Widok
Becikowe pytań c.d.
Czytałam ostatnio dodany wątek. Jednak mam inne pytania. Czy ktoś w ostatnim czasie składał w wniosek w gm. Pruszcz Gdański? Jakie dok. są potrzebne i z jakiego okresu brany pod uwagę jest dochód 2013 czy ... cofamy się aż do 2012 ? Bo gdzieś w necie wyszukałam że zaświadczenie z US za rok 2012 jest potrzebne.
Ja dzisiaj byłam w tej samej sprawie ale w urzędzie w Gdyni. Jeśli będę składać wniosek jesienią to dochód tylko za 2013 r. Na złożenie wniosku jest rok czasu, Pani sugerowała, żeby to zrobić w grudniu bo wrz, paz, list mają jakieś inne wnioski i gorący okres. Jeżeli chodzi o dokumenty to trzeba dokładnie zapytać w danym urzędzie bo mi Pani z listy potrzebnych, zaznaczyła tylko kilka, które trzeba złożyć, zależny to np. od tego czy była zmiana pracy w danym roku, od sytuacji życiowej i takie tam. Jest tez próg dochodowy, w Gdynia około 1900 zł (po odliczeniu składek)
nam liczył sie okres 2012- rodziłam 1 stycznia. Generalnie bawiliśmy sie z paniami w Cieplewie ( bo tam się składa papiery) jakieś 4 miesiące. Co babka to inne gadanie. Potrzebne były pity, zaswiadczenie od lekarza, akt urodzenia dziecka, dowody... Wypełnic trzeba wnioski- radzę to zrobic na miejscu i dopilnować samemu wszystkiego.