Widok
Badania vs. Skierowania
Cześć dziewczyny. Okazło się niespodziewanie że udało nam się zajść w ciąże :) Jesteśmy bardzo szczęśliwi i trzymamy kciuki żeby dziecko było zdrowe, ma dopiero 5 tygodni.
Powiedźcie mi proszę czy żeby zrobić badania np. na konflikt syrologiczny trzeba mieć skierowanie ? Pani doktor z invicty powiedziała mi że mam zrobić badania i szybko szybko zakończyła wizytę. Byłam w szoku i nie dopytałam się o wszystko (moja wina) ale tak naprawdę nie powiedziała jakie tylko że z mężem mamy zrobić badania. U procnera w Gdyni można zrobić badania które określone zostały jako :
CIĄŻOWE:
MORFOLOGIA, BADANIE OGÓLNE MOCZU, GLUKOZA, BIAŁKO, ALBUMINA, RUBELLA IgG _ IgM, TOXOPLAZMOZA IgG + IgM, CYTOMEGALIA IgG + IgM, HBS Ag, GRUPA KRWI, PRZECIWCIAŁA CIĄŻOWE.
ale nie wiem czy jest sens żeby tam iść skoro nie dała mi skierowania, a procner to jedne laboratorium gdzie mogę iść o 7:30 i się wyrobić bo niestety nie mogę zwalniać się z pracy.
Pomóżcie.
Powiedźcie mi proszę czy żeby zrobić badania np. na konflikt syrologiczny trzeba mieć skierowanie ? Pani doktor z invicty powiedziała mi że mam zrobić badania i szybko szybko zakończyła wizytę. Byłam w szoku i nie dopytałam się o wszystko (moja wina) ale tak naprawdę nie powiedziała jakie tylko że z mężem mamy zrobić badania. U procnera w Gdyni można zrobić badania które określone zostały jako :
CIĄŻOWE:
MORFOLOGIA, BADANIE OGÓLNE MOCZU, GLUKOZA, BIAŁKO, ALBUMINA, RUBELLA IgG _ IgM, TOXOPLAZMOZA IgG + IgM, CYTOMEGALIA IgG + IgM, HBS Ag, GRUPA KRWI, PRZECIWCIAŁA CIĄŻOWE.
ale nie wiem czy jest sens żeby tam iść skoro nie dała mi skierowania, a procner to jedne laboratorium gdzie mogę iść o 7:30 i się wyrobić bo niestety nie mogę zwalniać się z pracy.
Pomóżcie.
Musisz koniecznie zrobic grupę krwi, Ty i twój Partner. Chyba że macie gdzieś np na wypisie ze szpitala wpisaną, wtedy nie trzeba.
Niestety w Gdańsku szczególnie Invicta nie chce wypisywac skierowan, bo musialby sama za nie zaplacic, bo nie maja umowy na wszystkie z nfz=tem.
Ja na początku ciąży robiłam -
Grupa krwi
Morfologia
Mocz
Toxoplazmoza
Przeciwciała na różyczkę (chyba że wiesz że już miałaś różyczkę to wtedy nie musisz).
Nie masz co czekac, i tak dostaniesz skerowanie tylko na mocz i morfologię, za resztę musisz zapłacic sama. Więc idz naczczo i zrób wszystkie na raz.
Niestety w Gdańsku szczególnie Invicta nie chce wypisywac skierowan, bo musialby sama za nie zaplacic, bo nie maja umowy na wszystkie z nfz=tem.
Ja na początku ciąży robiłam -
Grupa krwi
Morfologia
Mocz
Toxoplazmoza
Przeciwciała na różyczkę (chyba że wiesz że już miałaś różyczkę to wtedy nie musisz).
Nie masz co czekac, i tak dostaniesz skerowanie tylko na mocz i morfologię, za resztę musisz zapłacic sama. Więc idz naczczo i zrób wszystkie na raz.
Refunduje wszystkie badania jakie są potrzebne, kobiety w ciąży są objęte specjalnym programem który mówi że wszystkie badania kobiety w ciąży mają refundowane.
To nie wina NFZ-tu, tylko poradni, które nie podpisały kontraktu z nimi, i w ten sposób musiałaby płacic za te badania z własnej kieszeni. Tak naprawdę jeśli idziecie z funduszu do lekarza, macie prawo zarządac skierowania, a lekarz ma obowiązek je wystawic, czy mu sie to podoba czy nie.
Żeby nie było, rozmawiałam również z rzecznikiem praw pacjenta który potwierdził mi tą informację.
To nie wina NFZ-tu, tylko poradni, które nie podpisały kontraktu z nimi, i w ten sposób musiałaby płacic za te badania z własnej kieszeni. Tak naprawdę jeśli idziecie z funduszu do lekarza, macie prawo zarządac skierowania, a lekarz ma obowiązek je wystawic, czy mu sie to podoba czy nie.
Żeby nie było, rozmawiałam również z rzecznikiem praw pacjenta który potwierdził mi tą informację.
Dziękuję dziewczyny. Mam nadzieje że nie odeślą mnie z kwitkiem w tym procnerze. Pierwszy raz się spotkałam w invikcie z czymś takim żeby wizyta potrwała 3 minuty. Zapłaciłam 100 zł za wizytę za zwykłe badanie na fotelu bez usg, byłam trochę rozczarowana bo nie dostałam żadnych informacji co mam zrobić , jakie badania. Tylko że zapraszam za tydzień na usg, jakby nie można było zrobić tego za jednym zamachem. Ja sama byłam sobie winna bo byłam szczęśliwa i w szoku więc nie dopilnowałam tego, ale doktor jako profesjonalista powinien chyba wykazać się profesjonalizmem. No nic. Jutro idę na badania. Dziękuję za rady. Dodam tylko że pojechałam wczoraj do szpitala i dostałam dupahston , bo miałam bóle i małe plamienia. Ponadto miałam infekcje i lekarz w szpitalu był wstrząśniety tym że doktor z invicty stwierdził tylko że to normalne na początku ciąży. Mówił że infekcja nie zagraża ciąży ale nie powinno puścić sięjej samopas...
No właśnie teraz zastanawiamy się nad lekarzem prowadzącym. Nie wiem czy jest sens brać lekarza z invicty jeśli chcę rodzić w Wejherowie. Myślałam że dobrą kombinacją byłoby gdybym znalazła sobie takiego lekarza prowadzącego który jeszcze pracuje w szpitalu.Co o tym myślicie ? Czyli rozumiem że te badania mogę zrobić w każdym laboratorium tylko muszę zapłacić ?
No właśnie , niechcę być jakoś "lepiej" traktowana, ale własnie o takie poczucie że w razie czego mój lekarz będzie wiedział co się ze mną działo przez całą ciążę. Nigdy nie rodziłam dopiero uczę się tych wszytkich rzeczy które się z tym wiążą więc jak większość przy pierwszym dziecku podchodze asekuracyjnie.