Widok

nnt. tłusty czwartek

Cześć dziewczyny. mam prośbę. czy znacie jakies łatwe przepisy na faworki i pączki. Chciałabym zrobić dla dzieciaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No też by potrzebowała na faworki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tu są fajne, właśnie szukam czegoś dla siebie:-)

http://www.gotujmy.pl/najlepsze-paczki-chrusty-oponki,przepisy,136416.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9182674,Chrust__czyli_faworki,,ga.html - zeszłoroczny, sprawdzony...
ale trzeba silnego chłopa do "bicia" ciasta...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja własnie zaraz bede robił z tego przepisu faworki na szybko http://faworki.info.pl/
i pączusie http://www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html. pochwalcie się zdjęciami jak zrobicie ;-)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiecie czy można ciasto na faworki przygotować sobie dzisiaj a jutro smażyć? może poleżeć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy może leżeć :]

mam sprawdzony przepis ;] już go podawałam ;]

ale niech będzie - przekopiuję ;P

nie mówiłam, że szybkie ;) trzeba pobawić się w wałkowanie ciasta :) im więcej razy ciasto składane w różnych kierunkach i wałkowane - tym smaczniejsze faworki :]

***** Faworki *****

20dkg mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany (kwaśnej)
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

tłuszcz do głębokiego smażenia (najsmaczniejsze faworki to te smażone na smalcu, potrzeba kilka kostek w zależności od głębokości garnka)

Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną.
Zrobić zagłębienie na środku, wbić tam żółtka, dodać troszkę soli, spirytus i proszek do pieczenia. Dobrze wyrobić ciasto. Jeśli za rzadkie - dodać mąki.
Wałkować partiami, dosyć cienko, jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski szerokości 3cm. Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć.
Smażyć na jasnozłoty kolor.
Wyjąć na papierowe ręczniki, osączyć, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

jesli ciasto bedzie za sypkie, nie bedzie chcialo sie zagniesc -ma byc zwarte i elastyczne ale nie ciezkie - to trzeba dodac jeszcze troche smietany.

często robiłam je jako nastolatka ;) nawet w podstawówce na zajęciach z techniki robiłam faworki dla nauczycieli :] 2 godziny wałkowania :] tak mnie później ręce bolały, że do dziś pamiętam ;P

najsmaczniejsze są smażone na smalcu :]

gdzieś czytałam, że ciasto dobrze też "zbić" - taką kulę tłuczemy wałkiem :] (kilka razy, mocno)

no i oczywiście polecam pączusie z serka "homo" http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html :)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam :) szykujecie coś na tłusty czwartek? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aga ja szykuje - wyjscie do cukierni po pączki :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to zazdroszczę jeśli masz gdzie kupić takie pyyyyszniutkie :))) mi nie bardzo smakują z pobliskich cukierni :/ a z okazji "tłustego czwartku" chciałabym zjeść takie extra ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja kupuje koło maxa takie trójkatne cieplutkie z wisniami, jablkami czy budyniem :) najlepiej zamowic sobie dizen wczesniej i odbierac w czwartek bez kolejki niby :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam zamiar upichcic te cudeńka http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi to nie daje spokoju
http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-hiszpanskie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajne te trzy przepisy :)

Lupunia - jadłaś już takie pieczone pączki? Jestem ciekawa czy bardzo im brakuje posmaku smażenia? (jak w typowych pączkach)

Bauaganiarka - takich jogurtowych jeszcze nie spotkałam :) wyglądają na szybszą wersję moich ulubionych z serka homo ;)

Magda - z jakieś 12-13 lat temu kupowałam takie pączki parzone w budce z pieczywem z Rumii, na Kołobrzeskiej :) były fantastyczne! Mięciuteńkie, puszyste, delikatne... Pyyyyszne. Ale później zniknęły. A jak znów zaczęli robić to już całkiem co innego - twardawe. Bez porównania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lipunia przepraszam za literówkę post wyżej ;) piszę z telefonu i czasem nie zauważę jak mi coś w słowniku przeskoczy ;)

Moja Mama z kolei znalazła ciekawy przepis Ewy Wachowicz - na pączki z ziemniaków! http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,691.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia ja chyba się skusze, chociaż przeraża mnie tygodniowe wietrzenie mieszkania po smazeniu :-) ale co tam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
też zrobię te pączki parzone :P mam nadzieję, że wyjdą takie jakich smak pamiętam ;)

i chyba zrobię jeszcze takie donaty http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/01/paczki-pieczone-donaty.html :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robiłam w zeszłym roku pączki pieczone. wyszły jak drożdżówki. i w smaku i w wyglądzie. ale mi i tak smakowaly...
a w tym roku, niestety albo zrobię sobię paczki bezglutenowe, albo nic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia nie jadłam ich ale babka co ma kwestie smaku mówi, żeby zrobić bo dla niej nie ma w ogóle różnicy między tymi a smazonymi dlatego już się nie mogę doczekac:)) a jednej babce poradziła, żeby zrobiła pół na pół i dała domownikom do spróbowania i żeby zgadywali, które to smazone, które pieczone:))mnie mocno przekonała ma też filmik jak robić i w komentarzach doczytałam, że trzeba dokładnie tak robić jak pisze wtedy będą jak usmażone:)bo jak dawała mniej tłuszczu to już nie wychodziły podobno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Te parzone to robiłam ze 2lata temu i dla mnie wyszły za tłuste nie wiem coś musialam nie tak smazyć chyba albo nie wiem co bo nie wyszły takie super jak z cukierni tylko z jednej str zawsze za tłuste mimo odsączenia na papierze:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lipunia - te pieczone fajnie wyglądają :) ale chyba nie mam takich dużych papilotek :P musiałabym poszukać :]

na wszelki wypadek będąc w Lidlu kupiłam serek homo na mini pączusie ;) bo chcę zrobić 2 rodzaje "czegoś" :) na faworki się nie porywam - nie chce mi się tyle wałkować ;) na wszelki wypadek kupiłam też marmoladę różaną :)

na 100% chcę spróbować zrobić te parzone(mam nadzieję, że moje tylki nadają się do takiego ciasta) :) a co do drugich nie mogę się zdecydować :P jeszcze znalazłam taką stronę:
http://www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html .......................... :))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na kwesti smaku mówiła, ze papilotki do muffinek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Faworki:
mąka typ 650 545g
masło 45g
jajka 90g
zółtka 115g
spirytus 45g
śmietana kremowa 115g
cukier puder 115g

Łączymy masło kolejno z cukrem pudrem, jajami , śmietaną i spirytusem a następnie robimy ciasto dodając mąkę. Jest to ciasto zbijane więc walimy w nie wałkiem na stole ok 10-15 min zakładając brzegi ciasta do środka po czym odkładamy na leżakowanie ok 30 min (przykryć ciasto płótnem aby nie robiła się skórka). Następnie wałkujemy i formujemy faworki. Smażymy na smalcu w temp ok 160oC (zanurzyć je całkowicie przyciskając czymś np szumówką). Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Najsłodsze Pozdrowienia
Pracownia Tortów Róg Wojskiego
http://www.rogwojskiego.pl
http://www.facebook.com/rogwojskiego
tel 58 302 50 18
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Parzone juz zrobione. Polecam są pyszne chociaż inne niż te sklepowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja zrobie takie szybkie paczki z serka homogenizowanego z przepisu moje wypieki.pl Pierwszy raz w zyciu bede smazyc jakiekolwiek paczki:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszko te z serka są pyszne ;) ja je często robie moim dzieciakom, ale najlepsze są od razu po usmażeniu, bo później robią się z lekka gumowate ale i tak są dobre.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To prawda Lunaa, bardzo smaczne sa na cieplo, tak sie z malym nimi najadlam ze hej!
Wiesz, ja sie zastanawialam czy nie robic ich w formie racuchow na patelni.
Myslisz ze fajne by byly?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a o tym nie pomyślam, ale chyba tak, mogłyby wyjśc calkiem fajnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I ja zrobiłam parzone :) wyszły przepyszne :) Ale ta zabawa w wyciskanie ciasta szprycą nie dla mnie :) już się zastanawiam jak to obejść ;)

Do tego lukier pomarańczowy i skórka pomaranczowa :) Młody wolał posmarowane marmoladą różaną :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mniam Agusia, to smakowicie bardzo, troche czasochlonne, ale nie ma to jak wlasny wyrob.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pączki pieczone jednak jak bułeczki ale na ciepło są super pyszne bo takie inne te bułeczki zjadłam z 5 chyba:) na drugi dzien średnie ale ciepłe rewelka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia ja w sumie przypadkowo zrobiłam paczek parzony w kształcie kulki i powiem Ci ze wyszedl najfajniej bo najmniej tłusty był. Może dałoby radę robić je podobnie jak kluski kladzione z łyżki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszka - no właśnie czasochłonne ;) i "traf mnie szlafiał" z tą szprycą ;) ciasto gęste, ciężko samej nakładać do materiałowego rękawa, który ciągle się skleja ;) później już ręce mi się ślizgały ;) (a nie chciało mi się myć co 2-3 minuty)
ale w smaku pychotka :)

Magda - moja Mama obstawia takie kładzione łyżką ;) ja zrobiłam 3 takie w nieokreślonym kształcie jak zbierałam ciasto z rękawa/szprycy ;) mało efektowne ale w smaku ok :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mimo iz juz po tłustym czwartku-ale tez się dołączę.. robiłam tez pączki pieczone (przyznajmy szczerze ze pączkami są tylko z nazwy..) ale jeszcze nie jadłam tak mięciusieńkiego i wprost rozpływającego się ciasta...także na świeżutko i cieplutko są przepyszne...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...

do góry