Widok

Ach ten bulwersujący transparent

Ach ten bulwersujący transparent. Trzeba na niego popatrzeć realistycznie, bo jest objawem ciekawego, ale wcale nie nowego zjawiska. I nie można go rozpatrywać jedynie ze względu na jego bulwersującą wszystkich bez wyjątku treść. Decydującą rolę przy odczytywaniu i przy interpetowaniu komunikatu - kontekst.

Jeżeli przyjrzeć się temu zjawisku bliżej, to okazuje się, że sprawa wygląda odwrotnie niż to chciałyby przedstawić reżimowe media. Otóż ten transparent jest czystym przejawem megalomanii, w tym wypadku narodowej. A skąd się wzięła ta megalomania ?

Jest ona odpowiedzią, reakcją na megalomanię drugiego rodzaju - megalomanię ideologiczną establishmentu "III RP", dodajmy - fałszywą megalomanię wywodzącą się z ideologii lewackiej, a wręcz żulerskiej. Ta ideologia doprowadziła do zepchnięcia kultury narodowej na margines i do wykluczenia z debaty narodowej większości społeczeństwa.

Zamiast debaty władza zaofeowała ludziom, zwłaszcza młodym, namiastki - takie jak popkultura i rozrywka, w tym głównie piłka nożna. Pamiętamy dokładnie tę świeżą jeszcze hucpę - Euro 2012 jako dzwignia modernizacji. Jednak piłka nożna, tak jak reszta patologicznego systemu, od patologii wolna być nie może i młodzi ludzie zaczęli te patologie dostrzegać. W środowiskach kibicowskich zaczął się budzić nieśmiały opór, najpierw przeciwko PZPN, a potem świadomość budziła się coraz szybciej i opór skierował się przeciw władzy odpowiedzialnej za te patologie.

I to ta władza jest odpowiedzialna za niepowodzenia polskiej polityki zagranicznej, czego objawem są osławione "polskie obozy koncentracyjne" i "polski wyssany z mlekiem matki antysemityzm", na które to zarzuty reagują też i kibice. Za stosunki z Litwą winić należy przede wszystkim władze. A ponieważ ten tylko nie popełnia błędów, kto nie robi nic, więc i środowisku kibiców Lecha przytrafił się błąd. Jeżeli dyplomacja nie jest mocną stroną władzy, MSZu i Radosława Sikorskiego, to czemu dziwić się wybrykowi kibiców ?

Megalomania establishmentu postkomunistycznego ma jeszcze wątlejsze podstawy niż wyrażona na transparencie
megalomania kibiców. Więc proszę się bić we właściwe piersi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja nie piśmienna jestem...ale..'o so chodzi'..? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ kaja

Damy się takimi sprawami nie powinny interesować, no chyba że mają w domu kibica.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Damy 'zajmują się' tylko ważnymi sprawami :) Z niezbyt poważnych żartują :) A ponieważ Damą zapewne nie jestem..więc... ???? 'O so chodzi'? :))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Kaja:

Odpisałem Ci dosyć obszernie. Niestety, zadziałała cenzura portalu i otrzymałem komunikat "niedozwolona treść".
Aż tak zdeterminowany nie jestem, żeby pisać to drugi raz :D
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Kaja

Treść transparentu była megalomańska - kibice uznali się za polskich panów, kibiców z Litwy obsadzając w roli chamów. Jak widać tekst był chamski, co jednak nie uzasadnia prób cenzurowania a nawet represjonowania. Prawo nie służy do tego,żeby uczyć kogoś dobrych manier. A ponadto wchodzą tu w grę porachunki między klubami, co prowadzi do wojny na transarenty w takiej poetyce. Lepiej jednak żeby to była wojna na transparenty a nie na pięści. Komuś najwidoczniej zależy na sprowokowaniu kibiców, bo dawno nie było zamieszek, które możnaby opisywać w mediach i uzywać do celów politycznych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Sadylu Jedyny :) Użyłeś niecenzuralnych słów????? :) Mam nadzieję, że nie pod moim adresem ;))))
@Zet :) Jesteśmy mistrzami w preparowaniu tematów zastępczych, czyż nie? :) Może masz rację, że to nie głupcy, a lemingi...i to przez małe "l"..?
Żal......;)

Inne tematy z forum Polityka

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (4 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

do góry