Widok

Aliante vs Flite

Szukam dla siebie nowego siodełka, Flite przestał mi pasować. Czy ktoś z Was ma lub miał Fizik Aliante ( szosowe ) i mógłby napisać jak to siodło spisuje się na dłuższych dystansach, powiedzmy 6h+ ? Może macie inne propozycje na siodełko " maratonowe " ?
Pozdrawiam , Marek .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadza się, są gówniane siodła, które nikomu nie pasują. Ale nie znajdziesz też siodła, które pasuje absolutnie wszystkim. Na przykład stare Flite zbiera bardzo dużo dobrych opinii, myślę, że z 60-70% osób, które je wypróbował nie chce go zmieniać, a Tobie już np. nie pasuje. Tak samo jest z butami, ich porównywanie ma naprawdę tyle samo sensu (czyt. ZERO), jedne są szerokie, inne wąski, jeszcze inne wysokie odbicie, a inne niskie. Z siodłami jest dokładnie identycznie :)
E tam, nie przesadzaj, nie bez powodu jedne siodła sa wysoko oceniane w rankingach uzytkowników a inne nie. Moim zdaniem subiektywne oceny tez maja sens, przydają się jako jedna ze wskazówek przed zakupem .
Pozdrawiam , Marek .
nie rozumiem jak można pytać innych ludzi o siodła :) Przecież są inne tyłki. Dla niektórych tyłkowym niebem jest płaskie Arione, inni wolą średnio wyprofilowane, a niektórzy mocno. Naprawdę, siodło i buty to najbardziej indywidualna rzecz w rowerze. Nie każdy ma taką samę stopę i nie każdy ma taką samą dupę :)
No to musiałem sam sobie odpowiedzieć, kupiłem w ciemno Aliante Gamma Road, najnowszy produkt FIZIKA z tej serii. Nie jest moze super lekkie ( 259g ) ale jest pierwszym siodełkiem które pozwala mi na 5-6 godzinne tury bez ryzyka zmasakrowania tyłka. Siodełka poprzednio uzytkowane juz po 2-3 godzinach dawały popalić, to, NIE !
Szczerze polecam ! Moje poprzednie siodła to : San Marco Era, SM Arami, Bontrager Race, Selle Italia SLR. Flite, Turbomatic 3 - wszystkie wg mnie są duuuuzo mniej wygodne na długich dystansach.
Pozdrawiam , Marek .
do góry