Widok
Urlop wychowawczy płatny
Dziewczyny moze i był już taki wątek ale nie mam czasu szukać przepraszam,obecnie przebywam na macieżyńskim potem chcę iść na wychowawczy ( płatny) za zeszły rok na pewno nie przekroczę "progu",jak to załatwić ,jakie papiery do MOPS-u muszę złożyć ,jak to wygląda dokładnie ,dodzwonić się tam w celu uzyskania info to jest grrrrrrr.... dzisiaj ponad 2 godziny i nic,kurde do ZUS-u szybciej się dodzwoniłam hehe,
bardzo proszę "doświadczone,zorientowane" kobitki o odpowiedz .
pozdrawiam
bardzo proszę "doświadczone,zorientowane" kobitki o odpowiedz .
pozdrawiam
Od listopada rozpoczyna się nowy okres zasiłkowy i będą brane pod uwagę dochody za rok 2009.
Udajesz się do MOPS-u i składasz wniosek o zasiłek rodzinny i dodatki. Do wniosku musisz dołączyć m. in.
- zaświadczenie o dochodach za rok 2009 Twoje i ojca dziecka.
- akt urodzenia dziecka/dzieci
- zaświadczenie od pracodawcy mówiące w jakim okresie udzielił Ci urlopu wychowawczego ew. na które dziecko,
- zaświadczeni od pracodawcy z którego wynika, od kiedy do kiedy jesteś zatrudniona
- kserokopia dowodu osobistego
- zaświadczenie z ZUS do urlopu wychowawczego z którego wynika, że pracodawca zgłosił Cię do ubezpieczenia (składasz wniosek w ZUS-ie o wydanie tego zaświadczenia i czekasz).
Jeżeli jeszcze nie pobrałaś dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, a dziecko nie ma jeszcze roczku, to możesz się o niego ubiegać. Potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza. Choć pewnie, już je mają. Było potrzebne do becikowego.
Nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć...
Udajesz się do MOPS-u i składasz wniosek o zasiłek rodzinny i dodatki. Do wniosku musisz dołączyć m. in.
- zaświadczenie o dochodach za rok 2009 Twoje i ojca dziecka.
- akt urodzenia dziecka/dzieci
- zaświadczenie od pracodawcy mówiące w jakim okresie udzielił Ci urlopu wychowawczego ew. na które dziecko,
- zaświadczeni od pracodawcy z którego wynika, od kiedy do kiedy jesteś zatrudniona
- kserokopia dowodu osobistego
- zaświadczenie z ZUS do urlopu wychowawczego z którego wynika, że pracodawca zgłosił Cię do ubezpieczenia (składasz wniosek w ZUS-ie o wydanie tego zaświadczenia i czekasz).
Jeżeli jeszcze nie pobrałaś dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, a dziecko nie ma jeszcze roczku, to możesz się o niego ubiegać. Potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza. Choć pewnie, już je mają. Było potrzebne do becikowego.
Nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć...
Wygląda to tak.
Wpierw Składasz wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego u pracodawcy. On nie może Ci odmówić (chyba, że kończy Ci się umowa). Masz prawo do 3 lat urlopu, możesz go wykorzystać w 4 całości, części lub ratach- nie więcej niż cztery raty. Jeżeli się zakwalifikujesz tzn. nie przekroczysz kryterium dochodowego 504,00 zł, to 2 lata mogą być płatne. Wniosek o wypłatę zasiłku rodzinnego i dodatku za urlop wychowawczy składasz w Mopsie.
Jeżeli kwalifikujesz się z Twoimi dochodami to wniosek możesz złożyć w tym miesiącu w którym rozpoczniesz urlop. Jeśli Twoje dochody należy uznać za utracone to wniosek składasz dopiero w następnym miesiącu. Potem czekasz na decyzję i kasę.
Wpierw Składasz wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego u pracodawcy. On nie może Ci odmówić (chyba, że kończy Ci się umowa). Masz prawo do 3 lat urlopu, możesz go wykorzystać w 4 całości, części lub ratach- nie więcej niż cztery raty. Jeżeli się zakwalifikujesz tzn. nie przekroczysz kryterium dochodowego 504,00 zł, to 2 lata mogą być płatne. Wniosek o wypłatę zasiłku rodzinnego i dodatku za urlop wychowawczy składasz w Mopsie.
Jeżeli kwalifikujesz się z Twoimi dochodami to wniosek możesz złożyć w tym miesiącu w którym rozpoczniesz urlop. Jeśli Twoje dochody należy uznać za utracone to wniosek składasz dopiero w następnym miesiącu. Potem czekasz na decyzję i kasę.
Dorcis dziękuję Ci bardzo za odpowiedz,dodatek do zasiłku rodzinnego już pobrałam i rodzinne mam też już przyznane na nowy okres wniosek złożyłam na początku września,teraz jeszcze ZUS i pracodawca :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję ,jestem zielona w tym wszystkim przy składaniu wniosku o becikowe trafiłam na bardzo miłą i pomocną panią i pytała o wychowawczy czy będe szła,ale wtedy jeszcze nie wiedziałam na 100% (miałam wracać do pracy ) i nie zapytałam jej dokładnie ,a szkoda (była naprawdę pomocna co raczej nie ma miejsca w urzędach )bo mogłam przy składaniu we wrześniu już była inna i nie była ani miła ani pomocna ,wręcz przeciwnie... ,niestety nie ma teraz dla mnie miejsca w pracy ,i dlatego chcę / muszę iść na wych. ale specjalnie mnie to nie" boli " bynajmniej dzieci odchowam trochę :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję ,jestem zielona w tym wszystkim przy składaniu wniosku o becikowe trafiłam na bardzo miłą i pomocną panią i pytała o wychowawczy czy będe szła,ale wtedy jeszcze nie wiedziałam na 100% (miałam wracać do pracy ) i nie zapytałam jej dokładnie ,a szkoda (była naprawdę pomocna co raczej nie ma miejsca w urzędach )bo mogłam przy składaniu we wrześniu już była inna i nie była ani miła ani pomocna ,wręcz przeciwnie... ,niestety nie ma teraz dla mnie miejsca w pracy ,i dlatego chcę / muszę iść na wych. ale specjalnie mnie to nie" boli " bynajmniej dzieci odchowam trochę :)
Do 31 grudnia zeszłego roku byłam zatrudniona w firmie "X" od marca przebywałam na wychowawczym bezpłatnym ( za dobrze zarabiałam w 2008 :) ) w listopadzie zatrudniłam się w firmie "Y" dokładnie od 2 .Jak składałam w lipcu o rodzinne i dodatek pani poradziła mi żebym wzięła od obecnego pracodawcy zaświadczenie o dochodach za grudzień 2009 gdyż w listopad miałam zatrudnienie od 2 i to nie jest pełny miesiąc ,a z poprzedniej pracy mam skserować swiadectwo pracy i dołączyć a ojca dziecka dziecka decyzje przyznania renty i zaświadczenie o niepełnosprawności i zakazie podejmowania jakiejkolwiek pracy ,tak też zrobiłam i tylko dlatego mi przyznali rodzinne w lipcu do pazdziernika ,3 miesiące ale zawsze coś tym bardziej jak macieżyński wynosi 460 zł :( ,jeżeli bym tak nie zrobiła to mogłabym pomarzyć o rodzinnym i musiałabym czekać do września.
Dla mnie to jeden wielki żart z tym Mopsem.Płacą za urlop wychowawczy jak kobieta ma umowe o prace ok do tego rodzinne.
Dlaczego więc kobiety które nie maja umowy i pobierają rodzinne nie mogą liczyć na żadną pomoc???
Przecierz kobieta po macierzyńskim moze wrócic do pracy a kobieta która nie pracuje i chcialaby isc do pracy nie moze bo nie stac jej na opieke czy to w żłobku czy opiekunke.
Dlaczego więc kobiety które nie maja umowy i pobierają rodzinne nie mogą liczyć na żadną pomoc???
Przecierz kobieta po macierzyńskim moze wrócic do pracy a kobieta która nie pracuje i chcialaby isc do pracy nie moze bo nie stac jej na opieke czy to w żłobku czy opiekunke.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Dziewczyny, tak dla sprostowania, to nie ma czegoś takiego jak urlop wychowawczy płatny. Jest DODATEK Z TYTUŁU OPIEKI NAD DZIECKIEM W OKRESIE KORZYSTANIA Z URLOPU WYCHOWAWCZEGO, ale żeby mieć ten dodatek trzeba mieć najpierw prawo do zasiłku rodzinnego...taki "bajer"...
Od dnia 1 listopada 2009 r. zasiłek rodzinny wynosi:
* 68 zł na dziecko w wieku 0 - 5 lat,
* 91 zł na dziecko w wieku 6 - 18 lat,
* 98 zł na dziecko w wieku 19 - 24 lat.
+ 400zł
Od dnia 1 listopada 2009 r. zasiłek rodzinny wynosi:
* 68 zł na dziecko w wieku 0 - 5 lat,
* 91 zł na dziecko w wieku 6 - 18 lat,
* 98 zł na dziecko w wieku 19 - 24 lat.
+ 400zł
I JESZCZE KOMU PRZYSŁUGUJE:
Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka. Przyznawany jest na okres zasiłkowy, który od dnia 1 listopada 2009 r. obowiązuje od dnia 1 listopada do dnia 31 października następnego roku.
Podstawą do nabycia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego jest spełnienie kryterium dochodowego, które w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 504 zł netto. Jeśli członkiem rodziny jest dziecko posiadające orzeczenie o niepełnosprawności lub umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności, kryterium dochodowe wynosi 583 zł netto na członka rodziny.
Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka. Przyznawany jest na okres zasiłkowy, który od dnia 1 listopada 2009 r. obowiązuje od dnia 1 listopada do dnia 31 października następnego roku.
Podstawą do nabycia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego jest spełnienie kryterium dochodowego, które w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 504 zł netto. Jeśli członkiem rodziny jest dziecko posiadające orzeczenie o niepełnosprawności lub umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności, kryterium dochodowe wynosi 583 zł netto na członka rodziny.
Ja właśnie czekam na decyzję ,na pewno nie przekroczyłam w zeszłym roku 504 zł ,jak składałam o rodzinne to po około tygodniu decyzje już miałam i zaraz po tym pieniądze,teraz mija 3 tydzień i decyzji ni widu ni słychu,czy oni jakoś inaczej rozpatrują wniosek o rodzinne a inaczej o dodatek (w tym wypadku wychow.) ?
Mamusiu zasiłek już mi przyznali na 2011 ,wniosek składałam na początku września.O zasiłek do wychowawczego złożyłam na początku listopada .Tylko się zastanawiam czy jakoś inaczej te wnioski rozpatrują bo o rodzinne decyzję otrzymałam po tygodniu od złożenia wniosku,składałam chyba 7 września a 16 już dostałam decyzję i około 22 były pieniążki na koncie.A teraz o dodatek do wychowawczego też złożyłam na początku listopada.
ode mnie żadali jeszcze:
- karty ciąży albo zaświadczenia o tym, że przebywałam pod opieką lekarską (nie mylę zasiłku rodzinnego z becikowym, nie nie ;) Zaświadczenie dawałam już przy becikowym, a teraz chcieli znowu)
- pit 11 za 2009
- od męża oświadczenie, że w 2009 nie osiągał dochodu z tyt. prowadzenia działalności gospodarczej i pit 28
- karty ciąży albo zaświadczenia o tym, że przebywałam pod opieką lekarską (nie mylę zasiłku rodzinnego z becikowym, nie nie ;) Zaświadczenie dawałam już przy becikowym, a teraz chcieli znowu)
- pit 11 za 2009
- od męża oświadczenie, że w 2009 nie osiągał dochodu z tyt. prowadzenia działalności gospodarczej i pit 28
a czy wiecie jak to jest jak za 2009 przekroczyłam próg i nie skaładałam o rodzinne a teraz jak skonczył mi się macierzyński i nie mam dochodów to mogę dostać rodzinne+wychowawczy czy musze czekac na nowy okres zasiłkowy i wtedy sie starac? bo patrza na dochody za 2009 a my teraz mamy mniej na osobe niz wtedy to jak to jest?
teraz za 2009 rok sie składa
Już tam wcześniej dziewczyny pisały co trzeba przynieść:
- wniosek
- dowód osobisty (ksero i oryginał do wglądu)
- karte ciąży albo zaświadczenie od lekarza (tak jak do becikowego) (ksero i oryginał do wglądu)
- akt urodzenia dziecka (ksero i oryginał do wglądu)
- zaświadczenie od Twojego pracodawcy o okresie zatrudnienia i okresie na jaki udzielił urlopu wychowawczego
- zaświadczenie z ZUS o tym, ze zostałaś zgłoszona do ubezpieczenia (w Zusie czeka sie na to 2 tygodnie)
- zaświadczenie z US o dochodach (Twoich i męża) z 2009 (w US czeka sie na to 10 dni)
- pit 11 od pracodawcy za 2009 rok (chcieli dlatego, że w zaświadczeniu z US nie było informacji z jakiego źródła pochodzą moje dochody) (ksero i oryginał do wglądu)
- dlatego, że małż miał w 2009 działalność gospodarczą chcieli Oświadczenie, że z tyt. działalności nie osiągnął dochodu i pit 28 (ksero)
Już tam wcześniej dziewczyny pisały co trzeba przynieść:
- wniosek
- dowód osobisty (ksero i oryginał do wglądu)
- karte ciąży albo zaświadczenie od lekarza (tak jak do becikowego) (ksero i oryginał do wglądu)
- akt urodzenia dziecka (ksero i oryginał do wglądu)
- zaświadczenie od Twojego pracodawcy o okresie zatrudnienia i okresie na jaki udzielił urlopu wychowawczego
- zaświadczenie z ZUS o tym, ze zostałaś zgłoszona do ubezpieczenia (w Zusie czeka sie na to 2 tygodnie)
- zaświadczenie z US o dochodach (Twoich i męża) z 2009 (w US czeka sie na to 10 dni)
- pit 11 od pracodawcy za 2009 rok (chcieli dlatego, że w zaświadczeniu z US nie było informacji z jakiego źródła pochodzą moje dochody) (ksero i oryginał do wglądu)
- dlatego, że małż miał w 2009 działalność gospodarczą chcieli Oświadczenie, że z tyt. działalności nie osiągnął dochodu i pit 28 (ksero)