Widok
Amotaks 500mg/5ml
Hej, moja córka 2,5 lat dostała dziś antybiotyk jwt na zapalenie zatok. Zastanawiam się czy pediatra nie pomyliła się w dawkowaniu... Mam podawać co 12h po 5ml.. Córka ma niecałe 14kg. Na ulotce jest napisane 20 do 60 mg/kg mc. na dobę.... Nie znam się ale w wakacje jak brała antybiotyk to miała 2,5ml...
Kurcze mogłam zadzwonic do przychodni jak jeszcze była czynna:/ teraz nie wiem kompletnie co zrobić czy dać te 5ml czy mniej :/ córka ma zapalenie zatok+kaszel, bez gorączki. Zaczeło jej też ropieć oczko od infekcji zatok. 3tygodnie miała żółty gęsty katar i dlatego że tak długo to trwa dostała antybiotyk+syrop na kaszel i krople do nosa, ale żeby od razu taka końska dawka antybiotyku?
Ale korzystając z sytuacji że już jest ten wątek zapytam jeszcze o coś (jakoś w gabineciu u dr zawsze wydaje mi się że już wszystko wiem:) ).
Oprocz antybiotyku ktory przed chwila dalam o 20.40 musze dac jeszcze clemastinum na noc. Czy trzeba jakis czas odczekac przed podaniem czy moge dać od razu oba?
Oprocz antybiotyku ktory przed chwila dalam o 20.40 musze dac jeszcze clemastinum na noc. Czy trzeba jakis czas odczekac przed podaniem czy moge dać od razu oba?