Widok

Benzyna po 5 zł.

No i stało się. Ceny benzyny noPb95 wzrosły do 5 zł za litr przy dystrybutorze.

Jeśli benzyna nadal będzie drożeć - niech rząd spodziewa się buntu obywateli i rewolucji - będą prędko uciekać za granicę przed wściekłym tłumem kierowców.

Trzeba zorganizować protesty przeciw panującej drożyźnie na stacjach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest jeszcze jedna strona podwyżki, lepsza. Mniej aut na drogach i to mnie cieszy. Droższa benzyna to dla wielu alternatywa, papierosy, czy paliwo. Alkohol, czy benzyna. Zakupy pieszo, nie po butelkę coli autem. spotkania towarzyskie w ciekawszych miejscach od wnętrza starego sztrucla hałasującego po ulicach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uważasz, że im więcej musisz płacić za środki niezbędne do życia tym lepiej dla ciebie? Jesteś w błędzie. Dajesz strzyc się rządowi i oligarchom trzymającym zasoby, twe myślenie przedstawia mentalność niewolnika. Po zakupy zawsze jeżdżę samochodem, jak sobie wyobrażasz transportowanie pieszo 5-ciu niebieskich toreb z makro/castoramy wypchanych różnymi dość ciężkimi dobrami? Już jedną jest mi ciężko zarzucić na plecy i wnieść. Ty mi każesz nieść to przez jakieś 15 km od sklepu do domu.

Bardzo mnie się nie podoba to, że coraz większą część moich zarobków muszę przeznaczać na paliwo i energię. Te dobra w wielu krajach są dotowane, tylko w Polsce i w znacznie bogatszych krajach europejskich pobiera się za nie podatki.

Jak ceny paliw będą dalej tak rosnąć, pewnie przyjdzie mi zrezygnować z prawdziwego samochodu i będę musiał się przesiąść do wypiardka z silnikiem od kosiarki.

Obawiam się, że podwyżka podatków na paliwo spowoduje dalsze zwiększenie średniego wieku pojazdu w Polsce. Norwegowie dużo zarabiają, ale mają wysokie podatki - wcale mniej nie jeżdżą, ale nie mimo posiadania dużych przychodów nie stać ich na nowe samochody. Tak samo jak 95% nie stać na nowe auto.

Jedyny skutek podwyżki cen benzyny to obniżenie poziomu życia społeczeństwa.

Ten, który straszył benzyną po 5 zł gdyby jego konkurent dostał się do władzy a gdy sam się dostał i za jego rządów podniesiono ceny paliw powinien podać się do dymisji o ile posiada resztki honoru.

Obawiam się, że wściekli ludzie z widłami i pochodniami pokażą tym palantom, że takie igrce ze społeczeństwem kończą się gilotyną jak we Francji się działo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sam doprowadzasz się do stanu niewolnictwa. Rób mniejsze zakupy, jedną torbę potrzebnych rzeczy i już dziś przesiądź się na rower. Będziesz zdrowszy fizycznie i psychicznie. Jak kogoś nie stać na utrzymanie auta, to korzysta ze środków komunikacji miejskiej. Po wożeniu dupska wszędzie i po wszystko ta część ciała robi się zbyt duża. Droższe paliwo = więcej miejsc parkingowych, mniejszy ruch na drogach i mniejsze zagrożenie ze strony starego złomu, którego właściciele kosztem napraw i przeglądów kupują papu, papu do swoich "jeździdeł"
Mam nadzieję, że nie masz kompleksów i poziom życia dobry nawet jeśli nie posiadasz prywatnego śmigłowca, czy jachtu
Jest dokładnie odwrotnie. Budżet miesięczny na samochód to xxxx zł. Auto pali ok yy l/100 km, miesięcznie robi się np zzzz km. Po zapłaceniu paliwa zostaje mniej pieniędzy w portfelu, które były przeznaczone na utrzymanie auta. Efekt - brak funduszy na przegląd.

I teraz pytanie - skąd w grudniu 2010 podwyżki cen paliw o ~30 gr/litr na stacjach benzynowych skoro w hurcie ceny utrzymywały się w granicach 3,71-3,78 zł netto za litr? Vatem można wytłumaczyć podwyżkę o 3 gr, ale nie dziesięciokrotnie wyższą!

Jak dla mnie to zmowa cenowa właścicieli stacji paliw. Lepiej, żeby służby państwowe zajęły się tą sprawą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przy obecnej wartości dolara i cenie baryłki ropy, biorąc pod uwagę jak kształtowały się ceny 2 lata temu... benzyna nie powinna być droższa niż 4.68 pln/litr na statoilu w Sopocie. Teraz jest znacznie drożej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
aqui, ale ty jesteś głupi
trzeba się przesiąść z BMW na MZK
Zajrzyjcie na tiny.pl/hcwhx
Jest to co prawda zestawienie z 2008r, ale struktura się nie zmieniła.
Na cenę paliwa na stacji w największym stopniu wpływ ma chciwość polityków, dopiero potem: kurs dolara, cena ropy itd.

I nie pieprzcie o korzystnym wpływie wysokiej ceny na mniejsze korki itd..
Cena paliwa jest KLUCZOWA dla rozwoju gospodarki. Im nizsza - tym niższe koszty mają firmy, co przekłada się na ceny większości produktów na rynku.
Można oczywiście zlikwidować przemysł i wrócić do epoki kamienia łupanego. Jeśli komuś to odpowiada.. jest dużo dzikiej przyrody do zasiedlenia (Syberia, Patagonia, Sahara...)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Motoryzacja

Samochód z komisu - czy warto? (34 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...

pierwszy samochod (13 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?

gdzie kupic oc, oraz które najtańsze (41 odpowiedzi)

jakie polecacie oc? bede kupoał niedługo i chciałbym poronac opinie

do góry