Widok

może jednak któraś ma - pielęgniarka, czerwony kapturek, biedronka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, może jednak któraś z was ma strój karnawałowy dla 3-4 latki. Mam dla niej strój z zeszłego roku ze zlobka, ale to rożowy elfik ze skrzydlami, a chciałam i córcia w sumie też coś inego, a mianowicie pielegniarkę, czerwonego kapturka lub biedroneczkę. Wiem, że jest tu wątek jak zrobić stroje, ale nie mam maszyny ani zdolności by zrobić np. czepek kapturka :( W ostateczności pójdzie przebrana za elfika. A bal juz w poniedzialek. mój mail; simka@interia.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
za pielęgniarke przecierz możesz ubrać ja w białe rajstopki bialą spudniczke i biała bluzeczka kupic gdzies zestwa lekaza zeby mial stetoskop no i zrobic z tektury to sałe nakrycie głowy na pasku umiescic szerszy pasek z czarnym po srodku i jest :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
albo poprostu kupic duża podkoszulke i przepadać ja paseczkiem
Znalazłam fajny i dość prosty w wykonaniu strój biedronki, może Ci się spodoba. :)

"STRÓJ BIEDRONKI

Co potrzebujesz?

* czerwona tunika lub dłuższa bluzeczka,
* czerwony materiał (ok. 1 m),
* czarna farbka do materiału,*
* gąbka (do malowania kropek),*
* tektura do zrobienia szablonu koła,*
* gumka do bielizny (ok. 50 cm),
* czarne rajstopy dla dziecka,
* pasujące kolorystycznie obuwie,
* maszyna do szycia,
* nożyczki.

Wykonanie:

Do dolnego brzegu tuniki (bluzki lub sukienki) wprowadź gumkę i zwiąż jej końce. Powstanie wdzianko o kształcie bombki.

Z czerwonego materiału wytnij dwa skrzydła (podwójne warstwy). Z tektury przygotuj szablon - wytnij w nim koła. Ułóż szablon na górnej warstwie skrzydeł i za pomocą gąbki nanoś na niego farbę. Zrób tyle „kropek", ile uznasz za stosowne. Odłóż materiał do wyschnięcia.*

Złóż dwie warstwy skrzydełek prawą stroną do dołu i zszyj je ze sobą na maszynie do szycia pozostawiając otworek do przewrócenia na prawą stronę.

Gotowe skrzydełka przyszyj bezpośrednio do tuniki.

Teraz pozostało tylko włożyć czarne rajstopki oraz buciki i śliczna karnawałowa biedroneczka jest gotowa!"

image

*Ja tylko odpuściłabym sobie malowanie kropek - łatwiej będzie jak kupisz samoprzylepny czarny papier lub naszyjesz czarne kółka z filcu. :)
Znalazłam jeszcze inne fajne stroje, ale nie wiem czy Cię interesują - masz konkretne "zamówienie" na strój od córy czy możesz coś zasugerować?
dzięki za pmysły, nawet nie myślałam w tą strone co wy :) Mogą być też inne pomysły
To dorzucę jeszcze, może komuś się przyda:

"STRÓJ OWIECZKI

Opis:

Strój owieczki z pewnością bardziej przypadnie do gustu maluchom niż starczym dzieciom. Wbrew pozorom do jego wykonania wcale nie potrzebujesz dużo materiałów. Zobacz, jakie to proste!
Sk3adniki:

* dziecięce body,
* czarne rajstopy lub getry,
* biała czapka z odwijanym brzegiem,
* czarny filc lub polar,
* kilka opakowań waty,
* igła, nić, nożyczki.

Wykonanie:

Rozwiń watę. Przykładaj ją do body i przyszywaj za pomocą białej nici. Obszyj w taki sposób całą bluzeczkę (przód i tył).

Z czarnego filcu lub polaru wytnij kształt uszu owieczki. Przyszyj je do białej czapki.

Strój jest gotowy!"

image

"STRÓJ PSZCZÓŁKI

Opis:

Strój pszczółki jest idealny dla malucha. Jak go zrobić? To nic trudnego... Rozejrzyj się po domu i znajdź najważniejszą część przebrania - żółtą sukienkę.
Sk3adniki:

* żółta sukieneczka,
* czarny tiul,
* czarna taśma materiałowa (ok. 3 m),
* gumka do bielizny (obwód pasa dziecka),
* przezroczysta plastikowa teczka biurowa,
* żółta farbka witrażowa,
* odpowiednie rajstopy i obuwie,
* opaska na włosy w kolorze żółtym (może też być złota),
* żółty „mechaty" drucik.

Wykonanie:

Na górną część sukienki naszyj czarne poprzeczne paski (zrób to tak, żeby łatwo było później je odpruć). Z czarnego tiulu uszyj szeroką spódniczkę. Jej górny brzeg zagnij i przeszyj tak, żeby powstał tunel, do którego wprowadzisz gumkę. Powstałą czarną tiulową spódniczkę załóż na wierzch żółtej sukienki.

Z żółtego „mechatego" drutu uformuj czułki pszczoły. Zawiń je na końcach i umocuj całość na opasce do włosów.

Plastikową przezroczystą teczkę (A4) podziel na dwie części. Wytnij z nich skrzydła pszczoły. Udekoruj je żółtą farbą witrażową. Skrzydełka przyszyj do sukienki.

Strój jest gotowy, pozostało tylko dobrać czarne lub brązowe rajstopki i pasujące buciki."

image

"STRÓJ LEKARZA (może podchodzić pod pielęgniarkę ;) )

Opis:

Strój lekarza dla dziecka zrobisz bardzo szybko. Rozejrzyj się po domu i w dziecięcych zabawkach, z tego co masz, na pewno uda się stworzyć niepowtarzalne przebranie na karnawał.
Sk3adniki:

* biały kitel (może to być nawet być biała koszula dorosłej osoby),
* elementy zabawek z zestawu „doktor" - stetoskop, termometr,
* plastikowa plakietka z klamerką do przypięcia do ubrania,
* teczka ze sprężynką,
* okulary (lepiej same oprawki, jeśli dziecko na co dzień nie nosi okularów).

Wykonanie:

Znalezienie białej koszuli, która zastąpi lekarski kitel, z pewnością nie będzie problemem. W pobliskim sklepie papierniczym kup plastikową przezroczystą plakietkę, na której razem z dzieckiem narysujecie jego „identyfikator" - wklejcie do niego również zdjęcie młodego doktora.

Poproście babcię o pożyczenie na jeden dzień oprawek od okularów (zapewne niejedna z nich trzyma takie skarby w domu). Jeśli nie, plastikowe zabawkowe okulary również można kupić.

W dniu karnawału pamiętaj o wszystkich akcesoriach: identyfikator należy przypiąć do koszuli, założyć okulary na nos, uzbroić się w teczkę z ważnymi dokumentami i długopisem. Warto pamiętać także o poważnej fryzurze."

image

"STRÓJ INDIANKI

Opis:
Do wykonania tego stroju nie trzeba mieć specjalnych zdolności krawieckich. Można go uszyć nawet ręcznie, nie do końca dbając o dokładność ściegów i wykończenia.
Sk3adniki:

* materiał bawełniany (najlepiej surówka) do uszycia tuniki (podwójna długość gotowego wdzianka),
* farbki do malowania na tkaninie,
* żółta taśma z frędzlami (ok. 3 m),
* igła, nić, nożyczki,
* gotowa maska indiańska z pióropuszem.

Wykonanie:

1. Uszyj tunikę bezrękawnik z surówki.
2. Obszyj jej dół żółtą taśmą z frędzlami lub według uznania.
3. Farbkami namaluj na tunice indiańskie wzorki. Malując na materiale postępuj zgodnie z zaleceniami producenta farb na opakowaniu.
4. Wyprasuj tunikę.

Indiański strój jest gotowy! Pamiętaj o masce z pióropuszem..."

image
http://forum.trojmiasto.pl/Zrob-sama-przebranie-dla-swojego-dziecka-t142297,1,16.html?hl=przebranie#hl

jakby któryś Ci się spodobał - zeskanuję sposób wykonania i spis potrzebnych rzeczy :)
stroj owieczki jest slodki:) tylko chyba cos innego niz wata:)
image
image
Fajne,
szczególnie owca!!!

Moja mamusia zawsze nam sama robiła stroje do przedszkola-miałam nawet gdzieś strój sprzed 2...kilku lat:-)-zajęczyca-CUDO!!!!!!

Takie gotowe stroje, to nie to samo!!!!!!!!!
image

image

w tesco sporo tego bylo. znaczy strojow. wcale nie takie drogie-od 20kilku zloty sie zaczynaly
polecam lumpeksy! fajowe stroje za grosze!
image
image
[url=http://www.suwaczek.pl/]image[/
Przyjaciółka wyrwała ostatnio w lumpeksie, strój Kosmonauty-bajer nad bajerami!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze nigdzie tego nie widziałam, zawsze księżniczki, biedronki, itp, a ten był boski.
Zapłaciła chyba 25zł, coś około.
image

image

Lumpki obskakiwałam w zdłuż i w szerz przez ostatnie 2 tygodnie i niestety nie udało mi się nic sensownego i w rozmiarze dla córci znaleźć. Ale wymyśliłam córci na strój cygankę. Wyszukałam rzeczy, które przyszły mi do glowy,wymalowalam policzki, wyglądała naprawdę świetnie i widziałam, że jej też sie podoba, ale stwierdziła, ze na balu chce być różowym elfikiem... Chyba schowam ten strój elfika :)) to nie będzie mieć dylematu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (72 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

do góry