Widok

Bazylika Mariacka

Wesele Temat dostępny też na forum:
Wiem, że w Kościele Mariackim nie zapisują jeszcze dat ceremonii ślubnych na przyszły rok, nie dostałam też konkretnej odpowiedzi kiedy warto się tam udać, by nie przegapić momentu i nie być rozczarowanym, że na TEN dzień miejsc już brak... Pod koniec roku? W przyszłym roku? Może wiecie? :) I czy wystarczy na chwilę obecną tylko pójść, zaklepać datę i resztę załatwiać nieco później? :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Caesariatus, ja właśnie też planuje takie wyjście. Jestem tylko ciekawa ile się płaci księdzu i organiscie, ponieważ ksiądz nie bardzo chciał na takie tematy rozmawiać. Wszystkie formalności załatwiam w swoim Kościele i jestem Ciekawa jakie są mniej więcej koszty ślubu w Bazylice
Księdzu z tego, co wiem każdy daje tyle, ile dać może. Organista kosztuje chyba 600zł., my mieliśmy organistkę i płaciliśmy 300zł. jeśli dobrze pamiętam.

Tam na organach gra naprawdę sławny Pan (nazwiska nie chcę podawać na forum)- utytułowany organista, nauczyciel, kompozytor, działacz muzycznego świata. Koncertuje w kraju i za granicą na najlepszych instrumentach świata za spore pieniądze, nic dziwnego, że prywatna usługa (godzina grania na ślubie) będzie kosztowała więcej niż u innego organisty.

Organistka też gra i śpiewa pięknie - operowy głos.

Do tego dochodzi "korzystanie ze sprzętu" - inne będą ceny korzystania z syntezatora w parafii na osiedlu (nie mam żadnego konkretnego na myśli), a inne ze słynnego instrumentu w Katedrze Oliwskiej lub Bazylice Mariackiej.

Moim zdaniem warto :-)
do góry