Widok

Przepias na karkówke z kurkami?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Znacie jakies przepisy na karkówkę z kurkami,albo moze macie jakies swoje popisowe danie?
Mam swiezutkie kurki,karkówkę i brak pomysłu co z tym jutro zrobić na obiad.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wujek google nie gryzie.

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/81003/karkowka-pikantna-z-kurkami.html
google może nie...ale Ty na pewno hihiihihi

a dziewczyny tu na forum maja o niebo lepsze pmysly niz wujek google;)
Troszkę mnie szokuje zupełny brak wyobraźni kulinarnej.,.

Proponuję następująco (zależnie od tego ile masz czasu):
1. Zamocz na noc karkówkę w maślance. Potem lekko przepłucz i postępuj jak niżej.
2. Nie mocz.

Potem zabejcuj karkówe marynatą. Oliwka, troszkę (naprawdę troszkę) winegretu, sól, pieprz (czarny), czosnek. Jak masz moździerz to możesz dodać (troszkę) roztłuczonego ziela angielskiego i liści laurowych. Ale niekoniecznie. Możesz dodać troszkę cukru albo miodu.
Możes to potem osmażyć na b. wysokiej temperaturze przez chwilę ze wszystkich stron. Ale niekoniecznie.
Potem do piekarnika.
Raczej nie w hermetycznym naczyniu - nieczh się upiecze a nie udusi.
Temp - 150-180, ale musisz znać swój piekarnik. W każdym wyjdzie inaczej :)
Czas- też "na oko". Orientacyjnie 1h/kg

Jak już mięso będzie dobrze pchniało w kucni, wrzucasz na patelnię cebulkę na masło.
Niezbyt wysoka temperaturra - żeby nie przypalić masła. Chyba, że je wczesniej sklarujessz
Jak cebulka się zeszkli, wrzucasz kurki. Możesz dolewać minimalne ilości wody (żeby poddusić a nie spalić)
Po ok. 10 min wlewasz SŁODKĄ śmietankę (kremówkę)
Jak zacznie gęstnieć, solisz i pieprzysz (najlepiej białym pieprzem).
Możesz dodać odrobinę startego sera. Co masz pod ręką - żółty albo nawet feta. Jak masz pleśniak - to z dużym wyczuciem - żeby nie zdominował kurek

Wyjmujesz mięso i korisz w plastry. Polewasz sosem kurkowym.

PS. doceń, że zmilczałem seksistowski tekst o dziewczynach na forum :]
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
a ja obsmażam w plastrach

na drugiej patelni podsmażam na maśle cebulkę, do tego kurki z duuuuża ilością świeżo mielonego pieprzu i duszę chwilę dodają trochę wody.

te medaliony z karkówki podsmażone wkładam do tego sosiki, chwilę rzem się udusi i finito, nawet smietany już nie daję
Żeby smażyć karkówę (albo np. piec na grillu) trzeba mieć farta przy jej zakupie. Jak młoda i niezbyt poprzerastana "żyłami" to się nada.
Przy pechu zakupowym istnieje ryzyko stworzenia ładnie pachnącej podeszwy :)
Natomiast pieczenie jest w stanie uatrakcyjnić nawet karkówę, która za życia pamiętała Gierka :]
Niestety - kosztuje (prąd/gaz + dużo więcej czasu).
Dlatego też proponowałem wczesniejsze moczenie w maślance.
Kwas mlekowy "rozluźnia" strukturę mięsa.
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
O kurcze Sadyl,dzięki:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka- jaka firma? (44 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

do góry