Widok

AKT CHRZTU-PYTANIE

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witajcie :)
mam pytanie dot. aktu chrztu. Czy to prawda, że akt chcrztu ważny jest tylko 3 m-ce? Muszę dostarczyć mojemy księdzu aktualny akt, musze po niego jechać do Szczecina i nie chcę aby w sierpniu się przedawnił. Ktoś mi powiedział, że akt ma swoją ważnośc tylko 3 miesiące

image

NASZ DZIEŃ : 8 WRZESIEŃ 2007 !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Si, jest ważny 3 m-ce.

Nie musisz jechać do Szczecina, możesz napisać albo zadzwonić do parafii.

Mój akt chrztu był ważny w dniu spisywania protokołu, ale już w dniu ślubu - nie. Może to o to chodzi? Dokładnie nie wiem, kiedy ta ważność może upłynąć, i czy u mnie było przepisowo...
Hmmm, a mi ksiądz powiedział, że jest ważny pół roku... najlepiej zapytaj swojego księdza
My odbieraliśmy 10 kwietnia (ślub 7 lipca) i księża w mojej parafi i parafi męża zastanawiali się czy to będzie 3 miesiące czy może dłużej i wtedy nie wydali by nam. Dodam że mąż pochodzi z Kaszub a ja z Warszawy i dostaliśmy takie same informacje w parafiach.

cywilny
image
kościelny
image
no to jednak , muszę jechać, bo już dzwiniłam do parafii w Szczecinie i powiedział mi, że nie wyśle mi pocztą :((((((((( dzieki

image

My nie musielismy ksiedzu dawac naszych aktow urodzenia.
Bylismy w swoich parafiach i dostalismy katki na ktorych jest napisane kiedy mielismy chrzest i bierzmowanie i to wszystko.

image
a-Nitka, akt urodzenia jest potrzebny w USC, akt chrztu w kościele. Akt chrztu to właście ta kartka z datą chrztu i bierzmowania :)
uwazajcie z tymi datami waznosci, moim znajomym uniewaznili malzenstwo jak sie okazalo,ze akt chrztu byl przedawniony.... wiec pamietajcie, bo zawsze jakis formalista moze zrobic duzo klopotow;/

image
Naprawdę? A gdzie zostaje ta informacja o dacie ważności aktu chrztu? Wydawało mi się, że jest on potrzebny tylko do spisania licencji, potem nikt już do niego nie zagląda...
akt chrztu musi byc wazny (mlodszy niz 3m-ce) tylko przy spisywaniu protokolu, licencji itp czyli podczas wizyty u ksiedza

a jak spisuje sie to w parafii w ktorej bylo sie chrzczonym to w ogole nie trzeba tego wyciagac, ksiadz sam sobie sprawdza

pewnie ze potem juz nikt nie sprawdza waznosci tych zaswiadczen
image
Też mi to cuś podchodzi pod Urban Legend...
jakos mi sie nie przypomina nic na temat tego ze z tego powodu mozna uniewaznic malzenstwo...

moze tym znajomym zupelnie z innego powodu uniewaznili tylko sami zainteresowani sie nie chca przyznac.....
image
zastanawia mnie bardzo cala ta polityka z waznoscia aktu chrztu, myslalam, ze skoro bylam chrzczona, do tego mamy akt chrztu - nic juz tu nie moze 'wygasnac' ani zostac uznane za 'przeterminowane' a tu prosze, nawet nie wiedzialam, ze akt chrztu ma 'date waznosci' dziekuje dziewczyny za info:)
U mnie ksiądz w parafi powiedział ze jest ważny 6 miesiecy więc nie bylo z tym problemu. Ale wiem ze nie którzy mówią że tylko 3 więc lepiej zapytaj sie u swojego i będziesz pewna na 100%.

akt slubu musi byc wazny jak bierze sie slub:) to jak z zaswiadczeniem z USC , ze musi byc wazne, bo slub bedzie nie wazny :) Wiem,ze wszystko zalezy od parafii, ale mowie Wam,ze mojej kolezance jakis formalista kazal brac jeszcze raz slub;/

image
jak bierze sie slub to sie nie ma jeszcze aktu slubu
cos krecisz
image
moze chodzilo kolezance o akt chrztu a nie slubu...
Akt chrztu jest po to potrzebny że na nim masz wypisane wszystkie dane zwiazane z Toba - I Komunia, Bierzmowanie i czy brałaś juz slub.

Mi ksiądz z którym spisywaliśmy protokół powiedział że są przepisy że nie może być starszy niż 3 miesiąca a przepisy to jedno a dla niego najważniejsze jest to żeby on był aktualny w dniu spisywania protokołu.

[url=http://www.weddingcountdown.com]
image
[/url]
image

musi być nie starszy niż 3 m-ce w dniu spisywania protokołu (tak było u nas)
No właśnie, do księdza mamy się zgłosić po Bożym Ciele, ślub mam 8 września, więc akt chcrztu muszę mieć wystawiony po 8 czerwca. Ksiądz w kościele, w którym byłam chrzczona nie chce mi wysłać aktu pocztą, da jedynie do ręki (bo przecież co łaska!). Chrzczona byłam w Szczecinie :(

Kościół stawia same prezeszkody. Trudno dostarcze księdzu akt później. Nie będę kursować po świstek 2 razy.
Dziękuję za opinie :)

image

dix mnie też to rozbawiło. Chcieliśmy się nawet spytać księdza, czy możemy sobie odwołać chrzest i stać się ateistami, skoro dowód chrzcin ma swoją ważność. Ale chyba za duże ryzyko :) Na szczęście rodzice mogą mi wziąć akt z kancelarii. Inaczej musiałabym specjalnie po niego godzić do Wrocka.

http://img176.imageshack.us/img176/3592/suwakmw8.jpg
A u mnie w Warszawie ksiądz nie chciał żadnej ofiary. Akt chrztu wydają za darmo - to samo w Kościerzynie - ksiądz nic nie mówił o opłacie, mąż sam wrzucił kaskę do skarbonki ale to dobrowolny datek

cywilny
image
kościelny
image
Ksiądz ze Szczecina podczas rozmowy telefonicznej sam bez mojego pytania nadmienił, że akty nie prześle mi pocztą, jak ja sobie to wyobrażam (!!!?) i dodał, że opłata co łaska :) Rozbawił mnie tym.
Wycieczkę więc mam murowaną :)

image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

do góry