Widok

Za krótkie pasy z tyłu by prawidłowo zamontować fotelik

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś się z tym spotkał?
Nie wiem czy to kwiestia samochodu (Honda Civic r.2000) czy fotelika (Chicco). Nie da rady u nas zamontować fotelika tyłem do kierunku jazdy, nie starcza pasa by zahaczyć go o mocowanie za oparciem, przodem da się jak najbardziej... Montraż na przednim siedzeniu nie wchodzi w rachubę, bo nie da się wyłączyć poduszki.
Musimy chyba zmienić fotelik, zwłaszcza, że latem planujemy wyjazd na wakacje.
image

image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hmmmm dziwne ale ja miałam podobnie ale pote okazało się że źle go montujemy :*
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to raczej nie wchodzi w grę. Widziałam jak to wygląda u Martek, bo też się dziwili, że u nas nie można tyłek i próbowalismy z mężem kilka razy po lewej i prawej stronie i pas nie sięga...
image

image

skąd jesteś? jeśli mozesz podjechać na Gorną Orunię to mam fotelin x-lander 0-13 to bys przymierzyła czy pasuje.
Jeśli by pasował i byłabyś zainteresowana to jest on na sprzedaż, ale nic zobowiązującego. Po prostu przyjedź i zobacz, czy uda ci się go zamontować. Pozdrawiam.
image
---
w razie czego służę pomocą przy montażu :-) Myśmy mieli kłopot z Romerem 0-18, w końcu okazało się, ze za duzo "dziurek" chcemy pasem zahaczyć.
image
---
Jestem z Wejherowa... ale może wybralibyśmy się z wizytą do znajomych w weekend i przy okazji wypróbowalibyśmy czy pasuje. Porozmawiam z męzem i dam znać, ok?
image

image

Jasne. Pozdrawiam serdecznie.
image
---
Założyłam podobny wątek, ale coś mi nie przeszedł.
Mam podobny problem, tylko że ja zapinam choć mam straszny problem bo z przodu to w suie na styk udaje mi się zapiąć. Dosłownie co do centymetra a mam fotelik maxi cosi cabrio fix. Jedyne co zauważyłam, że łatwiej zapnę pasy tylko wtedy kiedy złożę daszek inaczej pas nie przejdzie mi.
I co najciekawsze również mam japońca ;) więc chyba japończyki mają dość krótkie pasy.
Jak mogę coś doradzić, popróbuj w różnym nachyleniu zapinać fotelik. Ja kombinowałam strasznie, ale udało się, choć z przodu muszę fotel przesunąć na maxa do tyłu.

P.S. w japońskich autach często można samemu wyłączyć poduszkę, podjedź na warsztat zapytać, czy mas zopcję wyłączania poduszki, a jak nie to oni odłączą Ci
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Madzia, przy najbliższej okazji też spojrzymy na sprawę. I może spróbujemy czy nasz pasuje do Waszego samochodu? Czy to wina fotelika czy pasa..
imageimage
w naszym foteliku są 2 opcje montażu - przy długich i przy krótkich pasach :)

ale jak Mąż wiózł kumpelę z Jej córą(w ich foteliku Maxi Cosi) to też nie można było przypiąć - bo fotelik dostosowany tylko do długich pasów :P
P.S. też mamy japończyka ;)
Właśnie Martek, może spróbujemy Wasz do naszego i nasz do Waszego, zobaczymy w czym problem....
image

image

Pewnie. Tylko teraz Marcin jest w pracy i nie ma samochodu :)ma od środy do piątku nas nie będzie. Więc chyba dopiero w weekend się uda.

Co jutro robicie? :)))
imageimage
MadziaH to ammy ten sam problem, chociaż foteliki i auta mamy inne, fotelik-mamy z kompletu do wózka etc...,a auto to Ford. Jak był mąż to potrafił zapinać Juniora a ja nie umiem-pas jest za krótki..., jeżeli siedzi przodem do kierunku jazdy to jest ok, ale tyłem to lipa....
image

fotelik vulcano bebetto
image

Czyli więcej z nas ma ten problem. Kurczę to bezsensu, ile człowiek się nasapie żeby zapiąć.
Nikt nie pomyślał o przewożeniu dzieci w foteliku.

Kasia31, gdzie tam..., znajoma kupiła super wypasiony fotelik (czytaj dużo kasy zapłaciła, bo niby im więcej zapłacisz tym lepszy jest sprzęt), okazało się, że dziecko nie może usiedzieć w nim 15 min..., ma jakieś takie straszne "ciężkie"stelaże...........
image

Ja miałam dokładnie ten sam problem z krótkimi pasami z kolei w Matizie. W serwisie powiedzieli że taki problem jest w kilkunastu autach, zaproponowali wymianę na dłuższe. Także jest możliwa taka sytuacja niestety:(
image
image

image
Dzwoniłam do kumpeli która też ma Hondę Civic i u nich bez problemu się zapinał, co prawda Maxi Cosi. Dzwoniłam też do kumpeli, która miała Golfa i Nissana i fotelik jak nasz i też bez problemu...Zgłupiałam... :)
image

image

Może różne wersje aut są produkowane z różną długością pasów:/
image
image

image
ja też nie umiałam zapiąć fotelika a miałam wtedy passata i fotelik maxi cosi cabrio a póżniej wzięłam się na sposób i na maksa wyciągałam pas najpier zapinałam pożniej "wciskałam fotelik w siedzenie" i przeladałam pas przez fotelik kilka razy i dawałam rade. mopjemu mężowi to lepiej szło i nigdy nie miał problemu.
image

Rozwiązanie - niestety dość drogie.

PRZEDŁUŻACZ DO PASÓW

http://allegro.pl/item864864438_przedluzacz_pasow_bezpieczenstwa_60cm_carpoint.html

:D
Podbijam, żeby nie przeoczyli zainteresowani:)
Mój mąż jeździ VW jak tylko odbierze z warsztatu sprawdzę jak fotelik zapina się w jego aucie.
U mnie zapiac zapnę fotelik, ale z przodu tylko wtedy jak fotel pchnę na maxa do tyłu. Dosłownie co do centymetra starcza pasów, żeby zapiąć fotelik. Zastanawiam się jak to będzie w sytuacji kiedy dzidzia podrośnie bo przecież ten jeden pas idzie przez środek fotelika a u mnie w tym miejscu pas jest bardzo naciągnięty.

Natomiast z tyłu również zapinam ledwo ledwo. No nic, może więcej wprawy trzeba mieć w zapinaniu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

do góry