Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

Zapraszam do nowego wątku :)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=310624&c=1&k=16 link do poprzedniego ;) jak zwykle zapomnialam :P
image

dzewczyny, ja też jestem dyspizycyjna jeśli chodzi o godziny,
tak więc decydujcie.
ja lacę na spcar i jak wrócę wieczorem to potwierdzimy wszysko :)
image
a co powiecie, żeby się spotkać przy molo w Brzeźnie?? i dalej można ruszyć w kierunku Jelitkowa:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Ja mogę się spotkać w Brzeźnie, dla mnie to bliżej i wygodniej, nie wiem jak Mikulka

Bezpłatne warsztaty dla kobiet w ciąży - 13.03.2012, Gdańsk

Kochane Mamy, pozwalam sobie zaprosić Was na bezpłóatne warsztaty organizowane w ramach Kampanii Bezpieczny Maluch http://www.bezpiecznymaluch.com.pl Na każdą mamę poza cenną wiedzą czekają atrakcyjne upominki :). Zapraszamy do rejestracji na http://www.bezpiecznymaluch.com.pl

Więcej informaji po napisaniu zapytania na adres: bezpiecznymaluch@bezpiecznymaluch.com.pl
Ja niestety odpadam ze spaceru, bo miedzy 11 a 14 ma przyjechac serwis do naszej pralki :((

Agusia, mój pies jak sie bawimy często wskoczy mi na brzuch 2 łapkami z siła torpedy ale jesli nasze brzuchy amortyzują poważniejsze wypadki, jak np samochodowe, to mysle, ze taki mały piesek nie jest w stanie zrobic krzywdy maluchowi :)

U mnie kiepska noc, nie dosc, ze 5 razy wstawałam do łazienki to od 2-3 siedziałam i piłam herbate bo strasznie mnie brzuch/zołądek bolal... kurcze, nie wiem czy to jeszcze ma związek w tą glukozą czy co... bo caly dzien staralam sie jesc mało i nic cięzkiego... :/
image

No właśnie też tak myślę że niekiedy dziewczyny się przewracają, noszą kopiące dzieci i mają wypadki samochodowe a wszystko jest ok, także chyba nic się nie stało. Zwłaszcza że mały wierci się od rana.

A ja umieram z nudów w pracy, normalnie jakaś masakra- nie ma ludzi a ja zupełnie nie wiem co ze sobą zrobić :( Do tego strasznie bolą mnie plecy :( Może znacie jakiś dobry zabijacz czasu :)
image
a ja dziś wstałam o 4 na siku z wielką ochotą na brzoskwinie z puszki, których niestety nie było w lodówce, zaspokoiłam się trochę dżemem brzoskwiniowym, który ostatnio jest u mnie hitem dodawanym do wszystkiego; ale tych brzoskwiń i tak dziś nie odpuszczę:)
image

image
dla mnie brzeżno ok, tylko azura razem się zabierzemy :)
ustalcie godzinę tylko
image
Agusia, ja jak naprawde sie nudze to wchodze sobie na gry.pl albo gram w literaki http://gryonline.wp.pl/gry.online-word-play.html ;)
image

Cześć Mamuśki melduję, że przetrwaliśmy wyprowadzkę i przeprowadzkę :)
Miałam 167 postów w poprzednim wątku a tu już nowy wątek :)

Wczoraj wzięłam sobie dzień wolnego, bo byłam już wykończona. Martwię, że się przepracowałam i czy z maluszkiem wszystko dobrze, czy to nie było za duża na moje siły..

Co do ułożenia maluszka u mnie narazie układa się prawidłowo, główką w dół, ale mój lekarz mówił, że na tym etapie nie ma to większego znaczenia bo dzieciątko ma tyle miejsca że cały czas w zasadzie się kręci :)

Do połówkowego mamy dokładnie 2 tygodnie i ammy nadzieję,że potwredzi nam lekarz płeć nanana :)
image
A właśnie. Może pytanie wyda się dziwne ale chciałam zapytać o te foteliki. Nie mam dzieci. Z mężem nie mamy takiej bliskej styczności z maluchami więc nie wiem jak to jest: jeżeli mam wózek 3w1 to czy ten fotelik nadaje sie do jazdy samochodem czy trzeba coś dokupić. Myśmy dostali wózek w prezencie i wydawało mi się,że jest 3w1 a mąz mówi ze 2 w1 i czy w takim wypadku dokupić fotelik czy lepiej typowy fotelik do samochodu?
image
Masia, czasem do wózka trzeba dokupic adaptery, ale najlepiej jakbyscie podjechali do mama i ja czy jakiegos sklepu gdzie są wózki i powiedzieli ze macie taki i taki wózek i co teraz zrobic ;)
Ale z tego co widze, a tez sie nie znam w 100% to do mutsy pasują dwa foteiki http://fotelik.info/pl/testy/Mutsy/
image

no właśnie, ale z bezpieczeństwa mają tylko tróje, może doradzą Wam jakiś lepszy z adapterem.
Masia, fotelik to fotelik :) Najlepiej kupić fotelik producenta wózka, tylko sprawdzić jak wypada w testach, jeżeli słabo to polecam jakiś maxi cosi, które pasują do wielu wózków, w najgorszych przypadku będziesz potrzebowała adaptera.

Ja do fotelika Jane Strata nie mam zastrzeżeń, jest dobry i bezpieczny.
Hej Dziewczyny,

Masia, podziwiam sprawna akcje przeprowadzkowa - w jeden weekend, fiu, fiu!:))

Co do wrazliwosci brzucha w ciazy, to mi gin tez kiedys tlumaczyl, ze natura zadbala o to, zeby chronic i amortyzowac jakies pomniejsze uderzenia...

Ja niestety dalej jestem przeziebiona - czosnek i cytryna nie za bardzo jednak skutkuja, juz mam dosc i z checia wygrzebalabym sie z domu na spacer. Wczoraj bylo tak pieknie, a dzis znowu snieg i zimno, brr. W zwiazku z chorobskiem, to ja sie nie wybieram niestety jutro na wspolny spacer... Ale na kolejne mam nadzieje, ze juz tak:)
imageimage
Cześć dziewczyny. Ja też się piszę na jutrzejszy spacer, co do godziny to mi bez różnicy. Czekam na Wasze ustalenia :-)

a mi nie pasuje niestety, mamy wizytę u ortopedy, ale życzę udanego wypadu :)

my na szczęście mamy fotelik po młodym więc nie musimy kupować, bazy nie mieliśmy i nie kupujemy, da się bez tego żyć, a po hipermarketach raczej staram się nie ciągać małego, przeważnie mąż z nim jest na spacerku a ja w tym czasie robię zakupy :)
kobritta, to dasz radę być na 11 w brzeźnie ? może zrobimy spotkanie przy parkingu, bo i tak będziesz musiała tam dojść.
Może być o 11 na parkingu przed molo od strony Zaspy:)
image

image
Dziękuję za wytłumaczenie :)
Muszę pierw zobaczyć czy to 2w1 czy 3w1 i bedzie wsyztsko jasne.

A co do spacerków to jeszcze 2 tygodnie i zwolnienie i wiosna nanana i bede mogła z Wami się wypuszczać. Swoją drogą do niedawna miałam brzuszek taki, że nasi bliscy i przyujaciele co mnie wdzieli to zawsze się śmiali, że ciągle chodzę najedzona.. ;) A tak w przeciągu tygodnia mam wrażenie że brzuch mi wywaliło i wyglądam jakbym miała zaraz urodzić ;) Teraz się śmieję i mówię że wyglądam jak chodząca beza :)
image
jeszcze nie poszła więc się wtrące,
Azura, wiesz jaki to jest parking?

bo ja znam ten taki typowy wielki w brzeźnie, ten blisko tranwaju :) i tych wszystkich tz. bud gastronomicznych,
moze tam się spotakmy bo mam wrażenie, że większość z nas przyjedzie kom. miejską :)
image
no jasne że wiem, my się spotykamy od strony zaspy, ja chcę podjechać 124, także proponuje Tobie spotkać się u mnie na Chrobrego i podjechać ze mną.
albo wsiądź przystanek na legionów i spotkamy się w autobusie :)
będę zjeżdżać z Matarni samochodem przez Wrzeszcz więc najpierw mogę zwinąć Mikulkę z Wajdeloty a potem możemy podjechać po Ciebie:)
image

image
W końcu nadrobiłam całe czytanie. w skrócie od piątku to troszkę się działo, w piatek pojechałam na basen z córcią, jestem z niej taka dumna zaczyna już tak ładnie pływać, wymoczyłam się i odrazu lepszy dzień miałam. Na wekend pojechaliśy do teściów, ale wszystko popsuło to że mnie i męża tam rozłożyło przeziębienie. Normalnie takiego kataru to ja nigdy nie miałam nie wiem czy mi bardzije leciało z nosa czy łzy z oczu. Dopiero dziś się lepiej czuje. O dziwo że my razem chorzy a córcia się trzyma dzielnie. MIłego dnia
Iwonka_ika trzymajcie się, bo nam teraz choroby niewskazane :)

A mam pytanie z innej beczki, czy ktoraś z Was kiedykolwiek korzystała z projektanta wnętrz? Siedze na necie i szukam inspiracji do naszego salonu z anksem i nic mi sie nie podoba :(
image
Iwonka, zdrówka dla Was !

Masia, ja niestety nie korzystałam.. moje wizje mi zawsze wystarczały ;) Chociaz ostatnio po projekcie szafy projektanci mówili, ze bardzo funkcjonalna ;) moze sie pomyliłam z zawodem ;) ??

Ja wróciłam ze spacerku, pogoda dzis niestety taka sobie, ale z małą sie dotleniłysmy i teraz szukam inspiracji na pokoik... bo jeśli w czwartek sie potwierdzi dziewczynka to powoli bierzemy sie za remont... 6 bedzie szafa, wiec do 10 pokoik małej bedzie pusty i trzeba bedzie go powoli zapełnić ;)
image

kobritta, ja dla mnie super :) Możecie mnie zabrać z małej krzyżówki Chrobrego z Lwowską.
Jeszcze ustalimy co i jak.
My dopóki nie przeprowadzimy sie na swoje to nie wolno mi nic kupic dla maluszka :(
Ale pokój Franka wiem, jak będzie wygladał i sypialnia tez ale z salonem i aneksem mam straszny problem. Wcześniej mieliśmy małe mieszkanko ok.40m2 wykonczyliśmy je sami i było naprawde super zrobione. A teraz sam salon bedzie miał 30m2 i nie mamy inspiracji. Cały czas wydaje sie pusty i mało przytulny...
image
Masia, całe 30 m2 to duże pole do popisu, ja dekoratora nie znam, zawsze samemu udawało mi się zagracić pokoje ;)
dla mnie też propozycja super :)

daj znać tylko gdzie mam stać aby ci było wygodnie :)

a co do dylematów Masi,
mam super projektanki, dziewczyny są naprawdę fajne, prywatnie moje koleżanki, młode, z burzą pomysłów a do tego na pewno nie są drogie,

http://pracowniapolka.pl/kontakt

dzwoń do Joanny :)
image
banka- mi z przeziębienia udało się wyjść pijąc uderzeniowe dawki wapnia witaminą c 300 mg - 2 tabletki rozpuszczone w pół szklanki wody - najpierw nie dowierzałam lekarce - ale po 2 dniach przeszło jak ręką odjął ;)))

wiecie co się zastanawiam - bo w tym spa co jadę jest w moim pakiecie masaż prenatalny - aczytałam ostatnio w necie że w czasie ciązy masaże nie są wskazane .... ale oni tam chyba wiedzą co robią , nie???
qrcze mam teraz zagwozdkę .... niby mogę zrezygnowac z tego masażu ... ale ja tak lubie masaże ... ze sama nie wiem juz co robić ;/

a spaceru zazdroszcze
a jautro mam piżama party w domu - mała zaprasza kolezanki na noc - będzie się działo ehhehe
Mikulka super dziękuję za namiar :)
image
Kurde, pogoda nie nastraja do spacerków, ja na razie jestem chętna na spacer, ale chyba coś mnie bierze i po raz 3 dorwała mnie opryszczka- już się zaplasterkowałam :) Wstałam z samego rana na badanie tsh i ft4, potem byłam z psiapsiółką w kinie na I że Cię nie opuszczę - polecam!

Dziewczyny to w końcu na którym parkingu się spotykamy: tym wielkim od strony Zaspy na końcu Jana Pawła, czy na Brzeźnie koło tramwaju na końcu Hallera?
imageimage
Aaaa zapomniałam dodać, że mój kot też mi wskakuje z całym impetem na brzuch, zwłaszcza jak leżę sobie na wznak i się głaszczę po brzuszku, zdarzyło się to już parę razy, lekarz powiedział, że nic nie powinno się dziać z tego powodu. Bunia vel Szmaciak waży ok. 4 kg.

Jaki rozmiar śpioszków/pajacyków itp. kupujecie na start dla maluszka? Zamierzam powolutku się za tym rozglądać:)
imageimage
hey sylwiaagnieszka, na tym od strony Zaspy na końcu JP :) godzina 11 :)
ollll, jak ja Ci zazdroszcze tego spaaa !!!!!!!!!!!!!!!!! Tez czytalam, ze w ciąży masaze nie są do konca wskazane, ale wydaje mi sie, ze to są jakies specjalne...
Jak znajde jakas tania i fajna oferte tez napewno skorzystam, póki co wykorzystuje męża i tez jest ok ;)

sylwiaagnieszka, ciuszki mysle, ze 62 najmniejsze, ew kilka body 56 jesli z mężem nie jestescie za duzi... ale maluchy wystaraja z nich podobno bardzo szybko ( a czasem sie w ogole nie mieszczą ) wiec nie warto w ten rozmiar inwestować ;)
image

Haaa ja jestem mała 160cm, mąż duży 185cm, po prostu nie będę kupować tego za wiele, pokaże mężowi co bym chciała i dokupi jak mały wyjdzie na zewnątrz :)

Na spacerku postaram się być jeśli pogoda dopiszę i jeśli całkiem mnie nie weźmie, bo teraz głowa boli i zaczynam ciągać nosem :(
imageimage
Dziewczyny życzę jutro miłego spacerku i lepszej pogody niż dzisiaj:)
Dla tych, którym pogoda daje się we znaki mam fajny krótki filmik
http://www.cda.pl/video/618747/Papuga-gadajaca-po-Polsku-Jaki-dobry-buziak
Myślałam, że skonam ze śmiechu, a też od rana nie byłam w super hiper humorze:)
image
Cześć dziewczyny, jestem tu pierwszy raz:) Termin mam na 12 lipca, nie wiem jeszcze jaka płeć dzidzi:( Zastanawiam się czy to normalne,że nie czuję jeszcze ruchów. Dodam,że to moja pierwsza ciąża
image
Witam nową forumkę:)

Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek Antoś

Lipcowe:
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
imageimage
dziewczyny miałyście może bóle brzucha przypominające miesiączkowe? jestem w 19 tygodniu i dzisiaj cały dzień mnie bolał brzuch, niestety nie dostałam się ani do gina ani do ogólnego:(
hej :)
Po raz pierwszy zaglądam do Was :) Ale na pewno nie ostatni :D
Również moja pierwsza ciąża :)
Termin na 10 lipca, mam nadzieję, że w piątek dowiemy się czy chłopczyk czy dziewczynka :)
Pozdrawiam Wszystkie przyszłe mamusie i zdrówka życzę :)
Joann4 - no to mamy termin na ten sam dzień :)
Nie ma co się przejmować brakiem ruchów, niektóre dziewczyny dopiero w 22 tygodniu czują ...
Ostatnio był na forum wątek na ten temat
myśmy musieli dokupić sporo rozmiaru 56 bo mieliśmy zdecydowanie za mało (jak się okazało po urodzeniu) ...

Odnośnie rozmiaru - jaki kupować to chyba najlepiej porównać swoją i męża wagę przy urodzeniu i szykować się na dziecko tych rozmiarów ...Myśmy oboje przy urodzeniu ważyli koło 3 kg i Elizka także podobną wagę miała ...
No to mąż miał 3300 a ja 3650 wiec oby nasza mała nie przekroczyła 4kg ;)
Moj tata miał 4100 a mama 2700... wiec wychodzi średnia ;)

Witam nowe ciężarówki :))
image

Witam nowe Mamuśki, ale nas już dużo.
Mam nadzieję, że jutrzejsza pogoda dopisze, jeśli nie to najwyżej skitramy się gdzieś na kawkę:)
image

image
no dobra dziewczyny,
podsumowując, bo ja dzisaj jestem nie ogarnięta,
ile nasd na ten spacer w końcu :)

bo ja naliczyłam 5 :)
image
Syrenka, z tymi bólami to nie wiadomo,
podobno jak coś się dzieje to boli non stop i mocno,
ale jeżeli nie czujesz się dobrze to leć jutro do gina albo na IP i powiedz, ze bardzo boli
image
Ja jutro przybędę pod warunkiem, że pogoda jako taka będzie, póki co leżę zaopryszczkowana i zakatarzona :/

Jeśli chodzi o bóle brzucha to wcześniej bardzo często je miałam, na dole i po bokach, teraz już rzadziej i zazwyczaj jak zaszaleje z dźwiganiem. Jeśli jest to mocny ból i nie będzie mijał to wtedy na IP.

Mikulka podałabyś mi na priv swój nr tel. w razie gdybym miała Was szukać, obiecuję nie wykorzystać go w niecnych celach :P
imageimage
Mimo, że nie "znam" Was kobitki tak dobrze (dopiero co weszłam na forum i przeczytałam wątki -5części z 19- duuuużo napisałyście :D)
To z chęcią bym się z Wami na spacer kiedyś wybrała i podyskutowała o tych "ciężąrówkowych" sprawach :)
Jutro niestety mam już plany, ale mam nadzieję, że to tylko pierwsze spotkanie z licznych :D
heh, właśnie próbuję dodać suwaczek....
image
Witam nowe Mamuśki :)

oooll, byłam w Mama i Ja, niestety nie było tridera, musiałaś pomylić z innym wózkiem, a ja chyba się skontaktuje z dystrybutorem Jane, gdzie łaskawie mogę kupić ten wózek w 3city.

A to jest ten wózek o którym pisałaś:
image
image
image

prowadzi bardzo super, jednak 3 kółka to jest to :) jest lekki i zwinny, rączka nie jest regulowana, ale mi akurat pasowała...jeździłam po całym sklepie :P
znalazłam wózek w sieci http://playxtrem.pl/produkty/26/kudu
Witamy kolejną lipcową mamę :)

Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek Antoś

Lipcowe:
07.07 - oooll - Córeczka
10.07 - kate88
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
image
Czesć mamuski i te starsze i te nowsze ;)
Jak wiecie gdzie chcecie rodzić to piszcie dopiszemy szpital.

Ja dziś od rana fatalnie się czuję. W głowie mi się kręci tak,że ciężko było mi przejść z pokoju do łazienki. Jak szłam na autobus to przeszłam pół osiedla,żeby sie dotlenic i teraz jest lepiej, ale ogólnie czuję się jak flak :/
image
Ja dzisiaj też obudziłam się z lekkim bólem z prawej str brzuszka tak na dole :( Musiałam wziąć tabletkę rozkurczową bo bym chyba w pracy nie wysiedziała.

Co do ciuszków to ja też głównie kupuję/dostaję na 62, ale myślę że na 56 też trochę kupię bo my niscy jesteśmy. A przy urodzinach też mało ważyliśmy- mąż 2700, a ja 3050. Także nie spodziewam się wielkoluda.

No a w pracy ruszyła rekrutacja, od rana miałam już na rozmowie dwie panie :) Cieszę się bo jak już kogoś przyuczę to będę mogła spokojnie iść na L4- co najchętniej zrobiłabym od jutra :D
image
Agusia a u mnie narazie nic-żadnej rekrutacji. Znaczy Prezes czały czas mówi, ze zaposi kilka pań mam je sprawdzić później jakaś przyuczyć, ale do mojego zwolnienia 2 tygodnie wiec a nie widze postępów z jego strony... ;)

My narazie mamy tez ciuszki tak na 62-68 najwiecej. Mąż jest bardzo duzy i po urodzeniu ważył prawie 5kg wiec nie nastawiam się na kruszynkę ;) ale jeżeli w 9 miesiacu wymiary będą pokazywały dzieciątko w normie to dokupię kilka sztuk w rozmiarze 56.

Nulka nie wiem czy przegapiłam, ale obiecałaś spisać wyprawkę ze szkoły rodzenia :)
image
hej dziewczyny,
ja właśnie wstałam, teraz się jeszcze chwileczkę polenię i zaraz lęcę pod prysznic oby na spacerek zdąrzyć :)
pogoda trochę smutna ale nie wieje i chyba nie pada (nie wiem do końca bo słabo widzę rano :))
image
Mikulka jak szłam koło 7 rano do pracy to była mżawka na Morenie, ale jak wysiadłam z tramwaju na Letnicy już nie kropiło. Ale brzydko jest na dworze :/
image
oj tam brzydko :)
w anglii np. taka pogoda to ładna :)
a fasolki będą dotlenione :)
one nie zmokną choćby nie wiem co :)
image
heh, też zaczęłam szaleństwo sklepowe :D tzn póki co więcej oglądam niż kupuję, ale w takim sklepie jak Mama i ja mogłabym godziny spędzić :)
Ostatnio właśnie jak byłam rozglądałam się za wózkiem 3w1 , jednak Pan stwierdził, że lepiej kupić wózek2w1 a fotelik osobno (zależy mi aby miał wysoką ocenę w testach bezpieczeństwa) , bo ponoć maleństwo nie powinno jeździć w takim foteliku dłużej niż godzinę (zwłaszcza do 3 m-ca życia). Nie wiem ile w tym prawdy, ale na zakupy w foteliku dziecka zabierać nie będę :)

Co do porodu, to najprawdopodobniej będzie to wojewódzki, poprostu "najbliżej" (a i tak ok 15min samochodem)
image
azura- noooo widzisz nie wiem czemu myślałam że to jane - dzięki zaraz oblukam o co kaman ;)))

ja wczoraj byłam na sponsoringu - bardzo prawdziwy film ... bardzo ...

dzisiaj zaliczyłam o 4.30 podudkę bo wyprawiałam w delegacje niby małża ;)
i już zasnąć nie mogłam- w nagrodę dostałam skoki na łóżku od królasa ;)) zamknęłam się z nim w sypialni cobym miała spokojną głowe że nigdzie nei wlezie i mogła spać a ten sobie upodobał skanie po poduszce na której leżałam ;))

zazdroszcze wam spacerku ;) chociaż pogoda akurat średnia ;/
Hej dziewczynki, ile miałam do nadrobienia:)

Masia ja na 99% wybieram Zaspę, więc można dopisać.
Pogoda taka sobie, ale cieplej niż wczoraj:)
Szkoda, że mam dosyć daleko na Brzeźno i brak auta doskwiera, łatwiej byłoby mi iść po prostu na spacer do Parku Oruńskiego, no ale samej to tak sobie....
Dzisiaj chyba pójdziemy na Sponsoring, no i wczoraj oglądaliśmy z mężem film "Bez mojej zgody"- bardzo wstrząsający.

Azura i Akamara po ostatnich ćwiczeniach miałam zakwasy na udach, takie konkretne:) Fajnie :)
image
Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa

Lipcowe:
07.07 - oooll - Córeczka
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

No to uaktualniamy :)
image
Ja to nawet mam juz bluzy i sweterki na 74 a nawet kurtke na jesien/zime w rozm 80 ;)

Masia, moge wrzucic tą wyprawke, ale ona jest naprawde okrojona i taka jak wszedzie piszą... ( zrobie to dziś - obiecuje ;) )

Mi sie dzis dobrze spało, bo sniła mi sie nasza niunia... chodziłysmy sobie na spacerki, nawet mialam swoj wózek, tylko w innym kolorze :P i byla taka sliczna i malutka, tak slodko ziewała... boski sen !!!! ja chce juz połowe maja !!!!!
image

Tez bylam wczoraj w kinie na Sponsoringu - niestety pod koniec seansu zaczelam kaszlec i musialam sie zmyc i monz dopowiadal mi zakonczenie... A wczesniej bylismy w Meksykanskiej knajpie na pysznym jedzonku:) Niestety dzis znow czuje sie jakbym byla totalnie przeziebiona - oooll, zastosuje sie do rady z wapnem!:)

Z tymi malymi ciuszkami, to ja pamietam, ze jak Maja miala 3500 przy urodzeniu, to w ogole nie zalozylam na Nia bodziakow 56, bo zawadzal ten kikut pepka, wiec najpierw w gre wchodzily tylko kaftaniki, zeby nie zerwac kikuta, a jak sam odpadl, to juz bodziaki 62 byly w sam raz:)

Milego spacerku Dziewczyny!:) Ja dzis mam USG wieczorkiem, nie moge sie doczekac..!
imageimage
Dziewczyny wczoraj byłam w szkole rodzenia i był temat o laktacji. I pani prowadząca powiedziała na koniec bardzo ważną sprawę. Ze gdy chcemy kupić laktator używany, to tylko od bardzo zaufanej osoby (np siostry, kuzynki, albo przyjaciółki-ale od osoby naprawdę nam znanej), w żadnym wypadku allegro itp sklepy. Uzasadniła to tym, że nigdy nie wiemy od kogo kupujemy, a podobno to jest sprzęt bardzo intymny i można się zarazić wirusem HIV. Także puszczam dalej w eter.Miłego spacerku:)
image
Dzień dobry:)

Katar został, ale na spacerek jadę. Jolaa gdzie mieszkasz? Ja też mam bliżej p.oruński ale mam auto i mogłabym Cię zabrać.

Dziewczyny bardziej doświadczone piszcie co radzicie kupić do wyprawki, jakie rodzaje śpioszków, bodziaków itp. Byłabym wdzięczna:))) Wczoraj oglądałam takie cuda ale jest tego full z różnymi zapięciami i kombinacjami.
Jeśli licząc wg średniej wagi i długości to nasz maluszek będzie miał ok 3900 gram i 59cm, mam nadzieję, że jednak będzie mniejszy :P
imageimage
co do ciuszków- ja ze swojej storny powiem tak: jak najmniej wkładanego przez głowę- ale wiadomo, ze bodziaki są potrzebne - więc na pewno takie z zatrzaskami przy szyjsce, zeby było dużo miejsca do włożenia główki.Pajacyki rozpinane na całej długości aż do stópek- takie najłatwiej włożyć, a poza tym wygodniejsze przy zmianie pieluszki- odpinasz tylko dolną częśc- nie musisz ściągać za każdym razem całego i na nowo zakłądać.
Najlepsze spioszki z praktyki to te zapinane na calej dlugosci na zamek! Np. z KappAhla. Najszybciej mozna sie dostac do pieluszki, szczegolnie w nocy ma to swoja nieoceniona wartosc:)) Przeklinalismy te ze zbyt wielka iloscia guzikow, oj, wiele razy!

Latwiej tez wlozyc niemowlakowi nozke w spioszka razem ze stopka i nie przeciskac takiej malej stopki przez nogawke, szczegolnie jak sie nie ma na poczatku w tym wprawy, a maluszek wydaje sie nam taki kruchy.

Ale prawda jest taka, ze kazdemu moze byc wygodniej z innymi ciuchami:))
imageimage
wyprawka z SR z Zaspy
łozeczko + materacyk ( zadnego konkretnego pani nie polecała, najwazniejsze, zeby miał atesty )
wanienka- duża
wózek ( przekladana rączka, odpinane czesci miekkie do prania, zapasowe koło )
fotelik
pościel x2, przescieradło, najlepiej z gumką x2
ręcznik x2
30 pieluszek tetrowych ( głównie do wycierania po kąpieli ) i 10 bawełnianych
koc
rożki x2
kaftanik 10-12 szt
szpioszki 4szt
komplety wyjsciowe x 2
czapeczki x2
skarpetki i niedrapki (luźne!)
na zime spiworek do wózka, kombinezon do fotelika, zeby wygdoniej sie zapinało pasy
mydło, oliwka, masc do pośladków, gaziki sterylne i zwykle, sól fizj, Octanisept, nożyczki do paznokci, frida
image

sylwiaagnieszka szkoda, że dopiero teraz przeczytałam, ja mieszkam na Wawelskiej. A tak do 15.00 sama w domu....zanudzę się chyba
image
co do ubranek- to ja pamiętam że bardzo lubiłam te które mają przy główce takie zakładki - mała ruszała głową i zapięcie z boku zatrzaska było koszmarem hehehhe

co do dołu - mi się sprawdziły dla odmiany takie zapinane tylko w kroku ;))

ale prawda że ile mam i maluszków tyle opinii ;))
dziewczyny mam prośbę- moja koleżanka chciała też się zapisać na tą kampanię "Mamo nadchodzę". Ma któraś z was link do tej stronki na której były zapisy?? Bo nie chce mi się naszych starych postów przeszukiwać :) Będę wdzięczna :)
image
http://www.mamonadchodze.com.pl/index.php/zgloszenie_udzialu/
dziękuję :)
image
A ja czekam na ten servis od pralki i wyjątkowo mi sie nudzi.... :/ i jeszcze czekam az moj własnorobny kompot z truskawek wystygnie bo mam mega ochote :D
image

mam pytanie, które z was dostały potwierdzenie uczestnictwa w ww. kampanii?? idziecie tam same, czy z partnerami, mężami etc??
image
ja dostałam potwierdzenie uczestnictwa kilka dni temu, idę sama:)
Ja dostałam :) Wybieram się oczywiście z mężem i chyba z koleżanką która też jest w ciąży a jej mąż pływa. Mam nadzieję że nas w trójkę wpuszczą :)

Dziewczyny mój mąż panikuje i po tym poniedziałkowym wypadku z psem karze mi iść do gina na kontrolę. nawet już do niego dzwonił i pytał czy mogę przyjść dzisiaj. jak myślicie nie wyjdę na panikarę??
image
mi jakiś miesiąc temu moja starsza córa (3-letnia) usiadła w zabawie z całym impetem na brzuch (właściwie wskoczyła), sama się przestraszyłam- pytalam ginekologa, ale pwoiedział, zeby absolutnie się nie martwić, bo dziecko jest tak zabezpiecozne w brzuskzu, że nie ma możliwości, zeby mu sie coś stało, także moimz daniem nie masz się czym przejmować
Ja w zasadzie jestem spokojna, czytałam i pytałam więc raczej nic się stać nie mogła. Ale mój mąż się denerwuje i chce bym poszła dzisiaj i się zbadała.
Przez to że on jest niespokojny to mi się to też udziela, zwłaszcza że boli mnie podbrzusze a mały od rana się nie rusza :( Może faktycznie pójdę dzisiaj i będziemy spokojniejsi. W sumie i tak za tydzień miałam iść więc o tydzień przyspieszę wizytę :)
image
agusia- pewnie nic sie nie stało, ale dla spokoju idź ;)) w takim wypadku pewnie za tydzien nie będziesz musiała iść - a spokój mamy bezcenny ;))
aaaa azura- jak sie dowiesz gdzie w 3city tridera kupić to daj znac
tylko ja ten 4 kołowy chce ;)
Ja raczej bede szła sama i dostalam potwierdzenie kilka dni temu :)
image

Hejka Dziewczynki,
już po spacerku...pogada Nas nie rozpieszczała, ale nie padało i wiało, także git :)

Jeżeli chodzi o kino to chcę zaliczyć Spadkobierców, Sponsoring i Wstyd, może nawet jutro po zajęciach się na coś wybiorę :)

agusia, skoro z tydzień miałaś mieć wizytę, to rzeczywiście lepiej niech dziś Cię zbada i będziecie spokojniejsi.
dobra oooll, dowiem się bo nie było ani tego ani tego, tylko unlimit i slalom ( ale on jest mega cięzki !!! z hamulcem tarczowym, z którego moje Kochanie miało nieziemską beke wysyłając fotkę kolegom )
Ja na mamo nadchodzę wybieram się z mężem a gdyby on dał ciała to wezmę moją siostrę.

Aga ja bym poszła na Twoim miesjcu dla świętego spokoju, zwłaszcza jeżeli mały się nie rusza a boli Cię podbrzusze. Mój gin powiedział mi na ostatniej wizycie, że jeżeli cokolwiek mnie nie pokoi od razu mam dzownić. Najchętniej zadzowniłabym z tym, że mój maluch jest leniwy i poza łaskotkami od czasu do czasu nie chce mnie kopnąć ;)
image
A które z Was wybierają się 24 a które 25.03.na Mamo nadchodzę?
image
My z Olką idziemy 25 :)
image

ja idę w niedzielę
My 24 :)
Na poczatek witam nowe mamusie:)

kurcze,a ja nie pamietam na kiedy sie zapisałam-mam nadzieję, ze jeszcze dokłądnie napiszą, bo w tym potwierdzeniu nie było.

a my dzisi mamy 2 spotkanie w SR, bedzie o pielegnacji noworodka,a jutro kolejna wizyta u gina i nie moge sie już odczekac, zeby zobaczyc moje maleństwo.
image
My idziemy 24 :) Z mężem oczywiście, mam nadzieję, że wykłady będą ciekawe. Potwierdzenie też dostałam parę dni temu.
Azura nie narzekaj na pogodę, było dobrze :) W przyszłym tygodniu może będzie lepiej. Swoją drogą fajnie było osobiście poznać parę z Was :)
Agusia jeśli się niepokoicie to pewnie, że idźcie do lekarza. Za wszelakie rady co do wyprawki jestem wdzięczna i zapisuję:)
imageimage
Ja na Mamo nadchodzę wybieram się w niedzielę i raczej wybieram się z koleżanką, która jest sierpniowa ale nie wiem jeszcze czy się zapisała. A jak nie z nią to sama.

Dziś pierwsze spotkanie w szkole rodzenia Iwony Guć :) Liczę, że będą już zajęcia, a nie tylko sprawy organizacyjne.

Dziś tata poczuł Tolka po raz pierwszy bo wcześniej jak tylko dotykał brzucha mały zastygał :)
[url=http://www.suwaczki.com/]image
image
ja idę sama bo ktoś musi z małym zostać :) aa i ja idę 24 chyba:) mam nadzieję że nic nie pomyliłam :)

pg ja mam medele elektryczną i byłam z niej bardzo zadowolona :)

nulka na którą szłaś na glukozę??od razu na 8 tak jak jest otwarte? i kupowałaś może w tej aptece koło przychodni? bo zapomniałam dziś kupić i się zastanawiam czy będzie jutro otwarta tak rano. Robiłaś 50 czy 75?

hej dziewczyny!
połowę wątku mam do nadrobienia...

co do ciuszków to te 56 wcale nie są takie małe - nasza Tysia (4,11kg przy urodzeniu) nosiła je długo nawet, także nie taka zła inwestycja :)
ja mam plan, że jak ogarnę ciuchy moje, Męża i Tysi (poprzenoszę w szafach i trochę mam nadzieję zredukuję) to w nagrodę wypiorę i poukładam ubranka dla nowego dzidziusia ;) ale się nie mogę zebrać :P

też witam nowe mamusie!
hej Dziewczyny :) a propos wyprawki...wiecie już jaki laktator kupujecie?
Na razie patrzyłam sobie na medela mini electric (ponoć za głośny) lub medela swing (opinie ma b.dobre ale trochę drogi), ale to tylko takie wstępne zwiady były :)
Tak sobie myślałam, że kupię (mąż kupi) jak okaże się, że będę go potrzebować. Zostały 4 m-ce więc pewnie wiele jeszcze mi się zmieni.
imageimage
Juz po wizycie u dr.Puzio ;) bardzo fajny lekarz, i potwierdzil SYNKA ;) uuuuuuffffff i wszystko z maluszkiem ok.

Jak dla mnie laktator elektryczny madeli to badziew, miałam w pierwszej ciazy i kiedy juz bylam w szpitali mąż leciał do sklepu po laktator TT zwykly reczny i uratował moje cycki ;)
Wydaje mi sie ze duże znaczenie ma to co przykladamy do piersci bo w medeli sa dosc małe i może na mały biust są ok, w TT ten element jest dosc duży i przy dużym biuście jak posiadam spisal sie super ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
ja też mam ręczny TT i przy pierwszym sprawdził się super:)
image

image
Witam wszystkie Mamusie :)
My dziś byliśmy na wizycie prywatnej u gina bo jakoś te połówkowe badanie na NFZ nie dostarczyło mi nadmiaru informacji i po raz kolejny potwierdza się że prywatnie inaczej lekarz do wszystkiego podchodzi. Pani dr zbadała wszystko, pomierzyła pokazała i potwierdziła że będziemy mieć Syna, nawet zrobiła nam wydruk byśmy mogli pokazać przyszłym dziadkom :)
image
image
Dzięki Dziewczęta! Ja jestem totalnym świeżakiem, ale słyszałam różne opinie nt. laktatorów... większość niestety takich, że ręcznym można co najwyżej biceps wyrobić...ale fajnie, że doświadczone Mamy polecają ręczne...choćby ze względu na cenę :D
Jonka6, gratuluje synka i ze wszystko w porzadku!!!

A duze mieliscie opoznienie z wizyta? Mysmy mieli na 19sta, a weszlismy na USG chyba troche ponad godzine pozniej...
Na szczescie nareszcie sie okazalo, ze wszystko jest ok i dr nie zauwazyl juz sladu "wady wrodzonej" jaka nas nastraszyl miesiac temu na polowkowym. Wreszcie wszystko jest ok:))))))
Natomiast chyba w ogole jest to lekarz, ktory na czarno wszystko maluje, bo na odchodnym jeszcze mi powiedzial, zebym wyleczyla lepiej przeziebienie, bo kaszel moze wywolac przedwczesny porod...!

No i kolejny raz potwierdzony synek:)
imageimage
A laktatorow uzywalam dwoch - obu recznych - Aventu i TT. TT byl delikatniejszy i wlasnie dobry na duzy biust, a Aventu mocniej ciagnal, kiedy mi sie robily jakies zatory np. od upalow - takze oba polecam:)
imageimage
ja czekałam ponad godzine ;/ wizyte miałam na 16;40 a do gabinetu wchodziłam 17;50
image
image
Bianka & Vincent ;)
Madziuska, ja kupowałam u siebie glukoze, 75 i bylam jakos o 8:15, weszłam razem z jakims panem, nikogo nie pytajac, pani kazała wejsc i poczekac w srodku na kozetce... drugie pobranie po 2 godzinach, wiec weź jakas książke czy coś.
Wode wleje Ci babeczka w recepcji, po pierwszym pobraniu. Ja piłam przed przychodnią w razie hafta ;) ale swieze powietrze dobrze robi ;)

Jonka, a bylas w Invicta ? Ile płaciłas za badanie ?

Dziewczyny, a mozecie podac linki do konkretnych laktatorów ? Czy np Avent czy TT robia tylko po jednym modelu recznych ??
Ja chyba kupie po porodzie, tzn w razie co męża wysle, reczny laktotor to nie jest az taki koszt wiec w razie co sie kupi gdziekolwiek... chociaz tez słyszałam opinie, ze lepiej elektryczny... ale ta cena przeraża.... :/
image

jonkq, banka, gratuluje synków

ja miałam ręczny aventu - jessssu bez niego bym chyba umarła - przy nawale to raz, dwa ja małą musiałam dokarmiać sztucznie - w sensie butelką bo z piersi baaaardzo opornie jej szło na początku - więc avent i system woreczków mi się sprawdziła na 5 +

na patologi noworodka proponowali mi elektryczny laktator- ale podziękowałam już od patrzenia czułam się jakbym miała być mleczną kobyłką do dojarki podpięta .... jednak ręczny sprzęt dawął mi więcej komfortu ....

ale to pewnie zależy od kobiety ;)
Elifk5555 ja też chodzę do SR do p. Iwony ale w Gdyni:) My jesteśmy bardzo zadowoleni. Babka naprawdę zna się na rzeczy:)Można ją o wszystko pytać i naprawdę zawsze wyczerpuje temat. Spraw organizacyjnych nie ma, wprawdzie ta szkoła w Rumii rusza pierwszy raz więc może jakieś wprowadzenie będzie. Ja wybieram się na Mamo nadchodzę w sobotę.
Dziewczyny widzę po waszych wypowiedziach, że bez laktatora się nie obejdzie... nie wiem czemu ten sprzęt powoduje u mnie niemiłe uczucie dojenia się:)
image
pomelo jak będziesz miała nawał to stanie się on Twoim zbawicielem ;))

Jak bylam ostatnio w Tygrysku to zapytalam o laktatory. Pani poleciila reczny - ze wystarczy. Glownie sklaniala sie do Aventu bo cena optymalna, a buteleczki mozna dokupic prawie wszedzie.
image
image
15 sierpnia 2009
witam mamuśki :)

Jejku nawet nie myślałam o laktatorze ;/ bardzo bym chciała piersią karmić, i żeby było pięknie i kolorowo :D
Eh, ale najwidoczniej i w tym temacie się trzeba zorientować, tak na wszelki wypadek :)

Tak z ciekawości ile trwało Wasze badanie połówkowe?
A któraś z Was korzysta z medicaveru ?
image
taki mam ;)

http://img4.burak.pl/img/6/d/d/5/laktator-reczny-tommee-tippee-2.jpg

Wizyta miedzy 20-26tyg z filmem to koszt : 280zl
image
image
Bianka & Vincent ;)
ja piersią karmiłam 15 miesięcy a laktator tak czy inaczej się przydał:)
image

image
Chodziło mi o czas wizyty :) Ile będę mogła patrzeć na dzidzie i jej poszczególne cząstki :D

w medicaverze mam abonament i zapewnioną opiekę prenatalną, myślałam że może ktoś jeszcze korzysta- jestem ciekawa opinii ;)

A robiłyście badania 4d? (tak wiem to tylko przyjemność i można nagrać płytkę, co uważam za super pamiątkę:D )A w którym tygodniu najlepiej wykonać?
image
a że się tak spytam czy korzystanie z laktatora nie jest bolesne?
image
mnie nie bolało:)
image

image
w gabinecie bylam ok 30min, i 4d to filmik mam na nim dzidzie w 2d i 3d , teraz mialam połowkowe ale na filmik skocze jeszcze ok 30tygodnia wtedy bedzie super widać buzie.

korzystanie z laktatora bolało jak miałam nawał a poznie juz bylo ok ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Właśnie chciałam zapytać czy zrobienie usg w 3d czy tam 4d (szczerze mówiąc nie bardzo czuję różnicę) coś jeszcze pokaże po 30 tygodniu. Czy dzidzia nie będzie za duża i nie będzie nic widać? My się zastanawiamy czy nie zrobić sobie takiej pamiątki jak filmik, wcześniej pisałyście że chyba w invikcie nagranie filmiku kosztyuje 80 zł. Ale szczerze mówiąc myślałam, że już za późno...
image
Ja też decyduję się na TT, tylko myślałam o elektrycznym, a nie ręcznym...ale jak zobaczyłam tego "pilota" na sznurku, ze wyglądałabym jak dojna krowa, to chyba się skłonie ku ręcznemu :)
Może i głupia jestem, ale ogólnie to się boję jak to będzie :) i z karmieniem i itp :)
Heh, tatuś generalnie bardzo dobrze dogaduje się z 2-3 latkami, ale do dziecka młodszego boi się podejść żeby krzywdy nie zrobić :D

W piątek idę na połówkowe, właśnie do medicaveru (ale tu filmik kosztuje dodatkowo 180 zł...) , a w przyszłym tygodniu chciałabym się wybrać do invicita w madisonie (tam nagranie samego filmiku bez badań kosztuje 80 zł)
image
Myśmy wczoraj w SR debatowali właśnie na temat laktatorów i podobno w formie laktatorów mogą też się dobrze sprawdzić mężowie:) panowie się ucieszyli:)
image
pomelo,
ja idę w sobote na nagranie filmiku, w rejestracji Pani mi mówiła że najlepiej zrobić badanie przed 30 tc, ze względu że potem dzieci są już duże.
Wiesz, jak się uprzesz że chcesz na własne "ryzyko" to pewnie je wykonają, ale może być tak że buźki nie zobaczysz.
No i właśnie tego się obawiam...że może być za późno... trochę przespałam ten moment...
image
Pomelo może jeszcze nie przespałaś, bo do dr Puzio ja miałam wizytę z dnia na dzień jak się umawailłam. Spróbuj może jeszcze się uda :)
image
Witajcie dziewczyny,
ja znowu mam angine-od nocy z niedzieli na pon sie mecze, wiec humoru brak. Napisze Wam jak u mnie bylo z laktatorem, bo to jeden z wazniejszych zakupow moim zdaniem. Mialam taki zestaw TT jak wkleila Jonka-super w 100% wystarczalny. Zagladajcie na strone akpolu i upolujcie w promocji-macie jeszcze czas.
Popelnilam jednak wieeeeeeelki blad-przed ktorym mozecie sie ustrzec: jadac do szpitala zostawilam go w domu. Myslalam,ze jak bedzie potrzebny, to przeciez maz zawsze dowiezie. Jednak okazalo sie,ze nie umialam rozpoznac nadchodzacej katastrofy-nawalu. Obudzilam sie o 23 z goraczka i dreszczami-piersi tak nabrzmiale,ze nie moglam ich dotknac, a dziecko nie bylo w stanie nawet zlapac brodawki. Do meza zadzwonilam dopiero rano i laktator mialam przed poludniem, ale co sie nacierpialam to moje :( Pomagala mi wspaniala pani polozna-gorace oklady, zimne oklady itd. ale to nie bylo to. Laktator byl jak wybawienie!!!! Tym razem bedzie to pierwsza rzecz, ktora spakuje do szpitalnej torby. Kupilam juz elektryczny TT, bo miesiac temu byl w promocji za 229zl-super cena, wiec specjalnie wyslalam meza po pracy ;D Tez ma w zestawie pojemnik do sterylizacji, butelke itd. Musialam kupic elektryczny, bo mam problemy z nadgarstkiem i "praca reczna" niestety u mnie odpada.
Aaaaa... i nie mam wcale duzych piersi, wiec TT polecam i tym malobiusciastym-na pewno bedziecie zadowolone.
U mnie leci juz 30 tydzien, wiec mam juz z gorki.
Milego "wiatrodnia"!
Ja też mam kartę w medicover i aktualnie jestem po połówkowym, które trwało ok 15 minut. Wcześniejsze USG ( to w 13tc) trwało ok 10 minut. Na obu byłam z mężęm, który nagrywał aparatem filmik. Za około 2 tygodnie wybiorę się do tej Invicty na nagranie 3D aby mieć też fajną pamiątkę.

Potwierdzam, że szkoła Iwony Guć jest bardzo dobrym miejscem do nauki. Jestem bardzo zadowolona z pierwszych zajęć :)

Co do laktatora to chciałam poczekać z jego kupnem dopiero po porodzie, ale skoro mówicie, że jest przydatny już w szpitalu to będę musiała poszukać.
image
Hej mamuśki :)

Mi osobiscie ten laktator przypadł do gustu,http://www.elmedico.pl/product-pol-315-Laktator-reczny-Avent-ISIS-SCF310-20-.html i ceną i opiniami w necie... a dodatkowo mam sterylizator z aventu, plus butelki wiec chyba zostane wierna tej firmie ;) teraz tylko trzeba wyczaić jakas promocje w mama i ja- jak bylam jakis czas temu to byla... ale wtedy sie tym kompletnie nie interesowałam, wiec czekam na kolejną ;)

Dzis idziemy z mezem na 14 na USG i juz sie nie moge doczekać!!! :) Mam nadzieje, ze Oleńka pokaze swoją sliczną buźke i d*pke dla pewności ;)
A potem na 16 do SR na pierwsze ćw, mam nadzieje, ze nie bedzie duzych opoźnien do dr Puzio.
image

Witam Dziewczynki,
już zdecydowałam, że kupuję ręczny - dzięki sporo kaski zostanie w kieszeni :) A jeszcze podpytam o jedną drogą sprawę - mianowicie kosz na zużyte pieluchy + wkłady ( przecież to jest strasznie drogie). Kupujecie takie cudo, czy jakoś inaczej będziecie sobie radzić?

ps. jak tak poczytuję forum, to wydaje mi się, że wszystkie chodzicie tak często do lekarza, na badania...a ja raz na miesiąc...ale może tylko mi się tak wydaje
Witam dziewczynki :)

Najpierw odpowiem na pytania- my jesteśmy umówieni na Mamo nadchodzę w sobotę 24 marca :) Wczoraj dałam linka jeszcze dwóm koleżankom które mają termin na wrzesień i też się zapisały- także pójdziemy we trzy :) Fajnie to będzie wyglądać tyle brzuchatych w jednym miejscu :)

Co do laktatorów to dobrze że piszecie jakie firmy, posłucham jeszcze co ma do powiedzenia pani w szkole rodzenia i poszukam odpowiedniego. Ale kupię chyba dopiero po porodzie, bo w zasadzie jak by się trafiło brak pokarmu lub mała ilość to laktator będzie zbędny. Oczywiście mam nadzieję że będzie inaczej :) Pokażę mężowi o jaki mi chodzi i w razie czego dokupi.

No a teraz relacja z wczorajszej wizyty. Na szczęście wszystko jest w porządku- dzieciaczek i łożysko są całe i zdrowe :) Mały waży już 628g, serduszko biło 148 razy/minutę, no i jest większy o tydzień niż wynika z miesiączki :) Oczywiście jak wróciłam od lekarza to tak się rozkręcił że pierwszy raz widziałam jak mi faluje brzuch :) Śmieszne to było :) Szkoda tylko że przez dwa dni się wogóle nie ruszał i matkę nastraszył :)
No i dostałam skierowanie na glukozę :( Tylko mi kazał kupić 75g, pierwsze pobranie na czczo, wtedy kolejne po godzinie i kolejne po dwóch godzinach. Trochę mnie to zdziwiło- bo wy chyba miałyście dwa kłócia a mi kazał zrobić w sumie trzy. Strasznie się tego boję :( Byle tylko nie zemdleć i nie wymiotować :)
image
nulka - wlasnie ten sam laktator polecala mi Pani w Tygrysku. Kosztowal 89 zeta.

Elfik - jesli dobrze pamietam to podobal Ci sie wozek Nestor. Mozna je obejrzec w Tygrysku - widzialam wczoraj ze staly dwa.

Pq - masz to samo wrazenie co ja... inni ciagle chodza na usg a ja w porownaniu do nich straaaasznie rzadko. Ale moze to tylko sie tak wydaje :-)
Kosza na zuzyte pieluchy nie kupuje. Dla mnie to zbedny wydatek. Mam rzut beretem do smietnika bo mieszkam w domku a w razie naglej awarii i niemozliwosci wyjscia pieluchy beda ladowac za drzwiami w woreczku i poczekaja az maz wroci z pracy :-))))

My rowniez jestesmy bardzo zadowoleni ze szkoly Rodzenia I.Guć. Wczoraj byly pierwsze zajecia, bylo wesolo i fajnie. Maz juz sie nie moze doczekac kolejnych spotkan :-)
image
image
15 sierpnia 2009
pg nie stresuj się:) ja też chodzę do lekarza ok raz na miesiąc, no chyba że coś się dzieje to dzwonię i się umawiam. Wizyty wg ustawy o opiece okołoporodowej (polecam Wam tam zajrzeć -są infomracje dotyczące tego co nam się należy podczas ciąży i w trakcie porodu)wizyty odbywają się co miesiąc i potem chyba po 36 tygodniu co dwa tygodnie a potem już co tydzień. Także spokojnie:)dzwoniłam do invicty ale pani w rejestracji powiedziała, że już za późno na usg 3d:(że dzidzia może być za duża...
image
Widzisz Agusia, nie ma co sie stresować , maluchy tez musza czasem odpocząć ;) Moja mała tez wczoraj prawie sie nie ruszała a dzis szaleje od rana :)

Kosza na pieluchy tez nie bede kupowac, jednak kolezanka mi poleciła takie woreczki pachnace, kosztują ok 4-5zł za chyba 30 czy 50 szt a jednak nie czuć smrodku ;) poza tym napewno czesciej bedziemy wyrzucac smieci ;) hihi

Ja tez chodze do lekarza raz na miesiac, tylko ze NFZ nie ma dobrego sprzetu, Ola wyglada jak ameba i usg trwa minute... albo nawet nie... wiec na USG chodzę prywatnie :) i moze dlatego wyglada jakbym chodzila co chwile ;) Chociaz tak naprawde ostatnie USG mialam 18 stycznia, czyli ponad miesiac temu :P
image

ja również mam usg co 4 tygodnie, ale jest nas już tak dużo i każda ma badanie w innym momencie, może stąd to wrażenie
Kosza nie miałam i nie zamierzam kupować, uważam że to zbędny wydatek:)
image

image
hymm
ja chodze do lekarza co 3 tyg., a usg takie co dzidzie było widac to dwa w 12 tc i w 20 tc ( wmiędzy czasie miałam dopochwowe bo szyjka się skracała ale to ona była przedmiotem ogladu więc takie usg się nie liczy, no nie ;)))

teraz mam usg połówkowe 13 marca już sie doczekac nei mogę, tez juz sie zapisałam na 3d i na nagranie płytki- coby starsza siostra w domu mogła obejrzeć

wogole wam powiem ze od wczoraj popoludnia mialam dwie dziewczynki na noc- i w sumie da sie wytrzymaci ogranąc - i nawet rano dość sprawnie poszło wyprawianie do szkoły - teraz tylko musze poczekać te 5 lat - żeby takłatwo i gładko poszło

bo im bliżej porodu tym większe mam wątpliwości jak ja ogarnę dwójkę ehhh
też tak macie??? te co mają już jedno dzieciątko ????

miłego wietrznego dnia !!!

aaaa na nawał pomaga tez liście kapusty z zamrażalnika- więc polecam pamięci- warto kupić kapuste i żeby leżała w lodówce - mi to życie uratowało ... dosłownie .....

aaa azura- miałam takei same odczucia co do elektrycznych laktatorów hehehhe
Hej dziewczyny, i jak tam po spacerku?
:)
ja dzisaj znów uderzam na spacer nad może, tym razem z żoną kuzyna i ich synkiem (3 miesiące niecałe),
co do kosza na śmieci to bardzo chciała ale teraz sobie odpuszczam, jednak to za duży wydatek...
poza tym kupki takich maluszków aż tak bardzo nie śmierdolą :)
ja też jestem za tymi pachnącymi woreczkami za 5 złoty na te gorsze pieluszki.
http://www.bebesklep.pl/Paklanki_pachnace_woreczki_na_zuzyte_pieluszki_50_szt-26.html
n pewno są w akpolu i chyba 5,5 kosztują :)
image
Dzieńdoberek z rana :)

no właśnie laktator ręczny...ale ja mam problem z nadgarstkiem i słaba jestem w rękach, także jeszcze się waham jaki, bo wizualnie podoba mi sie ręczny, ale jak przyjdzie mi się doić na całego...to sobie tego nie wyobrażam :/

o kapuście będę pamiętać..heheh :)
Hey Mikulka, udanego spacerku :)

Ja też zdecyduje się na te woreczki, nawet nie wiedziałam że coś takiego jest, te specjalne kosze i te wkłady, to duży wydatek.
są w akpolu :)
a poza tym mimo mojej całej wrażliwości na zapachy to te początkowe aż tak nie śmierdzą :)

właśnie zobaczyłam, że napisałam morze przez ż,
ewidentnie ciąż mi się na mózg rzuca :)
image
Czyli narazie na Mamo nadchodzę 4 z nas idą 24.03. (Azura, Sylwiaagnieszka, Madziuska2, Agusia85) i 4 z nas idą 25.03. (Nulka, Wiktoria29, Elfik5555, Masia).

A powiedzcie mi coś o sterylizatorach. Kupujecie? Jak tak, to jakie i na co zwrócić uwagę.
image
mikulka- ja się pocieszam że to potwierdzone naukowo że w czasie ciaży wolniej krew w mózgu przepływa .... bo inaczej bym się załamała spadkiem mojej kumatości ......

pachnące woreczki są ok- używałam i nie narzekałam na brzydkie zapaszki heheheh
Hehe mój mąż też się ze mnie śmieje,że jak piszę do niego na gg czy smsy to straszne błędy robie. A to co go już wkurza to to,że ciąglę zapominam o czymś co on mi zekomo opowiadał :)
image
no ja przed ciąza pracowałam w dość wymagającej i odpowiedzialnej pracy (na pewno pełono informacji miała do pamietania), studiowałam, miałam dodatkowe zlecenia i nigdy nie miałam kalendarza,
a teraz mam do ogarnięcia tylko lekarza i spotkania towarzyskie no i muszę zapisywać :)

więc to chyba norma :)
image
Ja tez mam mega problemy z pamięcią... jak jakies pierdoły to trudno, ale np zdarzyło mi sie nie raz zostawić włączone radio w aucie, co nigdy w zyciu nie zdarzyło mi sie przed... czesto sie 5 razy zastanawiam czy zamknełam mieszkanie/auto... masakra ;)

A jesli chodzi o sterylizator to my dostalismy w prezencie od Mikołaja, http://www.bangla.pl/opinie/p1148/avent-mikrofalowy-sterylizator-parowy-scf271 opinie ma dobre wiec licze, ze sie sprawdzi :) osobiscie jeszcze nie sprawdzałam.
image

Ja też wybieram się na Mamo nadchodzę...24.03 w sobotę. A sterylizator chcę kupić z opcją podgrzewania i możliwością podłączenia w aucie...ale jakiś zwykły, na różne rodzaje butelek i słoiczków.

A co do papki z mózgu w ciąży...to ja się podpisuję obiema rękami :)
A te woreczkii są nawet w carrefourze na morenie, kiedys jak zerkałam na ceny pieluch to mi sie w oko rzuciły... chyba nawet niecale 5zł kosztowały.
image

Jak macie mikrofalowke, to sterylizatoz z zestawu TT sprawdza sie super-mozna wrzucic wszystko-laktator, bytelke, smoczki, lyzeczki, elementy inhalatora, aspiratora...wszystko sie zmiesci http://www.akpolbaby.pl/butelki/124-zestaw-do-karmienia-piersia-tommee-tippee-5010415235565.html cena bez rewelacji, ale mozna upolowac duzo taniej-warto zagladac do sklepu, bo ich promocje (z gazetek) sa inne niz te w necie.
Ten zestaw kupilam za 229 w sklepie stacjonarnym, a cena tutaj nie zacheca http://www.akpolbaby.pl/laktatory/577-laktator-elektryczny-tommee-tippee-5010415230140.html
Dziewczyny, ktore maja dopiero polowkowe, na pewno trafia na kolejna promocje. W pelnej cenie zawsze mozna kupic w ostatniej chwili.
Mam dokładnie ten sam zestaw, który podała Kasia i Tomus, również polecam:)
image

image
No to może i ja sie podziele z doświadczenia ;)

Kupy malucha to śmierdzący koszmar! moja od poczatku miała problemy z brzuszkiem, a bączki? ojjjj nikt mi nie powie że od maluszka nie śmierdzi ;)
Kosz dostałam w gratisie do monitora oddechu z niania, i jest rewelacyjny, i gdybym miala kupić osobno napewno bym to zrobiła, na początku wkładałąm do niego wszystkie pieluszki, pozniej faktycznie wyszlo drogo na wkłady wiec tylko pieluszki z kupką bo siuski nie śmierdza.

Sterylizator mam TT w sumie wszystko miałam TT ;) podgrzewacz kupiłam zwykły za 45zl Teddy czy jakoś tak, z wtyczka do auta i działa do dziś. W samochodzie go nie stosowalam, kupiłam takie termoopakowanie z wtyczka do auta i sprawdzilo sie super, zawsze ciepła woda do mleczka była.

Tyle tematów poruszacie ze juz nie wiem czy wszystko napisalam hheheh
image
image
Bianka & Vincent ;)
Flipsy z nutellą :) to jest to!!!
Jeżeli chodzi o wizyty u lekarza to ja mam co miesiąc. USG miałam do teraz 3 razy- w 6, 13 i 22tc. Badania miałam zlecone na samym początku i jak zaczął się drugi trymestr, a że wszystko jest w normie i ja się dobrze czuję to nie muszę powtarzać. Za dwa tygodnie mam kolejną wizytę i wtedy będę miała zlecaną glukozę. Czy największym problemem tej glukozy jest to, że ten roztwór jest mega słodki? bo jak tak to nie powinnam mieć problemu

Makuszka, tak właśnie nestor mi się podoba, ale waham się jeszcze między jedo i nestorem. Wcześniej niż po Wielkanocy nie planuję kupna więc odpuszczam myślenie o tym.
image
też dołączam do narzekających na roztargnienie ciążowe ;)

dużo nas, to się wydaje, że często do gina chodzimy ;)
ja też raz na miesiąc, raz tylko byłam po tygodniu, żeby szyjkę skontrolować, ale jakoś się trzyma, więc wizyta w marcu jakoś, jeszcze nie umówiłam :P

ja laktator też mam TT, sprawdził się nawet, ale szczerze mówiąc to najlepiej ściąga dziecko ;) karmienie wcale nie zawsze jest takie łatwe, jak na zdjęciach w gazetach, ja miałam z tym duże problemy - Tysia nie umiała złapać porządnie i mi coraz większy ból sprawiała no i zastoje, bo nie ciągnęła do końca, bo się wkurzała i wiecie, co jeszcze mnie uratowało? takie silikonowe osłonki, jak już się zagoiło to Tyś nie miałą problemu, żeby do 'normalnej' piersi wrócić :) a i do TT pasują też butle Aventu. A elektryczne jakoś mnie nie przerażają, marzyłąm o takim, jak mi się już nie chciało pompować ręcznie ;)

kosza na pieluchy też nie kupujemy, ale wiecie co - kupy to dopiero zaczną śmierdzieć, jak się rozszerzanie diety zacznie ;) a jakby co to nawet zwykłe woreczki śniadaniowe dają radę :)

ja też chodzę do Medicoveru jakby co :)
Dziewczyny a ja zapytam o inną sprawę- Jakiej firmy będziecie kupowały kosmetyki dla maluszka?? Czy wszystko z jednej czy różne??

I jakie butelki i smoczki są najlepsze z aventu, lovi czy może jeszcze innej firmy??
image
ja miałam wszystko TT, smoczki (ze wszystkich podobały mi się najbardziej wizualnie), butelki, pojemniczki do mrożenia mleka itd.
Jeśli chodzi o kosmetyki to używałam do kąpieli Oilatum, do pupy linomag i przez pierwsze 2 tyg. smarowałam małą zwykłą parafiną( przez to, że była po terminie, jej skóra dosłownie się łuszczyła), po miesiącu dołączyłam jeszcze szampon bambino (używamy go do tej pory).
U nas ten zestaw się sprawdził, Basia nigdy nie miała żadnego zaczerwienienia czy odparzenia.
image

image
Moi znajomi płynu do kąpieli i oliwki używają hippa i są zadowoleni.
Ja dodam jeszcze jedno pytanie o echo serduszka: robicie jeśli wg USG poł. wszystko jest ok?

Krew pępowinowa-komórki macierzyste- co o tym myślicie?

Mi po wczorajszym spacerku strasznie się spać chciało, ale nie miałam kiedy, ostatecznie poszłam spać dużo później niż standardowo ;)

Roztargnienie to teraz moje drugie imię, muszę wszystko sobie zapisywać.

Wczoraj się wkurzyłam na moją gin.endo zobaczyła mnie i od razu stwierdziła, że za dużo przytyłam. Pokazałam jej wyniki TSH i FT4, były w normie ale ona stwierdziła, że są kiepskie i mam brać euthyrox, odstawić d*phaston (zaleciła go gin prowadząca), powiedziała że mam chorobę Hashimoto (USG tarczycy i hormony są ok tylko mam jakieś przeciwciała) oraz stwierdziła, że na pewno będę mieć cukrzycę ciążową z takimi wynikami wrrrrr.... to jest już koniec, więcej mnie u siebie nie zobaczy!
Dodam, że byłam u niej już nie raz podczas ciąży a ona ciągle wyskakuje z nowymi chorobami, wadami płodu itp.
Postanowiłam skonsultować to z innym gin.endo, na razie nie biorę tego leku, chyba nie umrę.
imageimage
sylwiaagnieszka- jaaaaa - tyle powiem w temacie lekarki - zmień ją szybko - coby się nie stresować !!!

co do kosmetyków - wszystko zależy od dziecka - moja mała miała właściwie od poczatku uczulenie prawie na wszystko- w końcu zdjagnozowano jej azs - skóa jej pękała do krwi prawie- jechałysmy tylko i wy łącznie na oillatum
teraz jest juz mnóstwo firm produkujących kosmetyki dla atopików kiedyś był tylko oillatum
z mojego doświadczenia- po pierwszych kąpielach jeszcze w spzitalu - mała była myta w Jonson&jonson (czy jak to tam się pisze) i juz wtedy zareagowała bardzo źle .. i jej do dziś pozostało że po produktach tej firmy wygląda jakby ją ktos czerwoną kredką wymalował ;((

ale się rozpisałam jaaa
prawda jest taka że każda z nas jest inna, dzieci są różne - nie ma jednej uniwersalnej metody, kosmetyku itd.
z doświadczenia powiem ze nie warto przed narodzinami gromadzić zapasów - czegokolwiek , nawet pieluch bo maluch może źle reagowac na daną markę i co wtedy?? szkoda kasy ...
ja licze ze w SR dadza nam troche probek i stosujac je bede mogla stwierdzic co dziecku lezy i co kupic w wiekszym opakowaniu.

Ja do Mamo nadchodze ide w sobote.
image
image
15 sierpnia 2009
smoczki najlepsze to MUM ...
Odnośnie szamponów - moja od urodzenia miała dużo i długie włoski i szampon Hipp się zdecydowanie nie sprawdził - włosy po nim bardzo trudno było rozczesać, za to super sprawdził się szampon Medeli - szczerze polecam - droższy ale bardzo wydajny ....Innych nie próbowałam.

A co płynu - to na początek Oilatum - a teraz używamy Johnsona, Oilatum (albo Balneum) na początek też bardzo polecam bo jednak na taką noworodkową skórę najlepiej działają kosmetyki z oliwką - nie wysuszają skóry.

Samej oliwki jako takiej nie używaliśmy - miałam chyba Hippa ale może kilka razy użyłam.

Poza tym polecam Octanisept - przyda się do pielęgnacji pępka.
Dziewczyny mam ogromny dylemat. Za ok tydzień wybieram się na połówkowe. Nie wiem czy iść do Olszewskiej, czy do Invicty do Puzio. Różnica w cenie 30 zł 250/280. Kto ma lepszy sprzęt,kto się lepiej zna. Pomóżcie, proszę.
image
Witam w ten wietrzny dzień!

Ulżyło mi jak przeczytałam, że nie tylko ja mam problemy z pamięcią podczas ciąży. Wcześniej raczej mi się to nie zdarzało, a teraz ciągle o czymś zapominam :-)

A na mamo nadchodzę wybieram się 24.03.

Czy któraś z Was (oprócz Sylwiaagnieszka-jak dobrze pamiętam to wy do tej w Mama i ja?) wybiera się to jednej z SR prowadzonych przez położne z Wojewódzkiego? Jeśli tak to do której?

sylwiaagnieszka:
a jakie masz TSH, FT4?
Bo normy wpisane przy wynikach nie zawsze się pokrywają z tymi dla ciężarnych ...
a co do Euthyroxu - to nie branie go Tobie nie zagraża ale w przypadku jeśli rzeczywiście masz Hashimoto może być bardzo niebezpieczne dla dziecka
Jeśli dobrze pamiętam to Pq wybiera się do SR do szpitala kolejowego Cud narodzin i tam chyba, podkreślam CHYBA, zajęcia prowadzone są przez położne z wojewódzkiego.

Kurde tylko jeśli mam tą chorobę Hashimoto to 21tydz. to nie za późno na włączenie leku?

TSH mam 2,1890 μIU/ml, FT4 0,92 ng/dl
imageimage
Hmmm to może od innej strony: czy branie euthyroxu (być może bezpodstawnie) może zaszkodzić dziecku? Wizytę u innego gin.endo. mam dopiero 13 marca.
imageimage
TSH jest na pewno za wysokie ( powinno być koło 1w ciąży), FT4 sprawdzę w domu - ale chyba jest w miarę ok

A co do leku to lepiej później niż w ogóle.
Poza ryzykiem wielu chorób wrodzonych jest także ryzyko że dziecko że dziecko będzie miało niedoczynność tarczycy (wrodzoną), dopytaj także endokrynologa czy powinnaś brać jod.

Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto i wiem jak ważne jest leczenie, szczególnie w czasie ciąży, więc tego nie wolno bagatelizować.
Nie jestem lekarzem, więc na to pytanie nie mogę odpowiedzieć, ale wydaje mi się że skoro masz wysoki TSH oraz wykryte przeciwciała to raczej branie Euthyroxu nie jest bezpodstawne.

Euthyrox to po prostu hormon jaki produkuje tarczyca.

Jaką dawkę dostałaś - 25 czy więcej?

Może uda Ci się znaleźć gdzieś szybszy termin?
ja jestem w takiej samej sytuacji co nilkaa, i uważam ze Euthyrox ie zaszkodzi, teraz też biorę dawka 100 i do tego jod
image
image
Bianka & Vincent ;)
Przez 3 dni dawka 25, następnie przez 3 dni 50, przez tydzień na zmianę jeden dzień 50 drugi dzień 100. OK to jednak wybiorę się do apteki, jod tak czy siak biorę. Dzięki za odp:)
imageimage
A tak w ogóle to już są dwie rozpakowane w mamusiach marcowo-kwietniowych :)
image
Wczoraj w SR położna mówiła żeby stosować wszystkie kosmetyki do pielęgnacji dziecka jednego producenta. W przypadku używania różnych firm w razie uczulenia nie będzie wiadomo które uczulają i trzeba będzie odstawić wszystkie.
a na odparzenia stosować krem PRZECIW odparzeniom. Np. Sudokrem jest świetny ale już na istniejące odparzenia.
Hejka,
Nieska, ja wybieram się do Cudu Narodzin tj. przy szpitalu kolejowym. Dowiedziałam się, że zajęcia są we wtorki(ćwiczenia) i środy(teoria), w ramach kursu dwie wycieczki: do wojewódzkiegi i do sklepu Emmaljunga. Koszt 350 zł od pary. Mam jeszcze potwierdzić przed 25 tyg., czyli w ciągu dwóch tyg.

Moja koleżanka, która rodziła rok temu w woj. mówiła, że właśnie te kobitki prowadzące poznały ją ze SR i bardzo pomagały przy Maluchu - generalnie bardzo polecała.

Ja powiem od siebie, że jeszcze się waham bo za 350 zł to wolałabym coś Niuni kupić... a sama pójść gdzieś w ramach NFZ. A TY Sylwiaagnieszka kiedy się wybierasz do Mama i ja i wiesz może jak się to tam odbywa?

A propos hormonów tarczycy to niestety niewiele mogę doradzić, ale mam koleżankę z chorobą Hashimoto - i on właśnie często ma wyniki na granicy normy...dlatego co jakiś czas lekarz całkowicie każe jej odstawić leki i stosować tylko dietę wysokojodową - podobno Ustronianka z jodem bardzo dobrze się sprawdza.
przy Hashimoto - jeśli nie jest się w ciąży - jodu nie można brać ...po nim pogarsza się samopoczucie.

Ciotka mojego męża jest neonatologiem i odnośnie odparzeń polecała na zmianę Linomag zielony i Bepanthen (ten sam do do brodawek) - u nas się sprawdziło, z Sudocremem bywa różnie - czasami wysusza. Myśmy takich prawdziwych odparzeń nigdy nie mieli - najwyżej zaczerwienioną skórę - tylko w takich przypadkach kremowałam i szybko zaczerwienienia znikały.
Hejka, odnosnie SR Cud Narodzin, to jak 2 tyg temu bylam w Wojewodzkim z okropnym bolem brzucha (nieszczesny stan zapalny wyrostka) to na Izbie Przyjęć akurat siedziala ta pani z prawej:):
http://www.cudnarodzin.ehost.pl/O_Nas/O_Nas.html
imageimage
u nas sudocrem nie zdał egzaminu, ale polecam Alantan plus ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Dziewczyny ale macie tempo pisania:) Ja się wybieram na Mamo nadchodzę 24 w sobotę. Jeżeli chodzi o zaniki posiadania mózgu i pamięci to mam to samo. A przed ciążą świetnie wszystko ogarniałam:) Teraz np coś mówię do męża żeby mu przypomnieć a on do mnie na to, że już mu to mówię 3 raz:)
Jeżeli chodzi o kosmetyki, to słyszałam, że Johnson uczulają. Ja będę używała Nivei i wszystko jednej firmy (też słyszałam, że lepiej kosmetyki mieć jednego producenta). Jeżeli chodzi o krew pępowinową to w SR powinnyście mieć spotkanie z babeczką odpowiedzialną za to w woj. pomorskim. Jest to dobra rzecz i gdyby nie te oooooogrommmnneee finanse to na bank bym się zdecydowała. Poniżej podaję link do informacji o krwi pepowinowej http://www.pbkm.pl/
image
Odnośnie tarczycy to ja również mam niedoczynność tarczycy, w ciąży co 4 tyg. mam kontrolę u endokrynologa bo pomimo zwiększania dawki euthyroxu moje TSH jest powyżej normy. W ogóle moje wyniki są jakieś dziwne, ale ufam że pani dr wie co robi zwłaszcza że jest też ginekologiem.
image
image
hej,
widzę, że forum żyje :)

ja jeśli chodzi o laktator to na pewno zakupię ręczny - główny argument to cena :)
sterylizatora nie zakupuję, mam zamiar młodą karmić piersią a w razie butelki to ją poprostu metodą naszych matek wygotuję, jak zacznie raczkować gotować nie będę tylko ewentualnie parzyć, bo dla mnie dziecko które biega po podłodze i bierze wszystko do buzi to już nie musi mieć tej butelki sterylnej, i tak się bakteri naje z podłogi :)

co do kosmetyków, to mi się wydaje,że jak dziecko nie ma kopotów to każde jest dobre, a jak ma to ciężko coś dobrać.
urodzi się, to będe sprawdzać, pewnie zacznę od hipp.
byłam dzisaj na zaspie i na drzewieckiego 10 jest hurownia kosmetyków i chemi. ceny są porażająco niskie. jest wszystko. proszki, balsamy, pieluchy (pieluchy kosztują tyle co w hipermarketach bez promocji), zakupiłam litrowy perwol magic black za 6,99 tak dla przykładu,
np. był krem loreal który normalnie kosztuje 70 zł za 35, więc jest mnóstwo okazji :)

a mam pytanie, kupujecie monitory oddechów?
image
my z kosmetyków to tylko płyn do kąpieli używaliśmy, najczęściej taki 2w1 z szamponem i do tej pory myjemy Tysię właśnie tak. To właściwie wszystko, na początku jeszcze ją oliwkowaliśmy, żeby się wygładziła po porodzie ;) jeszcze kupiłam takie mleczko: http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=8113 ale sama go używam, bo to mi się zapach podoba :P a i Tysia nie lubi smarowania. A jak coś się działo z pupą to maść witaminowa z apteki - tzw pośladkowa, jest bezbarwna (czego nie można powiedzieć o np o Sudocremie :/ ) i bardzo szybko pomaga, w ogóle na wszelkie suchości, nasze też ;) ale to tylko jak coś się działo, lepiej nie przyzwyczajać skóry za długo do takich rzeczy, bo się robi bardzo wrażliwa.
Witam :)
Wy tu tak gadu gadu, więc i ja zabiorę głos, a co ;)

Miałam smaka na ten spacer z Wami, ale samochód Nam się zbuntował i nie dojechałam.
Byliśmy we wtorek na badaniu i wyszło, że Dziecina jest o tydzień mniejsza niż według miesiączki. Choć jak dla mnie i tak waży już solidnie, bo całe 751g ;)
W związku z tym, przyczyną tego może być najprawdopodobniej moje nadciśnienie. Na obniżenie ciśnienia biorę 3 tabletki na dobę i do tego mierze się ciśnieniomierzem 4 razy dziennie.
Dostałam przykaz, aby udać się do poradni leczenia nadciśnienia, i do kolejnej wizyty u Doktorki chciałabym mieć to już za sobą.
Trochę się tym zaczęłam martwić, mimo że moje pomiary w większości są w normie, ale mój ginekolog nie ma wystarczającej wiedzy na temat ciśnienia i muszę udać się do specjalistów.
A na koniec dowiedziałam się, że moja ciąża w związku z tym jest ciążą wysokiego ryzyka i za dwa tygodnie jestem umówiona na nadprogramowe sprawdzenie przepływów.
Żeby było mało to mój Mąż miał w poniedziałek w pracy mały wypadek i wrócił z pracy lekko pokiereszowany, a najbardziej ucierpiała Jego buzia, i teraz wygląda jak zakapior heh
Jak nie urok, to wiecie co.. ;)
image
image
...wiemy, a swoją drogą by się przydała ;)

biała_katarzynka a jakie tabletki bierzesz ? Dopegyt ??
Ja ciśnienie mam eleganckie jak biorę te tabsy, oczywiście skacze mi u lekarza ( syn. białego fartucha), albo jak się wkurzę, ale to chyba normalne ;]

Jeżeli chodzi o podgrzewacz i sterylizator to znalazłam coś takiego http://allegro.pl/podgrzewacz-lcd-sisi-do-tommee-tippee-steryliz-new-i2054129386.html
Ja raczej kupię elektryczny TT, trudno, będę dojną krową, teraz czekam na jakąś promocje, czasu jeszcze jest.

też widziałam że u marcówek już 2 rozpakowane, ale dwa tygodnie do przodu to całkiem normalne, zobaczycie że i u nas w połowie kwietnia jakaś sie znajdzie :)
Azura bardzo dobrze trafiłaś z tymi tabletkami, bo dokładnie te biorę :)
Podobno to są jedne z najniższej półki szkodliwości.
image
image
ja je będę brała całą ciążę. Biorę rano i wieczorem, a ciśnienie mierzę 3 razy dziennie.
A jak długo je bierzesz ? mi po miesiącu się unormowało.
No właśnie apropos wysokiego ciśnienia to chciałam napisać, że czasem może być tak że z powodu stresu przed lekarzem,albo z podniecenia przed wizytą skacze tak ciśnienie, chociaż jak dostałaś tabletki to coś na rzeczy musi być. Mi raz też skoczyło ciśnienie po wizycie jak wyszła lekarka i z położną zaczęły mnie rozśmieszać, a potem się dziwiły że wysokie:)
A co do męża zakapiora to wiesz wszystko ma swój urok:) Zawsze możesz powiedzieć, że bił się o Ciebie:):)
image
Biorę je od końca listopada.
Doktorka powiedziała mi, że mogę brać nawet je6 razy na dobę, ale póki co jak pisałam biorę 3 razy.
U mnie te pomiary bywają różne, w szczególności górne, bo czasami sięga aż do 150. Podejrzewam, że to zasługa mojego Ślubnego, bo tylko w Jego towarzystwie tak mi skacze heh Za to dolne mam dobre i nie przekraczam 90.
Najczęściej mam 130 na osiemdziesiąt coś, także podobno nie ma tragedii.
Wybiorę się jednak do tej poradni, bo może zamiast tych trzech tabletek dadzą mi inny lek, który będę mogła brać rzadziej :)
Pewnie też mnie będzie czekać przygoda z holterem ;)
A jak Twoja Dzidzia rośnie? Pytam w takim sensie czy masz dużą różnicę między terminem z miesiączki a z ostatniego usg :)
image
image
pomelo, mój Mąż lubi gotować i się śmiejemy, że "zupa była za słona" więc dostał manto od żony heheh

Staram się chodzić do lekarzy jakoś na luzie, bo jak zobaczą na wejściu, że mam wyższe ciśnienie i już mi wmawiają jakieś towarzyszące ciśnieniu choroby :)
image
image
U nas w SR na pierwszych zajęciach była babka własnie z bpkm, dostalismy materiały do poczytania, ale jescze nie podjelismy decyzji w tej sprawie.

Kosza na pieluchy i steliryzatora nie kupuje-laktator mam, a nawet 2 jeden tt i drugi aventu oba reczne dostałam w spadku, po porodzie sprawdze ktory lepszy:)

co do kosmetyków to ja chyba zdecyduje sie na nivea, ostatnio nawet rozgladałam sie jak to cenowo wyglada i ceny po miedzy np. rossmanem, a realem są bardzo rózne. Róznica w niektroych przypadkach siega nawet kilku złotych, takze warto sobie to sprawdzic, ale należy tylko pamietac o dacie waznosci.

a i najwazniejsze dzisiaj byłam na wizycie i moja kruszynka waży już 1287gr, ale i tak wyszło, ze jest o tydzien za mała jak u białej_katarzynki, ale ginka nie kazała sie martwic, tym bardziej ze ja na razie tez duzo nie przytyłam, bo mam tylko 3 kg na plusie, a u mnie to juz poczatek 30 tyg.
image
Akamara to jest więcej zbieżności, bo ja od początku ciąży też przytyłam 3 kg :)

Następną wizytę mam już zapisaną na 30 tydzień.
Jestem w szoku, że to tak szybko zleciało!
image
image
ciekawe na jakiej wadze skonczymy:)

a ja w 32 tyg tj.7.03 jestem umowiona na to takie wieksze usg- zobaczymy co na nim wyjdzie.

a i musze sie pochwalic we wtorek zrobilismy pierwsze zakupy dla córeczki do pokoiku i już nie moge sie doczekac jak wszystko tam bedziemy mieli, wiecie jak to jest wyobrazam sobie jak to bedzie wygladac:)
image
Wow, ale piszecie :D 39 nowych postów !!

Jeśli chodzi o pamięć to jestem z Wami, heh masakra kiedyś to potrafiłam szybciutko wszystko załatwić bez zapisywania i itp, a teraz? mam wykonać jeden telefon o konkretnej godzinie i przez cały tydzień o tym zapominam :D

A kobitki z Medicaveru, do jakich lekarzy należycie?

Również zapisałam się na Mamo nadchodzę na 24, ale jakoś nie otrzymałam potwierdzenia na meila :( (albo go przez przypadek usunęłam;/ )

Co do ilości usg to chyba jestem tu rekordzistką :D Łącznie od początku miałam już 9... Ale to ze względu na mięśniaka, źle ułożone łożysko i itp.... Mam nadzieję że teraz już będzie tylko lepiej :)

Jeśli chodzi o kosmetyki to też słyszałam że J&J uczulają, baaa nawet sama zaczęłam stosować :ich"oliwkę na biust i brzuch i na biuście wyszły mi kropeczki, od razu odstawiłam. Generalnie bardzo chwalę sobie produkty nivea i mam nadzieję, że kruszynce też podpasują :)

W którym tygodniu najlepiej zapisywać się do szkoły rodzenia? Bo mam dylemat :D Z jednej strony jeśli lekarz jutro powie, ze jest wszystko dobrze (poprzednio miałam zalecenie leżenia...) to skoro i tak nie pracuje, a brzuchol nie jest jeszcze taki wielki to chyba odpowiedni czas aby się zapisać :) Ale z drugiej strony jeśli pójdzie się później to będzie bliżej porodu i wszystkie wiadomości będą "na świeżo".

A jak u Was dziś siły? Heh ja dosłownie cały dzień przespałam albo przeleżałam w łóżeczku :D
image
Babeczki a jeszcze tak z innej półki:

1) czy uważacie te stelaże pod wanienki za bezpieczne? Wydaje mi się że może to być wygodne, ale kurcze czy to jest stabilne? a doświadczone mamusie może korzystały??

2) nie wiem czy temat był już poruszany, ale co sądzicie o spacerówkach z wkładkami dla noworodków? Bo szczerze powiem, że taka opcja by mi odpowiadała, tylko kurcze skoro termin mam na 10 lipca, i byłaby gondolka to dzidzia na dobrą sprawę całą zimę mogłaby jeszcze w tej gondolce pojeździć...

3) czy to prawda że jak kupuje się nowe łóżeczko to trzeba je dużo wcześniej rozłożyć żeby wywietrzyło się?

Eh tyle dylematów a to czas już się na konkrety decydować:D
image
kate88 do szkoły odzenia to chyba najlepiej tak ok 24-28 tyg, to w sumie tez zalezy ile dana szkoła ma zaplanowanych zajec i w jakim czasie je rozkałada, bonp. na klinicznejcały cylk trwa 5 tyg, ale zajecia odbywaja sie 2 razy w tyg, a np. na Zaspie z tego co dziewczyny pisały to chyba sa tylko raz w tyg, musisz sprawdzic w danej szkole wiesz-tak zebys przed porodem zdazyła zaliczyc wszystkie zajecia.

a co do stelaza to sie nie wypowiem, bo nie mam doswoadczenia, ale ja chy nie bede sie w niego zaopatrywac za to bardzo zastanawiam sie nad "foczką" http://www.babypol.pl/pl/p/FOTELIK-do-kapieli-noworodka-PRIMA-BABY/684 widziałam kiedys w jakims programie jakza pomoca tego kąpali malenstwo i wydało mi sie to bardzo praktyczne i wygodne, ale w sumie sama nie wim, moze ktoras mama miała z czyms takim do czynienia?
image
a z tym łóżeczkiem to pierwsze słyszę, a moja tesciowa to wrecz panikuje jak chcemy cokolwiek kupic, w kółko powtarza,ze nie kupuje sie wczesniej,ale przeciez nie bede czekac do porodu, bo w taki sposob nie bede miałą co do torby szpitalnej zapakowac:)

własnie ta torba mnie przeraza, bo polozna mowiła, zeby torbe spakowac tak 6 tyg przed porodem czyli ja powinnam miec ja gotowa za 4 tyg, a na dzien dzisiejszy mam tylko torbe, a nie mam co do niej włożyc:) chyba czas sie zabrac za jakies zakupy
image
Akamara powiem Ci że moja koleżanka korzystała z foczki bardzo mało. Co prawda mówiła że bezpiecznie dla dziecka, ale umyć zarówno tył, w sensie plecki i pupę, jak i główkę było jej wygodniej i dokładniej jak kładła na takiej gąbeczce-misiu, nie wiem jak to się nazywa :) Mówiła właśnie, ze dzidzia też się nie ślizga a że tak powiem "jest lepsze dojście" do dziecka. Tylko tą gąbkę trzeba często wymieniać.
image
a ja Ci zazdroszczę że to już 30 tydz :P Fajnie :) Szybciej maluszka zobaczysz, eh.. :)

Oj tak pakowanie torby też mnie przeraża (praktycznie jeszcze nic nie mam, ale mam trochę więcej czasu:) ) Bynajmniej jak tak sobie zrobiłam listę co trzeba wziąć dla dzidzi i dla siebie i w jakich ilościach (na razie mam szykować się na cesarkę, a wtedy leży się troszkę dłużej) to stwierdziłam że chyba z 3 torby mi wyjdą:D A tatusiek jak zobaczył listę to stwierdził, ze mnie na porodówkę nie wpuszczą z taką ilością bagażu :D
image
my chcemy lozeczko, wozek i takie tam rozne inne kupic na miesiac wczesniej zeby sie wywietrzylo i wypralo to co wyprac mozna. Komoda na ciuszki dzieciece juz zostala wywietrzona i umyta dlatego juz w niej poukladalam to co wypralam i wyprasowalam.
My wczoraj na pierwszych zajeciach z SR mielismy temat co zabrac do szpitala. Powili wiec moge sobie kompletowac :-)
image
image
15 sierpnia 2009
1) stelaże może i wygodne nie wiem, nie używałam, mam taka wanienkę

http://allegro.pl/wanienka-anatomiczna-komfort-tega-najtaniej-i2158777955.html

Jest super, choć na początku miałam FP z takim leżaczkiem i kiedy byłam sama to było mi mega wygodnie a jak był mąż to czasem mył ją pod kranem ;)
Są jeszcze wiaderka, ale jak dla mnie to bzdura bo jako świeżo upieczona mama bałabym sie to raz a dwa ze jak dziecko jest troszkę wieksze to w wanience ma miejsce do zabawy co np moje dziecko uwielbia

2) o spacerówkach z wkładkami dla noworodków sie nie wypowiem bo nie wiem nic na ten temat

3) łózeczko mialam nowe i nie wietrzyłam choć stało otowe 2 miesiace przed porodem

A jeśli chodzi o torbę to byłam gotowa 2 miesiące przed porodem bo wtedy straciłam czop ;) ale jak nic sie nie dzieje to po co sie stresowac pakowaniem :P
image
image
Bianka & Vincent ;)
Oglądałam dziś na youtube różne filmiki o pielęgnacji maluchów (Paweł Zawitkowski- Mamo Tato co Ty na to) i aż nie mogę się napatrzeć jak ten facet wszystko sprawnie robi :) Aczkolwiek takie wygibasy jak on z maleństwem w wanience wyprawia to mnie przerażają :D
image
Rok temu kupowaliśmy znajomym wanienkę i dokupiliśmy do niej właśnie taki fotelik, młodzi rodzice jak i maluszek byli zadowoleni z niego. W sklepie nam to doradzono. Gąbkę faktycznie trzeba często wymieniać, bo bakterie w niej zostają.
Co do stojaczka to ten co patrzyliśmy wydawał się stabilny, ale chyba sobie go odpuścimy.

Kosmetyki J&J bardzo się zmieniły, kiedyś były bardzo dobre teraz lipa, wiem po sobie.
Co do samopoczucia to ja dzisiaj nerwowa jestem po wczorajszej wizycie u endo.

Jeszcze odnośnie zakrętactwa, poszłam spacerkiem do apteki po euthyrox, tylko zapomniałam zabrać ze sobą to co najważniejsze- receptę :P Kto nie ma w głowie to ma w nogach.
imageimage
Też mam pytanko moze ktoś coś wie ;)

Jakie są wskazania do CC ?? mówie o takich na papierku ;) bo takie jak ułożenie dziecka no na to sie wpływu nie ma a i sprawdzić szybko można.
image
image
Bianka & Vincent ;)
my mamy taka sama wanienke co Jonka. A zeby sie Malutek nie slizgal to mozna polozyc pieluche tetrowa i wtedy pewniej dziecko lezy na tym plastiku i nie zeslizguje sie mimo roznych Oilatow i innych dolewanych do wody do kapieli.
image
image
15 sierpnia 2009
my mamy 2-pokojowe mieszkanie, wiec maleństwo będzie z nami w sypialni i tam planujemy zrobić taki dziecięcy kącik :) Tzn łóżeczko mamy wybrane i własnie komodę do kompletu (na komodzie przewijak), i myślę, ze tak w kwietniu zakupimy, pomalujemy pokoik, tak dla odświeżenia i przygotujemy kącik :) Już się doczekać nie mogę :D
image
Nie wiem jakie są wskazania.... Kiedyś obiło mi się o uszy że takie wskazanie nawet od okulisty można dostać :| Ale niestety nie wiem czy jest w tym choć odrobina prawdy...
U mnie wskazaniem póki co jest łożysko które od dłuższego czasu jest centralnie przodujące, babeczka mówiła, żę to wcześnie i może jeszcze podskoczyć do góry, ale póki co stoi w miejscu :)
image
Jonka6 no własnie 2 miesiace przed to u mnie już całkiem nie długo:)
image
a dziewczyny macie jakieś straszne zachcianki czasem? :D
Ja dziś faceta wysłałam do sklepu po wszystko co potrzebne na szaszłyki z grila, karkówkę i sałatkę :D i w piekarniku się mięsko właśnie robi :D

Jejku ale ja tu strasznie chaotycznie piszę.... o wszystkim i o niczym. Eh mam nadzieję, że mi wybaczycie :)
image
Ja właśnie wysłałam męża po...tort...bo umrę jak nie zjem :)
Najczęściej spotykane wskazania do cięcia cesarskiego to:

1. wskazania ze strony matki a więc sytuacje gdy ze względu na narastające wyczerpanie rodzącej lub istniejące schorzenia wywoływanie lub dalsze przedłużanie skurczów porodowych jest niebezpieczne dla jej zdrowia i/lub życia. W tej grupie są wskazania okulistyczne i kardiologiczne do cięcia.
2. wskazania ze strony miednicy czyli wady miednicy zniekształcające ją tak, że poród jest niemożliwy.
3. wskazania ze strony pochwy a więc przegroda pochwy lub stany po operacjach pochwy.
4. wskazania ze strony macicy. Tu można zaliczyć stany po zabiegach na macicy jak usunięcie mięśniaka lub stan po klasycznym cięciu cesarskim oraz wady macicy.
5. wskazania ze strony łożyska: łożysko przodujące lub przedwczesne oddzielenie łożyska prawidłowo usadowionego
6. wskazania ze strony płodu: położenie poprzeczne, położenie miednicowe płodu u pierwiastki, ciąże mnogie (w zależności od ilości płodów i ich położenia), noworodek o dużej masie ciała, stany zagrożenia płodu.

Ja mam wadę macicy.
imageimage
myśmy kupili foczkę i ... ani razu nie użyliśmy - tzn raz próbowaliśmy ale zupełnie się nie sprawdziła - cały czas leży na szafie :)

Z kolei nie mieliśmy monitora oddechu - a teraz myślę aby kupić, bo szczerze mówiąc ja się na początku co chwilę budziłam aby sprawdzić czy malutka oddycha, co pół godziny zaglądałam do pokoju itd. Dlatego tym razem wolę mieć jeszcze takie urządzenie - bardziej dla swojego spokoju ...
hej mamuśki i witam nowe :-)

Ale się rozpisałyście :-)
Ja ostatnio strasznie zmęczona jestem :-/
Mały strasznie szaleje w ostatnich dniach i to też mnie niestety męczy ale fajnie go tak odczuwać :-) wydaje mi się że się przekręcił i teraz już ma nogi pod żebrami i daje mi popalić :-/ :-)
image[/url]
image
a co do monitora oddechu to też chciałabym zakupić, bo naprawdę razem z tatuśkiem to mamy taki sen że może się palić i walić a my dalej śpimy....
Heh wyżej wspomniana koleżanka też miała monitor i znowu go przeklinała :D Tzn ze np jak w nocy podnosiła małą np do karmienia i zapomniała go wyłączyć to zaczął pikać i budził i męża i rozbudzał mała :D
Stwierdziła, ze to nie potrzebne bo już instynktowanie się budziła do małej, ale kurcze ja tam temu mojemu instynktowi nie wierzę :P
image
ja też myślałam, że się nie będę budzić a budziłam się co chwilę i naprawdę kilka pierwszych nocy w domu bardziej czuwałam niż spałam ...więc ten instynkt jednak działa :)
Ja te myślałam o zakupie takiego monitora oddechu chociaż nie miałam go przy małej i też dałam rade jednak teraz mam dalej do pokoiku niż miałam jak Gabrysia się urodziła.
Wtedy słyszałam jej każde jęknięcie więc spoko było a teraz może być gorzej ale jak już to chyba na sam koniec coś takiego kupimy o ile nam finanse pozwolą :-)
image[/url]
image
ja kosza na pieluchy nie kupowałam i nie widzę potrzeby teraz kupować, ale paklanki jak najbardziej, dla mnie one co prawda trochę za mocno perfumowane są no ale żeby nie śmierdziało to pewnie muszą tak pachnieć :)

ja wizyty mam dość często ale ze względu na różne przypadłości teraz mam znów po 2 tygodniach np.
aa Nulka ostatnio miałam wizytę na 16.05 o 16 weszłam do przychodni a 20po już wyszłam nie było w ogóle ludzi:)a nastawiałam się że o 18 wyjdę :)

ooo osłonki na piersi tak zdecydowanie:) ja tylko na nich karmiłam, Dawid nie umiał złapać piersi bez niej, za szeroko buzie otwierał, a przez osłonki ciągnął że hoho ;)

my kosmetyków mieliśmy mało, płyn do kąpania jonsona i to wszystko właściwie, małego po kąpieli parafiną smarowaliśmy i do pupy sudocrem miał i to wszystko.

ja też na euthyroxie 150 i do tego jod, więc tarczyca bardzo ważna jest w ciąży.

ja bardzo chciałam monitor oddechu jak z Dawidem byłam w ciąży, miałam jakąś schizę na tym punkcie, później trochę i przeszło a jak mały się urodził to całkiem o tym zapomniałam, jakoś niebyło wskazań by go używać i daliśmy sobie radę bez.

moja mała też o tydzień za mała jest, gin mówi żeby się nie martwić więc staram się myśleć pozytywnie, i też mam 3 kg na plusie hehe :)

ja nie korzystałam ze stelaża kąpalismy na stole i teraz też będziemy ;)

kate ja też mam takie łożysko, na razie mam czekać bo moze się podnieść w każdej chwili więc czekam :)

to teraz ja się rozpisałam:P byłam dziś na glukozie, nie było źle, słodkie bo słodkie ale dało się wypić, mi bardziej doskwierało siedzenie na tyłku 2h no i to że byłam głodna i jeść mi się chciało :)

wybieracie sie??

http://forum.trojmiasto.pl/Jestes-w-ciazy-Zapraszamy-na-bezplatne-warsztaty-z-atrakcyjnymi-prezentami-t313273,1,16.html

Ja sie zapisałam ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Hej kochane:)

co do hormonu tarczycy- spojrzałam na wynik i był w normie, więc się ucieszyłam, ale jak pokazałam Pani doktor ta stwierdziła, że jak na kobietę w ciąży jest za wysokie dlatego zapisała mi euthyrox. Brałam chyba przez 7 dni połówkę tabletki, a potem miałam brać po całej tabletce. Pani doktor powiedziała mi, że nic złego się nie dzieje, a to lekarstwo ma spowodować bym ja sama się lepiej czuła- chodzi o niewyspanie etc.

Co do pamięci i ogólnego rozbicia- przyłączam się do grona, ostatnio nie zwróciłam uwagi, że Pani w kiosku wydaje mi za mało o 50 zł reszty.... więc zrobiłam jej prezent:/

Co do laktatorów, sterylizatrów jeszcze nic nie wybrałam.

Słyszałam, że kosmetyki firmy Oilatum są dobre, ale i mają wysoką cenę. Jeżeli nie będzie potrzeby używania takich wybiorę innej firmy. Oczywiście koniec końców nie będę kierowała się ceną, najważniejsze zdrowe dziecko.

Co do USG mam je w zasadzie co wizytę, czyli raz w miesiącu.
image
Mi mały ułożony jest jakoś miednicowo...coś takiego. Doktor powiedziała, że czasami się tak zdarza, ale nie mówiła nic o cesarce. Wspomniała o cesarce jedynie, gdyby mały nie ułożył się główką do dołu.
image
Witam w piątek :) Weekendu początek :)

Ja stelażyka na wanienkę nie kupuję też będziemy małego kąpać na stole :) Bardzo mi się podoba ta wanienka Jonki- chyba też taką kupimy :)
Co do kosmetyków to ja zupełnie się nie znam- ale chyba też skłonię się do nivea, a pieluszki to na początek kupię pampers i hippo i zobaczymy jak mały zareaguje.

Monitora oddechu też nie będę kupować, ale na pewno zaopatrzę się w elektroniczną nianię- bo ja przygłucha jestem :)

Zazdroszczę wam że macie już glukozę za sobą- ja mam w przyszły piątek :( mam nadzieję że będzie dobrze :)

Kurcze jak już słyszę że niedługo pierwsze z nas już zaczną pakować się do szpitala to jestem w szoku- jak to szybko leci. Mi ciągle się wydaje że to jeszcze tak daleko :)
image
hymmmm zaciekawiłyście mnie tym ciśnieniem
ja w poprzedniej ciazy pod koniec miałam już mega wysokie teraz mam srednio 140/90 ale żadnych tabletek mi nikt nie daje ...
po prostu mam często kontrolowac ciśnienie i tyle zobaczyć jak rośnie ....

możecie napisac więcej jak to u was jest z tym ciśnieniem ...???

co do wanienki - ja miałam zwykłą stawiałam ja na wysokim stole - kregosłup mi dokucza więc schylac się nie lubie hehehe bo boli ...

na warsztaty się zapisałam, ze względu na tatusia, ostatnio doszłam do wniosku że musze go bardziej zaktywizowac ... do SR jakoś mnie nie ciągnie - po jednym maluchu ma się już troche praktyki

chce sie dzisiaj zwolnić pół dnia z pracy .. bo w końcu nadszedł ten dzień i do spa jedziemy hehehehhe
ale się ciesze w końcu trochę odpoczynku ....;))
O matko, ale żeście naskrobały !! :)
Mam nadzieje, ze w miare uda mi się być na bieżąco ;)

Jeśli chodzi o kąpiele, nasza położna radziła zacząć od zwykłego mydełka dla dzieci a w razie co kąpac w tych Oilatumach itp.. Ja od razu kupiłam płyn do kąpieli w aptece, dokładnie Oillan.
Położna tez mówiła, żeby nie używac Sudocremu , ze lepsza masc pośladkowa- ale ona jest na recepte.

Krew pępowinowa, powaznie się nad tym zastanawiałam, ale uwazam, ze na dzien dzisiejszy to jest zbyt mało popularne co tez zbyt mało pewne i tak naprawde nie wiadomo co z tym wszystkim się będzie działo za 5 czy 15 lat wiec raczej jestem na nie.

Monitor oddechu razem z nianią dostaniemy od moich rodziców, chcemy małą od początku przezwyczajac do swojego pokoiku wiec niania sie przyda czy w razie co poźniej na wyjazdy jakies... a monitor dla mojego spokoju ;)

Sylwiaagnieszka, co to za lekarz w ogole ?? ja bym uciekała gdzie pieprz rośnie !

Kate88 tez się zastanawiam nad wanienką ze stelażem, bo my nie mamy wanny tylko prysznic na kafelkach/podłodze wiec będzie to mało wygodne a zadnego stołu u malej w pokoju nie będzie wiec się ciągle zastanawiam.. pytanie, czy to bezpiecznie? Dla miesięcznego dziecka pewnie tak, ale jak już będzie wieksze ?
Akamara, w mama i ja te wkładki są jakby przydziałem do konkretnych wanienek, wiec może bez sensu osobno kupować ;) A te gąbeczki, jak kazda gąbka dla mnie to tylko zgromadzenie bakterii i grzybkow :/

Madziuśka, a kiedy idziesz teraz na wizyte ? Ja mam w poniedzialek na 9:40 i mam nadzieje, ze do 12 wyjde ;) bo teraz podobno wyniki trafiaja od razu do lekarza a ja jestem mega ciekawa wyniku..
image

Poodpisywałam co chciałam ;)
Nad tą kampanią tez sie zastanawiam, niedługo miejsca w kalendarzu zabraknie tyle tych różnych spotkan ;)
Widzialam, ze głównie tu chodzi o pierwsza pomoc i bezpieczeństwo, wiec mysle, ze warto... szczególnie dla osob które nie maja w tym temacie zielonego pojecia, a niestety jest ich sporo... :/

Wczoraj na 14 bylismy u dr Puzio, weszlismy 14:10 wiec nie było w sumie opoźnienia, Olcia jest dalej Olcią ;) pokazała nam swoją buziulke, niestety na śpiąco ;)
Ale mam jedno ale, bo na płytka jest źle nagrana, co zobaczylam wieczorem w domu, jakby podwójny obraz jest i ten drugi, to takie 'echo' biega po ekranie przez co mała jest niewyraźna :/ zastanawiam sie, czy isc z tym jako reklamacje, bo to w koncu pamiątka czy sobie darować....

A na SR dostałysmy wycisk, bo 30 min ruchu na materacach, drabinkach- śmiesznie bylo ;) a na koniec ćwiczyłysmy oddychanie ;) ogolnie fajnie bylo :)
Ale jak wróciłam do domu, to padłam jak dziecko... :P
image

Czesc laseczki :)
Ja nad kampanią pomyślę, nie mówię nie :)
Monitora oddechu nie będę kupować, bo maluszek bedzie spał z nami w pokoju na początku, ale napewno w nianię zainwestuję.

Mam ptanie do mam, ktore chodzą do Madisona. Mam zamiar wybrać się na zajęcia, na które wy uczęszczacie. Napiszcie po raz setny kiedy są zajęcia, w jakich godzinach, ile trwaja, i ile kosztują proszę :)
image
Nulka biegnij do Invicty z reklamacją tej płytki, później będziesz żałować.
TA pani dr to Stefanowicz-Kujawa, za radą naszych forumek zaczęłam brać euthyrox, ale zapisałam się też do innego gin-endo do dr Szymuli, bo tylko on przyjmuje w LuxMedzie- wiem, że są różne opinie na temat tego pana, pójdę zobaczę no i w LM badania będę miała w pakiecie.

Monitor oddechu będziemy chyba mieć od znajomych, ich dzieciątko było wcześniaczkiem dlatego to kupili, na szczęście się nie przydało.

Kurde sporo rzeczy nawarstwia mi się w II tyg.marca i nie wiem czy się zapisywać na kolejne warsztaty, chyba sobie odpuszczę.
imageimage
Hejka Dziewczyny,

oooll, wczoraj po południu napisałam do dystrybutora Jane maila i dziś już o 8 rano odpowiedz ze sklepu Mama i Ja, jakim dokładnie jestem zainteresowana zestawem i kolorem :D

Także najlepiej napisz do nich sklep@mamaija.pl jaki Ciebie interesuje i tyle, to ich biznes skakać przy kliencie :)

Fajna ta wanienka Jonki :) ja nie ufam stelażom, będziemy kąpać na stole lub podłodze.

Ja glukoze mam w poniedziałek, idziemy z Milulką, także będzie nam raźniej.

oooll, co do ciśnienia..to 140 to już za dużo, pod koniec ciąży ono się podnosi, ale nie powinno się mieć wyższe niż 135, ja po tabsach mam max 125, ale już częściej w przedziałach 112-117, także super, dolne też nie przekracza 75-80
a mierzysz ciśnienie oooll ??

zaraz w dzień dobry TVN będą gadać ile wydać na wózek :) zobaczymy co Ibiszowa będzie testować :)
Nulka my byliśmy też w inviccie na nagraniu i nam co chwilę się zawiesza obraz!!!! mąż musi przewijać do przodu żeby płytkę "odmulić"
image
my idziemy w sobotę na nagranie, jakie odmulanie płytki, no nie żartujcie ;]
Masia zajęcia są w poniedziałki i czwartki na godz. 12.30. Zajęcia trwają 60 minut. Cena karnetu 99zł- miesięczny. Musisz mieć strój na przebranie, oczywiście buciki, butelkę wody i ręcznik.
image
Jeszcze dzis skocze do rodziców zobaczyc czy to napewno nie wina komputera, w co watpie bo inne płytki normalnie są odtwarzane, ale spr i zadzwonie zapytac co robic... gdyby to bylo USG co miesiac, to bym odpusciła... ale kurcze... szkoda mi troche...

Jola, a wy odpusciliscie? czy tez chcecie reklamować ?

Azura, dobrze, ze przypomnialas o ddtvn, ale w sumie nic ciekawego az tak nie powiedzieli...

Ja mam zawsze ciśnienie w okolicy 100/60 ...
image

Nulka nie wiem, czy jest sens....nie wiem, czy zwrócą pieniądze a nie uśmiecha mi się znowu wystawiać małego na USG. Ogólnie tak sobie wspominam podejście samego lekarza do nagrywania tej płytki, tak jakby robił to za karę....

W DD TVN pokazali same drogie opcje, co prawda dla jednych 4 000 to mało, dla innych sporo. Dobrze, że chociaż na sam koniec powiedzieli, że za 2 000 też można kupić dobry wózek:)
image
Dziękuję Jolaa za rozpiskę :)
A na co mówili żeby zwrócić uwagę przy kupnie wózka?
image
Aha dopóki nie mieliśmy wózka to koledzy z pracy mówili,żeby nie kupowac takiego za 3000zł, bo bardzo fajne mozna upolować za ok. 1500zł
image
Skupili się na wózkach drogich, jeden jakiejś norweskiej firmy- nazwy nie pamiętam. Głównie mowa była o tym by wózek był bezpieczny dla dziecka, wygodny dla mamy- łatwe składanie, rozkładanie, żeby zajmował mało miejsca w aucie, ogólnie stawiają na wygodę. Zwrócili uwagę na atesty i co ciekawe wózki z atestami, mogą spokojnie "przewieść" przez swoje życie 4 dzieci. Czyli można spokojnie polować również na wózki używane.
image
ja miałam (mam) dwa osobne wózki - gondolkę Hebarta na pompowanych kołach:
http://allegro.pl/wozek-gleboki-hebart-classic-gratis-model-2011-i2120017287.html
a jako spacerówkę - chciałam już dużo lżejszy wózek i wybrałam scoonera:
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2028&osCsid=27365d45142cafee4c531e0388dd2a61

Te dwa wózki starczyły nam na cały okres wózkowania (bo często poza wózkiem 2w1 czy 3w1 i tak się dokupuje później lekką parasolkę).
Jolaa- może mówili o Emaljundze? Ona chyba jest szwedzka - bardzo mi się podobała ale niestety za ciężka, szkoda by mi było wózka za 3-4 tysiące zostawiać na parterze na klatce schodowej, a dzwigać 16 kilo plus dziecka nie zamierzałam, wolałam coś tańszego czego w razie kradzieży nie byłoby mi tak żal.
hej dzeiwczyny :)
ja zaraz lecęszukać płyty dla taty w prezencie :)

azura, w bruss nie trzeba swojej glukozy, własnie dzwoniłam :)
image
szwedzka firma to może stokke ;)))
ja poluje na joolz- duński wózek- chciałabym zobaczyć na zywo go kiedyś hehehehhe
ostatnio wypuścili serię z bieznikiem na oponach w kształcie serduszek dla dziewczynek- wiem że pierdoła to - ale jaaaaka fajna ;))))

tez uważam że można spokojnie firmowy wózek kupić używany - nie wiem co by trzeba było robic aby zniszczyć wózek używany przez kilka miesięcy a przeciez tak jest z głębokimi ;)))
Sylwiaagnieszka ja kilka razy byłam u Szymuli i też oczywiście naczytałam sie opini do tego stopnia,że bałam się wejść do gabinetu:) facet może nie jest jakiś super miły i przyjacielski jak dr Stachowiak, za to wiem,że jest dobrym fachowcem, a to przecież o to chodzi. Raz byłam u niego na usg to było już w ciąży i pytał czy znamy płeć dziecka, powiedziałam,że tak,ale że może powiedzieć tak dla potwierdzenia to wiecie co mi powiedział cytuje: "płód jest rodzaju żeńskiego" i jak zobaczył moja minę to sie poprawił i powiedział tzn. będzie dziewczynka:)

my wanienki nie będziemy kupować,bo dostaniemy od męża siostry dlatego zastanawiam się nad ta roczna,a wiecie czy dzieci można tym od początku kąpać, czy dopiero od ktoregos miesiąca?

a ciśnienie ostatnio nu szaleje,bo z rana mam np.100/60 a po południu już 130/80.
image
nulka ja mam teraz 6 marca kolejną wizytę.

sylwia ja już sporo czasu chodzę do S-kujawy i można by książkę napisać, na początku źle nie było, pewnie dlatego że młoda byłam :P ale ogólnie mam wrażenie że naciąga na kasę jak może, zleca badania często niepotrzebne itak dalej... :) ja chodzę już właściwie tylko po recept i z wynikami.
Jolaa, no właśnie sie zastanawiam co zaproponują... bo na tych 80zł mi nie zalezy, po prostu chciałabym mieć pamiątke, dla nas i dla małej..
image

niikaa, to był Stokke ;] jak dla mnie zbyt kosmiczny :) co lepiej Ibiszowa nie mogła go złożyć...taki wypas ;]

Hey Mikulka, to super z tą glukozą ;] to już w poniedziałek, mam nadzieje że nie będziemy miały rewolucji :P
w stokke podwozie z gondolą ważyło chyba 25 kilo - to jest wózek tylko dla osób które nie będą musiały go wnosić, czyli np. mieszkających w domkach w innym przypadku sobie tego nie wyobrażam, nawet na pierwsze piętro nie chciałabym wnosić 25 kilo codziennie ...
o w morde, z bieżnikiem na oponach w kształcie serduszek...wymiękam :D

napisałam do mama i ja w sprawie jane, zobaczymy jak szybko się uwiną :)
dla mnie te wozki byly okropne - bez urazy dla tych ktorym sie podobaly, kwestia gustu. Nadal pozostaje wierna swojemu wybrancowi - Tako Laret.
Mi znowu leci krew z nosa. Moze nie leci jak z kranu ale jednak komfortu nie ma, ciagle czuje ze mi kapnie :-/

Ja mialam jako dziecko problemy z tarczyca. Potem sie uspokoilo. Zrobilam przed ciaza badania TSH i FT4 i wyszly bardzo ladne - takie srodkowe wyniki. Czy powinnam to powtorzyc? Gin mowil ze wyniki mam super, no ale cos mogoa sie zmienic? Sama nie wiem czy to powtarzac czy nie ma sensu.
image
image
15 sierpnia 2009
nikaa nie- to była norweska firma. A Emajlunga była zaliczana właśnie do tych tańszych...
image
Ja tez wole klasyczne wózki... juz niezaleznie od ceny :) chociaz serduszkowy bieżnik ... fajna sprawa :P

Ja robilam tsh przed ciąża i na początku dwa razy(przez ta utrate wagi, bo dr sie zastanawiala i szukala powodu) , teraz tylko morfologia i mocz...
image

Dokładnie Ibiszowa zachwalała wózek, że niby taki łatwy w obsłudze, że nic ściągać, przekładać nie trzeba a sama miała problem:) Według mnie za połowę tej ceny można kupić super wózek, a pokazała tylko takie, na które mogą sobie pozwolić ludzie z dobrą pensją bez zobowiązań finansowych:)

Dziewuszki ja też w Brusie będę robiła badania glukozy, więc nie trzeba kupować w aptece??
image
Makuszka mi ginka kazała powtarzać Tsh i ft4 chyba każdym trymestrze bo teraz też mam do zrobienia, a zaznacza że nigdy z tarczy nie mialam problemów.
image
Mi narazie gin nie kazał robić, ale wizytę mam 6 marca i pewnie wtedy dostane skierownie na glukoze i kilka innych badań gratis ;)

Wracając do wózków tak czytam,że mój waży ok. 15kg, a mieszkam na II piętrze bez windy. Bicepsy będę miała tak wyrobione,że w marynarkę później się nie zmieszczę do pracy... ;)
image
hymmmm ja znalazłam informacje ze stokke z gondolą waży 12 kg - dziwi mnie ta waga 25 kg- skoro stelaż aluminiowy .....
mi sie stokke akurat podoba bardzo- tylko ma słabe koła a ja dużo chodzić na spacery będę więc potrzebne są porządne koła i zawieszenia na wertepy hehehehh
Mikulka dzwoniła i w Brusie nie trzeba mieć ze sobą glukozy, dotyczy to na pewno Grunwaldzkiej.
co do wagi to
http://www.jakiwozek.pl/?co=wozki&act=show&id=123

to mi ostatnio taki się kołacze po głowie jedynie 7 kg ;)))
tu waga:
http://www.mamaija.pl/stokke-xplory-wozek-gleboko-spacerowy-limited-edition-z-kocykiem-i-parasolka-,d2218.html

Pomyliłam się o 2,5 kilo ...
no chyba się wścieknę, odezwali się ze sklepu, mojego koloru nie ma i nie będzie ( info od dystrybutora), proponuja inne, ale mi zależało na tej czerwonej ramie, a te są paskudne http://www.mamaija.pl/jane-trider-wozek-gleboko-spacerowy-z-fotelikiem-strata-0-13-kg-,d3206.html

no i znów szukam wózka...
no z gondolą 27 kg !!! :D szok
dziewczyny, z wózkami nie ma cudów,
większość waży ok 14 kilo :)
i czy kosztuje 4000 czy 1000 to waga jest zbliżona :)
image
kurcze, zdecydowałam, że na początku marca idziemy młodej kupić łóżeczko, materacyk i komodę i będziemy trzymać u moich rodziców, żeby się pożądnie wietrzyło :)
dopiero w czerwcu przywiezeimy do domku,
no i tapetowanie też nas czeka :)

i w końcu zdecydowała, że jeśli chodzi o materac to kupuję z ikea,
firma renomowana, materace w ludzkiej cenie a każdy mówi coś innego jeśli chodzi o materac, raz kokos gryka, raz lateks, raz zwykła pianka.
zwariować można poprostu.
młoda będzie miała materac bormalny a póżniej zamiast siedzieć przy kompie to zapiszę ją na jakiś sport i tym sposobem myślę, że najlepiej uniknie wad postawy :)
image
Nulka moja płytka z invicty na kompie też nie bardzo ale na DVD już super, więc może to jednak wina kompa.
Moje TSH i FT4 zawsze były w normie, że coś jest nie tak wyszło po badaniu ANTY-TG, ANTY-TPO.

Mnie też zawiódł reportaż o wózkach, żadnego w "mojej cenie" nie pokazali.

Coś kiepsko się dzisiaj czuję, może to po tym euthyroxie, osłabłam, spać mi się chce, głowa boli i ciśnienie/puls skoczyło. Wcześniej źle napisałam moją dawkę, zaczynam od 1/4 50.

Zaraz biegnę do fryzjera :))))
imageimage
joolz jest rewelacyjny ;) miałam okazje go zobaczyć ale cena ;/ Ja mam Jedo i jest super, i mam dylemat czy go sprzedać i kupić coś dla 2 maluszków czy zostawić i dokupić siedzisko dla młodej, jeszcze sie zastanawiamy ;)

No to która pojdzie ze mną na warsztaty? samej tak średnio ( meża nie zabiore bo zapewne zostanie z córka)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jak byłam w Mama i Ja, to jeżdziłam też tym
http://www.mamaija.pl/index.php?DepartmentID=0&ProductID=3145&Model=white%20black&x=1

lekki i zwrotny, fajnie się prowadził, tylko te piankowe koła, nie wiem czy to dobry pomysł.
Euthyroxu byś jeszcze nie poczuła - on ma czas wchłaniania 7 dni więc dopiero po tygodniu można mówić że się czuje jego działanie.

Mi te warsztaty za daleko, po pracy nie chciałoby mi się jechać do Gdańska ...
jonka, ja się zapisałam :)
tylko błagam, przypomnij mi tak 12, że idziemy :")
image
Nilkaa jesteś moją mentorką od Euthyroxu, dzięki :)

Po równej sklepowej podłodze myślę, że większość wózków będzie się dobrze prowadzić.
imageimage
ja mam 13 wizytę na 17, więc pewnie po 18 skończymy, także raczej sobie odpuścimy ;]
Mikulka masz rację z tym szaleństwem z wyborem akcesoriów dla dzieciorka, ja już łeb od tego mam wielki jak arbuz. Dobrze, że mąż bardzo się tym interesuje, dużo czyta, na pewno będzie chciał dobrze dla swego pierworodnego, oczywiście wszystko w porozumieniu ze mną :)
imageimage
ja tez sie zapisalam na te warsztaty wiec mozemy sie spotkac i wejsc "hurtowo" :-)
Na ostatniej wizycie pozalilam sie ze mam juz + 12 kilo. Gin sie usmiechnal i powiedzial ze moglabym juz nie tyc i czy badalam tarczyce. Pokazalam wyniki sprzed ciazy, obejrzal i powiedzial ze nie ma co badac ponownie bo byly super. Widac co lekarz to inne podejscie do sprawy. W pon najwyzej pojde sie pokluc dla swietego spokoju.
image
image
15 sierpnia 2009
ja już miałam kontakt z 6 lub więcej endokrynologami, chyba już wszystkie tematy przerobiłam :), nawet ciotka męża jest endokrynologiem :)

Tylko że u mnie sprawa jest prosta bo miałam bardzo wysokie TSH i od razu dostałam dużą dawkę.
azura - to aj chyba tez do nich napisze heheh - wiesz zawsze ci allegro zostaje może tam znajdziesz swój model w odpowiednim kolorze ...

ja jeszcze wózka nie mam wybranego waham się pomiędzy joolz/jane/graco symbio - zobacze w kwietniu jak wtedy będzie ;)

mój facet to się prawie w ogóle nie interesuje bo mówi że za wcześnie , ze nie ma sensu bo do lata wejdzie jeszcze tysiąc nowych produktów i mi się tysiąc razy zmieni - pogadamy w maju - z jednej strony ma racje ( bo mnie zna i wie że lecę na gadżety) z drugiej strony wkurza mnie ze go nie kręci oglądanie wózków hehehehhe i innych pierdół
Drogie Mamy,
chciałabym zaprosić Was na warsztaty dla Przyszłych Mam i Ojców w Pracowni Psychologicznej Synapsa w Gdyni w dniu 24 marca 2012 o godzinie 10.00.

W programie między innymi:

- nawiązywaniem więzi z maluszkiem w brzuchu
- zmianach zachodzących nie tylko w ciele, ale również w psychice przyszłych rodziców
- ból porodowy - jak go oswoić, jak przygotować się na poród
- mąż/przyjaciółka/doula - kogo zaprosić do uczestnictwa w porodzie? Niepowtarzalna okazja do rozmowy z doulą!
- rodzicielstwo bliskości - co to takiego?
- jak sobie radzić z emocjami w pierwszych chwilach w domu?
- chustonoszenie, pieluchy wielorazowe - prezentacja naturalnych metod

Każdy z rodziców otrzyma skrypt z najważniejszymi treściami szkolenia, służymy również radą odnośnie chust oraz pieluch wielorazowych.

Warsztat to wspaniała okazja do poznania innych rodziców, nawiązania nowych znajomości, a także uzyskania cennych informacji odnośnie ciąży, porodu i macierzyństwa.

Warsztaty odbędą się 24 marca o godzinie 10.00. Potrwają ok 2,5 godziny. Na Uczestników będzie czekał słodki poczęstunek.

Koszt: 60 PLN od osoby lub 80 PLN od pary. Ilość miejsc ograniczona! Spotkanie będzie kameralne :)

info@pracowniasynapsa.pl lub 696 017 503

ZAPRASZAMY!
jonka ja się zapisałam, czekam na jakieś potwierdzenie, mój też z młodym zostanie to sama będę :)
oooll, ja już sprawdziałam allegro i sklepy internetowe, tego czerwonego już po prostu nie ma, liczyłam na dystrybutora, że może będzie sprowadzał a tu lipa.

ja mam teraz na tapecie abc design 3 tec :) http://www.mamaija.pl/product_images/3145_34698.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=GRehegdpEgc&feature=related
To ja chyba tez sie zapisze na te warsztaty z PP w Gdańsku ;) A ma którąś link do wątku ? Bo do szkolenia mam, a moze bym mame wzieła ze sobą, bo ona tez bedzie zostawac z młodą a o pierwszej pomocy nie ma zielonego pojęcia ;) i chce sie podpytać
image

szkolenia z PP ?? kiedy i gdzie, mnie musiało jeszcze nie być na forum :/
http://bezpieczny-maluch.com.pl/?page_id=12
image

ja też się zapisałam na PP :)
azura- fajny różowiutki - jak popatrzyłam na twój suwaczek czy córeczka będzie hehehehe a tu niespodzianka ;)))

chyba po niedzieli też napisze z pytaniem o ten mój jane- coby potem zdziwienia nie było ... ;)
co do jane'a to zweryfikujcie wagę ( o ile to dla Was ważne kryterium)- bo myśmy chcieli kupić jako spacerówkę, już mieliśmy wybrany model itd - ale mąż w sklepie go zważył i okazał się że waga całkowita jaką wszędzie podawali dotyczyła tylko stelaża - a wózek wraz z siedziskiem ważył jakieś 2 czy 3 kg więcej ...
oooll, to jest malina :)))) no chyba nie jest aż tak dziewczęcy ;] ja chce wózek unisex, jeszcze mi się podoba czarno fioletowy, ale to muszę zobaczyć na miejscu :)
nikaa, zależy jaki Jane...bo Slalom jest mega ciężki
Super dziewczyny to idziemy razem ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
ja tez sie zapisałam na te warsztaty, ale jak teraz czytam to wiecie z czym mi sie one kojaza, z tymi pokazami pościeli i roznych d*pereli-nie wiem dlaczego i mam nadzieje, ze dowiemy sie czegos ciekawego:)
image
Witam Gdyniowo ;))

Ku mojemu niezadowoleniu (nic na to nie mogę poradzić) spędzamy upojny weekend na Karwinach w mieszkaniu moich teściów :/
Mojego Męża nie ma w domu do 23, a ja do tej pory muszę pilnować dwóch lobuzów - 11 i 10 lat. Pisząc łobuzy mam na myśli prawdziwe łobuzy, czyli krzykacze, wybrzydzacze i hałaśliwe bestie ;)
Jeden z nich to brat Męża a drugi to Jego siostrzeniec.
Z zadowolenie to uśmiech z twarzy mi wręcz nie schodzi hehheh

Też się zapisałam na te wykłady "bezpieczny maluch". Idę z Mężem :)
image
image
Akamara - mialam te same mysli jak sie zapisywalam. Przyjdziecie, posluchacie, zrobimy Wam z mozgu kogiel mogiel, zachecimy do kupna czegos co i tak sie nie uzyje a na zachete damy Wam upominek... No ale w ramach rozrywki pojde i poslucham :-)
image
image
15 sierpnia 2009
biała_katarzyno, jako Pani psycholog poradzę Ci, że wlej im na wstępie, to się trochę przestraszą i będą grzeczni :)

no ja też jestem ciekawa co tam będą mówić, jak się okaże, że głupoty to będziemy polemizować mam nadzieję :)
image
a. te warsztaty organizuje medikurs http://www.medikurs.pl/ , a z tego cow iem to pożądna firma i taka bardziej z misją a nie zdzierająca kase
image
Mikulka chłopaki głupie nie są i marudzą tylko teściom heheh
Obiecali mi oboje solennie, że nie będą mnie denerwować i zawracać głowy bez potrzeby :)

Teściowie powiedzieli, że czas na komputer mają ograniczony, ale co ja będę z Nimi robić..hmmm
Jak dla mnie to mogą sobie siedzieć przy kompach ileeee tylko chcą, byleby w mieszkaniu była cisza i spokój :D
image
image
Ja na szczescie nie dam sobie kitu wciskac z PP ;) bede weryfikować info na bieżąco... i na szczescie wiem co jest potrzebne a co nie, a przy faktycznym stanie zagrożenia życia potrzebna jest głowa na karku plus troche wiedzy :)
Takze mam nadzieje, ze wszystkim sie przydadza warsztaty i nie beda to sciemy i kity...
image

ja chętnie bym poszła na kurs udzielania pierwszej pomocy, może zdążymy po wizycie.
A jesli chodzi o Invicta to mam podjechac, oni ocenią płytke i albo bede pisać reklamacje albo dr uzna, ze faktycznie ' ich wina' i zrobi jeszcze raz...
Wiec czekam na męża i wieczorem podskoczymy...
image

nulka daj znać co z tą reklamacją
image
ja wciąż żyję nadzieją że oni nie zdążą tego uchwalić zanim ja urodzę ...
Ja tak samo. I co z tą polityką prorodzinną...
image
Taaaa w dość mało atrakcyjny sposób próbują Nas zachęcić do powiększania rodzin..
image
image
A co to jest polityka prorodzinna ?? Nie słyszałam o czyms takim w naszym kraju......

Ale mysle, ze nas to nie bedzie dotyczyć...

http://dziendobry.tvn.pl/video/testujemy-wozki-dla-dzieci,109,newest,36470.html a tu o wózkach z DDTVN
image

Ja też się zapisałam na warsztaty z PP. Mam nadzieję, że to nie będzie ściema tylko naprawdę czegoś się dowiemy. Może zadam głupie pytanie, ale czy to becikowe ma być wtedy przyznawane kiedy już z nowym członkiem rodziny dochód nie przekracza tej kwoty czy bez dziecka?Bo to w sumie dość istotne. Teraz np w moim przypadku dochód dzieli się na 2 a jak się dzidzia urodzi to na 3...
image
Wiecie co i powiem wam jeszcze jedno, że powoli zaczyna mnie irytować to co się dzieje w Polsce. Naprawdę niedługo trudno tu będzie żyć, zabierają wszystkie ulgi i się dziwią, że obecnie obowiązuje system 2+1. Ale kurdę naprawdę każde dziecko to mały mercedes... skąd na to brać pieniądze? Wiecie ile mam znajomych którzy może i chcieliby mieć więcej dzieci ale ich najzwyczajniej w świecie na nie nie stać...
image
pomelo mi sie wydaje, ze kryterium dochodu nas nie bedzie obowiazywało, ze na razie bedziemy musiały dostarczyc to zaswiadczenie od lekarz ginekologo o opiece, ale jezeli sie myle to niech ktos mnie poprawi.
image
zgadzam się z Akamarą, to są dopiero projekty, a gdzie jeszcze ustawa i uprawomocnienie, myślę że spokojnie zdążymy urodzić.

Będą nas dziady rozliczać z każdej złotówki...

Z tymi wózkami to jakiś koszmar, już kolejny sklep odpisuje że na stanie nie posiada wózka, trzeba zamówić czyt. kupić ;]

Ja to sobie zawsze wymyśle, dobrze że się w maju nie obudziłam...
kurde, odebralam wyniki morfologii i mam znowu za duzo bialych krwinek. ja pierdziele, dlaczego? Norma wg laboratorium to 12,4 a ja mam az 15,59. Poprzednio mialam jakos okolo 13,7 i gin powiedzial ze "spoko". Ale teraz znowu wiecej! Mam znowu mega stresa....
image
image
15 sierpnia 2009
Hej, zgadzam sie, ze jest coraz gorzej z ta polityka prorodzinna w Pl - drozsze leki, mniej badan w ciazy na NFZ, a teraz jeszcze chca ograniczyc becikowe, ehh!

Zapisalam sie na te warsztaty, ale z powodu zakrecenia wole sie upewnic - chodzi o te 13 marca w Scandicu na 16.45? Bede jeszcze musiala wykombinowac, co zrobic z Małą, no i mam nadzieje, ze do tego czasu, to juz Na pewno bede zdrowa;))
imageimage
makuszka, podobno podwyższone leukocyty w ciąży to normalne. Nie stresuj się i nie wkręcaj sobie ! :)
tak banka, to te zajęcia...ja tylko liczę że to nie będzie pokazówka sponsorów, ja się jeszcze podpytam Mikulki czy warto jechać, bo my będziemy najszybciej koło 18.
Makuszka a może po prostu jesteś przeziębiona albo byłaś jak robiłaś badania.... to nawet mógł być niewinny katarek albo dreszcze i od razu to leci do góry.
Mi na ostatnich badanich wyszło białko w moczu 64. I babka kazała powtórzyć wyniki, dzisiaj byłam no i zobaczymy co i jak. Myślicie, że to coś groźnego? Niby czytałam, że może być to coś poważnego ale nie musi...
image
dzis robilam badania i wlasnie odebralam wyniki. Nie jestem przeziebiona, czuje sie OK. Poprzednio moj gin mowil ze leukocyty w ciazy moga skakac jak szalone i dopiero jak wysoki poziom sie podwyzsza to sie sprawdza o co kaman. Łudzilam sie ze po miesiacu bedzie dobrze a tu klops - jeszcze wyzej, Kurna felek, ciagle cos nie tak :-(((

Bialko w moczu moze wskazywac na zapalenie ukl. moczowego - nerek lub pecherza.
image
image
15 sierpnia 2009
A kiedy idziesz do lekarza? Lekarz na bank zareaguje jeżeli będzie to coś co może niepokoić. Niby to białko w moczu o tym świadczy, ale przy takich dolegliwościach powinno coś mnie boleć, piec albo dawać oznaki, a ja się czuję jak młody Bóg...
image
Apropos tych wszystkich naszych dolegliwości to mówią, że ciąża to nie choroba.... no niby nie, ale powiem szczerze że normalny stan to też dla kobiety nie jest. Mam dzisiaj beznadziejny dzień... mam nadzieję, że jak maluszek się urodzi i będzie mi źle to jeden uśmiech spowoduje, że od razu będzie lepiej:)
image
w poniedzialek ma wizyte, wiec wypytam co to jest. Ale juz czuje ze weekend am zrabany z tego powodu (z tej wniewiedzy). Ja dzis mialam senny dzien. Nic mi sie nie chcialo, nawet palcem kiwnac. Cisnienie spadlo, pogoda syfiasta, stad takie kijowe samopoczucie.
image
image
15 sierpnia 2009
Ja też dzisiaj klapnięta maksymalnie, dawno tak złego dnia nie miałam. Serce mi znowu kołacze. Ciąża to nie choroba, ale ja nie pamiętam kiedy i czy kiedykolwiek chodziłam tyle do lekarza.

Dziewczyny, jak idę I raz do szkoły rodzenia, tej w Mama i ja to czy muszę coś, oprócz zaświadczenia od gina, brać ze sobą? Zapomniałam się dopytać babeczki jak dzwoniłam.
imageimage
makuszka,
ma lo masz powyższone te krwinki,
bez paniki,
takie wyniki są czesto fizjologią w ciąży więc na prawdę się nie wkręcaj.
może taka twoja uroda
i co naważniejsze - nie ma tak, że dobrze się czujesz a umierasz :)
image
dzieki Mikulka za pocieche :-)
mam nadzieje ze w poniedzialek lekarz znowu powie "spoko".
image
image
15 sierpnia 2009
Dziewczyny dobrze mówią, leukocyty w ciązy zawsze są podwyższone, tak jak podobno cholesterol i bodajze OB...
A jesli chodzi o mocz, mnie nic nie piecze, nie boli a zawsze mam jakiegos kogos i musze brac zurawine lub zurawinopochodne ;)

A w invicta w sumie nic nie załatwiłam, bo pani z któa rozmawiałam na miejscu, powiedziala, ze lekarz ma ful pacjentek plus opoźnienie i dzis mnie nie przyjmie i jedyne co moge zrobic to napisac reklamacje, gdzie na rozpatrzenie maja 2 tygodnie... pani powiedziala, ze postaraja sie szybciej... zobaczymy

Właśnie oglądam wiadomosci i znowu robią wielkie łał, ze przez telefon strazak czy policjant ratują - teoretycznie taki ich obowiązek, po coś są na tym telefonie... ehh...
image

no to ze moga byc podwyzszone poziomy to wiem ale boje sie czy nie mam za duzo podwyzszone.
A ja siedze na kanapie i patrze jak moj maz meczy sie ze skladaniem komody do salonu :-)))
image
image
15 sierpnia 2009
Makuszka,
żeby Ci zapewnić spokojny weekend zadzwoniłam do znajomej lekarki,
a więc
prawidłowa ilość leukocytów w ciąży wynosi 10 do 16.000/ml

teraz już na pewno będziesz miała dory weekend :)
image
zapraszam do nowego ;)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=313531&c=1&k=160

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

do góry