Widok

Młode Pary 2013 (część 4)

Wesele bez ogłoszeń Wesele Temat dostępny też na forum:
KWIECIEŃ
13.04 ~ann - Ania i Sebastian, ślub odbędzie się poza Gdańskiem ;), kościół: Klasztor oo. Franciszkanów Brodnica, wesele: Zajazd Cykada w Jajkowie, orkiestra: Music Express, Kamerzysta, Fotograf: Foto - Video Florkiewicz Brodnica
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka)
27.04 ~Marcelinka - Marta & Rafał, ślub: Kościół NMP we Władysławowie, wesele: sala Jantar w Pucku, orkiestra: Octawa, fotograf: jeszcze sie zastanawiamy, kamerzysta: nie chcemy, makijaż: jeszcze nie wiem :)

MAJ
04.05. ~Olla1 Kościół ? ,wesele: Hotel Faltom, Dj Lech Radziun, Foto: blekitne.com, makijaż: Agnieszka Jarzębek http://www.maxwizaz.pl/, fryzura: Aleksandra Czerwińska http://www.alexevents.pl,
17.05 ~Pola - ... i ...Restauracja jest {?} Dj jest {?}, foto {?}
18.05. ~ zmyslnamietny - Dorota & Grzegorz, ślub: USC, wesele: Stara Wędzarnia Sobieszewo, DJ - przyjaciel, Make up sama, Fryzura - przyjaciółka

CZERWIEC
01.06 ~aniawwo1987 - Ania i Kamil,kościół w Bolszewie, sala bankietowa "Amelia" w Zelewie, orkiestra: "Odeon", kamerzysta: multimedia360,
08.06 ~monisia_18_86 - Monika i Krzysiek, Ośrodek Alga Sztutowo, Fotograf: Katarzyna Formela, Makijaż: ja osobiście, Paznokcie:ja osobiście, Fryzura: Moja siostra(jest fryzjerka),Ubiór Panny Mlodej (suknia,ponczochy,bielizna,podwiazka zakupione w Irlandii Północnej)
29.06. ~h&m - Hania i Mateusz, Kościół w Baninie, sala Orfeusz w Kłosowie, Kamerzysta i fotograf: Kościerzyna "LOKO", orkiestra: "MARINEZ" z Gościcina

LIPIEC
06.07 ~P&Ł - Sala jantar puck, fotograf. Grzegorz Laskowski, makijaz. Karolina Laskowska (Reda),zespól Koszalin Efect
13.07 ~11 - Karolina i Paweł Kościół Sw. Stanisława
13.07. ~nea86 - Agnieszka i Łukasz, Parafia Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywiu, sala Filip w Osłoninie, Dj Limahl, foto Fotogrupa
13.07. ~Madziaaa

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, sala Japońska Łęgowo, kamerzysta: Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Ślub: Kościół Matarnia, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime
10.08. ~Jun87 - Agata i Mateusz, parafia Niepokalanego Serca Maryi w Gdynia, sala Filip w Osłoninie, zespół Jak's Band, foto + video Grupa Obiektywni, zespół w kościele Mathetai
10.08. ~Darulcia - Daria i Marek kościół Św.Brata Alberta , Wesele Orchidea, Orkiestra: Hevelius
16.08. ~Rudi, Kościół Św. Ignacego ul.Brzegi w Gdańsku, Sala bankietowa w Lublewie, DJ M. Józefowicz,
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni

WRZESIEŃ
07.09. ~Iwcia - Iwona i Jakub , ślub: kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Chmielnie . wesele: sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie, ,
07.09 ~Mika2409 - Dominika i Michał, ślub: Kościół NMP we Władysławowie, wesele: sala Casilla w Kębłowie, orkiestra: Odeon, fotograf i kamerzysta: Video-Film z Kębłowa
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia ślubna : Salon sukien ślubnych Joanna Wejherowo

Wrzesień - Indygo - , ślub: Kościół Św. Jana w Gdańsku, wesele: Tłusta Kaczka Gdynia, Fotograf Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl
Wrzesień - little_me - Starogard Gdański,

PAŹDZIERNIK
12.10 ~shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video, makijaż: Dorota Lipińska, fotograf Fotoinlove.pl
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O, nowy wątek :)

cześć dziewczyny!!!

Wczoraj wybraliśmy się na mszę do kościoła św. Mikołaja i upewniłam się w tym co myślę, tam jest niepowtarzalna atmosfera. Ślub będzie tam, jak oczywiście będzie termin :)

Sukienka - byłam mierzyć i zakochałam się w Cymbeline Fado (http://www.juliasposa.it/galleria/20) i nie wiem co robić. Cena powala na kolana!!! Cały weekend myślałam co zrobić i nadal nie wiem.
Jest model salonowy -20%, ale jest biały, a myślałam o czymś w jasnym ecru - mam jasną cerę i trochę zlewam się z bielą.
Dziewczyny pomocy! :(
wesele w 2013 :)

Urocza i romantyczna sukienka! Jak masz jasna cerę to nie kupuj tej salonowej białej. Kolor niestety jest bardzo istotny. Na twoim miejscu bym poszukała podobnej w innych salonach. No i jest szansa że na jesieni bedzie ta sukienka przeceniona. Masz jeszcze czas :)

A u Mikołaja jest genialnie! Piękny barokowy wystrój i bogactwo detali!
Sukienka taka słodziutka...
Jeśli cena za wysoka, myślę, że może lepiej ją uszyć? Chyba, że zależy Ci na marce.
~`})i({
image
Jestem jestem i żyję :).

Poprostu małe kongo w moim życiu, licencjat, do tego egzaminy, czeka mnie jeszcze przeprowadzka.

Zmiany napewno będą dotyczyć Kościoła (przeprowadzka), ale jeszcze nie mieliśmy czasu się wybrać, więc narazie niech tak zostanie.

Poza tym mam sukienkę na poprawiny a luby zaopatrzył się juz w niektóre gadżety :) i jest różowo (: (: (:
~`})i({
image
Olla1 - jak zaklepiecie termin to daj znać uzupełnimy dane :-)

My też mamy w planach pochodzić sobie na kilka ślubów w naszym Kościele :-) podpatrzec co i jak i posłuchac organistę i może ktoś będzie miał fajną oprawę w Kościele :-)

Jeżeli chodzi o sukienkę to bardzo ładna, w ogóle nie w moim typie ale ma coś w sobie, taka filmowa :-) Ja niestety nie będę obiektywna bo nie lubię ecru sukienek :-( ale w sumie masz trzy wyjścia:
1. zaoszczędzić na czymś innym i spełnić marzenie o wyśnionej sukni i kupić ecru
2. nabrać kolorków (opalenizna, makijaż) dobrać żywsze dodatki i kupić białą
3. szukać dalej :-) jest jeszcze dużo czasu więc może wpadnie Ci w oko coś innego a tańszego

A gdzie rozpoczełaś poszukiwania sukni ? Jakie salony odwiedziłaś? Miałaś już wcześniej upatrzone modele czy mierzyłaś wszystko ? Warto już się rozglądać ?

Nartu22 - - fajnie, że się odezwałaś , rób sobie przerwy w nauce i odzywaj się częściej :-) i powodzenia w przeprowadzce , małe zamieszanie jest ale ja ten okres wspominam baaardzo miło i nadal nie mogę uwierzyć, że to ponad dwa lata już :-) a daleko teraz ?? mam nadzieje, że do Trójmiasta będzie należeć i do forum :-)
image
Ooo jak miło :).
Zgoda, będę się odzywać :).

Do Rumii się wynoszę ;), bliżej na salę weselną ;)).
~`})i({
image
Indygo - może tutaj coś wybierzesz ? mi się jedne zwykłe fioletowe spodobały :-) poleciła mi ten sklep koleżanka bo robi dla nich zdjęcia i płacą jej czasami butami :-)

http://bucikowo.pl/p/pl/5983/q+dazzling15+blue.html
image
Ładne są te buty ale jak dla mnie za wysokie :( Moje wymarzone buty muszą mieć maksymalnie 6 cm obcas. Wcześniej szukałam amarantowych teraz rozglądam się za białymi. Sama już nie wiem czego chce.
o jaa dziewczyny mnie to już tu nie byłooo :) do mnie można dopisać fotograf : Maziarz :)
No i kupiliśmy mieszkanko :) znaczy odbiór w grudniu .

Po wakacjach biorę się za sprawy ślubne :) bo jakoś odpusciłam na razie ...
image
Ja właśnie nie wiem jaki obcas a spodobały mi sie takie zwykłe ale chociaz sa w fiolecie i maja obcas 11 cm i nie wiem czy nie za wysokie na całą noc i muszę w ogóle zmierzyc obcas w swoich wyjsciowych , zeby mieć porównanie :-)

Ja do białych raczej się nie przkonam .... jeżeli nie znajdę ładnych kolorowych to na pewno wybiorę jakieś w srebrze.

oooo nareszcie się odzywacie ale widzę, że u Was tak samo jak u Nartu22 .... czeka Was przeprowadzka .... super :-) to w nowym roku czeka Was urządzanie mieszkanka i przygotowania do ślubu :-)
image
shanti - stronka bogata w obuwie, ale prawie wszystkie buty na obcasie są też na koturnie- dla mnie 11 cm to już za wiele... No i wysokie koturny nie podobają mi się do końca. Popatrzę jeszcze po balerinach :)

U nas na razie też staneło. Mój chłop tylko pracuje nad zaproszeniami i wszelką papeterią. Ale bez pośpiechu.
Cześć wszystkim forumowiczom :) dołączam do was.
23.11 - Agnieszka i Marek, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, fot,kamerzysta,dj - w trakcie negocjacji :)
image
Oj czeka nas czeka... tyle tego wszystkiego :)

Dziewczyny ja buty chciałam zamowić z allegro . Czy to dobry pomysł ?
image
Cześć dziewczyny!
Dołączam się do forum.. i do wątku przyszłych panien młodych z wielką radością :)
Tak na prawdę dopiero zaczynam planowanie wszystkiego i poza datą ślubu- czyli 27 kwietnia- nic nie jest ustalone.
Początkowo chcieliśmy nie robić wesela, a jedynie małe przyjęcie, ale chyba jednak wesele będzie :)
Mam już oczywiście jakąś wizję wszystkiego.. chyba jak każda panna młoda :>
Nie wiem ile z tego uda mi się zrealizować, ale postaram się dzielić z Wami nowinami.. :)
pozdrowionka!
Witamy witamy :)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie większość butów teraz robią na mega wysokich obcasach ... ja zmierzyłam swoje wyjsciowe i obcas ma 10 cm ale są na 1cm platformie więc w sumie obcas wychodzi 9 cm ale tak pomyślałam o weselu i całonocnych tańcach to chyba i tak za wysoki.

Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która ma ślub we wrześniu i dzisiaj zamówiła buty w First Lady w Pruszczu i mówiła, że ok. Poczekam do września aż je przetestuje w praktyce i jeżeli nadal będzie chwalić to chyba się tam wybiorę na oględziny :-) jeżeli do tego czasu nie znajdę :-)

Jeżeli chodzi o buty z allegro to sama nie wiem. Przeglądam też strony internetowe i zastanawiałam się nad zamówieniem z neta ale jednak bez mierzenia to jest ryzyko. Tym bardziej, że moje stopy są wymagające i ciężko jest je zadowolić :-) Zaryzykowałabym tylko w przypadku niskiej ceny.

My jesteśmy na etapie wyszukiwania utworów a później też chciałabym się zabrac za zaproszenia.

WITAM NOWE PARY :-)

Ale się cieszę, że w końcu pojawiła się para, która ma ślub w tym samym kościele co my i do tego później niż my :-) nareszcie nie będziemy zamykać listy :-)

Za jakiś czas zrobię aktualizację i oczywiście dopiszę Was do listy więc jak będziecie miały coś nowego to piszcie :-)

Mi ciężko sobie wyobrazić ślubu bez wesela ..... już nie mogę się doczekać tych emocji i w końcu nie będę musiała tańcować w kółeczku z pannami ha ha :-)
image
aaa.. Chciałam się pochwalić naszym małym sukcesem :).

Mój Pan Młody ma już mały zestaw dla siebie kupiony (mucha, pas, butonierka i wyjątkowa koszula). A ja mam sukienkę na poprawiny :).

Niestety zdjęć nie wstawię, bo za dużo tu szpiegów podglądywaczy ;))
~`})i({
image
Witam Dziewczyny :)

dołączamy do Waszego grona :) niestety wesela nie robimy, ale myśle, że w wielu kwestiach radość z przygotowań jest taka sama :) Tak więc:
18.05.2013 - A. & J. - Kościół: Matemblewo - Fotograf, makijażystka i fryzjerka w trakcie poszukiwań :)

Pozdrawiam
Czyli jednak można nie robić wesela.. :)
A planujecie cokolwiek po ślubie? Jakiś obiad, deser czy zupełnie nic?
Bo tak przywitać się z gośćmi i zaraz pożegnać to jakoś dziwnie.. dla mnie.
I nie wiem co z rodziną.. bo zapraszając na SAM ślub, obawiam się, że po prostu nie przyjedzie. A ma trochę daleko. :\
Susanna, podziel się swoją wizję, bo bardzo jestem ciekawa jak to urządzacie :)
Wow Nartu22 nieźle :-) zaczeliście od ciuchów a my nawet nie wiemy jeszcze dokładnie jak Pan Młody będzie ubrany :-) muchy nie chce a muszniki chyba już wychodzą z mody ale w samym krawacie nie będzie się wyróżniał :-) na pewno będzie szył u Dziekońskiego to mam nadzieje, że coś nam doradzi.

Susanna na pewno będziemy miały wiele wspólnych tematów :-)

Ślub jeste najważniejszy a wesele wiadomo to tylko dodatek :-)
image
Można, można :)
Zawsze chciałam wesele, ale los tak chciał, że wyszło inaczej... tak więc biorę co mogę ;)
Po ślubie chcemy zaprosić najbliższą rodzinę i świadków na uroczysty obiadek do restauracji ( przystawki, obiad i deser) Po wszystkim planujemy wyruszyć w podróż poślubną, nie wiemy tylko czy tego samego dnia czy może następnego - pewnie wyjdzie to dopiero jak będzie już oferta na przyszły rok... Patrząc jednak na to co się dzieje z tymi biurami podróży to zastanawiamy się nad samochodowym tripem po Europie :)
Z wesela zrezygnowaliśmy, ale biała suknia będzie obowiązkowo :) tak samo jak fotograf do kościoła + sesja.
Myślimy jeszcze, ale po powrocie z podróży zorganizować imprezę dla znajomych... może w jakimś lokalu.

Tak to sobie wyobrażam :) Duża część rodziny wie o planowanym ślubie, ale nie mają pojęcia o braku wesela... ciekawe jak bardzo będą Nas piekły uszy jak się dowiedzą.... :]
Zapowiedź kolekcji 2013- prosto z Nowego Jorku - Kolekcja Justin Aleksander

W salonie Celebrity Bridal w Gdyni kolekcja dostępna pod koniec 2012

http://www.celebritybridal.pl/news-43

Z tego co poczytałam na stronach salonów sukien ślubnych to ruszyły letnie wyprzedaże :-)
image
Szkoda tylko że kiecki J.A. są taaakie drogie :/, ale baaardzo ładne. Gdybym w ogóle miała którąś z nich kupować to i tak kupiłabym nieśmiertelny model 8465.

Znalazłam taką stronkę na której maja fotki sukien różnych marek. można sobie poszperać.

http://twojasuknia.pl/
Przybywa nas przybywa, ale fajnie :)

drobne uaktualnienia: DJ: dj GUCIO, foto,kamera: sharkfotostudio.
image
Dziewczyny te buciki na zamówienie producenta Witt, które oferuje salon Fist Lady w Pruszczu Gd. mają również inne salony np. Langoria we Wrzeszczu ale z tego co mówiła koleżanka ceny w Pruszczu są niższe.

Duży wybór butów ma również salon Livia w Oliwie
http://livia-suknie.pl/dodatki-slubne/obuwie/

To tak informacyjnie :-)
image
Shanti Właśnie inaczej niż w muszce sobie mego nie wyobrażam, a na musznik 'za młody' jest, poprostu to do niego nie pasuje. A krawat, tak jak mówisz - zwyczajnie.

trzeba zacząć kupować :), żeby każdego miesiąca przygotowań sprawić sobie przyjemność :).

Zdecydowaliśmy się na zaproszenia, i chyba też niedługo je kupię. W końcu taki był plan, żeby kupować każdego miesiąca COŚ, żeby tak tego nie odczuć :).
~`})i({
image
Co do butów, to może spersonalizowane:
http://app.funindesign.pl/buty/konfigurator.php
albo
http://www.loft37.pl/pl/c/Zaprojektuj-Swoje-Buty/70
Można nawet haft dodać :)
Dziewczyny!

Mam straszny dylemat. Uparłam się na winietki, ale mój przyszły mąż, twierdzi że mogę je zastosować, tylko dla tych najważniejszych osób, bo jeśli zrobie je dla wszystkich to goście będą nie zadowoleni.

Moja mama mówi że to moje wesele i to ja (my) musimy zadecydować. Moja siostra mówi to samo. Mówiąc szczerze już nie wiem co robić.

Nie podoba mi się pomysł żeby tylko dla części gości postawić winietki, bo dlaczego powinnam dać odczuć gościom że jedni są ważniejsi. A z drugiej strony wiadomo że rodzice, świadkowie itd.. są naj naj naj ważniejsi (zaraz po nas ;))).

Pomocy
~`})i({
image
Nartu22,
wydaje mi się że winietki albo dla wszystkich albo dla nikogo.
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie, to samo mówiłam (:.

tylkoo robić czy nie robić ;p?
~`})i({
image
Robić robić robić!
Byłam na weselu, gdzie nie było winietek i ludzie zamiast do toastu to do stołu :(
Ludzie usiedli w grupkach jak się znają i jak ktoś nie znał nikogo to siedział między jakimś wujkiem a babcią. Masakra!
Dzięki!

A jest sens, trochę pomieszać towarzystwo? Mam na myśli młodych z rodziny Pana Młodego z młodymi z mojej strony, i analogicznie tak z dziadkami, ciotkami..?
~`})i({
image
Ja bym sadzała ludzi tak jak się znają- mniejszy stres i dla nich, że muszą się silić na wymyślanie tematów rozmów i dla Ciebie, że źle kogoś posadziłaś. Myślę, że inaczej zaczną się roszady dosyć szybko. Chyba, że masz tak wymieszane toważystwo, że mało kto się zna więc wtedy weź pod uwagę wiek, zainteresowania, wykształcenie.

Ja będę sadzać razem rodzinę rozdzielając neutralnymi osobami tych którzy się nie dogadują. Strarsi będą siedzieć na końcu sali, a młodzi bliżej nas. Mamy o tyle łatwo, że mamy wspólnych znajomych i prawie wszyscy się znają. A razem będę sadzać tych którzy nikogo nie znają- nie będą mieć powodów do migrowania :)

Aha
WINIETKI muszą być, bez nich może być niezły syf i zamieszanie, więc nie ma co się zastanawiać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
hejja dziewczyny! dolaczam do was chodz jeszcze sie zastanawiamy co i gdzie jak i kiedy:D ale napewno w przyszlym roku!

Oczywiscie jak winietki to dla wszytkich albo dla nikogo. Byłam na weselu gdzie zapomniano ustawic winietki, to wraz z mam i siostra i naszymi partnerami siedzilysmy nie przy swojej czesci rodziny, a przy czesci rodziny z drugiej strony i w dodatku prazy straszych paniach z ktorymi nie bardzo bylo o czym rozmawiac...

Ja obcuje za winietkami i u mnie napewno beda:)
Wielkie dzięki! Wasze rady są bezcenne!

Madzieek, a upodobaliście sobie chociaż już jakiś miesiąc, czy porę roku? Latem, jesienią a może wiosną?
~`})i({
image
ja też uważam że winietki powinny być. jednak ich ustawienie powinno być co najmniej trzy razy przemyślane i z kimś skonsultowane.. ja ostatnio byłam na weselu na którym usadzono nas razem z rodzicami mojego narzeczonego, jego bratem, mała siostrą i jakimś wujkiem i ciocią. reszta młodych była gdzieś indziej i oczywiście się przemieszczaliśmy, bo usadzenie zupełnie nam nie pasowało - codziennie z tymi osobami przebywamy i rozmawiamy, chcieliśmy zobaczyć co u znajomych i kuzynostwa..
także ja swoje winietki przemyśle trzy a może i cztery razy :P
własnie sie zastanawialiśmy z moim narzeczonym czy młodych nie usadzi razem. Wiadomo znajomych razem posadzimy, ale czy nie dorzucic do nich kuzynostwa w podbnym wieku, aby razem sie bawili:) co myslicie nad taka opcja?
latem a dokładniej sierpień, chodz elastyczni jestesmy co do daty. Byle by był to okres wakacyjny. Naokuj mam 3 sale i każda ma jakieś wady mniejsze i wieksze i trudno nam podjac decyzje:)
właśnie tak myślę nad usadzeniem gości, jeszcze sporo czasu, ale to kwestia dość ciężka.

Madzieek, a na ile osób?
~`})i({
image
70-80, Nartu22 widzialam, ze ty w Dzikim winie robisz, tez na poczatku bralam ta resturacje pod uwage, ale stwierdzilam ze wyjdzie mi na tyle samo co w gda bo bym musiala albo nocowac jakos gosci albo im powroty zorganizowac i wiecej z tym klopotow bo kazdy woli o innej godzinie wracac. A ty jak robisz? moze jestes z tamtych okolic i nie masz problemu?
Dużo pozytywów słyszłam o Dzikim winie szkoda ze kawalek do niego mam...
Madzieek, jakie sale macie na oku i jakie sa ich wady i zalety? Może ktoś tu miał podobne przemyślenia.

Co do kuzynostwa to faktycznie posadziłabym razem ze znajomymi. Lepiej chyba sadzać za priorytet biorąc wiek, a nie pokrewieństwo. Jak będziecie mieć długie stoły to może akurat kuzyni będą dobrym przejściem miedzy rodzina a znajomymi?

Litlee_me- fakt usadzenie trzeba przemyśleć i poradzić się rodziców i znajomych z podobnym doświadczeniem. Poza tym ale ktoś miał pomysł, żeby sadzać cię z przyszłymi teściami na weselu.... Makabra :)
Little_me- sorki za literówki!
Indygo, mam pytanie. Widze,że chcecie wziac slub w kosciele sw. Jana. Czy umowiliscie ten termin z ksiedzem Niedaltowskim? I nie macie problemu z NCKiem? nasz slub bedzie w czewrcu 2012 i niestety rezerwacje na Jana są od... lutego 2013. Stad moje pytanie, bo ja juz poruszylam niebo i ziemie w tej kwesii.
Jestem z Gdańska, a mój przyszły mąż z okolic Wejherowa.
Poza tym los tak chciał że jestem w trakcie przeprowadzki do Rumii (przypadek).

Mimo że będziemy miec blisko do domku, to decydujemy się na nocleg w hotelu. Na weselu będą też obcokrajowcy z którymi będzie trzeba coś zrobić.

A jeśli chodzi o moją rodzinę, która jest z Gdańska, to już sama Ciocia zapewniła mnie, że autobus sobie wynajmą i żebym się o nich nie martwiła (Kocham Ciocię ;)).. Od mojego Lubego wszyscy na własną rękę przyjeżdżają samochodami. Zawsze tak było na każdym weselu.

Nie zrażaj się do odległości bo my początkowo mieliśmy zrobić ślub w Gdańsku, a wesele właśnie w Dzikim winie. Z resztą Aga M. tak właśnie robiła :). To nie jest koniec świata.
Warto tam zajrzeć :)
~`})i({
image
twuu Aga M. (mieszam trochę), jest z Gdańska :P, ale ślub i wesele w Redzie robiła z mężem :)
~`})i({
image
AniaR - N powiedział że potwierdzenie w styczniu będzie, ale nie przewiduje problemów. Jednak wiem, że są tacy co mają problemy z załatwieniem ślubu u Jana. Myślę jednak że jak odpowiednio wcześnie się wpiszesz do kalendarza i to nie powinno być problemu. No chyba że Niedałtowski nie chciał wpisać rezerwacji przed lutym czy coś...
Chyba najpierw z Niedałtowskim gadaj a potem jak on każe coś z NCKiem załatwiać to wtedy leć dalej.
Jak coś napisz do mnie prywatna wiadomość, może coś więcej będę mogła rozjaśnić w tej kwestii. Wiesz, NCK ma pierwszeństwo do obiektu tak naprawdę :/
Dziewczyny mam do Was pytanko... W salonach zaczynają się promocje na suknie, ale jak to dokładnie wygląda... Idziesz do salonu, wybierasz suknie ( domyślam się, że są to poj. sztuki więc trzeba mieć farta żeby trafić na rozmiar). Później jak to dalej się toczy...? Suknia może zostać w salonie przez kilka miesięczy, czy np. istnieje możliwość np. poprawek przed odbiorem... w końcu figura może się troche zmienić do czasu ślubu... Może któraś z Was orientuje się w temacie?
Wybierasz suknie która Ci się podoba a przed ślubem są przymiarki i wtedy robią wszystkie zmiany (rozmiar, ramiączka, mi podszyli gorset bo był prześwitujący, był tren którego nie chciałam to go obcięli). Wszystkie poprawki były w cenie ale warto pytać czy są bo w jednym salonie się okazało że za wszystko płaci się dodatkowo.
Tam gdzie ja kupowałam (Marietta w Gdyni) to musiałam wziąć suknię do domu.
image
Nie zrażaj się odległością! Tak jak napisały dziewczyny, my mieszkamy w Gdańsku, gdzie będzie też ślub, a wesele mamy w Falomie w Rumi :)

Na poczatku był pomysł Kłosowo, potem Dzikie wino:) po drodze był Filip i gdyby był jaki kolwiek termin nawet w pazdzierniku to bym odrazu rezerwowała... tak ładnie tam jest, ale niestety terminów brak na rok 2013, a narzeczony powiedział, że nie chce już czekac i śub ma być w przyszłym roku:) Chyba jestem zdecydowana na Żukowianke, podoba mi sie ta sala, jest inna. Tylko nie moge cos uzyska jakś informacji świeżych co dojedzonka tam czy jest dobre i czy nie braknie. Może ktokolwiek coś słyszał o tym miejscu?
odlegosc to nie przeszkoda, po prostu trzeba dobrze zorganizowac przejazd- u nad gdansk- reda kosciol- dzikie wino

u nas bus - 21 osoobowy stal pod blokiem - goscie podjezdziali autobusem, tramwajem lub taxi ( zamiast kwiatów chcielismy wino), prezenty tylko od znajomych "na dorobku - lista chyba 15 rzeczy- kazdy wybral - moze komus to wyglada na jakies roszczenie, ale mieszmamy kilka lat razem , wiec wiekszosc rzeczy mamy - a znajomi zadowoleni, ze dostalismy cos potrzebnego.

transpor placilam 400zł - dwa lata tem teraz chyba 550 kosztuje ten bus. pozniej mielismy kolege Męża - siedzial a "panami technicznymi
" bo tak chcial Ci, co samochodami to wsiadali w 3-4 samochody - odwoziliipod murat i wracali z kolega . po weselu wahadlowo hotel-restauracja, a potem wrocil do gdanska - odwiezc Dziadka Męża. Wracajac do domu zabral jeszcze pare, ktora dotarla skmka, bo samochod mieli w tym czasie w naprawie, a chcieli jechac sami. reszta samochodami - z roznym miejsc polski. Ci, ktorzy przylecieli samolotem , takze do busa. noclegi w muracie po swietnych cenach i z dobra obsluga.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
dziewczyny,
czy słyszałyście opinie nt. orchidei w chwaszczynie jeśli chodzi o jedzonko ? tnz. czy smaczne, czy mało czy duzo, czy na pewno nie zabraknie

a jeśli chodzi o alkohol myślę, żeby liczyć 0,5 l na głowe + dod. 20 butelek do konkursów/bram itp. 0,5 l na głowe wydaje mi się że powinno na pewnmo wystarczyć, tym bardziej, że nie znam nikogo kto tyle wypije :) chyba, że ja :) a wiadomo Panna Młoda trzyma fason całą impreze i pije baaardzo mało - przynajmniej tak to widzę.
image
Nas tez można dopisać.
Kamil i Patrycja 8.06.2013
Kościół: w Redzie Św. Antoniego
Wesele: Czardasz Luzino
Zespół: Kapela Muzycznego Niepokoju(wszystkkie które nam się podobały niestety był już zajęte , a ich wybraliśmy przypadkowo po opiniach w necie , mam nadzieje ze nie bedziemy żałować)
Fotograf: Fotogrupa
Cześć dziewczyny, jestem już w nowym wątku! :)
Nie było mnie dwa tygodnie, wyjechałam na kolonię, ale już jestem w domku u rodziców i chcę w tym tygodniu wybrać się na przymierzenie sukienki :D Wymarzyłam sobie sukienkę w stylu greckim, ale nie wiem jak będę się w niej prezentować, więc chcę tak orientacyjnie przymierzyć ;)
image
wow ale się wątek ożywił - super :-)

Nartu22 - jakie wybraliście zaproszenia ?? Może wkleisz linka ...... my nadal myślimy i szukam inspiracji :-)

Gosia9 - a myślałam, że nie ma takich sklepów w których można zamówić buty wg swojego projektu :-) najgorzej, że z internetu to ryzykowne cieżko z rozmiarem aj aj aj mam nadzieje ,ze na jesień pojawią się jakieś fiolety :-)

Jeżeli chodzi o winietki to ja też uważam, że albo nie robić w ogóle albo robić dla wszystkich. Uważam, że winietki to fajna sprawa i my na pewno będziemy je mieć. Wprowadzają ład i porządek na weselu a dodatkowy to fajny element dekoracyjny. Wiadomo, że to kolejny wydatek ale nieduży więc myślę, że warto. Czasami winietki mogą posłużyć również jako upominki dla gości. Kiedyś nie było winietek i jakoś sobie wszyscy radzili ale zawsze było jakieś zamieszanie na począku wesela. Teraz każdy już się z tym zapoznał i nikogo to nie dziwi więc nie powinni się goście obrazić. Nie dogodzi się wszystkim - zawsze znajdzie się jakiś niezadowolony ale dobre jedzenie i super muzyka mu to wynagrodzi :-) Winietki tak ale przemyślane :-) My np. na ostatnim spotkaniu w kuzynkami mojego M pytaliśmy czy chcą siedziec z rodzicami czy sami z młodymi - zdecydowanie powiedziały , że osobno :-) więc na pewno będzie stół młodzi świadkowie rodzice potem najbliżsi dziadkowie chrzestni ciotki az do kuzynostwa i znajomi :-) i u nas będą goście siedzieli rodzinami może jedynie kuzynostwo będzie pomieszane :-) żeby goście nie czuli się skrępowani.

madzieek - witam nową parę :-) widzę, że jesteście na samym początku przygotowań więc życzę powodzenia w poszukiwaniach i trafnych decyzji :-) oj nie jest to łatwe ale dacie radę. Jak będziecie mieli jakiś dylemat to pisz może uda nam się Wam coś doradzić :-)

jestem w szoku, że w niektórych salach nie ma już miejsc na 2013 wow nieźle

Nartu22 - tylko pozazdrościć cioci :-) żeby wszyscy goście byli tacy zaradni to by oszczędzili młodym czasu i pieniędzy :-)

My jesteśmy z Gdańska, ślub jest w Oliwie a sala w Łegowie więc też spory kawałek drogi. My zostajemy w hotelu oraz wszyscy goście przyjezdni. Nie zapewniamy noclegu dla gości z Trójmiasta (nie mamy nawet tyle miejsc w hotelu) ale zastanawiamy się nad zapewnieniem im transportu.

ok koniec na dzisiaj bo juz zasypiam a tak sie rozpisałyście , że na wszystko nie odpisałam ale pewnie jutro znajdę chwilkę, żeby znowu coś wystukac :-)
image
hej Dziewczyny :)
Planujemy wziąć w przyszłym roku ślub..
I chcemy iść dzisiaj do kościoła, zaklepać termin.
Czy mamy coś ze sobą zabrać?? Bo kurcze, nie wiem:)
Z góry dzięki za odpowiedź ;*
image
tak, kase :P przynajmniej w niektórych parafiach trzeba płacić za zarezerowanie terminu.
image
Hehhe a jak myślisz ile mu wystarczy? :)
image
Nic nie musisz ze sobą sobą mieć - od nas nic nie wymagali a byłam w ogóle z mamą. Podałam datę, godzinę, dwa nazwiska, że jestem parafianką, nr telefonu i czy ślub z mszą czy bez. Jeżeli chodzi o kasę to my płaciliśmy 50 zł.
image
Nie wiem w 100% jak to jest z tymi promocjami na suknie ale zawsze mi się wydawało, że przecenione są różne modele ze starszych kolekcji np. 2011 - wydaje mi się, że nie są to pojedyncze sztuki tylko dalej jest możliwość zamówienia sukni pod siebie, taką suknie szyją chodzi się na przymiarki i ok. 2 tygodni przed ślubem zabiera się suknię do domu.

W temacie waszych sal nie pomogę bo nie byłam tam nigdy na weselu i nic nie słyszałam na ich temat.

Jeżeli chodzi o wódkę to nam na sali mówili, żeby liczyć na wesele z poprawinami 0,7l/os. Dodatkowo pewnie doliczymy kilka sztuk na bramy i nagrody :-) Planujemy zrobić też mały barek z innymi alkoholami i na pewno będzie też wino. Ludzie piją mniej niż kiedyś i dużo osób nie pija wódki. Zawsze lepiej jak zostanie niż zabraknie :-)

Patunia1990 - zrobimy aktualizację przy setnym wpisie i na pewno będziecie dopisani :-) o zespole niestety nic nie słyszałam za to o Fotogrupa wiele pozytywnych opini :-)
image
Byłam w CelebrityBridal w Gdyni.
Promocje są tylko na modele salonowe - małe rozmiary i tak jest we wszystkich salonach. Suknie salonowe są w rozmiarach 36, maks 38 - żeby dobrze leżały na manekinach....
Mieli jedną sukienkę w moim rozmiarze - 40...

Co do wódki, prawda, że ludzie piją mniej. My robimy wesele na 100 osób bez poprawin i liczmy 0,5l na osobę.

To kiepsko z tymi sukienkami ...... chociaż znając moje szczęście to i tak żadna z tych z promocji mi się nie spodoba :-) ale mam nadzieje, że i tak wybór padnie na jakiś tańszy model :-)
image
0,5 l na osobę + kilkanaście butelek wina na 70 osób + 20 butelek vódki do konkursów i moim zdaniem wystarczy.
image
Hej :))

Pokażę zaproszenia, jakie ja bym chciała, ale chyba będę musiała robić na zamówienie, bo wygląda na to, ze takie są nie do zdobycia.

image

A jeżeli nie jestem parafianką i chcę aby ślub odbył się w parafii Pana Młodego, to czy muszę mieć jakieś zaświadczenie?
image
Przy rezerwacji terminu nie, ale później trzeba mieć zgodę lub licencję.

Też mi się wydaje, że trzeba mieć zgodę ze swojej parafii na ślub w innym Kościele. Podpytaj przy rezerwacji terminu.
image
Jeśli ślub się bierze w innej parafii niz parafia Panny i Pana Młodego to trzeba mieć zgodę z jednej z parafii.

Jeśli bierzemy ślub w parafii Pana Młodego - to zgoda z parafii Panny Młodej i odwrotnie
image
przy rezerwacji terminu zaświadczenie to nie jest wymagane
image
Zaproszenia bardzo ciekawe - one są czarno-białe tak ?
image
Tak, ale ja bym chciała z zielonym :)
Takie same, tylko biało zielone :)

Olla1 i reszta- nie ma to być jakaś reklama, ale obopólna korzyść.
Tak mi przyszło do głowy, że przecież sami sobie też robimy zaproszenia. Mam obycie Photoshopem, projektowaniem i grafiką jako taką, może mogę wam zaproponować wykonanie projektu (wersji elektronicznej) zaproszeń za jakąś niezbyt wygórowaną kasę? Taki projekt daje się tylko do wydruku.
Indygo, dziękuję za propozycję, ale mój mąż jest fotografem i może zaprojektować nam takie w photoshopie, po prostu chciałam coś gotowego, żeby nie poświęcać temu zbyt dużo czasu, którego mąż i tak ma mało, ze wzg na ilość pracy.

Na allegro znalazłam podobne: http://allegro.pl/jedyne-takie-zaproszenia-slubne-gratis-koperta-i2495519495.html

Wydaje mi się, że wczoraj właśnie na allegro widziałam prawie identyczne jak te, które wkleiłaś, ale dzisiaj już nie mogę ich znaleźć... Tyle te w linku wyżej.

zaproszenia dość ciekawe, niedrogie itp.
dobrze, że mam jeszcze sporo czasu, aby dokonać wyboru :)
image
Noo za dwie godzinki jedziemy do księdza, zarezerwować termin :)
Ale się cieszę :) :) :) :)
Planujemy na 17 sierpnia 2013;)
tylko nie wiem jaka godzina... ciagle mysle...
a Wy na która macie??
image
w sierpniu jest widno nawet o 18:), zalezy jak daleko do miejsca wesela. my mielismy na 17, do sali 2 km.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
listopad 2013 i na 16:30. Początkowo miałam na 18 , ale zmieniłam na 16:30 bo kolega twierdzi, że goście za bardzo będą głodni jak dojedziemy już na miejsce (z kościoła do miejsca wesela ok. 10km)

także będzie ciemno :)
image
My to sobie kombinujemy tak, żeby przyjechać do knajpy zjeść przystawkę i zupę i wyjść na pół godziny przed zachodem słońca na trawnik przy knajpie na zdjęcia z gośćmi. Najładniejsze światło podobno jest od 1h przed zachodem. A że we wrześniu mamy imprezę to tak ślub na 15 pewnie będziemy chcieli.
wesele planujemy w gnieckim;) A Ślub w SObieszewie- czyli jakieś 1,2km
image
dziewczyny,
wowołuje temat obrączek :) myslicie żeby kupić w sklepie typu apart,yes, czy może upatrzyć sobie model w jednym z renomowanych sklepów jubilerskich i zrobić na zamówienie u jubilera xxx mniej znanego, który ma ponad 20 lat doświadczenia, firme, certyfikaty i zrobi to o 30 % taniej. Jak sądzicie ?
image
no i zapłacić gościowi tylko za tak zwaną robociznę, bo złoto mam zamiar skupić i mu 10g dostarczyć
image
My chcemy zrobić u jakiegoś małego jubilera. Nie mamy jeszcze nic upatrzonego, ale chcemy skromne z "grawerem niespodzianką" :)
image
Aga_Kr, a złoto byś kupowała w lombardzie, czy masz jakies "miejsce" na kupno złota po dobrej cenie? Ceny jak sie wtedy maja?
Dziewczyny, pierwsze slysze zeby trzeba bylo miec zgode na slub w parafii pana mlodego-bralam tak w tym roku... Jest dowolnosc czy slub u mlodej czy mlodego. Zgoda jest wam dopiero potrzebna na parafie trzecia :) A do samej rezerwacji nie potrzeba nic
Noo wizyta w kancelarii w kościele przebiegła pomyślnie:)
Data ślubu ustalona :)
17.08.2013r. godzina 15.30:):):):):)
Ślub będzie w Sobieszewie, jaaaa ale się cieszę:))
Żadnych pieniędzy ksiądz nie chciał.:)
image
oo no to wporzo ksiądz
image
Witam :) CzekoladowaPralinka to bedziemy "slubowały" w tym samym dniu tylko ja godzine po Tobie :)
no ktoś mi tak mówił być może nie był w temacie, ale na pewno na 3 parafie musi być zgoda bo tak jest w moim przypadku
image
madzieek słyszałam tylko, że dziś złoto skupuje się za 90 zł a można odkupić za 100zł.
100zł x 10 g co spokojnie wystarcza na 2 obrączki to 1000zł + ok. 600zł robocizna + ewentulane brylanty ok. 400zł za kamień

mam upatrzone w aparcie za 3800zł mam zamiar zrobić identyczne za 2400zł
image
My raczej też wybierzemy jakiegoś mniej znanego jubilera :) Byliśmy nawet ostatnio mierzyć obrączki ale jakoś nic nie wpadło nam w oko
hej

identycznych raczej porzadny jubiler nie bedzie chciaal zrobic, bo wzory zwykle sa zastrzezone
image
Jak poszukasz małego jubilera to zrobi Ci wzór jaki chcesz - nawet z katalogu apartu i to za ok 1800zł za parę.
A robocizna to jakieś 300-400zł.
Dziewczyny szukam sali na wesele w przyszłym roku czy słyszałyście coś o gospodzie machandel w gdańsku lub hotel Qubus Gdańsk?? Pomóżcie
nie słyszałam nic, ale podejrzewam, że inne forumowiczki tak :)
ja osobiście mam wesele w przyszłym roku w orchidei w chwaszczynie - pierwsza sala jaka ogladałam - od razu przypadła mi do gustu.

Zreszta doszłam do wniosku, że nie ma co wydziwiać, chodzi o powiedzenie sobie tak przy wszystkich.

Dla mnie wesele to duży dodatek do ślubu
image
Dziewczyny po co płacić za nazwę firmy, jubiler zrobi tej samej jakości z brylantem za ok 2000zł 10g para.
Moi znajomi zrobili rekonesans po jubilerach i średnia cena to 180zł za 1g złota brylant ok 200zł szt , robocizna w cenie
Kupili. 10g obrączki 6mm takie jak wzór 240 z apart za 1800zł
dokładnie tak, dlatego zrobie u malego jubilera w pruszczu gdańskim. Słyszałam, że bardzo ładnie robi obrączki.
image
Witam, dołączamy do grona :)

10.08.2013 - M & J, kościół Cystersów Oliwa, Hotel Otomin, zespół REMANENT, hp.video-foto-studio.pl, suknia Arttrend???
My również mamy ślub na 15:30. Ślub mamy w październiku, msza 45 min potem życzenia i jakieś grupowe zdjęcie z gośćmi i przejazd na sale a mamy do niej ok 35 km.

No to dopisujemy dwie nowe pary :-) sierpień najbardziej oblegany :-) aż dziwne, że ksiądz nie chciał pieniędzy :-) miłe zaskoczenie :-)

Jeżeli chodzi o obrączki to my też planujemy zamówić je u jubilera. Mamy troszkę swojego złota, dostaliśmy też od Teściowej do przerobienia a jak będzie brakowało to dokupimy. Nie ma co kupowac w tych markowych sklepach bo płaci się jedynie za firmę a wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Myślałam o mieszanym złocie z białym ale jak poczytałam , że ono się schodzi po pewnym czasie to chyba zrobimy całe złote. Dla młodego zwykłą a dla mnie z brylancikiem i każda będzie grawrowana.
image
Czekoladowa- Gratulacje! Takie to wszystko bardziej namacalne się robi jak już się rezerwuje termin.

Co do obrączek to wybrane mamy na razie bardzo proste (u każdego jubilera takie są) i nawet chłop mój zaczyna się przekonywać do białego złota więc będa podobne, ale moja cieniutka a jego szeroka i nie wiem czy będzie można zamóić różnej szerokości w sieciówce. Poza tym taniej by było u jakiegoś lokalnego, ale mój ma wątpliwości co do wiarygodności takiego małego jubilera. Się zobaczy jeszcze. pewnie zimą ruszymy temat.

znalazłam fajnego posta na blogu ślubnym z super morskimi zaproszeniami. Może któraś ma pomysł na taki motyw przewodni?
http://www.bialeinspiracje.pl/?p=19593

Obiecałam sbie że od września zacznę się rozglądać za butami, jak nie znajdę to je zamówię na wymiar ze sprawdzonego sklepu internetowego.
Zimą mam plan kupić też kardigan (zamiast bolerka) bo wtedy będzie największy ich wybór.
mozna zamówić różne szerokości - ja mam 4. Mąż 5tke. zamawialismy w goldexie na zaspie - niecale 3 tygodnie, prosty klasyczny wzor - cale z zoltego zlota. grawer gratis. powiekszenie po jakims roku - w trakcie lata +czyszczenie gratis
image
Mój zapytał się czy jakaś ofiara czy coś jest potrzebna, a ksiądz na to: zaczął się śmiać i "no chyba żartujecie" :):)
No jak mamy termin, to już jest inaczej, fajniej :):)
15.30 chyba dobra godzina, nie za wczesnie, nie za pozno ;)
aaa mam do Was takie pytanie.. na ile przed dajecie zaproszenia??
image
Czekoladowa, ja mam w tym roku w sierpniu wesele w Gnieckim wiec jakby co później możesz pytać ;-).

My nasze obrączki zamówiliśmy u Jubilera Samuel'sa w Pruszczu Gdańskim. Warto się przejść po "zwykłych" jubilerach i zobaczyć jakie wzory oni proponują (zwykle mają ich mnóstwo i myślę że każdy znajdzie coś dla siebie ;-) ) wybraliśmy takie ze złotem satynowanym i błyszczącym, szerokości każda inna. I ja zrezygnowałam z kamienia, bo od tego mam pierścionek ;-), a obrączkę będę mieć taką jak mój mąż ;-). Więc myślę że każdy wzór u Jubilera można nagiąć pod swoje wymagania ;-) (czego nie da się zrobić kupując obrączki w sklepie ;-) ). My mieliśmy swoje złoto więc płaciliśmy tylko za robocizne ;-) i były gotowe dwa tygodnie szybciej niż się umawialiśmy ;D (początkowo termin miał chyba 5-6 tygodni, ale nam się nie spieszyło ;-) )
image
jejku jak wy duzo juz macie pozalatwiane..., a ja to dopiero bede placic zaliczke za sala, moze do ksiedza w tym tygodniu no i jeszcze przed wyjazdem na festiwal na poczatku sierpnia, chce grajkow sobie zaltwic :) za suknia bede sie rozgladac dopiero listopad pewnie.

Obraczki też pewnie bedziemy robic u jakiegos jubilera ale tak myslam ze mozna tym sie zajac jakies 4 miesiace przed slubem:)

Zaproszenia to same bede dawac najpozniej 2 miesiace przed, chodz planuje 3 miesiace. Ale juz teraz staram sie informowac najbliszychg ze w sierpni bedzie wazna impreza:)
jestem kelnerką w gnieckim także ze wszystkim jestem na bieżąco, hhehe :) :)
image
A zastanawiałyście się nad makijażem? Kolorami, rodzajem, wizażystką? Wiecie coś o makijażu ślubnym- jak powinien być zrobiony, żeby się trzymał, albo po czym poznać dobrą wizażystkę?
Co do makijażu, to na pewno bardzo ważne są trwałe kosmetyki, profesjonalne, słyszałam nawet o teatralnych, nie pamiętam nazwy. Dior, Chanel itp. to kosmetyki selektywne, a nie profesjonalne, więc nie gwarantują super trwałości.

Sprawdziłam, kosmetyki KRYOLAN
Indygo, ja już wybrałam makijażystkę - jest naprawdę dobra w tym co robi. Podałam nazwę w info na początku przy dacie,obejrzyj sobie :)

Hej hej:)

Dopisuję się do Was:)

Dziś zarezerwowałam termin 6 kwietnia 2012:)
Kościół Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywie, godz. 16:)

Salę mamy wybraną, lecz jeszcze nie zarezerwowaną, zastanawiamy się nad La Paloma
http://www.lapaloma.pl/galeria

:)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Indygo, mnie kiedyś na ślub koleżanki malowała Justyna Jazgarska. I tym razem też na bank będę rezerwować termin:)
http://justyna-art.pl/

Co do uczesania, to mam swoją stałą fryzjerkę więc na pewno zdradzać jej nie będę, zwłaszcza, że już ścięcia włosów są z myślą o fryzurze ślubnej. :) A włosy chcę mieć rozpuszczone. Źle się czuję we wszelakich upięciach.
Jeśli o zaproszenia chodzi, to powiem tak...

Początkowo pomyślałam że nie opłaca się w to inwestować, bo goście i tak wywalają to do kosza, ważne są informacje, gdzie, kiedy, o której.

Potem stwierdziłam, że może jednak zainwestuje parę złotych więcej i będzie super.

A teraz, mój narzeczony powiedział mi że naprawdę, nikt na to nie będzie szczególnie patrzył, może pierwszy moment jest w jakimś stopniu ważny, ale nie dla zaproszeń goście przyjdą, tylko dla nas, żeby uczestniczyć w ważnym dla nas momencie. A Zaproszenia, wylądują w koszu i ot taka to inwestycja.

Tak więc stanęło na ładnych, kolorowych, zabawnych zaproszeniach, i do tego tanich :), (nasz pierwszy wybór). Jak to mój B określił 'pierwsza myśl najlepsza'.
~`})i({
image
do Olla 1 :)
Twoja wymarzona cymbeline fado - rozmiar 34-36 - ivory za 900 złotych na allegro
http://allegro.pl/cymbeline-fado-kolekcja-2012-i2493274313.html
Jeżeli chodzi o zaproszenia to my będziemy nagrywać zaproszenia na cd i planujemy je rozesłać w okolicach czerwca czyli ok 5 m-cy przed ślubem a później planujemy rozdać papierowe zaproszenia (w miarę możliwości osobiście) w wakacje najpóźniej 3 miesiące przed ślubem. Potwierdzenie będziemy chcieli do końca sierpnia a ślub 12.10.

Jeżeli chodzi o makijaż to w moim przypadku zostawiam to Pani Dorocie Lipińskiej , która malowała mnie już kilkakrotnie a pierwszy raz 10 lat temu na moją studniówkę i zawsze makjaż trzymał się całą noc.

Kolorostyka raczej ciemniejsze barwy bo w takich dobrze się czuję. Makijaż na pewno musi być tak zrobiony, żeby dobrze wyglądał na zdjęciach. Dodatki mam fioletowe ale z takim makijażem nie wiem czy zaryzykuje żeby nie wyglądać na podbite oko :-) chociaż jak na próbnym Pani Dorota coś wymyśli w tej tonacji będzie super a jak nie to może smoky eyes.
image
Sukienkę widziałam ;)
Ale ja z moim 40stym rozmiarem, raczej musiałabym pomniejszyć biust, i wyciąć kości biodrowe, żeby się zmieścić :D

Nowinki w sprawie sukni!

Byłam w kilku salonach i wcale nie są to pojedyńcze egzemplarze czy 2 sztuki (i tak wszystkie szyte są na miarę).

i co najważniejsze! Przymierzajcie nawet te które nie robią na was wrażenia!
~`})i({
image
no właśnie tak myślałam :-) fajnie ... dzięki za informację :-)
image
a jakie salony odwiedzacie ???
image
Narazie byłam w Elizabeth Passion, Marietta, Agnes i Farage, w Gdyni.
~`})i({
image
Kiedy kupujecie suknie ? W tym roku jeszcze ? :))

Bo ja chyba mam taki zamiar :)
image
Moja sukienka już wisi;)

Ja odkupiłam sukienkę od koleżanki. Ona posiadała dokładnie taki krój jaki mnie interesował, w dodatku jak przymierzyłam to od razu powiedziałam, to jest to:)

Także wczoraj właśnie zamieszkała ze mną:)
No to świetnie :)

Muszę też uderzyć w jakiś salon :))
image
Ja mam ślub we wrześniu i chyba dopiero na wiosnę zacznę zaglądać do krawcowych.
Pisałam ostatnio że kupię buty we wrześniu, ale chyba się na to nie zdobędę. Jakoś wydaje mi się, że jak teraz zacznę kupować to 3 razy zmienię jeszcze zdanie i potem będę znów kupowała przed ślubem, bo coś do czegoś mi nie będzie pasowało.
Nie macie takich obaw, że później bardziej wam się spodoba inna sukienka?
Później już nie będę oglądać ... :) hehe
image
Ja się przeprowadzam do Szkocji, więc nie będę mieć czasu oglądać się za sukienkami;)
Hej dziewczyny ja jestem już po ślubie i sprzedaję moją sukienkę, może którejś z was się spodoba... link do ogłoszenia:

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/delikatna-suknia-slubna-ogl5280319.html
A to jest jakiś pomysł, żeby po zakupie już nie oglądać kiecek :)
Genialne w swojej prostocie!
Jesteśmy kobietami;) Ciężko chyba będzie się powstrzymać od oglądania sukienek;)

Tyle, że ja w swojej jestem zakochana. Więc może bardziej skupię się na dodatkach do niej.

Ponieważ myślałam, by buty były w kolorze dodatków. Np. fiolet?? Ale nie wiem, póki co po prostu tak rozmyślam
Może się uda :) Najlepiej to bym już wszystko kupila .
image
Hahaha:) Ja też:) Ale czekam aż będę z narzeczonym;) Wtedy będziemy szaleć:)
Ja za suknia będę się rozglądać na początku przyszłego roku. Ślub w październiku więc będę miała sporo czasu na poszukiwania i późniejsze poprawki. Obawiałabym się kupić suknie zbyt wcześnie. Bardziej zależy mi na butach, żebym wiedziała jaki odcień fioletu uda mi się dostać to wtedy wiedziałabym w jakim odcieniu szukać dodatków i ozdób.
image
ja mam zamiar ruszyc na łowy na poczatku wrzesnia... chcialabym trafic na dobra promocje... Slub w maju wiec mysle, ze to odpowiedni czas, a poza tym chyba dluzej nie dam rady sie opanowac ;)
shanti- może zastanów się właśnie nad różnymi odcieniami fioletu w dodatkach, to urozmaica aranżacje w przypadku jednego koloru. Przykład w linku- w tym przypadku czerwień jest kolorem przewodnim, ale PM ma genialny bukiet z róż o różnych odcieniach czerwieni.Swoją drogą zielone bukiety druhen są genialne!

http://2.bp.blogspot.com/-TzC9PTI8C2w/T3xUaY0qPmI/AAAAAAAABks/KLh9s_R55L8/s1600/04.jpg
Indygo też o tym myślałam i chyba tak zrobie bo zaczyna mi się to nawet bardziej podobać - fiolet w różnych odcieniach :-) nie chciałabym tylko, żeby wpadał w róż i nic z takich "majtkowych pościelowych" :-) i wtedy będę miała więcej możliwości w bukiecie i z butami :-)

te bukiety druhen są super - ktoś wie z jakich to kwiatów szczególnie te duże frędzelkowe :-) ???
image
Te śmieszne postrzępione to chryzantemy pozostałe chyba też i pewnie trochę zielonych margaretek (jeśli to też nie chryzantemy), Znalazłam na blogu tej PM listę roślinek z jakich byl zrobione te bukiety. Po angielsku jedynie: trix carnations, spider mums, cushion mums, hypericum berries, and Brussels sprouts.
Co do tej sukni jeszcze , to myślę żeby się rozglądać po tym sezonie bo bedzie większy wybór niż na początku roku :)
Oczywiście jak któraś chce suknię używaną :))
image
Ciekawie wyglądają :-)

a tu bukiety dla lubiących błyskotki :-)

http://www.bluepetyl.com/
image
Ładne te bukiety błyskotki:) Ale chyba nie dla mnie, wolałbym coś skromnego.
Genialne są bukiety z broszek! na weselnym forum gazeta.pl widziałam fotki dziewczyn, które same robiły taki i wychodziły im naprawde super. Na necie za 300 zł chyba takie widziałam. Takie bukiety to do wesołych stylizacji i prostych sukienek pasują świetnie, albo do takich meba eleganckich z weselami w pałacach.
Mam chwilkę czasu, więc mogę powiedzieć co i jak - jeśli o salony w centrum w Gdyni chodzi.

Od wejścia widać który salon najbardziej profesjonalny, i w moim mniemaniu był to salon Elizabeth Passion. Co do Agnes i Marietty, to przynajmniej w Mariettcie Panie milsze, a poza tym mogliby te salony troszkę odnowić, sukienka minimalnie 2000 kosztuje, więc mogliby zając się wyglądem salonu. O Farage ciężko powiedzieć, bo się przenoszą, a co do Pań obsługujących, chyba wolałabym zamilknąć. Osobiście na mnie miny, czy brak poczucia humoru, albo ton rozmówcy nie działa, i się tym nie przejmuję, ale wiem, że niektórym to przeszkadza, więc ostatniego salonu nie polecam takim Paniom.

Co do sukien:
Jednak pierwsze odczucia są najlepsze w moim przypadku. Początkowo najbardziej podobały mi się suknie w stylu empire czy jak kto woli w stylu grackim, delikatne, romantyczne... Ale potem stwierdziłam że jednak trzeba by się wyszczuplić (chociaż do grubasków nie należe), ale wiadomo że każda Panna młoda chce wyglądać, szczupło xD. Stanowczo nie chciałam sukien o linii A, czy jakichś bombiastych historii.

Po pierwszych przymiarkach, okazało się że ogromne kreacje (przymierzałam z ciekawości), wogóle nie są dla mnie i miałam co do tego racje, i o dziwo najlepiej wyglądałam w sukienkach empire iii ku memu zdziwieniu w sukienkach jakie upodobała sobie indygo - coś w stylu lat 50/60 pin up? (moje własne określenie (;).

A reszta? reszta to poprostu przerost formy nad treścią, milion marszczeń, kwiatków, falbanek, błyskotek, i to poprostu nie dla mnie ;p.

Dlatego wszystkim Pannom Młodym polecam umówić się, obejrzeć i przymierzyć wszystko, z każdego fasonu choć jedną, nawet jeśli wogóle, ale to wogóle wam o początku nie przypadła do gustu, czy wydaje wam się, że coś będzie pogrubiać, zamiast wyszczuplać i na odwrót.

Ja chciałam też na zakupie sukni zaoszczędzić, bo nie widzę sensu wydać te 3000 żeby ubrać sukienkę jeden raz.

O tyle ile Pan młody garnitur ma szanse potem ubrać to Panny młode sukienki już nigdy więcej.

Tak więc jeśli nie uda mi się dokonać wkrótce zakupu sukni 'promocyjnej', to wiem już czego szukać i na co patrzeć.

Buziaki dla was i naprawdę zachęcam do przymiarek :).
~`})i({
image
To ja bym chciała wiedzieć czy we wszystkich salonach odwiedzonych przez Ciebie były moje kiecki (pin up)? :)
Powiem Ci tak... we wszystkich, z tym że różnica w ilości w stosunku np. do sukienek o linii A. Raczej po 2/3 egzemplarze takich sukienek na salon.

Zaznaczam że w Mariettcie, Pani podkreśliła, że uszyją co będziesz chciała. możesz wybrać krój, materiał, długość, dosłownie wszystko.

Powiedziała, że skoro ślub za rok to zaprasza tak za pół roku, bo będą nowe kolekcje - HEELOŁ, po co? Jak wszystko to i tak to samo, a i tak mogę uszyć co chcę. to po co mam wybrać coś za 4000? bez sensu ;p
~`})i({
image
Jaka to jest sukienka pin up?:)
nic na szybko innego nie moglam znaleźć. image

długość od powiedzmy lekko za kolano do 7/8, rokloszowana jak na linie A.

Dobrze mówię?
~`})i({
image
Śliczne są:)

Bardzo!!!!!:)
piękną sukienkę w takim stylu ma Gala model Suzanne (kolekcja Dry 2011)
image

Uploaded with ImageShack.us

widziałam na żywo (skracałam), w kolorze ecru, rozmiar 44, do tego woalka -fenomenalne wrażenie, pięknie, oryginalnie i wygodnie
Dobrze mówisz Nartu22!
Pannaweselna, właśnie o tą wygodę mi chodzi! Zauważyłam też że nie zależnie od figury ładnie w takim fasonie wyglądają chyba wszystkie PM. Mam nadzieję, że ja też :)
Tak sobie myślę, że nie chcę szyć w salonie bo drogo wyjdzie, ale na pewno wybiorę się ponierzyć, żeby wiedzieć co mi pasuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Indygo, w takim razie zajrzyj do salonów, sezon wyprzedaży i promocji :).
~`})i({
image
Indygo - kolekcja Gali powinna być w gdyńskiej Madonnie, od jednej z Klientek wiem, iż podobną suknię miał Aveart. Agnes też ma kilka ciekawych propozycji To prawda, że Panie w rozmiarze 40 plus wyglądają fantastycznie w takich kreacjach.
tak by się tylko mogło wydawać, że każdy w takim fasonie wygląda fantastycznie.

Takim fasonem można ukryć niedoskonałości i to całe mnóstwo, ale trzeba mieć do takiej kiecki piękne łydki, szczupłe, inaczej czar pryska.
~`})i({
image
Moje łydki niestety nie są szczupłe;/ Mimo, że mieszczę się w rozmiar 38, to łydki i uda mam umięśnione - dużo biegam.

I tak patrzę na te zgrabne nogi na fotografiach i zazdroszczę;)
Tinker Bell, Tobie to można pozazdrościć formy!

Ja też rozmiar 38, ale na figurę tez mogłabym ponarzekać.

Mam nowinę! Kupiłam suknię :), wyprzedaż salonu - misja wykonana.
~`})i({
image
Nartu22 - pochwal się nowym nabytkiem :)
Tak tak ! Prosimy o zaprezentowanie ... :))
image
Dzięki dziewczyny za rady odnośnie salonów! Na pewno skorzystam.

Nartu22 - POKAŻ KIECKĘ!!!
Nie mogę - szpiedzy czają się wszędzie... :(

Chociaż bardzo bym chciała..
~`})i({
image
Mam pomysł taki, żebyś chociaż wstawiła trzy które się Tobie najbardziej spodobały i miedzy innymi ta którą kupilaś. Bedziemy mieć pogląd a nie zdradzisz się do końca . Moze być?
Ja mam zdjęcia w swojej sukience;) Ale głupio mi tutaj je wstawić;)
Tinker Bell - nie wstydz się, dawaj zdjęcie :) Może zainspirujesz kogoś takiego jak ja... nie mam pojęcia w jakim stylu wybrać sukienke :)
Jestem w szoku .... ale Wy pędzicie dziewczyny :-) już kupione sukienki ??

Ja swoje poszukiwania rozpoczne dopiero późną jesienią i zaczne od Agnes - tam kupiła sukienkę moja siostra i bratowa ale o Elizabeth Passion słyszałam dużo dobrego i to będzie mój drugi typ.

Planuje właśnie przymierzyć różne sukienki z każdego fasonu chociaż po jednej z czystej ciekawości jak będę wyglądała :-)
Sukienki pin up bardzo mi się podobają ale ze względu na moje nogi raczej się nie odważe. We wrześniu będę miała okazję w takiej wystąpić na 30stce u bratowej bo robi imprezę właśnie w takim stylu :-) i już nie wiem co z czym i gdzie w ogóle taką sukienkę kupić :-)

Nartu22 pochwal się sukienką - jeżeli nie chcesz się pochwalić modelem na forum to napisz proszę na priv chociaż model sukienki bo jestem bardzo ciekawa czy to styl o którym pisałaś na początku.

Tinker Bell - nie wstydź się .... same babeczki :-) jeżeli nie chcesz się pokazywać to zamaluj na zdjęciu twarz i pokaż sam fason sukienki :-)
image
myslę, że dobrze wybrac się na solany poprzymierzac sukienki mimo że jeszcze jest tyle czasu - mozna sprawdzić w jakim fasonie będzie nam najładniej :) i na jaki typ sukienek zwracać szczególną uwagę :)

ja w sobote mam umówioną wizyte w AGNES - jest to mój faworyt wśród salonów
image
No dopsz, a co tam;)

Moja sukienka jest właśnie w klasyczne A. Ale do mojej figury najlepsza. Mimo, że dużo schudłam mam odznaczający się brzuch, nieciekawe nogi.

Sukienka jest z Gali model AWA

image

Jest już wyprasowana, wyczyszczona, choć pewnie do kwietnia i tak się pogniecie.
Kolor ecru.

Tutaj sukienka biała i z innym bolerkiem.
http://forum.trojmiasto.pl/Suknia-Gala-model-AWA-SPRZEDAM-t108368,1,11.html

Ja mam tatuaż na łopatce i wolę mieć w Kościele go zakrytego.

Sukienka na modelce:
http://www.we-dwoje.pl/suknia;slubna;gala;awa;2007;plus;dodatki;bolerko,ogloszenie,11330.html?foto_id=1
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo ładna, też się zastanawiam nad takim fasonem... :)
Dziewczyny, szuka moze ktoś sukni pronovias całej z koronki? Mam taka, chętnie sprzedam ;) cena do uzgodnienia.
szukam sukienki z koronki właśnie, mam na oku w agnes upatrzoną. Prześlij mi zdjęcia na emaila - rzuce okiem czy jest to podobna gustem do mojego sukienka.

wsbagnieszka@gmail.com
image
ja też chętnie zobaczę zdjęcia loreley9@poczta.onet.pl
Tinker Bell - brawo za odwagę :-) sukienka faktycznie podkreśla atuty a ukrywa niedoskonałości - bardzo klasyczna i spokojna i w tym jej urok.
image
Dziewczyny wrzuce koło 21:00 jak młody zajmie będę miała chwile, ok?
http://www.we-dwoje.pl/pronovias;dante;sprzedamwelon;3m,ogloszenie,73342.html

Tu link do ogłoszenia

Suknie można przerobić w dowolny sposob, albo cała stojke odciąć, albo zostawić tylko przód a gołe plecy...albo jak jest w oryginale jak kto woli :) Suknia ma długi tren, cała Wyszywana jest miesiącami się Kryształami... Polecam.
Dziewczyny nie wiem czy oglądałyście program Justyny Steczkowskiej : Ach co to był za ślub! bo ja w TV nie widziałam. Teraz oglądam na Ipla i polecam bo można podpatrzeć fryzury makijaże suknie itd. :-) ale to są emocje ja nie wiem czy ja sobie z tym poradzę, żeby się nie rozkleić :-)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej,
sukienka jest śliczna. W sobotę jadę do salonu zobaczyć jakie fasony mi pasują i przymierzę w takim razie rownież taką ze stójką, żeby zobaczyć czy będzie pasować. Jeśli możęsz prześlij mi na emaila nr telefonu - będę dzwonić w sprawie przymiarki.
image
Przepiękna sukienka :)

a więc sukienka jest w stylu greckim, troszkę podobna do tej poniżej, tylko ma tren i zdobienie jest bogatsze.

Myślę o rezygnacji z trenu, albo jakiejś przeróbce.
Hitem są zaoszczędzone pieniądze :) :) :) ponad 3000 :)

~`})i({
image
image
image
~`})i({
image
Super kiecka Nartu! Interes życia zrobiłaś oszczędzając 3tysie! Nie rezygnuj z trenu, ładniej w kościele będzie- tak romantyczne :) a potem sobie podepniesz.
kiecka jest cacy!!! Tez bede uderzac w ten styl, takie mis ie podobaja.
I graty Naryu22 za inters !
uzywana kupiłas?
Dziewczyny, A jakie salony z Gdańska polecacie?
Nartu22 - sukienka śliczna chociaż ten Twój pierwszy model co pokazywałaś z rozporkiem to był czad :-) ale ta też jest śliczna i do tego taka oszczędność wow ..... to ona była tak przeceniona o 3 tys zł ? to ile ta sukienka kosztowała normalnie ? a wziełaś gotową ? czy będziesz miała przeróbki i odbierzesz ją dopiero przed ślubem ? Ja też bym nie rezygnowała z trenu , w Kościele pięknie to wygląda :-)

Ciekawe czy jak przymierze taki grecki styl to się nie zakocham w tych sukienkach :-)
image
Polecam salon Memolia, ja tam będę szyła swoją suknię!

Odpowiem hurtowo na pytania :).

Miło mi że mówicie że jest ok.
Shanti, jak zobaczyłam na stronie Elizabeth Passion że wyprzedaż kolekcji 2012 do -40%, to czym prędzej umówiłam się na spotkanie, właśnie po to żeby przymierzyć moją wypatrzoną sukienkę 'z rozporkiem', jednakowoż sukienka nie jest kolumnowa, tylko szyta w linii A - czyli bez sensu, jak się ją przymierzy nie wygląda tak jak na zdjęciu, i ten rozporek w ogóle ginie. No i linia A niby dla wszystkich, ale jednak dla mnie nie. Jak to powiedziała Pani w jednym z salonów, jest Pani zbyt charakterystyczna, i te ozdoby.. to za dużo szczęścia na raz.

Swoją suknię przypadkiem kupiłam w salonie Farage w Gdyni - wspominałam że wyprzedaż ze względu na to że Salon się przenosi i chcą się towaru pozbyć.
No i ważne jest to, że zanim ją przymierzyłam nie byłam nią zachwycona, wydawała mi się taka nawet przesadzona tym zdobieniem z brylancików, wydawało mi się że to jest za ogromne i wcale nie będę z takim ogromnym pasem dobrze wyglądać, ale moja sis, powiedziała 'a co Ci szkodzi?'. Więc to wszystko dzięki niej.

Przerabiać ją muszę na własną rękę, bo by się już im nie opłacało (suknia była tak tania), a nie mogłam tez dopłacić za przeróbkę, bo Pani mi powiedziała że jakby zrobiła mi tą przeróbkę to zwyczajnie by ją zwolnili. Ale znam jedną krawcową, poza tym Pani z salonu dała mi numer do koleżanki, która też będzie potrafiła się tym zająć.

Szczerze powiem że jestem meeega szczęśliwa z tego zakupu. Oszczędność takiej kasy... a jestem zakochana widząc siebie w tej sukience.

Oczywiście moja mama też mówiła 'rok wcześniej, zwariowałaś, co my z nią zrobimy?' Ale moje argumenty zwyciężyły.

Poza tym sukienkę trzeba zwęzić, więc mogę swobodnie przytyć. Hahahahahaha
~`})i({
image
Ja idę dzisiaj do 2 salonów w Gdyni, jutro zdam relacje! :)
image
witam dolaczam do was Agata slub 31.03.2013 sukni slubna zamowiona w farage jestem bardzo zadowola z tego salonu
Wreszcie nas przybywa :).

Ale fajowo :D
~`})i({
image
witam:) przybywam i ja :) ślub 17.08.2013 w Bojanie, wesele w Dworze Magnata w Bojanie, zespoł Best, kamerzysta i fotograf StudioBest tez zarezerwowany. Pozostalo wybrac kolor przewodni dekoarcji, kwiaty, zaproszenia, kosmetyczke i fryzjera oraz suknie i garnitur. ale z tymi decyzjami czekam do marca.
cześć dziewczyny :-) fajnie, że nasze grono się powiększa .... przy najbliższej aktualizacji dopiszę Was do listy :-)

Dziewczyny planujecie księgę gości ? Bo my tak i długo szukałam odpowiedniej .... na początku myślałam, że będzie taka jak zaproszenia winietki itd ale po pierwsze zaproszenia chcemy zrobić sami a po drugie będzie nudno jak wszystko będzie takie samo. Najważniejsze dla mnie było to, żeby księga była biała z fioletowym akcentem, skromna ale elegancka, żeby nie było za dużo tam ozdób napacianych :-) i znalazłam takie na stronie : http://www.jdstyle.pl/ Może komuś też przypadną do gustu. A może widziałyście gdzieś podobne i tańsze to dajcie znać :-)
image
Natru piękna suknia!!! Chyba też się wybiorę do tego salonu :))

Fajnie, że nowe pary się dopisują! Tylko szkoda, że nikt nie bierze ślubu we Władysławowie :(

Ja od dwóch dni też się zastanawiam nad księgą gości i na razie nie wiem czy chce ją mieć, chociaż już wymyśliłam gdzie mogłabym ją położyć!

Dziewczyny czy któraś z Was zastanawiała się nad okrągłymi stołami?
My mamy w planach okragle stoły.... uwazam ze sa wygodniejsze dla gości (masz duuuuuzo miejsca na łokcie:) )jednak w przypadku wiekszego wesela chyba praktyczniejsze sa podluzne .... w sierpniu na naszej sali bedzie impreza na 180 gosci z okragłymi stolami wiec obsluga sali ma nam dac znac jak to wygladalo.

Co do ksiegi gości bylam sceptycznie nastawiona ale po ostatnim weselu gdzie ksiega byla puszczona miedzy gosci a nie ustawiona na "podium", sama sie nad tym zastanwiam. wpisy spontaniczne w nawiazaniu do imprezy... super.
We Władysławowie ślub nie..Ale w Karwi tak:) A wesele w Jastrzębiej Górze:)
Co najdziwniejsze, mój przyszły Mąż nalega na księgę gości :), a skoro przyszła głowa rodziny mówi że ma być, to ma być ;).

Nasze zaproszenia będą raczej zabawne, więc jeśłi o Księgę chodzi to mamy dowolność. Co nam się spodoba i nie będzie kosztować milionów to się kupi ;).
~`})i({
image
Ja chciałam zarezerwować zespół Best na 17.08 ;(((((((((((((((((((((((
CzekoladowaPralinka, a co już ktoś inny zarezerwował, termin zajęty?

Nie martw się, może tak miało być, i znajdziecie jeszcze lepszy zespół :))))
~`})i({
image
ooo chyba takie kupimy
image
image
~`})i({
image
kurcze za duże.. teraz lepiej?

image

image
~`})i({
image
noo... gabi1 zarezerwowała ;(..
Ja.. jestem normalnie załamana... Poleca ktoś jakiś zespół??Bo teraz jestem w kropce... ;//
kto pierwszy ten lepszy ;) a tak powaznie to wspolczuje w szukaniu zespolu mam nadzieje ze szybko cos znajdziesz ja nawet nie chce pamietac tego okresu kiedy szukalismy orkiestry, dla mnie to byla masakra.
Ja juz dwa lata temu wiedziałam ze bede ich miala a Ty teraz mi ich sprzatnelas z przed nosa !!!! :)
Teraz to ja nie wiem co mam robić... ;/
Jak mogłaś ;)
image
Wow, ale nie będziecie się bić ;p?

A tak poważnie, nie mam dużego rozeznania w zespolach, wzieliśmy ten który był juz u kogos sprawdzony i mogliśmy zobaczyć ich w akcji na innym weselu.

Może mają wolny termin http://www.zespol-ragtime.pl/
~`})i({
image
Ja na pewno chce mieć księge gości ... super pamiątka i czasami niezły ubaw przy czytaniu wpisów :-) a też mam fajne miejsce przed wejściem na sale będzie taki kącik z naszymi zdjęciami itd.

Nartu22 fajne księgi pasujące klimatem do Waszej sali super pomysł :-)

Jeżeli chodzi o okragłe stoły to ja jestem na nie ... niezbyt mi się to podoba a zraziłam się będąc na takim weselu i nie ma się fajnego kontaktu z gośćmi. Dodatkowo takie stoły mają ograniczoną liczbę gości do usadzenia i czasami trzeba kogoś wykluczyć lub rozdzielić np. grupę znajomych.

Niezła sytuacja z tym zespołem i do tego spotkałyście się na tym forum :-) ale nie ma co się załamywać Czekoladowa Pralinka nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i na pewno znajdziecie świetny zespół.
image
wierz mi ze robilam to ze łzami w oczach :)

nie mieszkam w trojmiescie ani nawet w pomorskim wiec organizacja wesela w miejscu zamieszkania mojego lubego to dla mnie mała przyjemność zwlaszcza ze wszystkiego musze szukac sama i głównie w necie. znajomi juz dawno maja te" problemy " za soba i nie doradza nic bo nieaktualne ;/

także ciesze sie ze juz mam porobione rezerwacje i wszytko zaczyna ukladac sie w calość. mam nadzieje ze z wasza pomoca (obiecuje swiadomie nie podkradac pomyslów;)) uda mi sie zorganizowac wesele :)
Gabi - a robisz taką tablice z planem stołów ( tak zeby goście wiedzieli gdzie siedzą) ? Bo ja się właśnie nad tym zastanawiam, przy okrągłych stołach winietki muszą być, a żeby goście nie musieli chodzić po wszystkich stołach i szukać swojego miejsca to wypadałoby mieć taką tablice, tylko, że jest to koszt ok. 300zł więc tak się zastanawiam czy nie dałoby rady zrobić tego samemu, więc jak będziesz miała jakiś pomysł na to to mi koniecznie napisz :)

Co do orkiestry, my już raz zmienialiśmy, teraz ze swojej orkiestry jestem zadowolona! Słyszałam o nich bardzo dużo pozytywnych opinii i trochę płyt z wesela też się już naoglądaliśmy, więc wierze, że wszystko będzie ok. Mój system szukania zespołu wyglądał tak, że spisałam sobie kilkanaście zespołów polecanych na forum, a potem dzwoniliśmy do każdego pytaliśmy o wolny termin i cenę, później spotkania i decyzja! Ciesze się, że już mamy to za sobą :)
No jaja niezłe... ;)
No ale nic.. Trzeba wziąć się do pracy i szukać !! :)
image
Nie.. SŁuchajcie, ja chyba zmienie date ślubu, bo nie wyobraza sobie, zeby ktoś inny zagrał ;/
image
poważnie, z powodu zespołu? eee... nie no nie przesadzajcie.
~`})i({
image
Ile teraz ten zespół kosztuje ? :)
image
zastanawiam sie nad tym. ale jesli juz sie zdecyduje to sama bedę starała się to zrobic - mam w rodzinie zdolna plastyczke i mysle ze mi pomoze to zorganizowac. Potrzebne sa: sztaluga ok 50-140 zl do tego material na tlo i info które chcesz na niej umieścić. powinno wyjść taniej niż 300 zł.
znajomy rok temu się tak z nimi umowił, ze placił 3.000...
zastanawiam sie nad allabamą...
image
to my placimi sporo wiecej;/
Bo trzeba z nimi zagadać ;)
Ja byłam na paru weselach z ich udziałem (jako gość)
I dwa obsługiwałam ( jako kelnerka)..
A poza tym u mnie na studniówce grali...
image
znajomi mieli allabame i byli zadwoleni nam ja polecali ale my juz zarezerwowalismy best....
niestety przez maila albo tel trudno sie targowac ;/ wazne ze mieszcza sie w naszym budzecie :)
szóstke od Was wzięli?
Ejj to może się zamienimy, coo??;D
Ja Wam dam tą Allabame a Wy oddacie mi Best :D:D
hehe, żartuje ;*
image
haha ... oddacie :) za zadne skarby ja nie chce znowu przez to przechodzic.
Ciekawe czy ta Allabama bedzie miala termin.. ;)
A kiedy do nich dzwoniłaś??
image
w kwietniu/ maju jakos tak. ale tak czy siak jestem bardzo zadowolona ze mieli dla nas wolny termin :) inaczej bym zmieniala termin wesela :) bez obrazy ale zaden inny zespol nam sie nie podobal ( na podstawie materialów dostepnych w necie ciezko cos zdecydowac, a nie mamy moliwosci jezdzic, spotykac i sluchac zespo.łów na zywo) nie wiem dlaczego bardzo duzo zespołów wykonuje utwory w obcych jezykach nie znajac ich....
Mika, ja też będę mieć okrągłe stoły i będę tablicę mieć. Widziałam gdzieś, że można za jakieś 150zł kupić.

Jesli chodzi o tablice z planem stołów to podobał mi sie pomysl jaki widzialam na jednym blogu...Szukałam teraz zeby wkleic,ale znalezc nie moge:( Byla to tablica a na niej ramki do zdjec kazda z innej parafii w kolorach pastelowych z nazwiskami osob ktore siedza przy konkretnymm stole. Fajnie wygladało. Gdzies na arttrend.blog.pl to jest. W Hotelu Bryza mieli. Na prawde fajne
Shanti chyba czas na aktualizację... bo już nie ogarniam kto kiedy ;p.

Tylko jak możesz usuń mi narazie info dot. Kościoła, bo to skomplikowana sprawa ;p.
~`})i({
image
AAaa jak będziecie robić nowy temat (cz.5) to mnie też dopiszcei ;)
Ewelina i Bolek, 17.08.2013r. Kościół: Parafia Matki Bożej Saletyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Gniecki w Przejazdowie. Orkiestra: Miała być Zespół Best ale zakosili mi ;DD

Noo ;D
image
Podczytuje Was czasami i widzę, że jest mowa o zespole który był niedawno u Nas na weselu :)

Dziewczyny, nawet się nie zastanawiajcie, zespół BEST - jest po prostu wspaniały!! Poczucie humoru, uśmiech, wysoka kultura osobista, niespodzianki itd :) Gdybym tylko jeszcze raz mogła przeżyć swoje wesele, nie zastanawiałabym się ani minuty nad zespołem i zapłaciłabym Im każdą cenę ;)

A propost ceny... Hmm... nie wydaje mi się, żeby znajmy się dogadał co do ceny :) może to był inny dzień niż sobota, to wówczas cenowo by się zgadzało :D
image
Ja wzięłam DJa, bo wiem jak gra i jest świetny, poza tym nie chciałam po prostu zespołu :)

Shanti, zaklepaliśmy kościół: Św. Mikołaj, 4 maja 2013, g. 16.30

Teraz tylko załatwienie formalności na ślub w innej parafii (ojciec, który nas zapisywał dał nam czas do 15 sierpnia).
Nic nie musieliśmy wpłacać.

Martwi mnie tylko jedna sprawa, czy zgodzą się tam na skrzypaczkę, albo ewentualnie 2 instrumenty smyczkowe, bo niby oprawą zajmuje się tylko organista, ale cóż będziemy to dogadywać jak już będziemy zanosić dokumenty.

Wiecie ile kosztuje tam kurs przedmałżeński?

A moja sukienka... Będę szyła sukienkę na wzór FADO w salonie w Gdańsku - Memolia - bardzo fajny salon z super obsługą - wypożyczałam tam suknię na cywilny - chciałam Wam nawet pokazać, bo to była piękna suknia przed kolano :)
I co najlepsze, koszt uszycia mojej sukni wyniesie 2900zł :))))
Pobranie wymiarów mam 23 sierpnia - nie chciałam wcześniej, bo 18 sierpnia wyprawiam roczek mojej córeczki (kończy 20 sieprnia) i nie będę miała głowy do sukni ;)

Pozdrawiam piątkowo :)

Moja sukinia na ślub cywilny:
image

O, my będziemy mieć Fotolinea na nasz ślub w przyszłym roku :)
Olla1, Czad!
Ale minka ;).
z fiolecikiem, elegancja francja :).

Ale ta mina... nie mogę się napatrzeć (((((:
~`})i({
image
Dzięki, Fiolecik, to chyba Shanti chciała :)
Miałam wstążkę i biżuterię w ciemnym fiolecie, oraz ciemnofioletowe butki :) (na zmianę, bo były płaskie, a do ślubu ubrałam ecru z Ryłko Estima)

Minki, to moja specjalność:DDD

u Mikołaja nauki 2 lata temu - co łaska (10zł) ale slyszlaam, ze teraz jest 50
image
My chcielismy zespół ( i upolowalismy najlepszy hihih), Dje odpadli z miejsca. Jakos nie moge sie do nich przekonac ....

Dziewczyny z jakim wyprzedzeniem nalezy w trojmiescie rezerwowac fryzjerki, makijarzystki na slub?
Olla, a ile chce Twoja makijażystka za ślubny? Jeśli możesz zdradzić oczywiście :)

Zespołom mówimy stanowcze nie- będziemy mieć nowoczesne wesele więc wyłącznie DJ wchodzi w grę. Muzyka ma być współczesna i zmiksowana klasyka muzyki rozrywkowej- zero biesiady, disco polo i hej sokołów, poza tym nowoczesność będzie polegała na wywaleniu takich rzeczy jak: wychodzenie ze swoich domów rodzinnych, chleb i sól, tłuczenie kieliszków, podziękowań dla rodziców, oczepiny i zabawy weselne.

Nie będziemy mieć klasycznej księgi gości ale wariację na temat: U stolarza zamówię nasze inicjały i & z płyty meblowej lakierowane na biało i na nich goście będą pisać życzenia, podpisywać się i co tam będą chcieli. Potem zawiesimy sobie to na ścianie. Bedzie fajna pamiątka i nie będzie leżeć na półce i gracić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
gabi ja ciągle o tym mysle i przestać nie moge ;D
... Znalazłam też podobny zespół http://www.zespolzwodzirejem.pl
też ze stowarzyszenia wodzirejów...
Jaaaa że mi mój ulubiony zespół zakosiłaś !!!!!!!!!! :P
Dziewczyny tylko nie wystawiajcie debeściaków na allegro i nie licytujcie! zwykle wystarcza zaliczka oraz umowa by dokonac rezerwacji terminu. no chyba, ze sie zamienicie :) albo zmienicie
image
nie ma mowy o licytacji :) graja u mnie i koniec kropka:)

ja tez mysle zeby zrezygnowac z oczepin jakos nigdy nie lubilam tych konkursow zreszta zespół sugerowal ze w dzisiejszych czasach odchodzi sie juz tego zwyczaju. Ciekawa jestem co oni maja do zaproponowania w zamian...
znalazłam zdjęcie takiej księgi gości o której myślę

image

Hahha , będą grali i u mnie i u Ciebie :)):))
W związku z tym, że nie wyobrazam sobie, zeby grał ktoś inny to zmieniłam termin ;)
to super :)

to na kiedy macie termin?
dopiero będziemy z nimi jakiś piątek ustalać, bo chcemy w sierpniu, a soboty wszystkie mają pozajmowane..
Dziewczyny aktualizacje zrobie w poniedzialek i wprowadze wszystkie zmiany bo jestem nad jeziorkiem . Do tego czasu moze Czekoladowa Pralinka ustalicie termin ale moze sprawdzcie najpierw czy ksiadz w Waszym Kosciele zgodzi sie na slub w piatek. A dlaczego tak zalezy Wam na sierpniu ?
image
a w sumie nie wiem.. Noo a co, ksiądz może mieć jakieś zastrzeżenia??
Sierpnień to ciepły miesiąc i może dlatego... nie wiem, tak wyszło po prostu:)
w niektorych parafiach nie udzielają slubow w piatek chyba ze podpisze sie oswiadczenie ze nie bedzie hucznej imprezy po mszy tylko tzw obiad rodzinny.
Naprawde??!! O ja a ja nawet nie pomyslama o tym, że ksiadz moze sie niezgodzic na msze w piatek...No jak nie w jednej to w drugiej sie zgodzi napwno :) Ale bedzie bieganina...
MARZEC
31.03. ~olusia3472, Agata

KWIECIEŃ
06.04. ~ Tinker Bell, Kościół Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywie,
13.04 ~ann - Ania i Sebastian, ślub odbędzie się poza Gdańskiem ;), kościół: Klasztor oo. Franciszkanów Brodnica, wesele: Zajazd Cykada w Jajkowie, orkiestra: Music Express, Kamerzysta, Fotograf: Foto - Video Florkiewicz Brodnica
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka)
27.04 ~Marcelinka - Marta & Rafał, ślub: Kościół WNMP we Władysławowie, wesele: sala Jantar w Pucku, orkiestra: Octawa, fotograf: Paweł Dmochewicz
27.04. ~karmin

MAJ
04.05. ~Olla1 Kościół Św. Mikołaj ,wesele: Hotel Faltom, Dj Lech Radziun, Foto: blekitne.com, makijaż: Agnieszka Jarzębek http://www.maxwizaz.pl/, fryzura: Aleksandra Czerwińska http://www.alexevents.pl,
17.05 ~Pola - ... i ...Restauracja jest {?} Dj jest {?}, foto {?}
18.05. ~ zmyslnamietny - Dorota & Grzegorz, ślub: USC, wesele: Stara Wędzarnia Sobieszewo, DJ - przyjaciel, Make up sama, Fryzura przyjaciółka
18.05. ~ Susanna - A. & J. - Kościół: Matemblewo

CZERWIEC
01.06 ~aniawwo1987 - Ania i Kamil,kościół w Bolszewie, sala bankietowa "Amelia" w Zelewie, orkiestra: "Odeon", kamerzysta: multimedia360,
08.06 ~monisia_18_86 - Monika i Krzysiek, Ośrodek Alga Sztutowo, Fotograf: Katarzyna Formela, Makijaż: ja osobiście, Paznokcie:ja osobiście, Fryzura: Moja siostra(jest fryzjerka),Ubiór Panny Mlodej (suknia,ponczochy,bielizna,podwiazka zakupione w Irlandii Północnej)
29.06. ~h&m - Hania i Mateusz, Kościół w Baninie, sala Orfeusz w Kłosowie, Kamerzysta i fotograf: Kościerzyna "LOKO", orkiestra: "MARINEZ" z Gościcina
08.06. ~ patunia1990 - Kamil i Patrycja, Kościół: w Redzie Św. Antoniego, Wesele: Czardasz Luzino, Zespół: Kapela Muzycznego Niepokoju, Fotograf: Fotogrupa

LIPIEC
06.07 ~P&Ł - Sala jantar puck, fotograf. Grzegorz Laskowski, makijaz. Karolina Laskowska (Reda),zespól Koszalin Efect
13.07 ~11 - Karolina i Paweł Kościół Sw. Stanisława
13.07. ~nea86 - Agnieszka i Łukasz, Parafia Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywiu, sala Filip w Osłoninie, Dj Limahl, foto Fotogrupa
13.07. ~Madziaaa

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, sala Japońska Łęgowo, fotograf: Maziarz, kamerzysta: Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime
10.08. ~Jun87 - Agata i Mateusz, parafia Niepokalanego Serca Maryi w Gdynia, sala Filip w Osłoninie, zespół Jak's Band, foto + video Grupa Obiektywni, zespół w kościele Mathetai
10.08. ~Darulcia - Daria i Marek kościół Św.Brata Alberta , Wesele Orchidea, Orkiestra: Hevelius
10.08. ~maptus - M & J, kościół Cystersów Oliwa, Hotel Otomin, zespół REMANENT, hp.video-foto-studio.pl,
16.08. ~Rudi, Kościół Św. Ignacego ul.Brzegi w Gdańsku, Sala bankietowa w Lublewie, DJ M. Józefowicz,
17.08. ~CzekoladowaPralinka, Ewelina i Bolek Kościół: Parafia Matki Bożej Saletyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Gniecki w Przejazdowie
17.08. ~ gabi1, Ślub w Bojanie, wesele w Dworze Magnat w Bojanie, zespół Best, kamerzysta i fotograf StudioBest,
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni

WRZESIEŃ
07.09. ~Iwcia - Iwona i Jakub , ślub: kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Chmielnie . wesele: sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie, ,
07.09 ~Mika2409 - Dominika i Michał, ślub: Kościół NMP we Władysławowie, wesele: sala Casilla w Kębłowie, orkiestra: Odeon, fotograf i kamerzysta: Video-Film z Kębłowa
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia ślubna : Salon sukien ślubnych Joanna Wejherowo

Wrzesień - Indygo - , ślub: Kościół Św. Jana w Gdańsku, wesele: Tłusta Kaczka Gdynia, Fotograf Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl
Wrzesień - little_me - Starogard Gdański,

PAŹDZIERNIK
12.10 ~shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video, makijaż: Dorota Lipińska, fotograf Fotoinlove.pl

LISTOPAD
23.11 - ~Aga_Kr - Agnieszka i Marek, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, DJ: dj GUCIO, foto,kamera: sharkfotostudio.
image
Jakby coś się nie zgadzało to piszcie będę poprawiać :-) doszły nam dwa nowe miesiące marzec i listopad ale i tak sierpień najbardziej oblegany :-)

nie zazdroszczę tym co mieli śluby w takiej pogodzie jak ostatnie dni :-) nie wyobrażam sobie w takim upale ubrać suknie :-)
image
Statystyka - w podbnym czasie rok temu Młode Part 2012 miały 54 terminy, a my mamy sporo mniej bo 34 na tą chwilę. Chyba nie bedzie nas aż tak dużo jak tegorocznych PM.
Może to przez to że na końcu jest 13, albo Panny Młode 2012 wystraszyły się zapowiadanego 'Końca Świata' ;p
~`})i({
image
Hej,

Skoro będzie nowy wątek, to dopiszcie mnie też :)

27.07.2013 - kościół w Sianowie, sala Wichrowe Wzgórze Chmielno, fotograf Fotolinea, dj jeszcze w trakcie ustaleń.

Także już mamy 35 terminów ;)
a ja tam specjalnie jeszcze jedną 13 wcisnęłam :)
image
nea86 bo ładna data wtedy wychodzi :), mnie ta 13 nie zraża, wręcz moim zdaniem wyróżnia ;).

Twojemu mężczyźnie będzie łatwiej zapamiętać te 13stki ;)
~`})i({
image
takie też było Jego uzasadnienie :)
a pamięci do dat to On nie ma i teraz jest pech, szczęście, pech :) 13.07.13
image
nea86 właśnie zobaczyłam, że został Ci już mniej niż rok :-) ale ten czas leci ...... mi się wydaje, że to jeszcze dużo czasu ale pary, które zaczynają listę to mają do ślubu kilka m-cy :-)

ja zaczynam się brać za siebie :-) dietka i dużo ruchu do września, żeby jakoś się prezentować przy nagrywaniu zaproszeń :-)
image
w naszym roczniku było 250 jeśli dobrze policzylam, moze Wam uda sie "pobić rekord":)
image
oj Aga M. szczerze wątpię, Was (2010) to chyba nikt nie pobije :)
~`})i({
image
Dziewczyny mniej par = wiecej wolnych terminow u fryzjerow itd:-)
Dziewczyny,

1. skoro na zaproszeniach pisze się z reguły, że zapraszają młodzi z rodzicami jak rozumiem rozdzicom nie wręcza się zaproszeń, a świadkom ?

2. winietki - dla wszystkich oprocz młodej pary ?

3. jakie są zasady siadania do stołu weselnego ? kto koło kogo ?
image
my zapraszalismy, a Rodzice otrzymali zaproszenia. swiadkowie równiez - z osobami towarzyszacymi, wymienionymi z nazwiska

winietki mielismy drewniane (panie łyżki, panowie widelce)- z wygrawerowanymi danymi gosci, zeby kazdy mogł cos wyniesc z wesela:) dla nas Pani Młoda i Pan Mlody

to juz zalezy jakie stoly (prostokatne, okragle) czasem Rodzice chca siedziec np ze swoim rodzenstwem. ogolnie przy stole prezydialnym - Para Młoda, Rodzice , swiadkowie z osobami towarzyszącymi, ewentualnie dziadkowie - zwykle ok 10 osób. dalej zwykle rodzina, ale to juz kwestia wyboru - czy znajomi - trzeba pamietac, kto obok kogo nie powinien usiasc ( np poklocone osoby z rodziny), jesli czesc gosci jest obcojezycznych to wypada "obsadzic" ich osobami mówiącymi w ich jezyku, jesli jest taka opcja.
image
Coraz częściej jest tak, że koło PM i świadków nie sadza się rodziny (bo co to za zabawa z dziadkami na przykład) a młodych- przyjaciół i znajomych. Dalej rodzinę i rodziców. Na tych weselach na których byłam super się sprawdził ten patent na usadzenie. Starsi się razem bawili a młodzi razem i nikt nie był urażony.
A winietki dla młodych też zawsze były- Panna/ Pani Młoda Pan Młody, świadków z imienia i nazwiska raczej się wymieniało.
czy rodzicom daje się zaproszenia ? raz słyszałam że tak, drugi raz, że nie i totalnie zgłupiałam :)
image
Jeżeli chodzi o zaproszenia na ślub to w sytuacji gdy zapraszają młodzi wraz z rodzicami ( bo rodzice pomagają w organizacji wesela $$ ) to raczej rodziców się nie zaprasza :-) My będziemy dawać zaproszenia rodzicom ale tylko, żeby mieli na pamiątkę :-)

Dla świadków powinny być zaproszenia, na których będą ujęci ich partnerzy ew. dzieci.

Winietki dla wszystkich włącznie z parą młodą :-)

Wybór miejsca dla gości weselnych to zawsze ciężka sprawa i nigdy wszystkim się nie dogodzi więc najlepiej zrobić tak jak się chce a wcześniej zrobić wywiad z gośćmi kto koło kogo chce itd.

Wszystko zależy też od ustawienia stołów i czy chce się usadzić gości wg rangi (wg wieku, pokrewieństwa, kto dla Was najwazniejszy itd.) czy na pierwszy plan dać znajomych bo lepiej się z nimi bawimy na imprezach :-)

Jeżeli chodzi o nas to raczej będziemy się trzymać tradycji i na pierwszym planie będzie rodzina. Osobiście byłam dwa razy na weselu, na którym znajomi byli wyróżnieni i nie bardzo mi się to podobało. U nas znajomi będą siedzieli na końcu za młodym kuzynostwem, żeby mogli się wyluzować :-)
image
U nas będzie wyglądało to jakoś tak :

My a obok nas świadkowie: obok mnie świadkowa siostra z mężem a obok PM jego świadek brat z żoną (a pomiędzy jeszcze ich dzieci więc stół zajęty). Po mojej stronie moja rodzina: mama, babcia, ulubiona starsza ciocia, dziadek, chrzestna itd. aż do kuzynostwa, które będzie pomieszane i znajomi. Po stronie PM za świadkiem tak samo rodzice, babcia, chrzestni, wujkowie z cioteczkami.

Pytałam już brata gdzie chce siedzieć to powiedział, że woli z młodymi więc nie będę go na siłe sadzać przy mamie bo tak wypada. Pytałam również kuzynki mojego PM czy chcą siedzieć z rodzicami czy oddzielnie i obie stwierdziły, że oddzielnie więc już wiem, że starsze kuzynostwo pomieszamy i posadzimy razem a za nimi znajomych.

Mam tylko problem z dziećmi i nastolatkami ale chyba będą mieli miejsca przy rodzicach - a i tak raczej przy stole nigdy nie siedza tylko latają po hotelu :-)
image
Co do dzieciaczków to chcę dla nich zrobić osobny stół , ponieważ mamy ich sporo. A jeśli posadzimy ich koło swoich rodziców i po chwili się rozejdą to będzie pustoo :)))
u nas bedzie około 15 maluchów w wieku do lat 10 :)
image
jestem pierwsza:) ja juz mam wszystko zalatwione nawet zaproszenia rozdane:) bo mieszkam za granica
olusia3472 - podaj jakieś szczegóły jeżeli masz wszystko załatwione to uzupełnimy Twoje dane jeżeli chcesz. Kurcze zazdroszczę Ci :-) przede mną jeszcze tyle czasu i tyle do załatwienia :-)

aktualnie wybieram podkład muzyczny i szukam oprawy muzycznej do Kościoła i planuje zrobić próbne zaproszenie :-)
image
Shanti szukasz oprawy muzycznej do katedry ? organy dające efetk nie z tej ziemi nie wystarczą ?
image
Drogie Panie, mam pytanie.

Chodzi o obuwie. Mam dylemat. Uważam że do mojej sukienki bardziej pasują butki na paskach, ale mam z tym związane wątpliwości.

Czy moje paluszki nie zostaną zdeptane podczas wesela?
Jak będzie tak ciepło za rok (jak w najbliższy weekend), to bez sensu zakrywać stópki i się dodatkowo grzać.
~`})i({
image
Mam ten sam problem :)
image
ja mialam buty z zakrytymi palcami podobny model, ale z aplikacjami

http://www.witt.com.pl/big_buty/28.jpg

i na poczatku sierpnia było ok, " z moim rozmiarem stopy to bym sie obawiala wlozyc takie buty z odkrytymi palcami:)
image
Do kiecki empire to wyłącznie buty z paseczków lub ażurowe! Po mimo obaw o zdeptanie palców nie włożyłabym do takiej sukienki pełnych butów- zepsują efekt.

Może takie?
image

image

Indygo, właśnie o coś takiego mi chodziło, tylko na niższym obcasie, nawet widziałam odpowiednie w Kazarze, mogłam kupić ;(
~`})i({
image
Aga_Kr - już kiedyś pisałam, że wielkim atutem Katedry są jej organy i chcemy je w pełni wykorzystać :-) dlatego nie szukam zespołu ani nie chce dokładać instrumentów innych. Szukam jedynie pani śpiewającej :-) , która zaśpiewa do melodii wygrywanych przez organy :-) może polecacie kogoś sprawdzonego ? Nie szukam śpiewu operowego!

Nartu22 - ja bym obstawiała buciki odkryte i delikatne do takiej sukni, gołe nogi i pięknie ozdobione paznokcie :-) jeżeli jednak zdecydowałabyś się na coś bardziej zakrytego niż paseczki to i tak obstawiałabym buciki z odkrytym palcem i/lub piętą :-)

Indygo te pierwsze buciki są śliczne :-) szkoda, że z moimi nie jest tak łatwo :-)
image
do sukien empire -paski - może na platformie? te ze zdjęcia to Hammery
image

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=472900159387213&set=a.472895512721011.114013.225058214171410&type=3&theater
ufff Shanti bo już myślałam, że jakies dodatkowe instrumenty do organów - mógłby wyjść spory miszmasz :) Ale Pani Śpiewająca bardzo fajny pomysł. Może być ciekawie
image
slyszałam ze niektore panny mlode maja profesjonalne buty dla tancerzy, slyszalyscie cos o tym? wiecoie gdzie takie buty kupic?
slyszałyśmy http://www.danceshoestango.pl/
~`})i({
image
Dzieki :) i co myslicie o tym pomysle? super czy raczej zbedne wydawanie pieniedzy? Ma ktos doswiadczenia z takimi butami? jest roznica w wygodzie?
W gdańsku w darles dance we wrzeszczu http://www.darlesdance.hg.pl , polecam pójść, przymierzyć i sama zobaczysz różnicę. Ja kiedyś tańczyłam taniec towarzyski i powiem, że żadne inne buty nie są tak wygodne do tańca. Polecam też po kupnie pochodzić w nich po domu, żeby dopasowały się do nogi.
Nie nie chce przesady :-) Katedra jest sama w sobie tak bogata, że ani wystroju dużego nie potrzeba ani dodatkowych instrumentów. Chciałabym tylko, żeby do organów z góry rozbiegł się kobiecy głos np w ave maria :-) tylko gdzie ten głos ??

Dla mnie te buty Hammery są za masywne i za ciężkie do zwiewnej sukni ślubnej

Gabi ja słyszałam, że wiele osób decyduje się na takie obuwie dla tancerzy i że są bardzo wygodne ale niestety ich wygląd nie każdemu się podoba. Większośc bucików jest zapinanych na kostce czego ja np nie lubie ale na pewno lepiej się trzymają stopy podczas szybkich wywijańców.

Oprócz sklepów internetowych i sklepu we Wrzeszczu buciki można kupić w Gdyni http://satino.com.pl/pages/kontakt.php
image
Jestem na etapie 'wybierania' bukietu, tzn wiem, wiem kupa czasu...
ale myślę, który by najbardziej pasował.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
~`})i({
image
Ja też szukałam wiązanek i wpadło mi w oko coś takiego... :)

http://imageshack.us/photo/my-images/155/pobrane1q.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/820/pobrane2f.jpg/
image

image

ta druga bardzo mi sie podoba w dodatku jest z frezjami nad ktorymi sie bardzo intensywnie zastanawiam....
właśnie ta druga wiązanka jest moim faworytem... zastanawiam się tylko, przy takim bukiecie jakbym chciała jakiś kwiat we wlosach to jaki??
Susanna - bardzo ciemne i odważne te bukiety jeżeli oczywiście to rzeczywiste kolory, ja akurat osobiście nie przepadam za cantedeskią ale uwielbiam frezje, ten drugi bukiecik jest bardzo kontrastowy więc ja bym była za tym pierwszym :-) cantedeski o ciemnych barwach kwitną w miesiącach kwiecień - czerwiec więc powinny być na Twój ślub dostępne.
image
Nartu22 - widzę, że jesteś już zdecydowana na kolor w bukiecie i że będzie to zdecydowanie róż ale czy wiesz już czy wolałabyś pastele czy żywszy odcień a może coś mieszanego ? Ja do Twojej sukni widziałabym coś delikatnego, żeby bukiet nie był za duży i nie przysłonił uroku sukni :-) znalazłam parę bukietów w różu, które wpadły mi w oko może coś Ci się spodoba :-)

image

image

image

image

image

image

image

image
image
Dzięki Shanti! Właśnie chodzi o róż, tylko, nie wiem jaki odcień, bo wybraliśmy muche, pas itd w kolorze fuksji, ale przecież kwiaty nie musza być w tak intensywnym kolorze, chociaz moga (podobaja mi sie), tylko nie wiem czy to bedzie pasowalo ogolnie do całej 'stylizacji' chyba słabo..

co raz bardziej skłaniam sie ku takim romantycznym bukietom jak zdjecie 1.

Piękne
~`})i({
image
Dziewczyny a znacie może salony, w których można sobie robić zdjęcia w sukniach?
Byłam w Gdyni i w Gdańsku na przymiarkach i ogólnie jestem załamana, bo nigdzie nie można sobie robić zdjęć, a ja już po 3 dniach nie pamiętam jak wyglądałam :(
image
w wejherowie mozna było, a gdansku tez pamietam, ze nie pozwalali, jedynie w salonie na wysepce, ktorego juz nie ma, ale suknie stamtad nie były do konca tym, czego szukałam
image
Dziewczyny, pytanie troche z innej beczki.... Może któraś z Was posiada taką więdzę... Chodzi mi o obrączki - czy istnieje możliwość przetopienia żółtego złota w białe? Jest wiele opini na ten temat, a może ktoś z doświadczenia się orientuje w tym temacie?
Złoto, które dajesz jubilerowi dajesz w tak zwane rozliczenie, tzn, tylko i wyłącznie na specjalne życzenia pierścionek babci będzie przetopiony w Twoją obrączkę, a generalnie jest to handel wymienny.
Generalnie jak daje się zloto nie jest ono przetapiane.
Ja daje żółte w rozliczenie a obrączki będę miała z białego.
image
Właśnie, że daje się w rozliczenie to wiem, ale zależy mi żeby obrączki były właśnie ze złota, które dam... Jak wspomniałaś w grę wchodzi wartość sentymentalna...
Nartu22 - ja właśnie widzę do Twojej sukienki coś delikatnego i romantycznego i możesz zrobić bukiet mieszany z odcieni różu .... można dodać coś w kolorze fuksji ale w bardzo małej ilości. Wydaje mi się, że jak dasz taki mocny bukiet w ostrym kolorze to każdy skupi się na nim a nie na Tobie i pięknej sukni :-) a tego nie chcemy ..... bukiet to tylko dodatek :-)
image
Gosia9 - nie pomogę w tym temacie bo jeszcze nie zaczełam poszukiwań .... wiem, że siostra i bratowa robiły sobie zdjęcia w salonie Agnes ale to było kilka lat temu i nie wiem jak jest teraz.
image
Jakie kolory przewodnie planujecie?
Ja się nie mogę zdecydować na początku był brąz ze złotem/kremem, ale to tak jakoś smutno :) a może turkus.. :), a ten znowu za żywy..i tak w kółko!
image
u nas fiolet (różne odcienie z przewagą ciemnego) połączony z bielą/srebrem
image
O aparatach możecie zapomnieć w: Madonna, Lisa Ferrera, Arttrend - na razie w tych byłam.
Koleżanka dwa lata temu była w Agnes i też nie można było robić zdjęć :(
Z tego co pamiętam to w Marietta i Farage też nie można.
W Gdańsku robiłyśmy zdjęcia w Paris na Słowackiego i Lilea we Wrzeszczu ale już tych salonów nie ma :(
image
Byłam w Agnes i o aparacie można zapomnieć - chyba, że ukradkiem :)

temat złoto - myslę, że da się żółte zrobić na biale - placi się ponoć na "koloryzację". Trezba bezpośrednio już u złotnika się dowiedzieć.
image
Shanti, właśnie właśnie, we wszystkim masz racje :), genialna Kobieta z Ciebie (;.

Co do koloru przewodniego to nie można powiedzieć, żeby u nas taki istniał. Dodatki róż, ale tez srebro. Sala ma swoje własne kolory, z których nie będziemy rezygnować, bo jest zbyt ładnie :).

Ale wcześniej myślałam tez o takich odcieniach złota/ kolorach cielistych/ pudrowych - to całkiem fajna opcja. Poza tym wszystkie żywe też są fajne, właśnie fiolecik, turkus, zieleń, czerwień troche już nudna.
~`})i({
image
ale to nawet nie da się jakoś ukradkiem tego zdjęcia zrobić ? :)
image
można próbować. Generalnie uważam że to bez sensu, że nie pozwalają robić zdjęć. Jeśli boją się że wzór sukni zostanie ukradziony i uszyty przez krawcową Panny młodej, to nic w tym trudnego - wszystkie zdjęcia sukien można zobaczyć w internecie.

A wiadomo że nasze zdjęcia w sukni ułatwiają wybór. Łatwiej z dystansem np. następnego dnia ocenić w której się sobie najbardziej podobamy.
~`})i({
image
Mogli by jakieś oświadczenia wprowadzić do podpisu np. że nie będzie się rozpowszechniać zdjęć sukni itp.
image
nea86, no na przykład ;).

Ale lubią utrudniać życie.
~`})i({
image
oświadczen raczej nie wprowadza, bo przeciez jak by sprawdzili, ze Klientka pierwszy raz i mozliwe ze ostatni odwiedza salon nie wykorzysta wzoru?. powiem szczerze ze na robienie fotek ukradkiem bym sie nie zdecydowała, bo moze sie okazac, ze po uslyszeniu flesha przez obsluge przymiarki kolejnej sukni nie bedzie, a niemilo by bylo zostac wyposzonym z salonu.

mysle, ze najprosciej zapytac...
image
Do każdego salonu, do którego wchodzę - pytam i przeważnie słyszę nie. Z ukrycia raczej robić nie będę, bo sama sobie nie zrobię :) A zresztą panie nie odstępują Cię na krok jak już jesteś w sukni...
image
Dziewczyny kolejny problem do rozwiązania!

Sprawa wygląda tak: Nie wiemy w jakim Kościele datę zaklepać. W mojej nowej parafii, a może w Redzie. Albo może u Pana Młodego. Nie wiem.

Wogóle oboje byśmy chcieli, żeby ślubu udzielał nam Ksiądz wogóle z innej parafii (kiedyś mnie uczył, a teraz jest gdzieś indziej) i teraz moje pytanie brzmi następująco : Czy któraś z was spotkała się z takim problemem? Że macie wybranego Księdza, ale ze względów logistycznych nie możecie brać ślubu w jego parafii, tylko chcecie np w swojej. Nie wiem czy za bardzo nie pogmatwałam tej sytuacji teraz ;p. Rozumiecie o co mi chodzi, prawda?
~`})i({
image
bylismy u znajomych na ślubie - ich parafia, ale ksiądz - pożyczony - ich kolega, z tego co wiem ustalili z proboszczem i nie było problemu, przed mszą przebrał sie w szaty i poprowadzil goscinnie ich msze.

dobrze sie wszytsko uzgodnic z proboszzce tam, gdzie zdecydujecie sie brac slub czy przewiduje taka opcje
image
Dzięki Aga M., tylko właśnie się boję, że Proboszcz się nie zgodzi, no chyba że u mojego B będziemy chcieli zrobić...
~`})i({
image
niech sie dzieje wola Nieba, z nią sie zawsze zgadzać trzeba....
image
Mam suknie różnych producentów i można się w nich fotografować. Można również fotografować suknie na manekinach. Są to pojedyncze egzemplarze (od pierwszej Właścicielki - komis) - Pronovias, San Patrick, Herm's, La Sposa, Marietta, Agnes. Zapraszam.
Super! I w Gdyni :) Na pewno przyjdę!
image
będzie mi bardzo miło :)
Nartu22 - wszystko tak naprawdę zależy od Proboszcza danej parafii i od księdza, który miałby udzielać Wam ślubu. Moja siostra miała ślub w Katedrze Oliwskiej a chciała żeby ślubu udzielił jej ksiądz, który uczył w podstawówce i był w parafii na Zaspie i nie było z tym problemu. A u mojego brata była taka sytuacja, że chciał żeby kolega ksiądz udzielił im ślubu a on nie chciał w innym kościele tylko w swoim. Musisz porozmawiać i niech się obie strony wypowiedzą :-)

Nie zwlekaj z tym bo ślub masz w obleganym sierpniu i może się okazać, że terminy będą zajęte i zostanie Ci godzina 13 albo 19 :-)
image
Niestety zdaje sobie z tego sprawę...

Dzięki za wypowiedź :)
~`})i({
image
Nartu22 czy mogłabyś mi powiedzieć jakie Cię czekają poprawki w sukni ? orientujesz się może w cenach? ja swoją suknię muszę zmniejszyć o rozmiar (dopasowanie do figury) + kilka niewielkich zmian, i się zastanawiam ile to może kosztować. Chyba że któraś z forumowiczek orientuje się w takich cenach? :)
image
A więc, przed kupnem sukienki skonsultowałam się z krawcową, która specjalizuje się w szyciu sukien ślubnych.

Dopasowanie sukni kosztuje 150-200zł (u niej), poza tym przewidywałam że będę musiała ją skrócić, i coś pokombinować z trenem, i jakoś to miało się zamknąć w 400/500zł. Ale nie wiem czy skorzystam z jej usług czy zasięgnę konsultacji jeszcze jakiejś innej Pani, zwłaszcza że trochę czasu mam.

Ale co do dopasowania sukni do sylwetki to myślę, że to będzie taka kwota jak napisałam wyżej.

Evelcia - dawno Cię tu nie było.
~`})i({
image
Klaudia_Michal został naszej czwórce rok!

:)
~`})i({
image
ulala nieźle :-) ale ten czas leci

Dziewczyny wpisujcie zmiany i nowości bo niedługo będziemy zakładać nowy wątek i będzie aktualizacja :-)

Czekoladowa Pralinka jak sprawy z zespołem ?? Zmieniliście datę na piątek czy zmieniliście miesiąc i macie w sobotę a może zmieniliście zespół ? Daj znać

Nartu22 działaj z Kościołem, żebyśmy mogli dopisać :-)
image
w te weekend chyba nie da rady.. Mój dziś w pracy jutro urodzinki siostry, zobaczymy czy w niedziele da rade.
~`})i({
image
mało się udzielam ale czytam was codziennie :)
jak narazie przygotowania idą pełną parą. kościół w końcu załatwiony. ślub mamy o 16.00 - mojej mamie bardzo to się nie spodobało, bo uważa że to za wcześnie, a ja uważam że jak na miesiąc kwiecień to odpowiednia godzina :)
jak już wcześniej pisałam - kupiłam suknię. nie uwierzycie ale kupiłam z allegro. wcześniej nic nie pisałam bo nie chciałam zapeszyć hehe. zapłaciłam za nową suknię 510zł ! :D myślałam że rozmiar będzie dobry ale niestety. no ale i tak z poprawkami ubiłam interes życia :) ominęło mnie chodzenie po salonach, czego bardzo nie lubię. niestety butki, które kupiłam wcześniej są za wysokie więc będę musiała od nowa rozpocząć szukanie niebieskich/miętowych butów.
a w sobotę odbieramy obrączki :)
image
moja zmiana:
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka), zespół: Avinion
image
Evelcia ja też koło tego za suknie dałam, z salonu, ale i tak muszę poprawki wprowadzić - ale mnie to nie martwi :).

Macie już obrączki? Kurde, to chyba tez pójdziemy zamówić! Bo już wybrane mamy.

Jak nie chcesz się zdjęciami na forum dzielić, to poproszę fotki na maila (neela127@wp.pl). Pliiiiisssssss. Pokaż suknie i obrączki!
~`})i({
image
o no to naprawdę też Ci się udało! poprawki zawsze jakieś się znajdą. swoją sukienkę na poprawiny też muszę zanieść do krawcowej. jak będę robić hurtowo to też może na jakąś zniżkę trafię hehe.
zdjęć obrączek jeszcze nie mam. wolałam teraz kupić bo muszę wydatki rozłożyć. a i tak trochę się czeka na wszystko. na suknię czekałam 1.5 miesiąca a na obrączki 1 miesiąc.
a moja sukienka wygląda tak (będę mieć wstążkę koloru niebieskiego.miętowego - w zależności jakie buty znajdę):
[URL=

Uploaded with [URL=
image
hmm może teraz się uda
image

image
Jak oglądałam sukienki na allegro, to też ją widziałam.

Jest super. Wiadomo nie wszystkim pasuje (np mi nie :(), ale jest naprawdę piękna i wogóle jak mówisz że wstążka w kolorze...
Moja wyobraźnia działa i czaaad, widzę to :))

A obrączki wg wzoru jakiegoś robiliście (można na necie znaleźć?) czy waszego autorstwa?
~`})i({
image
jaki kolor kwiatow do sukni ecri??
olusia3472 a reszta dodatków - jakie kolory:U Pana młodego czy i Ciebie?

jeśli Pan młody ma stonowane dodatki, ecru, białe, czarne, i ty jesteś w sukni ecru bez dodatkowych kolorów, to masz pełną dowolność

chyba najfajniej wtedy zrobić łączkę - mix kolorów np.

image
image
image
image
image
image
image
image

Ale te jasne - chyba będą zbyt rozmyte...
~`})i({
image
Cudnaa suknia!!!! ja swojej jeszcze szukam niedlugo ruszam na wycieczki po sklepach mam nadzieje ze cos znajde dla siebie....
Śliczna !!
image
piękna suknia, będę mieć bardzo podobną, fason taki sam
image
suknia jest ecri i ma duzo kamieni swarovskiego niewiem na jaki kolor sie zdecydowac co do dodatkow i kwiatow jestem poprostu zielona
olusia3472 bez nerwów, poza Olla1 nikt za mąż nie wychodził ;p, więc właściwie wszystkie jesteśmy zielone :))/

Damy rade, spokojnie (:.

Powiem Ci że jakbyśmy zobaczyły sukienkę, byłoby łatwiej. Albo chociaż powiedz jaki fason, czy linia A, czy rybka, krótka, czy grecka? Jaki welon- i czy wogóle, a może stroik do włosów, buty jakie? fryzura..

w zasadzie wszystko jest ważne.

Chcesz żeby bukiet był bardziej romantyczny czy taki 'konkretny' z charakterem? sama rozumiesz...

Za duży wybór ;p
~`})i({
image
olusia3472 może coś takiego?image
~`})i({
image
O tak .. za rok o tej godzinie będę ślubować ; ))
ale ten czas lecii ...
Tyle już tematów jest tu poruszonych, że już nie wiem na co pisać :))
image
Evelcia masz ten sam zaspół :) Ale jesteś przede mną .. także będe czekać co i jak ..:)
image
Klaudia_Michal, zaczniesz kupować to pojawią się pytania :).
hej laseczki dawno mnie nie bylo ale czytalam ;)
U mnie troche zmian a więc fotograf to Marcin Siemiątkowski
W kosciele dzis bylam ale powiedziano mi ze to za wczesnie i mamy przyjsc dopiero w pażdzierniku parafia p.w. Św. Franciszka z Asyżu
image
Evelcia - my mamy ślub na 15.30 i mama też kręci nosem i twierdzi, że się popiją do północy :-) ale wydaje mi się, że na październik jak wyjdziemy z Kościoła po 16 będzie ok.

Wow suknia za 500 zł to super a do tego suknia jest śliczna więc gratuluje zakupu :-) obrączki suknie buty jejcia to jakoś mega się ociągam .... normalnie aż się zestresowałam :-)

Evelcia a jaką masz sukienkę na poprawiny ? Długa krótka jasna czy w kolorze ?

Dziewczyny pochwalcie się wzorami obrączek jak macie już wybrane.

Olusia3472 - do sukni ecru pasuje bardzo dużo kolorów, wszystko zależy od dodatków Twoich upodobań czy macie jakiś kolor przewodni na weselu a rodzaj bukietu to łatwiej wybrać jak byśmy zobaczyły sukienkę :-) jeżeli suknia sama w sobie jest już bogata i ma kryształki to bukiet dodałabym spokojnieszy bez błyskotek żeby nie wyszło choinkowo :-)

Z tego co czytam to raczej większość z Was będzie miała sukienki delikatne proste i dopasowane :-) już się nie mogę doczekać naszych relacji i zdjęć ze ślubów :-)

Dziewczyny zmiany zapisane, nowy wątek zaloże w poniedziałek więc jak coś nowego się pojawi to piszcze :-)
image
Cześć Dziewczyny! Czytam Was intensywnie od dwóch tygodni, to juz mój stały punkt każdego wieczoru :) Jesteśmy na etapie wyboru sali weselnej i mam wielką zagwozdkę. Zastanawiam się nad KAS Catering i nad Muratem. Minusem pierwszego jest brak noclegu i słaby dojazd - ślub mamy w Wejherowie. Minusem Muratu jest to, że podobno są w słabej sytuacji (jako firma). Krążą takie plotki od jakiegoś czasu i zastanawiam się ile w nich prawdy i czy warto ryzykować... A co jak mi zamkną salę przed weselem? Co polecacie? Co słyszałyście? Mam nadzieję, że to dobry wątek :)
suknie mam z salonu farage tam wszystkie sukienki sa strojne niechce zbytnio mowic jaki model welonu nie planuje bo mam dwu letnia coreczka chociaz chcialam sie skusic a co wy na ten temat myslicie? brac welon czy nie?? a czerwone kwiaty???
moje dane orkiestra krzysztof krawczyk band wideofilmowanie i fotograf avmedia suknia farage fryzura ola czerwinska makijaz ela skoczen strojenie kosciola auta wiazanki slubne joanna zajecka
slub 15.30
Latte, faktycznie słyszałam że ciężka sytuacja Muratu.
Tak więc nie wiem, nie sądze, żęby całkowicie zamknęli, obawiałabym się raczej jakości jedzenia czy coś takiego. nic poza tym nie wchodzi w grę? Może się jeszcze rozejrzycie?
~`})i({
image
Latte - o KAS Catering nic nie słyszałam więc nie pomogę a z Muratem bym nie ryzykowała - to jeszcze rok czasu a z zagmatwanej sytuacji finansowej ciężko się wychodzi. Może warto poszukać jeszcze coś innego, jeżeli masz jakieś wątpliwości to może trzeci wybór będzie najlepszy.

Naspisz jakie miejsca już odrzuciłaś, jakie są Wasze wymagania ilośc miejsc noclegi okolica a może z dziewczynami podpowiemy Wam inne miejsca.

Olusia3472 - nie uważam, żeby dziecko przed ślubem coś zmieniało i nie uważam, że to źle. Jęzeli zawsze marzyłaś o welonie to nie warto rezygnować chybaże miałabyś się źle czuć to wtedy nic na siłe. Gdybym ja była w takiej sytuacji chyba bym nie ubrała welonu do Kościoła ale później na sale jakiś delikatny krótki czemu nie i na oczepinach byłoby czym rzucać :-)

Olusia3472 - macie już wybrany Kościół i sale bo nic nie napisałaś na ten tamat ?
image
Olusia3472 - myślałam o Twoim bukiecie, osobiście nie podobają mi się suknie w kolorze ecru ale ja w ogóle nie lubię brązów beżów itd. Gdybym jednak miała taką to zastanawiałabym się nad takimi bukietami:

delikatne romantyczne pastele, kremowe róże do sukienki i delikatne kolory, żeby bukiet nie zginął na tle sukienki :

image

z mocniejszych barwy wybrałabym bordo (czerwony pasuje mi do bieli)

image

image

image

a trzecia opcja to tak mnie natchneło jak napisałaś, że jesteś w tym temacie "zielona" a że ślub masz wczesną wiosną to:

image

image

image

image

image

to tylko takie przykłady bo nie wiem w jakich kolorach gustujesz i jakie bukiety lubisz czy kulki czy zwisające ale mam nadzieje, że coś Cię natchnie :-)
image
bordowe mi sie podobaja no wlasnie ja tez nie jestem za welonem a siostra mnie namawia abym miala
Dziewczyny,
coś mam problem z załadowaniem obrazka :)
poniżej link do obrączek jakie wybraliśmy :)

http://www.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod137_0_o.jpg
image
dzięki dziewczyny :)

Nasze wymagania - 130 osób, najlepiej przynajmniej kilka noclegów, wolny termin ;), klimatyzacja, dobre jedzenie, duuuuży parkiet bo moja rodzina bardzo dużo tańczy, okolice Wejherowa - chociaż nie ograniczaliśmy się. Co odrzuciliśmy? trochę tego jest:

Oycowa Zagroda - Gowino
Dzikie Wino - Reda/Wejherowo
Faltom Rumia
Grinholc Rumia
Victoria Bolszewo
Rajska Góra Paradyż/ Góra Pomorska
Magnat Bojano
Maciejka Koleczkowo
Opus Wejherowo
Casilla Kębłowo
Czardasz Luzino
Dworki w: Godętowie, Bychowie, Lisewie, Prusewie, Zwartowie
Zew Morza Jastrzębia Góra
Orfeusz Kłosowo
To chyba wszystko - te sale odwiedziliśmy :)
Dołączamy i my :D Marta i Jacek 27.07.2013 :) Sala w Wyczechowie, :) jeszcze rok a ja się doczekac nie mogę....ale zapewne szybko minie :)
Polecam sale w Wyczechowie!! Bardzo klimatyczna, niedaleko od Gdańska, możliwość noclegu dla gosci (ok 40zł/os ze śniadaniem). Nie musisz martwić się o wystrój sali kwiatami gdyż wliczone jest to w cene oczywiscie masz mozliwosc wyboru kwiatów, koloru itp. tort też jest juz w cenie i wiele innych. Z terminami może być już różnie bo mają spore oblężenie ale naprawdę warto podjechać i zobaczyć, NAS sala zauroczyla! Rodzice też są zachwyceni!
Marta, mamy ten sam termin :)

W ogóle jak tak sobie czytam, to Wy dziewczyny już bardzo dużo rzeczy macie pozałatwianych albo przynajmniej przemyślanych. My poza podstawą-czyli kościół, sala, fotograf i dj nie mamy nic więcej i myślę, że dopiero za kilka miesięcy będziemy kombinować dalej :) Ale mimo wszystko miło patrzeć na te wszystkie pomysły i zbierać inspiracje ;)
Aga_Kr - bardzo ładne obrączki, ciekawe to wcięcie

Dziewczyny a planujecie grawer na obrączkach ?

Latte - faktycznie dużo sal odwiedziliście chyba najlepsze z okolicy i wszystkie odrzuciliście nieźle :-)

A sprawdzaliście Dom Weselny Jantar w Pucku ? http://www.jantar-puck.pl/glowna.html

Witam nową parę - w poniedziałek będę zakładała nowy wątek to dopisze Was do listy :-)
image
zastanawiam się czy w ogóle jakikolwiek grawel chcę.Jak dla mnie grawela może nie być.

Pierwotnie obrączka moja miała być z 2 brylancikami, ale zrezygnowałam z nich, ponoć problem z poszerzaniem itp. w przyszłości.

Zresztą każda kasa zaoszczędzona się przyda - zbieramy na podróż poślubną.
Marzy mi się prawdziwy miesiąc miodowy - 4 tygodnie :D
image
Też nie chciałam graweru, ewentualnie jakiś symbol... Jednako ostatnio znalazłam gdzieś obrączkę dziadka i nie wiedziałbym, że to właśnie jego gdyby nie grawer: inicjały i data ślubu (swoją drogą 45 rok).
Może jednak warto wygrawerować chociaż datę?
Latte, rozumiem Wasze niezłomne poszukiwania miejsca na wesele, bo sami przez to przechodziliśmy. Knajpa miała być idealna albo żadna. Kompromisy nie wchodziły w grę. Trzymam za Was kciuki i nie róbcie nic na siłę. Jak wam się nie podoba jedno miejsce to szukajcie kolejnego, w końcu znajdziecie! A Cegielnię w Rzucewie braliście pod uwagę? http://www.cegielnia-rzucewo.pl/
Jeśli szukasz czegoś w okolicach Wejherowa to polecam zdecydowanie Filip Osłonino :) Urokliwa sala z duuuużą ilością jedzenia, a do tego 300m do morza :) No i noclegi też są- bodajże na 19os. (40zł/os).
Latte, ja mam w przyszłym roku ślub w Kas Catering :)
Shanti, nie sprawdzałam, ale dopisuję do listy :)
Indygo - jak zobaczyłam Cegielnię w Rzucewie to się zakochałam :) Ale jednak 295 zł za osobę mnie przeraża - szczególnie, że do tego dochodzą jeszcze napoje, alkohol, ciasta, tort - kwota rośnie.
Zaz - Filipa sprawdzałam w internecie :) Ale niestety - zajęte.
Meg - a znasz jakieś ciekawe opinie?
Latte Dworek Oleńka w Tuchomiu bierzecie pod uwagę? Miałam tam wesele dwa miesiące temu i mogę polecić. Jedzenia dużo i dobre, obsługa też super a do tego nad jeziorem gdzie można zrobić super sesję :) Pokoje też mają z dobrą ofertą dla gości weselnych.
image
Wczoraj byliśmy na dwóch ślubach i powiem Wam ,że oprawa muzyczna ślubu jest bardzo ważna. Na pierwszym ślubie ślicznie śpiewający duet a na drugim jak siostra zapiała to była masakra. Na obu ślubach PM miał krawat :-) a jeżeli chodzi o Panny Młode to obie miały suknie długie w kolorze ecru. Pierwsza moim zdaniem bardzo się skróciła - niski partner i widać, że młoda była na płaskim obcasie i niezbyt wysoka a do tego miała baaaaardzo długi welon leżący na ziemi i bardzo ją to skróciło. Druga młoda bardzo się zlała, nic ją nie wyróżniało, suknia włosy i cera - wszystko było w jednym kolorze - bukiet był kremowy z fioletem ale taki malutki, że zginął na tle sukni. Na pierwszym ślubie kolorem przeowodnim był róż a na drugim fiolet.

Odwiedziliśmy też nasz Kościół i Pani właśnie go stroiła i pięknie to wyglądało :-) ale naliczyłam ok 80 kroków do ołtarza i się przeraziłam :-) do tego co mnie zaniepokoiło to za ołtarzem cała ściana jest zasłonięta rusztowaniami i wygląda to kiepsko mam nadzieje, że wyrobią się z tym do przyszłego roku :-)
image
Wisienka, szczerze mówiąc nie brałam pod uwagę, bo to już trochę daleko. Ale sprawdzę - dziękuję :)
Shanti, nie mów że jakiś remont teraz walnęli :) może dobrze, że w tym roku, przynajmniej na przyszły nie będzie rusztowań :)
orientujesz się może jak wygląda w katedrze kwestia czerwonego dywanu i strojenia kościoła ? tzn. czy trzeba sobie zażyczyć dywan, czy zawsze na ślubach jest rozkładany?
kwestia wystroju kościoła - słyszałam, że jak kilka jest par na dany dzień można się zzurzuć na przystrojenie, choć nie liczę na to, żę 23.11.2013 ktoś jeszcze będzie chętny no i obawiam się że cały wystrój kościoła będzie na mojej głowie.
image
Widzisz Shanti! Może jednak bukiet ostra fuksja, a nie te herbaciane klimaty ;p.

Kurcze, masz wgląd na wszystko ;D.
~`})i({
image
Latte, na ich stronie internetowej jest Księga Gości.
W ramach przygotowań warto zerknąć,

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/mikrodermabrazja-odswiezenie-skory-przed-slubem-promocja-ogl5347773.html
Dziewczyny,
orientujecie się może gdzie w 3 city lub okolice jest sklep z papeterią ślubą?
Jest mnóstwo sklepów internetowych, jednak myślę, że chciałabym dokładnie obejrzeć, zobaczyć, dotknąć itp:)
chodzi o zaproszenia,winietki,księgę gości,pudełka na koperty itp.
image
we wrzeszczu widziałam taki sklep. poza tym shanti wstawiła info dot takich sklepów. Przejrzyj forum. Zdaje się że u Panien 2012 był poruszany ten temat
~`})i({
image
Nartu22 a gdzie mniej więcej we wrzeszczu ?
image
kurcze... niech się skupie ;p. Niedaleko jest salon sukien ślubnych czekaj... myślę... Aleja grunwaldzka, jakby na przeciwko Galerii Bałtyckiej, ale kawałek dalej w stronę gdańska głównego.
~`})i({
image
ooo tak wygląda z map google image
~`})i({
image
http://cudownyslub.com/index.php?s=221&did=0&l=pl - albo ten,
podobno którys jest zlikwidowany, tylko nie wiem który, ale na mapce są dosłownie obok siebie, więc nie będzie problemu ;p
~`})i({
image
dzięki śliczne :) przjeżdzam tamtędy codziennie ale mega zaspana teraz się przyjrze :)
image
luzik,
rozejrzyj się dobrze jak będziesz w środku i daj znać co tam można dostać ciekawego - poza zaproszeniami. Ciekawa jestem czy napełniaja balony helem, i wogóle.

(:
~`})i({
image
A jakie planujecie podziekowania dla rodziców? Jakiś prezent wyjazd? Ja się zastanawiam nad taką popularną ostatnio formą (ale tylko dla mnie-rodzice byli by pewnie zaskoczeni bo nie siedza tyle na youtube co ja:D) nagrania filmu który był by w odpowiednim momencie na weselu puszczony z projektora i potem w prezencie kazdy z rodzicow dostal by kwiaty zdjecie zrobione np podczas kręcenia tego filmu oraz taki film dla siebie...a jakie Wy macie pomysły? Tu przykłady takich filmów :

http://www.youtube.com/watch?v=Vp5I-SjaIqI

http://www.youtube.com/watch?v=wqf_vqXyUUg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=RMXKiB58QkQ

Już widzę to wzruszenie :)
Też o tym myślałam, ale jeszcze nie rozmawiałam z B., napewno będzie pasowanie na teściów :D
~`})i({
image
Nartu22 mozesz opisac to pasowanie na tesciow?:)
Prosze was bardzo, znalazłam już jakiś czas temu na necie oto przykład z portalu:

Podziękowanie dla rodziców...
U nas w formie "pasowania" na teścia

Wodzirej prosi rodziców na środek sali i czyta:

Drodzy rodzice uważacie się za idealnych rodziców, bo wychowaliście tak sympatyczną parę dzieci, od dzisiaj jesteście już nie tylko rodzicami ale także TEŚCIAMI.
Toteż na prośbę Państwa Młodych przeprowadzimy teraz uroczyste ślubowanie na IDEALNEGO TEŚCIA - ja będę czytał słowa ślubowania a rodzice będą zgodnym chórem odpowiadali ŚLUBUJĘ.

Wodzirej: Czy ślubujecie nie zaglądać do garnków synowej?
Rodzice : ŚLUBUJEMY

Wodzirej: Czy ślubujecie, co tydzień przyjmować Wasze dzieci na obiadkach niedzielnych składających się, z co najmniej dwóch dań i deseru?

Wodzirej: Czy ślubujecie udawać, że nie widzicie pajęczyn, stosów brudnych garów i walających się ubrań w mieszkanku Waszych dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie każdorazowo dawać pokaźną wałówkę pysznego jedzonka, kiedy tylko poproszą o to Wasze dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie nie wisieć na telefonie za każdym razem, kiedy tylko okaże się, że pies sąsiada zaszczekał inaczej niż zwykle?

Wodzirej: Czy ślubujecie nigdy nie używać następujących zwrotów:
- jak będziesz w moim wieku .....
- ja to się nie chcę wtrącać, ale ....

Wodzirej: Czy ślubujecie bez marudzenia zajmować się gromadką co najmniej 10 dzieciaków jakie pojawią się w tym małżeństwie, kiedy tylko przyjdzie taka potrzeba ?

Wodzirej: Czy ślubujecie z promiennym uśmiechem dostarczać zięciowi piwo w nieograniczonych ilościach?

Poza tym chcę zamówić szarfy, zastanawiam się jeszcze nad napisem, ale chyba poprostu : Idealny Teść a dla mam Idealna Teściowa.
~`})i({
image
Kurcze fajne to ślubowanie teściów. Muszę to przemyśleć. Dobrze, że są takie fora, można się pomysłami powymieniać :) Może ma ktoś jeszcze jakiś?
Dziewczyny co do tych sklepów z akcesoriami ślubnymi to powiem Wam że można pójść tam sobie obejrzeć co Wam się podoba a co nie ;). Ale wydaje mi się że cenowo to jednak najbardziej opłaca się jednak allegro ;). ja oglądałam pudełka na ciasto i widząc przebitkę 2 zł na sztuce to jednak wybrałam internet :).
Co do zaproszeń to wiele sprzedawców na allegro proponuje próbne zaproszenie (kupuje się jedno, płaci jak za zwykły list).

To pasowanie na teściów jest super ;) też planujemy je mieć u siebie ;). Nie jestem pewna czy moją "teściową" też ono rozbawi, ale moja mama mi zapowiedziała że jak tylko usłyszy "cudownych rodziców mam" to mnie na miejscu udusi ;).
image
Aga_Kr - remont w Katedrze trwa już od kilku lat chyba od 2009 roku i już sporo zrobili m.in. odnowili ławki a pod ławkami zrobili ogrzewanie, odnowili okna i organy itd. a teraz robią coś za ołtarzem bo stoją rusztowania przykryte białymi szmatami ale mam nadzieję, że za rok już wszystko będzie skończone i rusztowanie zniknie :-)

Jeżeli chodzi o strojenie to nie pozwalają na obce firmy. Po kwiaty jeździ ksiądz a strojeniem zajmuje się Pani związana z Kościołem. Przy rezerwacji terminu ksiądz mówił, że biorą od pary 150 zł na kwiaty. Nie wiem jak wygląda sprawa w momencie kiedy ślub w danym dniu bierze tylko jedna para - podejrzewam , ze wtedy trzeba dac więcej.

Jeżeli chodzi o dywan to rozkładają go zawsze (chodnik do ołtarza + dywan pod krzesłami młodych) ale są dwa rodzaje chodnika 1.zwykły krótki czerwony we wzorki, który rozkładają zawsze i 2. dywan papieski, dłuższy ladniejszy czerwony gładki i o niego trzeba troszkę powalczyć :-)

Nartu22 - pierwsza młoda miała bardzo ładny bukiet z różowych róż połączonych z kremem i troszkę większy i był widoczny a druga młoda miała też ładny bukiet krem z fioletem ale taki malutki, że na poczatku myślałam, że to bukiet świadkowej :-)

Aga_Kr - jeżeli chodzi o sklepy ślubne to orprócz tego we Wrzeszczu jest jeszcze w Gdyni http://www.zaproszenia-slubne.pl/front.php?tresc=przedstawiciele
W Gdańsku na ul. Kościuszki mają duży wybór http://www.decarte.pl/kontakt.php

Katalogi z zaproszeniami mają też w drukarniach.

Marta25 - jeżeli chodzi o podziękowanie dla rodziców za wychowanie to my również planujemy nakręcić filmik z podziękowaniami, który będzie wyświetlony na weselu, do tego będą wręczone kosze kwiatów dla mam a dla teścia jakiś trunek. W trakcie wręczania upominków orkiestra zaśpiewa Preludium To dzięki Wam a później oczywiście poleci Cudownych rodziców mam bo tego nie może zabraknąć :-) i wspólny taniec w kółeczku. W czasie oczepin orkiestra odśpiewa przyśpiewki na temat teściowych itd. A po weselu planujemy zaprosić rodziców na obiadek i podziękować im za pomoc w organizacji wesela i dostaną od nas fotoksiążki ze ślubu.
image
ja widzialam w necie swiadectwa z promocja do klasy tesciow dla rodzicow. sie nad tym zastanawiam.

http://www.podziekowaniadlarodzicow.pl/
my również na początku myślelismy o takich rzeczach ale zarówno rodzice jak i świadkowie to osoby konkretne i praktyczne, nie lubią jak się wydaje pieniądze na byle co, nie lubią tzw. kurzołapów czyli wazoników statuetek dyplomów itd. więc postanowiliśmy, że prezenty będą proste i praktyczne. Dla rodziców pamiątkowy filmik i kwiaty dla mam bo je uwielbiają, dla teścia, swiadkowej i świadka trunki bo to zawsze się przyda :-)
image
Dziewczyny z każdym wątkiem idzie nam lepiej a co się z tym wiąże - ślub i wesele zbliża się dużymi krokami :-)

Statystki:

1.WĄTEK : 20.09.2011 - 13.03.2012 - 324 wpisy

2.WĄTEK : 06.03.2012 - 11.04.2012 - 312 wpisów

3. WĄTEK: 11.04.2012 - 09.07.2012 - 300 wpisów

4. WĄTEK: 09-07-2012 - 06-08-2012 - 378 wpisów
image
Ale mnie tu długo nie było :) Szybko lecicie z tymi tematami :)

Latte: co do muratu,to nie polecam, co prawda byłam tam na weselu tylko raz i to kilka lat temu, ale było to najgorsze wesele na jakim byłam :)

My mamy wesele w Casilli w Kębłowie, na górnej sali :) więc polecam :) Sala jest piękna, jedzenie też pyszne, no i z Wejherowa będziesz miała blisko ;)
ZAPRASZAM DO NOWEGO WĄTKU NR 5 - aktualizacja + kontynuacja rozmowy:

http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2013-czesc-5-t401281,1,11.html
image
Zapraszam do obejrzenia

http://moda.allegro.pl/suknia-slubna-agnes-wzrost-ok-175cm-buty-roz-41-i2581261794.html
w czerwcu bede miec do sprzedania suknie Cymbeline model Femea ( http://www.eternitybridalwear.co.uk/wedding-dresses/index.php?app=ecom&ns=prodshow&ref=cymbeline_femea_wedding_dress ) jesli ktoras chetna prosze o kontakt czarnamarta@tlen.pl , wesele mam w maju, ale plener na poczatek czerwca mam w planach..
aniawwo1987 z Bolszewa widzę że mamy tego samego karzyste.
Przyznam się że bierzemy go troche "w ślepo" wiec sie troche obawiam. Co prawda widziałam teledyski ślubne i właśnie dlatego się na niego zdecydowałam ale szczerze troche się boje?

A ty dlaczego go wybrałaś?? Możesz coś wiecej powiedzieć o tej firmie?

Chodzi mi o Multmedia360 ;) jeśli ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia.

A co sadzicie o sali Wanilla Nowy Dwór?
http://weselnasala.com/?modul=strony&strona=1
do góry