Widok

Atropina-badanie wzroku

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
slyszałam opinie ze jest niebezpieczna,tutaj nawet na forum ktos pisal ,mamy badanie wzroku w sierpniu i mamy zakraplac przez 3 dni przed.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zapomniałam dodać, że to jest lek robiony w aptece i trzeba się wcześniej umówić od kiedy do kiedy ma być podawany, tak żeby zrobili dokładnie na dzień od którego zaczyna się podawanie. Apteka musi zamówić potrzebne składniki i wyrobić się z terminami. Nie wszystkie apteki mają recepturę a nie wszystkie z recepturą robią leki oczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my musielismy akraplac 7 dni!!!!roztworem 0,5.nic sie na szczescie nie dzialo,zadnych skutkow ubocznych
Moja mała miała wpuszczane chyba przez 5 dni, musieliśmy uważać żeby nie wpadło do worka spojówkowego, czyli przyciskaliśmy palcem kącik oka obok noska. Nie było reakcji negatywnych, a podanie było konieczne do przeprowadzenia dokładnego badania.
Mój miał 3 dni zakraplane przed wizytą jak chyba jeszcze roczku nie miał. Źrenice były bardzo rozszerzone tak było do 2 dni po dniu wizyty i przeszło. Nic się nie działo. Pozwoliło to zbadać oczka, ale też dzięki temu że spokojnie wysiedział i patrzał w tą aparaturę :-))
ja miałam mojej córce tez zakraplać, ale po tym jak widziałam reakcję alergiczna na tą truciznę atropinę (tak to trucizna), powiedziałam NIE. Poszłam z małą do kliniki leczenia zeza (wizyta prywatna) do przychodni w Sopocie i tam dostała jakies lekarstwo, po którym czuła się normalnie, nie raziło jej słońcę, przeprowadzono badanie i godzinę po badaniu lekarstwo przestało działać. Namiarów na przychodnię szukajcie e necie. szukajcie w necie,
my zakraplalismy synkowi też przez trzy dni i czwartego dnia przed wizytą, nic się nie działo,funkcjonował normalnie chociaż też się wcześniej naczytałam i martwiłam,będziemy musieli niedługo znów zakraplać ale już się nie boję
Byłam w piątek z córkami (6 i 4 lata) u okulisty i dowiedziałam się, że u dzieci, by zbadać dokładnie wadę wzroku, trzeba podawać atropinę, że krople podawane na 15min. przed badaniem nie wystarczają. Trochę się martwię i zastanawiam się czy to ma sens. Córki miały badany wzrok komputerowo i nic złego nie wychodziło. Prawdopodobnie zrobimy te badania w ostatnim tygodniu sierpnia, żeby zdążyć przed szkołą.
Ja miałam ostatnio zakraplane, ale tylko przed samą wizytą.
Nawet nie wiedziałam o skutkach ubocznych
ja miałam zakrapiane atropiną gdzieś na początku podstawówki co skończyło się reakcją alergiczną, na późniejszych wizytach miałam już tylko raz przed badaniem zakrapiane,a czasem nawet wcale...
czytalam co to jest na wikipedi i mnie zamurowało
A, myślałam że przy Wejhera może.

Niestety nic nie słyszałam o ubocznym działaniu atropiny, ale chyba zaufałabym lekarzom mimo wszystko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na wałowej
A gdzie macie to badanie?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry