Widok

Bojano, odłączenie od Szemudu.

Witam!

Zwracam się do mieszkańców Bojana z pytaniem czy nie uważacie że powinniśmy przestać przynależeć do gminy Szemud.

Moje wątpliwości co do tego wynikają między innymi z związku z ostatnimi wydarzeniami związanymi skażeniem wody, sposobem powiadamiania mieszkańców o tym ( czyli prawie żadnym, ludzie dowiadywali się o skażeniu robiąc zakupy albo dzwoniąc do siebie nawzajem).

Myśle że gdybyśmy przynależeli do drugiego największego miasta w województwie Pomorskim - Gdyni sprawę na pewno rozwiązano by szybciej ( z tego co słyszałem sprawę zaczną najszybciej w poniedziałek).

Wiem że często w kontrze do tego pomysłu przedstawia się argument o większych opłatach z tym związanych.
Tak więc mam pytanie - czy ktoś konkretnie wie o ile mogły by wzrosnąć te opłaty?

I co jest dla mnie najbardziej bulwersujące - jesteśmy już na prawdę dużą wsią, mieszka tu mnóstwo ludzi w młodym wieku posiadających dzieci, większość z nas pracuje poza Bojanem, tak więc chyba można jasno stwierdzić że połączenie komunikacyjne na lini Bojano - trójmiasto jest dla nas ogromnie ważne.
A mimo to traktuje się nas po macoszemu , gmina Szemud wciąż blokuje możliwość częstszych połączeń.
To skandal żeby miejscowość posiadająca tak dużą liczbę mieszkańców była tak traktowana pod tym względem.
Nie mamy co kulić głowy i kajać się że mieszkamy w małej miejscowości.
Tak wygląda liczba połączeń gdy wójt dba o dobro mieszkańców,
oto połączenia Dębogórza, miejscowości o podobnym potencjale do naszej -
http://www2.zkmgdynia.pl/rozklady/p/p0087.htm

Podsumowując uważam że traktuje sie nas nie sprawiedliwie, w związku z wykonywana pracą często przejeżdżam przez Szemud i na prawdę nie mogę się nadziwić że ta wieś nam ustala warunki.
Nie dość że już teraz ich przewyższamy to jeszcze chyba każdy z nas widzi w jakim tempie rozwija się Bojano, wszędzie dookoła nas budują się nowe domy.
Za jakieś 5 lat będziemy już małym miasteczkiem ale pod rządami gminy Szemud wciąż będziemy traktowani jak ubogi krewny, i będziemy czekać na przystanku 1,5 h jeżeli spóźnimy się na 191.

Proszę mieszkańców Bojana o wypowiedzenie swojego zdania.
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jęczy d*py ,źle to po.......j się tu budowaliście ? Widziały gały gdzie kupowały. Nie podoba się do wy............ć.
A Gdynia wyraźnie daje znaki ,że nie chce .
Po co im więcej problemów z takimi mieszkańcami budują sie na pipidówie ,a potem wielkie żale .
A te żale bądą czy to będzie wioska czy już miasto. I wiecznie będzie się wam coś niepodobać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

jest zgoda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ps. Zima według mnie daje kolejne argumenty by otwierać sie na idee przyłączenia do Gdyni. Choćby jadać do Bojana drogą która ma wjazd w Wiczlinie koło biedronki - człowiek jedzie leśna drogą która jest na prawdę nieźle odśnieżona, przekracza granice Bojana i wjeżdża w inny Świat, biało tak że nie wiadomo gdzie jest droga.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Popieram. Natomiast przyłączenie do Gdyni to najgorsza opcja. Pamiętajcie, że wieś ma szanse na większe dotacje na rozwój. Natomiast zupełnie nie rozumiem czego oczekujecie od sołtysa i radnych. Przecież sami zagłosowaliście na tą ekipę argumentując, że nikt im nie bedzie przeszkadzał. Pani MK, której pomysły dużej części mieszkańców się podobały też napisaliście, że miałaby szansę wygrać gdyby była z ekipy RK,ale nie chcieliście mu przeszkadzać w działaniu. Część do wyborów nie poszła, druga zagłosowała tak jak jest, a Wy znowu płaczecie. I tak przed każdymi wyborami, lament płacz, a jak co do czego to chętnych nie ma do działania i zostaje po staremu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ale wodę to chyba akurat mamy droższą niż w Gdyni :(
A Ty pamiętasz? To ciekawe, bo Wiczlino nigdy nie należało do Wejherowa. W 1973 roku, zostało wcielone w granice administracyjne Gdyni, jako cześć wójtostwa Wielki Kack (który sam został włączony w 1953). Obszar ten był częścią (powojennej) gminy Chwaszczyno, która w tamtym czasie podlegała pod powiat wejherowski.

To nie nienawiść tylko pragmatyzm. Trzeba być nienormalnym by przeprowadzić się na wieś, by potem chcieć ją włączyć do miasta. To po prostu idiotyzm. Miato narzuci swoje stawki podatków, wody i swoje regulacje. 40 lat temu tu było 30 domów na krzyż (dwa razy więcej niż na Wiczlinie), teraz jest znacznie więcej. Sama operacja wymiany dokumentów pochłonie kolosalne pieniądze. Zmiany statusu Szkoły, przeprowadzka do innego ZUS, US, urzędu. Nie macie pojęcia o czym mówicie....

A utworzenie nowej gminy? Nie macie bladego pojęcia jakie są koszty takie operacji. Miną lata, zanim bilans się wyzeruje i zaczną (o ile wogóle to się stanie) pojawiać się wymierne korzyści takiej decyzji

Opętało Was ludzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Gerwazy ma racje w tym, ze zbyt wiele jest do stracenia łącząc sie z Gdynią.
Dla mnie sytuacja jest jasna, albo Szemud zacznie wreszcie Bojano traktować jak nalezy albo bycie dojną krowa sie skończy. Wystarczy tylko 15 podpisów i już zrobi sie urzedasom w UM ciepło ze strachu. Oni mają zbyt wiele do stracenia. Przypominam, w Bojanie jest prawie 2x wiecej zameldowanych mieszkańcow niż w Szemudzie!! Koleczkowo i Kielno łącznie kolejne 3,5 tys mieszkańców. Szemud zostanie sam to wtedy sami będa sie prosić zeby ich do Bojana przyłączyć.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spadać, jestem z kielna i nie chce sie z wami łączyć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Skoro Chwaszczyno też chce się oderwać od gminy Żukowo to myślę, że warto by było z nimi się dogadać i stworzyć jedną gminą z miejscowościami o charakterze podmiejskim. Gminy Szemud i Żukowo są typowymi gminami wiejskimi o charakterze rolniczym i dlatego lepiej stworzyć jedną silną gminę o charakterze podmiejskim potrafiącą bardziej dbać o problemy ludzi pracujących w Trójmieście a nie na roli.
Widziałbym taką gminę zawierającą: Chwaszczyno, Tuchom, Karczemki, Dobrzewino, Bojano i Koleczkowo. Ewentualnie Kielno. Może też Banino ale to trochę daleko.
Co o takim pomyśle sądzicie?
Z drugiej strony trzeba też uważać żeby gmina nie była za bogata bo pokarają nas Janosikowym. Trzeba by to dobrze wyliczyć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gerwazy, nie obrażaj innych, to po pierwsze. Każdy mieszka tam, gdzie ma możliwość.
Ja jestem za oddzielną gminą lub w połączeniu z Koleczkowem/Kielnem, dopiero to byłoby moim zdaniem korzystniejsze dla Bojana.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Skąd ta nienawiść?
Jesteś młody to może nie pamiętasz ale Wiczlino kiedyś należało do Wejherowa a teraz jest częścią Gdyni wiec nigdy nie mów nigdy, a może zazdrość przez Ciebie przemawia ..........
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
No w kontekście zbliżających się podwyżek OC, nie sądzę by znalazło się wielu zwolenników przyłączania do Trójmiasta.
Ponadto przedsiębiorcy działający na tym obszarze szybko się stąd zawiną, bo przepadną im przywileje związane z zatrudnianiem pracowników na terenach wiejskich itp itd.
Ponadto - sądzicie że Gdynia z otwartymi rękami czeka na Bojano? Wręcz przeciwnie. Tak się tymi podatkami przechwalacie,ale w skali miasta każda dzielnica przebija tę wioskę pięciokrotnie. Jedno osiedle bloków przynosi większy DOCHÓD (nie przychód), niż całe Bojano.

Ponadto zaraz po przyłączeniu zacznie się pyskowanie pod UM o budowę autostrady do Bojana bo korpoludki muszą szybko pomykać do swoich Mordorów, przywileje, odśnieżanie, równe prawa i Bóg wie co jeszcze.

Weźcie se siedźcie w tym Szemudowie. Nikt nie kazął Wam budować tu domu. Trzeba było kupić działkę w Gdyni. Oh wait....limit kredytowy nie starczył...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
ciekawe czy to wciaz aktualne:

http://www.chwaszczyno.pl/wiadomosci-wszystkie/aktualnosci/1114-jak-powolac-nowa-gmine-
to chyba najlepsze rozwiazanie, jeszcze gdyby Koleczkowo i Kielno chcialo z Bojanem stworzyc taka gmine bylo by super. Mysle ze jest to realne trzeba tylko checi. "Dak" wiesz jak to ugryźć?
Beton nie beton. Pieniądze z podatków będą szły tylko i wyłącznie na rozwój naszej miejscowości(no chyba że innych okolicznych jakby w to weszły) a jak ktoś będzie leciał w kulki to po po prostu od razu będzie się to widziało.
Teraz nasza gmina jest na tyle rozległa, oraz występują tak duże dysproporcje w dochodzie gminy z podatków, że inwestycje czy takie głupie utrzymanie porządku i czystości w przestrzeni publicznej się rozmywają.

Wiadomo nowa gmina dysponowałaby mniejszym budżetem, jednak przeliczając to na liczbę mieszkańców, oraz obszar który korzystałby z tego budżetu zapewne wyszło by to na plus.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się po części. Być może jest teraz tak, że niektórzy nie wykazują zainteresowania, bo trafiamy na opór tzw. betonu i wtedy część spraw nie można załatwić, na zasadzie - nie, bo nie lub dlatego że są potrzebne dla biedniejszych miejscowości w gminie. Natomiast gdy pieniędzy będzie proporcjonalnie więcej w przeliczeniu na mieszkańca z podatków z Bojana tylko dla naszej miejscowości, może polepszyć się infrastruktura w Bojanie oraz jakość dróg i innych usług ogólnie.
A jak będziemy nową gminą to kto będzie rządził ? Te same osoby co teraz bo nie ma chętnych do udzielanie się społecznie. To co będzie lepiej .
Do rządzenia są potrzebni ludzie z głową ,a nie przydupasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jak będziemy dołączeni do Gdyni to myślisz że będą odśnieżać szybciej
:-)))))))))))))
Na podstawie przepisów i statystyk ogólnopolskich (też istotne), wiem, że spełniamy wszystkie warunki prawne i finansowe, by jako Bojano stać się odrebną gminą. Przyniesie nam to jedynie korzyści. "Niestety" ktoś musi się tym zająć osobiście. Będę szczerze kibicować temu przedsięwzięciu. Do dzieła! :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry