Widok

A miało być tak pięknie

Plan wyglada na banalny.
Partia wybuduje biurowiec na gruntach uwłaszczonych po komunistycznym koncernie wydawniczym RSW.
Jako, ze ciągłość ideowa pomiędzy PiS i Komuną jest oczywista, to Partia ma nawet moralny obowiązek wykonania tej inwestycji.
Deweloper kaczyński po wybudowaniu wprowadza w Sejmie ustawę o zakazie finansowania partii z budzetu, bedac jednocześnie jedyną partią posiadającą wieże biurowe w centrum Warszawy.

Jaki miał dać wuzetkę, bo „Do polityki nie idzie się dla pieniędzy”
Miało być tak pięknie....

A tu masz, Polacy odrzucili gremialnie bolszewizm i wybrali Trzaskowskiego.
Pan Prezydent Trzaskowski już zapowiedział przyspieszenie działań w sprawie planu miejscowego dla tego terenu.
Panie Prezydencie, jak jestem w Warszawie to rzuca się się w oczy straszny brak terenow zieleni.
Może by tam park zrobić ?
Z pomnikiem jaki-mś ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

cytat
kaczyński nie dostał, inni dostali: w ścisłej okolicy ul. Srebrnej powstało lub powstaje aż 5 innych wieżowców zbudowanych na „wuzetkach”! Tak się kończy miasto bez planów miejscowych: jedni niech budują byle co, innych przyblokujemy. Skończmy z tym!

Coś nie mogliśmy uwierzyć w te deklaracje polityków PO, że „nie wydaliby zgody na taki budynek w tej okolicy”. Więc sprawdziliśmy: Ratusz w ostatnich latach wydał „wuzetki” na 5 innych wieżowców w okolicy Srebrnej. Czy „wuzetka” dla #KTower była blokowana z przyczyn politycznych? Nie dowiemy się, ale nas bardziej interesuje coś innego: jak na dłoni widać, że wuzetki to patologiczny mechanizm. Pozwala uznaniowo wydawać lub blokować zgodę na budowę wieżowca. To zwiększa ryzyko korupcji i upolitycznienia procesu rozwoju miasta. „swoi” zbudują wieżowce gdzie chcą, „obcy” będą blokowani. Kaczyński chciał korzystać z tego samego mechanizmu- przyznał to wprost na taśmach.
Dlatego wszystkie siły polityczne powinny wyciągnąć wniosek systemowy z taśm Kaczyńskiego. Jest on prosty: skończmy z patologią wuzetek, wzmocnijmy dokumenty planistyczne w których tworzeniu uczestniczą urbaniści i mieszkańcy. O rozwoju miasta nie można decydować w zaciszu gabinetów!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest też druga strona WZ ek. Pozbawienie ciebie prawa do dysponowania swoją własnością. Wiem coś o tym, bo zetknąłem się z murem w postaci miejscowego planu zagospodarowania terenu, który skutecznie wiąże ręce zarówno mnie jak i władzom gminy. Uchwalili coś, co mogli i chcieli by zmienić, ale nie chcą lub nie mogą. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Polityka

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

do góry