Widok

Baron cygański

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Baron cygański.
Po latach nieobecności do swojego majątku powraca młody dziedzic, Sandor Barinkay. Stara Cyganka wróży mu bogactwo i ożenek. Jego sąsiad, zachłanny prostak Żupan, chce wydać za niego swoją córkę, Arsenę. Wprawdzie Barinkayowi podoba się dziewczyna, ale ona kocha innego. Stawia przed Sandorem trudny do spełnienia warunek: poślubi go, gdy tylko zdobędzie on tytuł barona.Baron cygański to ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Baron cygański

Po latach nieobecności do swojego majątku powraca młody dziedzic, Sandor Barinkay. Stara Cyganka wróży mu bogactwo i ożenek. Jego sąsiad, zachłanny prostak Żupan, chce wydać za niego swoją córkę, Arsenę. Wprawdzie Barinkayowi podoba się dziewczyna, ale ona kocha innego. Stawia przed Sandorem trudny do spełnienia warunek: poślubi go, gdy tylko zdobędzie on tytuł barona. Baron cygański to ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszystko super tylko malo baletu, a mamy bardzo dobry zespol baletowy POB.

Scenografia,rezyseria i choreografia, kostiumy jestem pod wrazeniem. Zabraklo mi dzis p.G.Kolodzieja i p.A.Fabrello i baletu,ktory jest bardzo dobrym zespolem baletowym. Polecam goraco. Wierny widz z Gdanska.

PIEKNE!!!

Czy z ujeżdżalni można zrobić budynek opery?

Na pewno nie.Akustyka jest beznadziejna.Orkiestra powinna grać trochę ciszej bo zagłusza zdecydowanie śpiew.Głos na początku sceny jest głosem zupełnie innym niż z drugiego planu(Wynik złej akustyki).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

!!!

Saffi wibruje i śpiewa niezrozumiale,sztywna a jej aktorstwo ogranicza się do eksponowania kościstych pleców.Podobnie Barinkay śpiewa ostrym, ściśniętym głosem - niezrozumiały, sztywny. Słuchacze chcą wiedzieć o czym śpiewają główni soliści, tym bardziej, że aria Barinkaya to hitem a aria Safi również jest znana... i słuchacze chcą widzieć prawdziwą grę aktorską, zaangażowanie, uczucia a nie sztuczne odgrywanie, odwalenie. Orkiestra nareszcie grała trochę ciszej.

Za mało blasku

Niestety, zbyt mało blasku ! Głosy brzmią mizernie. Myślę, że to sprawa kiepskiej akustyki w teatrze. Współczesny widz, który jest przyzwyczajony przez media do doskonałego odbioru muzyki, do idealnego stopnia słyszalności, czuje się zawiedziony.Jedynym dobrze słyszalnym głosem jest głos pana Kołodzieja. Ten artysta potrafi też świetnie mówić na masce. Pan Gasz nieżle śpiewa, ale jego mowa na scenie jest płaska i nijaka, pozbawiona dżwięczności. Czyżby w akademiach muzycznych nie kształcono przyszłych śpiewaków pod takim kątem? Wyrażne zaniedbanie. Pan Węgliński nie powinien na scenie się rozbierać, bo to nie smaczne. Powinien zrzucić kilogramy!

Piękne

Mi się bardzo podobało, choć rzeczywiście, trudno było czasem zrozumieć śpiewane słowa. Ale przecież wszystko można było wyczytać z otoczenia i ich samych. Byłam pierwszy raz w Operze i szczerze powiedziawszy bałam się, że będzie nudne. Na szczęście, okazało się być rewelacyjne i czekam, aż mnie znowu rodzice zabiorą!

Czyżby Polskie kompleksy?

Krytykując Barona Cygańskiego w Operze Bałtyckiej,niektórzy leczą swoje kompleksy.Porównując do wykonania w operze w Wiedniu niektórzy nie wiedzą ,gdzie żyją.Jaka sala(akustyka)?,jakie przygotowanie(budżet)?.Śpiewacy występujący "na światowych scenach" to zaledwie kilka osób na świecie o dużym talencie i bardzo dużych pieniądzach przeznaczonych na doskonalenie głosu.

Pani Natalio

Nie byłam na spektaklach za granicą, wiec może nie mam tak szerokiego horyzontu jak Pani, ale spektakl mi się podobał. Nie ma co porównywać z zagranicą. Proszę najpierw spojrzeć na drogi czy służbę zdrowia (chociażby w Czechach) i porównać ją z polskimi realiami, stąd wniosek taki, że być może polska kultura w PORÓWNANIU też marniej stoi...

Pani Małgorzato!

Proponuję wybrać się za granicę na Barona Cygańskiego :) Choćby do Wiednia lub Pragi :) Zrozumie Pani moją krytykę...

polecam spektakl!

Myslę, że moi poprzednicy grubo przesadzają. Stroje są piękne - kolorowe, mistrzowsko uszyte! Dla mnie to był bardzo ładny spektakl, dobrze się bawiłam i mam wrażenie, że pozostali widzowie także! Pieknie tanczyl balet!
Bardzo się cieszę, że w repertuarze Opery Bałtyckiej znalazła się nowa operetka. Uważam też, że w związku z tym Księżniczka Czardasza nie powinna stać w kacie, tylko takze byc grana! Marzy mi sie jeszcze Wesola wdowka, ale wiem, ze przygotowanie spektaklu jest kosztowne i nie mozna wszystkiego od razu. Wiec ciesze sie, ze w repertuarze jest Baron Cyganski i Ksiezniczka Czardasza, no i w przyszlym roku liczymy wraz z przyjaciolmi na Wesola wdowke!
Pozdrawiam goroco wszystkich artystow z opery!

Chyba z tym "żałosne" to przesada!
Nie jest tak źle!
Fakt w jednym się z p.Natalią zgadzam Safi WYJE,a nie śpiewa, hahahaha!!!!
Idźcie ludzie i sami się przekonajcie!!!!

Dno!

Obraza dla twórczości Straussa! Koszmarstwo! Beznadzieja!

Ta cała osławiona solistka, która wciela się w Saffi wyje a nie spiewa sopranem...

Operetkę przetłumaczono na polski, a jednak nie da się zrozumieć bełkotu większości śpiewających.. .Koszmarne stroje...

Żałosne to było.

Nie polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

slawa

TAK!

do oszukana

Coś się Pani pomyliło, bo to forum nie dotyczy spektaklu Barona Cygańskiego, który odbył się w Teatrze Muzycznym.

Zalosne

Bylam z przyjaciolmi ostatnio na Baronie w Teatrze Muzycznym . Wystepowal goscinnie teatr muzyczny z Lodzi. Chaltura jakich malo, orkiestra zagluszala dokumentnie wokalistow i zamiast przyjemnosci poczucie nabicia w butelke za ciezkie pieniadze. W dodatku wszyscy umyli rece. Kierownictwo teatru zwala wine na zespol z lodzi a glowny menager lodzkiego z espolu zamknal sie z aktorami i byl niedostepny. Na telefony nawet pozniej nie odpowiadal. Zalosne i nieuczciwe zarowno ze strony lodzkiego zespolu jak i kierownictwa teatru muzycznego.

świetny spektakl!!!!!

Byłam z mężem na przedstawieniu 26 XII w 2-gi dzień świąt. Byliśmy zachwyceni!! Fantastyczne widowisko, piękna scenografia i kostiumy, b.dobry balet i świetne sceny zbiorowe. Oczywiście wspaniali wykonawcy popisujący sie pięknymi głosami i gra aktorską. Największe wrażenie zrobił na nas pan Kołodziej w roli generała! Wspaniała rola, przepiekna barwa głosu, talent aktorski i taneczny! Gratulujemy!!
Dziękujemy za bardzo miły wieczór świąteczny w operze i polecamy wsystkim to przedstawienie.

do MEL.

Myśle, że Pani Potera wie co pisze i jest szczera do bólu - za to jej gratuluję!!!!!!! BRAVO
No chyba, że nie chodziło o spiewaka tylko o śpiewaczkę!! Ewentualnie o starszego pana Carnero... Ale nie sądzę, że tak drastycznie można się pomylić. !!!

do pani poteraz

przydalby sie laryngolog chyba ze pomylila pani nazwiska oba na S

Baron cygański

Po latach nieobecności do swojego majątku powraca młody dziedzic, Sandor Barinkay. Stara Cyganka wróży mu bogactwo i ożenek. Jego sąsiad, zachłanny prostak Żupan, chce wydać za niego swoją córkę, Arsenę. Wprawdzie Barinkayowi podoba się dziewczyna, ale ona kocha innego. Stawia przed Sandorem trudny do spełnienia warunek: poślubi go, gdy tylko zdobędzie on tytuł barona. Baron cygański to ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry