Widok

Bazylika Mariacka

Wesele Temat dostępny też na forum:
Wiem, że w Kościele Mariackim nie zapisują jeszcze dat ceremonii ślubnych na przyszły rok, nie dostałam też konkretnej odpowiedzi kiedy warto się tam udać, by nie przegapić momentu i nie być rozczarowanym, że na TEN dzień miejsc już brak... Pod koniec roku? W przyszłym roku? Może wiecie? :) I czy wystarczy na chwilę obecną tylko pójść, zaklepać datę i resztę załatwiać nieco później? :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To prawda, Bazylika Mariacka nie jest rozchwytywana. My chcieliśmy na początku tam ślub ale jednak zrezygnowaliśmy z poniższych powodów:

1. wielki problem spotkania się z proboszczem
2. nie jesteśmy z tej parafii więc ksiądz wikary powiedział że proboszcz niechętnie się godzi na udzielenie ślubu , chyba że: będziemy go baaardzo prosić coś w stylu "bardzo nam zależy żeby mieć tu ślub bo to nasze marzenie, słyszeliśmy że ksiądz proboszcz jest taki ludzki człowiek i się zgodzi" itd (tak kazał na mówić wikary)
3. słyszeliśmy że ślubu udzielają tam średnio
4. jako młodzi siedzicie daleko od gości - tzn tam wysoko przed samym ołtarzem a goście hen hen gdzieś tam
5 nasz kamerzysta mówił że ciężko tam się filmuje i robi zdjęcia bo jest kiepskie oświetlenie i że kościół jest tak wielki że znikniemy w nim

To by było chyba na tyle. Dodam jeszcze że my mamy ślub pod koniec września i jak byliśmy w lutym w Mariackim to było sporo wolnych terminów, co oznacza że jest słabo oblegany.

Jeśli mogę coś poradzić to proponuję ślub w Mikołaju - przepiękny kościół . Osobiście też chcieliśmy tam ślub ale przyszliśmy za późno (tam trzeba minimum rok wcześniej się zapisywać bo tak oblegany jest ten kościół).
A kiedy planujecie datę ślubu? My zapisywaliśmy się w styczniu, ale jak byłam tam ostatnio (ze 3 tyg temu), to na nasz dzień byliśmy tylko my zapisani. Bazylika wcale nie jest rozchwytywana...
Myślę, że nie masz się czym martwić.

do góry