Odpowiadasz na:

> odkąd zakorzeniono w ludzkiej świadomości przesąd, ze dobre jajko musi mieć ciemne żółtko, to po prostu wielkie kombinaty zaczęły sypać odpowiedni barwnik do paszy.

Ten barwnik to... rozwiń

> odkąd zakorzeniono w ludzkiej świadomości przesąd, ze dobre jajko musi mieć ciemne żółtko, to po prostu wielkie kombinaty zaczęły sypać odpowiedni barwnik do paszy.

Ten barwnik to często po prostu karoten. Nie jest szkodliwy, a wręcz zdrowy.
Ale przypomniała mi się historia, jaką znajome małżeństwo mi opowiedziało z pół roku temu.
Jego Mama a Jej Teściowa, od lat kupowała jajca (w Gdańsku) od domokrążnego chłopa, gdzieś spod Kartuz.
Żadnych sklepowych. "Porządne wiejskie jaja", bez stempelka oczywiście.
Aż któregoś razu, jakoś przed świętami, Mama/Teściowa, zadzwoniła do moich znajomych, wiedząc, że są w okolicach Kartuz, aby kupili ze dwie paletki. Dała namiary na chłopa.
Znajomi podjechali i kupili. Ale zastanowiła ich jedna rzecz. W obejściu nie było ani jednej kury.
Natomiast po drodze mijali fermę kurzą, wielkoprodukcyjną.
Kumpel z tamtych stron pochodzi i zna ludzi. Zasięgnął jęzora. I okazało się, o czym wszyscy wiedzieli, poza "miastowymi", że chłop od lat kupuje "na lewo" jajca z fermy, przed pieczątkowaniem, i sprzedaje je wielokrotnie drożej, w Gdańsku, jako wiejskie :D
Nikt z miastowych nigdy wcześniej się nie kapnął :D

zobacz wątek
7 lat temu
~sa∂yl

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry