Widok
byłeś w Gruzji, widziałeś jak się tam jezdzi?
tam nie ma zasad, nie ka przepisów, kto ma bryke, cisnie ile i gdzie się da. Dlatego zaczełem unikac tanich przewoznikow, bo zaczeli jezdzic w nich jacys najnizsi poziomem imigranci, ktorzy nie maja nie dosc ze najmniejszego pojecia o trojmiescie, to nawet o przepisach
Oczywiście, że są szanse. Wystarczy brak podstaw logiki co do ruchu pojazdu.
Tam chyba codziennie jest zaliczony rów. Wystarczy, ze półgłowek sie rozpędzi na łuku wcześniej i potem zasuwając ponad 100, zacznie hamować przy łaczeniu z AK...bo...nie wiadomo co. A gdy pada i ślisko, to już w ogóle. To sa podstawy znajomosći kierowania autem, jak to reaguje na wciskanie hamulca w zakrętach i łukach, przy suchej i śliskiej nawierzchni. Ale nie oczekujmy od tych misów z aplikacji logiki i znajomosci technik kierowania autem.
Ilość zdarzeń z udziałem taxi rożnej maści zatrważa. Czy musi się wydarzyć tragedia zanim ktoś z decydentów zareaguje. Osoby bez znajomosci topografii miasta, przeskakujący wieczorem po innej pracy za kółko wożą ludzi ! Nie wspominając o tym, że obcokrajowcy którzy teraz są znaczącą częścią kierowców tych pojazdów nie znają lub nie chcą znać przepisów ruchu drogowego
Nie gniewaj się ale to nie...taxi. To że rząd ich zrównał z taxi to jedno ale wbrew pozorom to nie to samo. Uber czy bolt ma licencję na auto a nie na kierowcę. To oznacza że każdy kto chce może zapłacić za wynajem takiego auta może nim jeździć. Każdy kto nawet kupi sobie prawko. Bez żadnych ograniczeń. Firmy która wynajmuje auto to nie obchodzi. Biznes. A po odliczeniu kosztów wychodzi na to że żeby zarobię tą 100we dziennie to musi jeździć 20 godzin. Dla kolegów ze wschodu to i tak nieźle. Mają te 3000 miesięcznie i samochód do dyspozycji. Ale dla klientów to masakra. Dlatego zawsze wybieram taxi. Nieważne jakie. Ważne że gość ma licencję. Ubezpieczenie i jeździ swoim autem o które dba bo to jego.
Wolę Polaka jako kierowcę !!!
Przecież takiego kierowcy nawet nie da się pociągnąć do odpowiedzialności finansowej za ewentualne szkody na zdrowiu czy życiu . Gdybyście chcieli odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu czy kalectwo , ewentualnie rentę , i złożyli pozew do sądu na sprawie cywilnej , to gdzie znajdziecie tego Gruzina ? Ludzie korzystają z tych pseudo taksówek , i nie zastanawiając się nad ewentualnymi konsekwencjami . Poza tym wiadomo że w krajach dawnego bloku wschodniego jest gigantyczna korupcja , tam prawo jazdy się po prostu kupuje .
Dlatego nie korzystam z usług Ubera, Volta, Free Nie, wolę zapłacić trochę więcej i dojechać bezpiecznie do domu. Jako kierowca niejednokrotnie byłam świadkiem i**otycznych zachowań przewoźników z tych pseudo korporacjinanraz dzięki własnemu refleksowi UJ niknelam czołówki na którą jechał kierowca idio...
Dziwię się że jeszcze ktoś korzysta z tego
typu usług bo to wyprawiają kierowcy tych pseudotaksowek nadaje się do sprawy dla reportera.Dzis szedłem chodnikiem nad drogą w stronę tunelu forum gdzie zatrzymują się autobusy,kolorowa nauka jazdy jedzie cały czas swoim pasem a zlotowa nie patrząc na znaki ciśnie po wyznaczonym parkingu po czym włączając się do ruchu trąbi na L bo ta miała czelność zajechać jej drogę dojeżdżając prawidłowo do krawędzi jezdni.Jak widzę srinow itp grubery to już wiem że pocisnie na czerwonym wymuszając pierwszeństwo z prędkością 2x większa od dopuszczalnej