzie? .... na plaży! i pływałam. dla mnie warunki extra! mama wpadła na plażę, przekazałam jej dzieci na godzinkę i na wodę hop!

niestety wszystkie weekendy będę sama do końca roku. osiwieję!
image image
a to nasz wczorajszy spacer
image

image

image

image image
Wszystkie dzieciaczki super! Dla Ewci Sto lat. Amelka cudnie wygląda jak zwykle, a Filipek brawo!! :)

Ja na jesień kupiłam Ecco rozmiar 20, takie troszkę cieplejsze, ale nie zimowe i adidaski nike rozmiar 21, co firma to inna rozmiarówka. Jaś ma teraz 12, może 12,5 no i są troszeczkę za duże. I się właśnie zastanawiam. Bo na bosaka, czy w skarpetkach, to on już prawie biega. Potrafi chodzić kilka minut i nie usiąść, ale jak mu pierwszy raz założyliśmy buty do chodzenia (po domu, żeby zobaczyć), to się przewalał, tak dziwnie nóżki stawiał, nie wiem czy to normalne.
Na zimę jeszcze nie kupuję, bo nie wiem jaki rozmiar, ale pewnie ecco kupię. Ale fakt, ceny mają powalające.

My od czwartku się "remontujemy" z dachem to wszyscy maja wszystko gdzieś, deweloper odsyła do administracji, a administracja do dewelopera. W ogóle sądzić się maja, bo nie mogą od dewelopera niczego wyegzekwować. Echh ile mnie to nerwów kosztuje.
Doprowadzamy jeden pokój do porządku, żebym miała gdzie pracować, bo do tej pory do w pokoju z aneksem okupowałam stół i nie było gdzie obiadu zjeść. A teraz już mam swoje "biuro" ;)
Jasiek sobotę i niedzielę był u babci na Morenie, w sobotę przyjechaliśmy tylko na noc i rano pojechaliśmy w niedzielę i po 17 wróciliśmy na obiad no i jak wchodzimy, to jasiek babcie prowadził za rękę do drzwi i jak nas zobaczył, to prawie że podbiegł z wyciągniętymi rączkami i się wtulił do mnie, to było takie cudowne uczucie że aż trudno opisać :)

Lidka, współczuję samotnych weekendów. Ja w 2007 roku miałam męża (ówczesnego narzeczonego) tylko na sobotę i niedzielę, bo nie było tygodnia kiedy do Wawy nie jechał w poniedziałek i nie wracał w piątek czy sobotę - myślałam że oszaleję, a mieszkaliśmy razem. I to trwało ponad rok! Ale jakby tak było teraz przy dziecku, to nie dałabym rady :/
image
image
no a ja co mam powiedzieć jak mój mężu od września do końca roku pracuje po 12 h :( po 4 dniach pracy ma 1 wolny
do tego mamy rehabilitację Milki, a moja ginka co chwila wysyła mnie na jakieś badania i konsultacje bo jej się coś w moich wynikach wiecznie nie podoba - kurde chyba muszę się sklonować :/
mała c. my tez kasy nie mamy więc wstrzymuję się z butkami, ale moja jeszcze nie chodzi dopiero próbuje wstawać więc takie do wózka mi starczą - tak myślę :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Mój Filipuś też ma rozmiar 20.Obecnie w takim numerze nosi buciki. Na zime kupiłam kozaczkii bartki 21, liczę, że będą dobre. Kupiłam na allegro.

Lidio zdjęcia piękne. Ja też od niedzieli sama, mąż wyjezdza na 3 tyg za granicę. Zapewne wróci na 2 tyg i znów wyjedzie.
image
image
sto lat dla Ewci !!!!!!!!!! :) moje dziecie za 3 dni kończy 11 m-cy !
image
image
gratulacje dla wszystkich chodzących dzieci - super :)) ale teraz nie ma granic dla nich :)

Lidka, zdjęcia piękne, i w końcu siebie pokazałaś ;)) a to że wciąż pływasz to mega podziw i szacun!!!!! ja bym już teraz na łódkę grubo ubrana wsiadała (ale niestety nie mam mozliwości..), a Ty w samej piance? wow!!! :-O

Basiu, przykro z tą wysypką Krystianka, ale z tą gorszą odpornością przy górnym ząbkowaniu to chyba racja, bo mój też miał ponad 2 tyg katar.. (też 4 zęby naraz...)
image
natalka, ale ja teraz w zimowej suchej piance i butach;) ale w głowę zimno jak się wpadnie i włosy zamoczy..;) dlatego później szybko beret na głowę;)
image image
kurcze a wiecie, że Emilka nie ma jeszcze żadnego ząbka :) od 2 miesięcy ma tylko takie górki w miejscu dolnych jedynek i na tym koniec,
za to ślicznie sama staje, oczywista nadal nie raczkuje - moje dziecię jest chyba wyjątkowe ;)
najbardziej serce mi mięknie jak wspina się na mnie i przytula, tak śmiesznie obejmuje łapkami i tuli główkę i mówi mama
ehhh

ja jako nie sportowa podziwiam wszystkich ruszających się :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo my tez nie mamy ani jednego !!

Kasia31 gdzie kupilas te buty ?? Czy ta sa zimowe??
image
wszystkie dzieciaczki super :)
Moja Marcelinka porusza się....na pupie :)
Moja mama mówi, że mała pewnie raczkować nie będzie tylko od razu pójdzie :)

basiu znowu zawaliłam spacerek :( A może wpadłabyś do mnie z Krystiankiem na kawkę???
Do 13:00 zawsze jestem w domku :)
Salambo i Mala C. jestesmy z Wami ;). Oscar tez nie ma zadnego zabka :(. I sie juz tym martwie :(.
image
image
Dziewczyny, im później ząbki wychodza tym lepiej :) Będą zdrowsze, nie martwcie się. Znam dzieciaki, które zaczęły ząbkować po roczku :)
Mój ma 6 sztuk, ostatnio szły 4 jednocześnie, ale dzielnie znosił i nawet nie chorował :)

Lidka, dopiero zobaczyłam fotki - super :)

Mój już dzisiaj lepiej chodził w butach, mniej komicznie to wygląda, już się nie wywala, ale chodzi wolniej niż bez butów. Stawie siedmiomilowe kroki ;) A w skarpetkach to prawie biega :)
image
image
Wszystkiego naj naj naj dla Ewci:)

A Konradek jutro konczy 11 miesiecy:):):)

Moj smyk tez w butkach stawia siedmiomilowe kroki:) he smiesznie to wyglada:)
Wszystkiego najlepszego dla jubilatów :)

Lidia, dziękuję za link, kamizelki mieliśmy takie w sumie 3 ;)
Teraz skusiłam się na cudne ogrodniczki z hello kitty :)

M.Ciężarówko, buciki są w Bartku. Są to buciki zimowe, całe ocieplane futerkiem. Kurcze teraz trochę się boję, że na moją będą za małe :( Obecnie ma nóżkę 18 a buciki to 20 więc zobaczymy jak to będzie, najwyżej będzie trzeba kupić drugie po Nowym Roku :/

Moja zębolków troszkę ma. Najpierw wyszły dwie jedynki dolne. A później poszło :) i teraz 2 dolna wyszła, jedynka dolna jedna już wyszła, druga w drodze, i wszystko spuchnięte, ale bez większych krzyków wszystko wychodzi.

ile kosztowaly?a gdzie jest bartek?
image
a i jeszcze wiecie gdzie kupie takie cos dla Liwii??

http://allegro.pl/golf-szaliczek-welniany-produkt-polski-i1244492244.html
image
mała c, ja mam chyba taki jeszcze po kornelce. zrobię fotki i ci podeślę. tylko mój ładniejszy;)
image image
o dzieki sylvia1981@wp.pl a moze masz kombinzeon jakis na 86?
image
Bartka masz na 100% w Galerii Bałtyckiej i w Alfa :)

Lidia, śliczne te zdjęcia, kto Wam pstrykał ?

a M.ciężarówko takie golfiki są w H&M też ładniejsze niż te co pokazałaś :)

o to wpadne do manhatanu i obejrze,dzieki i do bartka tez::) ehhhhhh
image
Kasiu, mój mąż po lekcjach u Betrisy;)
image image
ja mam takie do sprzedania. w razie pytań zapraszam na maila;)

poncho BHS
image

golfik H&M (wygląda ślicznie nawet jako golfik na bluzeczkach, wygląda jak nowy)
image

czapeczka zimowa nowa 5-10-15- , obw gł 42-44cm, w środku polarek cieplutki
image

image image
Kurczę to musze mojego męża wysłac na kurs ;) bo jak pstryknie fotkę to nie wiem czy się śmiać, czy płakac hihi :)

A oto moja kochana kruszynka :)
Dziś świętowaliśmy, bo mamy koniec rehabilitacji :) HURA :)
image

I jeszcze jedno :)
Zakłopotanie, co oni mi na włosy przypięli :) Pierwsza spinka Amelki :)
image

kasiu, twoja Amelka jest boska! jak ona się zmienila;)
image image
Ale śliczne dzieciaki!! My ostatnio zaniedbujemy Amelię jeżeli chodzi o zdjęcia. Wstyd.

Kasiu, jak będziesz męża zapisywać to daj znać. Ja zapiszę swojego, a i może sama skorzystam :) Mój ślubny zawsze coś komuś obetnie :) Może jakiś grupowy kurs Betrisa zorganizuje?
image image
Wypatrzyłam pierwszego roczniaczka na naszej liście!!!!Sto lat!!!!!! dla Majeczki:)

Co do zdjęć to my też mało robimy, a żeby mieć wspólne z dzieciakami to w ogóle ostatnio się nadażyło i zrobiono nam wspólne zdjątko
image
ewcia
image
razem z bratem
image
image
Lidia cos innego bym chciała,cos grubszego pod szyje.

Kasia31 Amelka bardzo sie zmieniła!!Cudna jest
image
Gratulacje dla wszystkich dzieciaczkow, i sto lat dla 11sto miesięczniaczków :)

Zdjęcia śliczne, Amelka i Ewcia się zmieniły, duże dziewczyny! :)
A moja od czasu jak się nauczyła raczkować to już nie chce się uczyć chodzić, jak ma jakiś dystans mały i chcę Ją za rączki złapać żeby przejść to od razu na czworaczka... ma ktoś też tak? To normalne?
Sto lat dla Mai od Ewwy :) Pierwszy roczniak dziś obchodzi urodzinki :)

Dziekujemy za miłe słowa, u nas ze zdjęciami to różnie, choc mocno w plecy jesteśmy po tym jak padł nam dysk :(

Betrisa, mała się zmieniła bardzo :) Kurczę u nas wspólnych zdjęć to już w ogóle jakas masakra, prawie nie mamy wspólnych z mężem :)
Taki kurs robienia fotek dla naszych M super sprawa :) Bo moj to straszny antytalent :)

a mój A na szczęście robi ładne zdjęcia ;))) zresztą ja też jestem amatorką ale powiem nieskromnie że zdjęcia mi wychodzą :))) (tzn. kadr najczęściej mi wychodzi, ale gorzej z ustawieniem ostrości lub światła, na szczęście wiele można poprawić w programie do obróbki zdjęć :) )

Paula, mój też od niecałych 2 tyg. raczkuje i już nie fascynuje go tak chodzenie za rączki jak wcześniej, jak nie umiał raczkować.. ale z tego co mówiła mi kiedyś rehabilitantka, to bardzo ważne żeby dziecko najpierw raczkowało zanim zacznie chodzić, także ja się cieszę, a poza tym nie muszę go mieć ciągle na oku jeszcze - aczkolwiek Maksiu wspina sie po wszystkim i wszędzie, bardzo lubi wstawać

dziewczyny, Wy piszecie o butach z Bartka albo z Ecco, ale one strasznie drogie są... nawet ja sobie nie kupuję butów za 180-200zł i więcej... (a jeśli kupuję takie to noszę je przez 5 lat ;)) ) tym bardziej że buciki dla dziecka na ile starczą? na 2 miesiące? mnie nie stać na to.. poszukam jakichś tańszych z odpowiednią podeszwą...
może polecacie jakieś tańsze marki?
image
Natalia, bardzo podoba mi się Twój blog. A najbardziej komentarze/podpisy zdjęć. Masz fantazję.
Co do bucików to ja też chętnie kupiłabym tańsze. I właśnie na rehabilitacji pani poleciła Aurelkę. Wyszukałam gdzieś w necie kozaczki na zimę a tu cena 145zł. Jak dla mnie masakra. No ale u nas wybitnie jest wskazanie do noszenia takich bucików. Gdyby nie to, to pewnie poszukałabym czegoś innego i tańszego.
image image
o własnie ....jak cos wiecie o jakichs tanszych butkach to piszczcie,bede w sobote sama szukac zeby cos za 50-60 zł fajnego kupic
image
dziewczyny, chyba czas założyć nowy wątek, bo ten się dłuuugi zrobił;)
image image
chetne zaloze
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

płyta indukcyjna czy gazowa? (22 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

do góry