Widok

Body Worlds Vital - wystawa human body

Body Worlds Vital - wystawa human body Temat dostępny też na forum:
BODY WORLDS - najliczniej odwiedzana wystawa świata po prawie 5 latach powraca do Gdańska z nową ekspozycją - VITAL! Wystawa będzie otwarta dla widzów od 15 grudnia 2023r. do 11 marca 2024r., w Amber EXPO, w Hali A, przy ul. Żaglowej 11. Wystawa autorstwa słynnego anatoma wynalazcy plastynacji dr. Gunthera von Hagensa zdecydowanie wyróżnia się w historii stając się najliczniej odwiedzaną ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Są nawet zwłoki, w ciąży kochanki jednego z wysoko postawionych urzędników w Chinach,

Polecam poczytać w necie, w innych krajach mają już bana. Smutne

Zauważ też, że w myśl prawa nawet prochów pokremacyjnych zmarłego,

pomimo jego testamentowej woli, nie możesz przetrzymywać w domu czy innym miejscu poza cmentarzem.

Slabe to jest...

Za parę złotych wylewasz zale w internecie. Nie stać cie to nie idz albo zrob cos ze swoim życiem zeby było Cię stac. To jest sĺabe

Ani sztuka ani nauka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiem czy taka prześmiewcza wystawa to "nauka". Rozumiem że studenci medycyna uczą się ma sekcjach ale zdecydowanie nie mają one postaci wystaw inscenizujących dziwne układy ciał nieżyjących.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z własnej woli przed egzekucją. Nie dasz zgody - ucierpi rodzina która zostaję na świecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe że wypełnia to znamiona art 262 par 1 kodeku karnego, a nikt z prokuratury się tym nie zajął.

tak, super wycieczka i lekcja biologii

Lekko zawiedziona...

Po wystawie mam mieszane uczucia...
Nie żałuję, ale niesmak pozostał...
Odnosząc się do niektórych komentarzy, nie mi oceniać pochodzenie zwłok... Gdyby było to legalne w Europie, mogłabym oddać własne...
Jako student kierunku medycznego mam raczej stosunek "nic co ludzkie nie jest mi obce"...cialo jest ciałem....
Jednak od strony merytorycznej było to baaardzo niestety mierne ️
Nowe jednostki anatomiczne... Jeśli mieli problem z tłumaczeniem istnieje łacina.... Przekroje "3D" zamiast czołowy, skośny, poprzeczny itp
Mogli nie opisywać wcale niż bylejak z d**y️
Już pomijam liczne ekspozycję bez oświetlenia w ciemności️
Szokiem były huśtawki.... Czy to sztuka, czy wystawa naukowa... Jakąkolwiek namiastka szacunku do zwłok się należy!!!! Bo o ile spreparowane zwłoki są na fenomenalny poziomie, to zrobili z tego chory happening... Nie na miejscu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy dla dzieci?

Dzień dobry, czy na wystawę można pójść z dziećmi 10-12lat? W szkole organizowane jest wyjście klasowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Recenzja Body Worlds

Mam 14 lat i taka wystawa mnie zaskoczyła (nie mówiąc o zachwyceniu matki), bardzo ciekawy był tzw. focus na ciałach które zostały wykorzystane w celach edukacyjnych i są prawdziwe.
Dużo było tekstu i filmików.
(Na początku wystawy był tekst o zgodach właścicieli na wykorzystanie ich ciał w celach naukowych)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie jestem lekarzem, ale

byłam na takiej wystawie w 2014 z klasą. Była na biolchemie i uważam, że była to najlepsza wystawa na której byłam. Zobaczenie preparatów na żywo, albo organów w formalinie dla osoby, która się tym interesuje, a nie koniecznie musi być lekarzem jest wysoce edukacyjnym przeżyciem. Wole to niż oglądanie pato gwna w internece jak połowa młodzieży teraz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprzedali

swoje ciało w zamian pomocy dla rodziny

Nie znasz zasad widac

Każdą z tych osób, które dziś są eksponatem musiała wcześniej wyrazić na to zgodę, żadne ciało nie może być użyte nawet do celów naukowych bez zgody krewnych lub bezpośrednio osoby zmarłej. To może nie jest wystawa dla kazdego ,ale przecież warto przemyśleć i zapoznać się z przedmiotem wystawy zanim się na nią udajemy .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

tam to nawet bezpańskie psy jedzą

pieką je na ogniskach z kradzionych opon, pomiędzy blokami

no i?

pewnie, zostanie zjedzonym przez robaki to o wiele szlachetniejszy koniec
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję, zainteresowałeś mnie tematem: wybiorę się i obejrzę to piekło osobiście.

Wszystko to samo

Kłamstwo, że to jest coś nowego. To samo było poprzednim razem, a nawet wrażenie, że wtedy było więcej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

O krok za daleko

Sądzę, że to nie jest moralne. W naszej kulturze istnieje kult ciała osoby zmarłej - należy się zmarłemu szacunek i godny pogrzeb, a nie profanacja w postaci pseudo-wystawy promującej pseudo kult ciała.
Proponowane 'wydmuszki' to moim zdaniem profanacja - dziwię się, że państwo wyraża na to zgodę.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rozrywka

Muzyczny swojemu Miastu na 100 - lecie (9 odpowiedzi)

Z okazji jubileuszu 100-lecia Gdyni Teatr Muzyczny im. Danuty Baduszkowej zaprasza na wyjątkowe...

Kombii - Królowie życia. 50 Lat na scenie! - Skawiński/Tkaczyk (3 odpowiedzi)

Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk zapraszają na wyjątkowy koncert z okazji 50-lecia pracy...

Scooter - Halloween Rave Festival (8 odpowiedzi)

Przygotuj się na najbardziej intensywną noc tego Halloween! Do Ergo Arena przyjeżdża legenda...

do góry