Widok

Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 26*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rozpakowane:
20.06. gianella - termin na 02.08. - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna / CC

2-paki:
Sierpień:
Eliska - 03.08. - dziewczynka Gaja -Zuzanna / Zaspa
Sylwia- 04.08.- chłopak! :) / Kliniczna (?)
Sanszajn - 04.08. - chłopczyk / Redłowo
mariols - 05.08. - dziewczynka Wiktoria :*/ Kliniczna
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08. - dziewczynka:)
karing - 07.08.
agag_agag - 09.08 - chłopczyk Szymek /Zaspa
ania84 - 12.08. - dziewczynka Liwia / Kliniczna
kasiowa87 - 12.08. chłopiec Antoś / Kliniczna
Ania32 - 13.08. synek Filip / Kliniczna
asela - 15.08. - dziewczynka Gaja Daniela / Redłowo
Kasita - 17.08. - Synek Tymek / Kliniczna
Ola81 - 17.08. - dziewczynka :) / Wejherowo
GosiaS - 18.08.
Zetka- 18.08 synek, Wojtuś :)/ Zaspa
Paula - 19.08. chłopczyk Antoś :)
AgusiaB - 20.08. - synek Wojtuś :) / Kliniczna
Bimka - 21.08. - chłopczyk Adaś ;) / Redłowo
aga81gd - 23.08
Martek - 25.08 - chłopczyk
łucja81-26.08- synek:)- Maciej / Wejherowo
Mammamia - 28.08 - synek Maciuś / Redłowo
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08 - dziewczynka / Kliniczna
asiaM - 30.08. - chłopczyk

Wrzesień:
ania85 - 01.09. dziewczynka
Galuszka-03.09.córcia Nina albo Maja/Wejherowo lub Redłowo
nanik - 03.09.- dziewczynka Wiktoria
Asiunia81 - 05.09. - chłopczyk
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09. - chłopczyk / Redłowo
Fretka - 15.09. chłopczyk
agusp - 15.09. dziewczynka / Swissmed
LADY_D - 16.09. synka¤ Jasia:)
miskab - 17.09 - synek Jasiek / Wejherowo
Roli - 17.09. - synek / Kliniczna
Alana - 18.09. - córeczka Laura / Redłowo
gomarried - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.- dziewczynka :) Amelia / Kliniczna
malutka22 - 22.09. - synek Fabian / Redłowo
okruszek_ - 22.09 - synuś Marcin / Kliniczna
ivi83 - 09.09. - synek Olaf / Borys, może Zaspa
krasnal699 - 24.09.synalek Konrad :)/Klinczna ale to wszystko na razie raczej:)
Iskierka28 - 29.09 - córeńka / Wojewódzki/Zaspa

link do starego
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-25-t392316,1,160.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mariols a dlaczego będziesz miała dwa posiewy? i to w odstępie kilku dni. ja swego czasu miałam robione posiewy za posiewem, ciągle coś miałam
heja w nowym :)
padam, ide spać
W nowym wątku chcę ogłosić że wróciłam ze szpitala z dzieckiem moim :)))) Jestem baaardzo szczęśliwa :) Dziękuję wszystkim wam za wsparcie :) Co prawda leczenie nadal trwa ale już w domu :) Oby nigdy więcej szpital w tym temacie....

Iskierko gratulacje mieszkania :)

Postaram się chociaż trochę nadrobić co pisałyście :)
image
image
super aguseek najważniejsze że juz w domu, bo w szpitalu to tylko sie mozna jeszcze bardziej rozchorować, no i ty nie musisz tyle chodzic:)
Właśnie wróciłam z usg i szukam siatek centylowych... znalazłam dopiero kilka wątków temu...
Mały ma już 3271 a dopiero za 2 dni wskoczy 36 tydzień :/
Poza tym wszystko si..
Poczekam jeszcze do weekendu i zacznę przeganianie :) Koniec oszczędzania się! Już mi ciężko trochę tak naprawdę. Zwłaszcza ze względu na nogi.. No jakby nie było, to już waga noworodkowa, a jeszcze 4 tygodnie zostały...
agag twój mały to mały nie jest:D
zabul mi mówił w sobotę że tak do 30 tyg. maluszki rosną podobnie a potem to już wszystko zależy od genów:)
no dobra chyba wszystkie padłyście:) więc dobrej nocki bez duszności i częstego sikania;)
ooooooooooooo bez sikania było by supcio:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i bez skurczów łydek poproszę ;)
imageimage
image
i ja się witam,

a właściwie żegnam bo zmykam lulu ;)

informuję że leżymy w szpitalu i prosimy o kciuki,bo okazuje się że to jednak czopek nam wyskoczył :/ fakt faktem że jak leżę to właściwie nie czuję tych skurczy więc jakbym tylko mogła leżeć w domu to pewnie bym urodziła w miarę o czasie, a że w domu leżeć nie mogę to nie wiem jak to będzie, więc pierwszy raz sie ciesze ze jestem w szpitalu i ze moge z czystym sumieniem lezec. szkoda mi tylko męża ze wszystko na jego glowie ale poradzi se chlopak. no i teskno mi do mojej malej d*pki ktora sie we mnie wtula jak kładę ją spać :/

cieszę sie ze wszyscy w naszym wątku cali i zdrowi i o rok starsi i w ogole ;) a tym, co dzis bylo słabo i źle ślę na pocieszenie to:
http://forum.trojmiasto.pl/Przeterminowana-galaretka-Czy-moge-jej-uzycProsze-o-rade-t246893,1,16.html

przepraszam, wiem że jestem wredna, ale mnie takie wątki po prostu śmieszą... choć wiem że nie ma głupich pytań-są tylko głupie odpowiedzi... heh....

dobranoc
a mozemy jeszcze sobie zyczyc nocy bez skurczy macicy? :)
Siemka :)

Mi już dzisiaj lepiej, pewnie dlatego że zimno :) :) :)
Zimno! Zimno poproszę!
Jeszcze nigdy nie prosiłam o zimne lato! Ten jeden jedyny raz... plissss!
To prosimy my - ciężarówki co nie mogą oddychać w upały

(nie wiem gdzie wysłać moją prośbę dlatego piszę na forum ;)
ja też zimnooooo proszę :) jak można prośby długoterminowe to tak chociaż do połowy września :P
Witam się w tak piękny wtorkowy poranek :P oraz w nowym wątku :)

Okruszek prosze nam się nie wygupiać nogi zaciskać i odpoczywać.

WOW Agag toje maleństwo wcale nie jest takie małe jak czytałam sobie wątek naszych poprzedniczek to one takie dzidzie rodzą

Agussek super że już w domku zawsze to lepiej dla ciebie i dla dziecka mniejszy stres
image
image
nanik, bo taka waga przy urodzeniu to kurczaczki w sam raz :)
ale jest nadzieja że usg się myli i podaje zawyżoną wagę ;)
no wiem wiem a raczej się domyślam stąd to moje zaskoczenie
image
image
Cześć Kochane :))

Agag, ale Twóje Dziecię to klopsik :D super, moja to kruszyneczka przy Twoim :)

Kurczę III trymestr się zaczął i zaczynam troszkę panikować :D

Agussek super, że już w domku jesteście, zdrówka życzymy!!

Okruszku co Ty za numery wywijasz? Przed Eliską i Sylwią chcesz się wcisnąć? NIE MA! Leż i odpoczywaj z zaciśniętą wag**ną ;D

Dzisiaj mam zamiar jechać do Energi zmienić umowę na siebie, załatwić foty do dokumentów... no zobaczymy co z tymi zamiarami moimi wyjdzie :)
image
i ja sie witam w ten cudowny pochmurny dzien :)
szkoda tylko, ze nocka średnia bo ogólne wrażenie mam takie, ze przez pierwsze pół nocy próbował mnei złapać skurcz w łydkę, a drugie pół trzymał i nie chciał puścić ;]

Okruszku, trzymaj sie. Grzecznie leż teraz.
Aguseek, super, że juz w domku.
image
image
Okruszku bez jaj :) Leż spokojnie i czekaj na swoją kolej :)

Będziesz leżała w szpitalu do rozwiązania ? co mówią lekarze ??
image
hej ho, nie no ja nie zamierzam się wykluwać ;)

wiesz...jak to lekarze-każdy co innego, a ja słucham tylko tych co mówią dobrze ;) myślę że do rozwiązania na pewno nie, raczej do piątku tego tygodnia ;) tylko na pewno do domu muszę skombinować opiekę dla Madzika i już !

ps wreszcie mam czym oddychać-czyżby puścili powietrze na dworze? :)
Witam!

no okruszek jakby się wcisnął w listę to trochę bardzo przed czasem!
Leżeć moja droga ! :D i zaciskaj nóżki! :)

ale była burza w nocy, nawet cudem mnie obudziła tak waliło koło mnie ;).
Skurcz jeden załapałam, ale postawiłam nogę na ścianie buahhaha i przeszło :D
imageimage
image
witam
no ja sie nie wyspałam przez ta burzę:( ale okna nie zamknęłam bo mi za duszno:) ciągle mi duszno, czy ciepło, czy upał czy zimno na dworze buu
no i kurna zimno a ja sie w nic cieplejszego nie meszcze

okruszku trzymam kciuki! no i nie ma wpychania w kolejkę, tak jak pisałam wczoraj rozpakowujemy sie po kolei wg listy hehe
no i ten wątek z galaretką mnie też rozwalił

wczoraj w sr było o karmieniu piersią i na puszczonym filmiku babka miała tak obwisłe cycki że szok, aż mi sie karmienia naturalnego odechciało:) a miny tatusiów bezcenne:)
kwestia przeterminowanej galaretki jest boska ;P
okruszku a w którym szpitalu cie uziemili i jak cie tam traktują ?
i wogóle prosze sie nie wygłupiać bo jeszce przyjdzie ci do głowy sie rozpakować a to bedzie nie dopuszczalne tak przed koleżankami :D
a tak na poważnie to sie nieżle wystraszyłam ......
iskierka dołączam sie do panikujących w 3 trymestrze :)
aha i tak mi się przypomniało:) moja anemia sie niestety pogłębia ii gin, mi kazała więcej czerwonego mięsa jeść i do tego od czasu do czasu pół lampki czerwonego wina hmm szkoda że nie lecha shandy:) jak małego łyczka od męza spróbowałam to normalnie nie mogę tego smaku zapomnieć:)
haha łucja " a miny tatusiów bezcenne"
ale macie chody tam u góry chcieliscie chłodek no i jest i chłodek :D
mnie dzisiaj burza obudzila a moj kundel kazdy grzmot oszczekiwał :/
image image
Iskierko idź załatw w tej enerdze przecież po ciemku nie bedziemy siedzieć na zlocie ciężarówek :D

łucja mówisz że na zajęcia z karmienia iść samemu żeby mąż si nie wystraszył :P

Dziewczyny co wy na to żeby jakoś zorganizować jakieś spotkanie??
image
image
Okruszku wstrzymuj sie bo masz duzo czasu, nogi razem ;)))

A ja nie chce zimna! w depresje chyba wpadne w tej ANglii, ciagle pada, niebo caly czas zachmurzone... zero slonca... naprawde dolujacooo i to juz tyle dni.nic sie nie chce...
Nanik bez stresu :) Aktualnie jestem w trakcie załatwiania cholernego UPC , grr!! nienawidzę ich! Ale urok mieszkania w domku to tylko ta z****na firma :( Pojadę popołudniu!

Ja jestem jak najbardziej za spotkaniem na jakieś lody :D haha

Mi tam upał nie przeszkadza. Dzisiaj dla mnie za zimno już jest, wczoraj mi już chłodno było, a dzisiaj bez słoneczka to już w ogóle kosta :(

Jestem jakaś taka sflaczała przez tę burzę ;/ Nie mogłam spać :( a teraz siedzę nieprzytomna.

Co do skurczy łydek to dzisiaj cholerstwo chciało mnie złapać, ale się jemu nie udało :D muszę pamiętać o braniu magnezu.
image
ja tez właśnei w nocy wstalam i pigułę łyknęłam. rano od razu tez.

ja tez jestem za spotkaniem ale pewnie logistycznie bedzie ciezko wszystkie zebrac ;) wiekszosc chyba z gdańska jest, nie
image
image
Okruszku trzymaj się. W jakim szpitalu jesteś?

A dzisiejsza pogoda jest wymarzona do leżenia. I like it :D

Muszę się pochwalić. Moje dziecię (starsze) wczoraj było pierwszy dzień w nowym wakacyjnym przedszkolu bo jego przedszkole przez 2 m-ce jest zamknięte i musiałam kombinować z zastępczymi. No i był super dzielny. Bałam się że będzie płakał albo chociaż powie że nie chce tam iść a on nic! Chyba dziecko mi poprostu wydoroślało :D
Hej!

Asela - dziękuję :) A humorkami się nie przejmuj. Ja mam to samo, wkurza mnei mąż, teściowa i reszta

Iskierka - dziękuję również :)

Ja chodze teraz do Branickiego, całkiem sympatczny tylko usg ma kiepskie w gabinecie. Ale widać to co najważniejsze :)

Łucja - ja mialam nieregularne cykle a urodziłam 2 dni po terminie :) Więc nie było źle :)

Krasnal - dziękuję za życzenia :) I Tobie szanszajn też :)

Hehe urzadzanie mieszkania to czarna dziura :) Ciągle jest coś do dokończenia :)

Sylwia - dzięki :) Hihi no wlaśnie, nie pchaj się do porodu za szybko :P

Malutka, AgusiaB, mariols - dziękuję :)

Okruszku - Ty tam grzecznie leż w szpitalu i zaciskaj nogi!! Jejku, jak się nasz watek ruszy z rozpakowywaniem to nei nadążymy! Trzymam kciuki, żebyś tam sobie odpoczęła i wytrwała jeszcze trochę!

Co to ja jeszcze chciałam
image
image
Agusia co z tym otomoto??

eśli chodzi o spotkanie to można zawsze się spotkać w Sopocie tak po srodku dla każdego :P
image
image
na szczęście w sr wczoraj byłam sama:)

ja też jetem za spotkaniem, może być sopot:) najlepiej w przyszłym tyg. :)bo dzisiaj przyjeżdża do mnie mama i zostaje do piątku:)
nanik z allegro sie jeszcze nie odezwali - mają na odpowiedź do 72 h.

Esela powiem tylko jedno - nie ufaj Branickiemu. Jeśli tylko coś Cie zaniepokoi idź na konsultacje do innego lekarza!!!!!!!!!
pomyliłam nicki Esela to miała być Eliska hihihi ach ta moja pamieć ;)
A ja się tylko przywitać chciałam :D
image
hejka

kurcze okruszek, widzę, że u Ciebie to nie żadne przelewki - trzymaj się w dwupaku i leż - mam nadzieję, że uda Wam się jakoś ogarnąć domową logistykę mimo tego.

Mi szkoda, że jest taka pogoda. Szkoda ze względu na dzieci - one w końcu czekają na to lato, na bieganie w krótkich gaciach. Lato i wakacje raz do roku są ;> W dodatku w tym roku krótsze o tydzień więc ja proszę o lato - ciepłe, nie upalne. A my, lokomotywy musimy dać radę :P

Z urządzaniem mieszkania to bywa ciekawie heh. My wlasnie po 9 latach zaczynamy powoli mieć tak jak chcieliśmy na początku (tzn. jak ja chciałam bo męzowi wystarczy stół i laptop). Ten remont z zeszłego tygodnia dużo zmienił. Wreszcie mam prawdziwe wewnętrzne drzwi i właśnie jedzie do nas żyrandol haha bo od tych 9 lat wisiał tzw. przejściowy, z mojego starego mieszkania. Trochę więc sobie poczekał ;) Ale zawsze jest coś innego do kupienia, nie ma kasy na "d*perele" i tak się to wszystko wydłuża. Na tę chwilę jeszcze tylko meble nowe by się przydały do dużego pokoju i stolik do kawy. Ale że chcemy taki "nie do dzieci" to pewnie poczekamy z jego zakupem kolejne kilka lat.
No ale na wszystko przyjdzie pora :>
AgusiaB - ojej, a czemu? Teraz to mnie troche zaniepokoiłas.... :(
image
image
ja się dzisiaj wyjątkowo dobrze czuję, więc nie będę narzekać ;)

nawet nospy nie wzięłam, więc jest luz ;D

teraz obmyślam plan bo mam tego lekarza w czwartek, o ile jak zwykle coś nie wypadnie, a nie mam co zrobić z Leną ... nie miał człowiek problemu to go sobie wymyślił ;)
imageimage
image
dziewczyny, czy Wasze dzieci tez są takie "wredne".
Moje to takie, ze napierdziela aż czasem kołdra podskakuje ;) a tylko pokażę mężowi, ten zawiesi wzrok już o przyłożeniu ręki nie wspomnę i ciszaaaaaaaaaa echoooooo :)
image
image
Kurde, wczoraj skończyłam brać antybiotyk na zatoki a dzis wstałam z oprychą na ustach, grrr... nie miałam tego paskudztwa od podstawówki, ale swędzi...

Wczoraj miałam paskudne skurcze, ale przepowiadające raczej bo nie bolesne.
Moja Zośka wczoraj skończyła 3 lata, jak ten czas leci... dopiero co przywieźliśmy ją ze szpitala, a teraz taka z niej pannica, ehhh...
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
Eliska nie chcę Cię niepokoić bo jeśli twoja ciaża jest prawidłowa to pewnie Branicki da radę.

Ja mam złe doswiadczenia po kontaktach z nim.
On prowadził moja drugą ciażę i np. moje krwawienia kwitowal tym że mam duze zmiany onkologiczne w rejonie szyjki, które krwawią bo jest tak zaawansowany stan !!! Nie zauwazył odklejającego sie łożyska. Żadnych zmian onkologicznych oczywiście nie miałam, a później inni lekarze jak słuchali i czytali co on diagnozował to łapali się za głowy.
Jak wiesz mój synek zmarł w 21 tyg ciaży.

Branicki jest przystojny, sympatyczny, ale oprócz małej wiedzy jest bardzo łasy na kasę. Ja w krytycznych momentach chodziłam do niego 3-4 razy w tyg. i za każdym razem normalnie mnie kasował!!!!!

No ale nauczył mnie jednego: nigdy już nie zaufam jednemu lekarzowi. Zawsze każdą diagnozę konsultuje z kilkoma innymi.
miskab mój synio taki sam :)
Jak Tata przyłoży rekę to cisza. Mąż się śmieje że ma szacunek do Tatusia :)
Agusia - o kurcze, to miałaś z nim przygody :((( U mnei nie dzieje się nic niepokojącego. Ale może warto żebym teraz jakieś usg zrobiła u innego lekarza... W sumie jedyne, co mnie niepokoi to duży rozmiar głowy małej wg Branickiego, ale Bartek tez miał spora glowe więc moze to nic takiego.

Heheh u nas też tak jest ze Mała szaleje w brzuchu a jak pokazuję mężowi to cisza :))
image
image
cześć Mamusie :)
ja też dziękuję za chłód i tę cudowną nocną burzę :) od razu jest czym oddychać :) co nie zmieniło jednak faktu, że wstałam spuchnięta :( ale daję radę :) poszłam poćwiczyć i jest trochę lepiej :) a z tymi remontami to jest masakra, my wprowadziliśmy się pod koniec lutego i cały czas jest co robić, a ja już sił nie mam :( a mąż ciągle pracuje... i chyba tak zostanie :(
ja też jestem za spotkaniem, chociaż coraz gorzej mi "za kółkiem" :( no i przyszły tydzień lepszy, bo może już nasze auto będziemy mieli, boi teraz w serwisie stoi i mamy zastępcze, a ze koncentracja już nie ta, to wolę nie ryzykować:)
to moja córeczka też taka jest cały czas jestem skopana i wogóle a maż miał tylko 1 okazje to " zobaczyć"
image
image
no nic nie mówcie o tych remontach. My tez własnie łazienkę bedziemy robic dopiero po 3 latach... ale juz sie nie moge doczekac ;) wczoraj przyjechaly płytki, leża na balkonie i mogłabym je non stop oglądać
image
image
Hej, moja mała też cały czas świruje w brzuchu, a jak mąż do brzucha gada, to ona się chyba tym jara, bo zaczyna jeszcze bardziej;) Czasem to mam już dosyć, bo czuję się, jakby mnie ktoś napadł i skopał po brzuchu:/ Albo włazi mi tak jakoś z prawej strony aż pod pachę prawie i nie mogę jej stamtąd wyciągnąć, a to jest mega nieprzyjemne.
Zaczynam już czuć stres, boję się, że zacznie się jak mąż będzie na obozie i samego porodu się boję i zaczynam mieć wątpliwości, czy na pewno w Redłowie rodzić... Masakra jakaś, przez te 6 tygodni to ja zwariuję chyba. Poza tym, martwię się czy moja Niunia nie za mała, jak czytam ile Wasze dzidziole ważą...
miskab moja mala od paru dni daje mi mega kopniaki ;D

ja to nie moge doczekac sie urzadzania mieszkania,po tylu przeprowadzkach na wynajmie z checia osiade juz na swoim...
kaska wspolczuje oprychy, pociesze Cie ze mam kurzajke... i nie walcze znia bo na leku napsiane ze w ciazy nie wolno... ale jest tylko jedna od poczatku ciazy wiec jest dobrze ;)

image

image
to ja już nie wspominam jak boli jak kopnie taki ponad 3,2 kilo klocek...

co do remontów to my przerabialiśmy przy Emilce Miała wtedy 3-4 miesiące Masakra wszedzie pełno kurzu i syfu, wieczny hałas... Do dziś nie wiem jak to przeżyłyśmy bo ekipa była tragiczna! Trzeba było ich cały czas pilnować bo wystarczyło odwrócić wzrok i wszystko robili inaczej niż mieli... Do dziś dziękuję sobie za chustę elastyczną bo tylko i wyłącznie dzięki niej dałyśmy radę..
agag, dlatego ja licze ten syf zakonczyc jeszcze w dwupaku... na ostatnich nogach ale 2w1 ;]

a propo chust, bedziecie sie chustować? :)
image
image
Mój klops jak się zaczyna przeciągać albo kopać to mam wrażenie że mnie porozrywa zaraz, to naprawdę często aż boli. A jak podskakuje to nie mogę książki czytać jak mam opartą o brzuch.

Czasem jeszcze wydaje mi się że się przekręca i na trochę układa w poprzek, mimo że od dawna głową na dół.

Właśnie wyjęłam z pralki 4 pary trampek :) wszystkie żyją :)

Okruszek, trzymajcie się dzielnie i zaciskaj kolanka:)

U mnie pogoda taka se, pada i chłodno, ale duchota taka sama jak była. Nie kumam tego.

Dzisiaj po raz pierwszy okazało się że mam problem z założeniem skarpetek :))))
imageimage
ja zdecydowanie jestem chustowa :)

Mam na stanie starego wysłużonego elastyka, ale koniecznie muszę kupić nowego, bo stary już za stary i stracił właściwości swoje (przerobię na chustę dla mojej Emilki żeby mogła sobie lalki chustować)

Mam też cudną tkaną nati - mięciusieńka, przełamana i kochana! Już się nie mogę doczekać! Kiedyś miałam też tkaną lenny lamb, ale uważam, że nati duuużo lepsza..

No i czeka też nasz wysłużony i ukochany mei tai, ale on będzie musiał jeszcze z pół roczku poczekać na swoją kolej...

Ostatnio czekałam, aż mała skończy miesiąc, tym razem zamotam szybciej :) Ostatnio uczyłam wiązać moją koleżankę i tak mi się poprzypominały te miłe wrażenia :) A moja Emilka wszystko widziała i potem szalikami sobie misie próbowala przywiązać do brzuszka :)
martek, co do skarpetek to jak jestem w gaciach to jeszcze sobie radze ale przeważnie w domu na boso latam i jak się tak zapomne, ze spodnie na d*psku i mam założyc to mam masakre hehe
image
image
Agag, ale powiało profesjonalizmem :) takimi nazwami rzucasz, ze jakbys po chinsku do mnie mowila hehe
ja jestem w tym temacie totalnie zielona i tak juz pewnie zostanie
image
image
agag to ja coś czuję że na jakimś spotkaniu z maluszkami wykorzystam Cię jako instruktorkę motania.
Chcę kupić elastyka żeby móc nosić od narodzin. Na razie nie mam doświadczenia w chustowaniu ale za to chęci :))
Heja dziewczyny na dziś...

ja oczywiscie nie wyspana ale na badaniach z krwi byłam ...
jutro jeszcze na 12-sta usg wiec sie czegos dowiem ....
a 5-ty i 9-ty wizyty u gin...

łucja... bo ja na nfz i lux med chodze.... i babki obiecały ze mi to zrobią, tyle ze na nfz powiedziaął gin ze bede za to najwyzej płacic a ja jej ze ok.....

dzis nogi troche sie obkurzcyły z obrzeków ale jeszcze nie do konca ....pewnie przez sama pogode, która jest dzis dla nas zbawienna ..... 3 dni pod rząd miałam w wekend praktycznie 30 st.... :/

kaska .. nie mart sie opryszczką tez ją czesto miewam to p[rzez wirusy które sa w naszym organizmie i uaktualniaja sie jak jestesmy osłabieni.... mnie akurat cos w 3 miejscach ukąsiło i swedzi jak diabli ...

propozycja spotkania całkiem ciekawa ale sądze ze wiekszosc jest z gdyni czy wejherowa :) ale sopot byłby sprawiedliwie po srodku ... przyszły tydzien tez by mi odpowiadał ... ale nie 9-ty .. myslcie kobitki o tym poki jeszcze wiekszość dzieciaczkow w brzuchach siedzi :)
jeśli chodzi o chusty to ja jakoś nie jestem do nich przekonana nie wiem dlaczego ale mówie nie.

Jeśli chodzi o spotkanie to specjalnie zaproponowałam Sopot bo zdaje sobie sprawę że jest dużo dziewczyn nie z Gdańska wiadomo nigdy sie wszystkie nie spotkamy. to może środa 11.07 jak wam pasuje jeśli wszystkie jesteście za przyszłym tyg
image
image
mi środa pasuje:)
Ja niestety jak spotkanie to tylko gdańsk
Jestem niemobilna z wielkim brzuchem i 2latką
sopot czy gdynia to ponad moje siły niestety

Mogę też zaproponować spotkanie u mnie w salonie (Morena) bo w ciągu tygodnia jesteśmy z młodą same :) Już niejedno spotkanie forumowe się tu odbyło :) Dla rodzeństwa nieletniego w ramach atrakcji proponujemy basen dmuchany na balkonie :)

Co do profesjonalizmu, to nie nazwałabym się ekspertem, ale troszkę doświadczenia mam :) Chustowałyśmy się z Emi ponad 1,5 roku, różnych chust i nosideł doświadczałam, różne widziałam.

Co do chusty elestycznej która mi się najbardziej wysłużyła na początku, bo była najłatwiejsza do wiązania i nawet mój mąż dawał się zamotać :) to już sobie wypatrzyłam na allegro i chcę zamówić - nawet jutro - więc jeżeli ktoś chce sie podłączyć do przesyłki i zaoszczędzić koszty przesyłki to nie ma problemu.
Wybrałam Pentelkę, bo jest tania i wystarczająco dobra na moje potrzeby (ale wg mnie tak do 8kg a nie do 10 jak pisze producentka - potem lepiej się przerzucić w całości na tkaną albo na nosidło/mai tei)
Taką miałam przy Emi:
http://allegro.pl/pentelka-chusta-elastyczna-lazurowe-wybrzeze-50cm-i2441551801.html
Ja używałam baaardzo często, a potem przeszła jeszcze przez 3-4 inne dzieciaczki moich koleżanek i dlatego już nalezy ją wymienić. Straciła rozciągliwość
Teraz kupuję taką dla mnie
http://allegro.pl/pentelka-chusta-elastyczna-wybuchowy-granat-50cm-i2441551869.html
i taką dla siostry:
http://allegro.pl/pentelka-chusta-elastyczna-zielona-zabka-50cm-i2441551760.html

Zaraz zerkną, czy mam w kompie jakieś nasze chustowe zdjecia to wam wkleję :)
u mnei kluczowa jest jeszcze godizna spotkania
image
image
zdjęcia jakieś wrzuciłam (chyba) na fb - nie wiem czy się wkleiły bo nie korzystam z fb w zasadzie
spoko dziewczęta, nie mam zamiaru rodzić w lipcu. najwczesniej 22sierpnia :)

leżę na klinicznej-powiem tak-szpital jak szpital :) tylko żarcia za mało :) no i spac tu nie mogę coś :/

agag to mamy do siebie niedaleko :) i ja tez mam dwulatkę chętną poznania nowych znajomych :) tylko ze u mnie musi nadejsc 36tydzien zebym bezstresowo mogla sie spotkac :)

agag ja próbowałam chustowac Madzika ale ona chuscie powiedziała NIE. nie wiem co jej nie podpasowało? miałam tkaną-moze materiał za szorstki jak na początek?
zdjęcia są ty naprade jesteś prawdziwa chuściara :P
image
image
agag ja też wybrałam granatową pentelkę :))
Niestety nie podłączę się pod jedną przesyłkę bo jej nie odbiorę od Ciebie.

Na spotkanie forumowe na razie też nie mam szans :/
ja już chustę mam zakupioną, używaną tkaną Nati sobie kupiłam :)

potem myslę o nosidełku MeiTai, ewentualnie coś innego z ergonomików jak sie trafi okazja

tylko dziewczyny, jak sie bedziecie przymierzać do motania to tylko pod okiem profesjonalisty, bo można zawiązać się źle i wtedy bedzie niewygodnie, albo bedzie za długo trwało i sie zniechęcicie :(

Ja sie tak zniechęciłam przy Madzi, ale teraz nie zamierzam odpuścić, bo nie wyobrażam sobie nie nosić.

Madzie nosiłam od jakiegoś 5 mca w nosidełku, całą zimę, wózek stał całą zime nieruszany, a to akurat była taka śnieżna zima wiec super się sprawdziło. Zoo, Malbork.. wszystko w nosidełku.

A to jeszcze takie fajne było, że mogłam "w biegu" cycem nakarmić i nawet nikt nie widział :) Szkoda, że w chustach nie można tak zrobić, dlatego o nosidełku myślę na później, ale to zobaczymy.

Fajne są te spotkania klubu kangura. Na pewno pójdę na takie spotkanie (pewnie niejedno) już z dzidzią i chustą i sie bede szkolić :)

Z r******i to tak właśnie było przy Madzi, ruszała się, ruszała ale jak tylko kogoś przywołałam to nagle spokój, jakby faktycznie wiedziała.

A Adaś nie przejmuje sie wcale tym czy ktoś patrzy czy nie patrzy, czy dotyka czy nie dotyka, buszuje ile wlezie.

Ja na spotkanie chętna, mogłby był nawet Gdańsk, ale blisko SKM-ki. Morena odpada jak dla mnie.
Dziewczyny alleluja!!!!!
Allegro mi odpisało że ktoś włamał się na moje konto i wystawił trzy aukcje. Zmieniłam już hasło do konta. Aha no i anulowali mi tą płatność 461 zł
JUPIIIII :D :D
to super :)
ciekawe jak sie włamał?
kurcze, a jakby ktoś po prostu znał login i hasło to mógłby sobie wystawiać do woli :/
no to pięknie super że wszystko się wyjaśniło :)

dziewczyny czy koś z was zamawiał łóżeczko z allegro za pobraniem powiedzcie prosze ile czekałyście na przesyłkę
image
image
nanik, ja raczej płacę z góry ale kiedyś zamówiłam z płatnoscią przy odbiorze i trwało to trwało aż w koncu sie upomnialam, a oni mi odpisali, ze przeoczyli to, ze tak chcialam i czekali na kase....
image
image
Agusia, super, że sie wyjasniło.
image
image
czesc dziewczyny
Junior wazy juz 3200gr a tu jeszcze miesiac zostal i ma dlugie nogi :) Ale ogolnie wszystko Ok co mnie cieszy tylko moglby mnie po nerach nie kpach urwis jeden.

Sanszajn to Twój synek ma wagę taką jak Agi :)
image
nanik, no ja tez zamawiałam łóżeczko-kołyskę ale płatność z góry robiłam.... czekałam ...moze max tydzien.. bo przez weekend chyba tez czekalismy...

przespałam sie troche ale nic mi sie nie chce jakos robic, im blizej konca tym bardziej jakas ociezała i leniwa do czegokolwiek :/

11-sty lipiec mi odpowiada jak cos ...
image
Agag sąsiadko odwiedzę Ciebie na pewno ;)
Jakaś Ty zaawansowania w tym chustowaniu!

Ja też jestem za spotkaniem, tylko przez to nasze mieszkanie powiem Wam, że kompletnie nie wyrabiam.

W Enerdze siedziałam 1,5h zanim Pani się pojawiła przy stanowisku przy którym sobie zasiadłam bo oczywiście nie było nigdzie miejsca...
Pani była na tyle miła, że przyjęła mnie po obsłużeniu 1 klientki, bo tak to bym do teraz siedziała. Myślę,że łącznie z 3h by to zajęło... kosmos jakiś.

Z UPC nic nadal nie załatwione!! Te durnie mają wszystko w d*p...ach!grr

Umęczona jestem okropnie, ale zaraz robię podejście nr 3 do UPC!
image
Agusia no to widzisz sprawa sie wyjasnila, zero stresow ;p ja wlasnie walcze by nie zjesc snikersa bo w szafie siedzi... O_O
a ja właśnie dojadam resztki ciast po urodzinach Zosi, pochłonęłam już dziś z 3000 kcal....
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
dziewczęta Wasze dzieci teraz rosną bardzo powoli a odchylenia w usg są duże więc możliwe jest że do porodu brzdące będą miały podobną wagę, spokojnie!
środa 11.07 jak najbardziej mi pasuje:)
może zróbmy wstępna listę komu pasuje środa 11.07??

1. Nanik
image
image
może zróbmy wstępna listę komu pasuje środa 11.07.2012 ??

1. Nanik
2. mariols
image
Ja żem, też się piszę :D

1. Nanik
2. mariols
3.Iskierka 28 (99%)
image
mi na chwilę obecną też pasuje :)
1. Nanik
2. mariols
3. Iskierka 28 (99%)
4. Zetka
5. Bimka (ale nie daleki Gdańsk, oby blisko do SKM-ki ;)
Agag, ja zamówiłam pentelkę bordową - dzikie wino :)
Szkoda że tak daleko mieszkasz bo bym Cię wykorzystała :) na jakiekolwiek spotkania chustowe u nas w Wejherówku nie ma szans a jestem mało mobilna. Pozostaje praktyka na misiu i doświadczenie w noszeniu w ergonomiku :) I marzenia o nati, na którą mnie nie stać, a jak akurat ktoś sprzedaje do za krótką :(
imageimage
widze że narazie same z gdańska poza bimką jak się nic nie zmieni to bedzie mozna zamienić miejsce spotkania na gdańsk :)

dziewczyny wiecie co właśnie wróciłam z biedry (Bimka sa tam jakies golarki damskie :D) i tak sobie uświadomiłam że już się za niedługo będą nasze mamusie rozpakowywać
image
image
1. Nanik
2. mariols
3. Iskierka 28 (99%)
4. Zetka
6. łucja81 -wolałabym sopot:)
też bym się z Wami spotkała :(

a moze wpadniecie do mnie hihihi ;))
dziewczyny ja żartowałam z tym przyjazdem do mnie, spoko - po moim poście taka cisza nastała na forum ;D
spoko Agusia możemy wpadać tylko ty biedulko dasz sobie rade z tyloma ciężarówkami
image
image
dla mnie wsio ryba kiedy i nawet gdzie, obym daleko nie miała ;) Najlepiej to Gdynia oczywiście, ale skoro większość z Gdańska to niech chociaż bedzie blisko od Skmki
Agusia ty sie nie martw ze cisza, zawsze trudniej sie zorganizowac bo nie kazdemu pasuje to dzien to miejsce itp :) to normalne ...
image
1. Nanik
2. mariols
3. Iskierka 28 (99%)
4. Zetka
6. łucja81 -wolałabym sopot:)
7.Krasnal699
bedzie po wypłacie to i na lody bedzie :D
dziewczyny a w jakich godzinach planujecie spotkanie
image
image
Mi w sumie nie stoi nic szczególnego na przeszkodzie by się spotkać, ale nie wpiszę się na listę póki nie wiem gdzie i KTÓREJ GODZINIE. Z tym to u nas d*pa trochę bo Gabrysia drzemkuje w środku dnia, tak w ni przypiął ni wypiął :/
dzieczyny to napiszcie swoje uwagi tzn w ktorych godzinach mozecie, albo gdzie najlepeij wam pasuje albo gdzie maxymalnie mozecie dojechac.... dla mnie tez najlepsze miejsce blisko skm :)
image
to mi pasuje 11-12 lub dopiero po 16 i też blisko komunikacji miejskiej

A najlepiej to w Gdyni - nie wiem czy wiecie, ale tu jest super i w ogóle - nie ma lepszego miejsca na spotkania :D
ja niestety moge dopiero po 17
image
image
Ja się dopasuję, byleby nie Gdynia :P ;)
mam nadzieję, ze wezmiemy możliwie jak najwiecej pod uwagę, tak by ustalic dla wiekszosci najdogodniejsze miejsce spotkania i godzinę :)
oby z tego nie wyszedł galimatias :D

1. Nanik
2. mariols byle blisko skm :)
3. Iskierka 28 (99%) - ja się dopasuję, byleby nie Gdynia :P
4. Zetka
6. łucja81 - wolałabym sopot:)
7.Krasnal699 - bedzie po wypłacie to i na lody bedzie :D

8. mammamia godz. 11-12 lub dopiero po 16 i też blisko komunikacji miejskiej, najlepiej to w Gdyni
9. miskab po godz. 17
ja jak się wyleczę to też się wpiszę\\\\
image
Hejka. Jeśli chodzi o mnie to też jestem nie mobilna dlatego blisko skmki, więcej życzenia nie mam :). Po waszym koncercie życzen proponuje sopot godz 11 :)
image
image
albo Sopot 17:00 :D Jeszcze lepiej, bo miskab pasuje
A i w razie czego już upału nie bedzie to bedziemy bardziej "żywe" na tym spotkaniu. Madzia i Gabrysia i pewnie inne małolaty beda po drzemce to nie bedzie trzeba kombinować jeszcze logistycznie drzemki, a wieczory są teraz takie milusie... ;)
Jeszcze nie byłam w tym roku w Sopocie
Mi tam wszystko pasuje :) Przynajmniej na tę chwilę :)

Moje hormony szaleją okropnie, lepiej żeby nikt ze mną nie zadzierał... bo dostanie zje**ki!

kurczę, moja córcia jest uparta bo cały czas kopie mnie po prawej stronie podbrzusza i po pęcherzu. Nigdzie indziej. Ona wcale mi się w brzuchu nie kręci! Tak zaczynam świrować, więc wybaczcie :D
image
Jesli chodzi o mnie to może wolała bym wcześniej bo czym później tym bardziej mi nogi puchną i tym gorzej mi jest :(. Jeśli większości pasuje popołudnie to ja najwyżej innym razem sie z wami spaotkam
image
image
ja się generalnie dostosuje :)
joł joł :)
Lucja, to moje dziecie okopuje mi pęcherz i podbrzusze z lewej strony. I tez jakby nie zamierzał oprócz kopniaków nic więcej okręcać
image
image
hejka :)
ja niestety tym razem sie z wami nie spotkam bo mamy duzooo roznych rzeczy do załatwiania w zwiazku z wykonczeniem domu i takie tam i nie mam czasu dopuki maz w domu :( ale nastepnym razem moze sie uda! :))
Bimka o co chodzi z encyklopedia pod materacem w łózeczku ? po co sie to kładzie i jak i co ?
ale żescie sie wymodliły o ta brzydką pogode.. brakuje mi juz słonca!
image image
miskab Ty chyba do mnie pisałaś a nie do Łucji :) no to troszkę mnie uspokoiłaś. główka cały czas u góry, chyba nie ma zamiaru stać na głowie faktycznie :))
image
ups ;) oczywiscie, że do Ciebie ;) a myślami byłam z Iskierką bo pomyślało mi sie, ze w razie jakby spotkanko wypaliło to my redzianki mogłybyśmy razem się wybrać hehe i tak wyszło :D

a encyklopedia pod materac co by dzidzia całkiem na płasko nie leżała
image
image
błahahah teraz to zamotałam. o Łucji wtedy mysłałam hahahaha
image
image
Wszystko zrozumiałam :D
image
to moja córka też ciągle kopie mnie po prawej stronie w dzień a w nocy centralnie w pęcherz taką małą gadzine mam w sobie :).

alana ta encyklopedia to dla tego żeby mądre było ja zawsze na egzaminy się nie uczyłam a wszystko pod poduszką trzymałam i studia zaliczyłam :D
image
image
aha miskab powiedz ty jeszcze pracujesz
image
image
Nanik, tak jeszcze pracuje.
image
image
Dziewczyny do tych co mialy robione GBS te badanie na paciorkowca. Mam je wykonac ale dzwonilam i do swojej przychodni i do Brussa i robia tylko ogolny wymaz z pochwy i tam niby ma wykazac jesli cos jest nie tak. Czy to starczy? Bo przy pierwszej ciazy nie mialam tego robionego.

sanszajn, mi sie wydaje, ze wystarczy bo jak robią ogólny to hodują wszystko co się da wyhodować ;) wiec tfu tfu jakby paciorkowiec był to wykaże.
image
image
tylko ze chyba wymaz ogolny wiecej kosztuje bo kiedys czytalam u naszych poprzedniczek w watku ze płaciły na paciorkowca 25 zł a ogolny 60 zł :)
image image
A ten paciorkowiec jest obowiązkowy? ja w pierwszej ciąćy nie miałam.
Agusia, ja tez nie mialam. Tzn. robili mi ale nawet nie wiedzialam, ze robią na porodówce czy jakos tak bo na wypisie ze szpitala mialam informacje, ze wykonano i negatywny.
Mój ginekolog wtedy nie zlecił bo ostatni raz u niego byłam w 33 tyg, a na przelomie 37/38 urodzilam wiec pewnie mial zamiar na nastepnej wizycie, ktora jzu sie nie odbyła ;D
image
image
Dzwonilam do mojego lekarza mowil ze ten zwykly wymaz wystarczy. U mnie w przychodni kosztuje 19zl wiec tutaj pojde.

paciorkowiec wchodzi do "standardów" w badaniach w ostatnim etapie ciąży.
Chodzi o to, że jeżeli go nie ma to ok, a jeżeli jest, to w tej chwili i tak nic nie zrobią, ale zaraz po urodzeniu noworodek dostaje jakieś leki (chyba nawet antybiotyk) i jest objęte bardziej szczegółową opieką. Może się to wszystko wiązać z dłuższym pobytem w szpitalu. Tak mi przynajmniej powiedziała moja gin.
Ja robiłam ogólnie posiew, ale nie wiem jaki jest koszt bo się babki w laboratorium zakręciły i przez pomyłkę nie policzyły. A że wcześniejsze badania mi pokręciły to się nie chwaliłam... (pamiętacie ta sprawa z hiv mojej szwagierki) U mnie paciorkowaca nie ma na szczęście, ale coś tam innego nielicznego pokazało
ja się narazie na ten temat nie wypowiadam bo jeszcze nie miałam dopiero za miesiąc mam mieć robione ale do tego czasu juz pewnie niektóre z was zaczną się rozsypywać :P
image
image
Witam ;)

wiecie co, co do tego paciorkowca, ja też z Leną miałam miesiąc przed porodem robione ..
ale wyczytałam w wątku majowym, że najlepiej robic jeszcze później .. właśnie jakaś babeczka pisała, że miała robione i wyszedł negatywny a się okazało, że i tak miała paciorkowca i Malucha zaraziła ..

co do spotkania to kurna zastanawiam się czy się dowlokę bo Mężu chyba jeszcze na tydzień pojedzie do Berlina, a ja już nie mam mocy użerać się z Leną na wygnaniu ;)
imageimage
image
No to jestem po wizycie. Słuchajcie mój synek to niezły klusek ;)
Waży 2,5 kg!!!!!!! Przeplywy, serduszko wszystko OK. Prawidłowo ułożony. Ma nóżki wyprostowane i widac jakby miał stópki przy twarzyczce - któraś o takie ułożenie dzieciaczka pytała. Moja ginka uważa że to nic nie przeszkadza. Ważne że główka jest w odpowiednim miejscu.
Termin zmienił się na 5 sierpnia.
Szyjka trzyma sie ładnie w krążku. Kolejną wizytę mam 18 lipca i przez te 2 tyg mam jeszcze leżeć. Aha no i ginka sugerowała spakowac już torbę no w moim przypadku nic nie wiadomo ;))

Przez miesiąc pomimo leżenia przytyłam tylko 1 kg - czyli 14 kg łącznie mam na plusie.

No i wymaz na tego paciorkowca juz zrobiła. Mąż musi zawieść to do labu.
Hello:)
Jeśli chodzi o spotkanie, to mi pasuje Sopot, godziny przedpołudniowe, bo i tak muszę w środę do Sopotu się bujnąć, żeby zawieźć zwolnienie i pobrać zaświadczenie, że jestem ubezpieczona, więc Mężuś mnie zawiezie:)
hej
ja tam sie do godziny dostosuję:) miskab a ty bys samochodem jechała?:) bo ja raczej skm-ką, jakoś sama boje się autem w "stanie błogosławionym":) jeździć :D
iskierko mój mały tez okupuje tylko prawa stronę brzucha:) i mam tak samo jak wy, kopie jak szalony a jak tatuś dotknie brzucha to cisza:)

z tym paciorkowcem jest tak że jak odpukać któraś będzie miała to trzeba się wcześniej na porodówkę zgłosić, wtedy podadzą antybiotyk, co by malucha nie zarazić
z tą encyklopedią to właśnie dlatego że materac powinien być uchylony lekko pod kątem, nie całkiem na płasko ;) A większość łóżeczek nie ma takiej opcji żeby uchylić ;)

badania na paciorkowca w I ciązy nie miałam
Łucja, ja tylko i wyłącznie samochodem :) dlatego proponuje jak cos :)
Bimka, ja mam taka poduszkę -i klin do łóżeczka
image
image
to co spotkanie w środę na 17 w sopocie? Chyba się poświecę i też bede nawet ze spuchniętymi nogami żeby was zobaczyć :P
image
image
spoko nanik chyba żadna z nas juz jak tap madl nie wygląda:)))
miskab jakby co to się chętnie z tobą zabiorę:)
na 17 dopiero?:/ To może mnie zgarniecie po drodze z Chyloni?:)
jak to nie łucja zapomniałaś o naszej tap model Bimce :D
image
image
Dziewczyny, jaką Wy koszulę będziecie miały do porodu? Taką jak do karmienia, rozpinaną na cyckach?
do porodu biorę szpitalną :)
A w Redłowie dają? Bo ja też wolę szpitalną, po co swoją brudzić, ale wiem, że nie wszędzie chyba dają szpitalne, moja koleżanka dwa lata temu na Zaspie nie dostała.
Jesssu czy u Was też taka duchota???
U mnie deszcz leje, w dodatku zaraz muszę iść po Misię do przedszkola, a się roztapiam i rozklejam z braku powietrza...

Nie wypowiadam się w temacie spotkania, bo z Wejherowa i tak się nie będę turlać, za to te co mają blisko zapraszam na kawkę :)
imageimage
Ja muszę iść po zakupy i tak od rana czekam aż przestanie padać, ale chyba się nie doczekam...
A dziś mamy 3 rocznicę ślubu i idziemy wieczorem na kolacyjkę:)
asela, spoko, jak bedziemy jechac to zabierzemy Cię z Chyloni ;)
image
image
Asela gratulacje wszystkiego najlepszego :*
image
image
Dzięki:)
Mi w środę też pasuje :D im bliżej skm tym lepiej dla mnie :D
image
A i najlepiej w Gdyni, ale się dostosuję i jak komuś Grabówek po drodze to też się chętnie zabiorę :D
image
a dzie będziemy siedzieć? bo ja jak pojadę to muszę synkowi zapewnić zajęcie.
image
Kurcze nie zrobila mi tego GBS w przychodni bo nie prowadze u nich ciazy grrr musze szukac dalej.
Tez bym sie chetnie spotkala z Wami ale jestem za leniwa na Gdansk, moze Sopot ale jak zamowicie ladna pogode :)

Malutka ja bede z moim synkiem 8letnim to on sie nim zajmie bo juz tak czeka na swojego brata ze ogarnia wszystkie mlodsze:) a co do miejsca to ja proponuje dworzec skm i przejdziemy sie w dół monciakiem i zasiądziemy gdzieś gdzie nas pomieaszczą taka jest moja wizja:)
na grabówek jeszcze jedno miejsce jest ;) także walczcie o 17 :D
Ja tez bede prawdopodobnie z moim łobuzem.

Duchota dzis straszna, normalnie pot nie powiem po czym mam wrazenie ze mi spływa. na szczescie teraz bosko deszcz pada (w zyciu nie pomyslalam, ze bede sie tak o takiej pogodzie wypowiadac :) ) i rozkoszuje sie tym chlodkiem przy dwoch otwartych oknach :)

do szpitala na pewno wezme taką do karmienia. przy pierwszym porodzie o tym nie pomyslalam i mialam taką pod szyje co troche utrudniało co nieco :)
image
image
Hej wam na dziś....

mi tam pasuje sopot o 17stej... wolała bym aby nie padało ale tez nie chce gorąca (nogi puchną) ... własnie wrocilam z USG i jestem zdołowana :(

nie dosc ze pierwszy raz mi jakis nowy facet robił usg to tak mi brzuch ugniutł , ze mnie cały czas boli a zelu to jak na lekarstwo dał i tak mnie ciagnał za skóre oczywiscie powiedziałąm mu by dal wiecej bo mnie tym ciagnie a ona" no tak zel sie szybko wchłania" i dołozył ociupinkę tak ze za minute miałam to samo :(

spytał mnie w ogole na wejsciu dlaczego robie usg, a ja mu na to ze to ostatnie kontrolne usg... :/ potem mu sie sprzet zawiesił, no i stwierdział ze raz jeszcze zrobi pomiary :( (miałam wrazenie
ze pierwszy raz ma ten sprzet w rekach i sie na mnie uczy )
nawet miał problem z wprowadzeniem danych ....
a na konec ostwiadczył ze mała jest niewielka bo ma 2203g,ze musze isc do szpitala by mi okreslili przepływy :(
a ja mu na to ze mała w 32tc miała prawie 2 kg i ze cos jest nie tak :(
ze na ostatnim usg gin powiedziaął ze nie mam wskazan do okreslenia przepływów choc faktycznie waga jest niska ......
jak spytałam o stopien łozyska to powiedział ze nie ma złogów wapniowych ale jest w nim juz płyn - oczywiscie nie napisał który to stopien bo w 33tc miałam jeszcze I
AFI 6,5 a norma od 5-20 wiec ilosc wod wiele zm
alała, bo w33tc miałam jeszcze 14 .. chyba ze sa rozne jednostki nie wiem :(
image
kurde, jak krasnal przywiezie niańkę to trzeba jechać koniecznie na spotkanie :D

Wiesz co mariols, ja bym sie tym dziadem za bardzo nie przejmowała i tym co Ci powiedział, bo z tego co piszesz to był ogólnie nieźle zamotany. Ale tak jak mówił: jedź na IP, powiedz że Ci gin kazał, tam Ci zrobią normalnie usg, zbadają przepływy, uspokoją i bedzie git :)
mariols, ja uważam tak samo jak Bimka.
Martwic się za pewne nie masz czym ;) facet jakiś nieogarnięty był. A do szpitala pojechałabym - klejna okazja by podpatrzeć malucha i się na pewno uspokoić
image
image
mariols waga ok2kg w 32tc to przecież środek siatki centylowej, tak więc nie wiem dlaczego gin ci mówił że to za mało
Jeszcze jutro to skonsultuje z gin, bo mam akurat wizytę - zobaczymy co powie.... ale mam do was pytanie ... pewnie juz do tej pory powinnam to wiedziec ale niestety nie wiem :( .... nieraz pisza na usg 2 rózne terminy porodu .. rozumię ze EDD (LMP) to termin liczony według ostatniej miesiączki, czyli 40 tygodni, a EDD (CGA) to...? - zazwyczaj mam je rozne na usg ale termin ten jest wczesniejszy niz EDD (LMP)
Wiec który z tych terminów mam uznac za słuszny? Od którego mam liczyc ze jest juz po terminie i ile?
Kiedys wyczytałam ze ciaza trwa tak naprawde 38 tygodni od chwili poczęcia (tj.266 dni) i jak nic daje mi to własnie termin EDD (LMP).
image
łucja sory w 33tc bylo 1945g
miskab bedziesz miała niezłe obciążenie:)))

marols u mnie nie ma EDD-CGA tylko EDD-AUA:)ale ja tam nie wiem o co kaman:) i mam różnice 3 dni. wg om 26.08, wg. tego drugiego 23.08
łucja bo pewnie miałas na lepszym sprzecie robione ale to jest własnie to ...

a z ta wagą to chodzi ze jak byłam w 33 tc blizej srodka w siadce centylowej to w 36 tc jestem blizej dolnej granicy siatki centylowej, niby norma ale cos nie tak.....

gdyby któras z was wiedziała o co chodzi EDD (AUA) EDD (CGA) to dajcie znac.... bom zielona
AUA to wiek ciązy wg usg (wg wielkości dziecka)
a CGA to wiek ciąży wg ostatniej miesiaczki

Liczy się zawsze ten CGA. AUA to tylko tak dla orientacji czy sie w miarę pokrywa. Ten AUA biorą pod uwagę jak kobieta nie wie kiedy miała OM, albo jeszcze nie miała (np. po poprzedniej ciąży), albo bardzo nieregularne.
nie mam zielonego pojęcia o co chodzi ;/
do tego nie mam pojęcia ile waży mój syn ile mierzy jeszcze żaden lekarz mi nie powiedział wszystkiego jedynie jak byłam u doeringa to on mi powiedział w 24 tc że dziecko ma okło 500 g i jak tak dalej bedzie sie rozwiłał to w dniu porodu osiągnie 3300 ale nie wiem ile mierzy ani nic o paciorkowcach ani o tym jak ułożone jest moje dziecie
a następną wizyte mam 8 sierpnia wogóle ;(
ehhhh do kitu to wszystko :(
Krasnal, a wydruk z usg dostajesz? Tam wszystko jest napisane
mariols nie martw sie a dla swojej pewności pojedzidz na IP tam sprawdzą dokładnie a ty sie nie bedziesz denerwowała
image
image
a! w Redłowie dają koszule do porodu
Duszno? gdzie wy mieszkacie?? ja okna pozamykałam bo mi zimno:P
image
hehehe, ja byłam przed południem na dworzu to deszcz padał i duszno jednocześnie było, aż sie człowiek lepi
Ale wolę taką pogodę niż 30 stopni
ja tam tez mam cały dzień otwarty balkon tak mi ciepło malutka jaki ty zmarzlak jestes
image
image
No to fakt :P zawsze było mi mniej ciepło niż innym :P a teraz na dodatek jestem chora i pewnie to stąd.

Muszę jutro wyjść po jakiś syrop który nic nie da i tantum verde, żeby do środy być na nogach:)

Dziewczyny czy jak wstawia się zdjęcia na fb na naszym forum to tylko wy będziecie widzieć czy wszyscy??
image
tylko my
o to może w niedzielę zrobię sobie zdjęcie brzuszka i wstawię, żeby upamiętnić rozpoczęty 30 tydzień :)
image
no ja sie już zbieram i zbieram żeby zrobić jakieś ładniejsze zdjęcia brzuszka w plenerze i nigdy nie wychodzi :/
Nanik mi też jest dzisiaj zimno, dla mnie to nie temperatura do funkcjonowania. Wolę cieplejsze klimaty, więc Malutka rozumiem Ciebie w 100%.

Co do zdjęć, to ja mam kilka na dworze, a tak to sama robię co tydzień rosnący brzuch, aczkolwiek ostatnio nie rośnie wcale. Od 3 tygodni rozmiar taki sam!

To w środę porobimy każdej fotki, haha :)

Krasnal myślę, że my razem podjedziemy busem do Sopotkowa?
image
hej dziewczyny, ale Wam zazdroszczę spotkanka :)

u mnie nudy, tzn skurcze jakby się wyciszyły, ale nie wiem czy od mojego zarąbistego zaparcia nie zaszkodziłam sobie :/

jutro mam usg i sie dowiem wszystkiego...

Co to za patałach badał mariols? żart jakiś... szkoda tylko czasu na takie wizyty... heh... Przydałoby się badanko kontrolne dla Twojego świętego spokoju.

No! Tyle Was czytałam że jak zwykle zapomniałam co chciałam rzec ;)

ps niewątpliwie ze względu na cholerne leżenie mi taka pogoda pasi, bo przy 30' które nawiedziły nas ostatnio myślałam że skonam. Szkoda mi tylko jak tak pada Madzika bo nie może korzystać z ciepłej pogody, ale tak czy siak wyłazi na dwór w kaloszach ;)
a kto z gdańska jedzie to my też się możemy jakos umówić
image
image
niom podłączam sie 30 stopni to za duzo a wiem co pisze, bo nogi jak balony przyy takiej temp miałam....

no własnie okruszek ten lekarz ma dobre opinie i zonk mnie tu spotkał - zbigniew jankowski, nigdy nie miałam z nim do czynienia ale strasznie wyszłam od niego "umordowana"

wiecie co ? nawet nas chyba nie mało bedzie na tym spotkaniu :) i dobrze bo chyba kolejnego spotkania z "brzuchami" juz w tym watku raczej nie bedzie .. na pozniejsze terminy nie ma co liczyc :)
ejjj no... a jak ja będę w 36tyg to pewnie znaczna część już będzie rozpakowana i faktycznie d*pa wyjdzie ze spotkania... heh... szkoda :(
no malriols zgadzam się pewnie niektóre już pod koniec lipca zaczną sie rozpakowywać :P. Fajnie będzie poznać te mordki co je poczytujesz :P
image
image
mi to też jest gorąco cały czas :) najchętniej bym chodziła, jak mnie Pan Bóg stworzył :P w nocy muszę mieć okno w sypialni otwarte, bo inaczej nie zasnę...
Iskierka28 i Krasnal, w której części Gda mieszkacie?? ja jeśli Młody pozwoli, to będę autem jechała, więc może udałoby mi się Was zabrać :)
a fotki będę miała po 21, bo wtedy na sesję brzuszkową idziemy z mężem :)
Dziewczyny a chodzilyscie moze na jakis fitnes, joge dla kobiet w ciazy? A moze Wasze kolezanki?szukam sprawdzonego miejsca, milego spotkania :)))
zetka z skad ty jedziesz??
image
image
Rene, szkoły rodzenia organizują takie fitnesy i jogi
Rene moja kumpela chodziła na zajecia dla cieżarówek do Manhattanu we wrzeszczu i bardzo sobie chwaliła.

Ja też zazdroszczę Wam spotkania. ;(
Chętnie bym się na chwilę wymknęła z domu i podskoczyła do Sopotu ale trochę się boję i wolę nie ryzykować.
Najwyżej Was poznam na spotkaniu z dzieciaczkami. ;)
jesli byscie autem zachaczyły o głowny to tez bym sie dosiadła :)
przejrzałam wszystkie usg i tylko u doeringa sa jakieś dane a na tych z przychodni nawet imie i nazwisko nie jest moje ;/
ale dla mnie najważniejsze było to że lekarz zajrzał cyknoł focie i dał mi na pamiątke a już doering mnie uspokoił że nie dzieje sie nic podejrzanego.

Iskierko oczywiście że pojedziemy razem busikiem :P
oczywiście z przymorza:D choć iskierka emigruje na morene^^

a teraz mam głupie pytanie czy w szpitalach są już wi fi?czy korzystacie z neta w komóreczkach tu dzież bezprzewodów?
krasnal ja nie mam pojęcia ale wydaje mi się (patrząc ogólnie na standardy polskich szpitali) że wi fi to byłby zbyt duzy luksus.
ja byłam w Redłowie to neta łapało na parapecie okiennym ;> to na patologii a na położniczym to sobie zrobiłam na komórce pakiet orange, na Zaspie byłam tylko na pediatrii to tam był net tylko w wydzielonych pomieszczeniach (świetlica) ale guanianie chodził - nie wiem jak gdzie indziej

Pojechałam sobie dziś wieczorem ze starsza córką do centrum i fajnie było, w sensie aury; dość ciepło, ale rześko - gdyby nie słodki nadbagaż, to bym wskoczyła na rower przy takiej pogodzie!
nadrobilam jakos ;)))

zazdroszcze Wam spotkania, z checia bym Was poznala ;p zlapie jakis lot i przylece hhehe

u mnie pierwszy raz od paru dni wyszlo dzis slonce... na 2 godziny ! oczywiscie skorzystalismy i lapalismy tych promykow ile sie da...bo znowu tydzien moze bedzie padac ;p milej nocki!
Bimka nie chodze do szkoly rodzenia wiec na takie zajecia fitness przy szkole sie nie lapie. A zajecia w manhatanie to u Tigera?
ale to nie trzeba chodzić do SR, można wykupić tylko ćwiczenia (niektore szkoły mają w ofercie osobno ćwiczenia)

to różnie jest w Szpitalach z tym internetem, w Redłowie kiedyś był internet w poczekalni na parapecie. W Miejskim byłam to też w niektórych miejscach na korytarzach. Trzeba sobie modem załatwić na te kilka dni (w Playu dają na próbę 7 dni za darmo :P ale to nie przewidzisz kiedy go wziąć). No ja mam modem, ale nie bede brać laptopa. Nie wiem jak ja go tam rozłożę, gdzie postawię i w ogóle. Lepiej nie brać. Ja miałam na porodówce laptopa to jak przewozili mnie na położniczy położna powiedziała, żeby laptopa lepiej mąż zabrał do domu :/
Z komórki przez te 2 dni jakoś człowiek da radę połączyć się ze swiatem ;)
hejka :).
image
image
tez sie witam na dzis :)

musze szybko sie przygotowac na wizyte do gin.... wiec spijam kawke i mnie juz nie ma, oczywiscie golarki nie kupilam bo nie bylo filipsa tego co chcialam a reszta jakas drozyna i z mezem sie ugadalam ze biore tym razem i na razie jego :)

to milego dzionka życze!
witam witam i ja ;)
wczoraj pospałyśmy do 11 ! taki szał, że dzisiaj wstałam wcześniej i zaraz idę księżniczkę obudzić bo wieczorem będę musiała ją zastrzelić :D

i Mąż mi przywiózł właśnie fotelik dla Juniora ;). Yeahh już prawie wszystko mam, a zwłaszcza z tym większych rzeczy, materac tylko został, ale to dopiero jak łóżeczko przywiozę bo bez sensu żeby stał ;)

ii mam dzisiaj gina! mam nadzieję, że jednak w miarę szybko wejdę i wszystko będzie w porządku. Ponad 2 miechy Jaśka nie widziałam :(. Także trzymajcie kciuki ;)

co do neta nie wiem .. ja sobie spisałam chyba ze 2 numery do Was, w razie czego będzie kogo informować o postępach :D
imageimage
image
no ja też zaraz do gina wychodzę :)
ciekawe ile waży ten mój klusek
hej ;)

ale Wam zazdroszcze tych dzisiejszych wizyt. Ja jeszcze musze czekac dwa tygodnie buuuu ;)
image
image
A ja dziś sprzedałam moje dziecko szwagierce na cały dzień i mam wolne :) Nadrobię prasowanie i poczytam w spokoju książkę.
Priorytet na dziś to spakować torbę do szpitala!.

A teraz zrobiłam sobie wypasione bułeczki na śniadanko, piję superciepłą i idealnie posłodzoną herbatkę i zachwycam się moimi przepięknymi storczykami bo mam akurat 9 kwitnących i każdy jest inny :) o! Wszystkim innym też życzę miłego dnia :)
Bimka a Ty nie byłaś 21 u Wąsewicza ?

Sylwia wielki dzień dzisiaj !! w końcu lekarz :D powodzenia. Mariols Tobie również !!

a ja się dzisiaj średnio wyspałam. Nos mam zapchany a przez usta nie umiem oddychać w nocy :( Idę jeść śniadanko bo się maluszek dopomina.
image
pewnie była ale teraz co dwa tygodnie to akurat ;)
image
image
Hej hej :)

Krasnal spokojnie, jeszcze potrwa zanim się przeprowadzę, więc luzik :) Na spaceraski z naszymi dzieciołami na pewno będziemy chodzić :D

Agag ale cudownie muszą wyglądać te Twoje storczyczki Uwielbiam je! Mój jeden kwitnie nieprzerwanie od 3 lat!!

Ale zazdroszczę Wam tych wizyt dzisiejszych! Ja mam dopiero za długie trzy tygodnie! I wtedy pooglądam moją córcię.
Kurczę Malusia coś dzisiaj mało się rusza, jakaś leniwa chyba jest przez tą brzydką pogodę :(

Okruszku ja w dwupaku będę jak będziesz mogła chodzić więc jeszcze będziemy mogły się spotkać zapakowane ;) A teraz odpoczywaj:)
image
Ja też zazdroszcze storczyków. Uwielbiam je ale one mnie juz tak nie. umartwiam każdego :( jeszcze jak nie pracowałam to się trzymały jakoś a potem zgon. W pracy mam za to dwa i jakiś czas temu pięknie kwitły (tylko dlatego że oddałam je pod opiekę Paniom sprzątającym i ich się nie tykam ;) ) ale teraz tylko jeden kwiatuszek mi został.

A mi sie dzis chyba pierwszy raz z nogami coś dzieje. Jakoś takie ciezkie łydki mam. i gorąco mi w stopy... puchne?
image
image
Mariols ja do Jankowskiego chodziłam przez połowę pierwszej ciąży, też słyszałam, że jest on super extra, kilka moich kumpeli do niego chodziła a ja się baaardzo zawiodłam, jak powiedziałam mu, że chcę zmienić lekarza to skwitował, że i tak do niego wrócę jak wszystkie, które od niego odeszły. Z tym wyjątkiem, że ja nie wróciłam:D nie pilnował badań,w kolejce przeważnie siedziałam ok 3 h, dużo by tu gadać;)

Też puchnę, szczególnie rano, szybko bo w pierwszej ciąży to zaczęłam puchnąć na 2-3 tyg przed porodem, a tu jeszcze 10 tyg:/

i mam już trzeci antybiotyk na gbs, on w drogach moczowych prowadzi do przedwczesnych porodów więc trzeba go zaleczyć a oporny jest na leki jak cholera:/
No i udanego spotkania;)niestety nie dotrę do Was ale wypijcie za moje zdrowie;)
kwiatki kwiatki, lubię, ale nie mam żadnych w domu bo wszystkie mi umierają ;) nie umiem dbać o kwiatki :D

ja nie puchnę ale te skurcze łydek, jak mnie nad ranem w OBYDWÓCH złapały tak jak inwalida ledwo na d*psku się zwlokłam bo żadną nogą nie mogłam sobie pomóc :D i do tej pory jedna łydka mnie boli ..

ale oczywiście, przecież zapominam o witaminach ;)
imageimage
image
Sylwia, możemy sobie rączkę podać. Tyle, ze ja po ostatniej akcji nocnej o dziwo od trzech dni pamietam o witaminkach.
image
image
oo storczyki cudne są! agag masz jakies sztuczki ze ci tak rosną ? bo ja na nowe mieszkanie przyrzekłam sobie ze sie w nie obkupie i bede dbać! bo tutaj mam jednego i ledo dycha haha ale nie storczyka tylko jakis inny i u mojej mamy byl i ona mi go dała bo mowila ze go sie podlewa raz na ruski rok i nie jest wymagajacy a u mnie i tak zdycha :D
zwalam to na złe fluidy w mieszkaniu :)
image image
teraz co 2 tygodnie mam przychodzić, a z reszta ostatnio wyniki miałam słabe

teraz wyniki trochę lepsze, ale zostałam ostro zryta, bo:

1. Ciśnienie za wysokie (nie pamiętam ile)
2. Waga stoi w miejscu miesiac czasu (mam wiecej jeść, szczególnie mięsa!)
3. Wziął mnie na fotel żeby zebrać materiał na posiew a tam grzyb i mnie zrył że mu o grzybie nic nie mówie. Jakieś 2 mce temu dał mi receptę na te wszystkie tam kremy i globulki i to biorę cały czas. I faktycznie nie mówiłam, że to ciągle wraca.
4. Macica napięta, skurcze idzie wyczuć pod ręką a ja też nic o tym nie mówie. Wszystko nisko siedzi.
I przyznałam sie że dużo noszę i zakupy i Madzie.
Kichne i wcześniaka znajdę na chodniku jak tak dalej bede robić, bo "z tego co on widzi to tu może być poród nawet i za tydzień".
I jak nie chce wakacji spędzić przy inkubatorze to mam sie oszczędzać.
I ogólnie wyszło na to, że zachowuję się głupio i nieodpowiedzialnie.
Zamiast latać z dzieckiem po placu zabaw mam leżeć i nogi zaciskać :/
I sie poryczałam.

I jeszcze kazał mężowi powiedzieć, że od niesłuchania lekarza jajka chłopcom zanikają ;) I jak nie chce mieć drugiej dziewuchy to ma załatwić mi szofera :P

Ale z dzidzią wszystko ok. Waży 2,5 kg. Łożysko w II stopniu dojrzałości jakby co.
image
image
No to BImka klapsa w d*pe ! dobrze, ze z dzidzia wszystko ok, ale dbaj teraz bardziej o siebie :) i nie nos Madzi, ja mam problem z Piotrusiem i serio staram sie to ograniczyc,by go nie brac na raczki.
Bimka weź daj sobie na luzz, rób tylko minimum, ja w te upały po zasłabnięciu i niedotlenieniu tak sie przestraszyłam ze dałam sobie na wstrzymanie z wszelkimi pracami domowymi.

A tak z ciekawości zaczełam kompletować wyprawkę i zastanawiam sie czy oprócz rozmiaru 62 kupic mniejsze na 56 ?
A wy jakie rozmiary kupujecie?

Ogolnie chyba przerzucę sie na allegro bo wydałam w sklepie tyle ze porażka, nie opłaca się ;/
Bimka właśnie kurna!
wiem, że to trudne, ale oszczędzaj się troszkę .. odpoczywaj więcej!

toć bohaterem nie musisz być, dasz radę jeszcze trochę połazić ;)

no i dobrze, że z Młodym wszystko okej, to w sumie najważniejsze!

ja jeszcze trochę, śmigam na 14 i ciekawe o której mnie przyjmą, liczę że na początku ludzi nie będzie i wskoczę od razu ;)

gomarried, ja ciuszków w sumie nie kupowałam, ale po Lenie mam mnóstwo na 56 :/ .. z tymże to też zależy jakie dziecko, Lena urodziła się 52 i dosyć długo w takich chodziła bo w większych się topiła ;)
ja bym kupiła, ale naprawdę niewiele ;)
imageimage
image
ale ja naprawdę robię tylko niezbędne minimum, zakupy takie podstawowe muszę zrobić, a Madzia w domu cały dzień siedzieć nie będzie, na zakupy tez musze z nią. U mnie to ciężko bo nawet do zwykłego sklepu po chleb mam ciężką drogę do przebycia. Już nie mówiąc o innych zakupach czy o zwykłej piaskownicy - wszędzie autobusem. No ale trudno, bede sie ograniczać, nie chce znaleźć wcześniaka na chodniku ;)

ja bym tez na 56 cm kilka sztuk kupiła, Madzia urodziła się 56 cm a w tych ubrankach na 56 się jeszcze topiła. W 62 weszła jakoś w 3 m-cu dopiero
image
image
ale w ogóle mnie nastraszył, pewnie taki właśnie miał cel, bo jakby był delikatniejszy w przekazie (a i tak był raczej delikatny) to by nie dotarło :P
image
image
tez tak mysle ze 56 kupie bo jak patrze 62 to takie duze te ciuszki.

Ja jak mam gdzies wyjsc to masakra bo mieszkam na 4 pietrze bez windy i potem jak ide po schodach co pietro przystanek :P

Pewnie chciał Ci troche postraszyc zebyc sie tak nie forsowała.
boże jak ja wam zazdroszczę tych waszych wizyt ja dopiero ide 26 :(

Bimka co to za wygłupy ty nam tu odstawiasz przeciez była umowa każda w swoim czasie rodzi także prosze sie oszczędzać
image
image
hej

ooo Bimka, ale dostałaś memento!!!

Ja też dużo noszę, od pewnego czasu w ogóle się nie "oszczędzam" bo co wizyta to lepiej wygląda więc sobie myślę, że mocne mam tam jednak wszystko. W końcu moje dzieci nie chciały ze mnie wyjść nawet nękane przeróżnymi "wspomagaczami". W 31 tyg miałam łożysko I stopnia także jeszzce dużo mu brakuje do starości.
A w ogóle to byłam dziś na bilansie z Gabi i mąż poszedł ze mną żeby ją podnosić, przekładac itd bo trochę tego jest w gabinecie. No i jak wychodziliśmy to się zorientowałam, że on cały czas siedział na fotelu a ja latałam z Gabi od stolika do stolika. Jeszcze skwitował to słowami, że to moja wina, bo mogłam jej nie podnosić! hahahaha

Powodzenia laski dziś na wizytach! Sylwia mam nadzieję, że się w końcu doczekasz takiego przyjęcia jak oczekujesz!
Kurde jak ci lekarze mnie wkurzają!
Bimka, mogłaś powiedzieć że jak jest taki mądry to niech sam zajmuje się Madzią, ogarnia dom i robi całą resztę. Przecież to jest niewykonalne leżeć i zaciskać nogi, znam to a ciąża zagrożona
Moj gin ostatnio mnie wyzwał jak zapytałam, czy to konieczne abym znowu żarła antybiotyki, już trzecie w przeciągu miesiąca, te drugie miały zadziałać jak mówił więc zapytałam czy jest sens brać trzecie.. A on do mnie zaczął na Ty walić, że jak chcesz urodzić dzieciaka w 30 tyg to se nie bierz, że nie jestem jak samochód, że jak się wleje benzyne to na pewno pojedzie, że z jego doświadczenia kobiety w takiej syt jak ja ronią więc i tak mam szczęście. Był tak chamski że miałam ochotę wstać i wyjść... Mam prawo zadawać nawet głupie pytania, no nie?Mam ochotę zmienić lekarza ale widzę, że więcej jest takich wariatów...
wiesz co, on mówił że on to rozumie bo sam ma dzieci itp itd, ale jednak... to ja sama wiem, żeby nie dźwigać i sie oszczędzać, ale jak jest niby wszystko ok to sie człowiek nie przejmuje. Skąd ja mogłam wiedzieć, że nie jest ok? :/ No teraz już wiem i się opamiętam trochę ;)
image
image
chwalę się...
sztuczek nie mam :)
image

Uploaded with ImageShack.us
image

image

image

image

image

image

image

image

Agag są prześliczne :)

Bimka, kruca fiks! Oszczędzaj się! A Madzia może iść, a nie na rękach ją nosisz w końcu ona już duża jest ! Nie możesz się wpychać przed dziewczynami z porodem :P

Nanik tego samego dnia mamy wizyty :D Więc łączę się z Tobą w bólu.
image
Sliczne ;) chwalipieto! sama zamierzam wyhodowac na swoim mieszkaniu jakiegos storczyka, bialo fioletowego do sypialni ;p

ja mam pare rzeczy z rozmairem 56.

Nie przejmujcie sie lekarze musza powiedziec swoje czasami, musza ostrzec ;) przynajmniej wiecie co sie z Wami tam na dole dzieje,ja nie wiem co z moja szyjka itd... O_O
Wybaczcie za zaśmiecanie kwiatami, ale musiałam :)
Dziś naliczyłam że mam ich 17 a 10 z nich kwitnie :) Z czego tylko 2 są "dostane" a reszta wyhodowane (3 z odnóżek). Najbardziej zadziwił mnie ten białoróżowy, bo spadł i połamał chyba wszystkei liście a tydzień później pojawił się pęd kwiatowy i to wielokrotnie rozgałęziony z wielkimi kwiatami :)

Co do "gderania" lekarzy, to trzeba trochę brać na nich poprawkę. Oni też trafiają na różne pacjentki, a nie sposób do każdej dotrzeć w ten sam sposób.. Czasem wybierają "nietrafioną" gadkę...

Jejciu dzień bez dziecka wygląda zupełnie inaczej niż zwykle :) Jaki luz! Poprałam, poprasowałam, poczytałam... szkoda, że nie zdążyłam się jeszcze ubrać umalować i skoczyć do sklepu po kalafiora.. Może za chwilę: po drzemce :P
Agag...nomalnie foch za te storczyki. Cudne są ;)

Bimka to nieźle... oszczędzaj się kobieto!

A co do lekarzy to ja uważam, ze jak trzeba to czasem dobrze, ze zrypie bo nam kobietom sie wydaje czasem, ze musimy sprostać wszystkim wymaganiom i być naj naj. A czasami są po prostu durne baby.
Mam w rodzinie ginekologa i czasem niezłych historyjek się nasłucham. Aż włos dębem staje...
image
image
hej dziewczęta, u mnie niestety gorzej więc zostaję...heh... jeszcze do tego Marcin się obkręcił i ma głowę na górze i naparza mnie w krocze...

ja tam osobiście wolę jak lekarze są przeczuleni...bo tu to niekiedy mnie irytują-bagatelizują moje gadanie a dziś kazdy galy otworzyl-ze jak to sie moglo tak pogorszyc skoro leżę????????no nic...

Bimka widzę ze i Ciebie dopadlo...zawsze cos...ja pierdziu! Dbaj o siebie, choc i tak leci Wam juz 34tydz wiec mysle ze mozesz byc spokojniejsza... no ale zaciskaj jeszcze syrki tak ze 3tygodnie :)

ja osobiscie mam net bezprzewodowy wiec nie wiem jak z wifi?

a storczyki śliczne!
hej dziewczęta
no to nie fajnie bimka, raczej wyjścia nie masz musisz się oszczędzać! pisałaś że ze szwagierka mieszkacie, ona nie może ci pomóc chociażby z zakupami?? a na tego grzyba cos ci przepisał?

dziewczyny a o co chodzi z tymi stopniami łozyska? bo ja mam napisane w 32 tyg II st, to dobrze??

agag sliczne storczyki, ja mam jednego od dwóch lat, jakoś nie dbam o niego i skubany kwitnie:)
Szwagierka?! Przestań... Jeszcze z nią mam robotę... po niej musze prać i sprzątać. Sie doczekasz pomocy... czekaj tatka latka...

W sumie dobrze że mnie zrypał. Tak jak piszecie. Bo czasami człowieka trzeba walnąć w pysk żeby sie opamiętał. No i tym płodem na chodniku mnie właśnie w pysk walnął. A to sie od razu wyobraźnia włącza i ja sobie już całą scenę wyobraziłam + lata rehabilitacji :P
Ja tam mu tego za złe nie mam. Kobiete trzeba od czasu do czasu zryć :P

No i też mówił, że rózne rzeczy kobiety robią a potem się dziwią.
Nie stosują sie do zaleceń, bo wiedza lepiej, albo "zalecenie swoje a życie swoje" a potem są problemy.

Ale na pocieszenie opowiedział, że kobiety potrafią globulki dopochwowe jeść (a to chyba było nawet u nas na forum, nie?)
albo aplikować doodbytniczo :P
I sie dziwią, że nie działa ;)

A no i właśnie, na grzyba dostałam Gyno-femidazol (bodajże, jeżeli dobrze odczytuję), bo podobno silny i szybki, a za 2 tygodnie chce mi posiew brać na paciorkowca i musze do tego czasu sie zaleczyć.
I Lacibios Femine mam se kupić.

Madzia jest duża, dużo chodzi sama. Ale czasami woła na ręce. Czasami da sie namowić żeby jednak iść dalej, czasami stoi z fochem jak osioł, czasami sie wydziera, no i ja czasami ją biorę na te ręce. Czasami... no kilkadziesiąt metrów dziennie bedzie.

Agag, rozumiem że to aluzja "Jak bedziecie mnie odwiedzać nie zapomnijcie o storczyku"? :P
storczyki piękne ja mam tylko jednego jak narazie ale mam zamiar dokupić to jest jedyny kwiat który chyba mnie też lubi :P skubany cały czas kwitnie :P

Iskierka to razem bedziemy odliczały dni
image
image
agag no nieeeeee.... Ty kobieto masz rękę po prostu! - ja chyba więcej storczyków wywaliłam niż Ty masz ;/ wszystkie mi zbadylały, w ogóle nie wiem co z nimi robić a na złość ciągle ktoś jakiegoś mi przynosi.

Zasadniczo II st. łożyska w 32 tyg. to jest w normie. Ja mam akurat I, ale ja się ciesze, bo moje się ostatnio szybciej starzały niż dziecko w łonie i w terminie porodu były już tak stare, że musiałam być na patologii bo w każdej chwili mogło dojść do niewydolności łożyska. Ale wody za kazdym razem były czyste więc mi to tylko stracha napędziło :/
łożyskiem to sie akurat nie martwię
Bimka - nie masz, wyjścia, musisz się oszczędzać.. Niech junior jesszcze posiedzi w brzuchu :)

Ale piękne storczyki!! :))

A ja zdycham dziś, choć mega upału nie ma.. Brzuch mi twardnieje, nospe łykam. Ciekawe kiedy się posypię...
image
image
http://www.bodymindclub.pl/
chodzę od maja :) zajęcia we wtorki o 9.30 i czwartki o 10.10 :) jak na razie (34tc) nic mnie nie boli:) miło, sympatycznie :) polecam :)
a ja se właśnie poleżałam na kozetce u pielęgniarki ;( ledwo co słońce wyszło, a mi się jakoś dziwnie zrobiło... jakas otępiona, nogi ręce zdrętwiały. Ale napuchły po prostu. Polezałam z 15 min w chłodzie i obrączka znów da się ruszyć na paluchu. Ale nie powiem, troche sie zdziwiłam
image
image
z Jaworzniaków :) Zakoniczyn :)
Boże dziewuchy proszę brać sie w garść i nie szalec nam tu

Zatka to my sąsiadki jesteśmy :) ja na dulina to jest boczna od porębskiego :). Jak dojdzie do spotkania to możemy sie jakoś razem umówić :)?
image
image
a nie Bimka, ja z tym łożyskiem to pisałam, bo łucja zadała pytanie, czy II st. w 32 tyg. to jest okej - i jest.
Agag, piękne storczyki :) Fretka, w końcu nie czuję sie osamotniona z tym, że rano puchnę a nie wieczorem :P
Bimka, oszczędzaj się, nadciśnienie niebezpieczne jest:(ale generalnie to pogoda też swoje robi, bo ja mam ostatnio cały czas na granicy z nadciśnieniem, pomimo stałego przyjmowania leków.
A co do lekarzy, to ja na swojego nie moge narzekać, cały czas pod telefonem, jak nie odbiera to oddzwoni zazwyczaj, wszystko wyjaśni, dodatkowe wizyty też bez problemu, usg co wizytę, teraz we wtorek idę, ciekawe ile mój Brzdąc waży...eh...
ja mam zły dzień dzisiaj!
tak okropnie mnie brzuch boli, że chyba wykituję niedługo ;/ wzięłam nospę, czekam na efekt. ale myślę, że to bardziej jelita niż brzuch. Bo on jest w sumie miękki, a nie twardy. Ale twardnieje mi też co chwila jak chodzę ;/ załamię się chyba! Leżę źle, chodzę źle, siedzę źle... Aaaaaaaaaaaaaaaaa ;(
image
hey, jestem, wróciłam, zadowolona :D

Zbadana, obejrzana ;)

szyjka miękka, powoli się skraca, ale jeszcze okej, czekamy i dochodzimy powoli do końca ;)

Młody głową w dół, także jeden problem z głowy, powiedziała, że już raczej się nie odkręci więc niech będzie gotowy ;).
Wszystko w normie, tylko brzuszek trochę mniejszy w stosunku do reszty, ale nie kazała się przejmować, tyle, że chudszy będzie ;)

no i waży, właśnie nie lubię tych danych .... 2600 +/- 400 gr ..
wielkolud to nie będzie ;)
imageimage
image
Sylwia super ale faktycznie za wielki nie będzie :)

Bimka ja już od dawna uważam, że przesadzasz z Madzią bo ma 2 lata i jak robisz małe zakupy to powinna spokojnie sama dojść a jak płacze i jej ustępujesz to robi z Tobą co chce :P
A Wąsewicz niech nie będzie taki mądry bo jakby brał na fotel za każdym razem to już dawno by grzyba zobac\ył\\
image
agag storczyki nieziemskie :) ja mam 2 kupne ale tez kwitna co jakis czas, faktycznie sa mało wymagające ....ale niebieskiego nie widziaalm, napisz jak je rozmnazasz z tych pędów i prosba czy na spotkanie jak bedziesz przyniesiesz mi "zaszczepkę" tego niebieskiego? :) hmm jak bedziesz oczywiscie na spotkaniu bo nie wiem :)

fretka jesli piszesz o Zbigniewie, to :) mi sie po 1 wizycie jakis nieteges wydał :) na 2 spotkanie bym juz do niego nie poszła :) ty i tak wytrzymałas z nim poł roku , jesli to ten :)

co miałam na wizycie.....
opowiedziałam gin ze wrazenia moje z wczorajszego usg nie najlepsze tylko pokiwala glową i stwierdzila ze mogłam sie do niego nie zapsiywac , tylko nie wiedziałam ze tam ktos inny moze usg robic prócz Gawła....
pokazałam jej usg ze jest małą waga na to ona ... ze ..... mam sie nie martwic bo przy urodzeniu waga bedzie 4 kilo :D pff.. a ja co ????
pan od usg powiedzial ze max 3 kg.... i zaczełam ze w 33tc było 1945g a w 36tc 2200g wiec 4 kilo nie wyjdzie jak bedzie tak przybierał jak do tej pory .......................
ze kazał mi zrobic na IP przepływy.. a moja gin na to, ze mam sie tym nie martwic (ta wagą) ze jak cche moge isc na IP ale mam powiedziac ze mnie boli brzuch i mam krwawienia :) bo inaczej moga mnie zlac ... no i tak musze na IP se troche urozmaicic by mi usg zrobili :/ zamierzam isc jutro na Kliniczną .......moze wieczorem alby mnie mąz zawiózł...
sprawidziła gin tętno dzidzi powiedziałą ze ok, cisnienie mam ok, TSH, toxo, Ft4 ..wyszly ok, morfo i mocz tez ok ... w morfo czegos tam mniej ale sie nie przejmuje zbytnio .. tak miz awsze wychodziło ..
dzidzia juz od dawna siedzi głowką w miednicy ... dlatego pobolewa krocze ... a i na usg jeszcze powiedział ze twarzyczką skierowana w bok ale na 99% sie obróci twarza do moich plecków czyli ułozenie ok...

co jeszcze.... a...
Bimka skąd twoj gin wiedział ze masz grzyba ? :) na pierwszy rzut oka? chyab ze widział stan zapalny no to tak....zaczerwienienie itp...

ja musiałam dzis gin przypomniec ze mi obiecała pobrac probkę do wymazu z szyjki, oczywiscie za opłata bo tak mi mowila (widac nfz tego nie sponsoruje) ... no i pobrała i dała próbkę bym zaniosła do lab. ....tam zapłaciłam 28 zł a jak sie okaze ze cos wyhoduja to mam dopłacic jeszcze 22 zł ..... no ale sama tego chciałam bo nie wiem co u mnie "siedzi" nigdy nie miałam tego robione ..... a sadze ze to o wiele przydatniejsze niz ta cała cytologia ... bo wiadomo co leczyc by stanu zapalnego nie było ... dlatego Bimka zazdroszcze Ci ze twoj Gin o ciebie dba i Ci przypomina ze masz na to brac globulki, przepisuje mascie i cokolwiek z tym chce robic... :)
image
"A Wąsewicz niech nie będzie taki mądry bo jakby brał na fotel za każdym razem to już dawno by grzyba zobac\ył\\"

- no to racja :P

A z Madzią to wiesz, ja ją trochę tłumaczę tym, że nie śmiga jak inne 2-latki, bo w ogóle późno zaczeła chodzić, bo dopiero w październiku jak miała 16-17 m-cy. Niektóre już biegają w wieku 12 m-cy ;)
No ale może nie powinnam. No i nie bede jej ulegać skoro już nie mam wyjścia.

A znacie jakieś domowe sposoby na obniżenie ciśnienia? Coś pić? Jeść?

Kupiłam Lacibios Feminę i 10 tabletek kosztuje 30 zł !!!
8-0
Pogięło!

Te globulki na szczęście tylko 8 zł

A w Biedronce są golarki za 19,99 zł ;)
mariols widzisz każdy ci mówił że wszystko jest git :) Ale też bym jechała w razie co na IP dla własnego lepszego samopoczucia.

Bimka na pewno ciśnienie obniża cytryna ja mam strasznie niskie i mam całkowity zakaz
image
image
mariols Ty pobierałaś dzisiaj ten wymaz na paciorkowca czy jak?
bo ja pytałam i oczywiście jest zalecany ale nie obowiązkowy więc nie ma refundacji i 5 dyszek kosztuje :/

ale położna mi powiedziała, że jeszcze za wcześnie i jak przyjdę za tydzień z wynikami to wtedy się umówimy na pobranie
imageimage
image
bimka na pewno mało soli, bo sól podwyższa ciśnienie

drogi te tablety ja kupuje provag, troszkę tańszy
no to dobrze mariols że ok :)

"Bimka skąd twoj gin wiedział ze masz grzyba ? :) na pierwszy rzut oka? chyab ze widział stan zapalny no to tak....zaczerwienienie itp..."

- jo, na pierwszy rzut oka, ale tego ciężko nie zauwazyć,tam jest wszystko czerwone, zaognione, ble

Ale on mi nic nie gadał, ze to badanie płatne. Może mam w pakiecie.
Bimka cisnienie obniza czosnek i poza tym jest zdrowy (naturalny antybiotyk) , tylko lepeij łykac w tabsach bo nie smierdzi potem :)

nanik, no racja nie ma co sie przejmowac poki nic nie potwierdzone do konca... a na IP sie wybiorę choc zobaczę gzie jest bo tam nigdy na klinicznej jeszcze nie byłam :)
image
sylwia lepiej odżałuj te 50 dyszek i zrób, paciorkowiec niby nie daje żadnych objawów a dużo złego może maluszkowi zrobić, jakby co dostaniesz przed porodem antybiotyk i będzie dobrze
bede łykać całe ząbki :P bez gryzienia, to też nie bedzie czuć :P
5 dyszek miało byc:)
Sylwia tak dzis mi pobrała i od razu zaniosłam, to by sie zgadzało ze razem daje 50 zł .....a zaznaczyła mi na takiej kartce ze jest to badanie bakteriologiczne .. wiec chyba tego paciorkowca tez wykaze w razie czego ... a i czekac bede na wynik 5 dni ... wiec nie ma szans bym z hrycyną w pon. skonsultowaal wynik :(
dziewczyny przegiełam chyba bo zjadłam 5 kawałków ciasta:) ale takie dobre,że nie mogę sie powstrzymac:)
mariols jak nic nie wyhodują to wynik powinien być za 2-3 dni
nie no jasne, że zrobię tego paciorkowca, chociaż muszę zapytać bo wyczytałam, że w razie jak jest dają penicylinę a ja jestem uczulona i nie mogę brać .. jeśli nie mają nic innego w zanadrzu to d*pa blada ;)

tego paciorka podobno najlepiej zrobić jak najpóźniej, w sensie chwilę przed porodem, wiadomo, że się nie trafi z porodem, ale dobrze zrobić późno bo dzisiaj może nie wyjść, a przy porodzie się okaże, że jednak był ( w majowym wątku tak jedna miała)

z Leną miałam pod koniec 37 tygodnia zrobione, teraz pewnie później wyjdzie
imageimage
image
łucja wyhodują cos u mnie :) ja to czuję....

Sylwia czasem tez mozna nie zdazyc zrobic tego badania :) tfu tfu ...

Badanie bakteriologiczne pochwy posiew pochwy
W ciele każdego człowieka znajduje się mnóstwo bakterii, nawet gdy nie jest on chory. Nie jest to powód do zmartwienia. Jednak, gdy bakterii zaczyna być ich za dużo, na przykład na wskutek dostania się do organizmu innych bakterii lub grzybów, w organizmie pojawiają się dokuczliwe objawy. Zakażenia pochwy występują, kiedy prawidłowa liczba bakterii zostaje zachwiana. Najczęstsze zakażenia pochwy to zakażenia bakteryjne i grzybicze.

Niepokojące objawy, które powinny nas skłonić do wykonania posiewu z pochwy:

ból w podbrzuszu,
swędzenie i pieczenie,
nieprzyjemny zapach,
nieprawidłowa wydzielina,
ból podczas oddawania moczu,
ból podczas stosunku.
Wyniki badania powinny być gotowe w ciągu 3-5 dni. Lekarz je prawidłowo zinterpretuje i na ich podstawie przepisze odpowiednia kurację.

ale to grzyba mi nie wyhoduja jak cos bo bym musiała miec tez wskazanie do oznaczenia posiewu mykologicznego, nie?
Sylwia super, że wizyta udana!! A dlaczego Cię martwi ta waga? Przeciez jest super własnie! Lepiej żeby było mniejsze niż duże ;)

A co do penicyliny, to faktycznie ją podają przy paciorku bo niby najbezpieczniejsza itd. ale zapewne dostaniesz do tego antybiogram (jeśli w ogóle coś wyjdzie) i tam zaznaczą na co jeszcze jest wrażliwy ten pacior. Oby nic nie było!

mariols nie kumam o co chodzi z tą wagą :/ dlaczego masz jechać na IP?
sprawdzic przepływy bo nfz tej funkcji nie ma w swoim usg
aaa, teraz rozumiem ;> na pewno jest w porządku wszystko!
paciorkowca nie powinno się robić jak najpóźniej tylko tak żeby zdążyć wyleczyć jeszcze przed porodem
siema babeczki:)
ja dziś wpadłam w zkuposzał:D
bo mężu był na rozmowie kfalifikacyjnej i prawdopodobnie nie bedzie go w sierpniu bo niby jakies szkolenie ma miec to wpadłam w panikę że ja przecież nic nie mam a jak on pojedzie to ja napewno urodze i wogóle i w szczególe wiec pojechalismy na zakupy :D
kupiłam dziś chyba wszystko co mi do głowy przyszło wanienke ręczniczek pościel wypełnienie ochroniarz i łóżeczko z materacem i ubranek na kupowałam jak głupia apteke zaliczyłm ocencisept czy jakoś tak sól fizjologiczną gaziki gacie jednorazowe obcinarke do paznokcóf wkładki laktacyjne rogala do karmienia fotel do karmienia pozytywke do łóżeczka z lampką podgrzewacz do butelek odciągacz pokarmu butelke i inne d*perele teraz musze jutro usiąść spokojnie i zobaczyć co mi jeszcze brakuje:D
ale już sie uspokoiłam teraz właściwie moge już rodzić wózek też niedługo dojdzie:D a jak czegoś zabraknie to ktoś zawsze dokupi :P
ale i tak moge sie założyć że urodze na samym końcu ........
koło 5 pażdziernika myśle powinnam sie wyrobić :D
Bimka no jasne, tylko, że CZYTAŁAM :D, że w ciąży i tak się tego nie leczy, chodzi o to, żeby przed porodem chwilę podać antybiotyk co by to na dziecko nie przeszło ;)

jeśli jest inaczej to mnie uświadomcie ;)
imageimage
image
ekstra, nawet krasnal już gotowa a ja nadal nie mam nic, tzn. właściwie to nie wiem co mam :P Na pewno mam kosmetyki i takie apteczne akcesoria.
Na pewno trzeba kupić materac do łózeczka bo mamy jeden i jest zajęty. Ciuszki noworodkowe bo poprzednie oddałam wszystkie. I co jeszcze? Stanik do karmienia sobie i może zaszaleję i kupię sobie w necie jakieś fajne nowe koszule (o ile cos takiego w ogóle istnieje).
Wy o zakupach a ja się zastanawiam kiedy w końcu torbę spakuję ;)

w dodatku Mężu w niedzielę chyba jedzie jeszcze na tydzień do Niemiec i wkręca sobie, a przy okazji i mi, że co będzie jak zacznę rodzić jak jego nie będzie :D
imageimage
image
Sylwia może jest jak piszesz, bo u mnie było tak: Moja gin zrobiła mi posiew w 36 tygodniu. Wyszedł paciorrkowiec, zapisała mi antybiotyk. Kiedy przyjęli mnie do szpitala w 42 tygodniu ciązy, miałam w karcie wpisane, że wyszedł taki a taki wynik ale oni nie mieli żadnej pewności, że już tego paciorkowca nie ma i ... przy porodzie podali mi kolejny "bo taka jest procedura" :/
Co to za bakteria ten paciorkowiec ?

(Streptococcus agalactiae; GBS czyli Group B Streptococcus (po angielsku) lub Paciorkowiec grupy B (w języku polskim);
Paciorkowce tego typu są niegroźne i stanowią część flory przewodu pokarowego w tym jamy ustnej i jelit oraz górnych dróg oddechowych, spotykane są też na skórze u człowieka. Mogą one znikać lub powracać do organizmu w różnych fazach naszego życia. Nosicielstwo tych bakterii jest dosyć powszechne. Występują one nawet u co trzeciego człowieka (zarówno kobiet jak i mężczyzn!). Sama obecność ich w naszym organizmie nie jest chorobą! Zdecydowana większość kobiet nie wie o fakcie obecności tych bakterii w swoim organizmie. Nie są też przenoszone droga płciowa!

Dlaczego paciorkowiec niebezpieczny jest podczas ciąży?

Bakterie te potrafią skolonizować (zasiedlić) drogi rodne kobiety, czyli przedostać się do pochwy w związku z jej bliskim sąsiedztwem z odbytem. Z pochwy mogą przedostać się do macicy i zagrozić bezpieczeństwu Twojego dziecka (jeszcze wówczas płodu) znajdującego się w macicy w (worku) pęcherzu płodowym. Może wówczas dojść do jego uszkodzenia (zapalenia błon płodowych, pęknięcia) i spowodować (wcześniejszy) przedwczesny poród.

Jak i kiedy dochodzi do zakażenia Twojego dziecka?

Bakterie te są niebezpieczne dla noworodków ze względu na ich słaby układ odpornościowy. Do zapalenia dochodzi poprzez zaaspirowanie (zachłyśnięcie się) zakażonego płynu owodniowego podczas porodu. Ryzyko transmisji jest wysokie, sięga 70%(**). Może to wywołać u noworodka posocznicę (sepsę) lub zapalenie płuc, rzadziej natomiast zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy zapalenie szpiku kostnego. W przypadku posocznicy (sepsy) skutki mogą być śmiertelne.

Co to jest śródporodowa antybiotykoterapia?

Jest to metoda, której celem jest zapobieganie przeniesienia się bakterii z organizmu matki na dziecko podczas porodu. Podawany jest wówczas antybiotyk (najczęściej z grupy penicylin), drogą dożylną. Postępowanie takie to skuteczna ochrona dla Twojego dziecka i bezpieczna dla Ciebie. (Pamiętaj aby poinformować lekarza o ewentualnej nadwrażliwości na penicyliny!). O wyborze metod terapeutycznych i sposobie zakończenia porodu decyduje Twój lekarz. Zadbaj o to aby miał wszystkie informacje o Tobie.

Dlaczego warto wykonać test na obecność paciorkowców ?

Aby wiedzieć czy jesteś nosicielką tej bakterii , po to aby optymalnie dla bezpieczeństwa Twojego dziecka i Twojego zaplanować sposób rozwiązania. Zalecają to też i lekarze ! Diagnostyka w kierunku nosicielstwa paciorkowca zalecana jest przez ginekologów, badanie to zalecane jest w 33-37 tyg. ciąży.(*)

* Rekomendacja Polskiego Towarystwa Ginekologicznego w zakresie opieki przedporodowej w ciąży o prawidłowym przebiegu, 05.2005
krasnal no to niezle zakupy zrobiłas :)
a w ogole zliczacie ile kasy wydaliscie na wyprawkę? bo ja tak , dla orientacji...

a dzis kupilam 2-gą koszule do szpitala...

Sylwia ja torby jeszcze nie mam spakowanej ale pracuje nad "zebraniem" wszystkich potzrebnych rzeczy

ide do biedry :D
kurde, to może ja też się spakuję
omg krasnal ale żeś nakupowała:)
Daria, a mogę byc wredna i przypomniec sie z kolyską?:)
bo w przyszlym tyg mam wizyte u lek w gdyni no i jakby wymiary byly si to bym Cie nawiedzila, a wlasciwie moj mezu :) dokladnie za tydzien-w piatek 13tego ;)

sprawdz tylko te wymiary,oki? dzięks!!!
Nanik, nie ma problemu :) jeśli wszystko będzie dobrze to będę autem jechała :)
Bimka, ciśnienie obniża grejpfrut i gorzka czekolada :)
mi dziś listonosz przyniósł paczkę z koszulą nocną i szlafrokiem :) i znów zadowolona jestem :)
no i pieluszka wielokrotnego użytku też dotarła, ciekawa jestem jak będzie się sprawowała :)
Krasnal, niezłe zakupy :) ja w sobotę szalałam z zakupami :)
na szczęście, sporo od brata dostałam rzeczy, więc mniejszy koszt :P
ale i tak dużo kasy poszło :(
w sumie to jeszcze laktatora nie mam i staników do karmienia :(
i półkę i oświetlenie jakieś muszę u młodego powiesić :) wczoraj wypatrzyłam sobie w LM lampę do Wojtusiowego pokoju :) teraz czekam tylko na męża wypłatę, żeby kupić :P
masakra ta wyprawka... a torbę to i ja będę musiała niedługo pakować:) po niedzieli mam gina, zobaczymy co powie :)
Zetka a co za pieluche wielokrotnego uzytku kupiłas?

mozecie cos polecic do przytrzymania zwykłych pieluch (tetry, flaneli ) nieprzemakajacego i nie drogiego ... tylko nie ceratki :/
mariols ale chodzi Ci o to, żeby dzidziula zawijać w tetrówki a nie jednorazowe??

szczerze mówiąc nie znam się, jestem pampersiara :D
imageimage
image
tak o takie majty nieprzemakalne mi chodzi :) bo je chce zakładac w domu a na dwór i noc to jednorazowe pieluchy
Krasnal to żeś mnie załamała... bo my nadal w sumie nic nie mamy :(
Jak wy lecicie z tymi zakupami... Aaa przyniosę Tobie rampersy 2 sztk. dla chłopaka nojki sztuki dostałam, a na pewno naszej królewny w samochody nie ubiorę.

Dopiero przeszedł mi ból brzucha, okazało się, że to gazy!!!!ból okropny, a do tego Niunia szaleństwa zaczęła w brzuchu... nie powiem, żeby to było miłe uczucie;/
image
ja dzisiaj kupilam wkladki bella mamma, szczotke do butelek i wkladki laktacyjne. czy ktoras z was kupila stanik do karmienia w akpolu? sa po 35zl i nie wiem czy to duzo czy nie, i czy sa ok.

ja mam wizyte w sobote ciekawe co tam u malego:)
image
MALUTKA CHODZI Ci o te białe Canpolu bodajże? Noł!noł! Noł!
Dziewczyny nie kupujcie sobie szmat do karmienia, bo potem Wasze piersi będą naprawdę nieciekawie wyglądać. Biust pełen mleka potrzebuje solidnego wsparcia, dobrej obudowy. Nie warto oszczędzać na pewnych rzeczach. Ja uwaZam, ze dobry stanik do takich nalezy jeśli się jest kobietą.

Iskierka baaaardzo Ci współczuję, mnie własnie takie bóle męczyły do 7 miesiąca, to było straszne i nikt tego nie zrozumie, co się z tym nie męczył :/ Teraz jestem tak szczęśliwa, że się pozbyłam tego, oby nie wróciło. Co ja wtedy się Espumisanu nażarłam (nic nie pomagał).
Zetka a masz linka do Twojej koszuli i szlafroka? Ja szukam i nic mi się nie widzi
mi przed chwilą taki skurcz przelazł przez brzuch, że masakra ... wystraszyłam się!

ale chyba nawet Mężowi nic nie powiem, bo jeszcze zdolny nie pojechać nigdzie :D

idę murzynka wstawić do piekarnika i film jakiś na luzie obejrzeć! wrr
imageimage
image
aaaa drugi!

mogę jeszcze nospę brać nie?
imageimage
image
Sylwia spakowana jesteś? :>>>>
nieeeeeeeeeeeeeee ...
imageimage
image
sylwia może po wizycie Cię ruszyło :P lepiej się spakuj do końca :P

Kama, a jaki kupić ? gdzie ? bo ja nie mam pojęci\a \:(\
image
ja niestety ze stanikiem to jade na dmowskiego kupić i od razu przerobić na taki do karmienia ;/
:( a z allegro nie chce kupować bo jak nie zmierze to zawsze mam coś nie halo a to mi koronka przeszkadza a to fiszbina nie tak leży albo wogóle odstaje albo cycca nie obejmuje ehhhhh 120zł :( jak zwykle boli...........
koszula druga para kaloszy mam na razie 1 i japonki gumowe pod prysznic i szlafrok oczywiście wszystko black:D i nie moge znaleźć drugiej i trzeciej;/wszystko ma odstraszające kolory i wzory ............
iskierko może mięta albo herbatka koperkowa albo espumisan albo gorąca kąpiel lub cieplutki termofor?
a rampersiątka przyjmę z wdzięcznoscią:)
Malutka na pewno nie kupiony przez neta chyba, że przymierzyłas wczesniej i wiesz jaki konkretnie. Trzeba zmierzyć, idealnie dopasować i nie może być zbyt szmaciany bo się na na bank rozciągnie w obwodzie i żadnego podparcia dla cycków nie będzie. Te z canpolu to można sobie ewentualnie na noc zakładać.
Najlpeij kupić w dobrym sklepie z właściwą rozmiarówką. Ja miałam poprzednio alles i nie polecam właśnie z powodu ich "szmatliwości" i rozciągliwości. Były okej do kilku założeń, po praniu to już w ogóle do niczego:/
Przy Tosi miałam Triumpha (chyba mamabel się nazywał) do karmienia i choć na ogół mam do rozmiarówki tej firmy zastrzezenia, to moje piersi po karmieniu wyglądały lepiej niż przed i uważam, że to dzięki stanikowi właśnie.
przez neta nie ma szans bo ja mam ledwo 70 i muszę mierzyć każdy.\
image
no ja tez noszę 70 i obecnie mam Triumpha własnie 70F bo sie ruszyli z nową rozmiarówką. Kiedyś ze świecą szukać u nich. Maly wybór w takich rozmiarach, ale dobre.
pamiętam Okruszek o tej kołysce i o tym 13-tym. Mężowi truję o tym non stop, bez rezultatu, zawsze coś że nie może jej wziąć :/ sama jej przecież nie przywiozę. A teraz na dodatek brat sie na nią wkurzył, że mu zawadza (bo sie zagnieździł w MOIM byłym pokoju i teraz to jest JEGO pokój :/ i go sobie robi i nie miał gdzie jej postawić) i ją wyniósł do piwnicy (zamiast np. mi ją tu przywieźć) :/
Już nie mam sił do tych facetów? Po co oni w ogóle są na tym świecie? Chyba tylko po to żeby utrudniać :/
Ale bede próbować sie do niej dostać
Dzień doberas!

Psia mać co to za burza nad ranem była ;/ Ja się tak wystraszyłam jak rąbnęło koło nas, że Maleńka zaczęła skakać w brzuchu ! Strasznie boję się burz :(

Krasnalku, termoforu nie można w ciąży;/ Małż zrobił mi herbatkę rumiankową i przeszło po niej. Nawet nie wiedziałam, że można espumisan, na drugi raz nie będę czekać tylko od razu wezmę.
Przypomnij mi tylko przed spotkaniem o tych rampersiątkach :) Bo wiesz jak to z pamięcią, jest bardzo dobra ale cholernie krótka :)))

Ja mam takie zwykle do karmienia z H&M, ale mi one nie leżą jakoś;/ Z resztą przy moich "wielkich" cyckach to nie wiem czy w ogóle w zaniku nie będą:)
image
hajka może jak ciemno brrrrrr normalnie noc chyba jeszcze

Sylwia w domku jeszcze jesteś czy już się zaczeła akcja?? kochane kobitki sierpniówki szybko pakować torby

WOW krasnal zaszalałaś przyznaj się kochana ile wydałaś bo ja specjalnie rozłożyłam moje wydatki żeby tak mocno nie bolało
image
image
chyba kupię apteczne rzeczy w ten weekend (idąc waszym przykładem)

Mammamia, a gdzie jest Triumph w Gdyni ze stanikami do karmienia?
ale nuuuudy.....

Gianella, jak tam Rozalka? Jesteście już w domku?
ojj tak.. nudno jak nudno, ale okropnie leniwie;/ i ta odchodząca i przychodząca burza;/

muszę do Gdańska jechać, a leń wcale mnie nie opuszcza;/
image
laski nie stresujcie mnie! już się pakujecie? przecież jeszcze dużo czasu mamy:)
zetka daj link do tego szlafroka, ja w sumie chciałam mężowy zabrać, bo w niego sie spokojnie zmieszczę, nawet z wielgachnym brzuchem, ale on jest z polaru i nie dość że ciepły to mi pół torby zajmie
koszul jeszcze nie mam:(

stanik kupiłam jeden z h&m ale kiepski jest, miała takie druty po bokach, które mnie uwierały, jak je wyprułam, to się zrobił szmatowaty
Malutka na dmowskiego właśnie na miejscu dopasuje ci babeczka obwód jakby coś tylko własnie kłopot w tym że u nich te staniki kosztują w okolicach 120 zł chociaż już za przeróbke sie nic nie dopłaca jak stanik kupiony u nich
albo można kupić gdzieś stanik i pójść do nich przerobić ale nie wiem ile sie wtedy dopłaca;/

nanik na zakupy poszło mi koło 8stów +drugie 8 wózek ale ja na to zbierałam od kiedy zaczełam planować ciąże zostały mi jeszcze 4 stówki niecałe wiec jakby cos zabrakło to bedzie
no ja tez muszę zacząć zakupy typowo dla siebie matko ile jeszcze tego jest do kupienia

Bimka z tego co pamiętam to nasza pierwsza dzidzia jest w domu i dziewczyny się dobrze czują chyba w poprzednim wątku się odzywały
image
image
co to za pogoda okropna :( ale w sumie moge ja na sprzatanie wykorzystac.. tyle ze mam lenia kropnego :D

staniki tez mam dwa z h&m i te druty tez wyjełam ale szmatowate mi sie nie zrobily sa ok jak na razie a mam je od poczatku ciazy dwa na zmiane nosze.. :)

ja nie mam dla siebie nic oprócz majtek jednorazowych i w ogole kupilam 6 paczek bo myslalam ze w jednej paczce sa jedne gacie a okazalo sie ze 5 czy 6 sztuk :P musze sie zaczac ogladac za koszulami klapki sobie musze kupic kosmetyki i takie tam pierdołki :D
image image
to gdzie wy takie tanie zakupy robicie ja na sam wózek i łóżeczko z 1 kompletem pościeli wydałam ponad 2300
image
image
Mariolas ja kupiłam coś takiego, zobaczymy czy będzie się sprawdzało

http://moda.allegro.pl/pieluszki-pieluchy-wielorazowe-39-wzorow-gratis-i2421936179.html
http://moda.allegro.pl/hit-szlafrok-ciazowy-i-do-karmienia-film-s-m-i2427870291.html - szlafrok

http://moda.allegro.pl/koszula-nocna-ciazowa-karmienia-ramiaczko-film-s-m-i2427870290.html - koszula

mam też taką na krótki rękaw :) w moim odczuciu super :) i wyglądają fajnie, a nie bawełna z dziecięcym nadrukiem :P
a nie sorry zapomniałam dla siebie kupiłam 2 paczki po 30 szt wkładek laktacyjnych paczkę majtek jednorazowych ale nie wiem czy to starczy jak tam dziewczyny bardziej doświadczone ile wam tego zeszło?? no i wczoraj dostałam od koleżanki te podpaski poporodowe matko jakie one wielkie odrazu mi do głowy przyszlo że bede musia encyklopedie między nogami trzymać

Mam do was pytanko czy wam tez wychodzi za kazdym razem inna data z USG a inna z miesiączki?? bo ja tak mam mniej więcej tydzień różnicy i tak sobie myślę na jaka date sie bardzie nastawiać?? i od której liczą że się jest po terminie
image
image
nanik nie wiem,u mnie to są 4 dni różnicy
zetka fajne te koszule
Malutka, ja patrzyłam też na te staniki w akpolu i nie zdecydowałam sie... wolę zapłacić więcej i kupić coś porządnego...patrzyłam na stronę triumpfa i chyba się do nich wybiorę :) FH mam pod nosem, to zobaczę czy coś mają i w jakich cenach :) dam znać popołudniu :)
ja mam w zależności u którego lekarza, od 2-8 dni różnicy pomiędzy USG, a OM :)
image
nanik, ta data z usg jest tylko orientacyjna, podana na podstawie wymiarów dziecka, dlatego za każdym razem jest inna. W każdym razie zawsze (no dobra przewaznie) lekarze sugerują sie datą wg OM i po tej dacie bedziesz "po terminie"
hey ;)

nie wiem co to wczoraj było, ale serio się wystraszyłam :/ ..
ale wzięłam dwie nospy, wskoczyłam do łózka i po jakimś czasie przeszło ..

teraz się zastanawiam czy profilaktycznie nie brać tej nospy, czy tylko wtedy jak mnie złapie ..

mi też coś na usg z tymi terminami popieprzyli, jeden mam na 3 sierpnia, chociaż niby mi wpisali na 4, a drugi na 22 lipca ..
czyli o co chodzi, nie wiem! :D
imageimage
image
dziewczyny, a powiedzcie taką rzecz ...
przygotowałyście dla Maluchów pokoje i tam będą od początku czy będą z Wami w sypialni??
hejka

No tak jak Bimka napisała, lekarze sugerują się terminem wg OM - po to on został ustalony dla wszystkich żeby normy ujednolicić (reguła Negellego). A termin wg USG może być czasami dokładniejszy, zwłaszcza kiedy za każdym badaniem wychodzi taki sam, bo przecież wiadomo, że nie każda kobieta miała cykle regularne, 28 dniowe a tak obliczana jest data wg OM.

Bimka Triumph jest w Klifie.

Zetka bardzo ładny komplet sobie kupiłaś. Ja też optuję za koszulą na ramiączkach, nie wyglądam wtedy tak ciotkowo. i znalazłam już sobie jedną chyba http://www.magiakobiety.pl/sklep/bielizna-damska/tematycznie/bielizna-ciazowa/koszule-do-karmienia/marzenie-koszula-nocna-italian-fashion.4799/#produkt_opis

Sylwia a już myślałam... :P
Ty nie myśl lepiej, jeszcze 2 tygodnie niech posiedzi w brzuchu ;)
imageimage
image
Sylwia każda już ci chciała gratulować :) tak nas wczoraj nastraszyłaś
image
image
sama się wystraszyłam, zwłaszcza że przy pierwszej ciąży nic takiego nie miałam, dopiero te prawidłowe skurcze przed porodem samym ;)

ale dzisiaj koniecznie Męża wysyłam po torbę, bo mu wczoraj nagadałam, że będzie z workiem na śmieci za mną leciał :D
imageimage
image
łeeee, w Klifie? Daleko :(

Z Madzia termin z OM pokrywał się od poczatku z terminem z USG i faktycznie urodziła sie w terminie (w tym samym dniu)

A teraz od poczatku USG wyprzedza termin z OM o jakiś 1-2 tyg. Pokazuje 8-15 sierpień. I gin mówił, że albo faktycznie urodzi się wcześniej albo po prostu jest duży.
Ale to wyprzedza pewnie dlatego, że sie okazało przez przypadek (jak byłam przed ciążą na profilaktycznym usg przydatków), że ja mam bardzo szybko owulację, już w 7-8 dniu cyklu, wiec to pewnie dlatego wyprzedza ten termin akurat o 1-2 tygodnie.

Bo oni te terminy ustalają biorąc pod uwagę, że cykl trwa 28 dni, a do zapłodnienia dochodzi w 14 dniu cyklu. Ale wiemy, że to tylko teoria, bo różnie przecież bywa.
A jak u kogoś doszło w innym czasie do zapłodnienia niż wynikałoby to z tego prostego idealnego wyliczenia teoretycznego (bo owulacja szybko albo późno) to już sie robi 1-2 tygodniowa różnica w 1 albo w 2 stronę.
I dlatego też poród między 38-42 tygodniem to poród o czasie (chociaż to aż przecież 4 tygodnie rozbieżności).
...
Sylwia, z Madzią jakieś 2-3 tygodnie przed porodem miałam takie skurcze przepowiadające. Ale były nieregularne i po jakiejś godzinie ustępowały.
Mówią że najważniejsze żeby były regularne. Nieregularne to przepowiadające.
Także luz :) Masz jeszcze TROSZECZKĘ czasu ;)
Zetka, ja sobie taką mazdę "wymyśliłam" jakbym zdała prawko. Ale jeszcze nie zdałam :P
Hej Kobietki, co do staników do karmienia, to słyszałam, że dobre są firmy Alles, wiem, że można je kupić u mojej położnej ze SR i mam zamiar się do niej wybrać niedługo, bo jak chodziłam na zajęcia to nie wiedziałam czy i ile mi jeszcze cycki urosną. Na szczęście nie urosły, bo i tak mam miseczkę D:/
Na pogodę to już przestałam narzekać, bo w moim miasteczku, z którego pochodzę dwa dni temu było tak: http://www.bisztynek24.pl/gradobicie.html
A co do terminu z USG, to Wam go lekarz podaje na wizycie? Mi nic nie gada, tylko ewentualnie na tym wydruku z USG jest wielkość główki i brzuszka i który to tydzień i dzień ciąży.
Witam,

ja ze dostałam na jakas okazje od tesciow stówe to wykorzystałam ja na szlafrok i koszule.... kupiłam w kamama szlafrok i koszule muzyy za 144zł a wczoraj w gdyni dokupilam druga koszule muzyy za 35 zł i to by u mnie było na tyle :)

Zetka a powiedz czy w ta pieluche mozna włozyć cos innego niz ichny wkład ? ... np zwykłą pieluchę tetrowa czy flanelowa 70x80 -zmiesci sie?
A i te pieluchy sa ok ale nczytałam ze dobrze jak przy nozkach maja podwójną gumke bo wtedy wieksza pewnosc ze zawrtosc nie wyłynie na zewnątrz (kupa) ..

Zetka ja mam "kącik małej" w naszej sypialni ze względu na małe mieszkanie :)

Dziewczyny a ten octanicept to kupiliscie w takiej butelce czy taki do "psikania" ?
Ja termin mam 1wszego wrzesnia i na usg zawsze jest taki sam.(ahahh ale mialam tylko 3 usg)

Zetka ja bede miala malutka u nas w pokoju ;) dopiero jak przylecimy bedzie w pokoju z synkiem ;)

u nas wczzraj upal byl, uwierzycie ;> a dzis? pada hahah jak zwykle ;p
My mamy pokoik dla małej, je będę z nią tam spała na kanapie przez kilka miesięcy, mój mąż już zapowiedział, że też chce z nami:) Potem wracam do sypialni.
Octanisept mam do psikania.
Bimka, Tobie nie sprzedam, bo ogrzewanie zimą słabo grzeje, i z maluchami ciężko będzie :P ale generalnie polecam to auto. Gdyby nie to ogrzewanie i pomysł męża, że kupi sobie nowe a mi odda swoją fabię , to bym jej nie sprzedawała :P
Mariols -> można, ja będę tetrowe wkładała, po prostu trzeba ją złożyć kilka razy. Jak się sprawdzi to kupię więcej takich pieluszek. Na razie mam jedną do przetestowania :)
ja mam octanisept w spray'u:)
Moja córeczka swój kaci na paczątku bedzie miała u nas w sypialni. po pierwsze bo to zawsze wygodniej do dziecka wstać, a poza tym pokój mojej córki jest na razie zajęty przez moja siostre która czeka na odbiór swojego mieszkania do grudnia
image
image
"A co do terminu z USG, to Wam go lekarz podaje na wizycie? "

- nie, na wydrukach mam
zaspokoiłam swój głód, poszłam po lody i wszamałam z truskawkami:)
lało a duchota jest dalej...

my takiego typowego pokoju dziecięcego póki co nie mamy, tzn. mamy 2 pokoje, w tym jeden z aneksem a drugi niby sypialnia ale bez łózka takiego typowego małżeńskiego, tylko wersalkę cały czas rozłożoną mamy:) nie chciałam wielkiego łoża, bo wiedziałam że jak będzie maluch to będzie z łożem problem, no i w tym 2 pokoju stoi jeszcze łóżeczko i biurko z komputerem i wielka szafa typu komandor:)) jak mały podrośnie to pewnie zrobimy mu typowo dziecięcy pokoik a my będziemy spać w drugim:)
ja też ten termin na wydrukach mam

sylwia położna mówiła, ze jak takie dziwne bóle przedporodowe są to najlepiej wziąć ciepła kąpiel\prysznic i po tym powinny przejsc

dziewczyny z zakupów typowo aptecznych chce kupić:
octenisept, tantum rosa, alantan, wit.k i d- i tu pytanie kupić oddzielne czy razem?, sól fizjologiczna- cos jeszcze może byc na gwałt potrzebne:)?
podkłady,gatki,podpaski, gaziki zamówiłam juz na allegro
no my też typowo dziecięcego nie mamy. Bedziemy spać wszyscy w sypialni, a teraz tam jest tyle miejsca że mieści się nasze łoże, łóżeczko Madzi, łóżeczko Adasia, szafa i komoda

Jak dzieci podrosną na tyle że beda mogły mieć swój pokój/swoje pokoje to wymyślimy co dalej.
Czy: sypialnie przeniesiemy do pokoju w którym teraz jest szwagierka, czy bedziemy spać w salonie a dzieci bedą miały wspólny pokój
czy najpierw bedą miały wspólny pokój, a potem jak już beda wieksze to zrobimy im oddzielne a sami wypad do salonu (mąż twierdzi że do tego czasu to on bedzie miał dom wybudowany wiec mam sie teraz nie martwić co bedzie za 10 lat, ale ja wiem że tego domu nie bedzie :P )
Nie podoba mi sie pomysł spania w salonie, bo to salon otwarty i w ogóle tak głupio spać "na widoku". A zamknąć salonu on nie chce.
Łucja na gwalt to chyba nie ;p ale ja mialam waciki gazowe jalowe, chyba pepek przemywalam nimi.nie pamietam heheh

a witaminy to osobno, moim zdnaniem lepiej nie laczyc.wit k i tak chyba krocej sie podaje
dzieki ania:) takie waciki\gaziki na allegro zamówiłam

bimka najlepiej to chyba "wyprowadzić" szwagierkę:)
ja mam też taką pieluszke wielorazową, ale wydaje mi się , że do tetrowych ona się nie nadaje, bo się tetra do niej nie zmieści Ale może mi się tylko wydaje

Co do spania niemowlaka, to Emilka miała swoje łóżeczko u nas w sypialni przez prawie cały pierwszy rok. Ale nigdy nie spała z nami w łóżku (no może przypadkowo kilka razy na początku, ale bardzo pilnowałam żeby spała w swoim łóżeczku). Jak miała jakieś 11 miesięcy to my się wyprowadziliśmy do salonu spać, a ona spała w starym miejscu ale już zupełnie sama, a na roczek dostałą swój pokoik i do dziś śpi w nim sama.
Tym razem też planujemy podobnie: do roczku z nami, a potem już dzieciaki same ze sobą

Co do koszuli i szlafroka to kupiłam taką za 33zł:
http://allegro.pl/komplet-szlafrok-koszula-do-karmienia-xxl-3xl-i2452792741.html
Jestem zadowolona bo materiał jest milutki i cieniutki a właśnie taki szlafroczek chciałam, bo takie grubsze puszyste froterowe to mam jeszcze 2. Sama koszulka też spoko jeżeli chodzi o karmienie.
Przy okazji od tego użytkownika wzięłam jeszcze takie guziczkowo-obrazkowe koszule do karmienia i kilka innych pierdół typu: klin-poduszka, windi i coś tam jeszcze... Moja siostra też coś tam chciała przy okazji więc wyszło nam sporo za niewiele :)
agag kurna fajna ta Twoja koszula ze szlafrokiem .. przydałaby mi się, tzn. mam do szpitala ale jakąś taką szmatkę że nie wiem czy to założe ..
hmm.. muszę pomyśleć czy chce kolejną kasę wydawać ;)
imageimage
image
"bimka najlepiej to chyba "wyprowadzić" szwagierkę:)"

- nawet nie wiesz jak czesto ostatnio o tym myślę
witam sie

co do staników to ja też nie polecam szmaciaków ;] chyba, ze wyłącznie na noc. dobry stanik to podstawa :) przy karmieniu przede wszystkim.
Zetka, daj koniecznie znać czy kest coś w tym FH bom strasznie ciekawa.

Ja ze swojej wyprawki też mam tylko gacie poporodowe :D

A nasz maluch od razu zląduje u braciszka w pokoju.
image
image
a ja nie mam dla siebie nic
Bimka nie martw się tym ;)
Jak leżałam na położniczym, to była ze mną babka, której wszytskie koszule przeciekły i pielęgniarki przyniosły cały stos przeróżniastych koszul - wszytskie były kolorowe, nawet sukienki tam miały! Nie wiem skąd, ale mały sklep. No i już miała w czym chodzić :>
W dzień wypisu przyjechał jej mąż (oni z daleka byli) i wszytsko co jej przywiózł na wyjście w siatce to...majtki. Choć mu listę wysłała smsem, on się tłumaczył, że dostał tylko kawałek wiadomości, tej z majtkami.
I wiecie co zrobiła? Wzieła dziecko pod pachę, swoje klamoty, pożegnała się z nami i tak pojechała jak stała. W różowej koszulce nocnej :D
hehehe, tak też można :)
łucja a na co twitaminy k i d ? :)
ja sobie zamowie alantan plus masc (jak dziewczyny polecały ) i alantan zasypkę

łucja ja jeszcze kupie purelan do sutków , taki mam zamiar :)

a tą gencjanę bedziecie stosować w koncu po troszku na pępek też ? kupiliscie ją? i czy ona jest od razu 2% czy to sie rozciencza?
dziewczyny a moja kolezanka jak rodzila na klinicznej to nawet szczotki do wlosow nie miała :) i jakos dała rade i to miedzy sesjami :) a my tu sie szykujemy jak nie wiem co ...
k to się chyba podaje dopóki się karmi piersią, a d podawałam dosyć długo ;)

gencjany kupowac nie będę, po co siebie i dziecko brudzić ;). Mam ten octanisept, jak nie będzie działał to kupię spiryt i tyle ;)
imageimage
image
ja gancjany nie bede stosowala
image
image
ja żadnej gencjany nie chcę! No way! We fiolecie to lubię tylko jagody ;)

Ja za pierwszym porodem też dużo rzeczy nie miałam o których teraz piszecie (bo nie było forum z listą heh). Nie miałam pojęcia co i jak w ogóle. Dlatego teraz się tym bardziej nie stresuję, wszystko można dowieźć, coś tam pożyczyć od koleżanek, od położnych. Nie zginiemy. A z walizką na kółkach też nie chcę tam jechać ;>
A w sumie jak pomyśleć, to poza bielizną, szczotka do zębów, czymś do mycia itd nic nie jest aż tak niezbędne.
A! Najważniejsza jest ładowarka do komórki!!!!!! :D
ja podawlam d ale jakos do roku chyba a k wcale... szczerze to o tej K to pierwszy raz slysze
image
image
ale to dziecku sie podaje te witaminy k i d ? :) jak ono łyka? hihi czy to mamy łykają? :D
my K bodajże przez 3 pierwsze miesiące a D wg zalecenia lekarza - jeszcze do niedawna, ale co drugi dzień już.
Ale te wszytskie wskazania co i ile podadzą w szpitalu, także spokojnie.
no dziecku :>
teraz są w kroplach, albo w kapsułce do wyciskania, prosto do buzi lub z łyżeczki
mariols w kropelkach ;p tak dzieciom ;p k od dwoch lat jest chyba obowiazkowo,ale D to juz dluzej ;p
kurcze nasze mamy i babcie żadnych takich specyfików nie podawały i tez było dobrze no nie? To trochę paranoja co się teraz ze wsyzstkim dzieje... Wszystko jest "niezbędne" i "konieczne"... to tylko taka moja dygresja :)
może dlatego, że żywność jest teraz inna?
No i także wiemy więcej, dzieci mniej chorują, mniej jest zgonów w okresie niemowlęctwa, co kiedyś zdarzało się często. Ale o tym się nie mówi więc nam się wydaje, że "było dobrze" skoro my przezyliśmy w niezłym zdrowiu nawet.
A co do witaminy D, to pamiętam, że mama dawał bratu także to już sporo czasu jest ona w obiegu.
mamamija ma racje o dużej ilości krępujących spraw sie poprostu nie mówiło ja podawałam D i C tak dla odmiany :)

nanik czy ja wiem czy tanio wózek 850 łóżeczko z materacem poscielami wypełnieniem i ocraniaczem z ikei ze 300 w sensie 1 komplet
a ciuchy mam używane wszystkie z lumpa ogłoszeń albo po czyimś dzieciątku owszem bardzo chciała bym wszystko nowiutkie wózek też najtańszy wybrałam bo marzyłam chociaż o x landerze ale nowe przerastały mój budżet :( a używane tez kosztowały majątek
marzyły mi sie takie komplety z baldachimem ale kurcze za duzo to wychodziło:(a baldachim chyba sama zrobie z liścia z ikei musze tylko materiał jakiś wyniuchać i może sobie to ręcznie przeszyję no pomyśle jeszcze
a maluszek przez pierwszy rok bedzie bytował z nami w pokoju bo duży do szkoły musi sie wyspać i nie bede mu tam łazić całymi nocami a potem kopimy łóżko piętrowe i będa musieli jakoś ze sobą współistnieć :D w następne wakacje będzie podejście robione:D
Hej dziewczyny,
Ja kupiłam właśnie ostatnio takie dwie italina koszule: http://allegro.pl/koszula-nocna-do-karmienia-italian-fashion-m-i2450460028.html

Nawet fajne ale już teraz tsytski wychodzą nocą same a co to będzie później?:) Aż się rozmarzyłam...Samo wychodzące tsytski do bobasa to byłoby coś:)

Sylwia: A może to były te słynne skurcze przepowiadające? Ja mam sporadyczne napinania ale niebolesne, a czytałam, że przepowiadające to już mogą być nieprzyjemne.

Co do wieku ciąży z usg, to też mam sporą różnicę, a im dalsze usg tym różnica większa. Ponoć najdokładniejszy termin jest na pierwszym usg w I trymestrze, potem im dziecko starsze to tym większa granica błędu jeżeli chodzi o termin jak i o wagę malucha.

Co do spania, to Tyminek będzie spał na początku w sypialni. Nawet chciałam męża wyeksportować do innego pokoju, żeby się wysypiał, ale on zrobił tylko psie oczy i zapytał: "Ale jak to? Mam spać sam?":)
A tak poza wszystkim to również chcę na FB!
image
ja sobie zdaje sprawę, żę o wielu rzeczach się nie mówiło, ale trochę ciężko mi uwierzyć, że na każdym kroku aż tak bardzo trzeba naturę poprawiać... W ciąży witaminy, po urodzeniu witaminy, we wszystkim jakieś dodatki i ulepszacze, bo natura to za mało..
Skąd oni mają normy ile np takej wit k czy d dziecko potrzebuje noworodek czy niemowle, skoro wszyscy obowiązkowo muszą ją brać? Takie się to wydaje nielogiczne.. ja rozumiem, że jeżeli gdzies tam w badaniach czy objawach wyszedł niedobór, ale tak z rozmachu wszystkim dawać bo tak i już? Bo wszystkim brakuje? A czy ktoś wie jaki to ma związek z nowotworami i innymi chorobami w późniejszym wieku?
Ja Adasiowi witaminy K nie podawałam wcale. Wtedy - 4 lata temu - były dwie szkoły. Jedni kazali podawac obowiązkowo inny wcale. Moja pediatra była z tej drugiej. Za to D podawaliśmy dość długo bo młody miał długo miekką główkę. Mega dawki. Nawet przeżyliśmy zatrucie witaminą D!!

Co do pokoików to Wojtuś będzie miał swój i będzie spał tam od początku w swoim łóżeczku. Będziemy mieć pożyczoną nianię z monitorem oddechu. W razie czego jak nie będzie mi się chciało chodzić to jest tam łóżko i ja będę tam spała z nim. Adaś nalega aby braciszek spał w jego pokoju ;) ale wiem że będzie go cały czas budził i będą problemy ze wstawaniem do przedszkola.

Fajne te Wasze koszulki bez dzieciowych nadruków. Ja dostałam od teściowej infantylne maszkary z misiami i pieskami w poprzednich ciążach i nie zamirzam ich zmieniać. Szkoda mi kasy. Jakoś przeżyję fakt że nie będę wyglądała jak modelka w szpitalu ;)

Wiecie co, ja cały czas mówiłam ze nie potrafię spać w ciągu dnia i nawet jak byłam zmęczona i lezałam cały dzień to nie zmrużyłam oka, a dziś ... aż mi głupio. Zasnełam ok 10 i spałam do 14 hihihihi pewnie nie będę spała w nocy.

Muszę męża zmobilizować żeby dziś posprzątał w domu bo jutro wpadają moje przyjaciółki. Już się nie mogę doczekać :D
Dziś zaczynam 35 tydzień. JUPIIII :D :D
agag zgadzam sie z Toba, my po prostu jestesmy krolikami dowswiadczalnymi wielkich koncernow farmaceutycznych itd... i tyle.
Za duzo by kosztowalo,by robic np. kobietom w ciazy badania ze wskaznikiem poziomu witamin itd lepiej polecic witaminy.
Mnie smiesza tez normy typu: poziom promieniotworczych pierowastkow, ktore nie znajduja sie normalnie w naturze. WIec jak tu mowic o normle.
Agusia coraz blizej ! ;)
ja wit. K podawalam 2 tyg. apropo wit. K to chyba jest tylko nawet jedna firma, ktora produkuje ja dla niemowlakow ;p

image

image
duchota duchota...

Agusia ;) jakiś taki optymizm dzis od ciebie bije czy mam wrażenie :)

ja sobie chyba zamówie tą koszulkę co Zetka... tylko nad szlafroczkiem jeszcze myślę
image
image
no bo jesteśmy królikami doświadczalnymi, w sumie jak długo ludzkość istnieje, tak wciąż ktoś coś odkrywa, coś zmienia, poznaje - tego się nie powstrzyma i nie warto nawet. Niedawno czytałam Flauberta opis zabiegu na otwartej nodze - nikt wtedy nie słyszał o narkozie, na żywca robili a ktoś by chciał by te czasy wróciły? Albo o tym, że świeżej rany nie wolno zamykać w niczym (zakuwano operowaną nogę w uścisku) o bakteriach nikt nie słyszał, a potem gdy je odkryto ludzie nie chcieli wierzyć, że istnieją! I dalej robili swoje, mieli gdzieś higienę bo uważali że jakiś magik sobie coś wymyślił! Bakterie! Też coś! To samo było z penicyliną a przecież dziś każdy wie, że bez antybiotyków pewnie byśmy wyginęli szybciej niż przez raka.
Nikt z nas tak naprawdę nie wie co jest tym najlepszym wyjściem i to jest okropne, ale takie jest życie i cokolwiek wybierzemy i tak może się okazać, że to nie było to... :/
A co do tych witamin dla dzieci to te dawki są tylko profilaktyczne, nie lecznicze. Te drugie stosuje się własnie po badaniach i w dużo wyższych stężeniach.
Mojej mamy gosposia ma córkę na Śląsku, to było nieco lat temu i w jakiejś zapomnianej przez Boga wsi - do lekarza mało kto chodził z dziećmi. No i synek tej jej córki nie chodził do 3 lat zanim się zaczęła nad tym zastanawiać. Nie był w stanie nawet stać. Trafili w końcu do szpitala i tam się okazało, że dziecko ma głęboko posuniętą krzywicę, nigdy nie dostał wit. D. Po kilku miesiącach kuracji tylko witaminą chodził, ale jakies tam rehabilitacje musieli robić.
"Agusia ;) jakiś taki optymizm dzis od ciebie bije czy mam wrażenie :) "

Chyba masz rację. Wyspana jestem, jutro sie nagadam z kumpelami. No i muszę leżeć już tylko 11 dni. :D :D :D
byłam w FH. Mają w Triumpf'ie w sumie dwa modele staników do karmienia, po 29,90 zl , mi podobał się jeden, ale rozmiaru nie mieli mojego więc będę szukała dalej :) a duchota faktycznie straszna, chyba zaraz do wanny wskoczę... może opuchlizna trochę zejdzie...
Ja juz po chlodnej kapieli, czuje sie prawie normalnie. Teraz Sandra postanowila zasnac mi na brzuchu i nie moge sie ruszyc.
Dzis zrobilam porzadek w ciuszkach i mam duzo za duzo :)
Coraz blizej....

u nas rano padało a jak się młoda obudziła i otworzyłam balkon, to okazało się że temp 30 stopni wepchnęła mnie spowrotem do mieszkania... Rozebrałam małą i od ponad godziny plumka się w basenie na balkonie a ja w chłodzie mieszkania podczytuję książkę zerkając na małą :)
po 29,90 zł??? No to kurka warto jechać nawet do Klifu ;)

a co do tych witamin to Mammamia dobrze pisze. W krajach 3 świata dzieci są wręcz pokrzywione od krzywicy, bo tam niedobór witaminy D (nawet jakaś akcja była, że zbiórka na wit. D dla Afryki).
Dlatego może dobrze że podają.
A gdyby nie podawali profilaktycznie to trzeba by dzieci badać na poziom wit. D żeby podać zanim krzywica bedzie.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
(mój brat miał krzywicę, może dlatego że sie kiedyś nie dawało profilaktycznie wit. D? kto wie)
co do witamin tych d i k to ja Emi też oczywiście dawałam, i teraz też będę dawać (podobnie jak ze szczepieniami), ale czasami mnie taka refleksja łapie kto to wszystko ustala i "wie lepiej" :)
W każdym razie jak zapomnę to nei wpadam w popłoch "i co teraz"... :)
Ale te staniki po 29,90 w Triumphie w FH to nie są chyba firmy Triumph tylko Dorina i jakieś jeszcze. Ja kupiłam po jednym i nie są za ciekawe, strasznie miękkie, wcale cycków nie trzymają. No chyba, że są jeszcze jakieś teraz, ja kupowałam z dwa miesiące temu.
:( to mojego pewnie na bank też nie ma :( ale dobrze wiedziec. przynajmniej wiadomo, ze nie ma po co jechac
image
image
a wiecie że czytałam ostatnio w jakiejś gazecie, że niby aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wit d wystarczy kilka minut w ciągu TYGODNIA na słońcu?

także nie wiem jak to jest przeliczane na te kropelki .. i skąd ta krzywica np. w afryce ;)
imageimage
image
no w Afryce to akurat mają słońca pod dostatkiem ;) wiec faktycznie skąd?
bo chyba ogólnie chodzi o to ze w promieniach słonecznych witaminy D nie ma, promienie słoneczne stymulują powstawanie witaminy D w organizmie, ale ta witamina tez musi z czegoś powstać, a jak tam dzieci są wiecznie niedożywione to widocznie nie mają tego czegoś z czego witamina D powstaje. Tak sobie wydedukowałam :P
i dlatego musza przyjmować ją sztucznie
ale to lepiej byłoby nakarmić te dzieci normalnie to witamina sama by się wyprodukowała ;)
no to może faktycznie poczekam i kupie te witaminy po wypisie ze szpitala, gdzie powiedza co i jak
tak dla poczytania:)
http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,3913.html
http://www.doz.pl/czytelnia/a1088-Dzieci_potrzebuja_witamin_witamina_D

kasita twoje koszule też fajne:)

bimka mi sie wydaje że takie ceny w triumphie to tylko w fh, w klifie pewnie droższe

spałam prawie 2 godz., brakuje mi powietrza..... już lepiej sie czuje jak jest słońce cały czas i 30 st,ale przynajmniej jest suche powietrze
Z tego co wiem,to w Afryce nie choruja wlasnie na krzywice w zwiazku ze sloncem, na polnocy wysoko,bo jedza rybki, a my mamy malo slonca w ciagu roku,jemy malo ryb, dlatego przyjmujemy witaminke D ;p
Cześć :) czytam was ale moja klawiatura często nie pozwala nic napisać :(

Mammamia to ja właśnie wklejałam link tej koszulki do karmienia co wstawiłaś i taką sobie zamawiam :) Mam nadzieję, że mi cycki nie uciekną. Co do stanika to ja nie chce takiego całkiem szmacianego. Musi być usztywniony chociaż na dole. Poza tym on ma być bardziej na pobyt w szpitalu i te pierwsze dni w domu. Na potem mam już normalne co się łatwo odpina przy miseczce. Zresztą nawet nie wiem czy będę karmiła ...

My byliśmy na spacerku i fakt powietrze stoi ale było milutko, lubię ciepełko :)

Co do witamin ja do dzisiaj nie biorę. Bez nich mam wzorowe wyniki krwi. Będę brała po ciąży.
image
ale wlasnie przeczytalam, ze ciemny kolor skory utrudnia produkcje wit. D ...
o juz doczytalam, tam gdzie jest duzo slonca, przyczyna krzywicy jest niedobor wapna ;p cos wtym stylu. ide na rosolek.

wedlug tego artykulu :
dla ciekawskich http://www.ajcn.org/content/80/6/1725S.full
haha czyli zawsze coś wymyślą ;)

dziewczyny, mam prośbę, podajcie mi rozmiar niemowlęcej pościeli ..
znalazłam jakąś w szafce, ale ani rozmiar pościeli, ani kołdry mi nie pasuje, nie wiem pod czym Lena spała skoro ja wszystko mam w innym rozmiarze haha ;)
imageimage
image
120x60 :>
image
a ja dzisiaj zaczynam 30 tydzień :) jak miło :)
image
właśnie chyba nie, na allegro tego strasznie mało
imageimage
image
no a ja zamowilam sobie ta witamine k i d ale jakbym karmila piersia to by było jak znalazł ...
kupiłam dzis ten octenisept i sól fizjolog. i dałam 30zł :(

ale dzis gorąc byłam w paru miejscach i ledwo doczłapałam spowrotem :/ ale nogi na szczescie nie spuchły ...
120x90 sorki :P
image
o ja cie kręce jaki upał!!!! Przegięcie pałkinsa!

byłam w aptece, kupiłam: octonisept, gacie jednorazowe, podkłady poporodowe, 2 saszetki tamtum rosa i wydałam niecałe 50 zł (ten octonisept drogi dosyć, ale to sie przyda też na inne rzeczy, nie tylko do pępka). Od razu mi lepiej jak już jestem przygotowana :P

Tantum Rosa tylko 3,99 zł za saszetkę a z 1 saszetki robi się pół litra, także tanio to wychodzi, myślałam że to cholerstwo droższe
mi przy wypisie nic nie gadali o witaminach, dopiero po wizycie kontrolnej u pediatry, ale to luz bo to sie daje od 2 tygodnia życia dziecka
ja za tantum płaciłam 2,9 także przy całym opakowaniu różnicę byś odczuła ;)
imageimage
image
dziewczyny ..któras z was stosowała kosmetyki hippa dla dziecka no nie?

polecacie? :)

a i któras polowała na promocję laktatora medela swing... własnie w smyku jest promocja ... kupowac :)
a jaka cena w smyku ??
image
"ja za tantum płaciłam 2,9 także przy całym opakowaniu różnicę byś odczuła ;)"

- a może 2,99 zł płaciłam? nie pamiętam już teraz, a nie mam paragonu
429zł obior w empiku chyba za free , narazie zglebiam smyka... puleran 37g tez tanszy jest po 33zł
mariols ja sie waham pomiędzy hipp a babydream,sama dla siebie już od dawna używam oliwki hipp i i jest super:)
to taka wersja dla leniwych, co nie lubia sie balsamowac:) ale teraz w upałach jej nie używam, bo strasznie sie pocę:) szczególnie w nocy
o matko jaka cena :D medeli elektryczny z akpolu jest po 300zŁ. Czemu to musi tyle kosztować??
image
łucja a moj mąż uzywa zasypki (puder) babydream :) i mowi ze jest rewelacyjna hehe .. ale nie wiem jak dla dzidzi ...a hippa któras z was pisała własnie tez o tej oliwce jeszcze, że nie uczula ... zamówiłam hippa co by było juz z bani .. jak małe nie wykorzysta to ja wykorzystam :)
Malutka tzn ? bo nie rozumię ... na allegro uzywane są po 300 medeli swing
mariols ja polowałam ale jakiś tydzień temu upolowałam (właśnie w smyku.pl) była promocja "happy hour" i kupiłam za 407 zł + kurier do domu gratis :D
dzieki tej oliwce maż mi kiedyś sprzedał niezły komplement, pewnego wieczoru przytulił sie do mojej poduszki-rogala i powiedziała, że odkąd jestem w ciazy jakoś inaczej pachnę, jak zapytałam jak to powiedziała, że "tłuszczem z patelni"!! nie ma to jak szczerość:) sie wkurzyłam i zaczęłam obwąchiwać poduszkę, no faktycznie pachniała oliwka, ale dla mojego m. to był tłuszcz z patelni:))
w akpolu w takiej cenie jest pewnie mini electric medeli
jejku jaki gorąc - leże w domu koło wentylatora i się duszę!! :(
laski czy wasze`dzieciaczki w brzuchach są dzisiaj leniwe? bo mój tylko od czasu do czasu na bok się przekręca, chyba też mu duszno?:)

ja mam zamiar jutro w końcu kupić wentylator, bo nie wyrabiam

ps. kto założy nowy wątek??:))
Agusia no to spoko :) kto szuka ten znajdzie :)

łucja .. ale mężuś miał tupet :) ja bym powiedziała ze niech sie lepiej przyzwyczaja bo niedługo to i dzidzia będzie mu tak "pachnieć " :)
tylko w nowym wątku podajcie siatkę centylową -plisss
tak mini electric jest po 300zł a czym on się różni od tego waszego?
image
a ja mam powiedzmy wolny wieczór. Mąż ma wychodne, mały sie chłodzi w basenie na balkonie, a ja w domu. Mój termometr pokazuje 33 stopnie...

Sylwia, moja kołderka, że niby 80 na jakies 115 jest...jest cos takiego?
image
image
miskab no tak to pościel wychodzi 90 na 120 :)
image
mój termometr W DOMU pokazuje 32 :D
Mężu z Leną właśnie pojechali do castoramy po jakiś czarodziejski schładzacz powietrza na lód ... jak to nic nie da to go zabije za wydaną kasę ;)

ja już nie wyrabiam, lepię się cała, a Młoda ma buzię w potówkach :/ .. masakra

no ja właśnie nie wiem, zbieram się żeby drugi raz kołdrę zmierzyć bo tak ni w piczkę ni w oko mi pasuje ;). Ale no, za gorąco mi :D hahah
imageimage
image
jezu jak mi słabo
i ja zdycham, cały dzien Was czytam ale nie mam sily pisac....heh...

jeszcze mleko zaczęło mi cieknąć i cycki mnie bolą :/ f... no! zawsze cos!
mariols ja uzywalam dla Piotrusia i sama uzywam hippa oliwki ;) i jestem mega zadowolona ;p zmykam baby !
Ten laktator Medela Swing też można było u mojej położnej kupić- chyba 360 zł kosztował.
asela to super cena. Na allegro są po 470 zł

Sylwia daj znać jak ten lodowy klimatyzator się u was sprawdza. kiedyś coś podobnego było u mnie w firmie. Dyrektor włączył sobie i wyszedł z biura na cały dzień (dzrwi i okna pozamykane), jak wrócił wszystko było mokre, dokumenty pofalowane, wydruki z atramentówek popłyneły, ze scian się lało. To był pierwszy i ostatni dzień tego klimatyzatora w firmie ;) Ten lód się topi i daje chłód ale tez straszna wilgoć. Więc pamiętaj, nie zamykaj drzwi do pomieszczenia gdzie on jest ustawiony.
hejka

Boże jak ciepło masakra normalnie w samym staniku jest mi za ciepło ja chce zimno

muszę sie wam pochwalić przyszlo dzisiaj nasze łóżeczko oczywiście musiałam męża męczyć żeby mi je skręcił jest sliczne :)

byłam jeszcze w superpharm i kupiłam termometr kolejna 100 nie moja masakra
image
image
no weź mnie nie strasz bo jak mi grzyb na ścianie wyjdzie to Mężowymi koszulkami będę go ścierać :D haha

coś chciałam, ale z tego gorąca wyleciało mi z łba ...
imageimage
image
noqy watek na wasze życzenie

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-27-t394582,1,130.html
image
image
do góry