Widok
Badania na pasożyty - lamblia?
Witam serdecznie
Czy któraś z Was robiła badania w kierunku wykrycia pasożytów? Mam na myśli lamblie? Byłam ostatnio u gastrologa i ten stwierdził na podstawie moich dolegliwości że mogę mieć - przepisał mi leki, które wziełam ale niestety nic nie pomogło. Teraz zrobiła test z krwi i zastanawiał się czy mam też zrobć badanie z kału? Moje objawy to ból pleców, mdłości i czasami ból brzucha, przelewanie i gazy...Badałam wcześniej trzystke i wątrobę , 2 usg i tk, badania z krwi - nic nie wykazały. Lekarz stwierdził że mogą to być pasożyty - lamblia?
Czy któraś z Was robiła badania w kierunku wykrycia pasożytów? Mam na myśli lamblie? Byłam ostatnio u gastrologa i ten stwierdził na podstawie moich dolegliwości że mogę mieć - przepisał mi leki, które wziełam ale niestety nic nie pomogło. Teraz zrobiła test z krwi i zastanawiał się czy mam też zrobć badanie z kału? Moje objawy to ból pleców, mdłości i czasami ból brzucha, przelewanie i gazy...Badałam wcześniej trzystke i wątrobę , 2 usg i tk, badania z krwi - nic nie wykazały. Lekarz stwierdził że mogą to być pasożyty - lamblia?
Tak, podejrzewałam Maćka, że je ma. Częste choroby, wzdęty brzuszek, sińce pod oczami, gazowanie. Okazało się, że cała nasza trójka ma. Z mężem nie mieliśmy żadnych objawów. Odrobaczaliśmy się wszyscy + kot+pies. Ponowny wynik wyszedł dosłownie "wątpliwy", lekarz zalecił ponowne odrobaczenie ale ja zaszłam w ciążę i nie zrobiliśmy tego. Z synem idę w środę do Brodzickiego zobaczymy co powie.
Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że Twój synek też je ma, ale niekoniecznie ma objawy.
Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że Twój synek też je ma, ale niekoniecznie ma objawy.
Mąż się z tym boryka, ciężko wytępić to dziadostwo. Tu masz ciekawe forum: http://tiny.pl/q32h7
Bad kału w kierunku lambli to osobne badanie, w takim standardowym na pasożyty nic nie wyjdzie. Ale z krwi i tak wydaje mi się, że pewniejsze. Nie wiem jak lamblie akurat, ale ja widziałam na własne oczy owsiki u moich dzieci a w bad kału nic nie wyszło. Dostałam skierowanie na 3 badania: ogólne, lamblie i pasożyty 3x. Nic nie wykazały...
a co robić żeby się nie zarazić? Skuteczny będzie płyn bactefort http://www.nauczyciele.org/forma/bactefort ?