Widok
Arabela
Opinie do spektaklu: Arabela.
Arabela na podstawie serialu telewizyjnego "Arabela" Czy pamiętacie kultowy serial, który w zabawny sposób łączył świat baśniowych fantazji z realiami socjalistycznej Czechosłowacji? Przeniesienia na scenę jednej z najpopularniejszych produkcji telewizyjnych dla dzieci z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, która zdobyła rzesze widzów na całym świecie, podjął się zespół Teatru ...
Przejdź do spektaklu.
Arabela na podstawie serialu telewizyjnego "Arabela" Czy pamiętacie kultowy serial, który w zabawny sposób łączył świat baśniowych fantazji z realiami socjalistycznej Czechosłowacji? Przeniesienia na scenę jednej z najpopularniejszych produkcji telewizyjnych dla dzieci z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, która zdobyła rzesze widzów na całym świecie, podjął się zespół Teatru ...
Przejdź do spektaklu.
po prostu świetne przedstawienie dla całej rodziny !
piękne przedstawienie. doskonałe teksty - i dla dzieci i smaczki dla dorosłych. bardzo dowcipne. Fantastyczne kostiumy, obraz wiec i piękny i spójny. Scenografia z rozmachem. duża bardzo dynamika. Wspolczesne akcenty multimedialne. NA prawde doskonala zabawa dla calej rodziny. Wyraźne postaci !Moze wymaga dopracowania troche technicznego, swiatlo i dźwięk - ale to szczegół. BARDZO
polecam.
polecam.
dzieciom podobała się bardzo sztuczka z psem - Gerdą
Byłem z całą rodziną dziś na przedstawieniu. Mnóstwo śmiechu. Zgrał też prześliczny jamniczek - Gerda (mieliśmy okazję poznać osobiście). Dzieci oszalały. Piesek pojawił się w dwóch scenach. Świetna rola Rumburaka, Xeni oraz Wilibalda. Bogate stroje, wartka akcja. Nie siedźcie w domu - wybierzcie się z dzieciakami na Arabelę. Dobry humor gwarantowany. Naprawdę polecam. Rodzice też nie będą się nudzić.
opinia
Wczoraj byłam z synem (5,5l), niestety chyba trochę za mały bo dłużyło mu się (spektakl trwał ok 2,5h). W mojej ocenie fajny, kolorowy, nowoczesny ale trochę nie dopracowany technicznie i muzycznie-piosenki jakoś tak nie wyraźnie zaśpiewane i słabe, nagłośnienie też nie za dobre albo za głośno albo za cicho. Np. byłam z dzieckiem np. na Piękna i Bestia w T.Muzycznym, to mimo że spektakl również bardzo długi to siedział i oglądał z otwartą buzią i nie pytał się 'kiedy do domu'. W skali od 1-5 dałabym 4.
Znakomity spektakl
Byłam wczoraj z córeczką (6 lat) była zachwycona i bardzo się zdziwiła jak szybko mineły te dwie godziny ! To była jej pierwsza wizyta w duzym teatrze, regularnie chodzimy do miniatury. Jednak już wiemy że nie ostatnia. wszystko na najwyższym poziomie-scenegrofia, stroje, aktorzy ! Serdecznie polecamy
Kiedy świat baśni wywraca się i staje na głowie
"Arabela" w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku jest sympatyczną i niezwykle widowiskową baśnią opowiadającą o zawikłanych perypetiach dynamicznie się zmieniających postaci i rozlicznych stworów okrytych płaszczem, który umożliwia poruszanie się w przestrzeni i w czasie; przyobleczonych w czarodziejskie pierścienie mające moc czynienia cudów. Widzowie teatralni napotkają też w tej baśni krwawe egzekucje, które na całe szczęście nie dochodzą do skutku, więzienne klatki spowite w wydobywający się z nich dym, przewracające się dostojne klasyczne kolumny; będą naocznymi świadkami wielu jeszcze innych wielce osobliwych zdarzeń i okoliczności przekształcającej się i wywracającej się wprost na naszych oczach baśniowej rzeczywistości, w której - tak jak i w codziennym naszym życiu - różnorodne frakcje i polityczne ugrupowania koniecznie chcą za wszelką cenę zawładnąć umysłami i postawami rozmaitych osób i społecznych stowarzyszeń. W tym też sensie teatralna "Arabela" ma w moim przekonaniu daleko idący w swoich eksperymentalnych dokonaniach wydźwięk polityczno-społeczny i poniekąd także, a nawet na pewno odcień obyczajowy, a przez to również i kulturotwórczy.
Dziękuję!!
W końcu spektakl, na który mogę "ściągnąć" rodzinę przyjezdną, z dumą i radością, że mamy taką produkcję w Gdańsku! Do ej pory kupowałam bilety dla chrześniaków tylko w Muzycznym, dziś wyuszłam z teatru bardzo zadowolona. Świetna sztuka, barwne kostiumy, fajny pomysł na etiudę filmową, dzieci były zachwycone!! Bajka, która nadąża za tym, co w kinie, w grach itp. bardzo dziękuję, dawno nie byłam tak zadowolona, że kulturę mam w Gdańsku na wyciągnięcie ręki.
TO NIEPOROZUMIENIE
Jest teatr dla dzieci Miniatura bardzo dobry i tam powinny dzieci chodzic
na spektakle.Teatr Wybrzeże musi oferować sztuki dla dorosłych
na dobrym poziomie czego ostatnio niestety nie widać.
GDZIES TU JEST BŁĄD W SZTUCE.
Swietni Aktorzy , świetny teatr a repertuar do bani.
Chodzę do teatru od 45 lat , 6 lat w Łodzi a 39 lat
w Gdańsku i mówie to z całą odpowiedialnością.
na spektakle.Teatr Wybrzeże musi oferować sztuki dla dorosłych
na dobrym poziomie czego ostatnio niestety nie widać.
GDZIES TU JEST BŁĄD W SZTUCE.
Swietni Aktorzy , świetny teatr a repertuar do bani.
Chodzę do teatru od 45 lat , 6 lat w Łodzi a 39 lat
w Gdańsku i mówie to z całą odpowiedialnością.
absolutnie polecam dla starszych dzieci
Spektakl bardzo udany, scenografia bogata i ciekawa. Jedno zastrzeżenie do muzyki, która jest zbyt głośna w stosunku do śpiewu aktorów i niestety często zupełnie zagłusza tekst, więc nie wiadomo o czym właściwie śpiewa aktor. Uwaga dla rodziców młodszych dzieci - zdecydowanie odradzam, moim zdaniem dla małych dzieci tj. tak do 5-6 lat sztuka jest zbyt długa, za dużo postaci i wątków dzieci się gubią w fabule i moim zdaniem po prostu nudzą lepsza opcja to Teatr Miniatura. Ja byłam z chłopcami w wieku 11 lat byli zachwyceni.
godziny
szkoda że godziny spektaklu nie są też wcześniejsze bardzo chętnie wybrałabym się z grupą swoich małych uczniów ... co do wieku byłam dwa lata temu z 6 latkami w teatrze muzycznym w Gdyni i mimo iż przedstawienie było długie dzieci były mega zachwycone i zainteresowane ... więc to chyba nie ma reguły ...
Bardzo dobre przedstawienie
Od dawna nie oglądałam spektaklu dla dzieci tak inteligentnie napisanego!Świetne dialogi,błyskotliwe puenty,finezyjnie ukryty dowcip również dla dorosłych.Ciekawe pomysły scenograficzne.Atrakcyjne akcenty multimedialne.Wokal dobry,choć stosunkowo słabe nagłośnienie trochę utrudnia odbiór.Ogólnie przedstawienie warte polecenia,ale raczej dla starszych dzieci.