Re: pączki
Faworki:
~3 szklanki mąki
~5 żółtek
~5 łyżek śmietany kwaśnej
~1 łyżka masła
~2 łyżki spirytusu (lub octu)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać...
rozwiń
Faworki:
~3 szklanki mąki
~5 żółtek
~5 łyżek śmietany kwaśnej
~1 łyżka masła
~2 łyżki spirytusu (lub octu)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać śmietanę i mieszając dodać rozpuszczone, przestudzone masło, oraz spirytus. Wszystko zagnieść z mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. A teraz trzeba się wyładować na tym cieście i albo ubijać wałkiem, albo rzucać ciastem o stół :-) Tak długo, aż po przekrojeniu,będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto baaaardzo cienko rozwałkować, uformować faworki i smażyć. Po osączeniu obsypać cukrem pudrem.
zobacz wątek