Widok

Rakotwórcze puzzle podłogowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://www.euronews.net/2010/12/11/belgium-bans-toxic-children-s-puzzle-mats/

Belgia już zabrania sprzedaży puzzli podłogowych dla dzieci.
Pozostałe kraje UE mają zrobić to za kilka lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
o kurcze u nas na podłoze leza juz kawał czasu,słuzyły córze jako mata przy łóżku,własnie dzisiaj je sprzatnelam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zanim u nas wycofają...
image
image
kurcze a my je niestety mamy...tzn. mieliśmy, bo właśnie wypierniczyłam je najdalej jak się da :/
ja jutro wyrzucę z samego rana

image
Moja córka ma je od dwóch tygodni !!!! Muszę je pozbierać i wyrzucić. ;-( Kurcze szkoda, bo służyły jako mata i miejsce do zabawy, ale trzeba się tego świństwa pozbyć .....
image
ja się nie dziwię, przecież to śmierdziało jak rozłożyliśmy

namoczyłam w wannie i śmierdziała łazienka tą chemią

nastepnego dnia wyladowały w piwnicy

ale co się dziwić kosztowały całe 13 zł.
No właśnie, czy wszystkie?
Pewnie chodzi o podobne do tych, które można na allegro dostać za 11 pln. Ja bym takich dziecku nie kupiła.
Zresztą nie popadajmy w paranoję. Ostatnio wypowiadał się facet z fundacji Pro-test, że (nie pamiętam dokładnie) 80% zabawek zawiera substancje trujące. Chodzi tu także o zabawki markowe i zawierające certyfikat CE.
http://www.pro-test.pl/tests_article/117959,0/Test+zabawek_Alarm+w+pokoju+dziecięcym.html

W takim przypadku najlepiej zabrać dziecku wszystkie zabawki i nie wychodzić na spacer, bo w powietrzu pełno zanieczyszczeń.
ja mam takie maty, mojemu starszemu synowi często robilo za gryzaki:( ale kupowałam w takich paczkach za 30 w hurtowni. Młodsza miala mała stycznosć, bo są w kawalkach w pudle
Magda, ale te pianki naprawdę śmierdzą mocno chemią
ja na tych puzzlach mam rozlozona mate edukacyjna (wiec niby bezposredniej stycznosci nie ma) a na drugiej polowie jest chodzik-pchacz, przy ktorym maly siedzi... nie wiem teraz co zrobic, najchetniej bym je wyrzucila i kupila zamiast tego maly dywan... myslicie, ze te ze smyka tez sa trujace?
image

image
nagle zdziwienie że puzle piankowe maja toksyczne substancje
a nadal wasze dzieci używają smoczkow, butelek i gryzaków z bisfenolem A
zapominacie jeszcze o jednym- toksyczne substancje takie jak bisfenolA czy ftalany ( powszechne w zabawkach ) przenikają przez skórę, którą dzieci mają "4 razy cieńszą" od dorosłych. Czym skorupka za młodu itd..................

Chociaż z bisfenolem A się zmieni, bo już od przyszłego roku będzie jego zakaz używania w butelkach i smoczkach, szkoda tylko, że ftalanów jeszcze tak dużo, i o zgrozo te szkodzą najbardziej a są powszechne w zabawkach!
Myślę, że te ze smyka niczym się nie różnią od tych za 15 zł. Mam jedne i drugie i jadą chemią tak samo mocno :(
Ja mam puzzle z Akpolu i nie mają nieprzyjemnego zapachu. Firma BabyOno dałam za nie 40 zł. Raczej nie ściągnę z ziemi bo podczas zabaw mamy cieplutko w pupkę, a dywan... czy ja wiem... wszystko jest złe - jedno ma chemiczne substancje a drugie jest siedliskiem kurzu.
Ja kupiłam i jak tylko doszły wyrzuciłam bo tak śmierdziały, że nie dało się wytrzymać
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
no wlasnie mam z akpolu i tez nie smierdziały wcale, zupełnie bezzapachowe.
a ja mam ze Smyka i wcale nie śmierdziały po rozpakowaniu, byłam już wyczulona po komentarzach dziewczyn z forum o tych z allegro i dopłaciłam więcej no i faktycznie te są bezzapachowe,wydają sie normalne ale cholera wie co one tam zawierają.Ech jak to na wszystko trzeba uważać, ale z drugiej strony nei ma co popadac w paranoje ;0
Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
hmmm no to wcale nie chodzi o smród tylko o te substancje rakotwórcze... ja tam wolę wyrzucić bo niezbędne do życia to one nie są więc po co ryzykować:)
dokladnie, podejrzewam, ze technologia wyrobu jest dokladnie ta sama, tylko roznia sie intensywnoscia koloru i grafika... ja jednak zamowilam wlasnie dywan, z ikei i puzzli sie pozbede, choc przyznam, wydalam na 2 opakowania prawie 80zl :( ale co zrobic... maluch spedza tam na prawde duzo czasu :/ w sumie i tak nosilam sie z zamiarem kupna do jego pokoju jakiegos dywanu, wiec przynajmniej mialam jakas motywacje ;)
image

image
a ja kupiłam 2 lata temu i jakoś nie mogłam ich rozłożyć w sensie nie chciało mi się i DZIĘKI BOGU!!!! od 2 lat leżą w piwnicy z myślą że może młodszej posłużą, ale teraz to już tylko na śmietnik pójdą :P Teraz strach kupować cokolwiek....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jedna koleżnka z forum ma dziecko alergika i jak położyła na puzlach dziecko to miało straszne uczulenie na ciele

cena nie gra roli, bo czy 15 czy 40 to jedno i to samo badziewie, tyle, że smyk ma bardzo duże marże, ale to same wiecie porównując ceny zabawek ze zyka i in.sklepow
my kupiliśmy w leroy`u i nie śmierdziały. no może przez pierwszy dzien był bardziej intensywny zapach. nasze leżą dalej, bo tak jak pisałam substancje trujące mogą być w każdej innej zabawce.
Magda- mogą być też gdzie indziej -zgadza się ale skoro o tych już wiemy to po co narażać malucha?? oj ciocia Renata mówi, że Franio ma mieć dywanik a nie piankę:):):)

image
ciociu dywanik też mam:)
a puzzle są rozłożone na korytarzu, aby amortyzowały ewentualny upadek, bo kafle mamy.
A co z rurkami pcv i plastikowymi strzykawkami na oddziale wcześniaków, które nie są pozbawione trujących substancji? Co z kaczuszkami do kąpieli, gryzakami, talerzykami i miseczkami?

Bisfenol A to tylko jedna z trujących substancji, które znamy. Pamiętajmy jednak, że 80% substancji używanych w produkcji NIGDY NIE ZOSTAŁO PRZEBADANYCH!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
neissi ma racje i to calkowita

nawet nie zdajemy sobie sprawy ile szkodliwych substancji znajduje sie w zabawkach, butelkach, smoczkach , kaszuszkach do wanny itp. nie mowiac o tych wszystkich pierdolach co kupujemy np w sklepie a 2.50 gdzie wszystko niemal jest z chin a wiadomo co w tym sie znajduje ....co z tego ze cos ma atest...puzzle owe tez maja atest, tez je kiedys dawno kupilam dziecku ale nie jako podkladka pod pupe lecz ukladanka , nie zamierzam wyrzucac, bo po pierwsze rzadko sie tym bawimy a po drugie zwykla ceramika np kubek do cherbaty - kupiony nawet normalnym sklepie za 6 zl pochodzi z chin ( sprawdzalam ) - w wiekszosci ....a tam niestety pakuja w produkcje naprawde szkodliwe substancje ....jak juz ktos napisal nie popadajmy w paranoje, owszem eliminujmy ryzyko ale nie wyeliminujemy wszystkiego czym sie otaczamy i w czym zyjemy i co nam potrzebne d zycia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale odur,zapach czy jak to nazywacie śmierdzenie nie jest tu wyznacznikiem!
trujace puzze moga wcale nie wydzielac zapachu,a sa trujace!
poczytajcie i poszukajcie w necie dzis czytalam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

dr Kiełkowski- opinie? (17 odpowiedzi)

Witajcie, dużo tu różnych opini o lekarzach, ale ciągle przewijają się te same nazwiska. Macie...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

do góry