Widok

Bierzmowanie dla doroslych

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam przed nosem najnowszy numer Goscia Niedzielnego.
Moze komus z Was przyda sie ta informacja:

------------------------------------------------------------------------------------
Gdańsk Oliwa. Najbliższe bierzmowanie dla dorosłych, głównie dla narzeczonych, odbędzie się w poniedziałek 17 września o 18:00 w bazylice archikatedralnej w Gdańsku Oliwie oraz 3 grudnia o 17:30 w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni Śródmieściu. Kandydaci do bierzmowania powinni być odpowiednio przygotowani, po spowiedzi w swoich parafiach, zaopatrzeni w kartkę do bierzmowania, podpisaną przez księza proboszcza i opieczętowaną pieczęcią parafialną.
------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam,

wiesia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze dla nas cenna wiadomosc,tylko szkoda ze w tych terminach to bierzmowanie :(

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
Olenko, czy Wy tez chcielibyscie przystapic do bierzmowania z racji slubu?jak to wg Was bedzie wygladalo. zastanawiam sie,bo moj narzeczony nie jest bierzmowany. mamy jednak problem, bo on plywa i jest na ladzie przez 6 tygodni,. akurat 3 grudzien by mu odpowiadal, ale co z przygotowaniami?
u nas jest tak ze to tomek nie ma bierzmowania. coz ja poszlam do mojego ksiedza i on byl na tyle uprzejmy ze dal tomkowi materialy do nauczenia sie i ma przyjsc do niego w grudniu i je zdac. czyli nie musi chodzi na nauki do bierzmowania. tomek mieszka za granica stad ten problem,ale powiem ci szczerze ze mam ksiedza w rodzinie i on powiedzial ze tak naprawde to bierzmowanie wcale nie jest az tak konieczne i bez tego ksiadz tez udzieli slubu ( choc to tez oczywiscie zalezy od ksiedza i od tego dlaczego tego bierzmowania dana osoba nie ma)

no wlasnie, ja niz nam zadnego "zyczliwego" ksiedza.boje sie,ze jak pojde do swojej parafii, to bedzie zgrzyt z proboszczem, bo on strasznie konserwatwny jest. Moj narzeczony nie ma bierzmowania, co wiecej-nie przystapil do komunii, bo wyobraz sobie,ze mama mu powiedziala w 1 klasie, ze moze chodzic na religie ale nie musi. wiadomo, jak dziecko, wolal sobie isc pograc w pilke!bo jego rodzice sa niewierzący. i tak to wszystko zaprzepascili. ja natomiast jestem wierzaca i praktykujaca, wiec nie wyobrazam sobie slubu innego niz koscielny. dlatego teraz staram sie mojemu nareczonemu jakos pomoc, zebysmy mogli wspolnie przystapic do tego skaramentu. sytuacja jest dla okropna,caly czas o tym mysle.moze ty masz jakiegos ksiedza znajomego, ktory pomoglby nam przejsc przez ta droge?
tzn ja powiem ci tak.jest mozliwosc taka zebyscie wzieli slub na zasadzie "osoba wierzaca" z "osoba niewierzaca".ale problem lezy w tym czy twoj narzeczony jest wierzacy,bo jelsi tak to nie zgodzi sie na takie cos. hmm...gdyby nie mial tylko bierzmowania to przypuszczam ze sytuacja nie bylaby taka skomplikowana,ale z ta komunia to moze byc problem bo przypuszczam ze ten musialby cos zdawac...hmm...tzn ja ci powiemn ze powinnas isc sprobowac porozmawiac z proboszczem.ja tez myslalam ze moj mnie zaraz wyrzuci a sie okazalo ze byl calkiem pomocny. powiedz mu jak sprawa wyglada a jak nie ten kosciol to inny. podobno ojcowie franciszkanie sa bardzo w porzadku.a kiedy planujecie slub?moze ksiadz dalby mu materialy w rejs?nauczylby sie wszystkiego,przyjechal,zdal i przystapil do komuni?mowie ci moj tomek tez sie teraz uczy, przyjedzie do polski i zda te materialy..ale nawet nie wiem czy bedzie przystepowal do bierzmowania skoro to wcale nie jest konieczne...

planujemy slub na sierpien 2008. a Twoj Tomek jest wierzący? Powiem Ci,ze ja mam żal do moich pryszlych tesciow, ze nie dali narzeczonemu szansy jako dziecko. bo ja rozumiem,ze bierzmowania mozna nie miec. juz sie ma jakis swoj wiek i samemu mozna decydowac czy sie chce przystapic czy nie. ale dziecko w 1 klasie podstawowki???no halo!po co oni go wtedy w ogole chrzcili sie zastanawiam? i po co obchodza wszystkie swieta, dziela sie oplatkiem w czasie wigilii?szkoda slów!jego brat ma ten sam problem,jego dziewczyna tez jest katoliczka.
tak,moj tomek jest wierzacy,do bierzmowania nie przystapil z wlasnej glupoty,bo "ksiadz go denerwowal"...no fakt,tesciowie zle uwazam postapili,bo teraz ma przez nich problem...

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Anka - ocena (6 odpowiedzi)

Jeżeli zastanawiacie się nad X LO w Gdyni to odradzam. System oceniania to porażka. Szkoła marzeń...

do góry