Widok

Żywienie półrocznego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Musze sie poradzić:
moja córcia je 4 razy na dobę:
6:00 - 200ml NAN
10:00 - 200ml moje w butli
14:00 - 200ml NAN (pomału włączam obiadki i daję pół słoiczka + 100ml NAN)
18:00 - 200ml moje w butli

Czy dobrze robie? jak postępować o 14? dawać cały słoik?
ile dodatkowo soku (jabłkowy i marchewkowy pije jak dzika) moze wypić w ciągu dnia?
Czy "ustawiać" ją na 3 posiłki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dobrze karmisz - ja dawałam jeszcze o 22 mleczko bo od 18 do 6 rano to trochę dluga przerwa , (prawda ??) - na 3 posiłki to jeszcze długo przyjdzie ci czekać - dzieci do 3 roku życia mają raczej więcej niż 3 posiłki :-)
ze słoiczka dajesz tyle ile chce - możesz pół wyłożyć na miseczkę a resztę do lodówki i masz na pózniej jeszcze
Jeśli chodzi o picie to nie przesadzałabym ani z sokiem jabłkowym ( jest kwaśny) ani z marchewkowym ( nadmiar karotenu) - jeden dziennie wystarczy - postaw raczej na wodę - szczególnie w te upały :-)
Uważaj tez na soki w podróży bo momentalnie potrafią skisnąć :-((w ten upał.
Dzieci butelkowe zwykle chcą pic ok. 0,5 h po posiłku wiec niech pije :-)
Moja córka ma troszkę ponad pół roku i karmię ją podobnie. Tzn. ok. 6.00 180 ml mleka
9-10 deserek lub 180 ml mleka (jak jest deserek to ok. 12 mleko)
13-14 obiadek - słoiczek ale z reguły nie zjada całego ok godzinę później mleko
18.00 180 ml mleka
i po kąpieli ok 20.30 też 180 ml mleka (nie zawsze wypija całość)
Co do soku to ja nie daję Małej - poję ją wodą. W te upały dostaje tyle ile chce, natomiast wcześniej pediatra mówiła, że powinno pić tyle wody i innych napojów w ciągu dnia ile zjada mleka na jeden posiłek (tzn. u Ciebie 200 ml)
może i długa przerwa 18-6...ale moja niunia zasypia o 19 i śpi do 5
mag - to Twoja córcia dużo je - 5xmleko, deserek i obiadek?...ja postanowiłam zastąpić jedno karmienie (czyli mleko) obiadkiem a nie dodać jako kolejne....i właśnie nie wiem czy dobrze...nie chce jej przekarmić...i tak jest "papuśna"
Mała nie zjada tak jak powinna 210 ml mleka tylko 180 ml (pediatra powiedziała, że lepiej częściej a mniej bo Mała ulewała). Posiłków ze słoiczków z reguły nie zjada całych. Ja się cieszę, że ma apetyt :) urodziła się z wagą 2800, a w tej chwili waży 7600 i jest dość długa (ponad 70 cm - wzrost po tacie :)) także do papuśnych nie należy.
ale masz na myśli 180+6 łyżeczek mleka? to wychodzi 200ml...no tak..bo po 6 m-cu to niby podają, że 210ml + 7 łyżeczek to wyjdzie ok.240ml
Dokładnie 180 ml + 6 łyżeczek. Tak jak napisałam Mała nie zawsze zjada całość. Czasem zostawia 20, 30 ml wtedy jej nie wciskam.
u nas wyglada to tak:
9-9,30 - 150 ml mleczka
13-14 obiadek mały słoiczek cały
17 - deserek cały mały słoik albo jogurcik nestle
19 - 150 ml mleka
23 - 150 ml mleka
u mnie pisząc 200ml miałam na myśli 180+łyżeczek mleka
6 miało być:)
Kurczę, to moja Mała po deserku albo obiadku szybciej się głodna robi
Sara03 a nie boisz się, że Mała dostaje za mało witamin itp, które są w mleku? Czy karmisz jeszcze naturalnie?
mag - ale moja mala wiecej nie zjada, no i nalezy do tych pultaśnych maleństw i nawet pani dr pow zeby nie dawac jej na razie wiecej niz 150 ml mleka jak nie wypija tylko wiecej warzyw i owoców - to tez ma witaminki :-)
jak na półroczne dziecko to po 200 ml to bardzo dużo pije mleka
U nas wygląda to tak, (karmię piersią)
5-6 mleczko
ok 9 mleczko
12 deserek - duży słoik owoców 190g lub jogurcik nestle + mały słoik owoców, zazwyczaj chce jeszcze pierś albo po jakieś godzince
16 obiadek - duży słoik
19 - troszkę mleczka
21 - kaszka
Uuu jak na to patrzę, to widzę, że córce dopisuje apetyt :) Ale wszystko z nią wporządku :) . Teraz waży 9200 i jest dłuuga, ale fałdki oczywiście ma hehe ;) Zresztą urodziła się duża, także wszystko ok
A kiedy rozpoczęłyscie wprowadzanie? Byłam u dobrgo pediatry- polecany na forum- i ze wzdględu na wyniki badań krwi mam wprowadzić zupki za 2 tygodnie. Po jednej łyżeczce dziennie narazie.

No i sie zastanawiam bo starsza córa miała 5,5 miesiąca jak cokolwiek- chyba marchewkę- dostała...
Cytrynka007 - no może i dużo, ale urodziła się malutka 2540g i teraz chyba nadrabia:) poza tym ona nawet po 200 ryczy jak jej się skończy:)

MamaMarty - zaczęłam wprowadzać od ok.5,5 m-ca - troche po swojemu, bo pediatra jedynie zasugerowal zebym juz dawała "zupki" - no i daję jej już po pół słoiczka nawet. wcina wszytsko (nawet takie "świństwa" jak dynia+ziemniaczki, szpinak+ziemniaczki)
moje bliźniaczki będą miały wtedy 3,5 miesiąca........

sama nie wiem... mam nadzieje że wie co mówi- pediatra :)
MamaMarty ja zaczęczałam wprowadzać jak Inga miała 3,5 m-ca. Miała mega apetyt i rwała się do naszego jedzenia. Poza tym, po wprowadzeniu stałego pokarmu kupki się uregulowały i zrobiły "normalne". Wcześniej cały czas coś było nie tak.

Inga pije duuużo płynów. Woda z odrobiną soku, bądź kilkoma ziarenkami herbaty - tak dla smaku - bo wtedy więcej wypija. W takie upały jak dzisiaj, nie muszę jej dodawać nic i pije czystą wodę.
Nie znam się aż tak, ale trochę chyba szybko...
Oczywiście, za zgodą lekarza wprowadziłam jej jedzonko :)
U nas to wygląda tak:
6 rano 120-150 ml mleka
9 rano słoiczek z deserkiem
11-sta mleczko około 120ml
15-sta obiadek
18-sta mleczko 120ml
20:30 kaszka 90-120ml

Czyli w sumie 6 posiłków, ale w tym deserek, po którym córka szybko jest głodna, choć nie ma co sie dziwić, to owoce więc długo nie trzymają :)

Teraz córa je troszke inaczej bo upały i pluje mi mlekiem, więc je więcej deserków :)
Ma 6,5 miesiaca
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
No własnie. Ale jak mają się jej unormować poziomy..
Sama nie wiem. Jutro jeszcze raz zapytam
MamoMarty jeśli piszesz o dr B to ona tak ma, że szybko wprowadza inne jedzonko :)
Moja Ami miała 2,5 miesiąca jak zaczęła dostawać po łyżeczce jabłuszka :)
3,5 miesiąca jak wprowadziłam jej marchewkę :)
4 miesiące jak jadła wszystko z warzyw dozwolonych w tym wieku :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
To ja (mag) tylko już zalogowana :) Fakt, grunt żeby nie przekarmić i nie zagłodzić. Najważniejsze, że dzieci zdrowe i szczęśliwe
image
Kasiu, no to mysle ze wprowadze :)
Do Kasi- przepraszam że nnt- Ty masz matę TL tropikalną wyspę prawda? Gdzie ją kupowałaś?
No ja daję 200ml mleka (180+6łyżeczek) i tyle też mojego, bo sugerowałam się wytycznymi z opakowania NAN - nie wiedziałam ile mojego pokarmu ściągać i zrobiłam tak jak mówi ulotka, że w 5 i 6 m-cu 180+6
Ale widzę, że rzadko u kogo dziecko aż tyle pije...hmmm...ja od początku ściągam mój pokarm i daje w butli i od początku daję tyle ile sugeruje opakowanie...
jak się karmi piersią to pediatrzy sugerują na żądanie.
Ja to końca 6-tego misiąca planuje tylko piersią - tak często jak sobie księciuniu zażyczy. Nawet żadnej wody czy herbatek bo kompletnie nie ma takiej potrzby dla dziecka.

skoro ty ściągasz swoje i podajesz butelką to ile... Co znaczy ile sugeruje opakowanie:) że niby może całą butlę?
image

aaa ok :) sory doczytałam dokłądniej poprzedni post :)))

swoje to według uznania według mnie:) Ulotka podaje proporcje modyfikowanego a ono ma zupełnie inne proporcje składników, inny skład:)
image

nie wyobrażam sobie podawać swojego w butli "na żądanie"...bez sensu...musialbym sie na 24h/dobe chyba podłączyć do laktatora....
w sumie nie tego dotyczył mój post.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

do góry