Widok
Bezrobotni
Tyle się mówi o pomocy dla różnych grup społecznych, a co z bezrobotnymi? I nie mam na myśli tutaj osób, które świadomie nie pracują, unikają pracy. Co z osobami, które nie mogą znaleźć pracy, nawet tymczasowo w sklepie (potrzebna książeczka, nie można jej obecnie wyrobić...). Miałam podjąć pracę na dniach, jednak nie mogę wykonać badań wstępnych, bo przychodnia nie prowadzi badań, a lekarze z obawy przed wirusem są na L4. Myślałam, że zostanę zatrudniona chociaż na umowę zlecenie (tutaj nie potrzebne są badania), ale pracodawca przeszedł na pracę zdalną i nie jest zainteresowany podpisaniem umowy w tym terminie... (brak możliwości wdrożenia w obowiązki)... Składam CV już do wszystkiego, ale wiadomo nikt się teraz nie odezwie... a do pracy na magazynie nie przyjmują osób z wykształceniem i doświadczeniem w pracy umysłowej. Najgorsze, że na dniach kończy się zasiłek... a sytuacja na rynku pracy jest coraz gorsza...
Jakie 700 zł? :) Ok, przez pierwsze 3 miesiące prawie 700. Ale nie mam pracy od 4 miesięcy i obecnie dostaję około 470 zł zasiłku. I wcale nie uważam, że zasiłki powinny być wyższe, bo przecież nie chodzi o to, żeby ludzie zostawali na bezrobociu. Ale w obecnej sytuacji faktycznie powinni je przedłużyć.
Trzeba jednak pamiętać, że aby dostać zasiłek, należy spełnić pewne kryteria.
Prze minimum 12 miesięcy w ciągu 18 miesięcy poprzedzających rejestrację uzyskiwać pensję w takiej wysokości, by była od niej odprowadzana składka na Fundusz Pracy (czyli minimalna krajowa).
Więcej szczegółów tutaj: https://gdynia.praca.gov.pl/dla-bezrobotnych-i-poszukujacych-pracy/swiadczenia-pieniezne/zasilek-dla-osob-bezrobotnych
Byłam zarejestrowana w PUPie, trzy-, czterokrotnie i ani razu nie przysługiwał mi zasiłek.
Prze minimum 12 miesięcy w ciągu 18 miesięcy poprzedzających rejestrację uzyskiwać pensję w takiej wysokości, by była od niej odprowadzana składka na Fundusz Pracy (czyli minimalna krajowa).
Więcej szczegółów tutaj: https://gdynia.praca.gov.pl/dla-bezrobotnych-i-poszukujacych-pracy/swiadczenia-pieniezne/zasilek-dla-osob-bezrobotnych
Byłam zarejestrowana w PUPie, trzy-, czterokrotnie i ani razu nie przysługiwał mi zasiłek.