Widok

Pieluchy wielorazowe - jakie polecacie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pytanie do Dziewczyn stosujacych pieluszki ekologiczne wielorazowe. Zaczynam sie rozgladac i typow pieluch jest cala masa i zupelnie nie wiem na co sie zdecydowac. Poleccie jakies sprawdzone...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam lekturę na www.chusty.info
tu na trójmiasto też było kilka wątków
każdemu pasują inne, dla mnie najpraktyczniejsze są tzw. kieszonki, super są te firmy FuzziBunz,ale też Naughty Baby się świetnie sprawdzają, a są trochę tańsze
Nie kupuj przed porodem, bo moze się okazać, że Twoje dziecko nie moze ich używać.
to ile takich pieluch potrzeba, żeby nie prać co chwilę?
A dlaczego nie mogloby uzywac pieluch???
właśnie, to ciekawe, czy mogą być jakieś przeciwskazania?

co do ilości to najczęściej jest to ok 15 pieluch
wow
Warto się zainteresować zwłaszcza, jeśli ma się synka. Podobno po jednorazowych często potem chłopcy mają problemy z płodnością przez przegrzewanie klejnocików w pieluszkach.
A czy musze miec rozne rodzaje w zestawie, czy moge "jechac" tylko na kieszonkach (z wymiennymi wkladami)? Bo znalazlam na eBay fajna oferte 18 kieszonek + 36 wkladow i tak sobie mysle, ze to chyba wystarczy... Czy sie myle? Prosze o rady?
http://forum.gazeta.pl/forum/f,61482,pieluszki_wielorazowe.html

znalazlam takie forum może tam Ci mamy pomoga albo coś wyczytasz :-)
Ja własnie dzisiaj dostała paczuszkę z naughty baby - na razie nie napiszę opini o uzywaniu bo Mały jeszcze w brzusiu - jakoś nie widzę przeszkód aby kupić takie pieluszki przed porodem: małe prawdopodobieństwo że uczulą maluszka; Te co kupiłam to kieszonka+2 wkłady; planuje jeszcze zakup formatek aby mieć ze dwa rodzaje przynajmniej :)
Ostola to zalezy czy chcesz miec wersje wygodną, czy bardziej ekonomiczną.Można też kupić pieluszki roznego rodzaju.Wygodna to kieszonki, bardziej wymagająca, ale oszczędna to otulacze i pieluszki składane lub formowane.
Ja mam narazie 2 otulacze flip bo byla promocja, a resztę dokupię, ale myslę, że spróbuję na poczatek pomęczyc się z wersja ekonomiczną, ewentualnie kupię kieszonki na wyjścia ;-)
Polecam stronę www.pieluszkarnia.pl
image
Ja na początku zanim zaczęłam używać kupiłam kieszonki.
Później okazało się że formowanki plus otulacz lepiej się u nas sprawdza.
Kieszonki bądź AIO mamy na wyjścia, spacery.
Co prawda przy nocnikowaniu lepsze sa kiszonki, bo szybciej sie zdejmuje.

Kupiłabym po kilka sztuk kieszonek i formowanek

Z AIO najbardziej lubie IB
image
image
Ostola, myślę, że taki zestaw pieluszek może być dobrym i wystarczającym rozwiązaniem, ale ja wolałam popróbować różnych rodzajów, żeby zobaczyć co mi pasuje, poza tym kupowanie pieluszek wielorazowych wciąga (przynajmniej mnie) i fajnie czasem coś dokupić, bo np. kolor się spodoba albo coś ... jeśli nie masz takich "estetycznych" ciągot i traktujesz te pieluchy tylko użytkowo to taki zestaw jest ok
a tak z ciekawości - jakie to kieszonki są w tym Twoim upatrzonym zestawie?
To jest zestaw Naughty Baby:
http://cgi.ebay.ie/18x-NaughtyBaby-Cloth-Diapers-Nappies-36x-Inserts_W0QQitemZ150414909926QQcmdZViewItemQQptZUK_Baby_Baby_Changing_Nappies_LE?hash=item23056d61e6
a czy mozna uzywac tetrowych pieluch a do tego samych otulaczy czy jak to sie nazywa, od tych pieluszek wielorazowych? Zamiast ceratki?
Jasne.Kupujesz otulacz i dajesz tetrę zamiast specjalnych wkładów.
image
Ostola,
moim zdanie one i tak będą za duże na noworodka.
Pewnie będziesz musiała zakupić kilka w ramiarze 0-1.
Chociaż NB mają regulację, to nie da ich się dostosować dal 3-4 kg dziecka
image
image
Maja regulacje, wiec nie wiem ale wydaje mi sie ze bedzie ok... Jak nie to bede sie posilkowac jednorazowkami ekologicznymi.
No chyba, ze w te otulacze NB wloze pieluche tetrowa? Myslisz, ze tak by dalo rade?
No i wszystko zalezy od tego jak duze bedzie nasze dzieciatko, bo ja bylam spora jak sie urodzila, moj maz tez w okolicach 4 kg...
Ostola, zajrzyj tu:

http://forum.trojmiasto.pl/wielorazowe-pieluchy-czy-ktoras-z-Was-uzywa-t148113,1,16.html?hl=wielorazowe#hl

Jesli chodzi o jednorazówki ekologiczne to polecam Bambo Nature :)
moje kolezanki stosowaly mio bodajze i kupowaly od razu taki pakiet, b.duzo kosztowal ok.200£
wiem, ze na kiddicare jest najtaniej, ekologiczne jednorazowe w ogole nie sprawdzily sie, bo przeciekaly bardzo i probowalam rozne sposoby wiazania...
image

image
ja zakładałam pieluchy wielorazowe tak mniej więcej od momentu, kiedy mała osiągnęła 4 kg i było ok (także NB), a co włożysz do środka kieszonki to wszystko jedno, chodzi o rozmiar wierzchniej warstwy, szczególnie szerokość - po prostu masz przy okazji "szerokie pieluchowanie" ;)
Dzieki Laski!
dziewczyny co kupujecie do prania pieluch? Ja wlasnie zamowilam kilka biodegradowalnych srodkow i bede probowac jaki najlepszy. Poki co przetestowalam ecoballs http://www.ecozone.com/p_Ecoballs150.html . Nie wiem czy sa dostepne w Polsce. Troche sceptycznie do nich podeszlam, bo jak to prac bez detergentu, bez piany... No ale ze nie byly takie drogie to zamowilam. Zrobilam pranie wczoraj i powiem - REWELKA! Dokupilam do tego takie kulki ktore wrzuca sie do suszenia ktore mechanicznie zmiekczaja tkaniny. I to wszystko ma wystarczyc na 150 pran! A wydalam jakies 50 zl!!! Na opakowaniu pisza ze do pieluch tez sie nadadza, no ale nie wiem... co detergent to detergent...
Co Wy polecacie?
Dajcie znac Laseczki jakie srodki polecacie.
ja bardziej tradycyjnie - proszek Dzidziuś z dodatkiem 1 łyżeczki antybakteryjnego środka Nappy Fresh Bio
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-112--Bio-D-Nappy-Fresh-proszek-do-prania-pieluch.html
a Ecoballs są dostępne w pieluszkarni:
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-1634-Ecoballs-kule-do-prania.html
Ooooo super ze sa dostepne. Ja je juz wyprobowalam i serio POLECAM. Az wierzyc sie nie chce ile mozna na praniu dzieki nim zaoszczedzic.... A i jakosc prania jest bez zarzutu...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

do góry