Widok

Wątek dobrych książek.

Polećcie dobrą,książkę-najlepiej thrillery medyczne,ale nie pogardzę dobrym kriminałem,chętnie czytam o narkotykach,coś z rzędu "My dzieci z dworca Zoo"-dobra książka.
Na jesienne wieczory...lubię jeszcze jakieś pamiętniki np.Pamiętnik narkomanki/prostytutki.
Wieczory szare,noce bezsenne przyda się dobra książka.

Od siebie polecam dla czytaczy o mocnych nerwach thrillery medyczne Robina Cook "Oślepienie","Zabawa w Boga","Napad"
Holden Scott "Nosiciel",
Tess Gerristen "Chirurg"
Alex Kava "Trucizna".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rany....coś chyba masz z banią, skoro czytujesz takie paskudztwa...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Polecam bardzo :

Caleb Carr "Alienista"
Zygmunt Miłoszewski "Domofon"
Jean-Claude Izzo "Total Cheops, "Szurmo", "Solea"
Dzięki Vilette:)

Drogi trolu kwestia gustu,Ty wolisz Bolka i Lolka i nawet słowa nie pisnę,że to paskudztwo.
Poleć mi w takim razie coś co mnie zainteresuje,a nie krytykujesz mój gust.
Bardzo proszę, jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę :)
A i jeszcze jedno trolu,podejrzewam ,że żadnej z tych książek które poleciłam nawet w rękach nie miałeś,pomęczyłabym Cię jeszcze tytułami,czekam jednak na kogoś z kim pogadam o fabule.
Być może się mylę,może czytałeś,tylko skąd wtedy przeświadczenie że to paskudztwo?
Ale może Ty lubisz się tak dręczyć,nie wnikam,każdy wiesz... ma jakieś fobie.
Hej co taka cisza..polećcie coś.
michael o'brien "ojciec eliasz czas apokalipsy".
pozwolę sobie przepisac to, co powiedział o niej Sheldon Vanauken:
przeczytałem tysiace książek, a ta jest jedną z najwspanialszych. Mam nadzieję,że przeczytają ją tysiące ludzi i będą tak wstrząśnięci jak ja. Niektórych zachwyci jako thiller, bo rzeczywiście jest to thiller, lecz jednoczesnie powieść znacznie głębsza. Mamy tu miłość,i przyjazń, dramat , tragedię ale przede wszystkim wiarę."
Jeżeli lubisz sensację to:
http://www.empik.com/szukaj/produkt?author=Jeffery+Deaver&pl=on&category=book&gclid=CJ7484qBpLMCFYpY3godzUQAYQ
Tytułów nie będę wymieniał bo wszystkie są warte przeczytania.

Harlana Cobena - mnie najbardziej wciągnęła "Nie mów nikomu" ale inne też są ciekawe. Dobrze pisze też Alex Kava i Tess Geritsen.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze tylko dodam,że zanim zaczniemy wszyscy polecać "dobre książki" powinniśmy ustalić co to znaczy "dobre".
Czy te które stoją najwyżej w różnych rankingach?
Czy te, których autorzy otrzymali nagrodę Nobla?
Czy te, które możemy czytać w każdym miejscu i nie wymagają większego skupienia?
Co to w ogóle znaczy "dobra książka"?
Dobra książka to opinia subiektywna. Dobra, czyli taka, która podobała się MI i być może spodoba się komuś innemu również.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Tak. Zgadzam się, że każde z nas może mieć swoją listę dobrych książek.
Ale jeszcze jedno:
-czy dobra książka to taka, która czytamy przez pół nocy , bardzo nam się podoba, ale na tym kończy się nasza przygoda z dana lekturą?
- czy to taka książka, którą chcemy mieć na półce, przeczytamy ją jeszcze raz, dwa albo więcej.
A może i ta i ta jest dobrą książką, tylko że ta druga jest jeszcze lepsiejsza od tej pierwszej.
Ja rzadko sięgam po lekturę dwa razy. Tak jak po film.

Ale lubię mieć książkę na półce i czasami wracam do cytatów lub momentów.

Jeśli mnie książka wciągnie to faktycznie jestem w stanie czytać ją całą noc byle skończyć, byle wiedzieć co się wydarzy dalej.

Brzmisz jak antyspołeczny;)
"-czy dobra książka to taka, która czytamy przez pół nocy , bardzo nam się podoba, ale na tym kończy się nasza przygoda z dana lekturą?
- czy to taka książka, którą chcemy mieć na półce, przeczytamy ją jeszcze raz, dwa albo więcej."

To ja postaram się sprecyzować. Dobra książka to taka o której sądzisz że warto ją przeczytać. Subiektywnie.

Stanisław Lem
ja bardzo lubię książki Johna Grishama
chwilowy brak rozrywki
Cross Kavy polecam "Truciznę"
A Tess "Chirurga"Wspomianałam w pierwszym poście.

W pierwszym poście jest również typ ksiązek które uwielbiam,licze na dobry,mocny thriller medyczny.

Coben dobrze pisze,ale to kryminały.wiekszość mam przeczytanych.
Gdy byłam młodsza miałam szał na Agathę Christie.
Właśnie mi się przypomniał Nelson DeMille. Szczególnie "Córka Generała" i "Nad rzekami Babilonu". Bardzo dobra sensacja.
Grishama przede wszystkim "Czas zabijania". A thrillery medyczne to domena Robina Cooka.

Stanisław Lem
Potwierdzam. DeMille rewelacja.
Przeczytałam i Córkę Generała i Nad rzekami Babilonu. Córka Generała podobała mi się bardziej. Później oglądałam film z Trvoltą i nie podobał mi się:(

Czy tylko ja tak mam, że jeśli najpierw przeczytam książkę a później film, to jestem niezadowolona? Chyba jeszcze żadna adaptacja mi się nie podobała;/
TB też tak mam. Ilekroć czytam książki, a potem oglądam film jestem mega rozczarowan...
chwilowy brak rozrywki
Dokładnie Cross ma rację,dobra książka to taka którą przeczytasz więcej niż jeden raz i obojętnie czy jest ona bestsellerem czy nie.
Dobrze.
To polecę jeszcze coś (poza "ojcem eliaszem", którego nadal radze poczytać), co było i jest dla mnie "dobrą książką". Choć pewnie znacie to, bo nie należy do nowych tytułow:
wszystko Jurgena Thorwalda:
"Pacjenci"
"krew królów"
"stulecie chirurgów"
"kruchy dom duszy"
i cała reszta
Nie jest to thiller, choć niektóre rozdziały są mocniejsze od horrorów, a czytając poznajemy prawdziwą historię medycyny.
Nie lubię takich wątków. Wkurzam się, że doba za krótka a książki z drogie;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Toksyna jest fajna:)
Nie rozumiem jak można czytać książki więcej niż jeden raz. Nigdy to mi się nie zdarzyło. Czytam i to nie mało ale nigdy nie wracam. W książkach powala mnie czekanie co będzie na następnej stronie A ktoś może mi przeszkodzi i dowiem się jutro bo potrzebuję skupienia. Ja nie wracam właśnie dlatego. Może dlatego że nie mam zbyt wiele czasu tylko dla siebie:)
Ja czytuje niektóre książki więcej niż raz (nawet dużo więcej). Nie rozumiem co tu jest do rozumienia.
Tak samo lubię wyjeżdżać w te same miejsca ( bo bardzo mi się podobają). Jadę tam, choc dobrze znam każdy kąt. Tak np przez wiele lat było z jedną miejscowością w górach. Nie chciałam jechać do żadnej innej.
I to samo jest z książkami. Podoba mi się, więc prędzej czy pózniej do niej wracam.
a przewidywalność nie jest nużąca?
Nie. Często czytając książkę po raz drugi (trzeci) zwracam uwagę na coś czego nie zauważyłam za pierwszym razem. I nie przeszkadza mi zupełnie,że znam zakończenie.
Zresztą u mnie w domu wszyscy wracają do ulubionych książek, więc nie sądzę,że jestem wyjatkiem.
"My dzieci z dworca Zoo" przeczytałam około 4 razy,ostatni raz kilka lat temu dlatego teraz przeczytałabym ją ponownie,bo dużo faktów już nie pamiętam.

Jest taka ksiązka,nie pamiętam tytułu,godna polecenia,czytałam ją bardzo dawno temu,w kazdym razie facet wyciąga z kobiety narzady po czym zaplątuję ją w kokon pajęczyny.I ją również mogłabym przeczytać drugi raz.

Niedaleko mam bibliotekę,w tej w Pr nie mam już co czytać,poluję na my dzieci z dworca zoo,ale dostanę dopiero jak będzie jakaś przerwa w szkole,gdyż jest to szkolna lektura co wbiło mnie lekko w zdziwienie,gdyż gdy ja byłam w podstawówce wręcz zakazywano nam jej czytać,dość mocne fragmenty,jak chłopak oddaje się pedałom za działkę,o młodych prostytutkach,silnych twardych narkotykach,o śmierci,kurestwie itd.Czytał ktoś?
ja czytałam nawet mam, ale w moim rodzinnym mieście:)
Ewcia to jak będziesz w rodzinnym mieście to się usmiechnę co?
Dobra książka nie?
nooo:)
Oj dziewuchy , przecież wiem o czym mówicie. Tylko ja nie ma czasu:(
> Niedaleko mam bibliotekę,w tej w Pr nie mam już co czytać,poluję na my dzieci z dworca zoo,

Poprosiłem Mułka. Będziesz miała
A film chcesz?

> ale dostanę dopiero jak będzie jakaś przerwa w szkole,gdyż jest to szkolna lektura co wbiło mnie lekko w zdziwienie,gdyż gdy ja byłam w podstawówce wręcz zakazywano nam jej czytać,dość mocne fragmenty,jak chłopak oddaje się pedałom za działkę,o młodych prostytutkach,silnych twardych narkotykach,o śmierci,kurestwie itd.Czytał ktoś?

Ja, jakieś ćwierć wieku temu.

A że jest to teraz lektura - jakoś mnie to nie dziwi.
Postępy postępu...
Dewiacje stają się normą - a norma zostaje okrzyczana ciemnogrodem (jeśli nie faszyzmem)
Masz film? Pewnie że chcę.nie oglądałam.
Ale książka pewnie lepsza co?
Książki zawsze są lepsze niż ich filmowe adaptacje.

Stanisław Lem
> Masz film?

Jeszcze nie. Mój Mułek jest wyjątkowo opieszały.
Ale jak już się chłopina weźmie do roboty, to nie omieszkam podzielić się z Tobą Dobrą Nowiną :)

> Ale książka pewnie lepsza co?

Szczerze: nie wiem. Nie pamiętam czy oglądałem film. A jeśli oglądałem, to wieki temu. Jednak gdybym oglądał i wart byłby zapamiętania - to bym o tym pamiętał.
Książka wstrząsająca (jak na ówczesna czasy). Obecnie - trochę oderwana od realiów bo i nie ten Berlin i nie te narkotyki.

Tylko wszechobecny syf i qurestwo jakby takie samo :)
Tak, tak.

Czekam teraz na ekranizację 50 twarzy Greya;)

Chyba będzie ciężko mając na uwadze słabą fabułę książki i mocne sceny erotyczne. Tak by nie wyszła papka z dolnej półki filmów erotycznych.
@ChiChi - książka już jest.
Daj mi Twojego maila na priv
Ja tyż chcę;)
Mojego maila masz:)
@TB: mówisz-masz :)

:):) Ten z góry Ci wynagrodzi;)
@TB: póki co - słabo się stara ;)
ChiChi jakaś taka "zniknięta"
Czyżby spełniła groźbę i poszła spac o 20:00?
Niemożliwe;)
Pewnie czyta;)
Jestem...wiecie co znalazłam? Książkę Kokaina.Niezła ale bez szału.
To ostania książka autorki "Pamiętnik Narkomanki"przed popłenieniem samobójstwa.

Zaraz się zaloguję i podam Panu @
Tom Sharpe:
"Wilt", "Alternatywa według Wilta", "Odjazd według Wilta"- polecam, jeśli macie ochotę się pośmiać, ja w każdym razie nie mogłam się powstrzymać :)
sadyl
książka zarąbista
a film wyłączyłem po 20 min
może za duże oczekiwania
ale to kwestia gustu
Howard Pyle "Robin Hood" (nie "Wesołe przygody Robin Hooda").
Po trzecim przeczytaniu książki, na wewnętrznej stronie tylnej okładki zacząłem wpisywać daty przeczytania książki. Do dzisiaj prawie zapisałem całą stronę!!!
To jest mój rekord (poziom książki, to sprawa dyskusyjna - de gustibus non est disputandum).
Czyli można, ale to mój (i tylko mój) sposób na chociaż chwilowe odizolowanie się od otoczenia.

Tak przy okazji: polecam czytniki ebook'ów. Opierałem się długo, nie wyobrażałem np. sobie siebie trzymającego tablet przy śniadaniu. Teraz żałuję, że tak późno zacząłem z nimi się przyjaźnić.
Książki Joyce Carol Oates. "Córka Grabarza", albo "Moja Siostra, moja Miłość". Emocjonalnie ciężkie, mimo wszystko warto.
No i cały cykl "Pieśni Lodu i Ognia" łyknęłam ostatnio. Bardzo zacne :) Pomimo ogromnego mrowia postaci, których bez załączonej rozpiski trudno byłoby spamiętać :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
Jest mnóstwo takich książek, do których wracam... i takich które wryły mi się w pamięć. Zastanawiałam się...Są dwie..:) do których mam nadzwyczajny sentyment... W pewnym sensie są dla nie szczególne...
Bohdan Arct - 'Kamikadze - boski wiat' i Ethel Lilian Voynich 'Szerszeń'.
Mocno wyświechtane egzemplarze w mojej biblioteczce...wielokrotnie klejone...
Sięgnęłam po nie będąc nastolatką i...zostały ze mną do dziś.
"Dzieci z dworca ZOO" czytałam lata temu, jeszcze w podstawówce. Film oglądałam, ale zdecydowanie bardziej wolę książkę. "Pamiętnik narkomanki" pożyczyła mi kiedyś ciotka - chętnie przeczytałabym jeszcze raz. Z podobnej tematyki polecam "Ćpuna" Melvina Burgessa.

Z książek na faktach, obyczajowych, polecam "Skradzione życie" Jaycee Dugard. Książka opowiada o dziewczynie porwanej w wieku 11 lat, a przez następnych kilkanaście więzionej.

"Jeździec Miedziany" (plus dwie następne części) Paulliny Simons. Miłosna historia Amerykanina i Rosjanki. Akcja toczy się w trakcie II wojny światowej, pokazuje głód, śmierć, ludzką bezradność.

Książki lekkie, aczkolwiek wielotomowe. Trochę romanse, do tego w świecie magii, wiedźm i czarnoksiężników. Sagi Margit Sandemo: "Saga o Ludziach Lodu" (47 tomów), "Saga o Czarnoksiężniku" (15 tomów) i "Saga o Królestwie Światła" (20 tomów).

Hit mojego męża :"Achaja" - sama obecnie czytam, więc na temat tej książki wypowiadała się jeszcze nie będę.

Mój absolutny hit: "Bóg zjawia się incognito" Laurenta Gounelle'a. Książkę trudno opowiedzieć. Opowiada o młodym Amerykaninie z pasmem życiowych niepowodzeń, które stara się przezwyciężyć z pomocą zupełnie obcego mu mężczyzny. Książka zdecydowanie psychologiczna, z której można się wiele nauczyć. Obecnie poluję na drugą książkę tego autora, ale niestety w większości księgarń jest niedostępna.
Wiele kobiet marzy o rycerzu w lśniącej zbroi. Ale większość musi zadowolić się giermkiem
w dziurawych skarpetkach.
Dzięki Nola :)
Jutro się przejadę do biblioteki i coś wypożyczę z polecanych przez Was.
John Grisham "Czas zabijania"
Sadyl dziękuję za książekę:)
polecam INKWIZYTOR lecz nie moge przypomniec sobie autora...
Inkwizytor - Patricio Sturlese
Zgadzam się z Vilette: "Wilt" Toma Sharpa to rzecz przetotalna i najlepsza na świecie;) Od siebie polecam " Sprawiedliwość Owiec" Leonie Swan -świetny i przezabawny kryminał filozoficzny, gdzie owce rozwiązują najbardziej zagmatwana sprawę detektywistyczną;))))))))
sprawiedliwość owiec czytalam...
O, jest ktoś, kto też czytał Wilta ;) Nawet Ktoś i Kasandra ;)

Sprawiedliwość owiec też czytałam, bardzo dobra książka. Z polskich kryminałów polceam Mariusza Czubaja : "21;37", "Kołysanka dla mordercy" i "Zanim znowu zabiję".
Ja polecam książki Stephena Kinga. Głównie takie tytuły jak " Jak pisać i "Komórka"
"Z podobnej tematyki polecam "Ćpuna" Melvina Burgessa."

Czytałem. Uważam że książka jesz zupełnie nijaka.

Ja polecam:
Betty Mahmoody "Tylko razem z córką"

Immaculee Ilibagiza, Steve Erwin
"Ocalona, aby mówić."

Bardzo ciekawe opowieści.

Stanisław Lem
tak a propos pamiętników to polecam też " ja Ozzy" biografię Ozziego Osbourna. Rzecz kompletnie kosmiczna ;)
Stephena Kinga thrillery medyczne mam już przeczytane.
Teraz czytam Alex Kava "Granice szaleństwa" zaczyna się od razu z gruber rury,to dobrze nie lubię nudnych początków.
Ja trochę z innej beczki
"Niezawinione śmierci " Williama Whartona .
Książkę przeczytałam ponad 5 razy, potem pożyczyłam
i już nie wróciła. Trochę lżejsza tematyka ,ale warto pożyczyć
Erich Segal "Nagrody"
Gadaj z głupim to Cię osr*.
W ten długi weekend zdążyłam przeczytać dwie.
Jeden kryminał i szczerze szału nie ma mimo,że książka sprzedala się w milionowym nakładzie,recenzje ma świetne. Tytuł "Dom na pustkowiu"
Andrea Maria Schenkel.Dla mnie słabe.

Ale za to "Oznaki życia" Robina Cooka poprawiły mi humor,coś dla mnie.Polecam.
Przekręty w klinice niepłodności,dużo o in vitro,zamieszane triady z Chin.
Kryminał połączony z thrillerem medycznym.
byłam w szoku co oni robią w tych klinikach by tylko kobiety nie zachodziły w ciążę i jak najwiecej próbowały metod in vitro.
Chińska mafia i ich sposoby,najbardziej podoba mi się w tej książce to,że miejsca opisane w niej są prawdziwie,czy to akcja w Australii czy w Bostonie,w Chinach.
ja "niestety" siedzę w kasiążkach, ale czysto medyczno-kosmetycznych :) własnie czytam horror o pasożytach... bleee.
Na normalne ksiązki nie mam czasu:/
To i ja chętnie podzielę się moimi ulubionymi tytułami (choć jak mówi mój przyjaciel:"Jak lubisz takie książki to jakże musisz mieć beret zryty") ;-D Oczywiście odbieram to jako komplement...
A oto i one:
ULICA - Daniel Odija
DZIECIĘ BOŻE - Cormac McCarthy
GDY OŚLICA UJRZAŁA ANIOŁA - Nick Cave

wymienialiście też jakieś "narkotykowe" to ode mnie:
HEROINA - Tomasz Piątek
GADY - Mirosław Sokołowski

a tym którym się czytać nie chce polecam filmy:
NIEODWRACALNE - z Monicą Bellucci i Vincentem Cassel
REQUIEM DLA SNU
TRAINSPOTTING
EFEKT MOTYLA (lżejszy)
mogę polecić książki Jonathana Carrolla, bez różnicy który tytuł, choć jedne są lepsze a inne słabsze. Żadną się jednak nie zawiodłam.
Skończyłam dziś nad ranem,na raz ją przeczytałam,niby horror"sfinks"
Grahama Mastertona,dosc ciekawa,zwłaszcza zainteresował mnie ten lud Ubasti i ich zwyczaj.Dobra książka.

Teraz zaczełam Alex Kava "W ułamku sekundy",zaczyna się dosc ostro więc noc zarwana.

Byłam w bibliotece więc mam kilka dobrych książek,będę polecała na bierząco.

A i jeszcze Alex Kava "Zabójczy wirus".O wirusie eboli.Polecam.
Elly Griffiths i jej Szlak kości oraz Janusowy kamień.
Również Kathy Reichs i jej bohaterka Tempe Brennan są godne uwagi.
od siebie polecam Intruza S. Meyer, Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki, Delirium, oraz drugą część, Pandemonium, i Seretyny język kwiatów.
Polecam najnowsza ksiazke W.Manna, przednia zabawa!
witam kółko czytelnicze :)
a ja ostatnio czytałam Smitha "Łowcy diametów" moze nie tak pasjonująca jak "okrutna sprawiedliwość", ale fajnie się czyta
teraz z kolei czytam "śmiertelny chłód" C. ceder polecam :)

A czy można polecić tu coś, co wywołuje salwy śmiechu?
Tu można polecić wszystko co uważa się za warte przeczytania.

Stanisław Lem
Jak Cię czytam Cross to mam ochotę odpowiedzieć "tak, tato" :D
Przepraszam. :D
Ale dziękuję za odpowiedź. Faktycznie wyszłam na osobę mającą problemy z czytaniem za zrozumieniem.
No to polecam.
"Misjonarze z Dywanowa" Włądysława Zdanowicza.
Tytuł może być trochę mylący, okładka nie wskazuje na zabawną opowieść oraz na obraz wojska widziany z zupełnie nieznanej mi dotąd perspektywy.
Ostrzec mogę jedynie przed czytaniem jej w skm tudzież innym środku komunikacji publicznej. Wywołuje ona niekontrolowane wybuchy śmiechu. Ja się nie hamowałam i nie powstrzymywałam ale mam nadzieję, że mało osób z forum mnie w tym stanie widziało a tym bardziej będzie kojarzyło. Chociaż wariatów wokól nas nie jest mało.
To tak abstrahując.
Ps. Książka nie jest droga a kupiona w księgarni autora będzie opatrzona w dedykację. Niektórym to robi. Mi zrobiło w każdym razie.
"Jak Cię czytam Cross to mam ochotę odpowiedzieć "tak, tato" :D"

Czyżbym był aż tak apodyktyczny? ;)

" Wywołuje ona niekontrolowane wybuchy śmiechu. Ja się nie hamowałam i nie powstrzymywałam ale mam nadzieję, że mało osób z forum mnie w tym stanie widziało a tym bardziej będzie kojarzyło."

Dlaczego? Czyżbyś z uśmiechem na ustach wyglądała aż tak strasznie?
:)

Stanisław Lem
Kobieta uśmiechnięta jest o 50% ładniejsza, a mężczyzna sprawia wrażenie o 50% mniej apodyktycznego.

:)) Nie znam Cię więc nie mogę ocenić czy jesteś apodyktyczny ale... a może właśnie dlatego, że się nie znamy tak odbieram Twoje "pouczenia". Nie powiem bo jak czytam te komentarze to się uśmiecham. Po prostu mam wrażenie, że wbijam "kij w mrowisko" a ty się łapiesz na haczyk :)) TAka mała prowokacja. Miłe, że tak reagujesz. :))
Co do usmiechu... podobno jest ładny. Ale nie mi akurat to oceniać. Zresztą każdy kto się uśmiecha (pomijam szyderczego uśmiechu) wygląda łądnie. A zreszta... ja się uśmiecham calą sobą, ustami, oczami...
Za dużo o sobie powiedziałam. END. :))
"...a może właśnie dlatego, że się nie znamy tak odbieram Twoje "pouczenia".
To nie są pouczenia. Zadałaś pytanie a ja na nie odpowiedziałem.

"Nie powiem bo jak czytam te komentarze to się uśmiecham.
Cieszę się że wywołałem uśmiech na Twojej twarzy. :)

"Po prostu mam wrażenie, że wbijam "kij w mrowisko" ..."
Pytaniem o książki?

"Co do usmiechu... podobno jest ładny. Ale nie mi akurat to oceniać. Zresztą każdy kto się uśmiecha (pomijam szyderczego uśmiechu) wygląda łądnie. A zreszta... ja się uśmiecham calą sobą, ustami, oczami..."

Uśmiechaj się jak najwięcej. Ten kraj zdecydowanie cierpi na deficyt ludzi uśmiechniętych. :)

Stanisław Lem
Za odpowiedź dziękuje, za uśmiech także. Pytanie zadałam nie tylko z czystej ciekawości. W temacie jest mowa o dobrej książce ale zaraz dodane, ze jakieś thrillery więc wolałam się dopytać. A z drugiej strony samo moje pytanie było tym kijem czy tam właśnie małą prowokacja (chociaż nadużywam teraz znaczenie tego słowa) skoro pierwsze zdanie Czekoladki brzmiało "Polećcie dobrą,książkę".
Nie wiem czy to nie brzmi i jak masło maślane.
Zbi9eram się do pracy więc życzę miłego dnia i pozdrawiam.
za literowki i wtrety przepraszam, naprawde sie juz spiesze
"Nie wiem czy to nie brzmi i jak masło maślane."

Tylko odrobinę. Jak się mocno skupię to kumam o co Ci chodzi.
:))))

Stanisław Lem
Tej nocy przeczytalam "Twarz Sary" ciekawa książka.
O tym jak gwiazda rocka ukradła twarz młodej dziewczynie by ją sobie przeszczepić,gdyż z jego twarzy nie zostało już nic po licznych operacjach plastycznych.
Cross specjalnie dla Ciebie :)

image

Niestety pożarło pierwsze literki :(

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polemizowałbym, czy umiejętnośc czytania "od tyłu" czy "do góry nogami" jest rzeczywiście bezużyteczna.
Mi się kilka razy w życiu przydała ;)
Moje dziecię pisało TAK do 8 roku życia :)) Dziś pięknie maluje :) może ma to jakiś związek.. ;)) Więc chyba niezupełnie 'bezużyteczna' :)))))
ja polecam Ci @letni_a "Natalii5" jeśli chcesz się pośmiać
albo niektóre wątki na forum ;)

Paweł Mossakowski "Ciało lotne"- też można się nieźle pośmiać :))
V. poszukam tej pozycji :)

Jakby co to jest u mnie na półce ;)
@Vilette to pamiętaj o mnie przy okazji jakiegoś forumowego spotkania bądź ewentulanej kawy/herbaty/piwa na mieście :)

@M_tucha
Będę pamiętać, a na kawkę zawsze chętnie się wybiorę :)
To dodam "Szalone Życie Rudolfa" Joanny Fabickiej. Napisała też "Sex i inne nieszczęścia" ale choć tytuł rewelacyjny to książka taka sobie.

*M_Tucha :)) nie wątpię, że tu też wesoło
Dobrej nocy
Właśnie zaczynam,bo nikogo nie ma na hp Graham Masterton "Piąta czarownica",dam recenzję,zaczyna się..uuuu słabo.
Spróbuj nowego Jeffrey Deavera - "Twój cień", o stalkerze prześladującym piosenkarkę country. Dostałam ostatnio do recenzji, niezła :)
polece ci książke ''kochankowie z placu st francois'' beaty katarzyny tyszkiewicz -dostempna droga internetowa wydawnictwo radwan, sex ,pożądznie ,miłosc i nienawisc ,czyli proza zycia ..
Marva czyli to co po thrillerach medycznych lubię najbardziej.
Dzięki,przeczytam:)

Coś z tego typu ksiązek co poleciła Marva- Klub niewiernych żon,bogate,znudzone żony uwikłane w morderstwo,seks,zdrada,zabójstwo i bogate panienki co nie mają nic do roboty,czytałam dość dawno i nie pamiętam autora,ale książkę gdzieś mam.
"A" a tę książkę o tym stelkerze ktoś polecał,ale tam była prześladowana jakaś piosenkarka,może to ta,też lubię tego typu ksiażki.

Diabeł ubiera się u Prady

Andrea Sachs, dziewczyna z małego miasteczka, poszukuje w Nowym Jorku pracy w branży dziennikarskiej. Nieoczekiwanie zdobywa posadę asystentki u Mirandy Priestly, wpływowej redaktor naczelnej miesięcznika Runway. Szybko przekonuje się, że Miranda to klasyczny szef z piekła rodem...

Wątek dobrych książek.

co wam wpadło do ręki do czytania przez te ostatnie dwa miesiące ??
Leif GW Persson "Linda.Historia pewnej zbrodni".
świetna trylogia milenium , camili lacberk wszystkie części łyknęłam jednym tchem a jest ich bodajże siedem, cień wiatru świetna tajemnicza książka
"Urojenie" Janusza Koryla - dobrze napisany thriller, ciekawy, zaskakujący. to mogę na pewno polecić ;). Przy okazji, radzę samemu przejść się gdzieś gdzie jest duży wybór książek (empik na przykład?) i poszukać czegoś odpowiedniego - to działa najlepiej. Większość perełek które sam odkryłem przeszukując półki z książkami nie znalazłbym z polecania kogokolwiek. potem człowiek po przeczytaniu ma taką satysfakcje, że sięgnął po coś oryginalnego, innego niż wszyscy a bardzo wartościowego. pozdrawiam

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (777 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (5 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

do góry