Widok

Biletomat zepsuty - SKM tłumaczy procedury

Opinie do artykułu: Biletomat zepsuty - SKM tłumaczy procedury.

Nasz czytelnik próbował kupić bilet miesięczny w automacie SKM. Chciał zapłacić za transakcję kartą, ale biletu nie otrzymał. Będąc przekonanym, że automat "zjadł" jego pieniądze, zadzwonił na numer pomocy technicznej. Dowiedział się, że sprawą zajmie się dział reklamacji przewoźnika, a tymczasem... musi kupować pojedyncze bilety na przejazdy.

Do zdarzenia doszło w niedzielę wieczorem. Pan Rafał chciał kupić bilet miesięczny na stacji w Oliwie. Nie posiadał gotówki, a że w kasie nie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to kolej miejska nie pendolino do krakowa. na tym to polega ze sie wsiada i jedzie. jak bym mial jeszcze pol godIny wczesniej wychodzic bo bilet trzeba kupic.......
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

bo nie miał gotówki tylko kartę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

a co to za problem?

w pociągach mają terminale na karty
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak to każdy może powiedzieć.

Żadne tłumaczenie.
I jak widać pieniędzy nie pobrało.
Tak każdy bez biletu mógłby się tłumaczyć.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 41

A po co każdy miałby się tak tłumaczyć? Każdy to złodziej?

Nie traktuj wszystkich swoją miarą.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zasada ograniczonego zaufania. Do domu też wpuszczasz każdego kto powie, że jest z energii czy gazowni? Bo po cóż by mieli kłamać?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Każdemu gburowi w mundurze i czapce kolejarskiej podajesz swoje dokumenty?

Przecież żaden z nich nigdy nie był przebierańcem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To samo dotyczy WC, procedury są tam jeszcze bardziej biurokratyczne. Bez biletu można jechać na gapę, a bez WC?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo sobie biletomaty wymyślili... w komunistycznej skm jeszcze nie są na takie cuda przygotowani!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

no chyba ręczne i się kasą biletową nazywały
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 12

były biletomaty

Hałasowały niemiłosiernie wydając bilet kartonikowy ale były. Na Przymorzu stały przy wyjściu z peronu w tunelu prowadzącym na pętlę autobusową linii 139
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

wszędzie

Były
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to po kilka na jeden rodzaj biletu.
Komu to przeszkadzało?

Na nieistniejącym już dworcu w Nowym Porcie też były

i wydawały bilety w większości bez zarzutu. Się pewnie gimbusom w łepetynach nie mieści że za komuny, bez smarkfonów, szajsbuczka i unii europejskiej dało się zrobić coś porządnego
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzwiek przy wydawaniu biletu

Dzwiek przy wydawaniu kartonikowego biletu pamietam do teraz aaaauuuueeee
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

my w Gdyni nie mamy takiego problemu

Bo po prostu nie mamy automatów biletowych.
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 11

Moim zdaniem to świetna strategia, podobnie nie mając lotniska nie trzeba martwić się np. intensywnym i długotrwałym zamgleniem, a wczoraj Gdańsk spowity był obficie mgłą, jakoby białą woalką okryty.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

mają lotnisko od wielu lat, a zamglenia występują kilka dni w roku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

W d... był, g... widział jak to mówią.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właściwie to są prawie zbędne i generują niepotrzebne spore koszty utrzymania, więc nie narzekajcie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

biletomaty to przeżytek i strata pieniędzy

proste
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Te automaty rzadko działaja

lepiej od razu szukac automatu ztm(tez mozna tam kupic skm) te przy peronach na 90 beda zepsute i bedzie trzeba latac... a kolejka bie czeka
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałem ten sam problem w Oliwie

Myślałem, że to był problem z płatnością kartą, 3 razy wykonałem procedurę i skasowali mnie 3 razy po 3zł, a biletu nie wydrukowano. Za 9zł nie będę się szarpal bo jak udowodnię, że nie wydrukowano mi bilwtów? Szczerze odradzam biletomat w Oliwie. Z innymi nie miałem problemu.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2

to straszne

proponuje skycash zainstalować w telefonie i po problemie
w ogóle mogliby juz powoli zacząć likwidację sprzedaży biletów papierowych - szkoda na to to całe drukowanie kasy
a te automaty to było coś nowoczesnego 20 lat temu bo teraz to jest system przestarzały i naprawdę nie wiem kto i po co z niego korzysta jak bez problemu bilet elektronicznie we własnym telefonie mozna kupić bez ryzyka że coś się w automacie zepsuje
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

To może być dla Ciebie szokiem, ale nie każdy pasażer skm ma smartfona. Nie każdy chce korzystać ze skycasha. Nie każdy ma zawsze naładowany telefon. Mogą się też skończyć środki na koncie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

może w ciebie uderzyć meteoryt też

albo możesz wpaść w sink hole,
wszystko jest możliwe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja mialam tak, że dwa razy w biletomacie kase wzielo a biletu nie wydrukowalo i co? stolec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie tylko w Oliwie.

Biletomat we Wrzeszczu nie wydawał reszty, a ten w Orłowie nie drukował biletów lub gotówki. Może już się poprawiło i działają, ale nie chce mi się ryzykować. Za 5 zł. nie polecę z reklamacją, ale sponsorować PKP SKM nie zamierzam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

SKM

to jest taka firma, że klękajcie narody. Awaria goni awarię, w godzinach szczytu zestaw 4-wagonowy (EN71), a ludzie jak śledzie w beczce. A podwyżka biletów jedna za drugą. Panie Prezesie Lignowski. Czas najwyższy się obudzić.
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 2

wieczorem...

No tak, a wieczorem jak pusto 10 wagonów :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ależ tam nikt nie śpi

Po prostu nie ma realnej konkurencji, więc nic nie muszą robić bez względu na jakość ich usług. "Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

na koniec zamiast zapłać kliknął - anuluj

a teraz afera i wszyscy w koło przepraszać muszą
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 25

Dlatego nigdy nie kupuje/doładowywuje biletu w biletomacie.

Nie ma pewności, że Ci nie połknie kasy, nie załaduje dobrze karty i zostajesz z niczym, jeszcze dodatkowo musisz płacić za bilety jednorazowe.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 4

w tej firmie nic sie nie moze udac,bydlece wagony,notoryczne spoznienia,awarie i klika przyspawana do stolkow,naprawde za komuny to lepiej funkcjonowalo
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwsze takie zdarzenie

Jak powiedział Pan Dyrektor:

"Jeśli chodzi o urządzenia obsługujące karty płatnicze, to jest to pierwsze takie zdarzenie, o którym wiemy."

Panie Dyrektorze, proszę nie kłamać, gdyż mam pozytywnie rozpatrzoną reklamację na bilet miesięczny ze stacji Gdańsk Śródmieście przy płatności kartą - dostałem potwierdzenie pobrania środków z konta, natomiast w miejsce biletu została wydrukowana czysta kartka. Chyba, że nie wiecie nic o reklamacjach, które rozpatrujecie pozytywnie.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

on pewnie mówił o sobie

Dyrektor, który nie ma pojęcia czym zajmuje się jego spółka, to zwłaszcza w państwowych firmach, dość częsta sytuacja...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ankieta :
Brak odpowiedzi "Kupuję w kasie biletowej"

Na końcu artykułu pisze "to jest to". Wystarczy "to jest" lub "jest to"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest napisane.

jakiś czas temu automat SKM przywłaszczywszy sobie moje pieniądze nie wydał mi biletu
na infolinii uzyskałem informację że muszę zakupić bilet co też uczyniłem i że pieniądze otrzymam "po przeliczeniu" oczywiście jeśli złożę reklamację
do czego zmierzam?
procedura reklamacyjna do dnia odzyskania pieniędzy trwała około 2 miesięcy...
moje kilka złotych to może niewiele ale pomnożone przez lekko licząc kilkuset pasażerów tygodniowo... taki biznes to każdy by chciał prowadzić
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kiedy będzie bilteomat na stacji GD Przymorze Uniwerek???

swoją drogą jakaś nieogarnięta sirota z tego pana Rafała
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

"Biletomaty bywają awaryjne"

Ta.. Bywają... Po prostu są awaryjne.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tajne przez poufne

Cyt. "W przypadku płatności gotówką w biletomatach zdarzają się takie sytuacje, ale dokładna ich liczba to tajemnica przedsiębiorstwa." - Czyżby było takich sytuacji tak dużo, że wstyd sie przyznać?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Biletomaty są w tym wszystkim mało istotne

Kiedy zaczną SKMki jeździć regularnie i częściej w godzinach szczytu?
Podróż w takim ścisku, a do tego duża podwyżka biletów od kwietnia to jakaś pomyłka.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bezpieczeństwo, porządek, częstotliwość kursów, cena

a nie kurka wodna ładowarki do smarkfonów czy wieszaki na rowery

to nie mógł sprawdzić czy mu doładował kartę? w gdańskich biletomatach po doładowaniu zawsze sprawdzam czy bilet jest

...I mam świety spokój :)

błąd

W niedzielę również chciałam zakupić bilet w automacie , najpierw w jednym srebrnym następnie w tym z czerwonym monitorem. Niestety oba były jakieś zepsute(mówię o tych na zabiance), do pierwszego srebrnego wrzucilam 10zł miał mi wydrukować bilet za 3,75 niestety wydał mi tylko resztę pieniędzy a biletu nie wudrukwal..podeszłam więc do tego obok z czerwonym wszystko ok, bilet wydrukowal , wrzucilam 5 zł ale wydał mi tylko 5 groszy reszty.

I ta reklamacja tylko na piśmie!

eSkmko mamy 21 wiek i czas internetu!

Dziwne?

Czemuż to w kasie nie mógł zapłacić kartą płatniczą?
ja co miesiąc kupuję bilet miesięczny w kasie na dworcu w oliwie i zawsze płacę kartą, posiadają tam terminal i nigdy nie było problemu z płatnością kartą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Do

Nie mógł zapłacić w kasie karta bo pewnie nie działał czytnik kart blondi

terminale

we Wrzeszczu od stycznia już też zapłaci kartą.

Szybka Kolejo Miejska - wróć do formy, kursuj co 6, 12 minut w minimum dwóch jednostkach trakcyjnych i dostosuj się do potrzeb swoich pasażerów!

Bezczelność naszych komunistycznych spółek nie zna granic...

"Pasażer musi mieć bilet, bo kontrolerzy nie mają możliwości weryfikacji tego, czy trwa procedura reklamacyjna - opowiada dyrektor ds. marketingu i umów SKM"
Ok. Wychodzą Państwo z założenia, że każdy z nas ma dosyć pieniędzy, aby po awarii wrzucać kolejne pieniądze... Jeżeli ktoś ma odliczone pieniądze, a chce wrócić do domu to co ma zrobić jeżeli reklamacja jest w toku, a kontroler nie ma wglądu. Rozumiem, że osoba ta musi zostać na dworcu bo inaczej dostanie bonus w postaci mandatu???
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czasami zdarza mi się jeździć SKM,

miałem podobną sytuacje, raz mi poprostu połknął pieniądze i musiałem kupić u kier kolejki z dodatkową opłatą 2,8zł, Pan powiedział ,że mam to reklamować ale opłacić teraz musze tak czy tak. Oczywiście olałem temat. Drugi raz w orłowie chciałem kupić bilet ale automat na peronie był zepsuty. Kupiłem u kier kolejki oczywiście z dodatkową opłatą 2,8 zł, na moja uwagę, że automat był zepsuty otrzymałem info, że przecież jest tam kasa, szedłem od strony klifu i nic takiego nie widziałem. Poprostu staram się jak najrzadziej korzystać z usług tej firemki.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepsze, że w Orłowie już dawno nie ma kasy

Trzeba napisac to jasno moze zrozumieja:
Nie korzytsam z komunikacji miejskiej w Trojmiescie bo dziala fatalnie! Po pierwsze chaos z biletami miedzy skm, mzk, pkm itp.
Po drugie wszystko pokolei jezdzi malo punktualnie. Po trzecie probelmy z zakupem biletow, a to automaty, a to prowizja u kierowcy czy koniecznosc zakupu od razu 4 biletow. Wezcie przyklad z Japonii czy Szwajcarii to takie proste.

Lepszm rozwiazaniem bylyby biletomaty w pojazdach, tak jak w Krakowie

Tam w kazdym tramwaju jest biletomat i na co 2 przystanku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To najlepsza opcja... i zdążysz kupić bez stresu, że Ci odjedzie.

a w SKM wchodząc do pociągu musisz już mieć skasowany bilet (nawet jak tam w środku w pociągu też jest automat, nawet jak kupujesz bilet przez teledon)

taka lokalna egzotyka

po co biletomaty jak nie działają .

zlikwidować!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

skm- w okolicach południa kursy co 31 minut

i to jest środek komunikacji miejskiej w blisko milionowej aglomeracji, ja p...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

miałam kiedyś taką samą sytuację, na zwrot pieniędzy czekałam ponad 3 tygodnie,
musiałam wydac kolejne 150zł i kupić miesięczny a co gdyby nie było mnie stać na drugi taki wydatek? Pytałam się Pani rozpatrującej moją reklamację i nie umiała mi odpowiedzieć :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziadostwo..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Automat nie wydrukowal wiec biletu nie ma i jedzie na gape

Jak wiatr powieje i bilet poleci to co... Reklamacja do matki natury?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

tajemnica poliszynela...

pracując do niedawna na kasie biletowej kilka razy miałam wątpliwej jakości przyjemność wysłuchać skarg na działanie biletomatów. dotyczy to również kupowania biletów okresowych i płatności kartą za nie. tylko, że firma nie chce się do tego przyznać. zrzuca winę na właściciela, czyli na inną firmę. nie ma to jak spychotechnika. na szczęście ja jeszcze PRLowiec, więc wszystkie bilety kupuję w kasie i sprawdzam czy wszystko się zgadza zanim odejdę od okienka. w końcu kasjerka też człowiek i może się pomylić

Zapamiętać rodzaj biletomatu? To są różne? Gluszek ignorancie

Biletomaty to zaraza.

I nie dotyczy to tylko tych należących do SKM. Najgorszemu wrogowi nie życzę, żeby musiał z tego czegoś korzystać.

To chyba żart

Awaria biletomatu i pasażer (czyt. klient) ma jeszcze dokupywać bilety jednorazowe? Przecież to nie jest poważne. A jeśli kontroler nie ma możliwości weryfikacji to niech nie sprawdza biletów i sprawa jasna.

Co tu jest niezrozumiałe?

Jak w Tesco zepsuje się kasa automatyczna, to nie oznacza że możecie zabrać cały wózek zakupów bez płacenia, a oznacza tylko tyle że trzeba iść grzecznie stać w długiej kolejce do kasy z obsługą.

A jak zepsuje się i ta z obsługą to oznacza że po prostu nie da się zrobić zakupów - bo również nie to że możecie sobie zakupy zabrać do domu za darmo.

I tak samo jest jeśli chodzi o parkomaty, biletomaty i wszystkie inne rzeczy - jeśli coś nie działa (nawet z nie mojej winy), to albo poszukam działającego, albo nie mogąc zapłacić za usługę muszę z niej zrezygnować.

Od razu uprzedzam że to samo dotyczy wszystkich innych aspektów życia - masz 100zł banknot, a chcesz kupić batonik w automacie który przyjmuje tylko monety. Albo rozmieniasz, albo chodzisz głodny. To samo dotyczy parkomatów na monety.

Nie masz jak zapłacić = nie jedziesz/nie parkujesz.

Proste?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

jestes prosty i nie jezdzisz skm ....

rozumiem ze jak w oliwie nie dziala biletomat to mam isc na przymorze... " Najblizszy dziłajacy biletomat znajduje sie na następnej stacji!"

dodatkowow, za wydanie biletu wpociagui trzeba zapacic - nie raz mialem taka sytuacje ze Pani konduktor tlumaczyla sie ze ona nie ma zadnej informacji o niedzialającym automacie do biletów dlatgo dodatkowwo prosi o 2.8...
wiec moze wylaczcie wszykie biletomaty i miejcie nas gleboko w d*pie

Rozumiem, ze jak w Tesco...

idziesz do kasy automatycznej i masz zaplacic za zakupy 300 zl i automat wciagnie ci pieniadze bo jest popsuty to idziesz bez gadania do kasy z obsluga wydajac kolejne 300, ale jesli i ta sie popsuje to z debetem 600 zl wychodzisz ze sklepu bez zakupow?

Mężczyzna, który odebrał, poinformował mnie, że rzeczywiście z tym biletomatem...

ale nikt nie pofatygowal sie wywiesic informacje na biletomacie, ze ten jest niesprawny, tylko licza na latwy zarobek...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak to jest, coraz częściej takie informacje.
do góry