Widok

nnt. tłusty czwartek

Cześć dziewczyny. mam prośbę. czy znacie jakies łatwe przepisy na faworki i pączki. Chciałabym zrobić dla dzieciaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No też by potrzebowała na faworki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tu są fajne, właśnie szukam czegoś dla siebie:-)

http://www.gotujmy.pl/najlepsze-paczki-chrusty-oponki,przepisy,136416.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9182674,Chrust__czyli_faworki,,ga.html - zeszłoroczny, sprawdzony...
ale trzeba silnego chłopa do "bicia" ciasta...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja własnie zaraz bede robił z tego przepisu faworki na szybko http://faworki.info.pl/
i pączusie http://www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html. pochwalcie się zdjęciami jak zrobicie ;-)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiecie czy można ciasto na faworki przygotować sobie dzisiaj a jutro smażyć? może poleżeć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy może leżeć :]

mam sprawdzony przepis ;] już go podawałam ;]

ale niech będzie - przekopiuję ;P

nie mówiłam, że szybkie ;) trzeba pobawić się w wałkowanie ciasta :) im więcej razy ciasto składane w różnych kierunkach i wałkowane - tym smaczniejsze faworki :]

***** Faworki *****

20dkg mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany (kwaśnej)
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

tłuszcz do głębokiego smażenia (najsmaczniejsze faworki to te smażone na smalcu, potrzeba kilka kostek w zależności od głębokości garnka)

Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną.
Zrobić zagłębienie na środku, wbić tam żółtka, dodać troszkę soli, spirytus i proszek do pieczenia. Dobrze wyrobić ciasto. Jeśli za rzadkie - dodać mąki.
Wałkować partiami, dosyć cienko, jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski szerokości 3cm. Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć.
Smażyć na jasnozłoty kolor.
Wyjąć na papierowe ręczniki, osączyć, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

jesli ciasto bedzie za sypkie, nie bedzie chcialo sie zagniesc -ma byc zwarte i elastyczne ale nie ciezkie - to trzeba dodac jeszcze troche smietany.

często robiłam je jako nastolatka ;) nawet w podstawówce na zajęciach z techniki robiłam faworki dla nauczycieli :] 2 godziny wałkowania :] tak mnie później ręce bolały, że do dziś pamiętam ;P

najsmaczniejsze są smażone na smalcu :]

gdzieś czytałam, że ciasto dobrze też "zbić" - taką kulę tłuczemy wałkiem :] (kilka razy, mocno)

no i oczywiście polecam pączusie z serka "homo" http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html :)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam :) szykujecie coś na tłusty czwartek? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aga ja szykuje - wyjscie do cukierni po pączki :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to zazdroszczę jeśli masz gdzie kupić takie pyyyyszniutkie :))) mi nie bardzo smakują z pobliskich cukierni :/ a z okazji "tłustego czwartku" chciałabym zjeść takie extra ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja kupuje koło maxa takie trójkatne cieplutkie z wisniami, jablkami czy budyniem :) najlepiej zamowic sobie dizen wczesniej i odbierac w czwartek bez kolejki niby :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam zamiar upichcic te cudeńka http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi to nie daje spokoju
http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-hiszpanskie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajne te trzy przepisy :)

Lupunia - jadłaś już takie pieczone pączki? Jestem ciekawa czy bardzo im brakuje posmaku smażenia? (jak w typowych pączkach)

Bauaganiarka - takich jogurtowych jeszcze nie spotkałam :) wyglądają na szybszą wersję moich ulubionych z serka homo ;)

Magda - z jakieś 12-13 lat temu kupowałam takie pączki parzone w budce z pieczywem z Rumii, na Kołobrzeskiej :) były fantastyczne! Mięciuteńkie, puszyste, delikatne... Pyyyyszne. Ale później zniknęły. A jak znów zaczęli robić to już całkiem co innego - twardawe. Bez porównania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lipunia przepraszam za literówkę post wyżej ;) piszę z telefonu i czasem nie zauważę jak mi coś w słowniku przeskoczy ;)

Moja Mama z kolei znalazła ciekawy przepis Ewy Wachowicz - na pączki z ziemniaków! http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,691.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia ja chyba się skusze, chociaż przeraża mnie tygodniowe wietrzenie mieszkania po smazeniu :-) ale co tam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
też zrobię te pączki parzone :P mam nadzieję, że wyjdą takie jakich smak pamiętam ;)

i chyba zrobię jeszcze takie donaty http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/01/paczki-pieczone-donaty.html :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robiłam w zeszłym roku pączki pieczone. wyszły jak drożdżówki. i w smaku i w wyglądzie. ale mi i tak smakowaly...
a w tym roku, niestety albo zrobię sobię paczki bezglutenowe, albo nic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia nie jadłam ich ale babka co ma kwestie smaku mówi, żeby zrobić bo dla niej nie ma w ogóle różnicy między tymi a smazonymi dlatego już się nie mogę doczekac:)) a jednej babce poradziła, żeby zrobiła pół na pół i dała domownikom do spróbowania i żeby zgadywali, które to smazone, które pieczone:))mnie mocno przekonała ma też filmik jak robić i w komentarzach doczytałam, że trzeba dokładnie tak robić jak pisze wtedy będą jak usmażone:)bo jak dawała mniej tłuszczu to już nie wychodziły podobno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Te parzone to robiłam ze 2lata temu i dla mnie wyszły za tłuste nie wiem coś musialam nie tak smazyć chyba albo nie wiem co bo nie wyszły takie super jak z cukierni tylko z jednej str zawsze za tłuste mimo odsączenia na papierze:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lipunia - te pieczone fajnie wyglądają :) ale chyba nie mam takich dużych papilotek :P musiałabym poszukać :]

na wszelki wypadek będąc w Lidlu kupiłam serek homo na mini pączusie ;) bo chcę zrobić 2 rodzaje "czegoś" :) na faworki się nie porywam - nie chce mi się tyle wałkować ;) na wszelki wypadek kupiłam też marmoladę różaną :)

na 100% chcę spróbować zrobić te parzone(mam nadzieję, że moje tylki nadają się do takiego ciasta) :) a co do drugich nie mogę się zdecydować :P jeszcze znalazłam taką stronę:
http://www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html .......................... :))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na kwesti smaku mówiła, ze papilotki do muffinek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Faworki:
mąka typ 650 545g
masło 45g
jajka 90g
zółtka 115g
spirytus 45g
śmietana kremowa 115g
cukier puder 115g

Łączymy masło kolejno z cukrem pudrem, jajami , śmietaną i spirytusem a następnie robimy ciasto dodając mąkę. Jest to ciasto zbijane więc walimy w nie wałkiem na stole ok 10-15 min zakładając brzegi ciasta do środka po czym odkładamy na leżakowanie ok 30 min (przykryć ciasto płótnem aby nie robiła się skórka). Następnie wałkujemy i formujemy faworki. Smażymy na smalcu w temp ok 160oC (zanurzyć je całkowicie przyciskając czymś np szumówką). Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Najsłodsze Pozdrowienia
Pracownia Tortów Róg Wojskiego
http://www.rogwojskiego.pl
http://www.facebook.com/rogwojskiego
tel 58 302 50 18
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Parzone juz zrobione. Polecam są pyszne chociaż inne niż te sklepowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja zrobie takie szybkie paczki z serka homogenizowanego z przepisu moje wypieki.pl Pierwszy raz w zyciu bede smazyc jakiekolwiek paczki:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszko te z serka są pyszne ;) ja je często robie moim dzieciakom, ale najlepsze są od razu po usmażeniu, bo później robią się z lekka gumowate ale i tak są dobre.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To prawda Lunaa, bardzo smaczne sa na cieplo, tak sie z malym nimi najadlam ze hej!
Wiesz, ja sie zastanawialam czy nie robic ich w formie racuchow na patelni.
Myslisz ze fajne by byly?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a o tym nie pomyślam, ale chyba tak, mogłyby wyjśc calkiem fajnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I ja zrobiłam parzone :) wyszły przepyszne :) Ale ta zabawa w wyciskanie ciasta szprycą nie dla mnie :) już się zastanawiam jak to obejść ;)

Do tego lukier pomarańczowy i skórka pomaranczowa :) Młody wolał posmarowane marmoladą różaną :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mniam Agusia, to smakowicie bardzo, troche czasochlonne, ale nie ma to jak wlasny wyrob.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pączki pieczone jednak jak bułeczki ale na ciepło są super pyszne bo takie inne te bułeczki zjadłam z 5 chyba:) na drugi dzien średnie ale ciepłe rewelka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia ja w sumie przypadkowo zrobiłam paczek parzony w kształcie kulki i powiem Ci ze wyszedl najfajniej bo najmniej tłusty był. Może dałoby radę robić je podobnie jak kluski kladzione z łyżki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszka - no właśnie czasochłonne ;) i "traf mnie szlafiał" z tą szprycą ;) ciasto gęste, ciężko samej nakładać do materiałowego rękawa, który ciągle się skleja ;) później już ręce mi się ślizgały ;) (a nie chciało mi się myć co 2-3 minuty)
ale w smaku pychotka :)

Magda - moja Mama obstawia takie kładzione łyżką ;) ja zrobiłam 3 takie w nieokreślonym kształcie jak zbierałam ciasto z rękawa/szprycy ;) mało efektowne ale w smaku ok :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mimo iz juz po tłustym czwartku-ale tez się dołączę.. robiłam tez pączki pieczone (przyznajmy szczerze ze pączkami są tylko z nazwy..) ale jeszcze nie jadłam tak mięciusieńkiego i wprost rozpływającego się ciasta...także na świeżutko i cieplutko są przepyszne...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry